Skip to content
schildklier hormoon

Schildklier hormoon

De drie meest gestelde vragen over het schildklier hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het schildklier hormoon?

Het schildklierhormoon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de schildklier onder invloed van het hypofyse hormoon TSH en het hypothalamus hormoon TRH. Het schildklierhormoon of T4 is nog inactief en moet om zijn werking te kunnen doen omgezet worden in het actieve T3 (vooral in de lever). T3 stimuleert de stofwisseling.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de stofwisseling door de mitochondriën in de cel aan het werk te zetten. Dit versnelt lichaamsprocessen zoals de doorbloeding, de warmtehuishouding, de darm peristaltiek en de verbranding.
  • Stimuleert de groei (de aanmaak van groeihormoon).

Hoe test je de schildklier?

Bij het onderzoek naar de schildklier zijn er meerdere bloedwaardes belangrijk voor een arts en daarnaast natuurlijk de symptomen check. Om de werking van de schildklier zelf te onderzoeken wordt meestal gekeken naar de waarde van TSH en van T4.

Veel voorkomende schildklierproblemen zijn:

  • Autoimmuunziekten. Zo is er de ziekte van Graves (te snelle schildklier) en de ziekte van Hashimoto (te trage schildklier). In het bloed zijn antistoffen te meten om dit op te sporen, namelijk anti-TPO en anti-TSI.
  • Soms is er sprake van een probleem in de omzetting van T4 naar T3. Eigenlijk is dit geen schildklierprobleem, maar een omzettingsprobleem. Vaak zijn er dan toch symptomen terwijl de TSH en T4 goed zijn. In dat geval zou de T3 ook onderzocht kunnen worden in het bloed en moeten vervolgens de oorzaken van deze slechte omzetting worden aangepakt.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

(4stemmen, gemiddeld: 3,50 van de 5)

Loading...

8
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MariekeGastLiz HesselinkGerda van DijkJanna Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Janna
Gast
Janna

Hallo!

Iemand die mij dierbaar is, heeft een gezondheidsprobleem: hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier met een hoog niveau van TSH in de bloedwaarden. Hij neemt hier al jaren medicatie voor: thyroxine. Bijkomend probleem is dat hij een gezwel (nodule) heeft op de schildklier. Dit gezwel is in de loop der jaren zo groot geworden (een diameter van 6 cm) dat hij nu het advies heeft gekregen om de schildklier volledig te laten verwijderen (volledige thyreoïdectomie). Voordat zo’n ingrijpende operatie plaatsvindt, zou hij graag een second opinion willen (m.b.t. niet-regulier behandelwijzen).

Alle tips zijn zeer welkom!

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Beste Janna,

Voor een second opinion kun je het beste naar een orthomoleculair arts die bekend is met schildklierproblematie. Je mag mij evt. een mail sturen met de woonplaats, dan kijk ik met jullie mee.

Janna
Gast
Janna

Beste Gerda,

Heel graag! Zou je mij je mailadres kunnen geven? Veel dank.

Janna
Gast
Janna

Wellicht is het handiger om hier meteen aan te geven dat het niet om een plaats in Nederland gaat; Parijs zou de beste locatie zijn. Ik zou het erg waarderen als je me daar iemand zou kunnen adviseren.

Veel dank!

Liz Hesselink
Gast
Liz Hesselink

hallo, ik woon in Spanje in de regio Alicante, zijn er hier ook van artsen???
normaal altijd via huisarts. heb het al meer dan 10 jaar en nog steeds of weer problemen
gr. Liz.

Gast
Gast
Gast

Had het ook net hetzelfde , veel te lang gewacht om de knobbel te verwijderen resultaat rechterschildklier en topje linkerschildklier verwijdert . De ingreep is nu 3 jaar geleden gebeurt en heb me nooit meer energiek gevoeld schildklierwaardes staan goed maar ik voel me veel minder …

Marieke
Gast
Marieke

Goedenavond. Kunt u misschien verklaren hoe het kan dat mijn TSH laag is (bloedonderzoek gaf laatst 0,44 weer met medicatiegebruik) met bij behorende klachten als verstoorde darmfunctie, aankomen, haaruitval, broze nagels, vermoeidheid, terwijl T4 stabiel blijft (13a14) en de T3 ook goed (4,2) blijkt te zijn?
Dit patroon is al langer aan de hand en de arts heeft nog geen verklaring gevonden, er volgt nader onderzoek. Klachten worden behandeld met Euthyrax.

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Beste Marieke,

Daar kunnen meerdere verklaringen voor zijn zoals bv. mineralentekorten, vitaminetekorten, stress.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!