Ziekte van Graves

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

ziekte van graves

Wat doet de arts en wat kan je zelf doen als je de ziekte van Graves hebt?

Wat is de Ziekte van Graves?

De ziekte van Graves (of Graves-Basedow) is een auto-immuunziekte, waarbij een snelle schildklier (hyperthyroïdie) ontstaat. Hierdoor gaan veel processen in het lichaam sneller dan zou moeten met allerlei klachten als gevolg. Bij een snelle diagnose en medische behandeling hoeft dit niet gevaarlijk te zijn of de levensverwachting te beïnvloeden. Graves is een vorm van primaire hyperthyreoïdie, waarbij de oorzaak dus in de schildklier zelf ligt en niet in de hypofyse.

Wat is de oogziekte van Graves?

De oogziekte van Graves is de meest voorkomende oogkas aandoening die gepaard kan gaan met de schildklierziekte van Graves. Deze oogklachten kunnen zeer divers van aard zijn. Zo is er vaak roodheid van de ogen, tranen, droogheid van het hoornvlies, zwelling van de oogleden (wallen), dubbelzien, pijn vooral bij bewegen van de ogen, druk achter de ogen voelen en minder goed zien. Soms uit Graves zich als oogziekte en terwijl er nog geen symptomen van een versnelde schildklier.

ziekte van graves

Wat zijn de symptomen/ klachten?

De bekendste drie symptomen van het Merseburger Trias zijn:

  1. Opgezette schildklier (struma)
  2. Uitpuilende, bolle ogen (exophthalmus, oogziekte van Graves)
  3. Te snelle hartslag (tachycardie)

Daarnaast zijn er nog meer symptomen die voorkomen, namelijk:

  • Bibberende handen (rillen, beven, tremoren)
  • Depressie (depressief gevoel)
  • Diarree
  • Extreme vermoeidheid
  • Gevoel van zandkorrels of stof in de ogen
  • Gewichtsverlies (onverklaarbaar afvallen, vermageren)
  • Gezwollen oogleden (oedeem)
  • Hartkloppingen
  • Hoge bloeddruk
  • Kortademigheid, benauwd
  • Moeilijk slikken (stemverandering, hees praten, brok in keel, keelpijn)
  • Niet goed tegen warmte kunnen
  • Niet goed zien (dubbelzien)
  • Onrustig gevoel (gejaagd gevoel, nerveus)
  • Ontregelde menstruatie cyclus en moeilijk zwanger worden
  • Ontstoken oogleden, oogspieren en oogkassen
  • Psychische klachten
  • Rode en tranende ogen
  • Pijn rondom de ogen en hoofdpijn
  • Slecht geheugen (geheugenverlies)
  • Slecht slapen (slapeloosheid)
  • Slechte concentratie
  • Snel groeiend haar, maar ook meer haaruitval
  • Soms toegenomen eetlust (meer eten, trek, honger)
  • Spierzwakte
  • Tandvleesproblemen en meer cariës (gaatjes in tanden)
  • Trommelstokvingers (acropathie)
  • Veel zweten en warme huid (overmatig transpireren, verhoogde lichaamstemperatuur)
  • Verhoogde ochtendtemperatuur (37 graden of hoger)
  • Versnelling van osteoporose
  • Zeldzaam (<1%): Pretibiaal myxoedeem (afwijkingen huid op scheenbenen)

Download online hormoontest

Hoe ontstaat het syndroom van Graves?

De oorzaak is een auto-immuunziekte. Er gaat dan iets mis in het immuunsysteem waardoor lichaamseigen functies, lichaamseigen cellen of weefsel aangetast worden door afweerstoffen. Zo wordt bij Graves door het lichaam anti-TSI (antistoffen, antilichamen) geproduceerd, een antistof die de schildklier aanzet om meer schildklierhormoon aan te maken (wat normaal het hypofyse hormoon TSH hoort te doen). Er worden dan schildklierhormonen aangemaakt terwijl dit voor de normale functie van het lichaam niet nodig is. Dit schildklierprobleem waarbij teveel schildklierhormonen worden aangemaakt wordt ook wel snelle schildklier, te hard werkende schildklier, hyperthyreoïdie of thyreotoxicose genoemd.

Daarnaast kan deze auto-immuunziekte ook voor oogklachten zorgen (oogziekte van Graves, Graves’ ofthalmopathie of orbitopathie) en een zwelling van de schildklier.

Is het erfelijk?

Genetische/ familiaire aanleg kan de kans op het ontstaan van de ziekte van Graves vergroten en ook de belasting van het immuunsysteem door leefstijl- en andere invloeden kunnen de ziekte verergeren.

Kan ik een test doen?

Er zijn bloedtesten om te onderzoeken of je de ziekte van Graves hebt. Zo worden door de arts bloedwaarden aangevraagd zoals de antistoffen (onder andere anti-TSI verhoogd), de TSH waarde (hypofysewaarde die verlaagd is) en het schildklierhormoon T4 (verhoogd).

Welke behandeling schrijft de arts voor?

Wanneer de diagnose ziekte van Graves gesteld wordt is het zeer van belang om medische actie te ondernemen, zeker omdat een snelle schildklier naast lastige symptomen ook potentieel gevaarlijke hartslagverhogingen (risico hartfalen) en hartkloppingen kan veroorzaken.

Er zijn drie manieren om de schildklier te vertragen:

  1. Het bestrijden met  schildklierremmende medicijnen (thyreostatica, strumazol, thiamazol, PTU) om de schildklier traag te maken, aangevuld met schildklierhormonen (thyrax, euthyrox, thyroxine, levothyroxine).
  2. Vernietiging van een deel van de schildkliercellen met radioactief jodium.
  3. Verwijderen van (een deel van) de schildklier door middel van een operatie (chirurgie), ook wel thyreoïdectomie therapie genoemd.

Soms moeten oogklachten (oogziekte van Graves) ook behandeld worden bij de ziekte van Graves (oogdruppels, radiotherapie, operatie/chirurgie). Bij zwangerschap en ziekte van Graves moet er extra goede monitoring zijn door de arts om een goede gezondheid van moeder en kind veilig te stellen. Het verloop van Graves kan echter grillig zijn en soms gaat de ziekte van Graves vanzelf over (spontane genezing).

Hebben de medicijnen bijwerkingen?

Van strumazol zijn bijwerkingen bekend zoals huiduitslag, gewrichtsklachten, tekort aan witte bloedlichaampjes en leverproblemen. Indien dit optreedt en niet overgaat dan dient contact opgenomen te worden met de arts. De bijwerking van schildklierhormoon medicatie zoals thyrax hebben vooral te maken met een verkeerde instelling (foute dosering). Bij een optimale dosering treden in het algemeen geen bijwerkingen op.

Wat kan ik zelf doen?

Als het om de ziekte van Graves gaat, dan kan met leefstijlcoaching en beïnvloeding omgevingsfactoren geprobeerd worden om het immuunsysteem meer tot rust te brengen en ontstekingen te remmen. Zo is er een goede complementaire aanpak mogelijk als aanvulling op het werk van de arts.

Stress verminderen/ stoppen met roken

Dit betekent bijvoorbeeld werken aan het reduceren van stress en een betere mentale balans (1), (2). Stoppen met roken is ook een belangrijk punt (3).

Betere voeding

Daarnaast is voeding waar het immuunsysteem door geactiveerd kan worden een aandachtspunt. Dit is bijvoorbeeld voeding waar de bloedsuiker snel door stijgt of voeding die je niet optimaal verteert of verdraagt. Welke voeding het immuunsysteem activeert is per persoon verschillend en dus is het een beetje een zoektocht. Zo kun je intolerant of overgevoelig zijn voor allerlei voedingsmiddelen en stoffen daarin.

In de praktijk heb ik gezien dat er een groep is die duidelijk baat heeft bij een voedingspatroon dat zoveel mogelijk de bloedsuiker stabiel houdt, maar ook glutenvrij en zuivelvrij.

Het is ook van belang dat er geen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan door gevarieerd te eten (4). Als je dit heel strikt toepast, kan dit soms de ontstekingen en auto-immuniteit verminderen. Bij de behandeling van de ziekte van Hashimoto zijn hier veel resultaten gezien en ook in onderzoeken uitgewerkt.

Met het toepassen van een glutenvrij voedingspatroon bij Graves is echter minder ervaring en de associaties die in onderzoeken aangetoond zijn gaan vooral over Coeliakie (5), (6), (7). Daarnaast zijn er een paar kleine onderzoeken die een mogelijk verband tussen Graves en glutensensitiviteit laten zien (8), (9), (10), (11)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste Ralph,
Ik heb veel belangstelling om de hormoonfactor uit te proberen, heb de ziekte van Graves (net in november een recidive gehad) en ik weet dat mijn lichaam (en mijn schildklier) heel erg reageert op stress, ook op de stress van het idee van iets niet te mogen eten (ook al heb ik daar helemaal geen trek in-maar het idee van iets niet mogen triggert bij mij de stress). Ik denk ook dat dat voor meerdere Gravers telt.
Ik zou graag met jullie in (email)contact komen zodat we ideeën uit kunnen wisselen.

Hoi Riet, ik heb ook graves, maar goede ervaring na aanpassen van mijn voeding (glutenvrij, zuivelvrij en gerichte suppletie). Mocht je meer willen weten, dan kun je me een mailtje sturen. Ik zet alleen liever niet mijn emailadres hier zomaar, dus hopelijk kan Ralph of zijn team ons aan elkaar ‘koppelen’ 🙂

Ik ben al drie jaar bezig met mijn mesoloog om Graves onder controle te krijgen maar het gaat steeds weer mis zodra ik stop met de medicijnen.
Ben nu weer paar weken gestopt maar merk dat hij al weer uit de bocht aan het vliegen is (stem verandering, trillen en verhoogde hartslag). Ik had echt gehoopt met aangepaste voeding en supplementen mijn schildklier te kunnen redden maar ik ben bang dat ik toch aan ‘de slok’ moet. Dus ik ben zeer benieuwd naar jouw ervaringen!

Hallo Rosa, er zijn nog zoveel andere mogelijkheden voordat je de slok zou overwegen. Ik heb ook Graves en ben bij een Chinese geneesvrouw geweest en bij een homeopaat. Dit heeft enorm geholpen en de waarden zijn wat omlaag gegaan. Ik heb al een jaar medicijnen gehad en daarna kwam het weer terug (waarden van 80). Nu slik ik al een tijdje supplementen citroen melisse en rozemarijn extract en sport ik regelmatig. Mijn waarde is in 2 maanden naar 60 gegaan. Ik ben er nog niet maar ik zet door, omdat ik geen radioactief jodium wil. Bij de Chinese geneesvrouw… Lees verder »

Hoi Rosa, ik ben momenteel bezig met het AIP programma onder begeleiding van Ruud Rotteveel. Daarmee hoop ik te ontdekken wat de auto-immuun reactie bij me triggert.

Wellicht kun je ook eens kijken op de Facebook groep Graves/Basedow, info en steungroep voor te snelle sk. En Titratie bij hyperthyreoïdie/ziekte van Graves. Dus voordat je aan de slok oid gaat, zou je even goed daar in kunnen lezen over titratie.

Ha Chantal, dank voor de tips, ga ik mee aan de slag! We zijn nu sinds een jaar overgestapt naar titratie maar het blijft voor mij suboptimaal helaas. Het is een gepuzzel…

Dag Chantal, ik zou ook graag meer willen weten over jouw ervaringen.