Acne vulgaris: Symptomen, oorzaken en oplossingen

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Acne vulgaris

Acne is een verzamelnaam van huidproblemen waarbij puistjes of pukkels ontstaan (acne vulgaris).

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van talgkliertjes en komt vooral voor op de schouders, rug, borst, armen, nek, kin, voorhoofd en rest van het gezicht waar veel talgkliertjes zitten.

Wat is de oorzaak?

Bij acne spelen er vaak meerdere oorzaken tegelijkertijd.

Verhoogde talgaanmaak

Meestal wordt er vooral gezegd dan een verhoogde talgaanmaak onder het ontstaan van acne ligt. Zo hoopt talg op in de haarzakjes van de huid waardoor er huidcellen en andere soorten vuil in blijven hangen en zodoende ontstaan mee-eters of comedonen.

Deze comedonen (verstopte talgkliertjes) kunnen vervolgens gaan ontsteken door inwerking van propionbacteriën die zich op de huid bevinden. De verspreiding en ophopingen van deze bacteriën kan versterkt worden door schurende zweterige kleding of cosmetica.

Dit is de uitleg die meestal gebruikt wordt en zodoende hebben anti-acne middeltjes vaak als doel de talgaanmaak te remmen en de bacteriën plaatselijk te doden.

Slecht leefstijl

Voedselovergevoeligheden

Als je dieper gaat kijken zijn er veel meer invloeden van belang. Er zijn namelijk allerlei leefstijloorzaken die invloed hebben op de ontstekingsactiviteit in het lichaam zoals voedselovergevoeligheden.

Een verhoogde talgaanmaak zal niet bij iedereen acne geven, maar wellicht alleen een vette huid (deel genetisch). Zo zul je waarschijnlijk wel eens lezen dat bijvoorbeeld zuivel, gluten of ei de acne verergeren.

Het is een fabel dat dit voor iedereen geldt, maar wanneer jij een bepaalde intolerantie (bijvoorbeeld lactose-intolerantie), overgevoeligheid (zoals glutensensitiviteit) of allergie hebt, zal dit het vuur der ontstekingen kunnen laten opvlammen (1), (2), (3). Ook varkensvlees (histamine), chocola en vetrijke voeding worden wel eens in het verdachtenbankje gezet.

Hormonen

Daarnaast staan de ontstekingsactiviteit en talgproductie onder invloed van hormonen. Zo ontstaan jeugdpuistjes tijdens de puberteit door hormonale schommelingen, maar ook tijdens de maandelijkse cyclus kun je wellicht merken dat puistjes bepaalde momenten verergeren.

Ook insulineresistentie (en hoge suikerinname) en chronische stress kunnen de klachten verergeren (4).

Een veel voorkomend probleem waar jeugdpuistjes bij verergeren door het mannelijke hormoon testosteron is PCOS (polycysteus ovarium syndroom). (5)

Acne is niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

  • Mee-eters die gaan ontsteken
  • Vette huid
  • Rode verkleuringen
  • Herstellend weefsel, littekens.

Op welke plekken komt acne het meest voor?

Acne komt voor op plekken waar veel talgkliertjes in de huid aanwezig zijn. Eigenlijk is dit alles behalve handpalmen en voetzolen, maar de meest voorkomende plekken waar acne ontstaat zijn rug, borst, armen, nek, kin, voorhoofd en rest van het gezicht.

Welke acne behandeling heeft de dermatoloog?

Er zijn meerdere huid therapieën die gericht zijn op het bestrijden van acne zoals laserbehandelingen of speciale acnetherapie.

Pillen, crème en andere medicatie om acne te verwijderen

Medicijnen die gebruikt worden om (de symptomen van) acne te bestrijden zijn:

  • Antibiocticakuren
  • Antibacteriële crèmes
  • Benzoylperoxidegel
  • Tretinoine creme (vitamine A zuur)
  • Roaccutane (isotretinoine)
  • Anticonceptie pil (Diane).

Mijn tips tegen acne

Het is aan te raden om ook bij een lokale klacht zoals acne vanuit helicopterview naar je leefstijl te kijken. Leefstijl kan namelijk zowel invloed hebben op de ontstekingsactiviteit in je lijf als op de talgproductie.

Voorkom insulineresistentie en PCOS

Zo wordt de talgproductie bijvoorbeeld verhoogd wanneer je insulinespiegel vaak hoog oploopt bij een hoge suikerinname en wanneer je insulineresistentie hebt. Een verhoogde insulineproductie zorgt namelijk ook voor een stijging van de vrije testosteron en dus verhoogde talgproductie en mogelijk verergering acne.

De overtreffende trap van dit effect is PCOS waarbij de testosteronproductie sterk kan oplopen.

Voorkom chronische stress en een bijnieruitputting

Chronische stress en bijnieruitputting kunnen de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhogen.

Voorkom een lekkende darm

Daarnaast is een zeer grote ontstekingsoorzaak in het lichaam dat de spijsvertering niet optimaal verloopt waardoor een hyperpermeabele darm (lekkende darm syndroom) ontstaat. Vaak spelen hierbij glutensensitiviteit, intoleranties, caseïne, een tekort aan verteringsenzymen en een darmflora die uit balans is een belangrijke rol.

Het hormoonfactor voedingspatroon heeft als doel zowel de talgaanmaak als de ontstekingsactiviteit (immuunsysteem uit balans) in het lichaam in de juiste proporties terug te brengen en daarmee acne te verminderen of weg te krijgen.

Extra suppletie?

Supplementen zijn zeker geen wondermiddelen bij acne, maar kunnen mogelijk ingezet worden als kers op de leefstijltaart. Zo kunnen antioxidanten, vitamines zoals vitamine C en E en mineralen zoals zink het lichaam wat ondersteunen in de totale balans. Doe dit wel in overleg met een deskundige.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties