ziekte van hashimoto

Ziekte van Hashimoto | Symptomen, testen en het protocol

Over de symptomen en oplossingen van de ziekte van Hashimoto.

Wat is de ziekte van Hashimoto?

Hashimoto is een chronische ontsteking van de schildklier waarbij antistoffen worden gemaakt die gemeten kunnen worden in het bloed. Door deze (auto-immuun) ontsteking maakt de schildklier te weinig schildklierhormonen aan.

Met andere woorden is de Ziekte van Hashimoto een immuunsysteem probleem waardoor een secundair probleem ontstaat, namelijk een schildklierontsteking die zorgt voor een onderfunctie van de schildklier. De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier.

De ziekte komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en lijkt ook een erfelijke component te hebben (familiaire aanleg).

Wat zijn symptomen van de Hashimoto ziekte?

Bij de ziekte van Hashimoto treden er symptomen op vanwege een onderproductie van schildklierhormonen en een overactief immuunsysteem. Voorbeelden van symptomen van Hashimoto zijn:

 • Depressie (depressief, lusteloos, somber gevoel)
 • Droge huid
 • Gewichtstoename (moeilijk afvallen)
 • Gewrichtsklachten
 • Haaruitval (dun haar)
 • Hoge cholesterol
 • Hoofdpijn
 • Koude handen en voeten (kouwelijkheid, lage lichaamstemperatuur)
 • Lage hartslag (laag en soms onregelmatig hartritme)
 • Obstipatie (moeilijke stoelgang, constipatie)
 • Opgezette schildklier (schildkliervergroting)
 • Slechte concentratie
 • Spierkrampen, spierpijn en stijve spieren
 • Verminderde lengtegroei (indien nog in de groei)
 • Vermoeidheid (chronisch)
 • Vertraagde reflexen
 • Vocht vasthouden (vooral in handen, voeten en gezicht)

Over de diagnose en testen

Als blijkt dat er veel symptomen zijn die mogelijk duiden op een vertraagde schildklier en de ziekte van Hashimoto dan kan de arts besluiten testen aan te vragen. Als de TSH te hoog is (boven referentie-waarde) en de T4 te laag in het bloed (bloedtest) dan is dit een bevestiging.

Een andere testwaarde die meegenomen kan worden is de anti-TPO. Anti-TPO is een van de antistoffen die de schildklier kunnen aanvallen en dus de werking vertragen bijHashimoto. Het is overigens niet altijd zo dat de schildklier vertraagd is wanneer de anti-TPO verhoogd is.  TPO (thyreoperoxidase) is een eiwit (enzym) dat in de schildklier aanwezig is om te helpen bij de productie van schildklierhormonen. Anti- TPO antistoffen kunnen dus dit enzym “beschadigen” en de werking verminderen.

Is Hashimoto te genezen?

De verschijnselen bij Hashimoto kunnen verminderen en soms kan ook de medicatie deels of zelfs geheel afgebouwd worden als de ontsteking afgenomen is. In dat geval heb je het over in remissie komen en niet over genezen. Mochten de weggenomen oorzaken zoals een ongezond voedingspatroon en stressfactoren terugkomen dan kunnen de klachten ook weer de kop op steken. Het is dus van belang altijd alert te blijven.

Lees hier het succesverhaal van Ellen Tiben

Het reguliere Hashimoto protocol

De arts zal volgens protocol schildklierhormonen voorschrijven om te compenseren voor het ontstane tekort. Meestal wordt schildkliermedicatie zoals thyrax, tirosint of levothyroxine voorgeschreven (T4). Dit is dus het inactieve schildklierhormoon waarvan de voorraad op peil moet blijven, zodat het lichaam dit zelf kan omzetten in de vorm van actief schildklierhormoon T3, wanneer dit nodig is.

Een stressreductie- en dieet plan

De belangrijkste aandachtspunten in leefstijl zijn op het gebied van voeding en stress om de immunologische oorzaken aan te pakken.

Op het gebied van voeding is het van belang dat het immuunsysteem zo min mogelijk onnodig geactiveerd wordt. Een cruciaal voedingsthema is het “lekkende darm syndroom”. Als voeding niet optimaal verteerd en verdragen wordt dan belast dit het immuunsysteem en wordt de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhoogd.

Ook hoge bloedsuikers die ontstaan door insulineresistentie en een ongezond voedingspatroon lokken ontstekingen uit. Het is dus ook verstandig het metabool syndroom (overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker, hoog cholesterol) aan te pakken bij Hashimoto met een gezonde leefstijl.

Daarnaast ondermijnt chronische stress het immuunsysteem (bijnieruitputting en hoog cortisol) (1). Een overbelast immuunsysteem kan Hashimoto veroorzaken en verergeren. Het is uiteindelijk dus een brede leefstijlaanpak die voor succes kan zorgen.

Op het gebied van voeding komt in onderzoek steeds meer naar voren dat een glutenvrij en zuivelvrij eetpatroon positieve effecten kan hebben (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), waarschijnlijk vanwege het aanpakken van het lekkende darm syndroom.

Hashimoto en jodium

Jodium supplementen zijn een contra indicatie bij de ziekte van Hashimoto, omdat dit mogelijk de ontsteking verergert (9). Het mechanisme hierachter is echter nog niet opgehelderd.

Download online hormoontest

Complementaire leefstijlcoaching

De afgelopen jaren hebben ik en de Trainers Hormoonfactor veel successen mogen ervaren door complementaire leefstijlcoaching bij de ziekte van Hashimoto. Het gaat hierbij vooral om vermindering van klachten, toename van energie, vitaliteit en welbevinden, maar ook remissie komt voor.

Het doel is om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en in balans te brengen door begeleiding op het gebied van voeding, training (beweging) en stress-management. De ontstekingsactiviteit van de schildklier kan hierdoor verlagen en de werking verbeteren.

De verlaging van de anti-TPO door de leefstijlinterventie kan eventueel in het bloed zichtbaar gemaakt worden en een teken zijn dat er verbetering plaatsvindt. Dit zal echter niet standaard gedaan worden, omdat in het artsenprotocol alleen het niveau van schildklierhormoon gecontroleerd wordt en niet zozeer de activiteit van het immuunsysteem (waar anti-TPO een van de markers voor is).

Als de ontsteking vermindert kan het zijn dat de schildklier beter gaat functioneren, waardoor de instelling van de medicatie aangepast kan worden. Het is dus van belang dat de symptomen goed in de gaten gehouden moeten worden. Als er symptomen optreden van teveel schildklierhormoon zoals zweten en hartkloppingen (hyperthyreoïdie) dan moet de dosering schildklierhormoon aangepast worden. Het is dus zeer belangrijk dat er een goede communicatie is met de arts en dat er met regelmaat testen gedaan worden.

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us