Schildklierhormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

schildklierhormoon

De 4 meest gestelde vragen over het schildklier hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het schildklierhormoon?

Dit zijn hormonen die de schildklier produceert uit met mineraal jodium en het aminozuur tyrosine onder invloed van het hypofysehormoon TSH (schildklier stimulerend hormoon) en het hypothalamushormoon TRH (schildklier vrijmakend hormoon). Calcitonine is een minder bekend hormoon dat door de schildklier geproduceerd wordt.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de stofwisseling in het lichaam door de mitochondriën in de cel aan het werk te zetten. Dit versnelt lichaamsprocessen zoals de doorbloeding, de warmtehuishouding, de darmperistaltiek en de verbranding.
  • Stimuleert de (lengte)groei (de aanmaak van groeihormoon).

Let op: Het schildklierhormoon of T4 (thyroxine) is nog inactief en moet om zijn werking te kunnen doen omgezet worden in het actieve T3 (vooral in de lever). T3 (tri-joodthyronine) stimuleert de stofwisseling.

Download online hormoontest

Hoe test je de schildklier?

Bij het onderzoek naar de schildklier zijn er meerdere bloedwaardes belangrijk voor een arts en daarnaast natuurlijk de symptomencheck. Men kijkt naar de normaalwaarden van TSH en van T4 om de werking van de schildklier zelf te onderzoeken.

Wat zijn veel voorkomende schildklierproblemen?

  • Auto-immuunziekten. Zo is er de ziekte van Graves (te snelle schildklier/ teveel aanmaak) en de ziekte van Hashimoto (te trage schildklier/ te weinig aanmaak die het meest de vrouw voorkomt). In het bloed zijn antistoffen te meten om dit op te sporen, namelijk anti-TPO en anti-TSI.
  • Soms is er sprake van een probleem in de omzetting van T4 naar T3. Eigenlijk is dit geen schildklierprobleem, maar een omzettingsprobleem. Vaak zijn er dan toch symptomen terwijl de TSH en T4 goed zijn. In dat geval onderzoek je ook de T3 in het bloed pak je vervolgens de oorzaken van deze slechte omzetting aan.

Minder voorkomende problemen zijn de vergrote schildklier (struma) en postpartum- of virale thyroïditis.

Behandeling arts

Medische schildklierhormoon tekorten behandelt men met medicijnen (pillen) om de schildklier sneller te laten werken. Er bestaan zowel chemische middelen (Thyrax, Tirosint, Euthyrox) als natuurlijke preparaten of extracten (Armour, Thyroidium).(1)

Wat is resistentie voor schildklierhormonen?

Ook resistentie voor schildklierhormonen komt voor. Dit is gelukkig zeldzaam en meestal genetisch van aard. Er bestaan genetische testen voor. De T4 is vaak een beetje aan de hoge kant terwijl er geen symptomen zijn van hyperthyroïdie. Soms is de T4 normaal en zijn er symptomen van een trage schildklier. In dat geval worden er wel schildklierhormonen voorgeschreven. Schildklierhormoon resistentie komt voor bij 1 op 40.000 mensen.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties