Glutensensitiviteit | De top 7 symptomen na het eten van gluten

In de huidige wetenschap worden twee relatief vaak voorkomende overgevoeligheden voor tarweproducten onderscheiden als we coeliakie en tarwe-allergie buiten beschouwing laten. Dat zijn: Glutensensitiviteit en FODMAPs.

Wat is glutensensitiviteit?

Als je glutensensitief bent heb je geen meetbare coeliakie, maar wel merkbare klachten / symptomen na het eten van producten met gluten (tarwe, spelt, rogge, gerst). Door deze producten uit het eetpatroon te elimineren zullen de klachten minder worden. Deze eliminatie komt echter een stuk minder nauw dan bij coeliakie.

Bij glutensensitiviteit is het vooral van belang beduidend minder gluten te eten, terwijl bij coeliakie zelfs de kleinste hoeveelheid gluten (via kruisbesmetting) al een heftige reactie kan geven.

Let op: coeliakie is niet meer meetbaar bij de arts als je al een tijdje glutenvrij eet. Laat je, als je klachten hebt die op coeliakie kunnen duiden dan ook zeker daar op testen alvorens gluten te elimineren, omdat de procedure bij coeliakie veel strenger moet zijn dan bij glutensensitiviteit. Eet je glutenvrij en wil je toch de test doen, dan is het noodzakelijk om een week of zes weer gluten te eten om een eerlijke uitslag te krijgen.

Welke 7 symptomen komen het meest voor?

Telkens wanneer mijn cliënten weer brood of pasta aten kwamen verschillende klachten terug, zoals:

  1. Concentratiegebrek
  2. Darmklachten
  3. Energiegebrek
  4. Gewrichtsklachten
  5. Huidklachten
  6. Luchtwegklachten (moeilijk ademen, bronchitis, astma)
  7. Ontstekingen.

Ook behoorlijk wat autoimmuunproblemen reageren goed op glutenvrij.

De glutensensitiviteit test in 3 stappen

  1. Als je klachten hebt die met gluten te maken zouden kunnen hebben, doe dan eerst een coeliakietest bij de arts. Als je al een tijdje glutenvrij eet, dan is coeliakie namelijk niet meer te testen. Bij de diagnose coeliakie is het van belang zeer goed info te vergaren bij een deskundige. Sporen en kruisbesmetting kunnen namelijk al hevige klachten geven. “Glutenfoutjes” wil je zeker dan te allen tijde voorkomen.
  2. Als je geen coeliakie hebt probeer dan alsnog uit wat het elimineren van gluten voor je doet. Het hoeft niet zo streng te gebeuren als bij coeliakie. Kleine hoeveelheden gluten en sporen geven vaak geen merkbare problemen. Als je daarna gluten weer her-introduceert merk je verschil. Als tarwe wel problemen geeft en spelt niet, dan kan het ook een FODMAP overgevoeligheid (fructanen) zijn. Het is een kwestie van uitproberen. De bekendste symptomen van glutensensitiviteit zijn gebrek aan scherpte en energie, een opgeblazen en futloos gevoel en darm-, luchtweg-, en huidklachten. Ook andere klachten die veroorzaakt worden door een verhoogde ontstekingsgevoeligheid en een immuunsysteem dat uit balans is kunnen veroorzaakt worden door glutensensitiviteit. Als je glutensensitief bent is het zeer verstandig glutenarm te blijven eten. Uiteraard zullen er minder acute klachten zijn, maar ook kunnen chronische sluipende klachten voorkomen worden die door glutensensitiviteit veroorzaakt en verergerd worden.
  3. Als je geen verschil merkt bij eliminatie en herintroductie van gluten zorg dan dat je in ieder geval gevarieerd eet. Meer dan één keer per dag voor brood of andere tarweproducten kiezen is altijd vanuit het variatie-criterium af te raden. 

Glutensensitiviteit is wetenschappelijk aangetoond

Door onschuldige experimenten te doen in je coaching, zal uiteindelijk de wetenschap volgen. En dat is nu het geval. Er is een naam gegeven aan dit fenomeen van glutenproblemen bij mensen zonder coeliakie: Glutensensitiviteit!

Nb. Het is overigens nog onderdeel van de wetenschappelijke discussie of de reactie bij glutensensitiviteit over alleen gluten gaat. Het kunnen namelijk ook andere eiwitten in de tarwekorrel zijn, of koolhydraten zoals FODMAPS die een reactie oproepen.

Kijk maar eens op Pubmed en toets ‘glutensensitivity’ in. Je krijgt vele onderzoeken. En onlangs is er weer een mooie studie/ onderzoek verschenen die bevestigt wat ik al vele jaren weet uit de praktijk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26867199

Kan glutensensitiviteit overgaan?

De grootste verbeteringen die bij een glutensensitief persoon optreden wanneer zij glutenvrij gaan eten zijn vaak binnen een paar dagen tot enkele weken zichtbaar of merkbaar. Bij glutensensitiviteit zijn kleine hoeveelheden gluten vaak niet zo’n probleem. Ook kan het zijn dat na een lange periode glutenvrije voeding het lichaam het weer iets beter kan verdragen. Voor de duidelijkheid: Dit geldt natuurlijk voor glutensensitiviteit en zeker niet voor coeliakie.

Glutenvrije alternatieven?

Als ik het advies geef om glutenvrij of glutenarm te gaan eten, dan merk ik dat veel mensen dit lastig vinden. De keuze voor brood is zo voor de hand liggend in de Nederlandse cultuur en de supermarkt is er bijna op ingericht dat je brood moet eten.

Bij de zoektocht naar makkelijke broodvervangers bleek het zeer lastig te zijn om gezonde alternatieven te vinden. Enkele mogelijkheden:

  • Crackers, wafels, pannenkoeken van glutenvrije graansoorten.
  • Zelf glutenvrij teffbrood bakken.
  • Rijstwafels (hebben weinig voedingswaarde en verstoren de bloedsuiker snel. Deze bloedsuikerstijging kun je echter wel remmen met vet- of eiwitrijk beleg, maar het is niet optimaal).
  • YAM desem brood “inspired by Ralph Moorman” (op basis van haver, psyliumvezel, en met een langzaam desemproces).

Waarom geen normaal glutenvrij brood?

Veel glutenvrije broodsoorten in de supermarkt en biowinkel zijn gemaakt van witmeel, gist en suiker en hebben dus weinig voedingswaarde. Daarnaast bevatten veel glutenvrije brood- en banketvervangers ongewenste toevoegingen (e-nummers).

Ir. Ralph Moorman

(11stemmen, gemiddeld: 4,09 van de 5)

Loading...

19
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
IngeborgAnnet van der VeenYvonneSandraRalph Moorman Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
janine
Gast

Als levend bloed analiste zie ik een patroon in het niet verdragen van nachtschade, zuivel, zaden, noten en soms kokos gevolg een gluten intolerantie. Wanneer mijn clienten onder mijn begeleiding deze voedingsmiddelen even llaten staan zie ik dat ze gluten weer gaan verdragen. Nou kiezen er daarna vaak zelf voor om de tarwe nogsteeds te laten staan maar eten ze wel weer af en toe spelt. Ze voelen aan hun lijf of het weer goed gaat en ik controleer ze doormiddel van hun bloed onder de microscoop 🙂

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

Gebruik ajb wel de juiste termen. In het medische circuit staat glutenintolerantie voor coeliakie, een autoimmuunziekte waar jij het hier duidelijk niet over hebt. Wat jij bedoelt is glutensensitiviteit. Pas op dat hier geen misverstanden over bestaan, want anders krijg je heel veel kwade reacties…

Selena
Gast
Selena

Ralph, Waarom is “YAM desem” “inspired by Ralph Moorman” niet zuur als desembrood uit Reformwinkel?

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

Omdat het is gemaakt van haver en psylliumvezel en dit neutraliseert de zure smaak een beetje. Het proces is precies hetzelfde als de ambachtelijke langzame zuurdesemmethode, en uiteraard zonder gist.

K. MUIL
Gast
K. MUIL

Ik ben blij dat er dan toch een schijnbaar smakelijk alternatief is voor brood wat ook hopelijk betaalbaar Is. Want vaak is het speciaal ontwikkelde spul hartstikke duur. Ik bak al boekweit pannekoeken ( erg lekker trouwens) en dat Yam desem ga ik zeker een keer proberen.

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

YAM desem is duurder dan normaal supermarktbrood vanwege de dure ingredienten, het arbeidsintensieve proces en de strenge keurmerken. Wat je wel zult merken is dat dit brood veel beter verzadigt waardoor je er minder van nodig hebt. Tip: Veel mensen snijden het brood en vriezen het vervolgens in. Zo kun je iedere keer een paar sneetjes pakken en hoef je nooit iets weg te gooien (het is beperkt houdbaar)

Vivian Bak
Gast
Vivian Bak

Wat tof om te lezen dat je zelf een brood hebt ontwikkelt wat ook nog makkelijk verkrijgbaar is. Ik ga het zeker proberen!

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

Dat was niet makkelijk, maar gelukkig is het nu verkrijgbaar 😀

Anja
Gast
Anja

Ik heb er naar geïnformeerd bij de jumbo maar daar kennen ze het niet ….???? is het alleen bij hrote jumbo’s verkrijgbaar?

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

Iedere Jumbo kan het bestellen en grotere Jumbos hebben het vaak op voorraad.

Saskia
Gast
Saskia

Ff een vraagje, weet je ‘t verschil (en of er verschil is) tussen gluten sensitiviteit en gluten intolerantie? Ik ben nl. getest op beide gluten intoleranties (antigliadine en anti-transglutaminase) maar niets gevonden maar voel me wel beter nu ik geen brood en pasta etc. meer eet. Zijn de gluten dan toch ‘t probleem of reageer ik nog op iets anders in brood?

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Saskia,

Glutenintolerantie is coeliakie. Gluten doen nog meer, behalve zorgen voor sensitiviteit. Ze spelen o.a. een rol in het endorfinesysteem. Het kan dus zeker dat je je beter bent gaan voelen zonder dat er iets in de testen te zien was.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Riet Bergmans
Gast
Riet Bergmans

De Nederlandse coeliakie vereniging erkent sinds een paar jaar WEL het feit dat je geen coeliakie hebt maar veel last van gluten kan hebben. Je kunt dus ook lid worden van de NCV.
Een opmerking over rijstwafels: als er geen “glutenvrij” op staat kunnen er WEL gluten in zitten. Ook rijst kan last hebben van contaminatie.
ik weet al 30 jaar dat ik een glutenintolerantie heb. en mijn hormonale pillen tegen mijn kankercellen helpen ook niet om een hormonale balans te bereiken. (erfelijke vorm van borstkanker). Maar goed ik leef nog.

Edith Martens-Müller
Gast

Hallo Ralph,
Ik persoonlijk vind het Yam brood, Inspired by R. Moorman erg droog. Dit zal jou al vaker gezegd zijn. Heb je daar een oplossing voor?
Dank en groet,

Sandra
Gast
Sandra

Heb je eventueel een recept zodat wij het YAM brood zelf kunnen bakken ??? Dat lijkt mij ook geweldig, want ik woon niet in de buurt van een Jumbo.

Yvonne
Gast
Yvonne

Er bestaat toch ook zo iets als tarwe-allergie? Misschien zijn er ook mensen die denken een gluten sensitiviteit te hebben, maar zijn gewoon gevoelig voor moderne tarwe, die zo veredeld is dat ze bij veel mensen klachten zijn gaan geven?

Annet van der Veen
Gast
Annet van der Veen

Havermout is glutenvrij te verkrijgen in de reformwinkels. Haverzemelen niet, ik eet deze om cholesterol te verlagen, maar krijg dus de gluten binnen. Is de werking van glutenvrije havermout minder sterk als ik naar het cholesterolverlagende effect kijk?

Ingeborg
Gast
Ingeborg

Ik mis een gezond havermout ontbijt met noten en vers fruit bij het rijtje broodvervangers. Het heeft me een paar weken wennen gekost, en het kost me nog steeds een beetje extra tijd, maar de gezondheidswinst is het dubbel en dwars waard. Ik heb geen energie dips meer tot de lunch en na het eten van dit ontbijt nog nooit last van mijn darmen gehad. Het heeft me overigens wel een jaar puzzelen gekost om uit te vinden wat wel, en wat niet. En dat in de combi; gluten- en lactosesensitief. Dat is heel individueel. Maar het was de zoektocht… Lees verder »

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox