Insuline hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

insuline hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het insuline hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het insuline hormoon?

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel in toom houdt. Een ander alvleesklier hormoon wat een tegengestelde functie heeft, namelijk het verhogen van de bloedsuiker is glucagon. Insuline en glucagon zijn met een mooi woord antagonisten (tegenovergesteld) van elkaar.

Waar wordt insuline gemaakt?

Insuline aanmaak vindt plaats in de alvleesklier (Eilandjes van Langerhans). Dit is een van de belangrijkste hormoonklieren.

Download online hormoontest

Wat doet insuline?

Insuline heeft meerdere functies:

  • Het stimuleert de opname van suikers in de lichaamscellen vanuit het bloed. Hierdoor loopt de bloedsuiker niet te ver op en kan de cel de suikers opslaan of verbranden en komt er energie vrij. Het is zeer van belang dat het bloedglucosegehalte niet te hoog wordt om schade door versuikering in het lichaam te voorkomen.
  • Stimuleert de opname van eiwitten in de cel, en bevordert de spiergroei (anabool hormoon).
  • Stimuleert de aanmaak en/of het in stand houden van de spiermassa.
  • Bevordert de aanmaak van testosteron. Hoe meer insuline er in het bloed circuleert, hoe meer LH er wordt gemaakt in de hypofyse. LH stimuleert in de eierstok vooral het weefsel dat zorgt voor de aanmaakt van testosteron. Een teveel aan insuline kan ook zorgen voor het uitblijven van de eisprong.

Wat is insulineresistentie?

Door overgewicht (metabool syndroom), chronische stress, voeding die de bloedsuiker te snel laat stijgen, voedselovergevoeligheden, slechte darmwerking en een inactieve leefstijl worden de receptoren voor insuline ongevoelig.

Hierdoor is de werking van insuline niet optimaal waardoor er meer insuline nodig is om de bloedsuiker omlaag te krijgen dan zou moeten. Vaak is er dan sprake van overcompensatie waardoor er in ‘paniek’ zoveel insuline wordt afgegeven dat er een dip na de maaltijd ontstaat. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. De meest zware vorm van insulineresistentie is diabetes type 2 (ouderdomssuiker), waarbij de bloedsuiker niet meer onder controle is en te hoog oploopt. Diabetes type 1 is heel wat anders. Ik dat geval kan de alvleesklier bijna geen insuline aanmaken (tekort aan insuline) door een auto-immuunziekte, een andere medische oorzaak dus waardoor er hoge bloedsuiker (hyperglycemie) kan ontstaan.

Vaak leidt insulineresistentie ook tot leptineresistentie. Leptine zorgt voor verzadigingsgevoel (en dus onderdrukking hongergevoel) en dat maakt de kans op overeten nog groter.(1)

Hoe kunnen we dit hormoon in balans brengen?

Om het insuline hormoon optimaal te laten functioneren is een brede leefstijlaanpak nodig. Om het hormoon weer in balans te brengen is het volgende van belang:

Kan insuline ook toegediend worden?

Ja, bij diabetes wordt soms insuline voorgeschreven. Er twee soorten:

  1. Langwerkende insuline (dagelijks 1 of 2 keer injecteren)
  2. Kortwerkende insuline (spuiten na de maaltijd om glucosepieken op te vangen).

De meest vervelende bijwerking van het toedienen van insuline kan een verlaagde bloedsuiker of hypo zijn. Daarnaast kunnen de plaatsen waar insuline ingespoten wordt irritatie gaan geven.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hi Ralph, dank voor jouw inspaning voor een healthy mind . Top! Ik hen er veel aan.
Wat insuline bereft.. ik ben benieuwd wat jouw mening is over intermitent fasting, vooral als tool om insuline resistentie aan te pakken.
Alvast bedankt & Have a happy day!

Hoi Carmen,

Intermittent fasting heeft zeker goede invloed op de bloedsuikerspiegel. Voor sommige mensen is dit een te heftige methode. Zij kunnen beginnen met het verminderen van het aantal eetmomenten. Krachttraining is ook een goede manier.