schildklierhormoon

Schildklierhormoon

De drie meestgestelde vragen over het schildklierhormoon worden hier beantwoord.

Wat is het schildklierhormoon?

Het schildklierhormoon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de schildklier onder invloed van het hypofysehormoon TSH en het hypothalamushormoon TRH. Het schildklierhormoon of T4 is nog inactief en moet om zijn werking te kunnen doen omgezet worden in het actieve T3 (vooral in de lever). T3 stimuleert de stofwisseling.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de stofwisseling door de mitochondriën in de cel aan het werk te zetten. Dit versnelt lichaamsprocessen zoals de doorbloeding, de warmtehuishouding, de darmperistaltiek en de verbranding.
  • Stimuleert de groei (de aanmaak van groeihormoon).

Hoe test je de schildklier?

Bij het onderzoek naar de schildklier zijn er meerdere bloedwaardes belangrijk voor een arts en daarnaast natuurlijk de symptomencheck. Om de werking van de schildklier zelf te onderzoeken wordt meestal gekeken naar de waarde van TSH en van T4.

Veel voorkomende schildklierproblemen zijn:

  • Auto-immuunziekten. Zo is er de ziekte van Graves (te snelle schildklier) en de ziekte van Hashimoto (te trage schildklier). In het bloed zijn antistoffen te meten om dit op te sporen, namelijk anti-TPO en anti-TSI.
  • Soms is er sprake van een probleem in de omzetting van T4 naar T3. Eigenlijk is dit geen schildklierprobleem, maar een omzettingsprobleem. Vaak zijn er dan toch symptomen terwijl de TSH en T4 goed zijn. In dat geval zou de T3 ook onderzocht kunnen worden in het bloed en moeten vervolgens de oorzaken van deze slechte omzetting worden aangepakt.

Minder voorkomende problemen zijn de vergrote schildklier (struma) en postpartum- of virale thyroïditis.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us