Trage schildklier

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

trage schildklier

Problemen met de schildklierwerking komen veel voor. Vandaar ook mijn aandacht aan de trage schildklier (hypothyreoïdie).

Wat is een trage schildklier?

Een vertraagde schildklier betekent dat de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4 of thyroxine) produceert.

Een ander woord voor een langzaam werkende schildklier waardoor een tekort aan schildklier hormonen ontstaat is hypothyreoïdie. Hierbij kan de oorzaak liggen bij:

Soms functioneert de schildklier niet goed omdat er een andere hormonale verstoring onder ligt, zoals bijvoorbeeld bijnieruitputting. Daarnaast kunnen er symptomen van een langzame schildklier zijn,  ondanks dat de oorzaak en remedie niet schildklier gerelateerd zijn. Schildklierproblemen kunnen zowel bij een man, vrouw als kind voorkomen.

Wat is een schildklier?

De schildklier is een vlindervormig orgaan die je nauwelijks kan zien of voelen in je hals. Het bestaat uit de voorkwab en achterkwab (twee kwabben verbonden met een smalle brug, links en rechts van de luchtpijp).

Wat zijn de functies van de schildklier?

De schildklier vervult een aantal belangrijke functies in het lichaam. 5 voorbeelden:

 • Verhogen van de zuurstofopname en warmteproductie.
 • Versnellen van de stofwisseling.
 • Verbeteren doorbloeding.
 • Verbeteren zenuwgeleiding en alertheid.
 • Heeft invloed op de spierspanning en de werking van de gewrichten.

-> Meer info: De schildklier: Verschillende klachten op een rij, over erfelijkheid, risicofactoren én medische hypothyreoïdie.

Hoe gaat de aanmaak van schildklierhormonen?

Trage schildklier

In figuur 1 zien we de synthese van schildklierhormonen schematisch weergegeven.

 1. De hypofyse (pituitary) is een belangrijke activator van de aanmaak van schildklierhormoon. Als signalen uit het zenuw- en hormoonstelsel binnenkomen die opdracht geven meer schildklierhormoon aan te maken, dan maakt de hypofyse het hormoon TSH (thyroid stimulating hormone) aan.
 2. TSH activeert op haar beurt weer de schildklier om schildklierhormoon T4 (tetra-iodothyronine) te maken.
 3. Een tyrosinemolecuul maakt T4 aan waar op vier plaatsen jodium aan gekoppeld wordt. Vitamine B1, B2, B6, C en zink helpen bij dit proces. Belangrijk is om te weten dat T4 een inactief hormoon is, dat geen functie heeft in deze vorm.
 4. Om werkzaam te zijn wordt T4 eerst omgezet in het actieve schildklierhormoon T3 (tri-jodothyronine) door het afstaan van jodium. Dit proces vindt voor het grootste deel plaats in de lever met hulp van selenium.
 5. Ook het hormoon progesteron kan deze omzetting stimuleren. Na dag 14 in de cyclus kan de aanmaak van progesteron door het gele lichaam (in de eierstokken) voor een temperatuursstijging zorgen in het lichaam. Daarnaast kunnen er (vaak milde) symptomen van een vertraagde schildklier ontstaan na de overgang door een verlaagd niveau van progesteron.
 6. De aanmaak van TSH remt wanneer er voldoende schildklierhormoon in omloop is. Het zenuwsignaal geeft hier signalen voor. Dit proces heet ook wel negatieve terugkoppeling. Opvallend is dat T4 een sterkere terugkoppeling heeft dan T3. Het lichaam kan dus zelf de stofwisselingssnelheid ook wat verhogen of verlagen, zonder dat negatieve terugkoppeling dit effect opheft.

-> Meer info: Schilklierhormoon: Wat is dit voor een hormoon, wat is haar functie, én wat als je er resistent voor bent?

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier?

Bij een hypothyreoïdie is er te weinig werking van vrije T3 (in vrije vorm en niet gebonden aan een bindingseiwit) en zijn er allerlei symptomen en gevolgen. Hoe meer van deze symptomen gelden en hoe duidelijker aanwezig, hoe waarschijnlijker de diagnose. De meest voorkomende klachten zijn: (1)

 • Bloeddrukproblemen
 • Breekbare dunne langzaam groeiende nagels
 • Buitenste deel van de wenkbrauwen valt weg
 • Vaker chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie
 • Depressie of lichtere verschijnselen daarvan (soms antidepressiva voorgeschreven en schildklierprobleem niet onderkend)
 • Droge huid en/of haar
 • Dun haar, haaruitval, langzaam groeiend haar
 • Gewrichtspijnen
 • Hoge bloeddruk
 • Hoofdpijn
 • Hoog cholesterolniveau
 • Koude handen, voeten, puntje van de neus
 • Lage rusthartslag
 • Obstipatie
 • Opgezette schildklier
 • Slaapproblemen (slecht slapen)
 • Spataderen/couperose
 • Spierkrampen (e.a. problemen met de spieren)
 • Vochtzakjes onder de ogen

Welk test kan je doen?

Barnestest

De ochtendtemperatuur is een handige graadmeter voor de activiteit van de schildklier. De Barnestest is een goede methode om deze te meten.

De test gaat als volgt:

 1. Leg voordat je gaat slapen een thermometer op je nachtkastje klaar. Sla een kwikthermometer al vast naar beneden.
 2. Meet de volgende morgen, voordat je opstaat, je lichaamstemperatuur door de thermometer 10 minuten in je oksel te klemmen. Beweeg zo min mogelijk, sta dus niet op uit bed, blijf rustig liggen.
 3. Doe deze test op twee verschillende dagen.

Menstruerende vrouwen moeten de test op de tweede en derde dag na het begin van hun menstruatie uitvoeren. Dit vanwege temperatuurschommelingen in hun maandelijkse periode.

Uitslag: 36,6 – 36,8 graden: je schildklier werkt goed. Als de temperatuur lager is dan 36.6 graden is ook dit een symptoom van hypothyreoïdie om aan bovenstaande lijst te voegen.

Bloedtest

De huidige medische protocollen meten de TSH-waarde en soms de T4 voor de diagnose van een trage schildklier. Nadeel: niet alle schildklierproblemen zijn meetbaar met alleen bloedonderzoek.

 1. Ten eerste liggen de referentiewaarden zo ver uit elkaar dat vrijwel iedereen hier binnen valt. Vaak stelt men alleen een diagnose als het schildklierprobleem behoorlijk groot is.
 2. Ten tweede kijkt men alleen naar de werking van de schildklier zelf en niet naar bijvoorbeeld de omzetting naar het actieve schildklierhormoon T3.

T3 meet men zelden. Dit omdat problemen met de omzetting vaak alleen door middel van leefstijlcoaching te verminderen zijn. (4)  T3 (Cytomel) als medicijn voorschrijven is lastig (meerdere malen per dag) en kan gevaarlijk zijn met overdoseren (hypersymptomen, hartkloppingen). Het komt voor dat TSH en T4 binnen de marges vallen en dat de vrije T3 wel te laag is. Dit is dan geen schildklierprobleem maar een omzettingsprobleem.

Ook worden auto-immuunvormen zoals Hashimoto-hypothyreoïdie soms pas laat ontdekt. Als men in een eerder stadium antistoffen tegen de schildklier meet, had men dit al zien aankomen. De symptomen zijn er, maar men beoordeelt de vrije T4 als “goed”. Later wordt het probleem pas zichtbaar.

Zelden vraagt men het hele pakket van TSH, vrije T4, vrije T3, en Anti-TPO (antistof die samen met anti-Tg marker is voor de ziekte van Hashimoto) aan. (5) Het is verder ook de vraag of het een probleem is als een bloedwaarde iets afwijkt en de persoon geen klachten heeft. Bloedwaarden zeggen meer als je deze bekijkt in combinatie met de symptomen.

Download online hormoontest

Wat zijn de oorzaken van een trage schildklier?

De oorzaken van bovenstaande medische schildkliervertragingen zijn door afwijkingen in de TSH en de vrije T4. De arts behandelt dit meestal met medicatie.

Er zijn echter ook een aantal oorzaken die mildere symptomen geven. De oorzaak hiervan ligt vaak bij de leefstijl en/of veroudering. Meestal zijn deze vertragingen te meten in de vrije T3, terwijl de TSH en de T4 waarde geen afwijkingen te zien geven.

Veel voorkomende oorzaken van milde hypothyreoïdie:

 • Te streng crashdiëten of teveel sporten waardoor het lichaam in een overlevingsstand gaat (6).
 • Extreem weinig suikers en koolhydraten eten (7).
 • Door stress (chronische) -> bijnieruitputting/ burn-out (8).
 • Na de overgang wordt er minder T4 naar T3 omgezet vanwege progesterondaling.
 • Tekort aan grondstoffen en vitamines door slechte voeding en/of minder opname door verstoorde darmwerking: Tyrosine, jodium, B-vitamines, zink en vitamine C (9), (10).
 • Lichtere zware metalenbelasting zoals kwik uit amalgaamvullingen en cadmium uit sigarettenrook die ontgift worden door onder andere selenium. Seleniumtekort zorgt voor een slechtere omzetting van T4 naar T3 (11), (12).
 • Verslechterde leverwerking door bijvoorbeeld vervetting, alcohol, Pfeiffer, Lyme of andere oorzaken (T3 wordt vooral in de lever aangemaakt uit T4) (13), (14), (15), (16).
 • Soms is een lichte onderfunctie van de schildklier erfelijk bepaald (17).

Bij milde thyreoïdie zou ik vooral kijken naar de oorzaak. Soms kiest men voor supplementen, maar dit is in veel gevallen symptoombestrijding.

Wat kan je doen bij een trage schildklier?

Op het gebied van leefstijl kun je zelf het een en ander doen. Hieronder per pijler een overzicht:

Voeding

 • Doe geen crashdiëten. Welk dieet past dan wel? Een onbewerkt gevarieerd mediterraans voedingspatroon vrij van gluten, zuivel en toegevoegde suikers.
 • Ben niet te bang voor koolhydraten. Verhoog je de koolhydraten? Dan houdt het lichaam iets meer vocht vast. Dit is dus geen vet. Soms ontstaat er door dit misverstand een onterechte angst voor koolhydraten.
 • Zorg dat er geen jodiumtekorten ontstaan door regelmatig witvis te eten en af en toe zeekraal/ zeewier.
 • Suppleer eventueel bovengenoemde hulpstoffen van de schildklier bij tekorten.
 • Voorkom of verhelp het “lekkende darm” syndroom. Vooral bij de ziekte van Hashimoto kan het tot rust brengen van het immuunsysteem veel verbetering geven. (18), (19)
 • Het is niet altijd zo dat men door een trage schildklier aankomt of afvalt. (20) Er zijn mensen die bij een tragere stofwisseling minder gaan eten. Als reactie op het suppleren van schildklierhormonen meer gaan eten en nog steeds niet afvallen. Een depressief gevoel hebben dat kan leiden tot emo-eten of soms juist tot “geen hap door de keel krijgen”.

Probeer de oorzaak van een leverprobleem te achterhalen, niet te roken én amalgaamvullingen te verwijderen.

Sporten

Mentaal

 • Bij bijnieruitputting (burnout) proberen deze te laten herstellen. Vooral bij de ziekte van Hashimoto kan de ontstekingsactiviteit hierdoor verlagen en een gezonde cortisolproductie helpt de schildklierhormoonproductie.
 • Het lichaam gooit bewust de stofwisseling en T3 een tandje lager om ook de totale stress te verlagen. Bij schildklierhormoonsuppletie kunnen de bijnieruitputtingsklachten zelfs verergeren, ook al laat het bloed een laag level T3 zien.

Medicijnen reguliere behandeling

Bij medische hypothyreoïdie schrijft de arts vaak het medicijn Thyrax (T4) voor of een andere preparaat (Euthyrox, Eltroxin). Soms schrijft de arts Cytomel (T3) voor bij een slechte omzetting, maar dit gebeurt weinig omdat de arts zelden de vrije T3 meet en Cytomel iets lastiger in te stellen is met meerdere innamemomenten per dag van de medicatie.

Toch lopen er veel mensen met schildkliersymptomen rond terwijl de arts zegt dat de bloedwaardes TSH en T4 goed zijn. Beter kan de arts naar de omzetting naar T3 kijken of naar andere onderliggende hormonale disbalansen. Dit om de klachten echt te kunnen verhelpen.

In sommige situaties past de arts doseringen aan. Bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, tijdens een koude winter of vanwege een onbekende oorzaak.

Wanneer er een medisch schildklierprobleem is waarbij de bloedwaarden van schildklierhormonen duidelijk te laag zijn en de TSH te hoog, dan is het zeer belangrijk actie te ondernemen. Dit is voor een groot deel medisch, maar complementair moet voeding en leefstijl zeker niet vergeten worden.(6)

Medicijnen complementaire behandeling

Natuurartsen kiezen soms voor een natuurlijker preparaat (bio-identiek). Dat kan Armour Thyroid zijn of Thyroidium. Deze preparaten zijn een combinatie van T4 en T3.

Bij de ziekte van Hashimoto wordt tegenwoordig steeds meer gewerkt met Low Dose Naltrexone (LDN). Vaak zijn spectaculaire dalingen in de anti-TPO te zien en dit betekent dat de auto-immuunreactie geen verdere schade aanricht. Uiteraard is dit ook een tijdelijke symptoombestrijdende oplossing waarbij de ontstekingsverhogende leefstijloorzaken ook weggenomen moeten worden door een natuurlijke behandeling te kiezen. Ik verwacht in de toekomst steeds meer van LDN te horen bij de meest uiteenlopende toepassingen op het gebied van ontstekingen en auto-immuunziektes.

Let op: het genezen van de ziekte van Hashimoto gaat over het in remissie brengen. Dit betekent dat het voor kan komen dat het immuunsysteem tot rust komt door een leefstijlinterventie waarbij de arts de medicatie afbouwt en klachten verdwijnen (goed opletten voor bijwerkingen en klachten overdosering schildklierhormonen zoals zweten hartkloppingen en diarree). Wel moet men deze leefstijl vol blijven houden en moeten er geen nieuwe immuuntriggers zijn. Resultaat bij deze aandoening is zeker niet verzekerd, maar het is natuurlijk altijd het proberen waard.

De vrouw kan na de menopauze natuurlijke progesterongel of Utrogestan gebruiken (voorgeschreven door een arts). Voorbeelden van supplementen die ingezet kunnen worden bij een trage schildklier op advies van een deskundige zijn magnesium, ashwagandha, selenium en jodium (let op bij Hashimoto).

Aanbevolen boeken: De trage schildklierwerking + Menopauze van Dr. Lee

Verdiepende informatie: Reserve T3, Vrije T3, resistentie schildklierhormonen en goïtrogenen

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
318 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb een traagwerkende schildklier en Hashimoto. Ik heb gedurende verschillende jaren L’Thiroxine geprobeerd onder begeleiding van een Endocrinoloog. Maar tevergeefs, ik had zoveel bijwerkingen. Zweten, onrust, slapeloosheid enz. Ik ben begonnen van 50 mcg elke dag tot 200 mcg 1 x p/w. Maar zelfs bij 6,25 mcg bleef ik die verschrikkelijke bijwerkingen hebben. Uiteindelijk heeft de huisarts mij Thyrex voorgeschreven (voedingssupplement) waarvan ik er 1,5 per dag neem. Let wel Thyrex geen Thyrax. Resultaat, geen bijwerkingen meer. Mijn TSH waarde zit tussen de 1,2 en 2. Hashimoto waarde blijft mooi staan. Dus een aanrader voor diegene die veel bijwerkingen… Lees verder »

En natuurlijk niet te vergeten, de voedingsadviezen bij Hashimoto waardoor je het immuunsysteem tot rust kunt brengen en je meer energie krijgt.

Mijn vrouw is erg ziek ‘ze heeft op jonge leeftijd een hersenbloeding gehad ‘gelukkig heel goed hersteld’helaas zijn er ziektens gevonden Sle’reuma’epelepsi’traagwerkende schildklier ‘rymond van.En geestelijk ook zeer ernstig klachten ze heeft haaruitval en rode schaarle plekjes op haar gezicht en in haar hoofdhuid is zo droog.de haaruitval is alleen aan de rechterkant.maar het beslist nu gaat ze niet naar buiten meer vanwege haar haar en gezicht plekken.heeft u aub hulp.ik zie mij vrouw aftakelen van pijn en ze sterft langzaam .

Wat triest om te lezen dat iemand zo veel pijn heeft en dat de huidige behandelingen kennelijk niet het gewenste resultaat hebben. Zijn jullie al begonnen met het aanpassen van de voeding? De leefstijl volgens de Hormoonfactor kan ervoor zorgen dat klachten verminderen. Er zijn goede alternatieve artsen/therapeuten die mee kunnen kijken en de tijd nemen om e.e.a. uit te zoeken.

M.vr.gr.

Ik heb een veel ste langwerkende schildklier ik slik nu100mg levothyrox maar me haar breekt val uit en me huid in me gezicht heeft scharle rode vlekjes vooral als ik gedocht heeft.ik ben radeloos.ik heb ook sle ‘reuma en nog meer.het haaruitval en de scharle plekjes waren weg.nou niet zo erg meer maar ze zijn keihard terug gekomen. Ik heb veelstresss

Ik krijg sinds kort Euthyrox voor de trage schildklier. We zijn nog bezig met instellen maar voel me al heel veel beter. Eet al sinds lange tijd (na burn-out) grofweg vlgs energieke vrouwen academie in combinatie met IF (8/16) Wil/ moet wel afvallen maar geen idee hoe ik dit zelf moet aanpakken. Zou dit gaan lukken onder begeleiding van een voedingscoach? Vind het lastig om nu te veranderen van wat ik doe. Slik wel al langere tijd magnesium en omega 3 olie.

Het is zeker goed om hier een deskundige naar te laten kijken. Iemand die je ook kan adviseren m.b.t. suppletie.

Ik heb al zo’n 20 jaar geleden de diagnose Hashimoto gekregen en kreeg daarvoor Thyrax. Later werd dat Euthyrox omdat Thyrax telkens leveringsproblemen had. Ik was altijd zeer zwaar (morbide obesitas). Ruim 3 jaar kreeg ik een maagverkleining en kreeg daarmee een gezond gewicht (een BMI van 20,2). Langzamerhand komen er weer wat kilo’s bij terwijl mijn eet- en bewegingspatroon hetzelfde blijft. Ik krijg ook weer een dikke buik. Ik voel mij verder goed. Mijn TSH was de laatste keer 0,37 en mijn T4 was 23,3. Oh ja, ik ben een vrouw van 69 jaar. Ik moet veel eiwitten eten… Lees verder »

De Thyrax of Euthyrox werken niet tegen Hashimoto. Hashimoto is een autoimmuunaandoening die een trage schildklier kan veroorzaken.
Kijk eens naar de Hormoonfactorleefstijl, een methode om gezond(er) te leven en je kunt er nog mee afvallen ook. Veel eiwitten is niet altijd goed en in shakes zit vaak ook aardig wat suiker.
Laat ook eens T3 en antistoffen prikken. Bekijk de blog van Ralph hierover ook eens. Succes!

Dank u voor dit antwoord. Ik zie het nu pas. Ik had zelf ook al het idee dat veel eiwitten niet altijd helemaal goed zijn. Maar een maagverkleining is een zware ingreep en de Obesitas-kliniek heeft daar leefregels voor, voor de rest van je leven ná zo’n operatie. Daar horen veel eiwitten bij. Ik probeer die leefregels zo goed mogelijk na te leven maar heb tegelijk het idee dat dit mogelijk voor mij niet altijd even goed is. Ik ga mij nu verdiepen in de Hormoonfactorleefstijl en hoop dit niet al te zeer in conflict gaat komen met de leefregels… Lees verder »

Ik heb gisteren van mijn huisarts te horen gekregen dat ik de rest van mijn leven thyrax zou moeten slikken. Ik ben 54 en ben voor 8 uur ziekgemeld op mn werk vanwege burnoutklachten waarmee ik aan de slag moet. Ik wil mijn werkdruk verminderen. De uitslag van het bloed was TSH = 80  HH  en Vrij T4= 4.40  LL  . Weet niet of ik moet beginnen met die hormoonpillen..
De huisarts zegt dat ik geen keus heb.

Beste Judith,

Bij een burnout zie je vaak de schildklier hierop reageren. Het is dus sowieso belangrijk om je stressklachten aan te pakken. Als je je echt slecht voelt, kan het een goed idee zijn om schildkliermedicatie te gebruiken maar of dat voor altijd is… Pak ook je leefstijl aan. De Hormoonfactor is hierbij een hele goede leidraad.

Vraag: ik gebruik schildkliermedicatie voor traag werkende schildklier ( euthyrox 100) sinds mijn zwangerschappen.
Ik wil proberen door het hormoon balans dieet om mijn waarden zonder medicatie weer op orde te krijgen.
Wat is verstandig? Stoppen met de medicatie nu?
Of mijn medicatie blijven gebruiken en tegelijkertijd het hormoonbalansdieet volgen en bij mijn halfjaarlijkse bloedtest kijken wat er uit komt.
Dank!

Hoi Linn,

Begin met de Hormoonfactorleefstijl en laat je goed monitoren door de arts. Maak desnoods eerder een afspraak als je het gevoel hebt te kunnen minderen met medicatie. Doe dit niet op eigen houtje!

Ik ben al vanaf 2011 aan het “rommelen qua schildklier en prolactine verhoogd. Bij de internist gelopen voor beide maar de luistert niet naar mijn klachten die maar aanhouden. Laatste meting was in januari dit jaaar.tsh 5.10, vrij t4 17.8 en t3 2.1
Huisarts zei dat ik het eens over een proefbehandeling medicatie al moest hebben met innternist.heb ik gedaan maar veegde hij zo van tafel. iemand enig idee wat ik kan doen? Klachten zijn met name extreem moe, moeilijk concentreren, droge huid, obstipatie, erg transpireren, snelle hartslag, stemmingswisselingen,

Het veranderen van je leefstijl kan een groot verschil maken? De Hormoonfactormethode kan je daar goed bij helpen. Je waarden lijken in orde maar het kan dat de schildklierhormonen niet goed kunnen werken bv. door stress.

Ik heb een cortison injectie gehad en slik voor mijn schildklier euthyrox. De injectie was voor ontsteking in de schouder maar nu voel ik me gejaagd kan dat samen hangen.

Welk dieet kun je het beste volgen?

Het hormoonbalansdieet Anneke: https://www.dehormoonfactor.nl/boeken

Wanneer is het de beste tijd om Levothyroxine in the nemen?

Bedankt voor de informatie. Ik zit al een jaar of 12 (na de bevalling van mijn oudste) met vage klachten. Binnenkort word ik voor een tweede keer uitgenodigd bij een internist. De eerste stuurde me naar huis want de schildklier doet het. Misschien niet zo heel denderend maar hij doet het. Mijn TSH zit wisselend ( van 2.1 naar 5.1 naar 3.7) en de vrije T4 meestal op de ondergrens (12.6, 13.3 en 14.3). Alle andere waardes zijn nog nooit geprikt bij mij. Maar alleen door die wisselende waardes ( en dan voornamelijk die van de T4, denk ik), voel… Lees verder »

De wisselendenTSH en e doorstane Pffeiffer zouden op Hashimoto kunnen wijzen. Buiten de TSH en FT4 zou ik graag de FT3, rT3, ferritine, vit D, B12 etc. willen weten. Gezien je klachten is een uitgebreid consult nodig. Met alle respect maar ik denk niet dat de internist dat gaat doen Die is gebonden aan zijn richtlijnen. Ik adviseer je verder te zoeken, evt. met behulp van een orthomoleculair arts of therapeut. Er is meer nodig.
Succes!

Hallo. Misschien weet iemand raad. Ik heb al tijden last van trage schildklier symptomen. Ik wordt als maar zwaarder. Haren vallen uit. Constant moe. Depri. Stemmingswisselingen. Pijnlijke gewrichten en stijf in ledematen. Ochtentemperatuur zit aan 36.1 c. Echter heb ik laten bloedprikken en blijkt dat alles goed is.
Resultaten:
Tsh 1.91
T3 totaal 2.3
T4 vrij 15.9

Graag jullie menimg. Ik weet echt nu niet welke kant ik op moet.

Op “papier” zien je waarden er goed uit maar er kunnen diverse redenen zijn waarom T3, het actieve hormoon, niet in je cellen kan komen om zijn werking te doen. Bij stress bijvoorbeeld, bij tekorten aan vitamines en mineralen, bij oestrogeendominantie etc. Verder kan het zo zijn dat je trage schildklier veroorzaakt wordt door Hashimoto. Dan is je immuunsysteem te actief en reageert het op gluten en zuivel o.a.. Dat kost veel energie en die energie kan ten koste gaan van andere zaken in je lijf.

Ook mijn waardes krijgen ze niet onder controle klachten moe ,onrustig en bejagen slaap stoornis brokkelige nagels pijn met slikken ivm een grote knobbel in me keel die erg tevoorschijn komt tijdens het slikken t3 is 24 tsh is 0.01.0 t4 is redelijk nu moest ik naar internist moest accuutstoppen met medicatie voor de schildklier .mijn waardes komen maar bij zo’n 10 % voor van de mensen zei ze .nu afwachten op onderzoek scan met radio actief daarna op uitslag ???

Eem helder en heel behulpzaam artikel!!!

hallo, na een hele poos klachten te hebben gehad die naar mijn mening niet serieus werden genomen heb ik eindelijk de mogelijkheid gekregen om elders mijn volledige schildklierwaarden te testen. dit was ook al meerdere malen bij de huisarts gedaan maar met een tsh van rond de 1.5 kwam ik daar niet verder mee. gister daarvan de uitslag gehad tsh 1.2 vrij t4 12.1 en vrij t3 zat op 3.9. deze laatste waarde zat dus net tegen de grenswaarde. ik moet nu wachten totdat er contact met me word opgenomen voor een plan van aanpak. (progesteron en Dhea waarde stonden… Lees verder »

metaal op metaal heupprothese kan ook problemen geven!!!!

Na 4 jaar alleen op voeding te hebben gelet en ldn te hebben geslikt, ben ik toch overgegaan op thyrax. Bloedwaardes waren verslechterd en ik voelde me moe en niet goed. Heb ook laag hb dus daar zou het ook mee te maken kunnen hebben. Na 6 wkn tsh 0,15 en vrT4 18,5. Na 3 mnd tsh 0,5 en vr t4 14. Maar, te lage T3 (gevraagd deze ook te meten). Nu vraag ik me af wat te doen? Wel of geen thyrax en welke eetpatroon?

Hallo Anita,

Schildklierhormoon is werkzaam in je cellen, het moet dus eerst nog de cellen in. Soms gebeurt dat niet goed. Dit kan het geval zijn als je ijzer/ferritine te laag is. Eet je voldoende ijzerhoudende voeding? Is je spijsvertering in orde? Krijg je voldoende vitamine C binnen?

Met dank aan alle bezuinigingen in de gezondheidszorg wordt er veelal niet meer op de T3 geprikt!!! Farmaceutische industrie bedankt dat ik jaren niet op de T3 ben geprikt! Ik heb nl. een dubbele enkelbreuk gehad. Nu vier en half jaar geleden maar beter lopen oefenen oefenen oefenen. Totaal geen vooruitgang. Spierpijn depressie algehele malaise. Toen kreeg ik een helder ogenblik. Zelf uitgezocht ik heb bij het gezondheidscentrum geëist dat ik ook op de T3 werd geprikt! Wat bleek? Te lage waarden.

Waar kan je het LDN kopen? Interresant om te lezen !

Hallo Ralph, Ik heb 10 jaar geleden de ziekte van Graves gekregen ( zoals je weet te snelle schildklier) ik heb een paar jaar strumazol en een bètablokker geslikt totdat ik van de internist 2 radio actieve jodium slokken heb gekregen. Ik wilde dat niet, maar ik wist toen niet beter. Nu loop ik al jaren met chronische vermoeidheid en ik slik nu thyrax…ik ben de afgelopen maanden mijn thyrax medicijnen aan het verhogen zodat ik me beter kan gaan voelen. Ik ben er net achter gekomen via een video van Jesse van der Velden dat ik jodium moet innemen… Lees verder »

Beste Michelle,

Laat eerst goed uitzoeken waar de vermoeidheid vandaan komt. Er wordt niet voldoende energie aangemaakt. De vraag is: Waarom? Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Het kan te maken hebben met stress, met tekorten, met darmproblemen, met ontstekingen etc. Voor een goed advies over supplementen en de zoektocht naar de oorzaak kun je het beste naar een orthomoleculair arts of therapeut.

Hallo Gerda,

Bedankt voor het advies..ik zal een afspraak gaan maken.

Wat is de invloed van crucifere groenten op de schildklier? Ik lees hier steeds vaker over dat het niet goed zou zijn.
Wat is jouw mening daarover?
Bedankt!

Kruisbloemigen kunnen de opname van jodium verstoren waardoor er minder schildklierhormoon aangemaakt kan worden. Door deze groenten lang te koken, vermindert dit effect.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Ik heb t3 waarde volgens mijn huisarts 5,46 hoe moet ik dit zien?

Beste Astrid,

Daar is zo, zonder kennis van de casus, weinig van te zeggen.

Ik zag ergens in het artikel staan dat een koude winter effect kan hebben op de schildklier, waar ligt dit aan? Ik heb sinds 10 jaar nog maar de helft van mijn schildklier, en slikte eerst thyrax, nu thyrox, in een lage dosering. Mij valt al langer op dat hoe kouder het is, hoe trager ik word, en dat ik enorme moeite moet doen om warm te blijven.
Heeft iemand hier ideeen over?

Beste Bea,

Je schildklier zorgt er o.a. voor dat je lichaam op temperatuur blijft. In de winter moet je schildklier dus harder werken dan in de zomer. Overleg met je arts of je in de winter iets meer kunt slikken.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Duidelijk artikel om te lezen. In mijn geval is de TSH waarde te laag en zou duiden op een versnelde werking van de schildklier. Ik heb dit laten testen omdat ik veel klachten heb die symptomen kunnen zijn van een te snel werkende schildklier. Omdat T3 en T4 (nog) binnen de “norm” liggen, noemen ze mijn geval subklinische hypertheryiode. Mijn bloedwaarden worden nu drie maandelijks getest. Verder “kan” men mij niet helpen. De artsen die ik heb gehad keken alleen naar bloedwaarden en namen mijn klachten hier niet in mee. Ik ben nu op zoek naar een manier om te… Lees verder »

Beste Lonneke,

Begin eens met aanpassen van je voeding, die heeft nl. zeker invloed op je hormonen. Laat je artsen ook eens kijken naar antistoffen. Het kan zijn dat er sprake is van Graves.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hallo Ralph, Ik heb vrijwel alle klachten van bovenstaand lijstje al een langere tijd, mijn temperatuur volgens die test meerdere maanden gedaan op de juiste dagen (ivm menstruatie) en die ligt meestal rond de 35,7-35,9. En Afvallen lukt niet te nauwelijks… Mijn bloed is in augustus op mijn aandringen bij huisarts getest : TSH:3,6 FT4:14 en T3:3,2 Weer naar huis gestuurd met niets aan de hand alles goed… Ga maar naar bed als je moe bent 🙁 en neem maar pijnstillers als je pijn hebt…. En ga meer bewegen en gezonder eten (hoe of ik al bewoog of at werd… Lees verder »

Beste Eelke,

Orthomoleculair zien we de TSH graag onder de 2. Er is dus iets aan de hand. Helaas schrijven de richtlijnen van de (huis)artsen inderdaad voor dat bij deze waarden geen verdere actie nodig is. Dat is jammer want die klachten geven toch aan dat er iets niet goed gaat in je lichaam. Zoek hier begeleiding bij. Je bent van harte welkom om een afspraak met mij te maken. Ik werk evt. via Skype. Als je wilt, help ik je iemand in jouw omgeving te vinden die hierbij kan helpen.

M.vr.gr
Gerda van Dijk

Hallo Gerda, Bedankt voor de reactie. Uw site lijkt het niet te doen? of ligt dit aan mijn computer? groeten Eelke

De site doet het gewoon. 🙂

Hoe krijg je uw stofwisseling terug hoger. Ik heb Hashimoto en krijg sinsdien mijn gewicht niet onder controle

Beste Linda,

Zorg dat je voeding in orde is. Bij Hashimoto zeker geen gluten eten. Zuivel, suikers en soja ook vermijden. De Hormoonfactor leefstijl is perfect voor de meeste mensen met Hashimoto.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hoop dat iemand dit nog leest… Na m’n 2e zwangerschap gewoon naar m’n oude gewicht terug gegaan op gegeven moment zelfs daaronder voelde mij helemaal niet lekker. Half jaar zo rond gelopen en toen kwam ik langzaam in gewicht aan. Ik kickbokste 5x per week. Ik kreeg meer spierpijn en krachtverlies. Was of ik in een zwembad stond te sporten zo zwaar ging alles… Een half jaar verder en 15 kilo zwaarder kwamen er nog klachten ban moeilijk slapen wel slapen maar het gevoel hebben dat je niet geslapen hebt en onverklaarbare allergieën bij. Mijn gewrichtpijn is zo erg dat… Lees verder »

Hallo allemaal,

Zijn er mensen die hun tsh waarden hebben zien verhogen zonder medicatie?

Ik kamp al jaren met allerlei klachten, zoals: gewricht pijnen, ontstoken pezen en spieren, stijfheid, vermoeidheid, opgezette handen en enkels, gewicht toename ( juist als ik sport), darm klachten, hoofdpijn, lage weerstand en stemmings wisselingen. Al meerdere keren is er bloed geprikt en ben ik bij dermatologen geweest. Er komt nooit iets uit. Zou ik toch schildklier problemen kunnen hebben of een misschien een jodium te kort?

Beste Elies,

Met deze klachten moet je niet blijven lopen. Ze zouden met de schildklier te maken kunnen hebben maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Laat de hierboven genoemde waarden in ieder geval nakijken.

Met vriendelijke groet,
Gerda van Dijk

Vanmorgen geprikt voor 2e keer. 1ste keer was T4 9,8 waar volgens de arts deze tussen de 10 en 19 moet zijn.. T4 is nu – 3 maanden later – 5,6. Krijg nu medicijnen, 1 week 50 microgram, daarna 100. Dan maand later kijken wat voor effect dit heeft. Mijn symptomen? Eerder koude voeten en neus, wat problemen met concentratie op het werk, eerder moe, elke nacht wordt ik wel wakker (wie niet?), maar dan blijf ik vaak ook een uur of anderhalf wakker. Verder geen medicijngebruik, behalve zinksulfaatcreme tegen kloofjes van eczeem/psoriasis. die creme zou geen bijwerkingen hebben (gebruik… Lees verder »

Geachte Lezer

sinds 1,5 jaar heb ik een trage schildklier naast suikerziete

mijn laatste waarden zijn van november vorig jaar t.w
TSH 5,9

T4 vrij thyroine 17

T3 triiodothyronine 1,6

De allereerste meting was de TSH 4.1
andere waarden weet ik niet

slik sinds het begin Levothyrosinenatrium teva50 microgram

heb last van zware hoofdpijn en slapeloosheid

internist kijkt alleen naar grafieken zal wel psychisch zijn volens hem net zoals mijn haaruitval
en suikervlekken
huisarts weet weinig van de schildklier af
ben radeloos
vit b12 is 440
vit d3 is48.4

suiker is perfect

mag ik uw mening

Beste Elisabeth,

Als je bij de huisarts en internist niet verder komt, neem dan eens contact op met een orthomolecualir arts. Die kijkt wel verder.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Goede dag, sinds december krijg ik levotyroxine na verhoging naar 75 heb ik een naar gevoel in mijn keel net of het dikker is ook wel pijnlijk.

Graag een reactie,

mvg Wilma

Beste Willemijn,

Hier kan niet echt een goede reactie gegeven worden. Ik zou terug gaan naar de arts.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Dag Gerda,

Dank voor je reactie. Maar waarom zou ik dat laten doen? Als ik die jaarlijkse check van mijn bloedwaardes niet had gehad had ik niets geweten en was verder fluitend door het leven gegaan. Kan ik niet beter wachten tot ik iets ga merken?

hartelijke groet,
Jaap

Beste Jaap,

Jammer dat de huisarts niet meer waarden heeft laten nakijken. Hierboven kun je lezen welke waarden dat zouden moeten zijn en waarom. Met deze twee waarden kun je eigenlijk niet zo veel. TSH kan aangeven dat er niet voldoende actief hormoon (T3) in de cellen komt. Dit zie je vaak bij stress of een laag ferritinegehalte.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Goedemiddag, Ik weet niet of ik een probleem heb. Wat is het geval? Mijn TSH was in 2015 11.6 en nu 20.7. De T4 waarde was in 2015 11.6 en nu 10.9. Mijn huisarts wil mij direct aan de medicatie hebben. Het punt is echter dat ik mij topfit voel en geen enkel symptoom heb dat bij een slecht werkende schildklier hoort. Mijn huisarts heeft dit nog nooit meegemaakt. Ik heb hem voorgesteld om eerst 2 maanden het voedingssupplement Thyrex te nemen, dan te kijken of dit iets heeft gedaan. En vervolgens te zien of medicatie nodig is. Wat vind… Lees verder »

Hoi Mijn vraag aan u is ik heb sinds 7 jaar chronische lyme we hebben dat in duitsland laten onderzoeken maar medische wereld hier in nederland laat me daarmee in de steek. Nu is het het geval dat ik sinds 1 1/2 jaar hyperthyreoidie had tot over de 40 tabletten moest slikken om te proberen deze onder controle te kunnen krijgen helaas geen resultaat nu sinds anderhalve maand radio actief jodium gekregen alleen nu zijn de waardes radicaal veranderd en nu zijn de waardes tsh 68 en de t4 2 verschijnselen kan niks meer totaal uitgeput en alles doet zo’n… Lees verder »

Beste Sandra,

Met het RAJ leg je de schildklier plat. Aan je waarden te zien wordt die nu nog niet goed behandeld. Ik zou inderdaad een orthomoleculair arts zoeken die hierin gespecialiseerd is en ook jou kan helpen met Lyme en het immuunsysteem.
Succes!

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Ik gebruik al 3 jaar Euthyrox in verband met een hypothyroide. mijn dosering is 88 miligram. Al een tijd voel ik mij onrustig en opgejaagd en hartkloppingen.Ik heb de neiging om zo nu en dan een dosering over te slaan om te kijken of dit helpt, dat ik mij rustiger voel. Dat overslaan zal vast niet goed zijn maar de laatste keer dat mijn bloed is gecontroleerd waren de waarden nog steeds goed. Die drie jaar dat ik nu last heb van mijn schildklier is er alleen gekeken naar de TSH waarde. Ik vind dit nogal frustrerend omdat ik maar… Lees verder »

Beste Elisabeth,

Misschien is het een idee om dit artikel aan je arts te laten lezen? Als deze niet open staat voor het na laten kijken van andere waarden, kun je eventueel op zoek naar een andere (orthomoleculaire) arts. Je hoeft er zeker niet mee te leren leven.

Ik ben momenteel ten einde raad. Ik ben 41j en heb dit jaar reeds bij 3 verschillende artsen (waaronder een endocrinoloog) mijn bloed laten testen. Hormonen en schildklier zijn volgens hen perfect in orde. T3 weigeren ze steeds om te meten vermits mijn Tsh 0.34 en T4 14 binnen de normaalwaarden liggen. Ik ben al verschillende jaren vermoeid, geen energie, niet of slecht slapen en mijn osteopaat vertelde me begin dit jaar dat ik een bijnieruitputting heb en burn out. Ik ben sinds december 2015 tem april zeker 13 kg bijgekomen. Ik krijg deze kilo’s er ook niet af. Let… Lees verder »

Beste An,

Bij een burnout/bjnieruitputting vermindert de werking van het schildklierhormoon, daardoor kom je aan bij stress. Het is dus belangrijk om de bijnieren aan te pakken. Zie het artikel van Ralph over bijnieruitputting: https://www.dehormoonfactor.nl/bijnieruitputting-het-stress-syndroom-van-de-21e-eeuw

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Nadat ik met Thyrax gestopt ben vanwege het al slechter werken in de nieuwe verpakking en het feit dat dit niet meer leverbaar is ben ik over gestapt op levothyroxine. Ik ga steeds lager mer de dosering na de bloedonderzoeken omdat het lijkt of mijn schildklier te hard werkt. Echter blijft mijn TSH constant op 0,01 staan, de T4 op 19,3. Bovendien ben ik veel aangekomen wat ook niet klopt bij een te snelle schildklier. Het bloedonderzoek liet geen schildklierontsteking zien. Nu moet ik met de dokter gaan bespreken wat we gaan doen. Heeft iemand dezelfde ervaring en advies wat… Lees verder »

Beste Nancy,

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de T3 een belangrijke waarde om te laten meten. Dit zou ik zeker met de arts bespreken. Ik weet niet hoe uitgesloten is dat er een ontsteking kan zijn, anders ook nog op antistoffen na laten kijken.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

anti TPO 35 3. IU/ ml <=5.6
Vrij T 3. 3.87 pmol 4.00-7.85
Vrij T4. 12.6. 10.3-24.5
TSH. 0.890. uU/ml. 0.400 -4.000
Dit bloed onderzoek vond compl arts erg slecht terwijl huisarts het prima vind..
Heb echter veel klachten..
Uw oordeel??

Wij hebben hier al contact over gehad.

M.vr.gr.

Je kunt veel info vinden op vgns.nl

Beste Clarie, slik al jaren thyrax 1.75 per dag. mijn TSH is 1.07, Ft4 19 en T3 1. Klachten die ik voornamelijk is moeheid, omdat ik slecht slaap en een droge huis. Nu dit niet meer voorradig is wil ik overstappen op een natuurlijk schildkliermedicijn. Ik lees daar namelijk goede recensies over. Kan jij mij informeren welke interniste dit medicijn uitschrijft. Ik woon in Den Helder

Met vriendelijke groet,

Beste Ingrid,

Er zijn niet veel internisten die met natuurlijk schildklierhormoon werken. Wel orthomoleculaire artsen. Ik denk dat W. Bos in Alkmaar een optie kan zijn.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Gerda,

hartelijk dank voor je bericht. Ik heb je een mail gestuurd via je website.

Groet, Claire

Ik heb een vraag waar ik maar niet uitkom, wellicht dat jullie me advies kunnen geven. Ik heb al mijn hele leven overgewicht als enige in het gezin. Vanaf de puberteit heb ik altijd hongerdiëten gevolgd met het jojo-effect tot gevolg. Zo’n jaar of 10 geleden werd per toeval ontdekt dat mijn schildklier veel en veel te snel werkte en na behandeling van medicijnen kwam dit twee jaar later terug. Is toen met blijvend succes behandeld. Ook in die periodes verloor ik geen gewicht, wel kwam ik aan van de medicijnen, zo’n 8 kilo. Ik leef nu gezond, na 5… Lees verder »

Beste Claire,

Je hebt inderdaad symptomen van een traag werkende schildklier, dat kan de reden zijn dat je niet afvalt. Stress kan er voor zorgen dat je schildklier trager gaat werken. Het is dus zaak dat je de eventuele stress aanpakt en naar een (orthomoleculair) arts gaat die de waarden wil laten nakijkden die in het blog hierboven beschreven staan.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Goedenavond. Graag zou ik advies willen. Ivm tekort thyrax in febr overgestapt naar euthyrox 1 op 1. 0,175. Inmiddels verlaagd naar 0,137. Veel klachten van, spierpijn obstipathie en ernstige vermoeidheid, hartkloppingen en zweetaanvallen. Nu voel ik me goed en heb weer energie maar op basis van mijn waarden wil de huisarts mijn med weer verlagen. Ik zie er erg tegen op omdat ik me nu goed voel. waarden febr: tsh 0,130 t4 27 t3 4.1 maart:tsh 0,110 t4 25,5 t3 4.2 april: tsh 0,02 t4 29,3 t3 5.1 referentiewaarden lab tsh 0.27-4.20 t4 11.0-22.0 t3 3.1-6.8 Gebruik ruim 20 jr… Lees verder »

Beste Marcha,

Ik ben het met je eens, het is belangrijk hoe je je voelt en niet hoe je labwaarden zijn. Die waarden gelden voor iedereen: jong, oud, groot, klein, ziek of gezond……. Blijf goed luisteren naar je lichaam.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Hallo Bibi,

Je klachten lijken inerdaad met de schildklier te maken te hebben. De vraag is: wat is de oorzaak hiervan? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kijken reguliere artsen helaas niet naar alle schildklierwaarden en worden mensen soms onterecht naar huis gestuurd met de mededeling dat er niets gevonden is… Ik adviseer je om naar een orthomoleculair arts/therapeut te gaan, die bekend is met schidklierproblematiek,, die kijkt wel naar deze waarden.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Amber,

Je casus is te complex om hier een passend antwoord te kunnen geven. Nachtdiensten zijn funest voor je gezondheid… Neem contact op met een orthomoleculair arts die je hierbij kan helpen. Je mag mij een e-mail sturen voor een adres in de buurt. info@primabalans.nl

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Gerda

Een zwangerschap is uitgesloten ik ben 53. Ik gebruik geen medicijnen. Heb de laatste 2 jaar wel minder brood gegeten
en geen jodiumhoudend zout meer
gebruikt maar zeezout. Ook iedere ochtend zelf gemalen lijnzaad gebruikt door mijn havervlokkenpap. Nu gehoord dat dat ook niet zo goed is. Ik heb al een echo gehad en krijg nu nog een scintigrafie. Zou het nuttig zijn om kelptabletten te nemen? En weet jij een orthomoleculair arts die veel van de schildklier weet.

Beste Joke,

Als je mij een mail stuurt met je woonplaats, dan zoek ik iemand bij je in de buurt. info@primabalans.nl

M.vr.gr.
Gerda

Hallo Ralph

Ik heb net te horen gekregen dat ik een Multinodulair struma heb. Is het zinvol om naar een orthomoleculair arts toegaan?
En komt dit door een jodiumtekort?

Groetjes Joke

Beste Joke,

Het kan zeker zinvol zijn om naar een orthomolecualir arts te gaan, het liefst natuurlijk een arts die veel van de schildklier weet. De oorzaak kan een jodiumtekort zijn maar het kan ook een schildklierontsteking zijn (Hashimoto), of een zwangerschap. Verder kunnen bepaalde medicijnen dit ook veroorzaken. Door een goed bloedonderzoek en/of een echo kan gekeken worden wat de oorzaak is.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Ik zou graag wollen weten of L-Carnitine een negatieve werking heeft op een traag werkende schildklier?

Beste Marjolein,

Dat klopt inderdaad.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

dank voor het antwoord Gerda!

Beste mensen van de hormoonfactor,
Na al weer heel wat jaar met wisselend succes mijn schildkliertekort aan het bestrijden.
Het echte structurele probleem dat ik heb is dat ik eigenlijk altijd flink kouwelijk ben.
Is dat te herleiden tot het schildkliertekort en zo ja is daar nog specifiek iets aan te doen?
Dank voor jullie tijd,

Beste Hubert,

Kouwelijk zijn kan zeker met een trage schildklier te maken hebben. Daar is wel iets aan te doen. Er zijn, naast de hierboven genoemde voedingsmidddelen, ook diverse supplementen verkrijgbaar die de schildklier ondersteunen. Dit zijn vaak combinaties van kruiden en/of vitaminen. Mochten die niets uithalen, ga dan eens langs een (orthomoleculair) arts om de hierboven vermelde waarden te laten controleren.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo,
sinds februari dit jaar is er bij mij een vertraagde schildklierwerking ontdekt. Ik kreeg Euthyrox 25 voorgeschreven. Na een half jaar werd dit verhoogd naar 50. Ik ben nu weer een half jaar verder en mijn TSH waarde is in een half jaar tijd van 10.12 naar 20,5 gegaan! Wat nu? Wat zijn jullie ervaringen? Ik ben sinds vier maanden op een redelijk glutenvrij dieet omdat mij dat werd aangeraden. Iemand hier ervaringen mee? Bedankt.

Hallo Tamara,

Allereerst is het bij de schildklier belangrijk dat je niet redelijk glutenvrij eet maar helemaal glutenvrij. Ook soja wordt afgeraden. Euthyrox vult alleen je T4 aan, er moet ook naar je T3 gekeken worden. Lees hierboven maar welke waardes belangrijk zijn om te weten.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Ik heb onlangs thyroid erfa 30 mg voorgeschreven door mijn arts. Het is nog maar zeer mild, ik lig zelf tussen de medisch aanvaarde waarde, maar niet op de streefwaarde dat mijn arts wil. Ik heb behoorlijke bijnieruitputting en neem daar momenteel prednisolone 7 mg voor. Ik ben wel wat aan het afbouwen. Ik vernam dat er voor de omzetting van t4 naar t3 iets van de bijnieren nodig is, kunnen jullie mij vertellen wat juist ? Is daar cortisol voor nodig ? Omdat ik niet verder uitgeput wil geraken, ben ik voorzichtig om thyroid te gaan gebruiken. Ik… Lees verder »

Beste Marleen,

Om een goed antwoord op je vragen te krijgen, raad ik je een consult aan. Het is wat kort door de bocht om hier, zonder verdere informatie, goed antwoord op te geven.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk
www,primabalans.nl

Wat is teveel sporten?

Beste Lucinda,

Het standaard antwoord hierop zou zijn: niet meer dan drie keer per week en niet meer dan een uur. Dat houdt bij krachttraining in dat er ongeveer 15 à 20 minuten cardiotraining gedaan wordt en ongeveer 45 minuten krachttraining.

Met vriendelijke groet,
Gerat Tol-van Dijk

2 weken geleden bloed laten prikken waarden TSH 7,2 FT4 10,8. Gelijk aan thyrax 100 gezet. Week geleden na veel moeten smeken meer waardes laten prikken, vandaag huisarts aan de lijn en volgens haar zijn alle waardes in orde…… Is het raar om een doorverwijzing te willen naar internist? Ik heb best wel klachten die niet gehoord worden 🙁

Hallo Erna,

Je FT4 is te laag en naar je T3 is niet gekeken. Lees het artikel hierboven goed door, dan weet je waar nog meer naar gekeken zou moeten worden. Je T3 zal ook wel te laag zijn, daardoor krijg je klachten “tussen de oren” die overgaan als je schildklier weer goed werkt. Ik ben bang dat een internist of endocrinoloog volgens hetzelfde protocol werkt als je huisarts maar soms willen ze verder kijken.
Succes!

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Ralph, Ik ben al geruime tijd bezig zwanger te worden, altijd goede cyclus gehad tot laatste jaar iets onregelmatig. Nu 6 maanden niet gemenstrueerd, 1 x met medicijn opgewekt.. uiteindelijk bij gynaecoloog terecht gekomen met de nodige onderzoeken. Nu weet ik sinds 2 weken dat is PCOS heb. Ik las in het artikel over PCOS op deze website dat de mogelijke oorzaken: insulineresistentie, chronische zware stress en/of een te langzame schildklier kunnen zijn. Chronische stress loop ik helaas al heel lang en het is iets dat niet zomaar weg te halen is uit mijn leven. Dit zal waarschijnlijk een… Lees verder »

Beste Essie, Je T4 zit op het randje en als de T3 de vrije T3 is, dan is ook die op het randje. Jammer dat artsen zo aan waarden vasthouden en niet naar jouw klachten luisteren. Niemand is hetzelfde en labwaarden zijn een gemiddelde van een grote groep bezoekers van een laboratorium. Als je zwanger wilt worden zul je toch je stress aan moeten pakken. Deze zorgt inderdaad voor PCOS maar ook voor een trage schildklier. Deze klier gaat bij stress nl. trager werken zodat de bijnieren alle energie krijgen om de stress te reguleren. Ik adviseer je, met of… Lees verder »

Beste Gerda Tol-van Dijk, Hartelijk dank voor uw reactie. Zowel de T4 als de T3 zijn beidende vrije. U zegt dat ik zowel met mijn T4 als T3 op het randje zit, denkt u dat dit inderdaad vooral met mijn stress te maken heeft? Aangezien u mij vooral advieseerd om de stress aan te pakken. Ik zal de stress ook zeker gaan aanpakken en wat betreft mijn voeding optimaliseren, daar ben ik ook mee bezig. Ben doorverwezen naar een voedingsadviseur. Blijkbaar at ik zo weinig alsof ik aan het crashdieten was! Nu voorbeelddagmenu gekregen en eet vaker in normale porties.… Lees verder »

Beste Essie,

Ik adviseer stress aan te pakken omdat je zelf aangeeft dat je veel stress hebt. Als je die stress aanpakt, gaat de energie weer naar de schildklier en gaat die weer goed werken. Ik zou alleen sporten als dat goed voelt.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk

Vandaag uitslag gekregen van mijn bloedtest en heb een licht verhoogde TSH waarde. Vraag me nu af wat ik met deze info moet. Heb al een poosje spijsverteringsproblemen en last van een prop in mijn keel. Ook heb ik al heel lang menstruatie problemen. Iemand een idee welke kant ik op moet?

Hallo Mariska,

TSH alleen zegt niet zo veel. Zoals je hierboven kunt lezen zijn andere waarden ook belangrijk. Herken je dingen in het verhaal hierboven? Vraag dan je arts of hij ook de waarden die in het blog staan, meeneemt in het onderzoek.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Beste heer, mevrouw, Ik was altijd van mening dat het aan mijn lage bloeddruk lag maar na zoeken ben ik op dit forum terecht gekomen. Ik heb namelijk het volgende probleem: Als ik de symptomen lees zijn bij mij de kenmerken: Koude handen en voeten Dun, langzaam groeiend haar Koude spieren en gewrichtsproblemen, geen pijnen Vermoeidheid, weinig zin om activiteiten te ondernemen , Stemmingswisselingen, Ik heb overigens een trombose been, al 10 jr Maar het belangrijkste probleem wat ik eigenlijk heb en waarvoor ik schrijf is dat ik van binnen het stervenskoud heb, zodra de kou echt begint, zoals deze… Lees verder »

Beste Derk,

Nicotinamide is inderdaad niet de oplossing voor een trage schildklier. Ik zou zeker de waardes na laten kijken bij een arts. Lees hierboven goed welke waardes belangrijk zijn om te weten en waarom. Een huisarts kijkt doorgaans aleen naar TSH en T4 maar andere waardes horen daar zeker bij! Een orthomoleculair arts kijk wel naar alle waardes.
Met voeding en supplementen is veel eer te behalen maar het ligt er ook wel aan hoe ernstig de problemen zijn. Om met voeding aan de gang te gaan kan ik de Hormoonfactor zeker aanbevelen.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Met veel interesse het artikel van Ralph gelezen en diverse reacties hierop. Ook ik heb te maken met een zeer traag werkende schildklier en ook nog lekkende noduli daarop ( ziekte de Quervain). Tot overmaat van ramp heb ik hormoondisbalans ( te lage progesteron, te hoge oestrogeen waarden) opgelopen tijdens de overgang. En na een verkeersongeluk heb ik te maken met restklachten van PTSS en een bijnieruitputting/ te lage Cortisol. Inmiddels slik ik dhea en gaat de cortisolwaarde langzaam stijgen. Wat mij het meest is tegengevallen is het overgewicht waarmee ik te kampen heb en de reactie van de… Lees verder »

Hoi allemaal, ik ben via veel onderzoek online op deze site terecht gekomen. Sinds een jaar of zeven heb ik lymfoedeem gecombineerd met lipoedeem. Ben onlangs voor de derde keer geopereerd liposculptuur via Drs Schift in Duitsland. Nu zag ik dat de schildklier en hormoon waarden ook vaak een aanleiding vormen voor dit soort aandoeningen. Ik heb inmiddels bloed laten prikken maar begrijp eigenlijk weinig van de uitslagen omdat nergens normaalwaarden bij staan en ik deze online ook niet echt eenduidig kan vinden. Kan iemand mij vertellen wat de normaal waarden zijn voor TSH, T4, T3, progestron, testosteron en oestradiol?… Lees verder »

Beste Silke,

Als het goed is staan er achter jouw waarden de referentiewaarden van het laboratorium. Dan heb je een beetje een indicatie van de normaalwaarden. Als je net binnen de waarden valt kun je evengoed klachten hebben, ieder mens is tenslotte anders. Lipoedeem zegt in ieder geval al dat je schildklier waarschijnlijk niet goed werkt. En veel SHGB zegt dat je weinig vrije geslachtshormonen hebt. Alleen vrije hormonen kunnen hun werk doen in jouw cellen. Misschien is het een goed idee om eens een afspraak te maken en op zoek te gaan naar de oorzaak?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi allemaal, Ik weet niet of ik hier goed ben en of iemand me kan helpen. Ik heb sinds zeven jaar lymfoedeem en lipoedeem en ben hiervoor inmiddels drie keer geopereerd. Via via werd ik gewezen op de hormoonfactor. Nu zijn bij mij alle schildklier waarden getest en de belangrijkste hormonen. Maar ik kan nergens de normaal waarden vinden en mijn huisarts weet me ook niets te vertellen. Daarnaast schijnt mijn SHBG erg hoog te zijn. Boven 180. Maar ik kan ook nergens vinden wat dat betekent. De vrije testosteron kon niet gemeten worden volgens het rapport van het lab… Lees verder »

Hallo, Ik heb een vraag. Ik kamp al een jaar of 15 met klachten die horen bij een traagwerkende schildklier. Een groot deel van mijn familie is hiermee ook bekend. Echter, mijn bloedwaarden vind men normaal… Wat ik met name zie is dat ze vreselijk schommelen tussen de 1,6 en de 5. Dit was bij een tante van mij ook het geval maar die kreeg thyrax en dat werkte voor haar. Mijn huisarts vind het onzin… er is volgens hem heen probleem met de schildklier. Goed.. heb het erbij gelaten. In de jaren erna krijg ik allerlei diagnoses../ prikkelbare darm,… Lees verder »

Beste Anne,

Je zou naar een orthomoleculaire arts/therapeut kunnen gaan. Die kijken hier heel anders naar. Je mag me een e-mail sturen voor een arts/therapeut, die hiermee werkt, bij jou in de buurt.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo,
heeft u ook wat meer informatie over een te snel werkende schildklier / hyperthyreodie? Ik kan er op deze site geen artikel over vinden…
Vriendelijke groet,
M. Boerman

Hallo Marjolein,

Vaak gaat een snelle schildklier gepaard met een lekkende darm (leaky gut). Hierover staat een artikel elders op de site.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Goedendag, Ik ben ruim een half jaar geleden bevallen van een dochter. Voor mijn zwangerschap was ik erg dun, tijdens mijn zwangerschap heb ik een enorme buik gekregen, ze was bij de geboorte ook 4 kilo. Nu is het probleem dat ik na mijn zwangerschap mij erg moe voel en mijn buik blijft enorm (onbekenden vragen allemaal hoeveel weken ik nog moet) Ik blijk een diastase te hebben van de buikspieren. Al maanden fysio en elke dag buikspieren. Helpt niet. Ook de vermoeidheid en duizeligheid blijft. 3 weken geleden bloed laten prikken en inderdaad een trage schildklier. Ik slik nu… Lees verder »

Hallo Karin,

Het ligt er vaak aan hoe ernstig de diastase is. Soms wordt er ook geopereerd.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Ik bedoel dat het voorwoord (toevallig?) van haar is, ik weet eigenlijk niet of je haar aanraadt 🙂
Ook is ze wel vrij dol op het gebruik van hydrocortisonen voor men bijnieren. Deze hielpen echter niet en had nog meer stress dan ervoor.
Wat is jouw mening over het gebruik hiervan ? Is dat niet beter op te lossen met voeding ?
alweer bedankt !

Beste Liza,

Het beste is de oorzaak van je problemen aan te pakken, dus op zoek naar de oorzaak. Misschien moet je geen hydrocortison voor je bijnieren hebben maar is er iets anders aan de hand.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Ralph
Klein vraagje, in je boeken raadt je dr Hertoghe aan. Ik ben in het algemeen zeer tevreden over haar, maar heb ze nog nooit horen spreken over de hypofyse en afwijkingen in de schildklier/bijnieren daardoor ?
Hoe wordt dat dan juist onderzocht, met een scan of zo ?
bedankt !

Hoe weet je welke vorm je heb? Ik ben vandaag bij de HA geweest. Ik ben 5 maanden geleden bevallen. Maar de laatste maand ging ik ineens enorm achteruit. Ik kan nu nog geen 800m lopen. Vandaag de uitslag van mijn bloed. Mijn ene waardes waren onder de 5 en de andere ipv tussen de 0,3 en 4 zat ik op 63,9 Het enige wat ik weet is dat mijn schildklier te traag is. Ik heb nu voor een maand medicatie en moet dan weer bloed laten prikken. Maar waar ik bij de HA de deur uitloop met het gevoel… Lees verder »

Hoi Nanne,

Na een bevalling kan het wel een jaar duren voordat de schildklier weer goed functioneert. Zoals je hierboven kunt lezen zou de huisarts op meer waardes moeten prikken i.p.v. alleen de TSH en T4.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Wat is jullie ervaring met Zeer zware PMS en Hashimoto? Mijn medicatie voor de schildklier staat goed afgesteld, echter sinds een aantal jaren (ben 40+) lijd ik aan enorme zware PMS. Heb verschillende medicatie geprobeerd (antidepressiva,spiraal, pil) maar heb altijd zo’n last van bijwerkingen. (Ik slaap bij wijze al van een paracetamol). Ik durf niet echt zelf te ‘dokteren”uit angst dat ik mijn afstelling voor de schildklier in de war breng. Maar nu las ik iets over Sepia, een homeopatisch middel. Ik overweeg zelfs mijn eierstokken te laten weg halen. (Ik weet dat dit niet in NL zomaar kan)… Lees verder »

Hallo Miranda,

Ik denk toch dat je schildklier nog niet optimaal werkt en dat er nog meer aan de hand is. Misschien is een consult iets voor je? Dan kijken we naar je klachten en je huidige leefpatroon (voeding, medicijnen, stress, beweging etc.). Aan de hand daarvan krijg je een advies. Eierstokken verwijderen lijkt me een beetje drastisch….

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Hallo, Al een tijdje loop ik te tobben met mijn schildklier. Hij zou te traag werken. Lange tijd ‘op het randje ‘ gezeten met de waarde(s) , al zegt mij het allemaal echt niks. Vorige week weer bloed geprikt en ik kreeg te horen dat ik een vertraagde schildklier heb en de waarde was 9. Ik krijg nu Thyrax 0,025 voorgeschreven en over 6 weken weer bloed prikken. Daar moet ik het mee doen, maar ik weet eigenlijk niks en als ik op internet kijk raak ik eigenlijk een beetje over m’n toeren want ik heb geen idee wat me… Lees verder »

En je hebt het artikel hierboven al gelezen? Daar staat veel informatie in, net als in de Hormoonfactor.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

goedeavond, Ik hoop dat ik hier antwoord op kan krijgen ik ben kelly ben 17 jaar oud toen ik 5 was heb ik pfeiffer gehad en heb daarna een klein bobbel in mijn nek gekregen (een vergoten schildklier). niemand kan me uitleggen hoe dat zit ook ben ik voortdurend moe en heb dagelijks last van hoofdpijn die van 12 uur s’middags tot dat ik in de avond ga slapen duurt. zo vaak naar de dokter geweest die mij zowat negeert wel heb ik pillen gekregen voor chronische hoofdpijn waarmee ik binnenkort mee moet gaan stoppen van de neuroloog. ik heb… Lees verder »

oh bijna vergeten en heel erg last van me ogen achter me ogen het voelt zwaar

Hallo Kelly,

Hoe is het met je voedingspatroon? Als je gaat leven volgens de Hormoonfactor zou je al een heel stuk moeten gaan opknappen, misschien zelfs wel helemaal. Je kunt de boeken van de Hormoonfactor aanschaffen of je laten begeleiden door een trainer Hormoonfactor. Als je meer wilt weten mag je mij een e-mail sturen: info@primabalans.nl

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Beste allen,

Bij mij is in 2011 toevallig Hoshimoto geconstateerd. Ik gebruik Euthyrox op basis van de bloeduitslagen maar heb geen klachten. Graag attendeer ik jullie ALLEN op de negen stappen van de MIR-methode, stappen die ons zelfhelend vermogen activeren! Van de negen stappen is de zesde stap: ‘hormoonstelsel in evenwicht brengen’. Zeer de moeite waard om ook deze ingang er bij te nemen. Deze methode is ontwikkeld door Mireille Mettes, natuurgeneeskundige (mirmethode.nl) Haar inzichten liggen in het verlengde van de inzichten van Ralph. Zeer de moeite waard.
M.vr.gr.
Rieta Bouterse-de Weger

Beste Ralph,
Ik vergat nog een ding. De hoge jodiumsuppletie heeft ook als doel om o.a. Broom te verdrijven uit het lichaam waar het zich op de plek van jodium heeft genesteld. We schijnen via bewerkt voedsel en zelfs shampoos veel te veel Broom binnen te krijgen.
Mijn derde vraag is dan ook:
3. Is het inderdaad zinvol en mogelijk om broom door hoge jodiuminname te verdrijven?
Ik wil het graag weten om weloverwogen de jodiumtherapie te volgen of niet.
Gegroet
Gaston

Beste Gaston,

Jodium kun je ook uit voeding halen, dat lijkt mij natuurlijker dan hoge jodiumsuppletie. Als je puur en onbewerkt gaat eten verdwijnen veel toxines uit je lichaam en herstel je veel hormoonbalansen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Ralph, Sinds heb ik een vermoeden van trage schildklier. Een natuurarts zette me op dat spoor nav een haaranalyse en ochtendtemperatuurmetingen; haaranalyse wees verder ook op uitputingsverschijnselen. Ik herken me ook in veel van de symptomen in je blog beschreven over trage schildklier. Dit ondanks een gezonde leefstijl (bewegen, gevarieerd eten en niet roken/drinken) – al heb ik altijd een sterke zoetneiging gehad. Sinds 3 jaar heb ik mijn suikerconsumptie drastisch geminderd. Hij beval mij een jodiumtherapie aan, met hoge doseringen jodium, aangevuld met een scala aan supplementen aan vitamine en selenium. Argument: jodium speelt een belangrijke rol in… Lees verder »

Beste Annemiek,

Je met op zoek naar een arts die werkt met natuurlijk schildklierhormoon. Misschien kan de VGNS (Vereniging Gebruikers Natuurlijk Schildklierhormoon) je hierbij helpen. Het natuurlijk schildklierhormoon bevat zowel T4 als T3.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Ralph Ik heb een vertraagde schildklier , krijg daarvoor thyrax Maar de waarden van t 3 is laag In het Amc Amsterdam kijken ze niet naar t 3 als t 4 binnen de marge zit is alles oké Ik ben nu opzoek naar iemand die me verder kan helpen met onderzoek en oplossingen van hormonen en disbalans Ik ben in de tijd dat ik geopereerd ben en in de overgang kwam 25 kilo aan gekomen Houd vocht vast , nagels schilderen af . Ik eet al een jaar volgens paelo en sport en beweeg regelmatig Zelfs de sport coah… Lees verder »

Hoi,

Ik wil graag afvallen, 15 kilo. Gebruik 125 microgram thyrax. Naast de thyrax neem ik ook globulis: graphites d12, dagelijks 5 globulis.
Ben 45 en een vrouw. eet al ruim 20 jaar vegetarisch. Waar moet ik opletten?

Hallo Sylph,

Ben je bekend met de boeken van de Hormoonfactor? Het eerste boek legt duidelijk hoe het mis kan gaan met je hormonen, welke klachten je dan kunt hebben en wat je eraan kunt doen. Het tweede boek (het Hormoonbalansdieet) geeft je tips over boodschappen heel veel recepten en het derde boek (de Boodschappencoach) laat zien welke producten je beter wel en beter niet kunt kopen in de supermarkt. Wil je liever deskundige begeleiding? Kijk dan eens op https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste An,

Jammer dat de artsen alleen TSH prikken en Thyrax voorschrijven. Je kunt vragen of de artsen de waarden uit het artikel willen controleren en als het net binnen de grenzen is toch T3 en T4 voorschrijven. Op voorwaarde dat er niets anders aan de hand is, zoals bv.bijnieruitputting. Verder kan ik je de Hormoonfactorleefstijl van harte aanbevelen!

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Gerda, ben wederom bij de arts 3 maal geweest. Helaas veel woorden wisselingen gehad. Konden het niet eens worden. heb gevraagd elke keer of ik ook getest kon worden op bijnieruitputting. Bleef maar tegen de deur daar aanlopen. Sinds augustus zit ik voor het werk 3 jaar in Amerika. Ben hier naar een arts gegaan. mijn bloeduitslagen laten zien van uit Nederland. Hij schreef meteen levothyroxine voor. Heb nog wel even gewacht wat de bloed uitslagen waren. Na 2 week werd ik gebeld dat ik 0.50mcg moest gaan slikken en over 2 mnd weer tsh controle. eerst wil hij de… Lees verder »

Goedenavond. 3 jaar geleden aankomen in gewicht vermoeidheid slechte concentratie, vergeetachtig. Okee door verwijzing dieetiste. Hier kwam niets uit. Bloed laten prikken t3 en t4 laag normaal en tsh 5.8 Verder niets gedaan zal de stress zijn. Volgens de huisarts. 4 mnd later weer prikken t4 laag normaail nog net binnen de grenzen. Tsh 6.2 tijdelijk thyrax gebruikt. 4 maand later weer prikken. Tsh 4.6. 4 maand later weer prikken 4.2. Naar de inernist. Daar ook bloed laten prikken tsh 4,2 vitamine b12 182 laag normaal. Geen anti stoffen dat tegen de schildklier anti tpo 62 dus ook goed. Subklinische… Lees verder »

Goedendag allemaal. Ik heb veel klachten gehad die ik overal teruglees maar ik kan nergens vinden hoe het komt dat de schildklier trager gaat werken. Mijn bloedwaarde is 9. Aansturing naar schildklier toe is in orde alleen……………hij doet dus niet voldoende. In het verleden deze klachten niet gehad dus..hoe ontstaat dit ?? Leeftijd 40 – 50 jr.

Hallo Freek,

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een trage schildklier. Bv. bijnieruitputting, langdurig weinig eten (crashdieet), veel cardio maar ook door toxische stoffen. In het artikel kun je lezen welke waarden er gecontroleerd moeten worden bij een bloedtest. Je kunt eens aan de huisarts vragen of hij deze waarden wil laten controleren.Als je met bloedwaarde 9, TSH bedoelt, dan staat de aansturing als het ware te schreeuwen naar de schildklier. Helaas helpt het niet.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hi Ralph, het is hier al vaker genoemd, maar wil het toch nog eens direct vragen. Ik heb tijdens mijn tweede zwangerschap de ziekte van Graves gekregen. Tot een jaar na de zwangerschap heb ik hiervoor thyrax en strumazol geslikt. In de tussentijd regelmatig schildklier getest en deze was goed. We zijn nu drie jaar verder en een 3 maanden geleden bleek TSH wat verhoogt. T3 ok en T4 wat aan lage kant. Pas weer getest en nu TSH van 18: subklinische hypothyreoiride. Ik slik nu zo’n 4 weken lage dosering thyrax. De reden dat mijn schildklier weer getest werd… Lees verder »

Hallo Wanda,

Er kunnen diverse redenen zijn voor een droge mond. Met een uitgebreide intake kan er goed gekeken worden naar jouw gezondheid en de oorzaak van je klachten. Kijk eens op https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2 voor een trainer bij jou in de buurt.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

waar kan ik me laten testen / behandelen om m’n hormonen te reguleren ? Al in de med molen geweest en slik d3, ivm te lage waarde. B12 injecties gehad ( en weer nodig). Zit in de overgang met 45 jaar. Heb Arnour thyroid via d’r Musarella geprobeerd maar werkte averechts. Ook progresteron crème geprobeerd, wordt ik enorm opgeblazen van 🙁 Schijnt door een bijnieruitputting te komen. Idd veel stress en trauma’s ( gehad). Ben 10 kilo in 10 maanden aangekomen en slik anti depressiva. (Zoloft/Sertraline). Ik wil vooral afvallen, meer energie, minder moe zijn. Waar kan ik terecht omgeving… Lees verder »

Hoi Sandra,

Beetje lastig om hier een uitgebreid antwoord neer te zetten. Een uitgebreide intake kan hier veel duidelijkheid verschaffen. Bijnieruitputting moet altijd eerst opgelost worden. Als je veel symptomen hebt, is het niet nodig om ook nog testen te laten doen. Je kunt via https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2 een trainer zoeken. Ik zit in Hellevoetsluis, is dat een optie voor je?

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Beste lezers, Tien jaar geleden heb ik een burn out gehad na een lange periode van veel stress. Ik heb veel rust en therapie gehad en het ging een aantal jaar heel goed. Twee kindjes gekregen en dat viel me erg zwaar in combinatie met werk. Ik ben sinds twee jaar via de huisarts begonnen met thyrax te slikken omdat ik een licht vertraagde schildklier had en heel erg moe was, kouwelijk, depressief en angstig. Dat leek te helpen, maar na een jaar begon het probleem opnieuw. Ik sportte veel, maar kan nu alleen nog maar licht sporten. Spierpijn is… Lees verder »

hey,hoe gaat het nu met je?

Als je vermoedt dat je een bijnieruitputting hebt (zie artikel van Ralph hierover) dan is het niet verstandig om de schildklier harder te laten werken d.m.v. Thyrax. Thyrax is T4, er is niet gekeken of de T4 wel goed omgezet wordt in T3. Internisten meten cortisol vaak d.m.v. bloedtesten. Beter is een dagcurve te laten bepalen d.m.v. een speelseltest. Kan via sommige trainers HF.
Voor begeleiding en/of een stappenplan kun je terecht bij een trainer HF

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Dank voor de reactie, Gerda.
Ik was gewoon benieuwd naar de ervaringen van anderen, m.n. met DHEA.

Hallo Ralph,
Kun je ook een keer iets vertellen over reversed T3 en de invloed van bijnieruitputting op een traagwerkende schildklier. Ik ben laatst via bloedtesten erachter gekomen dat ik een verhoogd rT3 heb (bij zeer laag TSH <0 en relatief hoog vrij T4 19.8). Daarnaast is gebleken dat ik een tekort heb aan het hormoon DHEA.
Heb je ervaring met bv. DHEA suppletie en wat is een veilige dosering?

Ben benieuwd of je mij iets wijzer kan maken.

Groet,
Debbie

Hallo Debbie,

Voor deze vragen kun je je het beste wenden tot iemand die hierin gespecialiseerd is. Misschien bij degene die de bloedtesten heeft aangevraagd?

Hallo Ralph,

Ik overweeg het boek hormoonbalansdieet te kopen maar ik vraag me af of mensen die geen schildklier meer hebben, met deze levenswijze ook kunnen afvallen?
Mijn schildklier is een aantal jaar geleden verwijderd en ik slik Thyrax, cytomel en alfacalcidol en ik ondervind veel moeite om af te vallen, ook al ben ik goed ingesteld. Als ik een paar kilo kwijt ben en vervolgens weer normaal eet (meer koolhydraten) zitten de kilo’s er weer snel aan.
Ik hoor graag van je.
Gr. Nancy

Beste Nany,

Het heeft zeker zin om met de Hormoonfactor en het Hormoonbalansdieet aan de slag te gaan. Dat je moeite hebt met afvallen geeft aan dat er ergens iets nog niet goed gaat.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Interessante site! Ik heb t voornemen om mij eens goed te verdiepen in de hormonenkwesties. Zelf heb ik vorige week bloed laten prikken (TSH 185 en T4 vrij onmeetbaar). 1999 gediagnosticeerd met ziekte v Graves. Jodiumslok gehad, daarna jaren thyrax duotab. Laatste halfjaar ontrouw geweest met medicatie inname. Veel aangekomen (voorheen mt 34/36 (51 jr lang vast gewicht) nu 42/44 (!! in half jaar) pijn in spieren/gewrichten, droge huid met irritatieplekken. Nu weer medicatie elke dag en elke 4-6 weken labco. Vroeger topsporter geweest, laatste jaar minder gesport door pers. Omstandigheden. Ik wil nu beginnen met trainen en voeding… Lees verder »

Hallo Ida,

Bedankt voor je e-mail! ik zou eerst eens goed alle schildklierwaarden laten testen. Zodat je weet hoe je er voor staat. Voordat je weer flink gaat sporten. Ik ben zelf ook bekend met topsport maar dat is niet aan te raden met schildklierklachten als deze niet onder controle zijn. Zelf ben ik bekend met Hashimoto en begeleid ik hier mensen in om weer gezond te worden. Ik ben zelf bijna helemaal weer opgeknapt! Mocht je meer willen weten of meer informatie willen kan je altijd eens kijken op de site ellentiben.nl of stuur je een e-mail naar info@ellentiben.nl

ik heb last van ernstige vitaminne d tekort kan dat ook van langdurig thyrax gebruik zijn of kan dat ook door de thyrotroph komen.
ik heb een langzame zeldzame schildklier ziekte ik ben 1 meter 74 en 62 kilo ik was een tijd geleden 80 kilo ben dus 18 kilo af gevallen en ik eet wel goed de schildklier was een tijd geleden te hoog eerst had ik 150 milligram en nu zit ik op 100 milligram thyrax
groeten danielle

Beste mensen , mag euthyrox samen met tyrosine worden genomen ? Niemand –incl.arts–kon mij daar antwoord opgeven– halve s.k. verwijderd. Tyrosine zou op de energie werken? Dank U bij voorbaat.

Nog een aanvulling op mijn vorige reactie, ik beweeg genoeg, ik loop dagelijks met mijn hond zo’n 2 uur, sport ( cardio en kracht ) 2x per week en fiets gem 50 km per week…

Hallo Xzieni,

In het blog staat een alinea over bloedtest en. Daar staat precies welke testen er gedaan moeten worden.
Verder kan ik je de leefwijze volgens de Hormoonfactor aanraden. Hier kun je de gezondheid een heel stuk mee verbeteren.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Vorig jaar september ben ik begonnen met de Sugarchallenge, dit omdat ik toen pas gehoord had dat geraffineerde suikers kankercellen voeden. Dus ik eet weinig suikers en eet (at) weer volvette produkten zoals volle kwark en roomboter. Geen pakjes en zakjes, maar maak alles zelf. Ik heb al 7 jaar uitgezaaide borstkanker( uitzaaiing zat in lever) maar door immunotherapie (herceptin) heel nu stabiel. Ik heb geen hormoongevoelige borstkanker, maar een eiwitgevoelige…HER2neu Ipv ook wat te afvallen ben ik nu al 8 kilo aangekomen, alsof de volle kwark direct op mijn buik en dijen geplakt wordt. Ik ben maar weer naar… Lees verder »

Hallo, In december 2013 ging ik voor een aanhoudende hoest naar de huisarts. Hij heeft toen geconstateerd dat mijn schildklier was opgezet. Uit bloedonderzoek is gebleken dat ik een vertraagde schildklier heb. Begin maart sta ik op 0,05 thyrax en mijn waarden zijn goed. Ik heb echter geen klachten. Mijn moeder heeft een te snel en een te traag werkende schildklier en ook geen klachten. Komt dit vaker voor? Ik ben de laatste jaren wel aardig wat aangekomen. Ik let heel erg op wat ik eet, heb gesport maar dit alles mocht niet baten. Ondertussen heb ik wel begrepen dat… Lees verder »

Hallo Hannie, Je zegt dat je geen klachten hebt maar als je aangekomen bent en niet af kunt vallen hebt je, denk ik, toch wel een klacht. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk dat bij een bloedtest naar diverse waarden gekeken wordt. Je hebt Thyrax gekregen, dat is T4. Als je niet afvalt zet je de T4 misschien niet goed om in T3. Daar zou een arts ook naar moeten kijken. Zoals je in het plaatje hierboven kunt zien is er voor de omzetting van T4 naar T3 selenium en progesteron nodig. Ik weet niet hoe oud… Lees verder »

Heb je ook informatie over een te snel werkende schildklier?

marianne

Hoi Marianne,

Belangrijk is te weten waarom de schildklier vertraagd is. Een goed bloedonderzoek kan daarbij duidelijkheid geven. Goede voeding (zonder gluten, zuivel etc) kan veel voor je schildklier doen.

Hallo,
Mijn leven is erg veranderd , sinds 3 jaar een trage schildklier…heeft ruim 1 jaar geduurd voordat het redelijk ingesteld was. Slik nu Euthyrox 175, bijna mijn baan verloren, nog steeds hondsmoe, spierpijn, gewrichtspijn en 30 kilo zwaarder.
Ben nu 51, oma en kan niet zo veel ondernemen met ze…als ik thuis kom van mijn werk ben ik op… De dagen dat ik vrij ben probeer ik het huis bij te houden. Ik probeer het aan niemand te laten merken, begrijpen het toch niet…….

Hallo Heleen,

Je medicijn geeft je alleen T4 (zie verhaal hierboven) maar je klachten laten zien dat je de omzetting van T4 naar T3 niet goed maakt. T4 is een opslaghormoon en T3 is het actieve hormoon. Je kunt aan je huisarts vragen of hij ook de vrije T4, T3 en vrije T3 wil controleren. Als je T3 erbij krijgt ga je zeker verschil voelen.

Ik heb al een mail gestuurd en kwam net ook dit artikel tegen. Ik heb veel van de symptomen en ben heel benieuwd naar een supplement die de werking van de schildklier versterkt dan een medicijn die het overneemt

Je kunt beginnen met je voeding aan te passen. Kijk maar eens naar de tips die hierboven (in het blog) gegeven worden.

Beste Ralph, we zullen de complete schildkliertest, zoals door jou aanbevolen, opnemen in ons assortiment zodat iedereen binnen een straat van 10 km van zijn / haar oonplaats dit bloedonderzoek kan doen

Dag Ellen, mag ik je vragen waar ik deze complete test zou kunnen laten doen? Ik woon in Vlaardingen.

Groet,
Geesje

Hallo Ralph,

Heb sinds een aantal jaren last van trage schildklier, bij toeval via een algemene bloedtest ontdekt. Had nergens last van, en eigenlijk nog steeds niet. Maar de bloedwaarden zijn niet goed, THS 7 T4 12 bij de laatste bloedmeting. En iedere keer wordt de Thyrax verhoogd, wat ik eigenlijk niet fijn vind. Zit nu op 0,1 Mg. Eet volgens natuurlijke keuken. Weinig of geen vlees, wel veel vis, en veel groente en rauwkost en fruit. Wat kan ik nog zelf doen met voeding evt. Groeten Joke

Hallo Joke,

Zijn TSH en T4 de enige waarden die gemeten zijn? Hierboven kun je zien welke waarden belangrijk(er) zijn om te meten. Mocht er toch sprake zijn van een trage schildklier, dan kun je met de adviezen, die onderaan het artikel staan, aan de slag.

Je kunt proberen om je huisarts ervan te overtuigen om een uitgebreide schildkliertest te laten doen. Lukt dat niet, dan kun je bloed laten prikken bij bv. ELN in Bunnik. De kosten hiervoor worden meestal niet vergoed. Mocht je huisarts dan nog noet overtuigd zijn, dan kun je naar een natuurarts zoeken die werkt met natuurlijk schildklierhormoon. Je kunt eerst de Barnestest doen die hierboven beschreven wordt.

Als ik zo de lijst met symptomen van een trage schildklier overloop, is het bijna volledig toepasbaar op mezelf. Ik ben dan ook al keer naar mijn huisarts geweest en 1x getest hierop. Toch bleek de test negatief. Ik blijf het gevoel hebben dat het dit wel eens zou kunnen zijn, maar wil ook niet oeverloos naar de huisarts gaan of zijn advies in twijfel trekken. Wat nu?

Beste Gerda, bedankt voor je reactie op het berichtje van Wally, dat is namelijk mijn moeder. Ik heb gekeken naar de site die je opgaf en de symptomen die daar aangegeven worden komen wel overeen.. Eigenlijk zou ik dit dus even moeten laten testen bij de dokter?

Groetjes,

Mandy

Hallo Mandy,

Veel dokters erkennen bijnieruitputting niet. Als je alle symptomen hebt, kun je er wel vanuit gaan dat er sprake van is. Er is goed boek over bijnieruitputting waar wel wat testjes in staan die je makkelijk thuis kunt doen. Dit boek geeft je goede handvatten om van een bijnieruitputting te genezen.
Mocht je er liever wat begeleiding bij hebben dan kun je, via de Hormoonfactor, vragen naar het adres van een Trainer Hormoonfactor bij jou in de buurt.

Succes!

Hallo Ralph, ik heb eigenlijk een vraag wat betreft mijn dochter, zij kreeg ongeveer twee jaar geleden behoorlijk klachten, moe, koud, huilen ,rugpijn, depressief, moeilijk stoelgang, bijna geen menstruatie meer….bij de huisarts (vervangende beginnende huisarts) kreeg ze steeds te horen ga maar wat meer bewegen, of ga maar naar de fysiotherapeut!!?? Heeft ze ook gedaan maar deze zij al dat er met haar rug niets mis was!! Nadat wij zeiden dat ze maar eens bloed moest laten prikken, (was de huisarts nog niet opgekomen) werden wij dezelfde avond opgebeld door onze eigen huisarts, die zei dat haar schildklier veel te… Lees verder »

Hallo Wally,

Heeft je dochter nog andere klachten? Opvliegers, en de andere klachten die ze had, horen bij een bijnieruitputting. Deze moet eigenlijk eerst worden aangepak. De schildklier vertraagt nl. vaak als gevolg van de bijnieruitputting. https://www.dehormoonfactor.nl/bijnieruitputting-het-stress-syndroom-van-de-21e-eeuw

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Nee, ik zie dat het niet lukt. In ieder geval naast Anti-TPO is de eerste 3 voor 2013 en de andere 3 is voor 2011.

Ik heb een groot gezwel aan mijn rechter schildklier. Dit is al vele jaren zo. Ik heb er niks aan laten doen, omdat er zoveel onwetendheid over bestaat en het lijkt mij niet goed de schildklier weg te laten halen…. Nu toch weer bloedonderzoek laten doen: Dit is het resultaat: De eerst rij zijn de resultaten van nu. De tweede rij zijn de resultaten in november 2011. TSH : ……. 1.4 TSH: 1.7 ……. T4 Libre: 0.93 ……. T4 Libre: …….. 0.97 T3 Libre: 3.2 ……. T3 Libre: ……. 3.0 THYROGLOBULINE 220.4 184.1 AC ANTI-THYRODIENS Anti-thyroglobuline ……. 0 Anti-thyroglobuline …6…… Lees verder »

Ik slaag er niet in de eerste rij goed te scheiden van de tweede rij. Daarom zal ik het hierbij nog eens proberen:

TSH : ……. 1.4
TSH: 1.7 …….
T4 Libre: 0.93 …….
T4 Libre: …….. 0.97
T3 Libre: 3.2 …….
T3 Libre: ……. 3.0
THYROGLOBULINE 220.4 184.1

AC ANTI-THYRODIENS

Anti-thyroglobuline ……. 0
Anti-thyroglobuline 6 …….
Anti-microsomes …….. 0
Anti-TPO 3 3

Ik hoop dat de kolommen nu wel duidelijk worden weergegeven.

In april 2003 is bij mij de ziekte van Graves en een multinodulair struma geconstateerd. Voor de behandeling van Graves is eerst mijn schildklier “stilgelegd” (Strumazol), waarbij ik in 3 maanden tijd ongeveer 23 kg aangekomen ben (hiervan is 15 kg blijven hangen). Daarna is, met een jaar lang Thyrax, mijn schilklier weer op gang gebracht. Hierna heb ik geen medicijnen meer gebruikt en hoefde ik niet meer terug te komen bij de Internist. Op eigen initiatief laat ik eens in de 1 á 2 jaar mijn schildklier waardes controleren. Deze waardes zijn volgens de huisarts goed (maart 2012 TSH:… Lees verder »

Je hebt duidelijk een trage schildklier. Dat TSH en T4 “goed” zijn zegt inderdaad niets. Als de omzetting van T4 in T3 (het actieve hormoon) niet goed gebeurt, kun je Thyrax (T4) slikken maar dan gebeurt er eigenlijk niet wat er moet gebeuren. Helaas doen huisartsen daar niet veel mee en ben je vaak aangewezen op een natuurarts die je natuurlijk schildklier kan geven dat de omzetting bevordert. Verder kun je in het plaatje bovenaan zien dat je voor de omzetting van T4 naar T3 progesteron en selenium nodig hebt. Selenium kun je uit voeding halen en progesteron kun je… Lees verder »

Hallo Wendy, Heeft de arts wel alle schildklierwaarden getest? Het feit dat hij nog klachten heeft wijst erop dat de bloedwaarden dus niet alles zeggen of niet allemaal getest zijn. Veel mensen zeggen dat ze niet veel suikers eten maar suikers zitten in de gekste dingen. Ook honing en andere natuurlijke suikers zijn suikers. Zoals Sylvia hierboven al zei: Er zijn te weinig gegevens om zo even antwoord te geven. Je kunt evt. een consult boeken bij een trainer Hormoonfactor in de buurt. Als je een mailtje stuurt naar info@dehormoonfactor.nl krijg je de gegevens de een trainer. M.vr.gr. Gerda Tol-van… Lees verder »

Hoi Ralph en anderen, 3 jaar terug: Veel symptomen misschien een schildklierprobleem. Bloed laten prikken maar bloed had toen alle waarden schildklier in het normale behalve anti tpo was 150. Ook voor de zekerheid stress test gedaan (arts wilde het op stress schuiven) 24 uurs test maar cortisol peil op alle momenten perfect in orde. Volgens arts dus helemaal niets aan de hand. Deze week: Nog steeds dezelfde symptomen, zeker niet minder zelfs. Weer bloed laten prikken, weer alles in order m.b.t. schildklier alleen weer een hoog anti tpo (138 dit keer). Wat zegt dit nu eigenlijk? Als ik alle… Lees verder »

Beste Linda,

Symptomen zeggen meer dan bloedwaarde dat heb ik ook persoonlijk ervaren. Normale bloedwaarde met antistoffen dat wijst op een beginnende Hashimoto.

Stress kan een oorzaak zijn van een trager werkende schildklier en het ontstaan van de antistoffen maar ook de darmen spelen daarbij een rol.

Ik zou je adviseren een trainer hormoonfactor te bezoeken om de oorzaak te achterhalen en samen een gerichte aanpak op te stellen. Voor een Trainer Hormoonfactor in de buurt kun je mailen naar info@dehormoonfactor.nl

Succes.

Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste Sylvia,

Wij eten thuis heel normaal, niet veel suikers ed maar de het hyper zijn is ook niet hinderlijk. Het probleem ligt vooral bij de concentratie; mijn vraag is meer of andere kinderen die ook thyrax slikken nog steeds symptomen houden. Heeft u daar ervaringen mee?

Gr. Wendy

Beste Wendy,

Vervelend dat de arts jullie niet echt verder kan helpen. Hyper gedrag kan ook een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld suiker. Maar ook de darm speelt hierbij een rol.

Ik heb onvoldoende informatie om een juist advies te geven, daarvoor zou ik u graag in mijn praktijk verder willen helpen.

Gr. Sylvia

Beste Ralph, Mijn zoontje van zes heeft al twee jaar last van Hypothyreoïdie, hij slikt hier Thyrax voor en regelmatig worden zijn bloedwaardes getest. Hij is mager en ondernemend, altijd wel bezig. Terwijl hij eigenlijk dik en sloom zou moeten zijn volgens de kinderarts. Maar die ziet zelf ook wel dat dit niet het geval is. Zijn bloedwaardes zijn prima met de Thyrax maar toch houdt hij last van concentratieproblemen en is hij soms hyperdepier zoals wij dat noemen… Volgens de kinderarts kan die niet omdat hij goed ingesteld is op de Thyrax… is dit nu het aard van het… Lees verder »

Beste Ralph,
Ik ben 49 jaar en heb al meer dan 10 jaar een trage schildklier met nodulaire cysten. Mijn laatste labtest is : T4 13.1 (vorig jaar 19.2) en de TSH 0.01 (vorig jaar 0.02). Ik slik iedere dag Eltroxin 100mcg. Afvallen gaat ontzettend moeilijk. Ik weet echt niet wat ik moet doen.

Vriendelijke groet.

Beste Jacqueline,

Ondanks een trage schildklier zou het mogelijk moeten zijn om af te vallen. Niet afvallen kan verschillende oorzaken hebben oa stress, te weinig eten etc.
Om daar meer inzicht in te krijgen zou je bij mij in de praktijk langs kunnen komen ook geef ik consulten via skype.

Gr. Sylvia

Hoi Karin,

Het is tegenwoordig inderdaad zo dat je als patient zelf ea moet eisen om wat voor elkaar te krijgen. Wat is precies jouw doel? Huisarts zal starten met bloedtest als daar niks uit komt kun je verwijzing naar internist vragen of een Trainer Hormoonfactor bezoeken?

Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste John, De ontsteking in de slokdarm was mogelijk de oorzaak van de zweetaanvallen en moeheid? Soms zijn afwijkende schildklierwaarde pas na 2 jaar in het bloed vast te stellen, omdat de schildklier voor ongeveer 2 jaar reserve aanmaakt. Ook is het belangrijk om naar de klachten te kijken dan naar de bloedwaarde. De ziekte van Pfeiffer heeft natuurlijk invloed op de lever en in de lever wordt ook weer inactief schildklierhormoon omgezet naar actief schildklierhormoon. Of de cysten zijn gaan groeien door de Pfeiffer durf ik niet te zeggen. Heb je daarvoor een arts bezocht? En kunnen de cysten… Lees verder »

Leuk allemaal maar hoe kan ik dit aankaarten bij de huisarts
Ze sturen je soms met een kluitje het riet in

Beste Ralph, Ik ben een man 43 jaar met enkele problemen aan mijn schildklier. Al reeds enkele maanden ben ik “ziekelijk moe” en heb zweet aanvallen zonder koorts. Enkele weken geleden begon mijn schildklier steeds dikker te worden en ben ik naar huisarts en later internist gegaan. Bloedwaarden toonden geen afwijkingen aan mbt de werking van de schildklier, wel bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts) en een ontsteking in de slokdarm had. Bloedwaarde mbt de leverfunctie waren afwijkend. Nu geen alcohol meer, en is de ontsteking in de slokdarm verholpen. Nu vroeg ik mij af, zouden de cysten… Lees verder »

Beste Ralph,
Ik heb hashimoto en slik al jaren natuurlijk schildklierhormoon (15 mg). Mijn bloedwaarden zijn in orde en ik heb geen last van de veel voorkomende klachten, behalve een chronische bijholteontsteking.. Mijn ochtend temperatuur schommelt tussen 36.3 en 36.6 (rectaal gemeten). Ik vraag me af of mijn slikklachten en droge mond toch te maken kunnen hebben met een slecht werkende schildklier.
Een vriendelijke groet,

Zeer goed .Bedankt ……Ik wil ook graag weten of een opgezwollen gezicht ook te maken heeft met onvoldoende functie van de schidklier en te weinig jodium
Met hartelijke groeten GUILLERMO MARTIJN nogmaals bedankt…

Beste Geziena, Mooi resultaat dat de tsh al van 11.8 naar 6,5 is gedaald. De bovenkant van de norm ligt ongeveer bij 4 a 4,5 zo uit mijn hoofd. 6,5 zou dan inderdaad nog iets aan de hoge kant zijn. Jouw temp wijst op een trage schildklier. Als jouw progesteronwaarde ok is en jouw oestrogeenwaarde te hoog zou ik eerst jouw oestrogeenwaarde omlaag proberen te brengen alvorens je met progesteroncreme gaat smeren. Vergeet niet dat je al 50% verbetering hebt bereikt en je lichaam ook tijd nodig heeft om te herstellen. Let er verder op dat je wel voldoende koolhydraten… Lees verder »

Hallo Ralph, In januari 2013 was mijn TSH-waarde te hoog 11,8. Overige schildklierwaardes waren goed, waarom huisarts geen medicatie wilde voorschrijven. Ben ik zelf ook geen voorstander van, maar wilde wel graag van mijn klachten af (enorm moe, stemmingswisselingen, duizelig, moeilijk afvallen, droge huid en haar). Ben vervolgens van alles gaan doen, ontgiftingskuren, selenium, vitamine B, C, E gebruiken, koolhydraatarm-eten (heb ook jouw boeken). Heb amalgaan laten verwijderen. Extra ontgiftingssuppl. gebruikt. Intussen is de TSH waarde nu 6,5. Ik voel me ook beter, maar het kan nog beter volgens mij. Bovendien wil ik graag zwanger worden en dan is een… Lees verder »

Hallo, vraagje, ik ben 6 mnd geleden bevallen en sinds een maand aantal klachten, obstipatie.. heb al geschiedenis met pds, blauwe plekken onder me ogen ( van de 1 op andere dag), druk achter me ogen, en hoofdpijn… dokter geweest en alles laten checken.. die zei ook meteen dit komt van intern.. schildklier werkt te traag… t4 waarde was 8,8 en nu 10,6 ( zit 2 wken tussen).. tsh waarde weet ik nog niet.. nu schijnt het dat na de zwangerschap vrouwen vaker een ontsteking krijgen aan de schildklier… is het dan verstandig om medicatie te slikken voor de bespoediging… Lees verder »

Beste Chantal, Tijdens maar ook na een zwangerschap vindt er op hormoongebied van alles plaats met als mogelijk gevolg dat de schildklier na de bevalling wat trager werkt. Jouw hormonen moeten weer in balans komen. Jouw t4 waarde is te laag maar een tsh geeft een iets betrouwbaarder beeld, die is namelijk stabieler dan de t4. Echter zijn klachten belangrijker dan bloedwaarde, maar soms wel fijn als er een bevestiging is met de bloedwaarde. Er zijn een aantal supplementen die de werking van de schildklier kunnen ondersteunen, echter zou ik eerst met je voeding volgens de HF proberen je schildklier… Lees verder »

Beste Robin,

Wellicht herken je, je in de symptomen van een bijnieruitputting? Google daar maar eens op. Overigens zijn de regulieren artsen hier niet/nauwelijks mee bekend. De bijnieren zorgen oa ook voor de bloeddruk, wellicht was die zo laag dat je daarom flauwviel?
Het is aan te raden de boeken van De Hormoonfactor te lezen daarin staat waarom je beter geen brood en melkproducten kunt nemen.
Daarnaast kun je natuurlijk altijd naar een Trainer Hormoonfactor gaan om te kijken wat er aan de hand is. Succes!

Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

L.s. Na wat tobben met trage schildklier heb ik bij arts aangedrongen op test vitamine D. Deze uitslag was laag. Mijn dosering mbt schildkier was voldoende, toch nog klachten. Blijkt dat D weinig was. Heden D vitamine genomen en ik heb veel meer energie. Wat ik niet begrijp is dat artsen je zomaar laten gaan, moet zelf actief meedenken aan aanvullende testen ed. Schildklier probleem is echt n ramp. Je leven is n hel. Mijn sleutel ligt in extra vitamine D. Ik post dit omdat je moet doorgaan totdat je je goed voelt. Een pilletje alleen werkt niet. Er zijn… Lees verder »

Beste Ralph, Sinds de vakantie 7 jaar geleden kamp ik wisselend met vermoeidheidsklachten. Het begon tijdens onze vakantie in Egypte. Kon wel hele dagen slapen. Op dat moment weet ik het aan de temperatuur en mijn wisselende werktijden. Na thuiskomst toch maar langs de huisarts om eens bloed te laten prikken of pfeiffer. Dit was het ( gelukkig ) niet maar op dat moment wel een traag werkende schildklier. Met wat rust ( poosje thuis gezeten en niet gewerkt ) ging dit vanzelf weer beter. De bloedwaarde waren weer prima. Na aantal maanden toch weer dezelfde klachten, en toen dacht… Lees verder »

Hi Ralph, Ik heb 20 jaargelden een te snelle schildkier werking gehad, moest 1 jaar Thyrax en Strumazol slikken daarna was ie weer oke, maar na de overgang ben ik altijd blijven tobben, ik ben nu bijna 70! Ik heb vaak bloed laten onderzoeken wat altijd goed was en toch blijf ik klachten houden vooral haaruitval! Hartkloppingen, opvliegers, super droge schilferige huid, vet opslag rond mijn middel, barsaalcel carcinoom opmijn ooglid, onrust gevoelens e.d Na een echo vanmijn schildklier bleek dat er een hele kleine Cyste op zit, maar volgens de arts hebben 9 van de 10 mensen dat en… Lees verder »

ik ben 43 jaar, mijn lengte is 1.79 en ik ben altijd slank geweest (59 kilo), 15 jaar geleden kwam ik, na een stressperiode, in 2 weken 9 kilo aan. Daarna heb ik 14 jaar lang 68 kilo gewogen. Leuk was het zeker niet maar het was nog te doen. Ze hebben in het ziekenhuis mijn bloed toen onderzocht maar daar is niks uitgekomen. Vorig jaar juni ben ik, na een enorme stressperiode van 1,5 jaar, in één week weer 6 kilo aangekomen en helaas sindsdien weer 2 kilo. Ik weeg nu 76 kilo en dat terwijl ik genoeg sport… Lees verder »

Beste Marit,

Vervelend dat je zo snel aankomt door stress.
Om de echte oorzaak qua hormonen te achterhalen en ook wat je het beste kunt doen zou ik een trainer hormoonfactor bezoeken. Om samen een plan te maken hoe de hormonen weer in balans gebracht kunnen worden.
Uit ervaring weet ik dat niet altijd alles uit het bloed te halen is, ook gezien de normwaarde van het lab. Symptomen zijn eigenlijk veel belangrijker.
Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste meneer Ralph, Sinds kort is er gecontesteerd door de koorts dat ik een te lage schildklier heb. En wat ook heel vreemd is dat ik in mijn gezicht soms geel uit trek. Volgens de huisarts maakt mijn vleesboom alles stuk en vandaar dat ik een langzame schildklier heb. Maar ik heb niets aan de lever aldus de huisarts. Van de huisarts mag ik niets vertellen aan de gynaecoloog dat ik een langzame schildklier heb. Ik weet wel waar ik het van heb … gewoon door de stres op het werk wat iedere dag erger wordt. Mijn vraag is …… Lees verder »

Ik heb een traag werkende schildklier. Ik slik 1,5 Euthyrox.

Bloedwaarden zijn goed maar sympthomen blijven.

Vermoeidheid maar vooral: het lukt mij niet/nauwelijks om af te vallen.

In mijn visie eet ik gezond (groenten, fruit, eiwitten minder koolhydraten), en sport ik voldoende (ca. 5 keer per week, hardlopen en workout dvd’s). Hoe kan het dat ik toch niet veel afval en met name een dikke buik houd?

Kunt u mij hierover informeren?

Beste Jaimy,

Waarom je niet afvalt kan verschillende oorzaken hebben. oa stress, slechte omzetting van inactief naar actief schildklierhormoon etc.
Als je wilt weten wat er uit balans is kun je een hormonale anamnese laten doen bij een Trainer Hormoonfactor. Over buikvet is een aparte blog geschreven, heb je die al gelezen?

Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste Erica,

In de overgang vindt er zeker een verandering in de hormoonhuishouding plaats. Wellicht heb je iets aan de website van Marjolein Dubbers, specialist op dit gebied.

Groet Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste Jaimy, Symptomen zijn naar mijn mening (eigen ervaring) vaak belangrijker dan bloedwaarden. Ook is de vraag op welke bloedwaarde jouw uitslag is gebaseerd? Alleen TSH en t4 of ook de t3? De omzetting van inactief naar actief schildklierhormoon wil soms nog niet optimaal zijn. Bij een trage schildklier zou ik aanraden maximaal 3 x per week maximaal 60 minuten te trainen volgens de principes Van de hormoonfactor. Om een goed beeld te krijgen van jouw voedingspatroon zou je 1 a 2 weken je voeding bij kunnen houden en dan op consult gaan bij een Trainer Hormoonfactor. Teveel en te… Lees verder »

Hallo,

Ik heb CHT (aangeboren hypothyreoïdie) en ben inmiddels 50 jaar en kom langzamerhand in de overgang. Ik ben erg benieuwd of dat nog bijzonderheden met zich meebrengt en zo ja, welke. Ik kan er echter op internet niks over vinden. Weten jullie er iets over?

Beste Erica,

In de overgang zijn er veel hormonale veranderingen met de nodige gevolgen als de hormonen niet in het gereel blijven.
Een specialist op het gebied van de overgang is Marjolein Dubbers, zie haar website voor meer informatie.

Gr. Sylvia
Trainer Hormoonfactor

Beste Ralph, Wat een helder stuk over de werking van de schildklier en ‘hoe dit op te lossen.’ Voor mij is duidelijk dat schildklier te traag werkt (oorzaak bijnieruitputting); uit de lab-waarden bleek ik aan de lage kant, maar binnen gemiddeld te zitten. Dit bevestigd wel dat het in speeksel vermoedelijk ernstiger eruit zal komen. Sinds een aantal weken smeer ik (op aanraden van orthomoleculair therapeut) progesteroncreme. Dit doet mijn slaap heel goed, mijn haren vallen niet meer uit en ik heb eindelijk weer bakken met energie (heel lang niet gehad). Maar, nu beginnen andere reacties op te komen: ik… Lees verder »

Beste Paula, Zo dat is een heftig verhaal. De klachten die je beschrijft hebben zeker verband met elkaar (oorzaak > gevolg). Om precies te weten welke hormonen er uit balans zijn zou ik u willen adviseren om een Trainer Hormoonfactor te bezoeken en samen een plan van aanpak te maken om ea aan te pakken. Op korte termijn zou u volgens De Hormoonfactor kunnen gaan eten (als dat nog niet het geval is). Wel stap voor stap, niet teveel in 1 x want dat kan ook weer stress in het lichaam veroorzaken. U kunt ook bij mij op consult komen… Lees verder »

vergat nog te vermelden dat ik in september 50 jaar wordt en sinds drie jaar een spiraaltje heb laten plaatsen nadat ik ca 5 maanden hevige bloedingen heb gehad door toedoen van een poliep.
Ik weet dus niet of ik in de overgang ben, maar gezien mijn leeftijd zou dit kunnen.
Verder heb ik ook al al mijn amulgaan vullingen er uit laten halen dus dat kan ook geen probleem meer zijn.

Met vriendelijke groet, Paula

Ca twee jaar geleden heb ik een metaalvergiftiging opgelopen door een niet goed werkende broodmachine. Hierdoor heb ik 5 maanden lang aluminium door mijn brood gegeten. Diverse keren bij de huisarts en specialisten geweest maar zij bleven volhouden dat ik geen metaalvergiftiging had. Uiteindelijk toen ik echt alleen nog maar kon liggen heb ik een oproep op facebook en hyves gedaan of iemand een arts oid wist waar ik terecht kon. Zo ben ik bij een elektro acupuncturist gekomen die vast gesteld heeft dat het inderdaad een metaalvergiftiging was. Nu dus al geruime tijd onder behandeling bij deze man. Een… Lees verder »

Hallo ik ben 53 jaar en heb ook een vertraagde schildklier en slik sinds 2000 hier voor Euthyrox 125 mg dus al 13 jaar.
Nu heb ik sinds 2 jaar last van pijn in mijn bovenbenen en sinds 2 maanden straalt het uit naar mijn onderbenen last heb ik alleen in rusttoestand en vooral s’nachts een zeurderig gevoel en koude benen zo koud dat ik een joggingbroek aan moet doen in bed.
Begin ook last te krijgen in mijn ellebogen en vingers bovenarmen…kan dit van de schildklier komen?

Beste Ans,

jouw klachten kunnen zeker komen door een trage schildklier.
Spier en gewrichtspijn zijn een symptoom van een traag werkende schildklier, ook dat je het koud hebt.
Misschien dat een voetreflexbehandeling/beenmassage kan helpen.

Mvg Sylvia

hallo Ralph, Ik wil je iets vragen over schildklier problemen als dat mag? ik heb sinds 15 jaar een traag werkende schildklier. Veel aangekomen in gewicht en omvang, gebruik ook al 15jr thyrax. Nu ben ik weer wat meer gaan sporten; fitness en korte interval training. Ook heb ik streng dieet gedaan vorig jaar met koolhydraat arm en eiwit rijk. Uiteindelijk iets afgevallen maar een nieuw ongekend probleem; mijn schildklier werkt nu te snel! Als ik info zoek op internet, lees ik dat je eigenlijk beter niet kan fitnessen met schildklier klachten ivm zwakke spieren en slecht herstel daarvan na… Lees verder »

Beste Es, een kh arm dieet is over het algemeen niet aan te raden omdat er een kans is dat de schildklier trager gaat werken. Met als gevolg dat je na het dieet juist sneller aankomt door een tragere verbranding dankzij het kh arm dieet. Je schrijft dat de schilldklier nu te snel werkt, is de dosering thyrax al minder om te kijken of dat helpt? hartkloppingen kunnen een teken zijn van een te hoge dosering thyrax, ik zou met de internist overleggen. Sporten/trainen met schildklierproblemen is geen probleem als je maar niet te veel en te lang gaat trainen.… Lees verder »

Beste Nicole,

Jeetje dat is niet niks. Ik zou je willen adviseren op consult te gaan bij een Trainer Hormoonfactor bij jou in de buurt om samen te kijken welke hormonen er uit balans zijn en hoe dit weer in balans te krijgen.

Als je nog niet HF eet zou je daar mee kunnen starten.

Gr. Sylvia

Beste Ingrid, Het lijkt erop dat je in de overgang bent. Dat is een periode waarin er veel verandering is qua hormonen. Doordat de vrouwelijke hormonen veel minder worden aangemaakt, dus ook progesteron (nodig voor omzetting inactief naar actief schildklierhormoon) is er kans op een trage schildklier in de overgang. Daarnaast schrijf je dat je een stressvolle periode hebt gehad > burnout, wat eigenlijk een uitgeputte bijnier is. Ook in de bijnieren worden geslachtshormonen aangemaakt, als je veel stress hebt gaat dit ook ten kosten van de aanmaak van progesteron. Er zijn dus 2 mogelijke oorzaken waardoor jouw schildklier nu… Lees verder »

Beste Elize, Als Lyme de lever minder goed laten werken zal ook de omzetting van inactief naar actief schildklierhormoon minder goed gaan. Als de Lyme geen invloed meer heeft op de lever zal de schildklier daardoor beter kunnen gaan werken. Selenium, progesteron, zou je kunnen laten testen. Bij de dokter testen ze meestal niet de vrije t3/t4 die zeggen meer dan de gewone T3/T4. Medicijnen zijn altijd een belasting voor het lichaam, als je het met voeding/leefstijlverandering kunt aanpassen zou dat natuurlijk super zijn. Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt anders kun je altijd contact met mij… Lees verder »

Beste Ralph,

Sinds een paar jaar slik ik Euthyrox voor een te traag werkende schildklier, ook maak ik antistoffen aan. Ik voel me nog steeds niet goed terwijl mijn waarden op papier goed zijn. Ik zou zelf graag naar een natuurarts willen die bekend is met schildklierproblematiek en een natuurlijk schildklierhormoon voorschrijft. Kun jij mij een arts aanbevelen? Of meerdere?

Met vriendelijke groet,

Janine

Beste Janine, Bloedwaarde zeggen eigenlijk niet zoveel, zeker niet als je nog klachten hebt. De 1 voelt zich goed bij een waarde van bijvoorbeeld 1 de andere pas bij 5. Ik ben zelf hersteld van een trage schildklier (Hashimoto) door HF te gaan eten en de oorzaak aan te pakken die vaak ligt bij een bijnieruitputting/lekkende darm (leaky gut). De antistoffen vallen de schildklier aan waardoor die minder goed werkt, de antistoffen kun je verminderen door de darmwand weer gezond te maken zodat er geen onverteerd voedsel in de bloedbaan komt en het lichaam dus ook geen antistoffen meer aan… Lees verder »

Dank je wel Silvia voor je reactie. Ik ga je blog lezen.

Mvgr. Janine

Ps. Ik heb volgens de arts dus ‘gewoon’ struma.

Beste Ralph en anderen, Ik lees met interesse alle berichten. Ik werd geattendeerd op je boeken door een vriend van me. Zal ze zeker aanschaffen want ik hoop dat dat me kan helpen. Sinds mijn tweede zwangerschap heb ik al klachten die bijna allemaal in het rijtje van een te trage schildkliierwerking staan, op trage hartslag na. Ik heb juist erg veel hartkloppingen. Bloeddruk is te hoog en ik zucht heel veel. Geknepen gevoel bij mijn hart. Mijn zwangerschappen waren niet zo rooskleurig. Twee hele gezonde jongens gekregen maar zelf had ik beide keren zwangschapsvergifiging en bij de tweede bijna… Lees verder »

Hoi Nicole, Ik was alle berichtjes aan het lezen, omdat ik een te traag werkende schildklier heb (Hashimoto) en benieuwd ben welke klachten en behandelingen lotgenoten krijgen. Naast deze auto-immuun ziekte heb ik nog een andere, nl; Addison- Biermer. Dit is een auto-immuun ziekte waardoor je geen vitamine B12 kan opnemen uit je voedsel. Het gevolg is een tekort aan vitamine B12, wat veel overeenkomstige symptomen heeft als een trage schildklier. Een verschil is dat B12 tekort benauwdheid op de borst kan geven; angineuze pijnen, hartkloppingen, hartritmestoornissen, versnelde hartslag en kortademigheid. Deze aandoening wordt ook wel “de vergeten ziekte” genoemd… Lees verder »

Beste , Ik zal mij even voorstellen . Ik ben 49 jaar ,erg in de overgang ( ruim 9 maanden geen menstruatie meer )en slaap slecht . Transpireer enorm en heb tientallen opvliegers per dag . Na een uiterst stressvolle periode ( en nog ) is er een burnout /depressie geconstateerd door arts / psycholoog . Ook dat nog . Op aanraden van mijn man naar arts gegaan om aan te geven dat ik onderzoek van mijn bloed wilde . Net uitslag en moet woensdag terugkomen voor bespreking want : mijn schildklier werkt vertraagd ! Misschien voorbarig maar wat kunt… Lees verder »

Beste Ralph, Op dit moment ben ik in behandeling met bioresonantie ivm de ziekte van Lyme en een trage schildklier. Ik ben 20 jaar en ik voel me elke dag zo verschrikkelijk uitgeput!! Altijd koud en een lage lichaamstemperatuur en een vreselijk laag libido en stemmingswisselingen, mijn relatie wordt er dus ook niet beter op. Ik wordt ook steeds zwaarder terwijl ik daar nooit last van had en ik snoep nooit. Mijn natuurarts is nu bezig met de ziekte van lyme en wordt al minder, maar hij zegt dat als die Lyme weg is dat mijn schildklier ook weer goed… Lees verder »

Hoi Elize, is dit zeker lyme? Regelmatig wordt een zware bijnieruitputting/burnout verward met lyme. Lyme beinvloedt eerder de lever dan de schildklier, dus het probleem ligt dan vaak op de omzetting van T4 naar T3..

Hoi Ralph, Hij heeft mij nagekeken met bioresonantie therapie dus ik ga er vanuit dat het lyme is.. hij zei dat als de lyme uit mijn lichaam is dat m’n schildklier dan weer vanzelf gaat werken omdat lyme mijn schildklier aantast. Is dit waar? En waar zou ik dat dan allemaal na kunnen kijken waar ik te kort aan heb? Want bij de dokter hebben ze al bloed geprikt en die zeiden dat er niks aan de hand was. Als je op internet leest dan zijn alle medicijnen die je schildklier sneller laten werken slecht voor je dus ik weet… Lees verder »

Mag ik vragen hoe het bij jou verder is gegaan. Ik heb ook lyme gehad maar nog precies hetzelfde voelem ect en aankomen

Beste Ralph, Bedankt voor je blog over de schildklier. Ik heb ook een paar vragen aan jou. In oktober/november was ik ontzettend moe, maar ik dacht dat dit kwam door een druk jaar. Half december kreeg ik (op reis) een dikke en pijnlijke hals, die 3 weken aanhield. Meteen na de reis ben ik begin januari naar de huisarts gegaan. Hij heeft bloed laten prikken en de schildklier bleek te snel te werken. De T4 was 35,1 en de TSH was 0,06. Hij stuurde me door naar het ziekenhuis voor een echo en ik bleek een schildklierontsteking te hebben (subacute… Lees verder »

Hoi Linda, dit lijkt me niet de plaats gezien de complexiteit om daar antwoord op te geven. Hier is een gedegen anamnese en consult voor nodig….

1 vraagje nog: waar heb je jouw kennis over de schildklier opgedaan?

Hoi Ralph, OK dat snap ik. Ik was benieuwd of je uit jouw ervaring iets zinnigs kon zeggen over de duur.

Inmiddels ben ik bij de internist geweest en ben ik gestopt met medicijnen. De TSH is nu 1,3 en T4 zit op 15. Over een maand weer bloedprikken en dan is te zien hoe veel de schildklier nu zelf weer doet.
Overigens zei de internist dat T3 geen waarde is om ‘op te varen’.

Hoi

Ik heb een vraag, ik woog altijd tussen de 65 en de 70 kilo. Sinds dat ik antidepresieva slik ben ik bij 22 kilo aangekomen en heb ik last van allellei kwaaltje die ik in het schildklieren verhaal terug , zoals mijn handen en voeten zijn altijd koud , breekbare nagels , van en volle bos haar naar dun broos obstipatie en een tinteling in mijn rechter arm en dan vooral bij mijn gewrichten. Kan het zijn dat door de antidepresieva mijn schildklieren achteruit zijn gegaan ??

Groetjes

Lisa

Dat kan, maar ook vise versa. Dat de antidepressiva ingezet zijn, terwijl er eigenlijk een schildklierprobleem onder lag en schildklierbehandeling beter was geweest…

Hallo Ralph

ik herken me in veel van de klachten. Met name het onderpresteren en het wel heel vaak aanwezige grieperig gevoel is steeds moeilijker te verdragen. Ook is na onderzoek mijn temperatuur ‘s ochtends wat te laag gebleken 36, 3 C. Daarbij komt nog dat zo’n 10 jaar geleden, de helft van mijn schildklier is weggenomen. (gezwel) Op welke manier zou mijn schildklier daardoor tekort kunnen schieten en op welke manier valt daar nu het best wat aan te doen?
vr. gr. Aart

Dat hangt helemaal van het overgebleven weefsel af. Soms is dit voldoende nog voor de schildklier om zijn werk te kunnen doen…

Hoe meer ik hierover lees dz te meer ben ik ervan overtuigd dat mijn schildklier niet goed werkt,vraag is alleen moet ik er iets mee doen?

Als je er iets mee doet is het van belang vooral aan de echte oorzaak te werken, evt met hulp van een deskundige…

Hallo Ben met aandacht aan het lezen Mijn dochter van 12 een gezonde meid die graag sport (Judo) veel energie en zit in brugklas vwo. Begin dit jaar naar een kinderarts verwezen om dat ze minimaal groeide.(1.30cm en 35 kilo) Onderzoek volgde uitslag tsh 500,00 t4 binnen de norm aan de thyrax 0,25mg Onderzoeken schildklier wees Hasimoto uit. tsh zakte 94,00 verder met medicatie verhoogd naar 0,50. mg Hier op werd ze drukker in gedrag ( niet erg ) gewicht verlies 31 kilo,concentratie problemen , snel geprikkeld etc etc. maar alles te relativeren. Controle tsh 18,00 (en ze is 2… Lees verder »

Hallo Annita,

Ik zou gaan googelen op systemische candidiasis en een consult aangaan bij Valeo Medica in Leeuwarden. Daar wordt eerst haar bloed onderzocht onder de microscoop en kan ze vervolgens worden behandeld met EMR (frequenties die de candida doden). De candida ontregelt het hormoonsysteem.

Veel succes!

Beste Ralph, Heb een paar vragen, misschien kunt u hier een oordeel over geven. 3 weken geleden is er bloed afgenomen en bleek dat mijn waardes flink in de war waren. Tsh waarde 60 en t4 waarde 4,9. De reden waarom ik naar de huisarts ben gegaan is omdat ik na mijn zwangerschap ( bevallen op 24 september 2012) totaal niet meer fit ben geweest. Enorme hoofdpijnen en lusteloos, concentratie problemen, en nog veel meer. Eerst dacht ik dat de zwangerschaps hormonen mee speelde maar na een tijdje dacht ik toch dat het een andere oorzaak moest hebben. Ik ben… Lees verder »

Allergische reacties en de stijging van histamine en cortisol die daarmee gepaard heeft zeker invloed op de schildklierwerking en de omzetting naar vrije T3, dus wat je zegt zou zeker zo kunnen zijn en problemen kunnen geven die je beschrijft. Weet je de oorzaak van het schildklierprobleem? Is er sprake van een auto-immuunreactie?

Hoi,

De huisarts heeft alleen medicijnen voorgeschreven in de hoop de waardes stabiel te krijgen. Naar de oorzaak is nog niet gezocht Hij heeft het niet over een autoimmuunreactie gehad.
Hij vond de waardes wel schrikbarend hoog . Is dat ook zo?

De waarde TSH is inderdaad schrikbarend hoog, je t4 is zo laag dat ook daaruit wel blijkt dat je schildklier nog maar heel weinig doet. Ga naar een schildklier forum om je goed te laten informeren over schildklierziektes. Dat kan je enorm helpen om sneller de goede behandeling te krijgen. Succes!

Hoi Ralph, Wat een top stuk zeg, over vertraagde schildklier. Ook bij mij is het niet erkent bij de huisarts, al waren mijn waarden vrij laag in het ‘gemiddelde’. Bij nader inzien, en onderzoek (zelf) werd wel duidelijk dat mijn kwalen mede te maken hebben met mijn (iets vertraagde) schildklier! Ik kan concluderen dat dit verschillende oorzaken kent: Ik lig er nu tijdelijk uit, burn-out, door veel te hard werken. Eigenlijk heb ik al mijn hele leven (26 jaar) onder hoogspanning gestaan (overmatig cortisol dus), waardoor ik nu -toen de spanning te hoog opliep- uiteindelijk in elkaar ben gezakt en… Lees verder »

hey Floortje! Echt snel aankomen aan vet kan theoretisch niet (zeker niet in een week). Vocht vasthouden kan wel snel gaan. Als ik je verhaal zo hoor zou ik focussen op de bijnier en het Wilsonprotocol. De rest is hier vaak ondergeschikt aan…

Hallo, Al veel sites gezien over schildklier, hypo en Hasimoto, maar bij mij blijft de volgende vraag over. Ik heb een trage schildklier en ook zijn antistoffen aangetroffen (auto-immuun, Hasimoto?). Zit op 100mg euthyrox. De waarden zijn nu goed, maar voel me af en toe – gedurende de dag – belabberd. Soms ook een unheimisch gevoel. (Ook een aantal overige typische symptomen) Mijn huisarts zegt dat deze klachten niet aan de hypothyreoïdie kunnen liggen. Dat lijkt mij vreemd: je neemt elke dag dezelfde hoeveelheid hormoon in (slow release weliswaar), maar bij een normaal functionerende schildklier zal deze toch steeds de… Lees verder »

Alleen naar bloedwaardes kijken is niet voldoende, symptomen zijn belangrijker. De een zal ook een hoger level van deze hormonen nodig hebben dan de ander in het bloed. Verder kan het lichaam zelf bepalen hoeveel T4 omgezet wordt naar het actieve T3, en dit verslechterd worden door bijnieruitputting/leverproblemen/crashdieten. Het is dus niet zo simpel!

Hai Ralph (en anderen) Ik weet niet zo goed wat ik moet… Ik heb sinds ongeveer 3,5 jaar een ontzettend opgezette schildklier, het is net alsof ik een grote mandarijn heb ingeslikt. Staat me niet bepaald goed.. Daarnaast lijkt het alsof de symptomen over mij persoonlijk zijn geschreven, ontzettend moe, suf, bevroren (verslaafd aan mn electrische deken) haaruitval en breekbaar haar (ben de helft van mn haar kwijt) spierpijn gevoel in mn vingers, snel geirriteerd/despressiefig en last but not least een laag libido. Erg fijn voor mn vriend! Ik laat regelmatig mijn waardes testen, maar telkens zegt de huisarts dat… Lees verder »

opgezwollen schildklier is meestal een symptoom van tekort aan jodium. Zorg dat je tenminste 150 mcg per dag binnenkrijgt (brood per snee 30 mcg mits er bakkerszout (met jodium) in zit. +zit ook in jozozout en zeevis: koolvis ed. preciese hoeveelheden zie internet). als je een tekort moet “bijwerken” neem dan wat meer dan 150 mcg/dag in. Haaruitval ed heeft ook met hypothyreoidie (langzame schildklier) te maken. Behalve jodium is ook selenium belangrijk. Neem hiervan ca. 100 mcg pd.

Is de anti-TPO en anti-TSI bijvoorbeeld gemeten? Het lijkt me verstandig in een vroeg stadium auto-immuunreacties (hashimoto en graves) op schildklierniveau te detecteren, want dat kan betekenen dat de schildklierwaarden pas op verloop van tijd echt te laag gaan worden (nu nog niet misschien maar evt komt dat nog). De zwelling van de schildklier kan daar op duiden… Dus alleen TSH en T4 is naar mijn mening veels te summier gemeten…

Hallo
Ik ben aan het zoeken wat of er met mij aan de hand is
Ik had een verdikking in mijn hals er is een echo gemaakt en er was een ernstige bloeding in mijn schildklier
Maar opeens heel veel last van mijn ogen heel koud ondanks dat ik in een warm land was zo intens koud mijn botten doen zeer
Maar ze stUren me van het kastje naar de muur
Help?…..

Hallo Josie,

Laat je niet wegsturen, zou ik willen zeggen of zoek een andere arts die je kan helpen, bv. een orthomoleculair arts. Die kijkt vaak wel verder. Succes!

Hoi Carel!

Als thyrax toegediend wordt is het de vraag dit omgezet wordt in actief hormoon. Het lichaam heeft invloed op deze omzetting. De vraag is dus of het lichaam het eigenlijk wel wil dat de verbranding hoger worden….. Er kan dus een ander probleem onder liggen, beschreven in de blog hierboven 🙂

mvg Ralph Moorman

Ging even niet goes. Hier het vervolg
Als mijn schildklier in de slaapstand is gezet door de thyrax gaat deze dan weer werken als ik stopt met mn thyrax. In de tijd dat ik begon aan mn thyrax was ik uitgeput moe. Maar nu blijkt achteraf ook dat ik onvoldoende at. En een jaar daarvoor was gestopt met roken…is mn klier te redden ? Vast bedank voor alle antwoorden. Groet carel.

Beste ralph.
Ik las net over te weinig voeding en te veel sporten je schildklier trager gaat werken. Mijn huisarts stelde mij een proefbehandeling voor bij een tsh van 4.05. Ik ben hier op ingegaan daar ik ontzettend veel buikklachten had. Het helpte me daar goed in. Alleen heb ik me nog nooit goed gevoeld. Soms iets beter maar dat ebte dan ook weer weg. In middels slik ik 212.5 mcgr. Thyrax en ben niet vooruit te branden. Ik las dat het zou kunnen dat mn schildklier in de slaapstand zou kunnen staan diir het rhyrax gebruik

Ik heb echt erg veel aan deze informatie gehad.ik leer elke keer meer over de schildklier.

Hoi Diana, weet jij de oorzaak van de schildklierproblemen? Is dit een autoimmuunvorm? Als je dit niet weet, dan kun je de arts vragen de anti-TPO te laten bepalen…
Als de symptomen er nog zijn is de instelling naar mijn mening niet goed. Symptomen zijn belangrijker dan bloedwaarden, vind ik. Dus even verder laten zoeken 🙂

En kwik uit amalgamen kan inderdaad invloed hebben..

Hoi ik ben een 46 jarige vrouw die sinds vorig jaar november een trage schildklier met de waarden Tsh 7.1 en T410.7 is vastgesteld,op dit moment Tsh 4 en T4 11.2 T3 2.4 negatief,een verbetering?waar ik me zorgen over maak is dat ik zomaar constant ziek ben,ik knap wel op maar enkele dagen verder wederom ziek.Ik slik Thyrax 0,25 maar blijf vreselijk last houden van kouwelijkheid en stijve gewrichten,spierpijn etc etc. Elke dag eet ik 2 paranootjes en verders gezond,maar wat ik me ook af vraag is dat ik heb gelezen dat amagaal vullingen ook een boosdoener kunnen zijn!?(mijn mond… Lees verder »

1. Dit kan betekenen dat er antistoffen tegen de schildklier gemeten zijn (anti-TPO). Soms is de schildklier dan nog niet traag maar kan dit in de loop der tijd wel gaan ontstaan door deze autoimmuunreactie (Hashimoto). Maar je kunt deze auto-immuunreactie verminderen of zelf stilzetten. Kijk in de protocollen lekkende en bijnieruitputting in de kennisbank. Door deze twee aan te pakken en eventueel 3 maanden LDN bij de Linus Paulingkliniek is de autoimmuunreactie vaak te verminderen. 2. De vermoeidheid als nasleep van Pfeiffer kan met de belasting van de lever te maken hebben. Dit virus grijpt namelijk daar aan. Ook… Lees verder »

Beste Ralph, Weet niet of dit de juiste weg is. Ik lees met veel interesse jouw artikelen. Mogelijk dat ik er overheen lees maar ik kom weinig tegen over de ziekte Graves-Basedow waar ik helaas, sinds 1 jaar, mee gediagnostiseerd ben. Een aantal maanden later kwam ook de oogziekte erbij. Na een korte periode van stoppen met de medicatie is de ziekte helaas terug. Ik baal dat ik hiervoor medicatie nodig heb en eigenlijk ben ik nieuwsgierig of deze ziekte ook onder controle zou kunnen komen door het aanpassen van voeding en levensstijl. Ondanks mijn ziekte, blijf ik elke dag… Lees verder »

Hallo forum lezers, Ik zou graag wat willen vragen. Ik ben net 18 jaar, maar al ruim 4 jaar dagelijks moe. Als ik een uurtje minder heb geslapen ben ik al helemaal niet vooruit te branden en moet ik echt even gaan slapen na school. De huisarts had bloed afgenomen en hieruit bleek dat ik (ooit) pfeiffer heb gehad en dat mijn schildklier in de toekomst traag gaat werken. Nu zijn mijn vragen: 1. Kunnen artsen zien aan je bloed dat je schildklier in de toekomst traag gaat werken? 2. Kan dit al invloed hebben op mijn vermoeidheid nu? 2.… Lees verder »

Hallo ik ben Marleen (51), heb diagnose gehad van Orthomoluculair arts, Dr. Musarella uit Zeist: een vertraagde schildklier, ben zelf op onderzoek gegaan, en o.a. gestopt met gluten ,dit voelt zowiezo beter in de buik maar ook mijn hoofdpijnen lijken minder.
Ook ben ik begonnen met Iodine druppels van Atomidine (1 druppel per dag), heeft iemand hier ervaring mee?ik las dat lijnzaad (wat ik al jaren eet ) en walnoten een negatieve werking hebben hebben op een vertraagde schildklier, weet iemand hier meer van?
groetjes, marleen

Dank, duidelijke informatie aansluitend bij goede diagnose van mijn huisdokter .

Hallo, 2 jaar geleden werd had ik griepverschijnselen, koorts, spierpijn (al maanden ervoor trillingen in mijn spieren die voelde alsof mijn mobiel op trilstand tegen mijn lijf aanzat), en ongelooflijk moe. Uiteindelijk kwam uit bloedonderzoek dat mijn schildklier te traag werkte. Er werd gestart met de opbouw van thyrax. In maart was er nog weinig verbetering en werd ik doorverwezen naar de internist die met die diagnose ziekte van hashimoto kwam. het beestje had dus een naam. Toen de internist de schildklierwaarden oké vond werd ik terug overgedragen aan de huisarts. Nu na 2 jaar ben ik nog steeds heel… Lees verder »

Hallo,

Sinds een half jaar is bij mij een vertraagde schildklier geconstateerd en slikt ik Thyrax.
Nu ben ik sinds kort goed ingesteld.
Ik heb altijd last van wat overgewicht gehad.
op 22 dec 2011 ben ik gestopt met roken, de eerste maanden kwam ik niet bij.
De afgelopen maanden ben ik 10 kg bijgekomen (ook veel gesnoept)! Tijd om hier wat aan te doen.
Ik ga nu starten met de hormoon factoor maar vraag mij af of ik mijn bloedwaarde dan beter in de gaten moet houden en of ik problemen kan verwachten.

Gr danielle

Beste allemaal. Ook ik heb schildklierproblemen en hormonale disbalans. Door mijn interview met Ralph, een aantal jaar geleden, ben ik hier achter gekomen. Ik ben dankzij hem onder behandeling en slik Armour Thyroid 120mg per dag. Verder ook hydrocortison, progesteron, DHEA, ik krijg vitamine B12 injecties. Maar ik voel me nog steeds niet helemaal top. Ook het afvallen en aankomen blijft een probleem. Naar zoetigheid kijken en hup daar is weer een kilo. Ik doe dus een eiwit-dieet om gewicht kwijt te raken en voer dan heel langzaam weer de koolhydraten op. Maar ik moet blijven oppassen. Ik ben maar… Lees verder »

Waar laat u zich behandelen

Is er iemand die ook last heeft van veranderde speekselsamenstelling, door een traag werkende schildklier. Ik ben sinds 10 dagen goed ingesteld, maar ik heb nog steeds last van ander speeksel in mijn mond.

Ik hoop dat iemand hier een beetje duidelijkheid in kan geven of het bij een traag werkende schildklier hoort.

Hoi Sandra, door schildklierhormoon tekort/teveel kunnen heel veel verschillende klachtjes en klachten ontstaan. Ik had ook iets met speeksel, nl: het smaakte anders, zoutig. Nu inmiddels weer genormaliseerd, na 5 maanden goede waarden. Herstel van symptomen duurt best lang, veel langer dan de 10 dagen die jij nu goed ingesteld bent, succes!

Hey hallo!, ik heb last van steeds teveel speeksel in mijn mond en idd een andere smaak!, heb sinds van de week te horen gekregen dat mijn tsh waarde 30,3 is!! De rest is goed zeggen ze, ik moet zeggen dat ik bezig ben mezelf te verdiepingen kom er wel achter dat ik heel hoog zit!, ben nu begonnen met 50 Mg euthyrox, alle info is welkom!! Maak me zorgen!!

Zoals je hierboven al kunt lezen is het goed om meer waarden te weten, dus niet alleen TSH en T4. Kijk eens wat er gebeurt als leeft volgens de Hormoonfactor.

wat zijn de oorzaken van een te snel werkende schildklier??

hallo, Ik weet niet of ik hier juist zit, met mijn probleem(en). Ben 46 jaar, moeder van 2. Al sinds mijn puberteit had ik enorm pijnlijke maandstonden, overgeven, flauwvallen, hevige buikpijn. Na mijn eerste bevaling was dit beter, na tweede bevalling is dit probleem teruggekeerd maar op andere wijze. Ik had minder pijnlijke maandstonden (ook wel nog pijnlijk), maar de problemen verschoven zich. Had meer rugpijnen en buikpijnen tussen de maandstonden, en op willekeurige momenten. Dit verergerde met de jaren. Tal van onderzoeken, jaren aan een stuk, zelfs acupunctuur, natuurdokters, enz……. Tot het mij echt teveel werd, in 2010 kijkoperatie… Lees verder »

Heb je geen jodiumtekort? (oa te zien aan vergrote schildklier in de hals) dan vallen wenkbrauwen ook uit, vooral het gedeelte ad buitenkant. Je moet ca 150 mcg jodium pd binnenkrijgen (30 mcg, als er bakkerszout in het brood zit, per boterham+ in zeevis en jozozout). Als je een tekort moet opheffen zul je natuurlijk ietsje meer dan 150 mcg pd moeten opnemen. Veel sterkte

Hallo, ja hoe moet ik nou beginnen? Mijn leven is erg veranderd of laten we beter zegen dat het verpest is! Ik ben een jongenman van 25jaar ik ben heel erg lief en rustig val niemand lastig en was ook heel erg knap al mijn vrienden waren jaloers op me omdat ik te veel aandacht van de vrouwen kreeg, ik was lekker bezig met mijn werk en deed altijd mijn best op werk, ik woon zelf alleen in nl mijn ouders zijn overleden, ik heb geen zussen of broers wel familie maar die wonen in marokko, op een dag was… Lees verder »

hoi Abdel, hoe gaat het inmiddels? idd je niet verstoppen, vraag bij de huisarts een verwijzing naar de internist, wil hij dit niet geven? verander van huisarts, vraag je zorgverzekering wat je rechten zijn, of je evt rechtstreeks mag. Zoek een orthomoleculair therapeut. Blijf proberen! ik ben nog steeds wel moe als is het veel minder maar blijf doorgaan met zoeken. Als je niets doet kun je net zo goed gelijk tussen 6 plankjes gaan liggen zeg ik altijd en ergens wacht een leuke vrouw op je die jou nu niet vind.

groetjes Simone

Beste Abdel, Het waarom kun je je beter niet afvragen. Ik heb dat ook lang gedaan, maar je komt er niet mee verder. Ik weet nu sinds een jaar of 12 dat ik een trage schildklier heb. Verschijnselen van vermoeidheid en spierpijnen schreef ik altijd toe aan te druk zijn, te hard werken, geen ontspanning. Sinds een half jaar weet ik dat dit aan de werking van de schildklier is toe te schrijven. Lang leve google! Nu nog een (huis)arts vinden die dit onderschrijft. Ik ben al die jaren gewoon doorgegaan met alles waar ik mee bezig was, ook al… Lees verder »

Hoe denk je over dierlijk (natuurlijk)schildklier hormoon in tegenstelling tot Thyrax…??

Groet
Milobie

Natuurlijk hormoon is completer, chemische preciezer te doseren. Dus de arts zal per toepassing een keuze kunnen maken.

Ik ben begonnen met Armour Thyroid. Helaas was het niet meer leverbaard. Hoe kan je er nu aan komen?

Zijn wel andere merken die zogeheten glandulars verkopen. Heb er zelf eentje in buitenland besteld. Zou wel advies vragen.

nb. 1) zou LDN ook voor mij nog wat kunnen doen? (reeds sinds ruim 10 jr. Hashimoto) ik heb t.t.t. wel al selenium geslikt om de TPO-antistoffen te verlagen… is ‘t bij Hashimoto raadzaam selenium blijvend te slikken? en mag je selenium en LDN bij evt. zwangerschap blijven gebruiken? 2) heeft suppletie met acetyl L-carnitine effect op de schildklier?…

Hallo Anne en anderen, Heb zelf Hashimoto sinds 1998, eerst aan de Thyrax ,later daarbij Cytomel gaan slikken ivm T3 van 1, die krikte daar iets door op maar na een tijd maakte dat niets meer uit en ben toen daarmee gestopt omdat ik mij er niet beter door voelde. Nu ben ik sinds 2 jaar aan de Eurhyrox en daar iets mee verlaagd om te kijken of mijn TSH zou “‘ontwaken””. Deze was steeds 0,05 FT4 gemiddeld 15 a 16 en T3 blijft rond de 1 en 1,5. TSH blijft laag, van 0,09 weer naar 0,05. Ben 54 en… Lees verder »

Goed om je er verder in te verdiepen. Linus Paulingkliniek werkt met LDN bijvoorbeeld.

dank voor de info

superblij met het blog over vertraagde schildklier:-)… wil iemand meedenken over ‘t volgende?… kan natuurlijke progesteroncrème bij behandelde Hashimoto (Armour in combi met Euthyrox) de schildklier aanjagen? voel de laatste tijd druk op de schildklier en me meer gejaagd… ik heb de progesteron nodig ivm pms en peri-menopausale klachten… zou ik mijn schildklier medicatie moeten aanpassen/verlagen ivm mogelijke verbetering v. werking v. (eigen?)T3?… het is zo contra want sinds de herfst wel weer kouwelijker:-(… en sowieso altijd restklachten gehouden na instelling (mn. pijnlijke/ stijve spieren)… of zou de oorzaak (vd verhoogde druk… lett. &fig.!) eerder kunnen liggen in consumptie v.… Lees verder »

Vermijd jodium supplementen als je een Hashimoto heb! Veel natuurartsen raden dit aan maar dit is te kort door de bocht! Door het slikken van een grote hoeveelheid jodium kan de je auto-immuun reactie heel erg opvlammen. (kan zo gauw de referentie van het wetenschappelijk onderzoek niet vinden, maar het komt uit het boek van Datis Kharrazian) Doordat je auto-immuunreactie opvlamt sterft er meer schildklierweefsel af waarin schildklierhormoon zit opgeslagen. Dit komt in een keer vrij in de bloedbaan waardoor je symptomen krijgt van een te snelle schildklier. Veel mensen denken dan dat de jodium supplementen positief werken maar eigenlijk… Lees verder »

Hi anne,
Ik zit met hetzelfde, gebruik Natuurlijke progesteron creme en Thyrax/Armour ivm Hashimoto. Net mijn TSH laten prikken…. 0,022! Extreem laag dus terwijl ik al een half jaar op deze dosis zit. Maar ik denk dat het zeker komt doordat ik minder stress heb, dat de waardes zo laag zijn. Ik ga zelf nu minderen met de Armour. Succes!!

Ik heb hier veel meer info voor nodig. In mijn anamneses wil ik niets over het hoofd zien, dus ik kan niet op deze plek en met deze info op een gedegen manier reageren..

natuurlijk… dat begrijp ik… ik ben ook voorstander van holistische aanpak… maar het is fijn om met elkaar mee te denken… en uit bovenstaande ervaringsverhaal van Mieke maak ik op dat progesteron idd invloed kan hebben op de schildklier… is er jou meer bekend over relatie progesteron tot schildklier?… tot wie zouden wij ons kunnen richten m.b.t .progesterongebruik i.c.m. Hashimoto?

Dag Anne, Ik heb ook Hashimoto en gebruik daar Euthyrox, Cytomel en sinds 2 jaar ook LDN voor. Bij meting bleek mijn progesteron wat te laag en ik heb last van chronische slapeloosheid en terugkerende hormonaal bepaale migraine, dus ik belsoot op advies van een arts bio-identieke progesteroncreme te gaan gebruiken. Wat er gebeurde, was dat in die periode mijn TSH omhoog vloog en ik dus meer Euthyrox nodig had. Navraag leerder uiteindelijk dat progesteron schildklierhormoon aan zich bindt. Ik ben er toen mee gestopt omdat ik het vervelend vond om juist meer in plaats van minder Eutyhyrox te gaan… Lees verder »

Dag Mieke, dat verheldert voor mij e.e.a.!… dank voor je reactie en verhaal… dus de behoefte aan T4 neemt toe als je progesteron gebruikt?… oef maar dat hebben we nu juist niet nodig …we willen idd ‘t gebruik terugbrengen… mmm contra en lastig dit… maar voelde jij je ook zo gejaagd en ‘n drukkend gevoel op de schildklier nadat je ‘n tijdje bio-identieke progesteron creme gebruikte? in ‘t begin leekt ‘t mij qua gemoedstoestand en hormonale hoofdpijn (pms/ perimenopauze) wel wat verlichting te geven… maar nu is de schildklier ontregeld en voel ik mij weer uit balans… met LDN heb… Lees verder »

En reverse T3 hou ik er nog maar even buiten, volgende aflevering 😉

Ik heb een vraag over Armour, het natuurlijke schildklier hormoon. Ik heb geen schildklier meer. Kan ik dan niet het natuurlijke schildklier hormoon slikken? Ik heb gehoord dat het niet mogelijk is omdat de dosering niet goed te regelen is en dat ik daarom de synthetische variant moet blijven slikken.

Hallo Jennet,

Je kunt die zeker wel gebruiken. De samenstelling van natuurlijk schildklierhormoon lijkt het meest op menselijk schildklierhormoon.

ben al 10 jaar aan het dokteren en nog steeds niks
geopereerd aan liesbreuk 2012,wandelende nier nov 2013 maar klachten zijn en nog steeds ochtend temperatuur +-35,2 tot 36,2
vermoeid slechte haren pijn in rug naar lies toe
t3 0.91 tsh 1.0 vrije t4 14,5 pmol/l rest werd niet gemeten
huisarts weet er weinig van wat moet ik doen en naar wie moet ik gaan?

Bij huisarts verwijzing vragen voor een endocrinoloog

Marielle, ik raad je ten zeerste dr hertoghe in Brussel aan. Je T3 is veel te laag. en je t4 te hoog.

T4 van 14,5 te hoog? Laat me niet lacheb. Veel lab,s geven nog steeds 13 als ondergrens en 26 als bovengrens. Ikzf functioneer het best bij een f4 van tegn de 30.

Ik zit nu op FT4 20.7 maar voel me ook veel beter hogere waarde. Helaas zegt mijn arts dat dat niet kan om dat mij tsh waarde onder de .0.01 is en FT3 5.5 maar ik geb heel veel klachten die bij hogere medicatie weg zijn.

Lijkt op ziekte van Graves. Laten testen op TSI antistoffen.

Hallo, Sinds een paar maanden weer opnieuw hevig in de overgang met meer bijkomende klachten. Alleen gewichtstoename ondanks gezonde voeding (samen met een gewichtsconsulente) en goed bewegen (fysiofitness). Toch maar eens schildklierwaarde en leverfunctie laten controleren. Leverwaarde was niet goed. Advies: stoppen met alcphol drinken! Ik drink zeer zelden, 1 x per half jaar hooguit 2 glazen wijn of 4 biertjes aangevuld met veel water. Op feestjes meestal water. De waarden zijn: vrij T4=14.4. T3 hormoon=1.7. TSH=0.84. Alat (lever)=53. Wat zeggen deze waarden?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Ik had ongeveer hetzelfde en ben nu bezig met het Metabolisch dieet. Is eigenlijk meer een levenswijze. Ik ben nu 4 maanden bezig en van 200 mcg. levothyroxine naar 125 mcg. en ik hoop dat deze nog minder gaat worden. Echt een aanrader!

Met die waarden heb je gewoon geen sk-aandoening

Als mijn T4 14 en mijn TSH 1 zou zijn, dan zou ik in een verschrikkelijk rot humeur zitten, me verschrikkelijk voelen, niks meer kunnen doen. De waarden waarbij ik mij goed voel zijn T4 boven de 20 en een TSH van onder de 0,5 (laatste check was T4 23,2 en TSH 0,32). Dus de richtlijnen van waarden kan voor een ieder verschillend zijn. Wat voor de een een goede waarde kan zijn, kan voor een ander weldegelijk een verschrikkelijke waarde zijn, ook al liggen deze waardes in het toegestane.