Haaruitval bij vrouwen
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Haaruitval bij vrouwen is een veel besproken onderwerp. Maar wat kan je er zelf al tegen doen, naast een behandeling bij de dermatoloog? Ik leg het je graag uit.
Verlies je meer dan 100 haren per dag?
Het haar van een vrouw staat voor vrouwelijkheid en schoonheid. Haaruitval is ook een lastig probleem omdat er diverse oorzaken zijn en deze oorzaken niet makkelijk te achterhalen zijn. En wanneer is er nu echt sprake van overmatige haaruitval….
Haren worden geproduceerd in de haarzakjes. Het aantal haarzakjes op de hoofdhuid is zo’n 100.000. Dit aantal is erfelijk bepaald. Blondines hebben bijvoorbeeld meer haarzakjes dan brunettes. Als we ouder worden verminderd het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren.
Haren groeien in een aantal fases. De groeifase, de overgangsfase (groei komt tot stilstand) en de afbraakfase. De groeifase duurt ongeveer 3 jaar. De afbraakfase duurt ongeveer 3 maanden. Zo’n 60-90% van de haren bevindt zich steeds in de groeifase. Gemiddeld verliezen we op één dag 100 haren.
Als we gedurende langere tijd veel meer haren verliezen is er sprake van haaruitval. Een ander woord voor haaruitval is alopecia.
3 soorten haarverlies:
1) Alopecia diffusa (diffuus haarverlies):
2) Alopecia areata (auto-immuunziekte waarbij er kale plekken ontstaan en soms zelfs totale kaalheid): Wat is de oorzaak? Hoe ziet de behandeling eruit? Wat kan je zelf doen? Antwoord op deze vragen lees je hier: Alopecia areata
3) Alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid): Wat zijn de andere oorzaken buiten erfelijkheid? Welke test kan je doen? Zijn er haargroeimiddelen die werken? Is haartransplantatie je beste optie? Antwoord op deze vragen lees je hier: Alopecia androgenetica
Wat zijn de oorzaken (en oplossingen) van kaal worden?
Mijn 8 tips om haarverlies te voorkomen of te verminderen:
1) PCOS
Bij PCOS is de balans tussen oestron (voldoende aanwezig), testosteron (meer dan voldoende aanwezig) en progesteron (onvoldoende aanwezig) verstoord. Vooral vrouwen met overgewicht, veel stress, insuline resistentie, diabetes II of ondergewicht kunnen hier last van krijgen. Vrouwen met deze aandoening hebben vaak haarverlies met een bepaald patroon (alopecia androgenetica). (1)
2) Stress
Chronische stress kan haaruitval verergeren. Dit kan diffuus haarverlies zijn zoals bij alopecia diffusa, of in een mannelijk patroon zoals bij alopecia androgenetica, maar het kan ook de auto-immuunziekte alopecia areata triggeren (2). Dit geldt voor geestelijke stress, stress uit voeding en lichamelijke stress. Soms kan stress ook schildklierproblemen verergeren wat voor meer haaruitval kan zorgen. Daarnaast kan de daling van progesteron bij chronische stress de haarkwaliteit negatief beïnvloeden. (3)
3) Vertraagde schildklier
Een vertraagde schildklierwerking zorgt voor een slechte doorbloeding en dus slechte aanvoer van voedingsstoffen naar het haar. (4)
4) Laaggradige ontsteking
Een laaggradige of stille ontsteking is één van de oorzaken van een vergrote haaruitval. (5)
5) Nutriënten- en vitamine tekort
Door onvolwaardige voeding of darmproblemen kunnen er onvoldoende voedingsstoffen voor het haar worden opgenomen.(6) Gezonde darmen zorgen voor een goede opname van eiwitten, vitamines en mineralen, maar er wordt ook een beetje vitamine B2 en B8 in de darmen aangemaakt, dit zijn belangrijke vitamines voor gezonde haargroei. Andere belangrijke stoffen zijn ijzer (7) en biotine (8).
6) Suikerrijke voeding
Suikerrijke voeding zorgt o.a. voor insulineresistentie (zie PCOS). De hoge suikersspiegel die hierbij kan ontstaan werkt ontstekingen in de hand (zie laaggradige ontsteking).
7) Hormonen (overgang / zwangerschap)
Hormonale veranderingen door zwangerschap. Het percentage haren in de groeifase bedraagt tijdens de zwangerschap zo’n 95%. Na de zwangerschap gaan deze haren onder invloed van de daling van het oestrogeengehalte, snel over naar de afbraakfase. Dit geeft een toename van haarverlies zo’n 3 maanden later (telogeen effluvium).
Tijdens de menopauze/overgang vinden er ook hormonale veranderingen plaats. Hier speelt ook weer de daling van oestrogeen een rol, maar ook de daling van progesteron. Progesteron is o.a. nodig bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. De daling van progesteron beïnvloedt dus de werking van het schildklierhormoon en dus ook de haardikte (9).
Ook mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) kan ontstaan of verergeren na de menopauze, omdat de mannelijke hormonen meer invloed krijgen. (10)
8) Crashdiëten
Afvallen met crashdiëten zorgen voor vertraagde schildklierwerking (spaarstand). Daarnaast krijgt iemand die een crashdieet volgt weinig voedingsstoffen binnen en vindt er afbraak van keratine plaats door energie tekort. (11)
Extra: Een beste middel tegen haaruitval?
Dr. Gert Schuitemaker (ortho.nl) vult aan: B-vitamine biotine tegen haaruitval bij vrouwen.
Tekorten aan biotine kunnen leiden tot haarverlies en daarnaast tot huidveranderingen. In de diervoedingsindustrie is toevoeging van biotine aan samengestelde diervoeding al jarenlang gangbaar. Extra biotine in het voer helpt bijvoorbeeld de hardheid en de glans van de hoeven van paarden en klauwnagels van varkens in stand te houden. In de vakliteratuur zijn veel aanwijzingen te vinden die het gebruik van biotine voor steviger ontwikkelde haren en nagels rechtvaardigen. Zo presenteerde de Zwitserse dermatoloog dr. Floersheim midden jaren negentig de resultaten van een onderzoek met biotine bij patiënten met nagel- en haarproblemen. Groepen van respectievelijk 45 patiënten met brosse of zwakke nagels en 93 patiënten met voornamelijk een androgene vorm van kaalheid namen dagelijks 2,5 mg biotine. Dit is overigens méér dan doorgaans in een hooggedoseerde multi zit. Na vijf tot zes maanden werden bij 90% van de patiënten met nagelproblemen en bij 60% van de patiënten met haarproblemen gunstige tot zeer gunstige resultaten gevonden. De patiënten met haaruitval verloren aan het eind van de testperiode significant minder haren bij het kammen dan aan het begin van de biotine-therapie.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).