Kaalheid bij mannen | 3 middelen die echt werken!

Helaas komt kaalheid bij mannen (erfelijke mannelijke kaalheid ofwel alopecia androgenetica) veel voor. Voor veel mannen geldt: Kalen is balen. Maar is dit wel zo?

Kaalheid bij mannen komt veel voor. Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal hoofdharen per vierkante centimeter geleidelijk af. Tegen de tijd dat je zestig bent, heb je ongeveer een derde minder haar op je schedel. Dit geleidelijke uitdunningsproces vindt diffuus over het hele hoofd plaats en heeft daarom nauwelijks een nadelig cosmetisch effect. Veroudering veroorzaakt op zichzelf geen kale kruin en inhammen. Wie niet erfelijk belast is, behoudt zijn hele leven lang een hoofd vol haar.

Kaalheid bij mannen is puur erfelijk

Bij mannelijke kaalheid valt het haar volgens een klassiek patroon uit. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans dat je last krijgt van erfelijk bepaalde haaruitval. Een sterke aanwijzing dat je erfelijk belast bent, is als je grootvader van moederskant vroeg kaal werd. Bij erfelijke mannelijke kaalheid valt het haar volgens een geijkt patroon uit. Meestal (maar niet altijd!) vormen zich eerst inhammen en begint de huid door je kruin te schemeren, daarna valt vrijwel alles uit. De vuistregel die haarspecialisten hanteren, luidt dat bij 20 procent van de twintigers, 30 procent van de dertigers, 40 procent van de veertigers, 50 procent van de vijftigers, enzovoort, het haar verdwijnt.

Volgens hormoonspecialist Thierry Hertoghe is niet alleen een teveel aan dihydrotestosteron (DHT) funest voor je haar, maar ook een tekort aan testosteron. ‘Kaalheid voor het 25-ste jaar is een signaal dat je van nature al weinig testosteron produceert. Word je na je 25-ste kaal, dan betekent dit dat je testosteronproductie terugloopt.’ Volgens Hertoghe is  de verhouding tussen testosteron en DHT van belang voor je haar: ‘Ik vind dat alle mannen die finasteride slikken, ook een testosterongel zouden moeten gebruiken’. Je kunt vrij eenvoudig online testosteron bestellen, maar zonder medische begeleiding en regelmatige checkups testosteron gebruiken is onverstandig. Als je aanleg voor erfelijke kaalheid hebt, dien je het gebruik van testosterongel altijd te combineren met finasteride of dutasteride, anders versnel je het kalingsproces..

Test of je kaal wordt

Op plekken die al kaal zijn, zal nooit meer spontaan haar terug groeien. Houden wat je hebt, is met de huidige generatie haargroeimiddelen en methoden het hoogst haalbare. Het is dus belangrijk haaruitval zo vroeg mogelijk te stoppen. Omdat mannelijke kaalheid een sluipend proces is, hebben veel mannen pas te laat in de gaten dat ze de klos zijn. Volgens dermatoloog Ids Boersma ben je vaak al 70 procent kwijt als je haaruitval zichtbaar wordt.

Ga bij twijfel niet naar je huisarts, want de kans is groot dat hij onvoldoende verstand van haarzaken heeft om jouw situatie goed te kunnen beoordelen. Zelfs de gemiddelde dermatoloog heeft weinig kijk op de toekomst van je haar. Beter is het om je bij Intermedica aan te melden om daar een trichoscan te laten maken.

De 3 haargroeimiddelen die werken tegen kaalheid bij mannen

Mannelijke kaalheid is een puur erfelijke aandoening. Eetgewoonten, stress en de algemene gezondheidstoestand hebben nauwelijks of geen invloed op de kwaal. Negeer dus advertenties die via kruiden, diëten of therapieën nieuwe haargroei beloven. Hier volgen de enige middelen en methoden die echt werken.

1) Finasteride

Het is mogelijk haaruitval volledig te stoppen door de vorming van het ‘kaalheidshormoon’ dihydrotestosteron (DHT) te remmen. Hiervoor kun je op doktersrecept het medicijn finasteride bij de apotheek halen. Finasteride wordt behalve tegen kaalheid ook tegen prostaatvergroting ingezet. Het geneesmiddel geldt als veilig, maar een aantal kritische wetenschappers is het daar niet mee eens. Volgens dermatoloog Ids Boersma raakt het qua haaruitval bij de meeste mannen na ongeveer vijf jaar uitgewerkt.

2) Avodart

Als finasteride bij jou niet (meer) werkt, kun je dutatasteride (Avodart) proberen. Dit medicijn remt evenals finasteride DHT, maar dan veel krachtiger. Officieel is het alleen bedoeld voor mannen die kampen met prostaatvergroting, maar in de praktijk wordt Avodart al veelvuldig ingezet tegen mannelijke kaalheid. Omdat Dutasteride krachtiger werkt dan finasteride, heeft het volgens sommige wetenschappers ook meer nadelige bijwerkingen.

Het natuurproduct saw palmetto lijkt evenal finasteride haaruitval te kunnen remmen via een nog onduidelijke invloed op ‘kaalheidshormoon’ DHT. De bewijskracht is echter vrij zwak, maar sommige haarspecialisten geloven dat het wel iets doet en combineren het met de officiële haargroeimiddelen.

3) Minoxidil

Bij veel kalende mannen is sprake van zogenoemde perifolliculaire fibrosis, een abnormale opbouw van verhard bindweefsel rondom de haarzakjes. De haarzakjes worden als het ware afgeknepen en zijn slechter toegankelijk voor voedingrijk bloed. Als je last hebt van lichte haaruitval, kun je beginnen met middelen die de bloedtoevoer naar de haarwortels verbeteren. Minoxidil, Aminexil en Maxilene krijgen dit voor elkaar. Verwacht geen wonderen: de remmende werking van deze producten is weliswaar wetenschappelijk aangetoond, maar ook heel subtiel. ‘In plaats van binnen tien jaar, zul je dankzij de verbeterde bloedtoevoer binnen veertien jaar je haar kwijt zijn,’ stelt dermatoloog Ids Boersma.

Misschien effectief: HairMax LaserComb(R): De HairMax LaserComb (R) is een soort high tech borstel die de hoofdhuid stimuleert met infrarood licht. In een relatief kleine maar goed uitgevoerde wetenschappelijke studie bleek de HairMax LaserComb (R) daadwerkelijk haargroei te bevorderen bij mannen met milde, beginnende kaalheid. Sindsdien is het door de strenge Amerikaanse FDA goedgekeurd als enig apparaat dat mannelijke kaalheid kan bestrijden.

 

Al kaal? Haartransplantatie is je beste optie

Ben je al een flink deel van je hoofdhaar kwijt? Dan kun je haartransplantatie overwegen, de meest verrichte cosmetische ingreep bij mannen. Alleen haren boven op het hoofd zijn gevoelig voor het kaalheidshormoon DHT. Nekharen trekken zich niets van dit hormoon aan. Als je een nekhaar naar een kale plek boven op het hoofd verplant, blijft hij vrolijk doorgroeien. Zie daar het geheim van haartransplantatie. Er zijn gerenommeerde instituten met chirurgen die prachtig werk afleveren. Een goed uitgevoerde haartransplantatie is nauwelijks meer te onderscheiden van een natuurlijke kop vol haar. Een probleem van haartransplantatie was lange tijd dat het eigen haar achter de nieuwe aanplant bleef uitvallen. Dit verschijnsel wordt nu ondervangen door transplantatie te combineren met het slikken van finasteride of dutasteride.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Tip: In het boek ‘Check je houdbaarheid’, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen en vrouwen.
Gerelateerde artikelen: Mannen en buikvet

Kaalheid bij mannen | 3 middelen die echt werken!

(101stemmen, gemiddeld: 3,68 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us