insuline hormoon

Insuline hormoon

De drie meest gestelde vragen over het insuline hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het insuline hormoon?

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel in toom houdt en wordt gemaakt in de alvleesklier (Eilandjes van Langerhans, hormoonklier).

Wat is de functie van insuline?

Insuline heeft meerdere functies:

  • Het stimuleert de opname van suikers in de lichaamscellen vanuit het bloed. Hierdoor loopt de bloedsuiker niet te ver op en kan de cel de suikers opslaan of verbranden en komt energie vrij.
  • Stimuleert de opname van eiwitten in de cel, en bevordert de spiergroei (anabool hormoon).
  • Stimuleert de aanmaak en/of het in stand houden van de spiermassa.
  • Bevordert de aanmaak van testosteron. Hoe meer insuline er in het bloed circuleert, hoe meer LH er wordt gemaakt in de hypofyse. LH stimuleert in de eierstok vooral het weefsel dat zorgt voor de aanmaakt van testosteron. Te hoge hoeveelheid insuline kan ook zorgen voor het uitblijven van de eisprong.

 Hoe kunnen we dit hormoon in balans brengen?

Om het insuline hormoon optimaal te laten functioneren is een brede leefstijlaanpak nodig. Door overgewicht (metabool syndroom), chronische stress, voeding die de bloedsuiker te snel laat stijgen, voedselovergevoeligheden, slechte darmwerking en een inactieve leefstijl worden de receptoren voor insuline ongevoelig.

Hierdoor is de werking van insuline niet optimaal. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. De meest zware vorm van insulineresistentie is diabetes type 2 (ouderdomssuiker).

Om het hormoon weer in balans te brengen is het volgende van belang:

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

(2stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carmen Coman
Carmen Coman
2 jaren geleden

Hi Ralph, dank voor jouw inspaning voor een healthy mind . Top! Ik hen er veel aan.
Wat insuline bereft.. ik ben benieuwd wat jouw mening is over intermitent fasting, vooral als tool om insuline resistentie aan te pakken.
Alvast bedankt & Have a happy day!

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Carmen Coman
2 jaren geleden

Hoi Carmen,

Intermittent fasting heeft zeker goede invloed op de bloedsuikerspiegel. Voor sommige mensen is dit een te heftige methode. Zij kunnen beginnen met het verminderen van het aantal eetmomenten. Krachttraining is ook een goede manier.