Lekkende darm syndroom

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

lekkende darm

Heb jij last van je darmen en/of ontstekingen? Dit kan weleens het lekkende darm syndroom zijn…Ik geef je 5 tips om dit te herstellen.

Wat is een lekkende darm syndroom?

Het lekkende darm syndroom (leaky gut, hyperpermeabele darm) betekent een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm waardoor de barrièrefunctie verslechtert. De darm is dus niet zo lek als een mandje of geperforeerd, maar de cellen van de darmwand hebben teveel tussenruimte.

Hierdoor kunnen stoffen zoals toxines en niet volledig verteerde eiwitten en micro-organismen (bacteriën) in de bloedbaan komen. Deze stoffen zouden het lichaam onnodig kunnen belasten en de hersenwerking negatief beïnvloeden. Het immuunsysteem kan ook op deze stoffen gaan reageren waardoor de ontstekingsactiviteit (histamine) in het lichaam verhoogd wordt (1).

Wat is de oorzaak van een lekkende darm?

Een lekkende darm heeft een associatie met:

Waarom zou een lekkende darm onzin zijn?

Drie redenen kan ik je hiervoor geven:

 1. In de wetenschap is er is nog veel niet duidelijk als het om het fenomeen lekkende darm gaat. Pas als het mechanisme helemaal begrepen is (evidence base) en het goed “meetbaar” is in medische testen wordt dit in het reguliere geneeskunde onderkend.
 2. Bovendien is de remedie te vinden op het gebied van leefstijl en dus niet bij de medische wereld van deze tijd. Er is voor het lekkende darm syndroom dus geen medicatie of medische behandeling die een arts kan voorschrijven of aanraden.
 3. Als derde vallen ‘specialisten’ over de naam. We noemen dit fenomeen namelijk officieel een hyperpermeabele darm.

Download online hormoontest

Hoe herken je een lekke darm?

Het is lastig om door middel van testen en meten een lekkende darm te diagnostiseren. Er bestaan wel een aantal markers die een arts in theorie in het onderzoek zou kunnen meten:

 • zonuline, een marker die verband houdt met de doorlaatbaarheid van de darm (de ruimte tussen de tight junctions, wijdte van de openingen). (zie ook: test chronische darmklachten)
 • ook zijn er ontstekingswaardes te meten die mogelijk in verband staan met een lekkende darm.

Deze testresultaten worden echter regulier nog niet gebruikt omdat het mechanisme nog lang niet duidelijk is en onvoldoende om een diagnose te geven.

 • Bij de autoimmuunziekte coeliakie is de doorlaatbaarheid overduidelijk vergroot
 • Bij glutensensitiviteit is het effect niet zo duidelijk te meten op de doorlaatbaarheid met deze bloedmarkers.

Eigenlijk is het dus nog een conceptvisie, maar wel eentje die goed te gebruiken is in de praktijk bij leefstijlinterventies aan de hand van ervaring met de kenmerken en symptomen van lekkende darm. Door op deze manier te denken en te anticiperen met leefstijlaanpassing zijn veel mensen van de meest uiteenlopende lichamelijke klachten afgekomen, hebben deze verminderd of hebben andere positieve ervaringen.

Wat gebeurt er bij het verteren van voedsel?

 1. De vertering in de mond begint door de aanmaak van speeksel en het kauwproces.
 2. Vervolgens passeert de voedselbrij de maag en het maagsap.
 3. Dan de darmen.
 4. En uiteindelijk komen de voedingsstoffen in het bloed of de faeces terecht.

Verteringsenzymen vanuit de alvleesklier komen terecht in de darm, samen met de gal uit de galblaas (en lever) om het verteringsproces af te maken met hulp van de darmflora (microbioom). De verteerde voedingsstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.

Zo zou het verteringsproces behoren te verlopen. Bij veel mensen gaat dit blijkbaar niet met als gevolg onvolledig verteerde voedingsstoffen. Deze kunnen:

 • Voor gasvorming, buikpijn en onregelmatige stoelgang zorgen.
 • De darmwand beschadigen (lekkende darm).
 • In het bloed terecht komen.

Is het een probleem als de darm te doorlaatbaar wordt?

Als de darmwand beschadigd is kan deze gaan ‘lekken’ ofwel hyperpermeabel worden. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darm terecht komen die daar eigenlijk niet horen. Dit zijn stoffen zoals onvolledig verteerde voedselresten, gifstoffen en andere stoffen die de darmwand hoort tegen te houden om vervolgens via de ontlasting het lichaam te laten verlaten. Daarnaast is de theorie dat ook bacteriën in het bloed terecht kunnen komen.

Deze ‘verkeerde stoffen’ kunnen op langere termijn in het bloed komen en:

De symptomen van een lekkende darm zijn meestal een gevolg van deze vier “verstoorde”processen.

Welk symptomen hebben een relatie met een lekkende darm?

Een verstoord overbelast immuunsysteem kan:

Bekende voorbeelden van een auto-immuunziekte zijn:

Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne, de zogenaamde exorfines of opiaten) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren en klachten verergeren. Bij klachten kan je denken aan ADHD, ADD, dyslexie en depressie. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen.

Mensen met deze aandoeningen zijn zeer gebaat bij het helen van een ‘lekkende darm’. Maar ook ‘gezonde’ mensen zijn gebaat bij een ultieme darmwerking en vertering en voor een goede aanvoer van de juiste micro- en macronutriënten naar het bloed en een optimale werking van het immuunsysteem.

Ook kan er meer energie overblijven waardoor je je fitter voelt. Je kan zelfs het eetgedrag positief beïnvloeden bij mensen die meer snaaien als ze zich moe en/of depressief voelen. In dit geval kan het afvallen makkelijker gaan en meer gewichtsverlies bereiken.

Over de schimmel candida

Naast een slechte vertering is er nog een andere belangrijke oorzaak van het ontstaan van een lekkende darm, namelijk de schimmel ‘candida‘. Dit is een schimmel die van nature in een kleine hoeveelheid in de darm thuishoort en deze hoeveelheid wordt in balans gehouden door de rest van de ‘goede’ darmbacteriën.

Het probleem ontstaat wanneer de darmflora uit balans is en deze schimmel de kans krijgt om te gaan woekeren. In dit geval kan de darmwand door de schimmel aangetast worden. De oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • zware antibioticakuren
 • Te weinig ‘goede darmbacteriën’
 • teveel (fruit)suikers
 • melkproducten
 • gluten
 • gist
 • alcohol

Hoe kan je jouw lekkende darm herstellen?

Ik bekijk de vertering over de hele linie. De eerste stappen die je kan nemen in dit protocol zijn:(1) (2) (4) (5) (6) (7)

1. Analyseer je voedingspatroon

Hormoonfactor voeding is ontwikkeld om voor de meeste mensen de darmen optimaal te laten functioneren en de kans op het ontstaan van lekkende darm en laaggradige ontstekingen te verminderen. Dit betekent:

 • een gevarieerd voedingspatroon.
 • minimaal bewerkte producten.
 • weinig gluten en zuivel.

Daarnaast zijn er ook persoonlijke verschillen tussen mensen en welke voeding optimaal is. Vanuit de hormoonfactor basisvoeding kun je naar meer maatwerk toe gaan werken door goed naar je lichaam te luisteren en te experimenteren.

Tip: Het is slim om een dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wat je gegeten hebt en hoe de darmen reageerden om zo een patroon te ontdekken.

Heb je problemen met het eten van eiwit + brandend maagzuur?

Dan kan je beter niet teveel koolhydraten tegelijkertijd met eiwit eten omdat dit de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Ook is het verstandig niet te grote porties te nemen omdat dit het verteringssysteem meer belast.

2. Kauw goed op je eten

De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 25 keer) en het speeksel goed te laten mengen (niet veel drinken tijdens het eten).

3. Verminder stress en alcohol gebruik

In de maag vindt de vertering plaats met hulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, ouder worden en alcohol.

Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden waarvan Helicobacter Pilori een bekende is.

Verder kan veel drinken gedurende de dag een verbetering bieden. Bij beschadiging van de maagwand kan aloë vera ook een nuttige toevoeging zijn. Gebruik dit wel na overleg met een deskundige.

4. Hanteer een goede buikademhaling

In de darm dragen enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorg voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering met candida en een slechte aanmaak van verteringsenzymen kunnen dit proces bemoeilijken.

Met de juiste voeding om candida klein te houden, beperken van stress, antibiotica alleen als het echt niet anders kan, en supplementen die probiotica en eventueel verteringsenzymen bevatten, kunnen uitkomst bieden. Doe dit wel in overleg met een deskundige.

Een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking, een reden dat bij sommige mensen yoga ook een positieve invloed heeft.

5. Ga vasten en slik supplementen

Tenslotte zijn er naast deze belangrijke leefstijltips voor de lange termijn om het beschadigen van de darm te voorkomen, 2 trucs om het herstellen en dichten van de lekkende darm / darmwand te bespoedigen:

 1. Eén of maximaal twee dagen vasten met groentesappen kan een methode zijn. Het enige echt belangrijke voordeel van vasten is naar mijn mening dat de darmwand de kans krijgt zich te herstellen. Uiteraard is dit een vorm van symptoombestrijding en moet daarnaast de overal lifestyle het lange termijn resultaat doen behouden.
 2. Supplementen die de aanmaak van de darmwand goed ondersteunen zoals lactoferrine, magnesium, zink en glutamine. Doe dit echter wel in overleg met een deskundige op het gebied van supplementen bij darm- en verteringsproblemen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
63 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je geeft aan dat stress de darm doorlaatbaarheid verhoogd. Is dat omdat stress de vertering belemmerd waardoor organismen en eiwitten de darmwand aantasten met een lekkende darm tot gevolg. Of is stress de oorzaak doordat ze de tight junctions openen om het lichaam zo snel te voorzien van nutriënten in juist op stress te kunnen reageren?

Graag naam van een therapeut

Ik bestelde een voedingssupplement: sanadigest. Ik heb het vandaag ontvangen.
Heeft iemand het ooit geprobeerd en denk je dat het het “leaky gut”-syndroom kan verlichten?
Ik heb de ingrediënten bekeken, het product lijkt effectief te zijn.
Heeft iemand sana digest geprobeerd?

Een doorlaatbare darm laat stoffen door naar de bloedbaan. Die darmwand moet eerst weer hersteld worden. Anders zou het kunnen dat je immuunsysteem gaat reageren op de stoffen uit het supplement met een autoimmuunreactie. Probiotica zijn bacteriën, ik zou daar dus mee oppassen.

Hai Ralph, ik heb een lekkende darm gehad en nog steeds last van erge moeheid/rug-schouderpijn en er zitten voor mijn gevoel veel gifstoffen in mijn hersenen. Weet je hoe ik die eruit kan krijgen? Mijn lever is overbelast dus ik moet extra voorzichtig zijn met vasten/detoxen. Ik hoop dat je een antwoord voor me hebt! Dank je wel. Liefs Nikki

Beste Nikki,

Pijn in nek en schouders kan ontstaan door spanning. Het kan dat je bv. adrenaline niet goed afbreekt of bepaalde neurotransmitters niet goed aanmaakt. Alles valt of staat met een goed leefstijl en eventueel de juiste supplementen. Doe dit altijd onder begeleiding van een deskundige.

Leaky gut test smorgens glas met water vullen je ochtendspeeksel op het water deponeren (spugen) 10/15 minuten laten staan.
hangen er na deze tijd draden aan onder het oppervlak of zinkt het zelfs helemaal naar de bodem dan heb je leaky gut .
Alsjeblieft de gratis thuis test .
Bron : Dr Eric Nepute

Dank je wel voor deze heldere info !

Ik heb een lekkende darm en ook bijnier uitputting.
Ik gebruik L-Glutamine maar heb veel last van mijn buik

Hi Ralph Heb een vraag hier over. Ik slik iedere dag Diclofinac en een maag beschermer. Dit om de pijn van Artrose te onderdrukken . Ook gebruik ik bloedverdunners door een te groot hart en een te wijde aorta. Ik heb ooit eens een maagbloeding gehad door gebruik van ibrobufen . Sinds kort heb ik veel last van mijn gewrichten in m’n rug en heup. Ook heb ik sinds kort last op mijn benen van jeuk. Dit ziet er uit als lichte plekjes met een rond donker randje er om heen. Toen ik deze plekjes opzocht op internet kwam ik… Lees verder »

Hallo Arco,

Hier is wel wat aan de hand. Het zou mij verbazen als er geen “storing” in de darm is. Ik wil je adviseren om te starten met de Hormoonfactor leefstijl. Ik denk dat er dan wel wat klachten zullen verminderen.

M.vr.gr. Gerda van Dijk

Ik heb dit vermoedelijk ook met tal van nare klachten. van concentratieproblemen tot darmklachten. De L-glutamine helpt iets! Ervaringen/tips van anderen zijn zeker welkom!!!!!

Naar een darmtherapeut!

Ik heb last van candida huisarts doet er niets aan ik heb ook ziekte v lyme

Beste Ralph, ik ben onlangs gediagnosticeerd met een lekkende darm obv ontlastingsonderzoek. Ik ben nu op zoek naar een goede arts in Amsterdam e.o. die mij kan helpen dit grondig aan te pakken. Zou jij of een van de reageerders hier een arts kunnen adviseren? Ik vind het zelf belangrijk dat een arts werkt op basis van gedegen (ontlasting, bloed, etc.) onderzoek.

Ik ben bij een orthomiculaire therapeut geweest en die stelde vast dat mijn darmslijm vlies ontstoken was door middel van een ontlasting onderzoek. Daarna hebben we me bloed getest op voedingsmiddelen en daar kwam uit dat ik intolerant ben voor gist, gluten, eieren en cashenw noten. Nu mag ik dat een jaar niet meer hebben en na dat jaar mag ik kijken of k het weer kan hebben. Ook met nog homeopathische pillen erbij tegen de ontsteking en goede bacterien te stimuleren. Ik raad mensen aan om hun bloed te laten testen bij een orthomoculaire therapeut omdat heel duidelijk is.… Lees verder »

Hallo 🙂

Al bijna 20 jaar heb ik maagklachten in de vorm van heel veel boeren. Sinds enkele jaren zijn hier ook misselijkheidsklachten bijgekomen en/of een opgeblazen gevoel. De misselijkheidsklachten zijn erg toegenomen het afgelopen halfjaar. Ik voel mij nu nagenoeg de hele dag misselijk, behalve vlak voor, tijdens en een half uur na het eten.
Is die misselijkheid ook een symptoom van leaky gut ?

Groeten,
Iris

Iris, beetje late reactie, maar probeer eens te ontdekken of je maag reageert op bepaalde voedingsmiddelen . Ik heb b.v. last van eieren en melkproducten.

Beste Iris,

Het klinkt alsof er iets niet goed gaat in de spijsvertering. Eet je al volgens de Hormoonfactor? Dat kan veel klachten verminderen of laten verdwijnen.

M.vr.gr.
Gerda

Goede morgen
Ik weet sinds kort dat ik Colitis heb
Heb je mogelijk tips hier voor om te zorgen dat de klachten minder worden?
Ik wil namelijk zo min mogelijk medicijnen gebruiken (antibiotica)

Ha Ralph,

Mss kan je in jouw artikel een onderscheid maken tussen met name de dikke en de dunne darm. Zoals je weet hebben ze totaal verschillende functies. Nu blijft het wat oppervlakkig en that s not your style;-)!

Gr. Mart

Ik was er vanuit gegaan dat dat bekend was, maar zal het bij de volgende update verduidelijken..

Ik heb geprobeerd GAPS dieet te doen. Voor die tijd had ik nergens last van, behalve moeheid. Is wel leaky fut geconstateerd, maar ik krijg nu bijna overal pijn in mijn buik van. Dus dat laatste zinnetje van Ralph van het is zo simpel gaat voor mij niet op. Ik weet niet meer wat ik nog kan eten.

Hallo, Ik houd mij ook aan het GAPS dieet. 2 conclusies volgens mij 1 Doordat je dan in 95 % van de tijd zaken eet die kunnen, reageert je lichaam des te meer als je eens iets eet wat niet ok is. Voorheen was ik altijd een beetje ziek doordat er constant fout spul binnen kwam. Nu is het zeer goed merkbaar als ik eens suiker of tarwe eet bvba. Dat is de keerzijde van de medaille. groot nadeel als je niet thuis eet 🙁 2/ Veel geduld hebben. Ik voel dat het nu stilaan echt betert, maar ik ben… Lees verder »

Wie kan mij de naam geven in de regio Zuid-Holland zuid van een trainer/therapeut met ervaring op het gebied van ernstige darmklachten, huidproblemen, gewrichtsklachten en vermoeidheid. Ik zie wel adressen, maar alle geënt op afvallen. Krijg niet het gevoel daar goed te zitten. Ik wil best verder reizen voor en goede therapeut.

Hoi! Ik ben erg nieuwsgierig wat jullie hier vinden van een darmreiniging? Ik heb last van cadida in mijn darm (symptomen: harde/opgeblazen buik, gasvorming, acne, futloos, weinig energie, stemmingswisselingen, gewrichtspijntjes,etc). Ik eet al jaren volgens de hormoon leefstijl maar de laatste maanden zijn er naast veel stress ook weer wat (te veel) suikerrijke voedingsmiddelen bij gekomen + werd mijn ‘af en toe gluten in de vorm van een broodje oid’ verruimt naar ‘steeds vaker een broodje oid’. Nu probeer ik zo veel mogelijk volgens het candida dieet te eten en merk enige verlichting van klachten maar zeker niet geheel. Mijn… Lees verder »

Beste Anneloes,

Lastig om zo te zeggen wat voor jou goed is. Als je je niet strikt aan de goede leefstijl houdt, is het dweilen met de kraan open. Verder is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is, dan kun je gericht aan het werk.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Heb veel last met mijn darmen …zoveel dieeten gehad maar blijft moeilijk heb wel altijd honger hoef echt niet af te vallen want dat is dus mijn probleem, weet niet meer wat ik moet eten om en mijn vitamines binnen te krijgen, heb heel zware antibiotica gehad nog een aanslag op je darmen i v m met parasiet,,,,dus krijg mijn darmen niet op de rit en een behoorlijke dip de medicijnen,en weet niet waar ik de vitaminines nog uit moet halen dus een groot probleem .

Dus wat gaan wij eten misschien nog wat tips

Hallo Erika,

Het is in jouw geval misschien beter om lang een darmtherapeut te gaan. Dat is beter dan zelf allerlei middelen te gaan proberen. Er zijn een aantal trainer Hormoonfactor die ook darmtherapeut zijn. Kijk eens op https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

En oh ja mijn vorig bericht ging over glutamine als antwoord op de vraag van leen.

Hoi allemaal, weet iemand waar ik kan testen op allergieen regulier en alternatief?
Groetjes ellen

Het beste kleine beetjes verspreid over de dag in zelfgekochte capsules doen. Want je lichaam kan maar steeds kleine beetjes opnemen en verwerken. Het ondersteund de genezing, maar zodra je ermee stopt komt het weer terug is mijn ervaring.

hoi allemaal

wil men darmen helen met glutamine …maar hoeveel
mag ik ervan gebruiken ?

kan iemand me raad geven aub ?

dank u
leen

Inmiddels 2 jaar verder en een beetje meer ervaring met allerlei therapeuten zoals ayurvedisch en acupunctuur o ja bioresonatie. Geen van allen helpen en ze kosten bakken vol geld en uiteindelijk ben je weer bij begin van af. Mijn sterk vermoeden is dat mijn klachten zijn een lekkende darm. Symptonen die ik heb zoals, gewrichtspijnen, hoofdpijnen, gewichtstoenamen, diarree, obstipatie, vette ontlasting, buikkrampen, osteoporose, slecht zichtsvermogen, slaapproblemen, maagzuur, wisselende stemming, haaruitval, geribbelde nagels. Dit wijst allemaal op een lekkende darm. Omntlastingsonderzoek gehad uitslag parasieten logisch met een lekkende darm. Ik ga nu allerlei supplementen innemen om mijn darmen te helen plus… Lees verder »

Beste Martha, heb compleet dezelfde klachten en al zeer veel onderzoeken gehad zowel klassiek als alternatief
zonder resultaat.Heb dit ondertussen reeds 30 jaar uit alles wat ik nu al gelezen heb ga ik er vanuit dat ik lekkende
darm heb en waarschijnlijk candida Ben echt op zoek naar hulp.,neemt u daar speciale supplementen voor.
Vriendelijke grtjs
Liliane Schalbroeck

Interessant artikel. Heb een dochter van 20 die op jonge leeftijd (4) behoorlijk eczeem had, intolerant was/is voor koemelk, op 9 jarige leeftijd alopecia kreeg, nu regelmatig last heeft van haar darmen en slecht tot weinig vitamine b12 opneemt (nu elke 4 weken injecties). Altijd al gedacht dat alles met elkaar te maken heeft. Qua voeding doen we al veel maar kan altijd nog beter denk ik.
Sta open voor goede tips en advies.

Hallo truus ik ben ook 21 en ik heb al 7jaar alopecia. En het is waar van de lekkende darm. Mijn alopecia heb ik pas kunnen genezen door mijn lekke de darm te genezen. Daarvoor moet je heg aip dieet volgen.

Hallo Truus,

Ik adviseer je om een ontlastingsonderzoek te laten doen bv. bij Time Out in Winterswijk of Gezonde Geneeskunde in Amsterdam/Amstelveen. Je kunt dit vaak telefonisch regelen. Klachten verminderen als de darm aangepakt wordt.

Succes!
Gerda Tol-van Dijk

Dag, een half jaar geleden moest ik men stoelgang laten onderzoeken. Toen pas merkte ik dat er precies boontjes bij men ontlasting zat. Deze lijken op bruine heel kleine en kleine bruine boontjes. Voordien was het me nooit opgevallen, en moest ik me dus ook geen zorgen over maken. Houdt dit een gevaar in ? en is dit normaal ? Ik eet elke dag brood, middag met veel groeten en wat vlees of vis, al eens een stuk fruit of een beetje snoep. Gebruik wel een zoetingsmiddel bij de koffie, en dat zou niet zo goed zijn. Men lichaam krijgt… Lees verder »

Hallo Ann,

Probeer de Hormoonfactor leefstijl eens. Daar zal je ontlasting zeker van opknappen!

M.vr.gr.
Gerda
www,primabalans.nl

Hoi Ralph ik vroeg me af of je een tip hebt om van brandend maagzuur af te komen .
Heb er regelmatig last van maar ook niet iedere dag .
Groetjes monique

Hallo Ralph, Na 12 jaar was de diagnose “Hashimoto” en dus euthyrox. Na 6 jaar nog steeds niet goed ingesteld. Bij een orthomoleculair arts in behandeling omdat ik met LDN wilde starten. Hij ontdekte dat ik een gluten-en lactose allergie heb. Ondanks glutenvrij eten én LDN 3 mg geen verbetering. Nu begin ik ook nog gewrichtspijnen erbij te krijgen. Komt dit door; Candida of heb ik een lekkende darm? of is het een bijnieruitputting? of Lupus Dile? Of zijn er andere hormonen uit balans? Kun jij mij op weg helpen?? Ik heb al zoveel gedaan maar zonder of met weinig… Lees verder »

nicolle
heb je al eens jodium arm geprobeerd

Heb je je T3 wel eens laten meten?

Hallo iedereen,

Heb het boek de hormoonfactor gelezen. En ik ben een beetje begonnen met opletten wat ik eet. Wil graag een consult boeken,weet iemand of er ook een hormoonfactortrainer in de buurt van Etten-Leur zit?

Hallo Martha,

Je vraag is nogal uitgebreid en niet zo makkelijk te beantwoorden. Misschien heb je er iets aan om een consult te boeken bij een trainer Hormoonfactor in de buurt. Je kunt een mailtje sturen aan info@dehormoonfactor.nl voor het adres van een trainer Hormoonfactor in de buurt.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
Trainer Hormoonfactor

Hi Ralph, Ik heb een vraagje omtrent mijn probleem. Ik heb al jaren last van mijn darmen, dunne ontlasting of verstopping, winderigheid, en op,jonge leeftijd ook last van mijn maag. Ik ben iemand die dit liever op de alternatieve wijze wilt genezen en daarvoor heb de chinese wijze acupunctuur gedaan bij 3 verschillende therapeuten over een aantal jaren. 12 darmspoelingen gehad plus alternatieve therapeuten die mijn ontlasting hebben laten onderzoeken en waar bij de 1e 8 jaar geleden de uitslag was de lage ph waarde en bij de 2de uitslag was dat ik 2 parasieten in mijn darmen had waarvoor… Lees verder »

Beste Martha voor dat je reguliere medicijnen gaat gebruiken wil ik je advieseren om Ayurvedische behandeling te proberen…het zou je kunnen helpen.

Ik heb een vraag aan jou, wij ik en mijn man zijn nu 8 weken clean aan het eten. S, morgens neem ik bijv 2 gebakken tartaartjes en schijfjes komkommer en rauwe courgette.. Of stukje gebakken vis in de kokosolie gebakken met groente erbij. Om 10.00 uur 1 sneetje speltbrood met geitenkaas, lunch bak salade. Om 16.00 uur een bakje rauwkost, om 18.00 uur groenten met een stukje zalm. En in de avond 21.00 uur 1 bak kwark met noten. Mijn probleem is vooral s,morgens dan ga ik 2x naar de toilet en heb last van dunne ontlasting.( last van… Lees verder »

Hallo Ralph,

Ik kan me helemaal vinden in dit stukje tekst over lekkende darm.
Nu weet ik dat ik zelf candida had en nog steeds een beetje heb. Om hier eens een einde aan te maken, heb ik colloïdaal zilver besteld (unlimited health).
Nu vraag ik mij af: is het wel wijs om dit te nemen, als ik vermoed dat ik een lekkende darm heb? Of is het dan niet verstandig….?

Alvorens ik dit neem, wil ik dus wel weten of het de juiste stap is, alvorens ik weer in andere narigheid terechtkom ;-).

Dankjewel alvast!

Op you tube filmpje gezien over smoothie voor candida, samen met Jesse.
Daarna werd het gemaakt, maar niet helemaal duidelijk voor mij over gekomen.
Zijn de producten en hoeveelheden ook in geschreven tekst ergens te vinden?
Groetjes,
Dirk

Bestaan er ook tests om te bekijken of mensen last hebben van Canida? Of een dergelijke allergie waardoor veel huidklachten ( acne )ontstaan?

Ik behandel veel klanten in mij schoonheidssalon waarvan ik denk dat hun huidprobleem voorkomt uit darmproblemen. Maar het is zo moeilijk te achterhalen.

Mvg Esther

Beste Esther, het beste medicijn tegen acne en andere huidproblemen is een whole food plant based dieet. Eigenlijk is het geen dieet, maar een gezonde manier van leven. Vooral melk en melkproducten geven ontstekingen in de darmen, waardoor de darmen kunnen gaan lekken. Ook olie moet dan in hele kleine mate of helemaal niet genuttigd worden.

Hydrocolontherapeuten kunnen dit..

heb ook leaky gut,candida, … en het lukt mij zeer moeilijk om van de (gezonde) suikertjes en speltkoekjes te blijven. Heb je hiervoor tips ?

Verder : verdraagt iedereen lactoferrine ? ik zie lacto, dus ik vermoed op basis van melk ? heb koemelkintolerantie.

Wat denk je over NAC, zou ook een heel goed supplement zijn om de darmwand te helen ?
tnx

Lactoferrine bevat weinig lactose en als eiwitfractie vooral lactoferrine. Zeer gevoelige mensen kunnen er op reageren, maar in de praktijk zie ik dit zelden eigenlijk. NAC heb ik nog te weinig ervaringen mee…

Hallo,
Wat ook zou helpen tegen een lekkende darmwand is het bij de maaltijd nuttigen van producten zoals zuurkool, ui, knoflook en prei….

er waren veel meer reacties maar die zijn verdwenen.

ik heb je boek maar vind daar niets over een te laag oestroegeengehalte bij de vrouw

Wow, thanks! Spread the word!!! Met een goede darmwand en goed functionerende bijnier kunnen ontzettend veel gezondheidsproblemen verholpen en voorkomen worden inderdaad!! Ik geniet iedere dag weer van verhalen van mensen met bizarre genezingen op allerlei vlakken door een goede darmwerking terug te krijgen.. En het is helemaal niet zo moeilijk! 🙂

Hi Ralph, Je informatie is super, het is helder en kan het alleen maar bevestigen wat er in staat. Ik heb zelf de afgelopen 10 jaar een zoektocht gedaan op het internet om de juiste info te vinden voor mijn partner met crohn en voor mijzelf ivm maagklachten. Ik kan maar op een conclusie komen en dat is dat je een helder praktisch en vernieuwend concept hebt! Het heeft mij 10 jaar gekost nogmaals om deze info te vinden en het uit te proberen en inmiddels is dit onze levensstijl geworden. Ik doe pilates elke dag, en drink de hele… Lees verder »