FSH hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

fsh hormoon

Het hormonale niveau gedurende de cyclus van het FSH hormoon en het LH hormoon staat hieronder duidelijk uitgewerkt in een afbeelding.

Wat is het FSH hormoon?

FSH is een geslachtsklierstimulerend hormoon en staat voor follikel stimulerend hormoon (of follitropine).

Waar wordt FSH gemaakt?

FSH wordt in de hypofyse onder invloed van het hypothalamus hormoon GNRH (gonadotropic releasing hormone) gemaakt. FSH werkt nauw samen in de vrouwelijke cyclus met LH of luteiniserend hormoon (lutropine).

Download online hormoontest

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert bij vrouwen de rijping van de Graafse follikel – dat is de eicel plus het omhulsel (hormoonproducerend vochtblaasje er omheen). Bij mannen stimuleert het de productie van zaadcellen.
  • Stimuleert de aanmaak van oestrogeen, door de cellen in de rand van de follikel.
  • Stimuleert bij mannen de aanmaak van zaadcellen in de testikels of teelballen.

Wat is de juiste FSH waarde?

Om de waarde die je meet in het bloed te beoordelen als zijnde te laag of te hoog zijn er voor de arts een aantal dingen van belang. Het is belangrijk te weten in welke fase van de cyclus je bent ten tijde van de bloedafname in de vruchtbare jaren. Daarnaast is er ook een totaal andere uitslag:

  1. Tijdens en na de overgang (menopauze)
  2. Voor de puberteit
  3. Tijdens zwangerschap.

Vaak meet men de waarde om te onderzoeken of er sprake is van overgangsverschijnselen en hoe het staat met de vruchtbaarheid bij een kinderwens. Een te hoge hormoonwaarde van FSH staat dan voor een verlaagde oestrogeenproductie en verminderd vruchtbaar. Bij gebruik van de anticonceptie pil, ondergewicht en anorexia zal de TSH verlaagd zijn. (1)

FSH waarde tabel

FSH waarde tabel

Kun je de FSH waarde verhogen met medicijnen?

Ja, er bestaan FSH verhogende medicijnen ofwel follitropine preparaten (injecties). Deze zijn bedoeld om bij vrouwen de groei van follikels te stimuleren en bij mannen een aanmaak van zaadcellen. Er zijn wel bijwerkingen bekend. Zo is de kans op meerling zwangerschappen vergroot en ook misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, gespannen pijnlijke borsten (man en vrouw) komen voor.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat als het fsh nivo van een man van 27 te laag is. Het wel een man die voor zijn lengte in zijn gewicht laag zit
Is hier ook met voeding winst te behalen?

Optimaliseren van voeding, training/bewegen en ontspannen hebben zeker invloed. De Hormoonfactor is een aanrader! Elf jaar geleden zelf mee begonnen…een wereld van verschil.