pijnappelklier

Pijnappelklier: betekenis, functie en aandoeningen

Wat is de pijnappelklier, de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen? Allen vragen waar in dit artikel duidelijk antwoord op gegeven wordt.

Betekenis

Wat is de pijnappelklier?

De pijnappelklier is een hormoonklier die gevoelig is voor dagritme, de hoeveelheid daglicht en het activiteitsniveau.

Waar zit de pijnappelklier?

De pijnappelklier zit onder de hersenbalk in de hersenen. Op onderstaande afbeelding kan je de locatie zien:

pijnappelklier afbeelding

Functie pijnappelklier

De pijnappel is een relatief kleine klier met een nogal beperkte functie maar wel een cruciale functie. Hormonen functioneren in ritmes: dagritme, maandritme, en seizoensritme. Deze klier is een belangrijke schakel in het slaap-waak ritme, en dus dagritme.

De functies van de pijnappelklier op een rij:

 • Inslapen en doorslapen
 • Slaap- waakritme
 • Antioxidant om ons tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen.

Dit lichtgevoelige orgaan heeft een eenzijdige functie en produceert een belangrijk hormoon: melatonine. [1]

Aandoeningen & symptomen

Om deze klier zijn werk goed te laten doen is het van belang een strak dagritme aan te houden, voldoende licht te zien overdag en in de avond niet te actief zijn.

Soms kan deze klier zijn werk niet goed doen doordat andere hormoonklieren niet op de juiste manier functioneren. Door bijvoorbeeld een vertraagde schildklier, insulineresistentie of te hoge aanmaak van cortisol in de avond kan de melatonine aanmaak en nachtrust verstoord worden.

De 3 meest voorkomende symptomen:

 • Slecht inslapen
 • Slecht doorslapen
 • Vaak wakker worden.

-> Meer info: slaapproblemen: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ir. Ralph Moorman

Meer informatie:

 • Bron Pubmed
 • Wikipedia uitleg
 • Stichting/ vereniging: geen
 • Pijnappelklier vertaling in het Engels: pineal gland, in Latijn: peluis cauo
 • Epifyse vertaling in het Engels: epiphysis, in Latijn: epiphysis

(25stemmen, gemiddeld: 3,52 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Janssen
Frank Janssen
3 jaren geleden

Duidelijk!

Denise
Denise
3 jaren geleden

Goede uitleg! Helder

kimberley pex
kimberley pex
2 jaren geleden

Geweldig dat hier op deze site aandacht besteed wordt aan de piepkleine endocriene klier ,de pijnappelklier. Ja daar kun je dus letterlijk van wakker liggen want daar wordt melatonine aangemaakt, is dat de reden dat oude mensen weinig slapen, of gewoon niet meer goed en lang kunnen slapen? Een melatonine tekort ? Net zoals DHEA in de bijnierschors steeds minder wordt aangemaakt(het levenshormoon noemt men dit in de V S ) en de Thymus /zwezerik (“het afweerorgaan”, zorgt voor een goed afweersysteem) verschrompelt ook dit kleine orgaan. Zou dit de aftakeling en de vermoeidheid veroorzaken ? Ik vermoed nu dus… Lees verder »

renee
renee
1 jaar geleden

ook het effect bestudeerd van sodium fluoride op de pijnappel klier?

faBRIZI
faBRIZI
7 maanden geleden

In het gebied wat we tegenwoordig Nederland noemen, met de meeste kunstmatige nachtlicht per vierkante meter. Is dit soort informatie meer dan ooit belangrijk. Het schijnt ook dat je in het donker meer ziet, dan met kunstmatig licht (de meeste verblindingen vinden s´nachts plaats: je bent ergens gewend aan het donker, dit duurt veel langer dan wennen aan het licht).

dorotique
dorotique
3 maanden geleden

kunnen mijn staaroperaties of mijn sarcoïdose mijn pijnappelklier hebben aangetast? ik slaap 16 uur per etmaal en dat nu al 20 maanden lang. van de dokter heb ik vit D gekregen en bloeddrukverlagers maar het helpt nauwelijks.

Ashirda Oosterlee
Ashirda Oosterlee
2 maanden geleden

De pijnappelklier is van cruciaal belang voor het aanmaken van het bewustzijnshormoon, zo heb ik begrepen van . Deze informatie is noodzakelijk omdat veel mensen met psychische klachten door bepaalde oefeningen te doen zoals ademhalingsoefeningen; door de volledige ademhaling te oefenen komt dit bewustzijnshormoon vrij. De psychiatrie zou niet zo vol hoeven te zitten en de mensen zouden minder lijden daardoor ernstige psychische klachten en het lijden kunnen worden opgeheven ipv medicatie toe te dienen waardoor mensen juist versuffen en verdichten!
zie: https://m.youtube.com/watch?v=0xVn1Iy6MHo

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us