Pijnappelklier

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

pijnappelklier

Wat is de pijnappelklier (epifyse), de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen? Ik vertel je er graag over!

Betekenis

Wat is de pijnappelklier?

De pijnappelklier is een hormoonklier die gevoelig is voor dagritme, de hoeveelheid daglicht en het activiteitsniveau. In de wereld van spiritualiteit en meditatie wordt de pijnappelklier ook wel gezien als je derde oog dat je kunt activeren.

Waar zit de pijnappelklier?

De pijnappelklier zit onder de hersenbalk in de hersenen. Op bovenstaande afbeelding kan je de locatie zien.

Wat is de functie van de pijnappelklier?

De pijnappel is een relatief kleine klier met een nogal beperkte functie maar wel een cruciale functie. Hormonen functioneren in ritmes: dagritme, maandritme, en seizoensritme. Deze klier is een belangrijke schakel in het slaap-waak ritme, en dus dagritme.

Het heeft verschillende functies bij de mens:

  • Inslapen en doorslapen
  • Slaap- waakritme
  • Antioxidant om ons tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen.

Dit lichtgevoelige orgaan heeft een eenzijdige functie en produceert een belangrijk hormoon: melatonine. [1]

Download online hormoontest

Wat zijn aandoeningen & symptomen van de epifyse?

Om deze klier zijn werk goed te laten doen is het van belang een strak dagritme aan te houden, voldoende licht te zien overdag (jezelf activeren) en in de avond niet te actief zijn.

Soms kan deze klier zijn werk niet goed doen doordat andere hormoonklieren niet op de juiste manier functioneren. Door bijvoorbeeld een vertraagde schildklier, insulineresistentie of te hoge aanmaak van cortisol in de avond kan de melatonine aanmaak en nachtrust verstoord worden. Medisch bestaat ook een pijnappelklier cyste die soms symptomen geeft, maar vaak ook niet.

De 3 meest voorkomende symptomen:

  • Slecht inslapen
  • Slecht doorslapen
  • Vaak wakker worden.(2)

Hoe wordt melatonine gemaakt?

Melatonine wordt geproduceerd uit het aminozuur tryptofaan, wat eerst omgezet wordt en 5-HTP en serotonine (dat overdag actief is) en vervolgens in melatonine (wanneer men gaat slapen en het dagritme geeft aan dat het bedtijd is).

-> Meer info: Slaapproblemen: symptomen, oorzaken en oplossingen

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kan epifyse de oorzaak zijn dat psychidelica amper werkzaam zijn bij mij. Ik ben bipolair borderline,ex verslavingsproblematiek…enzz

De pijnappelklier is van cruciaal belang voor het aanmaken van het bewustzijnshormoon, zo heb ik begrepen van . Deze informatie is noodzakelijk omdat veel mensen met psychische klachten door bepaalde oefeningen te doen zoals ademhalingsoefeningen; door de volledige ademhaling te oefenen komt dit bewustzijnshormoon vrij. De psychiatrie zou niet zo vol hoeven te zitten en de mensen zouden minder lijden daardoor ernstige psychische klachten en het lijden kunnen worden opgeheven ipv medicatie toe te dienen waardoor mensen juist versuffen.

kunnen mijn staaroperaties of mijn sarcoïdose mijn pijnappelklier hebben aangetast? ik slaap 16 uur per etmaal en dat nu al 20 maanden lang. van de dokter heb ik vit D gekregen en bloeddrukverlagers maar het helpt nauwelijks.

In het gebied wat we tegenwoordig Nederland noemen, met de meeste kunstmatige nachtlicht per vierkante meter. Is dit soort informatie meer dan ooit belangrijk. Het schijnt ook dat je in het donker meer ziet, dan met kunstmatig licht (de meeste verblindingen vinden s´nachts plaats: je bent ergens gewend aan het donker, dit duurt veel langer dan wennen aan het licht).

ook het effect bestudeerd van sodium fluoride op de pijnappel klier?

Geweldig dat hier op deze site aandacht besteed wordt aan de piepkleine endocriene klier ,de pijnappelklier. Ja daar kun je dus letterlijk van wakker liggen want daar wordt melatonine aangemaakt, is dat de reden dat oude mensen weinig slapen, of gewoon niet meer goed en lang kunnen slapen? Een melatonine tekort ? Net zoals DHEA in de bijnierschors steeds minder wordt aangemaakt(het levenshormoon noemt men dit in de V S ) en de Thymus /zwezerik (“het afweerorgaan”, zorgt voor een goed afweersysteem) verschrompelt ook dit kleine orgaan. Zou dit de aftakeling en de vermoeidheid veroorzaken ? Ik vermoed nu dus… Lees verder »

Goede uitleg! Helder

Duidelijk!