pijnappelklier

Pijnappelklier: betekenis, functie en aandoeningen

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is de pijnappelklier, de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen? Allen vragen waar in dit artikel duidelijk antwoord op gegeven wordt.

Betekenis

Wat is de pijnappelklier?

De pijnappelklier is een hormoonklier die gevoelig is voor dagritme, de hoeveelheid daglicht en het activiteitsniveau. In de wereld van spiritualiteit en meditatie wordt de pijnappelklier ook wel gezien als je derde oog dat je kunt activeren.

Waar zit de pijnappelklier?

De pijnappelklier zit onder de hersenbalk in de hersenen. Op onderstaande afbeelding kan je de locatie zien:

pijnappelklier afbeelding

Functie pijnappelklier

De pijnappel is een relatief kleine klier met een nogal beperkte functie maar wel een cruciale functie. Hormonen functioneren in ritmes: dagritme, maandritme, en seizoensritme. Deze klier is een belangrijke schakel in het slaap-waak ritme, en dus dagritme.

De functies van de pijnappelklier op een rij:

  • Inslapen en doorslapen
  • Slaap- waakritme
  • Antioxidant om ons tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen.

Dit lichtgevoelige orgaan heeft een eenzijdige functie en produceert een belangrijk hormoon: melatonine. [1]

Aandoeningen & symptomen

Om deze klier zijn werk goed te laten doen is het van belang een strak dagritme aan te houden, voldoende licht te zien overdag (jezelf activeren) en in de avond niet te actief zijn.

Soms kan deze klier zijn werk niet goed doen doordat andere hormoonklieren niet op de juiste manier functioneren. Door bijvoorbeeld een vertraagde schildklier, insulineresistentie of te hoge aanmaak van cortisol in de avond kan de melatonine aanmaak en nachtrust verstoord worden. Medisch bestaat ook een pijnappelklier cyste die soms symptomen geeft, maar vaak ook niet.

De 3 meest voorkomende symptomen:

  • Slecht inslapen
  • Slecht doorslapen
  • Vaak wakker worden.(2)

-> Meer info: Slaapproblemen: symptomen, oorzaken en oplossingen

Meer informatie:

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us