Kaalheid bij mannen

Auteur: Pim Christiaans | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

kaalheid bij mannen

Helaas komt kaalheid bij mannen (erfelijke mannelijke kaalheid ofwel alopecia androgenetica) veel voor. Voor veel mannen geldt: Kalen is balen. Maar is dit wel zo?

Haarverlies?

Kaalheid bij mannen komt veel voor. Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal hoofdharen per vierkante centimeter geleidelijk af. Tegen de tijd dat je zestig bent, heb je ongeveer een derde minder haar op je schedel. Dit geleidelijke uitdunningsproces vindt diffuus over het hele hoofd plaats en heeft daarom nauwelijks een nadelig cosmetisch effect. Veroudering veroorzaakt op zichzelf geen kale kruin en inhammen. Wie niet erfelijk belast is, behoudt zijn hele leven lang een hoofd vol haar.

Download online hormoontest

Kaalheid bij mannen is erfelijk

Bij mannelijke kaalheid valt het haar volgens een klassiek patroon uit. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans dat je last krijgt van erfelijk bepaalde haaruitval. Een sterke aanwijzing dat je erfelijk belast bent, is als je grootvader van moederskant vroeg kaal werd. Bij erfelijke mannelijke kaalheid valt het haar volgens een geijkt patroon uit. Meestal (maar niet altijd!) vormen zich eerst inhammen en begint de huid door je kruin te schemeren, daarna valt vrijwel alles uit. De vuistregel die haarspecialisten hanteren, luidt dat bij 20 procent van de twintigers, 30 procent van de dertigers, 40 procent van de veertigers, 50 procent van de vijftigers, enzovoort, het haar verdwijnt.

Volgens hormoonspecialist Thierry Hertoghe is niet alleen een teveel aan dihydrotestosteron (DHT) funest voor je haar, maar ook een tekort aan testosteron. ‘Kaalheid voor het 25-ste jaar is een signaal dat je van nature al weinig testosteron produceert. Word je na je 25-ste kaal, dan betekent dit dat je testosteronproductie terugloopt.’ Volgens Hertoghe is  de verhouding tussen testosteron en DHT van belang voor je haar.

Andere oorzaken

  1. Testosteron wordt door het enzym 5-alfa-reductase (5AR) omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit proces vindt plaats in het hele lichaam, inclusief de hoofdhuid. Haarfollikels die daar door genetische aanleg gevoelig voor zijn, verschrompelen onder invloed van DHT.
  2. Bij erfelijke kaalheid is er sprake van een abnormale opbouw van verhard bindweefsel rondom de haarzakjes. Daardoor wordt de bloedtoevoer afgeknepen en bereiken minder voedingstoffen de haren.
  3. In de hoofdhuid van kalende mannen zit een grote hoeveelheid van het ontstekingsbevorderende signaalstofje prostaglandine D2 (PGD2). PGD2 heeft een remmende werking op de haargroei.
  4. Net als de aderen in je hele lichaam, kunnen de bloedvaatjes rondom de haarzakjes verkalken. Daardoor vermindert de bloedtoevoer en bereiken minder voedingstoffen de follikel terwijl er minder afvalstoffen worden afgevoerd.

Test of je kaal wordt

Op plekken die al kaal zijn, zal nooit meer spontaan haar terug groeien. Houden wat je hebt, is met de huidige generatie haargroeimiddelen en methoden het hoogst haalbare. Het is dus belangrijk haaruitval zo vroeg mogelijk te stoppen. Omdat mannelijke kaalheid een sluipend proces is, hebben veel mannen pas te laat in de gaten dat ze de klos zijn. Volgens dermatoloog Ids Boersma ben je vaak al 70 procent kwijt als je haaruitval zichtbaar wordt.

Ga bij twijfel niet naar je huisarts, want de kans is groot dat hij onvoldoende verstand van haarzaken heeft om jouw situatie goed te kunnen beoordelen. Zelfs de gemiddelde dermatoloog heeft weinig kijk op de toekomst van je haar.

Welke behandeling kan je overwegen?

Haargroeimiddelen

Mannelijke kaalheid is een puur erfelijke aandoening. Eetgewoonten (tekort aan voedingsstoffen en vitamines), stress , bepaalde medicijnen, en de algemene gezondheidstoestand hebben weinig invloed op de kwaal (let wel op insulineresistentie). Negeer dus advertenties zoals ‘het beste middel tegen haaruitval!’ die via kruiden, diëten of therapieën nieuwe haargroei beloven.

Gespecialiseerde haarartsen kunnen een ‘trichoscan’ maken van de hoofdhuid om de haardichtheid te beoordelen en een voorspelling te doen over het verloop van het kalingsproces. Op basis hiervan kan voor de geschiktste behandeling worden gekozen om verdere haaruitval tegen te gaan.

  • Finasteride (merknaam Propecia) als medicijn voorschrijven om de omzetting van testosteron naar ‘kaalheidshormoon’ DHT te remmen. Wanneer dit onvoldoende werkt, kan het zwaardere middel dutasteride (merknaam Avodart) off label worden voorgeschreven om snel haarverlies te voorkomen. Mogelijke bijwerkingen zijn erectiestoornissen en libidoverlies.
  • Minoxidil voorschrijven. Minoxidil is een lotion die de doorbloeding in de hoofdhuid verbetert en vooral bij beginnende mannelijke kaalheid positieve effecten laat zien. Bijwerkingen kunnen zijn: overgevoeligheid, irritatie, uitdroging van de hoofdhuid en de vorming van schilfers (roos).

Vraag de specialist ook eens naar:

  • Injecties met groeifactoren
  • Behandelen met lasertherapie
  • Antiroosshampoo met ketoconazol

Haartransplantatie

Ben je al een flink deel van je hoofdhaar kwijt en heb je een flink terugtrekkende haarlijn? Dan kun je haartransplantatie overwegen, de meest verrichte cosmetische ingreep bij mannen. Alleen haren boven op het hoofd zijn gevoelig voor het kaalheidshormoon DHT. Nekharen trekken zich niets van dit hormoon aan. Als je een nekhaar naar een kale plek boven op het hoofd verplant, blijft hij vrolijk doorgroeien. Zie daar het geheim van haartransplantatie. Er zijn gerenommeerde instituten met chirurgen die prachtig werk afleveren.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Deel de blog op:

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties