Hoe kan je snel meer energie krijgen?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

meer energie krijgen

Hoe kan je snel meer energie krijgen? Door voeding, vitamine pillen (supplementen) én bepaalde oefeningen. Lees hier de 4 tips!

Oorzaken bij zowel de vrouw als man

Een onderwerp waar ik veel vragen over krijg is vermoeidheid. ‘Ik voel me zo moe, wat moet ik doen om meer energie te krijgen…?’ Dit is een vraag waar je uiteraard niet zomaar antwoord op kunt geven, zonder dat je met de cliënt een grondige zoektocht naar de mogelijke oorzaken aangaat. En omdat onder vermoeidheid en energiegebrek legio oorzaken kunnen liggen, kan dit een behoorlijke zoektocht zijn.

Vermoeidheid is een symptoom dat voorkomt bij allerlei hormonale disbalansen, maar ook buiten hormonen kan er van alles spelen. Daarnaast kun je alleen lichamelijk moe zijn, of alleen mentaal door gebrek aan passie en zingeving bijvoorbeeld, of allebei. Eigenlijk is de balans tussen de hoeveelheid energie die het lichaam vrijmaakt en de hoeveelheid energie die je gebruikt verstoord.

Download online hormoontest

Verminderde aanmaak van energie

Er zijn meerdere hormonale disbalansen die het vrijmaken van voldoende energie op de juiste momenten kunnen belemmeren. Zo zal bij:

Mentale energietekorten kunnen ook door hormonen beïnvloed worden zoals bij het schommelen van de vrouwelijke hormonen vlak voor de menstruatie en tijdens de overgang.  Ook buiten hormonale tekorten of onbalans kan de energieproductie verstoord worden door bijvoorbeeld tekorten aan vitamine B en D en mineralen zoals ijzer (bloedarmoede) (3). Daarnaast bestaan er ook mitochondriële ziekten die soms erfelijk zijn, maar niet altijd. Dat te weinig eten ook de energie aanmaak kan verminderen zal je daarnaast vast niet verbazen.

Te hoog energiegebruik

De andere kant van het verhaal is dat het ook het energiegebruik te hoog kan zijn. Dat stress, training en andere uitdagingen flink wat energie kunnen vergen is algemeen bekend, maar dat het immuunsysteem energie wegtrekt is wellicht aan je aandacht ontglipt.

Wanneer je ziek bent door een virus of een infectie hebt dan ligt het voor de hand, maar vaak gaat het om minder duidelijke oorzaken die het immuunsysteem activeren zoals laaggradige ontstekingen, voedingsovergevoeligheden en allergieën. Een sluimerende energievreter staat ook wel bekend als het lekkende darm syndroom (hyperpermeabele darm).

Hoe kan je snel meer energie krijgen?

Met deze 4 tips kan jij direct aan de slag!

  1. Zorg voor een goed mentale flow
  2. Heb een uitgebalanceerd voedingspatroon
  3. Beweeg veel en train slim
  4. Slik de juiste suppletie

1. Meer energie met een goede mentale flow

Naast het in balans hebben van energieproductie met het energiegebruik zoals hierboven beschreven is er natuurlijk ook de mentale component die van belang is. Zo is de impact van zaken die je energie geven en dus binnen je passie liggen totaal anders dan zaken die je energie kosten. Belangrijke vereisten voor een goede mentale flow zijn een balans tussen controle en uitdaging in je leven, het gevoel hebben dat je voldoende verbinding hebt met anderen maar ook uniek bent, weten dat je iets nuttigs doet en bijdraagt aan iets moois en dat je blijft leren en groeien.

Ben je futloos in de ochtend dan kan dit te maken hebben met een burn out. Dit futloze gevoel kan overdag door blijven sluimeren met het gevoel dat je in een soort roes leeft.

2. Meer energie door voeding

Bij voeding is het van belang dat deze goed uitgebalanceerd is waardoor je geen voedingstekorten krijgt, dat de bloedsuiker niet te veel pieken en dalen vertoont en dat je de voeding eet die jij optimaal kunt verteren en verdragen. Eigenlijk kan voeding vooral ook onnodig energie vreten wanneer je niet de voedingsbronnen kiest die bij jou passen. Zo kan het vermijden van voeding waar je allergisch, intolerant of sensitief voor bent al snel energie opleveren en je gemoedstoestand verbeteren.

Handige linkjes:

Energiegebrek kan er voor zorgen dat je meer gaat eten (snaaien) waardoor afvallen lastiger wordt.

3. Oefeningen om meer energie te krijgen

Bij sporten is het van belang dat je het verschil goed weet tussen bewegen en trainen. Bij trainen (met de juiste oefeningen) ga je namelijk over een grens heen (homeostase verstoring) waardoor je lichaam uiteindelijk sterker, gespierder, leniger en/of sneller wordt. Als het om fit worden gaat kun je door te trainen bijvoorbeeld ook je conditie vergroten waardoor je niet iedere keer bovenaan de trap staat te hijgen. Na een flinke training heb je echter behoorlijk wat herstel nodig en trainen kun je dus niet onbeperkt doen. Door overtraining zul je juist chronisch moe worden en het tegenovergestelde bereiken dan je wellicht dacht. Train dus slim en herstel voldoende.

Bij bewegen daarentegen doe je iets wat je lichaam al kan en dit zal weinig herstel vergen. Zodoende kun je iedere dag bewegen. Vooral wanneer dit ook nog eens in de buitenlucht gebeurt, kun je er lekker geactiveerd door worden terwijl je tegelijkertijd mentaal oplaadt. Ga er dus lekker op uit zou ik zeggen.

4. Meer energie met pillen?

Wanneer je voedingssupplementen wil gebruiken om meer energie te krijgen dan is het van belang goed te beseffen wat je aan het doen bent. Wanneer je een tekort aan vitaminen of mineralen oplost met pillen kan dit goede effecten geven, maar wanneer je hooggedoseerde supplementen gebruikt als oppepmiddel kan dit ook een backfire geven op je energie. Zeker wanneer er bepaalde kruiden in zitten of cafeïne (zoals bijvoorbeeld ook in energiedrankjes zoals Redbull of peppillen) dan doe je eigenlijk een energielening die je met rente moet terugbetalen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hey Ralph mooi artikel weer. Dokter ik ben zo moe, het is 1 van de meest gestelde hulpvragen bij de huisarts is mijn ervaring als ex-doktersassistente . Het eerste waar dan naar gekeken wordt is een te kort aan vitamine en mineralen en als dat niet het geval is eventueel de schildklier en anders wordt er toch snel gezegd, misschien heeft u het gewoon te druk. Gelukkig weten wij als Hormoonfactor Trainers beter. Een actief immuunsysteem is toch wel 1 van de grootste energiesluipers .Bij mij zelf was het een candidabelasting inclusief voedingsintoleranties die me heel moe maakte. Goed dat… Lees verder »