Schildklierhormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

schildklierhormoon

De 4 meest gestelde vragen over het schildklier hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het schildklierhormoon?

Dit zijn hormonen die de schildklier produceert uit met mineraal jodium en het aminozuur tyrosine onder invloed van het hypofysehormoon TSH (schildklier stimulerend hormoon) en het hypothalamushormoon TRH (schildklier vrijmakend hormoon). Calcitonine is een minder bekend hormoon dat door de schildklier geproduceerd wordt.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de stofwisseling in het lichaam door de mitochondriën in de cel aan het werk te zetten. Dit versnelt lichaamsprocessen zoals de doorbloeding, de warmtehuishouding, de darmperistaltiek en de verbranding.
  • Stimuleert de (lengte)groei (de aanmaak van groeihormoon).

Let op: Het schildklierhormoon of T4 (thyroxine) is nog inactief en moet om zijn werking te kunnen doen omgezet worden in het actieve T3 (vooral in de lever). T3 (tri-joodthyronine) stimuleert de stofwisseling.

Download online hormoontest

Hoe test je de schildklier?

Bij het onderzoek naar de schildklier zijn er meerdere bloedwaardes belangrijk voor een arts en daarnaast natuurlijk de symptomencheck. Men kijkt naar de normaalwaarden van TSH en van T4 om de werking van de schildklier zelf te onderzoeken.

Wat zijn veel voorkomende schildklierproblemen?

  • Auto-immuunziekten. Zo is er de ziekte van Graves (te snelle schildklier/ teveel aanmaak) en de ziekte van Hashimoto (te trage schildklier/ te weinig aanmaak die het meest de vrouw voorkomt). In het bloed zijn antistoffen te meten om dit op te sporen, namelijk anti-TPO en anti-TSI.
  • Soms is er sprake van een probleem in de omzetting van T4 naar T3. Eigenlijk is dit geen schildklierprobleem, maar een omzettingsprobleem. Vaak zijn er dan toch symptomen terwijl de TSH en T4 goed zijn. In dat geval onderzoek je ook de T3 in het bloed pak je vervolgens de oorzaken van deze slechte omzetting aan.

Minder voorkomende problemen zijn de vergrote schildklier (struma) en postpartum- of virale thyroïditis.

Behandeling arts

Medische schildklierhormoon tekorten behandelt men met medicijnen (pillen) om de schildklier sneller te laten werken. Er bestaan zowel chemische middelen (Thyrax, Tirosint, Euthyrox) als natuurlijke preparaten of extracten (Armour, Thyroidium).(1)

Wat is resistentie voor schildklierhormonen?

Ook resistentie voor schildklierhormonen komt voor. Dit is gelukkig zeldzaam en meestal genetisch van aard. Er bestaan genetische testen voor. De T4 is vaak een beetje aan de hoge kant terwijl er geen symptomen zijn van hyperthyroïdie. Soms is de T4 normaal en zijn er symptomen van een trage schildklier. In dat geval worden er wel schildklierhormonen voorgeschreven. Schildklierhormoon resistentie komt voor bij 1 op 40.000 mensen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Graag zou ik willen weten waarom ik thyrax moet innemen?
Mijn Schildklier Uitslag is
TSH is 15,5 en t4 is 8,8
Maar ik voel me goed.
Waar is het gevaarlijk voor
Als ik geen medicijnen in ga nemen?
En kan ik er evt. Ook nog iets anders ertegen doen?
Groet Carolien

Beste Carolien,

Jouw (huis)arts werkt volgens bepaalde richtlijnen die zeggen dat hij bij deze waarden medicatie kan/moet voorschrijven. Je zou kunnen vragen of je over een aantal weken nog eens bloed mag prikken om te kijken hoe het er dan voor staat. Deze uitslag is tenslotte ook maar een momentopname. Je kunt je verdiepen in de leefstijl volgens de Hormoonfactor. Veel mensen zagen hun klachten/waarden verbeteren door het verbeteren van voeding, beweging/training en stressreductie.

Succes!

Dank U Gerda,
ik ga aan de slag met de hormoonfactor en laat me over 3 maanden weer prikken
groet Carolien

Hallo, Ik word dinsdag geopereerd en dan krijg ik een roesje waar iets met soja in zit. Iets anders dan voeding. Dat is mij verteld toen ze vroegen of ik allergisch ben voor soja want dan houden ze daar rekening mee. Nu heb ik een trage schildklier (de tsh is 15 maar de t4 is 11,3 waardoor ik er geen thyrax voor heb) en weet ik dat je beter geen soja producten kunt eten (en geen rauwe koolsoorten) ivm de goitrogenen. Ik zou graag willen weten of de soja die in de sedatie zit ook een negatieve invloed heeft op… Lees verder »

Beste Henny,

Ik ken de samenstelling van de sedatie niet maar ik vermoed dat de hoeveelheid wel mee zal vallen.
Bij een TSH van 15 zou ik zeker meer waarden willen weten. Er gaat duidelijk iets niet goed.

Bedankt voor je reactie. Heb het ook zo gelaten met de sedatie.
Zou je me nog kunnen vertellen over welke waarden je het dan hebt, zodat ik er specifiek naar kan vragen?
(De t3 was 3,6)

Goedenavond. Kunt u misschien verklaren hoe het kan dat mijn TSH laag is (bloedonderzoek gaf laatst 0,44 weer met medicatiegebruik) met bij behorende klachten als verstoorde darmfunctie, aankomen, haaruitval, broze nagels, vermoeidheid, terwijl T4 stabiel blijft (13a14) en de T3 ook goed (4,2) blijkt te zijn?
Dit patroon is al langer aan de hand en de arts heeft nog geen verklaring gevonden, er volgt nader onderzoek. Klachten worden behandeld met Euthyrax.

Beste Marieke,

Daar kunnen meerdere verklaringen voor zijn zoals bv. mineralentekorten, vitaminetekorten, stress.

Hallo!

Iemand die mij dierbaar is, heeft een gezondheidsprobleem: hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier met een hoog niveau van TSH in de bloedwaarden. Hij neemt hier al jaren medicatie voor: thyroxine. Bijkomend probleem is dat hij een gezwel (nodule) heeft op de schildklier. Dit gezwel is in de loop der jaren zo groot geworden (een diameter van 6 cm) dat hij nu het advies heeft gekregen om de schildklier volledig te laten verwijderen (volledige thyreoïdectomie). Voordat zo’n ingrijpende operatie plaatsvindt, zou hij graag een second opinion willen (m.b.t. niet-regulier behandelwijzen).

Alle tips zijn zeer welkom!

Had het ook net hetzelfde , veel te lang gewacht om de knobbel te verwijderen resultaat rechterschildklier en topje linkerschildklier verwijdert . De ingreep is nu 3 jaar geleden gebeurt en heb me nooit meer energiek gevoeld schildklierwaardes staan goed maar ik voel me veel minder …

Beste Janna,

Voor een second opinion kun je het beste naar een orthomoleculair arts die bekend is met schildklierproblematie. Je mag mij evt. een mail sturen met de woonplaats, dan kijk ik met jullie mee.

hallo, ik woon in Spanje in de regio Alicante, zijn er hier ook van artsen???
normaal altijd via huisarts. heb het al meer dan 10 jaar en nog steeds of weer problemen
gr. Liz.

Wellicht is het handiger om hier meteen aan te geven dat het niet om een plaats in Nederland gaat; Parijs zou de beste locatie zijn. Ik zou het erg waarderen als je me daar iemand zou kunnen adviseren.

Veel dank!

Beste Gerda,

Heel graag! Zou je mij je mailadres kunnen geven? Veel dank.