Ziekte van Hashimoto

Auteur: Ir. Ralph Moorman

ziekte van hashimoto

De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier en met een goed medisch behandelplan + leefstijl aanpassingen is het mogelijk dat symptomen/ klachten verminderen.

Wat is de ziekte van Hashimoto?

Hashimoto of struma lymphomatosa is een chronische ontsteking van de schildklier waarbij antistoffen worden gemaakt die gemeten kunnen worden in het bloed. Door deze chronische ontsteking (auto-immuun thyreoiditis) valt het immuunsysteem als het ware de lichaamseigen schildkliercellen aan waardoor de schildklier te weinig schildklierhormonen aan gaat maken.

Met andere woorden is de betekenis van de Ziekte van Hashimoto een immuunsysteem probleem waardoor een secundair probleem ontstaat, namelijk een ontstoken schildklier die zorgt voor een onderfunctie van de schildklier.

De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier.

De ziekte komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en lijkt ook een erfelijke component te hebben (familiaire aanleg). Bij goede behandeling hoeft de ziekte van Hashimoto geen negatieve invloed te hebben op de levenskwaliteit en levensverwachting.

Voorbeelden van andere schildklierproblemen die te maken hebben met schildklierontsteking (afweersysteem) zijn ziekte van quervain en de ziekte van graves (auto-immuunziekte).

Wat zijn symptomen van de Hashimoto ziekte?

Bij de ziekte van Hashimoto treden er symptomen op vanwege een onderproductie van schildklierhormonen en een overactief immuunsysteem. Mogelijke verschijnselen zijn:

  • Depressie (depressief, lusteloos, somber gevoel)
  • Droge huid
  • Gewichtstoename (moeilijk afvallen)
  • Gewrichtsklachten
  • Haaruitval (dun haar)
  • Hoge cholesterol
  • Hoofdpijn
  • Koude handen en voeten (kouwelijkheid, lage lichaamstemperatuur)
  • Lage hartslag (laag en soms onregelmatig hartritme)
  • Obstipatie (moeilijke stoelgang, constipatie)
  • Opgezette schildklier (schildkliervergroting)
  • Psychische klachten
  • Reumatische klachten verergering
  • Slechte concentratie
  • Spierkrampen, spierpijn en stijve spieren
  • Verminderde lengtegroei (indien nog in de groei)
  • Vermoeidheid (chronisch)
  • Vertraagde reflexen
  • Vocht vasthouden (vooral in handen, voeten en gezicht)

Over de diagnose en testen

Als blijkt dat er veel symptomen zijn die mogelijk duiden op een traag werkende schildklier en de ziekte van Hashimoto dan kan de arts besluiten testen aan te vragen. Als de TSH te hoog is (boven referentie-waarde) en de T4 te laag in het bloed (bloedtest) dan is dit een bevestiging.

Een andere testwaarde die men mee kan nemen is de anti-TPO. Anti-TPO is een van de antistoffen die de schildklier kunnen aanvallen en dus de werking vertragen bijHashimoto. Het is overigens niet altijd zo dat de schildklier vertraagd is wanneer de anti-TPO verhoogd is.  TPO (thyreoperoxidase) is een eiwit (enzym) dat in de schildklier aanwezig is om te helpen bij de productie van schildklierhormonen. Anti- TPO antistoffen kunnen dus dit enzym “beschadigen” en de werking verminderen.

Is Hashimoto te genezen?

De verschijnselen bij Hashimoto kunnen verminderen en soms kan men de medicatie deels of zelfs geheel afbouwen in overleg met de arts als de ontsteking afneemt om comolicaties en hyperthyreoidie symptomen te voorkomen. In dat geval heb je het over in remissie komen en niet over genezen. Mochten de weggenomen oorzaken zoals een ongezond voedingspatroon en stressfactoren terugkomen dan kunnen de klachten ook weer de kop op steken. Het is dus van belang altijd alert te blijven om klachten bij het ziekteverloop te minimaliseren.

Lees hier de positieve ervaring die Ellen Tiben heeft met deze aandoening.

Reguliere behandeling

De arts zal volgens protocol schildklierhormonen voorschrijven om te compenseren voor het ontstane tekort. Meestal wordt schildkliermedicatie zoals thyrax, tirosint of levothyroxine als behandeling voorgeschreven (T4) bij dit ziektebeeld. Bij zwangerschap wordt de dosis verhoogd. Deze medicijnen zouden geen bijwerkingen moeten geven bij de juiste dosering. Dit is dus het inactieve schildklierhormoon waarvan de voorraad op peil moet blijven, zodat het lichaam dit zelf kan omzetten in de vorm van actief schildklierhormoon T3, wanneer dit nodig is.

Lees hier het interview met internist-endocrinoloog Danielle Steenvoorden over haar integrale werkwijze.

Oorzaken oplossen: Juiste voeding en stressreductie

De belangrijkste aandachtspunten in leefstijl zijn op het gebied van voeding en stress om de immunologische oorzaken aan te pakken.

  1. Op het gebied van voeding is het van belang dat het immuunsysteem zo min mogelijk onnodig geactiveerd wordt. Een cruciaal voedingsthema is het “lekkende darm syndroom”. Als je voeding niet optimaal kan verteren en verdragen dan belast dit het immuunsysteem en kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhogen.
  2. Ook hoge bloedsuikers die ontstaan door insulineresistentie en een ongezond voedingspatroon lokken ontstekingen uit. Het is dus ook verstandig het metabool syndroom (overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker, hoog cholesterol) aan te pakken bij Hashimoto met een gezonde leefstijl.
  3. Daarnaast ondermijnt chronische stress het immuunsysteem (bijnieruitputting en hoog cortisol) (1). Een overbelast immuunsysteem kan Hashimoto veroorzaken en verergeren. Het is uiteindelijk dus een brede leefstijlaanpak die voor succes kan zorgen.
  4. Op het gebied van voeding komt in onderzoek steeds meer naar voren dat een glutenvrij en zuivelvrij eetpatroon positieve effecten kan hebben (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), waarschijnlijk vanwege het aanpakken van het lekkende darm syndroom.

Geen suppletie van jodium

Jodium supplementen zijn een contra indicatie bij de ziekte van Hashimoto, omdat dit mogelijk de ontsteking verergert (9). Het mechanisme hierachter is echter nog niet opgehelderd.

Goed doorkoken i.v.m. goïtrogenen

Goïtrogenen zijn stoffen die in onze voeding zitten die de aanmaak van schildklierhormonen kunnen bemoeilijken. Zo remmen deze stoffen de werking van het enzym TPO (anti-TPO dus). TPO is het enzym dat helpt om jodium aan tyrosine te ‘plakken’ om T4 te maken. Goïtrogenen zijn voor mensen met een goed werkende schildklier niet zo’n probleem, maar voor mensen met de ziekte van Hashimoto die al een verhoogde anti-TPO hebben kan het een aandachtspunt zijn. Goïtrogenen kunnen afgebroken worden door verhitting dus het is dan zaak voeding die veel van deze stoffen bevat goed door te koken. Ook langdurige fermentatie breekt deze stoffen af. Voedingsbronnen die veel goïtrogenen bevatten zijn: soja-producten, raapzaadolie, koolsoorten en cassave.

Download online hormoontest

Ervaringen complementaire leefstijlcoaching

De afgelopen jaren hebben ik en de Trainers Hormoonfactor veel successen mogen ervaren door complementaire leefstijlcoaching bij de ziekte van Hashimoto. Het gaat hierbij vooral om vermindering van klachten, toename van energie, vitaliteit en welbevinden, maar ook remissie komt voor.

Het doel is om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en in balans te brengen door begeleiding op het gebied van voeding, training (beweging) en stress-management. De ontstekingsactiviteit van de schildklier kan hierdoor verlagen en de werking verbeteren.

De verlaging van de anti-TPO door de leefstijlinterventie kan eventueel in het bloed zichtbaar worden en een teken zijn dat er verbetering plaatsvindt. Dit doet men echter niet standaard omdat in het artsenprotocol alleen controle op het niveau van schildklierhormoon is en niet zozeer de activiteit van het immuunsysteem (waar anti-TPO een van de markers voor is).

Als de ontsteking vermindert kan het zijn dat de schildklier beter gaat functioneren. Hierdoor kan men de instelling van de medicatie aanpassen. Het is dus van belang om de symptomen goed in de gaten te houden. Als er symptomen optreden van teveel schildklierhormoon zoals zweten en hartkloppingen (hyperthyreoïdie) dan moet je de dosering schildklierhormoon aanpassen. Het is dus zeer belangrijk dat er een goede communicatie is met de arts en dat men met regelmaat test.(9)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties