Pijnappelklier
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is de pijnappelklier (epifyse), de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen? Ik vertel je er graag over!
Betekenis
Wat is de pijnappelklier?
De pijnappelklier is een hormoonklier die gevoelig is voor dagritme, de hoeveelheid daglicht en het activiteitsniveau. In de wereld van spiritualiteit en meditatie wordt de pijnappelklier ook wel gezien als je derde oog dat je kunt activeren.
Waar zit de pijnappelklier?
De pijnappelklier zit onder de hersenbalk in de hersenen. Op bovenstaande afbeelding kan je de locatie zien.
Wat is de functie van de pijnappelklier?
De pijnappel is een relatief kleine klier met een nogal beperkte functie maar wel een cruciale functie. Hormonen functioneren in ritmes: dagritme, maandritme, en seizoensritme. Deze klier is een belangrijke schakel in het slaap-waak ritme, en dus dagritme.
Het heeft verschillende functies bij de mens:
- Inslapen en doorslapen
- Slaap- waakritme
- Antioxidant om ons tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen.
Dit lichtgevoelige orgaan heeft een eenzijdige functie en produceert een belangrijk hormoon: melatonine. [1]
Wat zijn aandoeningen & symptomen van de epifyse?
Om deze klier zijn werk goed te laten doen is het van belang een strak dagritme aan te houden, voldoende licht te zien overdag (jezelf activeren) en in de avond niet te actief zijn.
Soms kan deze klier zijn werk niet goed doen doordat andere hormoonklieren niet op de juiste manier functioneren. Door bijvoorbeeld een vertraagde schildklier, insulineresistentie of te hoge aanmaak van cortisol in de avond kan de melatonine aanmaak en nachtrust verstoord worden. Medisch bestaat ook een pijnappelklier cyste die soms symptomen geeft, maar vaak ook niet.
De 3 meest voorkomende symptomen:
- Slecht inslapen
- Slecht doorslapen
- Vaak wakker worden.(2)
-> Meer info: Slaapproblemen: symptomen, oorzaken en oplossingen
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).