fsh hormoon

FSH hormoon

De drie meest gestelde vragen over het FSH hormoon worden hier beantwoord.

Wat is FSH?

FSH is het follikel stimulerend hormoon gemaakt wordt in de hypofyse onder invloed van het hypothalamus hormoon GNRH (gonadotropic releasing hormone).

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert bij vrouwen de rijping van de Graafse follikel – dat is de eicel plus het omhulsel (hormoonproducerend vochtblaasje er omheen). Bij mannen stimuleert het de productie van zaadcellen.
  • Stimuleert de aanmaak van oestrogeen, door de cellen in de rand van de follikel.

Wat is de juiste FSH waarde?

Om de FSH- waarde die je meet in het bloed te beoordelen zijn er voor de arts een aantal dingen van belang. Het belangrijk te weten in welke fase van de cyclus je bent ten tijde van de bloedafname in de vruchtbare jaren. Daarnaast is er ook een totaal andere uitslag tijdens en na de overgang (menopauze), voor de puberteit en natuurlijk tijdens zwangerschap. De FSH waarde wordt vaak gemeten om te onderzoeken of er sprake is van overgangsverschijnselen en hoe het staat met de vruchtbaarheid bij een kinderwens. Een te hoge hormoonwaarde van FSH staat dan voor een verlaagde oestrogeenproductie en verminderd vruchtbaar. Bij gebruik van de anticonceptie pil, ondergewicht en anorexia zal de TSH verlaagd zijn.

FSH waarde tabel (normaalwaarden)WaardeEenheid
Volwassen, voor en na eisprong1,0-8U/l
Volwassen, rondom eisprong3,0-15U/l

Ir. Ralph Moorman

(38stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us