teelballen

Teelballen: functie, symptomen en aandoeningen

Wat zijn teelballen,  de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen als er iets mis is met deze klier? Allen vragen waar in deze blog duidelijk antwoord op gegeven wordt.

Betekenis

Wat zijn teelballen?

De teelbal is de hormoonproducerende geslachtsklier van de man (ook wel testikel, testis, zaadbal en de bijbal).

Waar zitten de teelballen?

De teelballen hangen buiten het lichaam in een balzak of scrotum, omdat de temperatuur (35,6 graden) lager moet zijn dan in het lichaam om een goede werking te kunnen hebben.

Een te hoge temperatuur gaat ten koste van de vruchtbaarheid en de aanmaak van testosteron.

De teelballen hebben een verschillende grootte: de rechter teelbaal is meestal groter dan de linker en hangt vaak minder dieper in het scrotum.

Functie teelballen

In de teelbal bevinden zich de cellen van Leydig. Deze Leydigcellen zijn kliercellen die testosteron kunnen aanmaken onder invloed van LH of luteïniserend hormoon dat gemaakt wordt door de hypofyse.

Ook een ander hypofyse hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) helpt bij dit proces door de receptoren op de Leydigcellen gevoeliger te maken voor LH. Daarnaast stimuleert FSH samen met testosteron de Sertolicellen bij het rijpen van zaadcellen. Deze zaadcellen worden vervolgens opgeslagen in de bijbal tot de volgende zaadlozing.

Bij mannen en vrouwen is testosteron een belangrijk hormoon, maar in de teelbal wordt er veel meer geproduceerd dan in de eierstokken of ovaria. Testosteron wordt overigens niet alleen in de teelbal gemaakt, maar ook in beduidend mindere mate in de bijnieren.

Testosteron kan met behulp van het enzym 5-alpha-reductase omgezet worden in dihydrotestosteron (DHT) dat nog een sterkere werking heeft dan testosteron door een grotere affiniteit met de testosteronreceptoren.

De functies van testosteron (en DHT) op een rij:

 • Vergroten mannelijke seksualiteit (libido)
 • Zorgen voor mannelijke (masculine) kenmerken
 • Stimuleert de groei van mannelijke lichaamsbeharing en bij sommige mannen zorgt het voor verlies van hoofdhaar en mannelijke kaalheid
 • Ondersteunen van groei en herstel van de spieren (anabool hormoon)
 • Ondersteunen rijping spermacellen en vruchtbaarheid
 • Vergroot de aanmaak van talg in de huid.

Klachten en symptomen

Veel klachten vallen buiten het specialisme van De hormoonfactor. Daarvoor verwijs ik je graag voor onderzoek naar het ziekenhuis. De meest voorkomende problemen, ziekten en behandelingen rond de teelbal waarbij je het best op controle kan gaan bij de dokter:

 • 1 teelbal of 3 teelballen
 • Balzak doet pijn, is gevoelig bij aanraking
 • Gedraaid, verstopt
 • Harde, opgezwollen of juist te kleine teelbal
 • Niet ingedaald of schiet in lies
 • Onvruchtbaarheid
 • Pijnlijk knobbeltje op
 • Spermatocele, hydrocele, varicocele
 • Teelbalontsteking, -infectie
 • Tumor, cyste, gezwel verwijderen (operatie)
 • Zaadbal breuk, liesbreuk

1. Varicocele (spadader)

Een veel voorkomend probleem is een spatader boven de laaghangende teelbal, varicocele genaamd. Hierdoor kan de temperatuur ter plaatse oplopen en de aanmaak van testosteron en spermacellen negatief beïnvloeden. Embolisatie of andere methodes om deze spatader dicht te zetten kunnen soms goede resultaten hebben.

-> Meer info: Varicocele: symptomen, oorzaken en oplossingen.

2. Te laag testosteron?

Is er een link tussen de werking van de teelballen en jouw testosteronwaarde? In dit interview vertel ik over de oorzaken van een laag testosterongehalte, de rol van cholesterol, de link met mannelijke kaalheid en tips hoe jezelf jouw testosteron kan verhogen.

-> Meer info: Testosteron verhogen: problemen en oplossingen.

Ir. Ralph Moorman

Meer informatie:

(8stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Denise
Denise
3 jaren geleden

Duidelijk artikel!

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us