schildklier hormoon

Schildklier hormoon

De drie meest gestelde vragen over het schildklier hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het schildklier hormoon?

Het schildklierhormoon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de schildklier onder invloed van het hypofyse hormoon TSH en het hypothalamus hormoon TRH. Het schildklierhormoon of T4 is nog inactief en moet om zijn werking te kunnen doen omgezet worden in het actieve T3 (vooral in de lever). T3 stimuleert de stofwisseling.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de stofwisseling door de mitochondriën in de cel aan het werk te zetten. Dit versnelt lichaamsprocessen zoals de doorbloeding, de warmtehuishouding, de darm peristaltiek en de verbranding.
  • Stimuleert de groei (de aanmaak van groeihormoon).

Hoe test je de schildklier?

Bij het onderzoek naar de schildklier zijn er meerdere bloedwaardes belangrijk voor een arts en daarnaast natuurlijk de symptomen check. Om de werking van de schildklier zelf te onderzoeken wordt meestal gekeken naar de waarde van TSH en van T4.

Veel voorkomende schildklierproblemen zijn:

  • Autoimmuunziekten. Zo is er de ziekte van Graves (te snelle schildklier) en de ziekte van Hashimoto (te trage schildklier). In het bloed zijn antistoffen te meten om dit op te sporen, namelijk anti-TPO en anti-TSI.
  • Soms is er sprake van een probleem in de omzetting van T4 naar T3. Eigenlijk is dit geen schildklierprobleem, maar een omzettingsprobleem. Vaak zijn er dan toch symptomen terwijl de TSH en T4 goed zijn. In dat geval zou de T3 ook onderzocht kunnen worden in het bloed en moeten vervolgens de oorzaken van deze slechte omzetting worden aangepakt.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

(7stemmen, gemiddeld: 3,57 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janna
Janna
2 jaren geleden

Hallo!

Iemand die mij dierbaar is, heeft een gezondheidsprobleem: hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier met een hoog niveau van TSH in de bloedwaarden. Hij neemt hier al jaren medicatie voor: thyroxine. Bijkomend probleem is dat hij een gezwel (nodule) heeft op de schildklier. Dit gezwel is in de loop der jaren zo groot geworden (een diameter van 6 cm) dat hij nu het advies heeft gekregen om de schildklier volledig te laten verwijderen (volledige thyreoïdectomie). Voordat zo’n ingrijpende operatie plaatsvindt, zou hij graag een second opinion willen (m.b.t. niet-regulier behandelwijzen).

Alle tips zijn zeer welkom!

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Janna
2 jaren geleden

Beste Janna,

Voor een second opinion kun je het beste naar een orthomoleculair arts die bekend is met schildklierproblematie. Je mag mij evt. een mail sturen met de woonplaats, dan kijk ik met jullie mee.

Janna
Janna
Antwoord aan  Gerda van Dijk
2 jaren geleden

Beste Gerda,

Heel graag! Zou je mij je mailadres kunnen geven? Veel dank.

Janna
Janna
Antwoord aan  Gerda van Dijk
2 jaren geleden

Wellicht is het handiger om hier meteen aan te geven dat het niet om een plaats in Nederland gaat; Parijs zou de beste locatie zijn. Ik zou het erg waarderen als je me daar iemand zou kunnen adviseren.

Veel dank!

Liz Hesselink
Liz Hesselink
Antwoord aan  Gerda van Dijk
1 jaar geleden

hallo, ik woon in Spanje in de regio Alicante, zijn er hier ook van artsen???
normaal altijd via huisarts. heb het al meer dan 10 jaar en nog steeds of weer problemen
gr. Liz.

Gast
Gast
Antwoord aan  Janna
1 jaar geleden

Had het ook net hetzelfde , veel te lang gewacht om de knobbel te verwijderen resultaat rechterschildklier en topje linkerschildklier verwijdert . De ingreep is nu 3 jaar geleden gebeurt en heb me nooit meer energiek gevoeld schildklierwaardes staan goed maar ik voel me veel minder …

Marieke
Marieke
1 jaar geleden

Goedenavond. Kunt u misschien verklaren hoe het kan dat mijn TSH laag is (bloedonderzoek gaf laatst 0,44 weer met medicatiegebruik) met bij behorende klachten als verstoorde darmfunctie, aankomen, haaruitval, broze nagels, vermoeidheid, terwijl T4 stabiel blijft (13a14) en de T3 ook goed (4,2) blijkt te zijn?
Dit patroon is al langer aan de hand en de arts heeft nog geen verklaring gevonden, er volgt nader onderzoek. Klachten worden behandeld met Euthyrax.

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Marieke
1 jaar geleden

Beste Marieke,

Daar kunnen meerdere verklaringen voor zijn zoals bv. mineralentekorten, vitaminetekorten, stress.

Henny
Henny
7 maanden geleden

Hallo, Ik word dinsdag geopereerd en dan krijg ik een roesje waar iets met soja in zit. Iets anders dan voeding. Dat is mij verteld toen ze vroegen of ik allergisch ben voor soja want dan houden ze daar rekening mee. Nu heb ik een trage schildklier (de tsh is 15 maar de t4 is 11,3 waardoor ik er geen thyrax voor heb) en weet ik dat je beter geen soja producten kunt eten (en geen rauwe koolsoorten) ivm de goitrogenen. Ik zou graag willen weten of de soja die in de sedatie zit ook een negatieve invloed heeft op… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Henny
7 maanden geleden

Beste Henny,

Ik ken de samenstelling van de sedatie niet maar ik vermoed dat de hoeveelheid wel mee zal vallen.
Bij een TSH van 15 zou ik zeker meer waarden willen weten. Er gaat duidelijk iets niet goed.

Henny
Henny
Antwoord aan  Gerda van Dijk
7 maanden geleden

Bedankt voor je reactie. Heb het ook zo gelaten met de sedatie.
Zou je me nog kunnen vertellen over welke waarden je het dan hebt, zodat ik er specifiek naar kan vragen?
(De t3 was 3,6)