menstruatieklachten

Menstruatieklachten

In dit artikel uitleg over de klachten en behandeling voor menstruatieklachten (PMS).

Wat is menstruatie?

De menstruatie is het maandelijks bloedverlies dat optreedt bij vrouwen in hun vruchtbare jaren (ongesteld zijn). Het baarmoederslijmvlies breekt af en verlaat het lichaam via de vagina (bloed en slijm) wanneer de eicel niet bevrucht wordt en er geen zwangerschap optreedt. Een nieuwe cyclus start en het begin van de menstruatie telt als de eerste dag van de maandelijkse cyclus die gemiddeld 28 dagen zal duren.

Wat zijn menstruatieklachten?

Menstruatieklachten zijn vrouwenklachten die vlak voor en tijdens de menstruatieperiode op kunnen treden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • hoofdpijn
 • migraine
 • buikpijn
 • darmklachten
 • hevig bloedverlies
 • slecht slapen
 • eetbuien
 • gevoel van suikerverslaving
 • vermoeidheid
 • verminderde prestatie tijdens sporten
 • PMS klachten (chagrijnig, prikkelbaar, depressief).

In welke mate deze klachten plaatsvinden is van vrouw tot vrouw verschillend.

Wat is de oorzaak van deze klachten?

Er is een genetische component en daarnaast ook invloed vanuit leefstijl.

Oestrogeendominantie

Een oorzaak die door het reguliere circuit nog niet omarmd wordt, maar waar wel steeds meer onderzoek naar gedaan wordt is oestrogeendominantie. (1) Bij oestrogeendominantie is de hormonale balans suboptimaal en dit zou menstruatieklachten kunnen veroorzaken en/of verergeren.

Als de werking van oestrogeen te sterk is ten opzichte van progesteron, oestrogeendominantie dus, dan wordt er bijvoorbeeld een te dik baarmoederslijmvlies opgebouwd worden en dit geeft meer klachten bij de menstruatie zoals hevige en langdurige maandelijkse bloedingen (hypermenorroe).

Bij oestrogeendominantie gaat het niet alleen over een verhoogde aanmaak van oestrogeen (eierstokken, bijnieren, vetweefsel) ten opzichte van progesteron (eierstokken, bijnieren), maar ook over de afbraak in de lever van oestrogenen in de verschillende afbraakproducten die soms niet goed verloopt.

Met name de val van de hormonen die plaatsvindt vlak voor de menstruatie vereist een goede hormonale afbraak in de lever en uitscheiding via de ontlasting en urine.

Je voedingspatroon en je leefstijl hebben invloed op deze componenten waar oestrogeendominantie uit bestaat. Daarnaast zijn er ook onderzoeken die een verband met (laaggradige) ontstekingen laten zien. (2), (3) Er zijn ook andere vrouwenklachten die tijdens de menstruatieperiode meer problemen kunnen geven zoals myomen (vleesbomen), poliepen en endometriose.

Wat is de betekenis van PMS?

PMS is een afkorting van premenstrueel syndroom. Dit staat voor klachten die optreden vlak voor de menstruatie, oftewel de psychische en lichamelijke ongemakken die optreden tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten als de menstruatie doorzet maar bij sommige vrouwen houden deze nog een paar dagen aan. Een ernstige vorm van PMS is PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder).

Welke test kan ik hiervoor doen?

PMS is een syndroom. Dit betekent dat dit vooral een verzameling van klinische verschijnselen en symptomen is. Is de belangrijkste oorzaak hormonale schommeling, dan is dit in een bloedtest lastig te onderzoeken. Een symptoom analyse werkt beter.

Als een arts oestrogeendominantie erkent als oorzaak, kan hij/zij een indicatie krijgen van het afbraakproces van oestrogenen. Dit door de afbraakproducten in de urine te bepalen in een gespecialiseerd laboratorium.

Welke behandeling is geschikt?

De oplossingen voor menstruatieklachten kunnen symptoom bestrijdend zijn of meer gericht op leefstijloorzaken. Mijn persoonlijke ervaringen bij het begeleiden van cliënten met PMS is dat leefstijl veel kan doen. De adviezen waarmee ik werk is gericht om oorzaken van oestrogeendominantie aan te pakken. Uiteraard is een combinatie van symptoombestrijding en oorzaak aanpakken ook mogelijk, zeker wanneer de klachten zeer hevig zijn zoals bij PMDD.

Medisch

De arts schrijft bij menstruatieklachten vaak  de anticonceptiepil of het hormoonspiraal voor. Naast anticonceptie zorgen progestogenen ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder dik wordt. Tevens onderdrukken deze synthetische hormonen de aanmaak van oestrogeen en progesteron door het lichaam zelf, waardoor er geen sprake is van hevige hormonale schommelingen.

Is er geen kinderwens? Dan zijn er ook behandelingen van het baarmoederslijmvlies zoals de NovaSure of andere definitieve operaties (verwijderen eierstokken of baarmoeder) mogelijk.

Bij hevige mentale klachten schrijft men ook antidepressiva en anxiolytica voor.

Natuurartsen en sommige reguliere artsen of gynaecologen werken soms met bioidentieke progesteron preparaten zoals progesterongel of utrogestan pillen om oestrogeendominantie te verminderen.

Voeding

Verminder oestrogeendominantie door:

 • het voorkomen of tegengegaan van overgewicht (vetweefstel produceert oestrogeen)
 • de bloedsuiker niet te vaak en te snel laten verstoren
 • de belasting met xeno-oestrogenen laag te houden (bestrijdingsmiddelen, plastics)
 • de lever goed te ondersteunen (om oestrogenen goed af te breken) door weinig cafeïne en alcohol te drinken, veel groenten, vezels en vooral koolsoorten (waar DIM in zit) te eten. (4)

Het hormoonfactor voedingspatroon is speciaal ontworpen om oestrogeendominantie tegen te gaan. Wil je jezelf ontzorgen? Maak dan eens kennis met Ekomenu: gluten-en lactosevrije biologische maaltijden.

Supplementen

DIM (soms in combinatie met indol-3-carbinol) en theunisbloemolie zijn supplementen die gebruikt worden om oestrogeendominantie te verminderen en de afbraak van oestrogenen te verbeteren.

Beweging/sport

Voldoende bewegen en trainen is van belang.

Stress

Stress kan menstruatieklachten en oestrogeendominantie verergeren. (5)

Menstruatieproducten

Wat zijn duurzame en alternatieve oplossingen? Tampons, menstruatiecups of wasbaar maandverband? Lees het hier: https://www.dehormoonfactor.nl/menstruatieproducten

Ir. Ralph Moorman

 

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us