Adrenaline hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

adrenaline hormoon

In deze blog meer over het effect van het adrenaline hormoon in het lichaam.

Wat is het adrenaline hormoon?

Adrenaline (of epinephrine) is een stresshormoon (en neurotransmitter) dat aan de basis staat van de fight- or flightreactie (vechten, vluchten, bevriezen, samenscholen) en aangemaakt wordt in het bijniermerg. Adrenaline werkt vaak samen met een ander bijnierhormoon (bijnierschorshormoon) en dat is cortisol.

Wat doet adrenaline met je lichaam?

Dit hormoon heeft meerdere functies:

  • Versnellen van de ademhaling
  • Verhoogt het glucosegehalte in het bloed
  • Verminderen van de bloedstroom naar de darmen (verteringsstelsel)
  • Verwijden van de pupillen (en op scherp zetten van het zenuwstelsel en de hersenen)
  • Verbeteren geheugen
  • Verhogen van de hartslag en bloeddruk (effect door perifere vaatvernauwing), alertheid én bloedstolling als bescherming bij verwondingen.

Download online hormoontest

Waar wordt adrenaline gemaakt?

De aanmaak van het adrenaline hormoon vindt plaats in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen. Na een acute hevige stress-prikkel kan de hypothalamus via het ruggenmerg het bijniermerg (hormoonklier) opwekken om adrenaline en aan het bloed af te geven.

Adrenaline werkt vaak samen met een ander bijniermerghormoon noradrenaline. Naast stress kunnen ook kou, hitte, dorst, pijn en fysieke inspanning de productie van adrenaline verhogen. Het lichaam zal de productie verlagen wanneer de stressprikkel verdwenen is.

Adrenaline is onderdeel van het katabole systeem en wanneer adrenaline weer is gedeeld zal de productie van anabole hormonen gaan stijgen (antagonisten).

Noradrenaline versus adrenaline hormoon

Noradrenaline heeft ongeveer dezelfde functies als adrenaline, maar vertoont verschil in de skeletspieren. In tegenstelling tot adrenaline zorgt noradrenaline hier voor vaatvernauwing.

Hoe lang blijft adrenaline actief?

De adrenaline pieken zijn meestal relatief kortdurend, omdat de impact anders te groot wordt. Bij adrenaline praat je meestal meer over korte kicks of pulsen met een werking van een paar minuten gevolgd door wat rust terwijl cortisol veel langer constant actief kan zijn. Met andere woorden: Het adrenaline systeem is gebouwd op kortdurende stressimpulsen en niet voor chronische stress (met soms zelfs burn-outs als gevolg).(1)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties