Oestrogeen hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

oestrogeen hormoon

De 4 meest gestelde vragen over het oestrogeen hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen (of estrogeen) is een geslachtshormoon dat vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid stimuleert als het contact maakt met de oestrogeen receptor.

Wat zijn fyto-oestrogenen?

Wat zijn fyto oestrogenen? In welke voeding zit fyto oestrogeen? Is een fyto oestrogeen supplement veilig of gevaarlijk? Waarvoor worden supplementen met fyto-oestrogenen gebruikt? Waar kan ik het beste deze suppletie kopen? Welke klachten kunnen ontstaan bij een te laag én een te hoge dosering? Op deze vragen krijg je hier antwoord: Fyto oestrogenen

Wat zijn xeno-oestrogenen?

Wat zijn xeno oestrogenen? In welke voeding zit xeno oestrogeen? Waar zitten xeno oestrogenen nog meer in? Wat zijn de effecten en moet je ze vermijden? Wat is de link met oestrogeendominantie? Wat is de link met fyto-oestrogeen? Op deze vragen krijg je hier antwoord: Xeno oestrogenen

Download online hormoontest

Waar wordt oestrogeen aangemaakt?

De aanmaak van steroïdale oestrogenen vindt plaats in de eierstokken (oestradiol), bijnieren (oestradiol), vetweefsel (oestron) en tijdens zwangerschap in de moederkoek (placenta (estriol)).

Niet steroïdale oestrogenen zijn oestrogeenachtige stoffen van buitenaf die in het lichaam terechtkomen via voeding of huidcremes zoals xeno-oestrogenen. Denk aan weekmakers in plastics, houdbaarheidsstoffen in cosmetica, slechte kwaliteit drinkwater, bestrijdingsmiddelen. Wellicht zeggen de namen bisfenol A en ftalaten je iets.

Een tweede variant zijn fyto-oestrogenen. Die krijg je onder andere binnen via voeding uit bier, soja producten.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de ontwikkeling van de baarmoeder, vagina, borsten, genitaliën, heupen en andere vrouwelijke kenmerken.
  • Stimuleert de weefselvernieuwing in huid en slijmvliezen zoals van de baarmoeder, en de vagina.
  • Draagt bij aan het soepel houden van de vaginawand.
  • Draagt bij aan het libido.
  • Zorgt ervoor dat de samenstelling van het baarmoedermondslijm verandert, het wordt helder en dunner en dit maakt de passage van zaadcellen naar de baarmoederholte gemakkelijker. Dit vergroot de kans op overleven van zaadcellen en dus de kans op bevruchting.
  • Beschermt de botten.
  • Houdt de huid stevig.
  • Bevordert de doorbloeding van de hersenen.
  • Stimuleert de werking van serotonine. Bij oestrogeendalingen kan serotonine dus mee dalen en dit kan een depressief en prikkelbaar gevoel geven, zoals vlak voor de menstruatie kan gebeuren (PMS).
  • Zorgt voor de groei van de baarmoeder en de vorming van bloedvaten in en rondom de placenta tijdens zwangerschap.

Wat zijn symptomen van een tekort of teveel aan oestrogeen?

Veel klachten die te maken hebben met oestrogeen gaan over hormonale schommelingen zoals voor de menstruatie en in de overgangsjaren. Daarnaast zijn er ook klachten die te maken hebben met verkeerde verhoudingen tussen hormonen. Zo kan de verhouding tussen oestrogeen en progesteron verstoord zijn ook wel oestrogeendominantie genoemd. Ook kan de verhouding tussen oestrogeen en testosteron verstoord zijn, waardoor mannelijke en vrouwelijke effecten niet in evenwicht zijn. De blogs waar ik naar kan verwijzen zijn:

Waar kan je een oestrogeen pil kopen?

Oestrogeen kan de arts in allerlei vormen toedienen, als de oestrogeen te laag is en er symptomen zijn van een tekort. Het doel kan daarbij zijn anticonceptie (de pil in combinatie met progestageen), het verminderen van klachten zoals acne en hevige menstruaties, maar ook na de overgang om tekorten aan te vullen.

Chemisch of in de natuur

In de reguliere medische wereld worden vaak chemische gepatenteerde hormonen gebruikt om oestrogeen te verhogen, terwijl er in de antiagingswereld en door orthomoleculaire artsen ook gebruik gemaakt wordt van bioidentieke oestrogeen bij hormoontherapie (en bij oestrogeendominantie juist bioidentiek progesteron, vaak als crème of gel en soms als pillen). Deze hormonen zijn wel in een laboratorium gemaakt, maar identiek aan de hormonen die het lichaam zelf maakt.

Fyto-oestrogenen zijn wel van nature aanwezig in voeding zoals bijvoorbeeld in soja en dus zonder recept verkrijgbaar. Dit zijn echter stoffen die lijken op oestrogeen, maar een stuk minder sterk werkzaam zijn. Wel kan het zijn dat de darmflora deze omzet in sterkere oestrogeenvormen, maar dit geldt maar voor een klein deel van de mannen en vrouwen. Er zijn ook supplementen te koop met fyto-oestrogenen.(1)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goedemiddag, Ik heb het boekje Hormoonbalans voor vrouwen gekocht. Ik zit met vragen. Ik heb Osteperose verzakking blaas ( ook verzakking baarmoeder gehad deze is 17 jaar geleden verwijderd)en een trage schilklier alhoewel ik maar 55 kilo weeg. Nu heb ik al een tijd last van vaginale droogheid. Klachten: jeuk buiten schaamlippen en nu steeds brandend gevoel in de vagina en veel plassen, en last als ik zit. Beetje bloed geplast. Onderzoeken gehad ( gynocoloog) alles was goed. En laatst wat bloed uit anus maar deze brandende ook wat dus denk aanbeien. Mijn vraag: ik heb klaverblad zetpillen gekocht en… Lees verder »

Het allerbeste is uitzoeken waarom histamine verhoogd is. Er is zeker een link tussen histamine en oestrogeen. Het slikken van antihistamine werkt op een gegeven moment averechts. Beginnen met veranderen van voeding is vaak al een mooie eerste stap. De overgang zorgt vaak voor een tekort aan progesteron, en minder vaak aan oestrogeen.

Ik hoop dat u me enige richting kan geven m.b.t. Oestrogeen bevorderende voeding. Vorig jaar is er eierstokkanker geconstateerd waardoor verwijdering van alle vrouwelijke organen in het kleine bekken heeft plaatsgevonden met aansluitend 6x chemokuur. De gynaecoloog heeft aangegeven dat ik moet proberen zoveel mogelijk oestrogeen bevorderende voeding te mijden. Verder geen uitgebreid advies omdat dat simpelweg niet tot haar specialisatie behoort. In de cosmetische wereld worden PBA’s en de phyto-oestrogenen in soja, aloe vera, hop, teunisbloem en avocado-olie als hormoon ontregelende stoffen genoemd. Betekent dit dan ook deze in voeding vermeden moet worden? Een paar jaar geleden heb ik… Lees verder »

Beste Marie, Sterkte in deze moeilijke weg. Eierstok kanker is heel gevaarlijk, mijn moeder is eraan overleden. De kanker ging ook in haar buikvlies zitten, ze kwam er denk ik pas laat achter. Een operatie mocht niet meer baten in Amsterdam. Ik zou zeggen pak de ziekte zo radicaal mogelijk aan. Probeer wereldwijde info te vergaren,denk mee met de artsen. Geef je mening en eventuele suggesties. Bid God om kracht en genezing als het in Zijn raad kan bestaan. Bovenal bid Hem om vergeving van je zonden om Jezus Christus wil, om Hem in vrede te mogen ontmoeten als het… Lees verder »