oestrogeen hormoon

Oestrogeen hormoon

De drie meest gestelde vragen over oestrogeen worden hier beantwoord.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen stimuleert vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid én wordt gemaakt in eierstokken, bijnieren, vetweefsel en tijdens zwangerschap in de moederkoek (placenta).

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de ontwikkeling van de baarmoeder, vagina, borsten, genitaliën, heupen en andere vrouwelijke kenmerken.
  • Stimuleert de weefselvernieuwing in huid en slijmvliezen zoals van de baarmoeder, en de vagina.
  • Draagt bij aan het soepel houden van de vaginawand.
  • Draagt bij aan het libido.
  • Zorgt ervoor dat de samenstelling van het baarmoedermondslijm verandert, het wordt helder en dunner en dit maakt de passage van zaadcellen naar de baarmoederholte gemakkelijker. Dit vergroot de kans op overleven van zaadcellen en dus de kans op bevruchting.
  • Beschermt de botten.
  • Houdt de huid stevig.
  • Bevordert de doorbloeding van de hersenen.
  • Stimuleert de werking van serotonine. Bij oestrogeendalingen kan serotonine dus mee dalen en dit kan een depressief en prikkelbaar gevoel geven, zoals vlak voor de menstruatie kan gebeuren (PMS).

Waarom kopen mensen een oestrogeen pil?

Oestrogeen kan in allerlei vormen toegediend worden door de arts als de oestrogeen te laag is. Het doel kan daarbij zijn anticonceptie (de pil in combinatie met progestageen), het verminderen van klachten zoals acne en hevige menstruaties, maar ook na de overgang om tekorten aan te vullen.

In de reguliere medische wereld worden vaak chemische gepatenteerde hormonen gebruikt om oestrogeen te verhogen, terwijl er in de antiagingswereld en door orthomoleculaire artsen ook gebruik gemaakt wordt van bioidentieke oestrogeen (en bij oestrogeendominantie juist bioidentiek progesteron, vaak als crème of gel en soms als tablet).

Deze hormonen zijn wel in een laboratorium gemaakt, maar identiek aan de hormonen die het lichaam zelf maakt. Fyto-oestrogenen zijn wel van nature aanwezig in voeding zoals bijvoorbeeld in soja en dus zonder recept verkrijgbaar. Dit zijn echter stoffen die lijken op oestrogeen, maar een stuk minder sterk werkzaam zijn. Wel kan het zijn dat de darmflora deze omzet in sterkere oestrogeenvormen, maar dit geldt maar voor een klein deel van de mannen en vrouwen. Er zijn ook supplementen te koop met fyto-oestrogenen.

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us