Aldosteron hormoon
Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:
De 4 meest gestelde vragen over het aldosteron hormoon praktisch uitgelegd.
Wat is het aldosteron hormoon?
Aldosteron is een steroïde hormoon en behoort tot de zogenaamde mineralocorticoïden.
Waar wordt dit hormoon gemaakt?
In de bijnierschors maakt het lichaam aldosteron. De grondstof om aldosteron te maken is cholesterol en bij stress gaat de productie ervan omhoog.
Wat doet aldosteron?
Aldosteron heeft als functie dat het zorgt voor het opnemen van natrium uit de voorurine (in plaats van kalium) en werkt dus bloeddruk verhogend door het beïnvloeden van de waterhuishouding en zouthuishouding. Bij stressvolle situaties werken de bijnierhormonen cortisol en aldosteron goed samen. Wanneer je een tekort hebt aan aldosteron is de bloeddruk vaak aan de lage kant en bij teveel aldosteron is de bloeddruk vaak verhoogd.
Wat doet aldosteron met je bloeddruk?
Aldosteron zorgt ervoor dat natrium vastgehouden wordt in de voorurine. Dit zorgt ervoor dat het lichaam meer water vasthoudt waardoor de bloeddruk zal stijgen. Met andere woorden: De verhouding tussen natrium en kalium wordt hoger.(1)
Welke medische oorzaken zijn er van een verstoorde productie?
Bij de ziekte van Addison wordt er te weinig aldosteron geproduceerd en bij het syndroom van Conn juist teveel (hyperaldosteronisme).
Deel de blog op:
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).
Kan een laag kaliumgehalte (in)direct een gevolg zijn van een hoog Aldosteron door Burn-out?
Dit was precies mijn vraag. Heeft het iets te maken met dat de bijnieren?
Bij stress ontregelen veel zaken. Spijsvertering, schildklier, slaap etc. Alles werkt met elkaar samen. Als de stress kort duurt, kan het lichaam dit nog wel opvangen maar bij langdurige stress, zorgt dit voor serieuze klachten. De oplossing? Begin bij de oorzaak van de stress en leef zo gezond mogelijk.