Bechterew

 bechterewJeroen van Deelen over Bechterew: “Met gezond bewegen en gezond eten ga je je lekkerder voelen. Je kunt dan veel meer aan en bent tegenslagen veel beter de baas!”

 

Eind 1998 geleden werd bij mij een chronische aandoening met een onvoorspelbaar verloop vastgesteld. Ik ontdekte in de loop van de tijd welke factoren de ziekte remmen, en welke aspecten een positief effect hebben op mijn ‘welbevinden’. En ik voel me al een hele tijd ‘wel’. Die ervaringen deel ik graag met anderen, zodat ook zij dat gevoel gaan vinden! Vandaar is dit verhaal, ‘Mijn verhaal’ nu de eerste stap daarin.

In 1998 werd bij mij de ziekte van Bechterew vastgesteld. Wegens klachten liep ik al bij de fysiotherapeut met het idee van overbelasting door sporten. In die tijd kreeg ik ook een ontsteking van de iris in mijn oog. De oogarts adviseerde om via de huisarts een verwijzing naar de reumatoloog te vragen. En inderdaad, na mijn beschrijving van de klachten en een röntgenfoto werd mij een heftige mededeling gedaan. Ik kwam vervolgens terecht bij een oefengroep en kreeg de ‘reguliere’ zware reumapillen: ontstekingsremmend en pijnstillend.

Werken aan herstel middels….

1. Fitness tijdens Bechterew

Kort na de diagnose kon ik starten bij een Bechterew-oefengroep. Binnen een jaar was ik zodanig ‘aangesterkt’ dat ik deze oefengroep verliet na overleg met de fysiotherapeut van de oefengroep en de reumatoloog. Ik ging weer vinzwemmen. Ik sterkte steeds verder aan. Bij een ouderwetse sportschool (zoals in de Rocky-fims) ben ik gaan krachttrainen. Ik kreeg een trainingsprogramma waarbij rekening gehouden werd met mijn lijf en het vinzwemmen.

Twee jaar lang trainde ik vooral met lichte gewichten en hoge frequenties op toestellen. Daarna ben ik samen met mijn sportinstructeur gaan trainen met zware gewichten en losse halters. Hierbij kwam de coördinatie en beheersing van spieren sterk naar voren. Feitelijk leerde ik om verantwoord en gecontroleerd te tillen en kracht uit te oefenen. Door techniek en beheersing ben ik in staat om zware lasten te tillen en verzetten: kratten boodschappen dragen en verhuizen kon ik lekker zelf blijven doen! Ik sterkte dus alleen nog maar verder aan en voelde me steeds beter.

2. Surfen tijdens Bechterew

Rond 2005 ben ik begonnen met surfen tijdens een surfcamp in Frankrijk. Tijdens één van de laatste dagen ging ik op een shortboard met de instructeur mee. De golven waren krachtig en zo’n 2 meter, ik zal nooit vergeten dat hij zei dat ik mijn rug holler moest maken. Maar dat ging toen niet. Die was niet zo flexibel in die tijd. En het slapen op een luchtbed op een scheve ondergrond was ook niet bevorderend! Maar dat surfen heeft wel een enorme kick gegeven. Ik ben in Nederland verder gegaan met het surfen.

Door goed te letten op het hol trekken van de rug tijdens het peddelen, is mijn rug ook soepeler geworden. Het surfen werd met het vinzwemmen de ideale combinatie van beweging voor mij. En dat werd aangevuld met het wandelen met mijn hond. Een perfect bewegingsprogramma voor mij dus.

3. Minder medicatie tijdens Bechterew

Rond 2005 ben ik ook gaan nadenken over het minderen of zelfs stoppen met de medicatie. Immers met sporten sterk je je lijf en maak je zelf endorfine aan; een natuurlijke pijnstiller. Mijn arts adviseerde om preventief te blijven slikken, maar enigszins eigenwijs en ‘ongetemd’ ben ik gaan minderen en uiteindelijk gestopt! De jaarlijkse controles bij de reumalotoog lieten een stabiel verloop zien. En sinds ongeveer 2006 ben ik niet meer voor de jaarlijkse controle geweest.

Ik heb geleerd om mijn leven op het gebied van mijn gezondheid te stabiliseren! Dat doe ik met de juiste dosering aan beweging en door rekening te houden met voeding, stress, nachtrust en dergelijke. En dat gaat al een jaren goed, ondanks mijn afwisselende leven op het gebied van werken, studeren, ondernemen.

4. Bootcamptrainingen tijdens Bechterew

Ook een mooie overwinning is dat ik sinds de winter van 2011/2012 weer ben gaan hardlopen/ joggen in bossen. Dat lopen gecombineerd met (kracht)oefeningen kun je ‘bootcamptrainingen’ noemen. Ik loop weer met een rugzak met trainingsattributen door de bossen te rennen. Dat doe ik altijd samen met mijn jonge (wolf)hond en heel regelmatig met een vriendin die in haar dagelijkse leven als personal trainer actief is. Dankzij haar ben ik ook verder gaan verdiepen in verantwoorde voeding.

5. Voeding tijdens Bechterew

Ik ontdekte superfoods en gezonde energie-smooties. In het voorjaar van 2012 ontmoette ik een vrouwenarts (zoals ze zichzelf noemt), en zij adviseerde mij om graanproducten te vermijden. Sinds half april 2012 eet ik nog maar zelden brood, pasta’s, rijst en andere graanproducten. Graanproducten hebben een ontsteking aanjagende werking, en omdat Bechterew een ontstekingsaandoening is, was de boodschap meteen duidelijk voor mij.

En in de loop van 2012 ben ik ook melkproducten gaan minderen en tegen het einde van 2012 heb ik besloten om ook vlees en vis te gaan minderen. En daar tegenover gebruik ik meer groenten, fruit, noten, zaden en dergelijke. Mijn laatste aanpassing is dat ik de nachtschade-gewassen wil minimaliseren. Dat is wel een vervelende omdat daar aardappelen, paprika’s, tomaten en nog veel meer onder vallen. En die producten gebruikte ik best veel.

6. Strongmanrun tijdens Bechterew

Terug naar sportief gebied. In de zomer van 2012 had ik wat hinder van mijn rugspieren naar aanleiding van een week werken tijdens de zomerfeesten van Nijmegen. Een vriend van mij vroeg me om mee te lopen met de Strongmanrun: 18 km met 25 hindernissen. Mijn eerste reactie was dat ik dat niet kan. Maar kort daarna berekende ik dat binnen elke kilometer lopen er een onderbreking was, een hindernis. Dus er is variatie in de bewegingen, want structureel lange tijd de zelfde beweging maken is iets waar mijn lijf niet vrolijk van wordt. Ik ben gaan trainen op wat langere stukken lopen, maar ik heb ook mijn fysiotherapeut gebeld.

Ook al heb ik ooit geleerd dat ik zelf aan mijn klachten kan werken, had ik ze nu wel even nodig, omdat ik binnen maar 5 weken (!) klaar moest zijn voor die run. Dus ik werd wat extra geholpen om mijn lijf weer soepel en flexibel te krijgen. En het lukte. Ik heb de run gelopen op een warme, eigenlijk hete najaarsdag en de tijd was voor mij uitstekend. Ik zat precies in de middenmoot. Het uitlopen van de run was voor mij de grootste fysieke uitdaging die ik ooit gehaald heb. En dit allemaal door eigenwijs te zijn, door naar mijn lijf geleerd te hebben luisteren, gezond leven en doorzetten natuurlijk.

7. Koude trainingen tijdens Bechterew

Waar ik in het najaar van 2002 ook mee verder gegaan ben, dat zijn de koude trainingen. Dat houdt in dat ik ga zwemmen in buitenwater, en dat zo lang mogelijk probeer vol te houden. Hoe verder je in de winter komt, hoe korter de tijd dat je in het water kunt blijven natuurlijk. Het lukt mij momenteel om met vriezend weer in water van enkele graden toch een heel klein stukje te zwemmen. Daarbij zijn concentratie en een goede ademhaling van essentieel belang. Je moet voorkomen dat je in een koudeshock komt, en dus rustig blijven. Dat doe je vooral met de ademhaling. Dit heb ik van een vriendin geleerd die bij Wim Hof de Iceman opgeleid is.

Deze Wim Hof Methode moet super goed werken voor je weerstand en dus tegen auto-immuunziekten. Ik ben overtuigd van dit nut, en voor mij is het dus een ‘must’ om lekker de kou op te blijven zoeken. Een absolute aanrader voor iedereen. Ik verwen me verder ook graag met warme kleding en een warme omgeving, maar je lijf trainen tegen de kou is o zo bevorderend voor je gezondheid…

Bechterew

De afgelopen 2 jaar

Ruim 2 jaar geleden werd ‘mijn verhaal’ hier op de site van de Hormoonfactor gepubliceerd. Voor mij was dat een grote stap om openbaar uit te komen voor de Ziekte van Bechterew die bij mij in 1998 gediagnosticeerd is. Van iemand die er eigenlijk nooit over sprak, zich er voor schaamde, schreeuw ik het nu zowat van de daken. Ik heb geleerd dat het juist kracht geeft om mijn ervaringen te delen met anderen. Ik hoop nog veel meer mensen te kunnen inspireren met mijn verhaal.

Afgelopen 2 jaar is er veel gebeurd en veranderd in mijn leefwijze. Trots ben ik dat ik de controle op mijn lijf heb kunnen behouden. Ik vertel daar in deze update meer over. Ook wat nieuwe en aangepaste gewoontes bespreek ik.

Gebeurtenissen met een impact

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen van de laatste jaren was de geboorte van mijn dochter eind oktober 2014. Vlak daarvoor was er nog een verhuizing. De verhuizing had helaas te maken met een financieel ongezonde situatie. Maar er is wel heel wonderlijk een goedkoop appartement op ons pad gekomen midden in de natuur. Ik hoop wel snel weer een huis met tuin te mogen bewonen, maar eerst moet er een financiële inhaalslag gemaakt worden.

Zoals je ziet, staan er in deze alinea heel veel stress-factoren. Zeker als je ze ook nog eens met elkaar combineert. Gelukkig heb ik dankzij de Ziekte van Bechterew geleerd om met stress om te gaan, om te voorkomen dat het grip krijgt op mijn lijf. De eerste lessen kwamen kort na de diagnose toen ik van de reumatoloog hoorde dat stress een hele belangrijke ontstekingsaanjager is. Oververmoeidheid en overbelasting van je lijf en geest horen daar ook bij.

Ondanks al die recente gebeurtenissen die voor elk mens een behoorlijke impact genereren, heb ik afgelopen jaar géén terugval gehad met de Ziekte van Bechterew. Voor mij is dat een duidelijk teken dat ik de situatie onder controle heb. Op de momenten dat er dan even weer wat rust in ‘t leven is, is het bijzonder mooi om dit te beseffen.

De kleine kwaaltjes

Een sporadische verkoudheid of een enkele keer wat koortsuitslag was niet anders dan andere jaren. Ik had afgelopen jaar wel 2 x kort achtereen een ontsteking aan de iris. Die kwaal had ik al enkele jaren niet meer gehad. Zo’n ontsteking, de iridocyclitis, is Bechterew-gerelateerd en voor mij dan wel even een teken dat ik een pas op de plaats moet zetten. Die ontstekingen had ik snel onder controle omdat ik precies weet hoe het ook dan aanvoelt, en ik heb altijd een nieuw flesje prednison-druppels daarvoor in huis.

Omdat ik al jaren geen medicatie gebruik, zelfs geen paracetamol, was ik terughoudend met de druppels. Ik heb het eerst met zilverwater geprobeerd, maar dat irriteerde mijn oog. Achteraf bleek dat ik daar veel te veel van gebruikte! Zodra ik een terugval in energie voel, tijdens een (dreigende) verkoudheid bijvoorbeeld, gebruik ik ook extra gember en knoflook. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke voedingsmiddelen een goed effect hebben op een ziek lijf!

Er zijn wel eens dagen dat ik toch wat klachten heb rondom en in mijn rug. Die kan ik altijd moeilijk concreet omschrijven. Vage zeurderige gevoelens waarbij ik het idee heb dat mijn spieren wat verkrampt zijn en mijn bindweefsel stug is. Voor mij voelt dit niet als pijn omdat ik een aparte pijngrens en pijnervaring heb. Dat komt waarschijnlijk omdat ik bij mijn eerste iridocyclitis een injectie met naald in mijn oog gehad heb.

Nooit heb ik iets gruwelijkers en pijnlijkers mee gemaakt dan dat moment. Maar details spaar ik hier verder uit. Terug naar de incidentele stugge rug; dat is voor mij weer een signaal om vooral aan de stressfactor te werken, en om goed op de ademhaling te letten. Indien mogelijk bezoek ik dan graag een sauna, of ik duik het koude buitenwater in. Dan moet ik even bewust de aandacht leggen op ontspannen, ontladen en opladen.

Het belangrijkste om ook de kleine kwaaltjes te voorkomen of te minimaliseren, is om altijd uitstekend te blijven zorgen voor je lijf en geest. Denk dan aan: de juiste voeding; voldoende nachtrust; ontspannende bezigheden; beweging & sport; opladen in de natuur; invloed van straling minimaliseren; enzovoort.

Nachtrust

Ik hoor en lees geregeld dat mensen problemen hebben rondom hun nachtrust. Gelukkig kan ik goed inslapen en doorslapen. Mijn aandachtspunt is nog wel het tijdig naar bed gaan. Maar… ik slaap sinds oktober 2014 niet meer in een bed. Ik slaap in een hangmat. Dat is ontstaan tijdens de laatste loodjes rondom de zwangerschap. M’n vriendin verzocht mij soms om op de bank te slapen om te voorkomen dat ik haar zou wekken als ik vroeg op moest staan voor werk. Alleen koos ik niet voor de bank, maar voor de hangmat die toen net enkele weken in de woonkamer hing. En ik was heel snel ‘verkocht’. Ik ervaarde dat ik er geweldig goed in kan slapen, maar daar zijn wel wat technieken voor nodig.

Het beviel m’n hoogzwangere vriendin ook dat ze ongestoord kon slapen. Er zijn avonden geweest waarbij ik haar zei dat ik last had van een stugge rug en me afvroeg of ik het in de hangmat zou volhouden. Tot mijn stomme verbazing kwam – en kom – ik altijd beter uit de hangmat dan dat ik erin gestapt ben. Hier kan ik ook veel meer over vertellen, ook over wat aanraders zijn om op te liggen en onder te liggen als je kiest voor de hangmat! Een hangmat is natuurlijk ook een prachtig attribuut om in te ontspannen: in je tuin, op je balkon of in huis. Neem gerust contact met me op als je er meer over wilt weten.

Ziekte van Bechterew, mijn redding!

De Ziekte van Bechterew heeft van mij een gezond mens gemaakt. Gezonder dan zonder deze aandoening, want anders had ik me vrijwel zeker niet zo uitvoerig verdiept in voeding en andere gezondheidsfactoren. Inmiddels heb ik zo ontzettend veel aan ervaringen en kennis om te delen met mensen dat dat niet in dit verhaal past. Bovendien werken al die aspecten, en nog veel meer factoren, voor ieder mens anders. Standaard adviezen en tips zijn er nauwelijks. Hoewel…

Ik noem er aan het einde van deze update enkele. Sinds 2013 heb ik mijn bedrijfsplan gewijzigd en richt ik me op het helpen van mensen aan het verbeteren van hun gezondheid en dus leefwijze. Dat begon in algemene zin, maar sinds vorig jaar heb ik besloten om mij specifiek te gaan richten op de groep mensen met chronische ontstekingsaandoeningen; en dan met name met de Ziekte van Bechterew. In 2015 gaan er mooie stappen gezet worden op dit vlak. Als eerste komt er een 6 daags arrangement waarin deelnemers een soort ‘spoed-cursus‘ krijgen waarna ze makkelijker zelf thuis aan de slag kunnen. Dit is dus ook wat de Bechterew mij gebracht heeft! Mijn redding die zich gaat manifesteren vanaf 2015!?

Ziekte van Bechterew, jouw redding!

Door de Ziekte van Bechterew werd ik dus gedwongen om naar mezelf te kijken en heb ik voor een gezond en bewust leven gekozen. Door mijn successen hierin voel ik een sterke roeping om die aanpak met anderen te delen. Om andere mensen te laten zien dat er andere wegen zijn dan de reguliere wegen die vaak via het medische circuit lopen. Overigens kunnen deze wegen zeker parallel lopen. Vaak gebeurt dat sowieso in de beginfase. Na verloop van tijd als de progressie toe slaat, kun je steeds makkelijker je eigen weg volgen, en die buigt dan vaak af van de algemeen bekende wegen!

Vaak gaat het delen van mijn ervaringen en kennis veel via telefoongesprekken, ontmoetingen, chatten, e-mailen. Ik heb er nog altijd moeite mee om voor iets dat voor mij zo vanzelfsprekend is, er via consulten een prijskaartje aan te hangen. Ik vind dat iedereen recht heeft op kennis rondom gezondheid. Zo heb ik ook veel van anderen mogen leren. Maar omdat er ook bij mij brood (rijstwafels) op de plank moet komen, ga ik in 2015 vooral arrangementen en bijeenkomsten organiseren waarbij mensen flink geprikkeld en geïnformeerd gaan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers er gelukkig van worden, en dan word (blijf) ik dat ook!

Nieuw en anders

Naar aanleiding van mijn succesverhaal uit 2012/2013 (het eerste deel) volgen hier enkele opmerkingen:

Eerst basis opbouwen

In het eerste deel vertel ik hoe ik jaren gewerkt heb aan een fysieke basis. Van daaruit kon ik weer normaal functioneren en van alles (fysiek) aanpakken. De eerste jaren was ik behoorlijk gevoelig als ik enkele weken verzuimde om regelmatig te blijven sporten door bijvoorbeeld een verhuizing. Dan kon ik last krijgen van een stugge rug door verkrampte spieren en na verloop van tijd zelfs stug bindweefsel. Afgelopen jaar heb ik wegens de zwangerschap, verhuizing en geboorte een stuk minder gesport. Maar…

Mijn fysieke basis is inmiddels zo sterk maar ook stabiel in mijn lijfelijk systeem ingebouwd, dat gebleken is dat ik met veel minder intensief sporten goed weg kwam! Tegenwoordig behoort tot mijn dagelijkse pakket aan beweging: minimaal 3x met de hond naar buiten (waarvan 1 à 2 keer op de mountainbike) en 1x per dag de oefeningen van de 5 Tibetanen, inclusief ademhalingsoefeningen.

Maar hierbij speelt ook dagelijks de voeding een belangrijke rol. De juiste brandstof doet de motor het beste lopen. En ook het zo laag mogelijk houden van die belangrijke stressfactor is van groot belang. Daar heb ik mij allerlei trucjes voor aangeleerd.

Hiermee, met die opgebouwde basis, heb ik eigenlijk ontdekt dat – voor mij – er geen noodzaak is om m’n hele leven een bepaald intensief patroon dagelijks / wekelijks af te werken. Dat was dan ook weer een openbaring. Ik vermoed, ik wéét, dat een heel belangrijk aspect hierbij is dat ik mij niet meer druk maak om de Ziekte van Bechterew. Ik ben niet meer bang dat het mijn leven gaat bepalen en verknallen. Nee, ik ben de Ziekte van Bechterew zelfs dankbaar! En dit – het niet bang zijn – kan wel eens ‘het geheim’ zijn…

Helaas heb ik wel gemerkt dat het percentage spiermassa wel iets geslonken is het afgelopen jaar. Tijd om weer meer te sporten maar dan om de ijdelheid!

Ziekte van Bechterew

Sporten

In 2013 ben ik gestopt met vinzwemmen als wedstrijdsport en de trainingen in een (chloor)zwembad. Vinzwemmers gebruiken een grote monovin aan hun voeten om op hoge snelheid te kunnen zwemmen; zoals een dolfijn zeg maar, of een zeemeermin/-man. Op een trainingsavond verslikte ik mij gigantisch en ik was benieuwd wat ik eigenlijk ingeslikt had.

Tja; zwembadwater, maar wát is zwembadwater? Ik was in die tijd zo druk met het bijstellen van mijn voedingsgewoonten, dat ik ook ging Googlen naar ‘zwembadwater verslikken’. En ik was geshockt! Het chloor in zwembadwater is nog niet het ergste, maar zodra chloor zich bindt aan organisch vuil (haren, huidschilfers, speeksel, urine, zweet, etc) dan ontstaan er uiterst giftige stoffen. Ik wilde dit niet geloven want zwemmen is mijn leven, en vinzwemmen beschouwde ik als een ‘noodzaak’ voor het soepel houden van mijn lijf. Bovendien leverde het vele onder water zwemmen mij een flinke longinhoud op; ook gunstig indien de Ziekte van Bechterew ooit toe zou slaan op mijn ribbenkast.

Meteen nam ik contact op met een vriendin die biologe is. En zij bevestigde mijn bevindingen. Ze stuurde me zelfs nog wetenschappelijke literatuur. Ongeveer 45 minuten zwemmen in een chloorzwembad kan jouw DNA al aantasten!!! Voor mij was het duidelijk. Ik was geshockt en besloot nog 1 keer te gaan trainen om werkelijk te voelen of ik direct zou willen stoppen met vinzwemmen. En zo ja, dan was dat meteen mijn afscheidstraining. Ik weet het nog als de dag van gisteren; ik heb me helemaal niet fijn gevoeld in het water. De liefde voor de zwembaden was ineens voorbij. Ik had het ‘uitgemaakt’ en het deed me toch pijn, maar het voelde nog meer als een opluchting. Een hele vreemde gewaarwording.

Maar toen? Het was niet zo moeilijk om een alternatief te vinden. Want de koudetrainingen bevielen mij wel. Ik ben dus vaker het buitenwater gaan opzoeken. Mensen vroegen mij dan wel eens of het buitenwater niet slechter en vuiler is dan zwembadwater. Dit vroeg ik dan weer na aan de biologe en kreeg als antwoord: de risico’s die aan buitenwater verbonden zijn, zijn vele malen lager. Bovendien zal je weerstand alleen maar toenemen door het contact dat je dan hebt met het water en alles wat er van nature in zit! En het aspect van de koude versterkt ook nog eens je immuunsysteem.

Ik wil wel nog wel even toevoegen dat ik incidenteel in een (chloor)zwembad kom, maar het structureel trainen in zulke baden is voor mij een verlopen zaak. Zie dit als die vaak genoemde 80-20-regel. Als je voor een groot deel gezond eet en leeft, dan blijft er echt nog ruimte voor uitzonderingen.

Er is dus best veel veranderd na het schrijven van de eerste versie van ‘mijn verhaal’. Ik ben minder intensief gaan krachttrainen, minder vinzwemmen en ik ben wegens tijd en geld ook minder gaan surfen. Een surfsessie kost toch minimaal een halve dag en ca 300 kilometers aan brandstof. Daarbij heb ik mijn voedingspatroon verder aangescherpt volgens de principes van De hormoonfactor en ik heb de koudetrainingen en ademhalingsoefeningen een onderdeel van mijn leven gemaakt. Deze nieuwe combinatie heeft mij een verbeterd fysiek gestel opgeleverd ten gunste van de controle over de Ziekte van Bechterew. Voor mijn gevoel heb ik letterlijk de Ziekte van Bechterew overwonnen. Daarom benoem ik mijzelf ook geregeld een ex-Bechterew-patiënt.

Voeding

In deel 1 gaf ik aan minder vlees en vis te gaan eten. Wat voeding betreft is het heel lastig om algemene uitspraken te doen. Daarom hoor je de kenners en specialisten, zoals Ralph Moorman, ook altijd zeggen dat ieder zelf moet aanvoelen wat goed voor hem/haar is. En dat heb ik overgenomen. Zo zijn er wezenlijke verschillen tussen mensen in behoefte aan dierlijke bronnen. Zo heb ik ontdekt dat mijn lijf minder behoefte heeft aan vlees, en dan het best overweg kan met kip/kalkoen en dergelijke (wit vlees / gevleugelte). Vette vissoorten passen ook goed bij mij. Die eet ik dan ook regelmatig.

Wat betreft de vegetariërs en veganisten: let heel goed op of je voldoende aan je mineralen en vitamines komt. Laat je regelmatig hierop testen en kies voor de goede alternatieven of aanvullingen.

Ook gaf ik in deel 1 aan dat ik met de nachtschades aan het stoeien was. Inmiddels ben ik vrijwel volledig gestopt met het eten van aardappelen. Maar producten als tomaten en paprika’s eet ik wel, maar wel gevarieerd en met mate. Hierover heb ik nog contact gehad met Ralph. Bijna alle voedingsmiddelen leveren bij té veel gebruik nadelen op. Dus zijn boodschap was: varieer en volg wederom je gevoel; kijk wat de voedingsmiddelen met je lichaam doen. Wist je dat jouw ontlasting en urine hiervoor zo’n beetje de beste graadmeters zijn?

Ik had beloofd nog wat ‘standaard tips en adviezen’ te geven. Ondanks dat iedereen vooral zijn eigen gevoel moet volgen en eigen keuzes moet maken, benoem ik wat punten die naar mijn idee voor iedereen van belang zijn. Voor iedereen inderdaad; want als je nu nog geen gezondheids- of ‘ouderdoms’-klachten hebt, kunnen die nog wel komen. Heb je de Ziekte van Bechterew en/of andere ontstekingsaandoeningen, dan adviseer ik je zeker deze punten te overwegen. Vermijd:

 • Graanproducten
 • Witte, bewerkte suikers
 • Synthetische zoetstoffen
 • Smaakversterkers
 • Koezuivel
 • Soja
 • Dranken uit plastic flessen en drankkartons
 • Bakken in plantaardige oliën (uitzondering – wel goed dus: kokosolie en rijstolie)

maar ook:

 • let op voldoende nachtrust (niet te laat naar bed)
 • vermijd straling (wifi / 4G)
 • doe ademhalingsoefeningen
 • vermijd stress

Als je nu denkt: jee, wat blijft er dan aan voeding over? Maak je niet druk; er blijft heel veel over aan mogelijkheden. Verdiep je bijvoorbeeld in Het hormoonfactordieet of neem contact met mij op voor gerichtere adviezen nadat ik meer weet over jou en jouw situatie.

En ook hier: als je voor een groot deel gezond eet en leeft, dan blijft er echt nog ruimte voor uitzonderingen. Net zoals die vaak genoemde 80-20 regel; dat geldt wat mij betreft niet alleen voor voeding, maar ook voor andere gezondheidsaspecten die je na streeft.

Tot slot & dankwoord

Het gaat mij met dit initiatief, dit verhaal, niet eens zozeer erom dat ik specifiek reumapatiënten wil benaderen. Ook ‘gewone gezonde’ mensen kunnen vaak nog veel verbeteringen doorvoeren in hun leef- en eetgewoonten. Ik wil mensen bewust laten worden van het leven dat ze leiden, en dat eventuele aandoeningen juist kunnen leiden tot sterke kwaliteitsverbeteringen van hun leven. Met gezond bewegen en gezond eten ga je je lekkerder voelen. Je kunt dan veel meer aan en bent tegenslagen veel beter de baas! Het is mij overkomen dat ik nu meer kan dan ik gekund zou hebben zonder mijn aandoening: ik heb de Strongmanrun uitgelopen, en ik bescherm mijn lijf meer tegen negatieve invloeden (denk aan alcohol, zoetstoffen, roken, medicijnen, etc) dan zonder ‘de Bechterew’! Dat zijn mijn ervaringen en die wil ik delen. Ik heet waarschijnlijk niet voor niets Jeroen van DEELEN (mail@natuurlijktrainen.nl / www.natuurlijktrainen.nl 06-27002528).

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(5stemmen, gemiddeld: 4,20 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nel
Nel
9 jaren geleden

Beste Jeroen, 2 zwagers van mij hebben deze ziekte ook. 1 is er erg aan toe. De wijze waarop jij het aanpakt is geweldig. Vecht tegen je beperkingen! Eenmaal ingeleverd is moeilijk een weg terug. Ik maak je alleen zorgen om je eiwitten. Ik lees niets over dat je dit compenseer.

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Nel
9 jaren geleden

Hoi Nel, Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad lastig om op de ‘verkeerde weg’ weer om te draaien. Maar ik heb tijden gehad dat het slechter ging, en dat ik minder soepel en flexibel was. Met voorzichtige oefeningen, bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut met goede kennis van de aandoening (dit is heel belangrijk), kun je wellicht wat stappen vooruit gaan (op de goede weg dan natuurlijk!). Dus wie weet, zijn er bij je zwagers toch nog verbeteringen te behalen. Ik heb via de e-mail een reactie gehad van iemand die vertelde over dat ‘cryotherapie’ ook een goede werking heeft bij… Lees verder »

Richard van Dreumel
Richard van Dreumel
9 jaren geleden

Respect en een diepe welgemeende buiging voor je doorzettings vermogen…. Wat pure wilskracht en juiste voeding al niet kunnen doen voor je!!

Richard

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Richard van Dreumel
9 jaren geleden

Thanx Richard…

Ieneke
Ieneke
9 jaren geleden

Hoy Jeroen, ik ben onder de indruk zoals jij met je ziekte omgaat. Het spreekt mij aan, en laat zien dat ondanks een handicap je toch veel voor je gezondheid kunt doen. Het beste er uit halen. Een broer (69) van mij heeft volgens mij de ziekte ook. Hij is er nooit op gediagnostiseerd, maar ligt nu wel in een verpleeghuis, compleet met rolstoel en tillift. Wat voeding betreft. Misschien is het iets om ook te kijken naar het ‘Bloedgroepdieet’. Ik volg het hormoonbalansdieet sinds eneige weken en houd wel rekening met mijn bloedgroep. Prima te doen. ik zal je… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Ieneke
9 jaren geleden

Beste Ieneke, Bedankt voor je reactie! Ik had nog niet door dat er via deze plaats op het internet ook reacties kunnen komen! Vandaar mijn late antwoord. 😉 Ik heb het boek ‘Het Bloedgroepdieet – de leefregels’ thuis liggen. Ook daar kijk ik regelmatig in. Bijzonder is het inderdaad om te zien dat per mens verschillen kunnen zijn in gevoeligheid voor voedingsmiddelen. Wat mij verbaasde is dat er binnen een gezin verschillende bloedgroepen kunnen zijn, en dus verschillen in een ideaal dieet op de persoon af! Ik had het trouwens niet over afschaffen van dierlijke eiwitten, maar ‘minderen’. Ik at… Lees verder »

Bertus
9 jaren geleden

eiwitten worden wel gecompenseerd door meer groenten,noten en zaden e.d.
staat te lezen in de tekst bij voeding!!!
eet je wel quinoa, boekweit, of chlorella?

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Bertus
9 jaren geleden

Hey Bertus,

Dat heb je goed, ik heb er erg kort wel iets over gemeld.
Zie ook mijn langere bovenstaande reacties.
Ik eet ook regelmatig quinoa. Boekweit is me onlangs ook geadviseerd, ga ik ook eens halen. En ik heb ook spirulina in huis; dat mag ik nog wel meer gebruiken!

Maar in ieder gevaal bedankt voor je reactie en tips!

Groeten,

Jeroen

Wim van der Ende
9 jaren geleden

Hallo Jeroen,

Ik heb zelf ook de ziekte van bechterew en ben aardig op zoek naar aanpassingen in mijn dagelijkse leven qua werk / voeding. Ik eet juist kip en kalkoen en vis omdat deze vaak aangeraden worden. Ik lees dat jij bepaalde zaken eet die nog beter voor je zijn. Zou je me de zaken kunnen aangeven die jij nu nuttigd, ik wil graag kijken of deze voor mij ook aanslaan. Op dit moment sport ik nihil en heb veel pijn/last. Vandaar dat ik je mogelijkheden erg benijdt!@!!

Met vriendleijke sportgroet,

Wim van der Ende

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Wim van der Ende
9 jaren geleden

Beste Wim, Afgelopen paar maanden ben ik weer verder mijn voedingspatroon gaan aanscherpen. Ik richt me wat meer op gevogelte en de vette vis blijft ook op mijn menu staan (wilde zalm). Verder start ik regelmatig de dag met een havermoutpap met diverse ingrediënten (noten, chia, goji, beetje maca en maqui en een scheutje ahornsiroop). En een heel duidelijk verschil is dat ik veel meer groenten eet. Bij een Duitse biologische boer haal ik dat op. Daar is het betaalbaar, en beter gecontroleerd dan bij ons in NL, en gelukkig maar klein stukje bij mij vandaan. Verder ben ik nog… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Wim van der Ende
9 jaren geleden

Wim, nog iets… over het bewegen en sporten en je pijn/hinder. Wellicht kan ik daar ook wat voor betekenen. Je zou me daar persoonlijk een berichtje voor kunnen sturen.
Kijk eventueel op https://www.facebook.com/NatuurlijkTrainen

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Jeroen van Deelen
9 jaren geleden

oeps, deze link werkt mogelijk (nog) niet…

Van hentenrijk
Van hentenrijk
Antwoord aan  Jeroen van Deelen
6 jaren geleden

Beste ,

Kan U mij een lijt geven van wat wel en niet mag…Mogen buiten tomaten en paprikas alle groenten ?

Ananas , aardbeie, kiwis en vruchten met stenen mogen niet …alle andere vruchten wel ?

Mogen vegetarische brurgers ?

Mijn zoon is 20, 1,95 m groot en heeft steeds honger …wat kan ik nog geven ? vervangers voor brood , rijst , aardappelen ? Blijkbaar mag maisbrood wel?

U zou mij een supergroot plezier doen als ik een lijst zou krijgen met wat mag en niet mag eten

Dankjewel

Chris(Mama Vincent)

SpondyGazet
SpondyGazet
9 jaren geleden

hallo jeroen, heel inspirerend om je positief verhaal te lezen! Ik heb ook Bechterew (en Crohn) en probeer ook nog zo actief mogelijk te blijven, al ervaar ik wel meer beperkingen dan jij. Maar blijven bewegen is zeker de boodschap!

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  SpondyGazet
9 jaren geleden

Hoi ‘SpondyGazet’ Wat ik de laatste maanden steeds meer zelf ervaar, en ook om mij heen zie, is dat de juiste voeding misschien nog wel veel belangrijker is dan het bewegen. Voeding doet veel meer met het lijf (en de geest) dan veel mensen beseffen. Voor de mensen met ontstekingsaandoeningen zouden graanproducten (gluten) eigenlijk verboden moeten worden. Net als zuivel: niet meer aanraken. En dan kan ik verder wel het hele lijstje opnoemen dat tot het Hormoonbalansdieet behoort, maar daar is een heel boek over! 😉 Succes in ieder geval. Mocht je meer willen weten, meer vragen hebben, dan kun… Lees verder »

wilma
wilma
9 jaren geleden

Hallo Jeroen,

Ik heb je verhaal met open mond vol verbazing zitten lezen.
Wat een voorbeeld ben jij, geweldig hoe je na de diagnose niet je erbij neerleg maar ben gaan onderzoeken wat je zelf kan veranderen, verbeteren aan je lichaam. Met bewegen en goede voeding die essentieel zijn voor je organen/body om te leven, maar ook om ziektes en alles wat “niet thuis hoort” in je lichaam aan te pakken.Jeroen je bent een topper, heel fijn en vereerd dat je je “reis” wilt delen met ons. x

Jolanda Stortelers
Jolanda Stortelers
9 jaren geleden

Hallo Jeroen, ik heb jouw verhaal gelezen en het grootste gedeelte zou ik geschreven kunnen hebben. bij mij is 25 jaar geleden de ziekte ontdekt. Heb me gelijk bij de homeopaat vervoegd en d.m.v. laseraccupuntuur en dieet waarbij suikers en rood vlees vermeden moest worden was ik binnen een jaar weer aardig opgeknapt. Omdat ik toen veel deed aan sport is dat waarschijnlijk mijn geluk geweest. Ik moest wel anders gaan sporten, oefeningen, fitness, wandelen, zwemmen. Ik zeg nu steeds dat ik een lichte vorm heb van Bechterew maar het is ook luisteren naar je lichaam. wat ik ook zo… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Jolanda Stortelers
9 jaren geleden

Hoi Jolanda!
Ik herken ook zeker heel veel in jouw verhaal! Misschien moeten we eens met wat ‘lotgenoten’ de krachten bundelen en onze verhalen wat grootser naar buiten brengen. Ik ben ook erg blij te ontdekken dat ik niet de enige eigenwijze ben!
Onze tijd gaat komen, dat er iets moois gaat gebeuren! 😉
Maar vooral: laten we genieten van hoe we ons nu voelen en waar we nu staan!!
Voor jou ook: Het ga je goed!!
Jeroen

Jolanda Stortelers
Jolanda Stortelers
9 jaren geleden

Hallo Jeroen,
Ëigenlijk ben ik niet meer bezig met Bechterew maar vooral van iedere dag genieten ,dat ik zomaar alles nog kan doen en dat het me energie geeft. Het anders eten is op dit moment gesprek van de dag en ik hoop ook dat voor meer mensen de ogen opengaan om toch eens uit te proberen hoe het anders voelt. Geniet en doe vooral wat mijn trainers van Fitstreet altijd zeggen: Pak je rust, een voorwaarde voor iedereen.
Fijne avond.
Jolanda

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Jolanda Stortelers
9 jaren geleden

Ik heb het idee dat er toch steeds meer mensen beseffen wat goede voeding met het lichaam èn de geest kan doen!
Wij zijn een voorbeeld voor anderen…

Saskia
Saskia
9 jaren geleden

Hey Jeroen,
Dank voor het delen van je inspirerende en mooie verhaal. Wat is de reden dat je flink bent gaan minderen in fruitsuikers..?
Groetjes,
Saskia

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Saskia
9 jaren geleden

Hoi Saskia,
Ik at eerst heel veel fruit, oa in smoothies. En wegens de enorme hoeveelheden (goede) koolhydraten, was het niet helemaal in evenwicht. Ik voelde dat ik meer groenten moest gaan eten, en daar heb ik verder in gezocht en geprobeerd. En dat is inmiddels wel goed gelukt!
Ook hier gaat het weer over luisteren naar je gevoel en signalen die je lichaam afgeeft! 😉
Jeroen

Loes
Loes
8 jaren geleden

Dag Jeroen, ik ben geattendeerd op jouw verhaal via Jesse van der Velde. Bij mij is 2 jaar geleden (ik ben nu 45 jaar) ook Bechterew gediagnosticeerd. Een heel proces om de balans te vinden om er mee om te gaan. Ik wilde allebei: regulier en via de natuurgeneeskunde. In februari van dit jaar was ik behoorlijk ziek. Ik kon amper lopen en was extreem moe. (sowieso een zwaar en stressvol 2012 gehad, helpt ook niet erg bij auto-immuunziekten) Mijn ontstekingscijfers waren extreem hoog. Daarvoor had ik prednison gehad via regulier. Goed op gereageerd, maar het is en blijft een… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Loes
8 jaren geleden

Hey Loes!! Heel mooi verhaal!! Dank je! En sorry voor mijn late reactie. Ik heb het al wel een keer snel gelezen, maar vervolgens is het aan mijn aandacht ontsnapt, mogelijk omdat er geen concrete vraag uit voortkomt. Ik vind het interessant om met jou in contact te komen vanwege jouw succesverhaal. Het bundelen van succesverhalen versterkt alleen maar meer de boodschap die wij anderen mee kunnen geven! Zou je mij een privé-mail willen sturen? Ik hoor graag van je! Inmiddels ben ik ook met een nieuwe onderneming gestart om andere mensen te helpen met het verbeteren van hun leefstijl,… Lees verder »

Hans
Hans
8 jaren geleden

Graag wil ik mijn verhaal delen. Ik vel hierin geen oordeel over anderen en wil absoluut niet dat anderen dit als advies zien. Vanaf mijn 8ste heb ik heel intensief op hoog niveau een zwemsport beoefend. Opeens op mijn 15e tijdens een toernooi kon ik vlak voor de laatste wedstrijd niet meer bewegen, mijn lichaam stopte ermee. Bij spierpijn, vermoeidheid en blessures voel je pijn en stijfheid, no big deal. Maar toen ervaarde ik voor het eerst een gevoel van wegvallen van bepaalde lichaamsdelen. Dit had niks te maken met ff doorzetten en de pijn verbijten. Het gevoel was weg… Lees verder »

Hans
Hans
8 jaren geleden

Voor de duidelijkheid ik woon tegenwoordig in het buitenland (vandaar mijn reactie 3 uur ‘s nachts NL tijd). Mocht u vragen hebben kunt u mij altijd emailen. Ik wilde gewoon eindelijk eens mijn verhaal vertellen, een verhaal dat ik nooit deel met famillie en vrienden

Jeroen van Deelen
8 jaren geleden

Hans! Supergoed dat je een keer je verhaal vertelt, zeker na zo’n lange tijd. Heftig om te lezen dat bij jou er wel vergroeiingen zijn. Ik zie Bechterew tegenwoordig als een soort signaal (beetje spiritueel) waardoor ik ‘wakker geschud’ ben. Gelukkig ben ik in een vroeg stadium op iets oudere leeftijd (scheelt misschien ook) er achter gekomen. Ik heb rond mijn ontdekking (ik was 25 jaar) ook wel eens 2 dagen stijf in bed gelegen; helemaal verkrampt. Maar ik heb de ‘ziekte’ overwonnen. Zo zie ik het wel. En daardoor ben ik zo op gezondheid en voeding gaan letten dat… Lees verder »

Jeroen van Deelen
8 jaren geleden

(onderstaande verhaal heb ik vandaag opgesteld n.a.v. iemand die mij mailde na het lezen van mijn succesverhaal hier, en ik vind het wel een goed stuk om ook hier te delen. Zie ook mijn Facebook: http://www.facebook.com/jeroenvandeelen) Wat is gezond? Regelmatig krijg ik de vraag over wat ik eet, hoe ik leef, wat mijn ‘dieet’ is. Het is per persoon afhankelijk wat uiteindelijk ‘het best passende dieet’ is. Dus over mijn dieet vertellen heeft ook niet zo veel zin! Om een goed advies te geven, zou ik meer moeten weten over iemands huidige eetpatroon, maar ook andere factoren zijn van belang:… Lees verder »

kristin
kristin
8 jaren geleden

hallo Jeroen Met grote vreugde lees ik je verhaal. Super om dit te kunnen delen via deze weg, want jammer genoeg vinden de dokters nog steeds medikatie de enige behandeling tegen deze vervelende kwaal. Ik zelf heb al sinds mijn 26 jaar last van Bechterew. Ik ben nu 53 jaar en neem ongeveer 1 keer per maand medicatie, ondanks dat de dokter mij jaren geleden zei dat ik dat elke dag zeker moest nemen. De pijnen en stijfheid zijn draaglijk.Ik let ook al vele jaren op mijn voeding.(vooral suiker is een boosdoener ervaar ik) MAar het is soms verwarrend, Daarom… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  kristin
8 jaren geleden

Kristin!
Er zijn wat maandjes over heen gegaan zie ik. Maar dan kan ik je nu ook vragen hoe het ‘nieuwe eten’ bevalt! Dat papje klinkt goed hoor, ik eet tegenwoordig ook iets vergelijkbaars. En granen blijven granen, maar er zijn naast slechte granen ook wat betere granen. Maar daarbij ook weer: let op hoe je lichaam reageert.
Jeroen

Jan10
Jan10
8 jaren geleden

Hallo Jeroen, Wat een fantastische spirit heb jij! Fijn om te lezen dat je zoveel voor jezelf kunt doen. En vooral dat je dat deelt met anderen! Ook ik eet al jaren geen meelproducten meer en geen suiker en zuivel. Ik kwam op het web het DFB- dieet tegen. Dat heeft vooral een positieve invloed gehad op mijn darmen en mijn energiepeil. Grote variatie aan groenten en zaden /noten en een vers fruitontbijt , met vlees , vis en eieren Dat is mijn menu. 9 jaar heb ik al bechterew. In het begin sliep ik nauwelijks van ellende. Overdag geen… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Jan10
8 jaren geleden

Hoi Jan!

Mooi om jouw verhaal te lezen.
Ook jij bent een voorbeeld!
En je hebt gelijk. Als je eenmaal ervaren hebt, hoe je vanuit ‘diep’ jezelf weer opnieuw kunt opbouwen, dan schrik je niet zo snel meer. Maar ik moet zeggen dat ik me ook nauwelijks meer door stressfactoren laat beïnvloeden. Dat is iets dat ik ook regelmatig bevestigd krijg. Er zijn mensen die niet begrijpen hoe ik bepaalde omstandigheden de baas blijf! 😉
Wat ik wilde zeggen: ik doe er ook alles aan om geen klachten te krijgen, zowel fysieke als mentale.

Jeroen

Jeroen van Deelen
8 jaren geleden

Omdat steeds meer mensen met Bechterew de weg naar mij vinden…
Stuur de link van dit succesverhaal door als je iemand kent met rugklachten (met name zeurende onderrug en opstart-problemen na lang stil zitten / liggen [je wordt soepeler naarmate je in beweging bent]). Ik help mensen graag op weg naar minder klachten, minder hinder en minder medicatie. Zie ook natuurlijktrainen.nl

sandra marin
sandra marin
7 jaren geleden

als ik dit hier allemaal lees ,sta ik versteld ,ben 43 heb bechterew ,hypermobielsyndroom en slik veel medicatie ,een emmer dragen geeft me direkt een tenniselleboog ,laat staan van te sporten ,ik ga wel 3 maal naar de fisio per week en ben nog zo stijf as een plank ,kan met moeite mijn huis kuisen en werk nog zelfstandig (voetverzorging)ik sla me elke dag door omdat het moet ,mijn pillen salazopirine en feldene houden soms de pijn op afstand en mijn s i gewricht in lage rug is helemaal aangetast ik zou ook graag afvallen ,maar eens op dieet sukkel… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Jeroen van Deelen
Antwoord aan  sandra marin
7 jaren geleden

Hoi Sandra. Excuses voor de late reactie. Ik lees het vandaag pas. 😐 Er kan nog vast nog heel veel gedaan worden. Zelf heb ik ervaren dat er niet 1 oplossing is, maar dat het om een hele combinatie van factoren gaat: voeding; beweging; stress; maar ook de mentale/spirituele instelling. Daarbij ontdek ik de laatste tijd nog meer de kracht van de ademhaling en koude. En: voor iedereen is het weer anders en verloopt een proces in een ander tempo. Ik kom graag met je in contact om verder hierover te praten. Laat het me gerust weten als je dat… Lees verder »

Judith
Judith
7 jaren geleden

Hallo Jeroen, wat een inspirerend verhaal. Bedankt dat je jouw verhaal deelt met anderen. Bechterew is lastig, ik weet er alles van. Ik ben het volledig met je eens dat dieet een belangrijke rol bij herstel van Bechterew kan vervullen, naast beweging natuurlijk. Ik eet zelf sinds een paar jaar zetmeelvrij en ervaar sinds die tijd alleen maar verbetering. Het gaat er bij Bechterew om dat je je darmen (darmflora) weer in balans krijgt. Althans dat begrijp ik uit mijn eigen ervaringen tot nu toe. Het gaat buitengewoon goed met mij en ik ga nog steeds vooruit qua conditie. Mijn… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Judith
7 jaren geleden

Hoi Judith.
Dank je voor je mooie bericht. Zoals ik zojuist ook bij Sandra hierboven antwoorde, zijn er nog veel meer aspecten die een rol hebben bij verdere verbeteringen. Het is belangrijk om al onze ervaringen te delen.
Mijn plan is om in de (voor)zomer van 2015 een programma aan te bieden waarin ik mijn ervaringen deel en anderen help om een eigen actieplan op te stellen. 😉
Wordt vervolgd dus!
Jeroen

Jan
Jan
7 jaren geleden

Beste Jeroen, Zelf heb ik de laatste maanden enorm last gekregen van mijn gewrichten. Heupen, knie, voet maar ook wervels en ribben. Inmiddels zijn ze gestart met bloedonderzoek. Natuurlijk ben ik zelf ook maar eens wat gaan rondkijken en mijn klachten lijken het sterkste op Bechterew. Nu weet ik nog niet of ik het heb maar ik ben pas 37 jaar en als ik kijk naar de snelle toename van mijn klachten dan lijkt het Bechterew te zijn. Wat raadt jij me aan om nu te doen en hoe kom ik het snelst tot een goede diagnose en conclusie? Met… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Jan
6 jaren geleden

Jan, nog over de diagnose: naast bloedonderzoek, wordt er vaak een foto gemaakt van het SI-gewricht. Maar wat mij betreft: ga vooral aan de slag met de oorzaken; probeer die aan te pakken en te vermijden. Pas op met de symptoom-bestrijding.

Robin
Robin
6 jaren geleden

Hallo Jeroen, Na de minder gelukkige verhalen was ik naar iets in de zin van jou opzoek. Vanaf maart vorige jaar ben ik aan de Prednisolon maar daar kun je meer verhalen overlezen, andere mensen. Daar ben afgelopen maart volledig mee gestopt. Ik ben met MSM poeder en glucosamine begonnen nadat ik gestopt ben met prednisolon. Dit schijnt een stuk gezonder en natuurlijker te wezen. Daarbij gaat het gelukkig ook een stuk beter met bewegen. Echter lang zitten is bij mij nog steeds vragen om problemen. Ander puntje aardappel producten kan ik sterk merken aan mijn knieën, pijnlijk. Traplopen blijft… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Robin
6 jaren geleden

Hey Robin!
Goed dat je je eigen weg ingeslagen bent!! Zie ook mijn recente reactie bij Jan (het bericht voor de jouwe). Hierin geef ik (kort) aan dat je goed moet voelen wat voor jou goed is!
Kijk ook eens bij mijn andere blogs; daar staat meer en recentere informatie over mijn aanpak van de ziekte.
Alternatief voor de aardappel: de zoete aardappel!
Maar lees ook mijn blog over voeding over mijn alternatieven.

Als je meer wilt weten; neem gerust contact met me op.

Bram
Bram
6 jaren geleden

Jeroen, Fantastisch verhaal! Inmiddels 63 jaar heb ik al zo’n 40 jaar de Ziekte van Bechterew. Ook ik ben na drie jaar reguliere behandeling bij een reumatoloog gillend weggelopen en heb het heft zelf in handen genomen. Resultaat: nooit medicijnen meer gebruikt en dus geen schade aan organen. Regelmatig sport en conditietraining gedaan (nu een beetje versloft, maar dat pik ik snel weer op). In 2006 m’n nek gebroken. Een bamboe-spine buigt niet, die breekt. Gerepareerd met een spondylodese. Voor die ingreep staat een opname van minimaal twee weken. Door van te voren m’n condite op peil te hebben stond… Lees verder »

Jeroen van Deelen
6 jaren geleden

Bram,
Mooi verhaal ook!! En veel plezier en succes in Zweden!

Jeroen van Deelen
6 jaren geleden

Beter Leven – Beter Worden:
Een speciaal programma, door mij opgezet en verzorgd, voor mensen met aandoeningen en ziektes van chronische aard, zoals de Ziekte van Bechterew.
16 en 17 december de primeur in de Duitse Harz. Beide dagen, inclusief lunch voor € 350,=. Je kunt natuurlijk langer in de Harz verblijven, o.a. om van prachtige Kerstmarkten in historische stadjes te genieten.
Open de link voor meer informatie en vroegboekkortingen.

Zie ook de FB-groepen: “Bechterew overwinnen & andere chronische…” en “Beter Leven – Beter Worden”

http://jeeveedee.wix.com/natuurlijktrainen#!Beter-Leven-Beter-Worden/c11vt/5641208e0cf21009be7f18cc

André Van Gael
André Van Gael
6 jaren geleden

Jeroen,

Bedankt voor al deze info.
Ik ben 68 jaar en ook houder van de ziekte van Bechterew.
Vroeger heb ik ong. 30 jaar voetbal gespeeld in de KVB. (voetbalbond in Belgie).

James
James
5 jaren geleden

Hoi Jeroen !
Super wat jij nog allemaal doet en kan .
Zelf ben ik ondertussen 37 jaar en heb Bechterwer van me 18 jaar.
Tot voor kort ging alles redelijk met de gepaarde pijn.
ik zwom tot 5 km en liep 10 km.
Deed aan backpacking reizen maar plots lijkt de ziekte terug te keren with a vengeance .
Kan je me helpen aan wat titels van boeken die mij kunnen helpen de pijn te bestrijden .
Want we zullen doorgaan no matter what Stay positive maar de sometimes it’s not easy!
Alvast bedankt ! Greetz James

Jeroen van Deelen
Jeroen van Deelen
Antwoord aan  James
4 jaren geleden

Hoi! Excuses voor het late antwoord. Ik heb je bericht gemist.
Ik ben geen lezer en heb geen bronnen voor boeken.
Zelf ben ik begonnen met een ‘handleiding’ om anderen te helpen in hun proces. Dat hoop ik in de loop van dit jaar (2017) gereed te krijgen. Daar komt het onderwerp pijn ook aan de orde.
Maar ik kan er nog weinig van delen nu.
Mocht je meer willen weten, neem gerust contact met me op; dan kunnen we eventueel een afspraak maken.
Groeten,
Jeroen

Klazien
Klazien
5 jaren geleden

Beste Jeroen , super wat ik allemaal lees ! Wat een doorzettingsvermogen zeg ! mijn welgemeende bewondering ! Ik weet sinds krap een jaar geleden dat ik Bechterew heb en zocht en vond ook veel heil in gezonde voeding voor ik wist wat ik mankeerde en overal tegen hoge harde muren aanliep met mijn klachten maar goed ,dat is verleden tijd Tot mijn verbazing lees ik nergens iets over doodgewone Bietensap Dit is echt een super gezonde drank ,goed tis even wennen maar je krijgt er een enorme boost van en zorgt voor zuurstof in het bloed Sinds kort krijg… Lees verder »

Jeroen van Deelen
Jeroen van Deelen
Antwoord aan  Klazien
4 jaren geleden

Hey Klazien!
Dank voor je reactie!
Excuses voor het late antwoord. Ik heb je bericht gemist.
Ik heb het soms ook gedronken, vooral zelf maken in de blender. Op mn site staat een mooie foto van zo’n glas. Maar bietensap en andere sappen zouden best vaker genoemd mogen worden!
😉
Jeroen

Joke Gerritsen
Joke Gerritsen
4 jaren geleden

Beste Wim,
Wat een inspirerend verhaal. Dank! Ik ben dankzij jou weer begonnen met hardlopen. Ook ik heb Bechterew.Ik ben 64 jaar en liep altijd met plezier. Totdat ik Bechterew kreeg en men zei dat ik niet meer moest gaan hardlopen. Slecht voor de gewrichten.
Ik heb nieuwe loopschoenen gekocht en heb de eerste loopjes erop zitten. Wat ben ik blij! Dankzij jouw artikel weer buiten aan het hardlopen, ipv fietsen en wandelen.

Joke Gerritsen
Joke Gerritsen
4 jaren geleden

Beste Wim, Bedankt voor je inspirerend verhaal. Ik ben 65 jaar en heb ook Bechterew. Mij werd tig jaren geleden aangeraden om niet meer hard te lopen. Dank zij jouw w artikel heb ik in december hardloopschoenen gekocht en ben weer langzaamaan begonnen met hardlopen. Heerlijk.

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us