Menstruatieklachten

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

menstruatieklachten

Drie afkortingen met betrekking tot menstruatieklachten worden vaak door elkaar gebruikt. Ik leg het verschil uit tussen PMS, PMDD en PCOS.

Wat is een menstruatie?

De menstruatie is het maandelijks bloedverlies dat optreedt bij vrouwen in hun vruchtbare jaren (ongesteld zijn). Het baarmoederslijmvlies breekt af en verlaat het lichaam via de vagina (bloed en slijm) wanneer de eicel niet bevrucht wordt en er geen zwangerschap optreedt. Ook menstruatiepijnen kunnen hierbij optreden. Een nieuwe cyclus start en het begin van de menstruatie telt als de eerste dag van de maandelijkse cyclus die gemiddeld 28 dagen zal duren.

Rond de menstruatie kunnen verschillende problemen ontstaan. Ook endometriose weefsel reageert op de menstruatie.

Download online hormoontest

Wat is PMS?

PMS is een afkorting van premenstrueel syndroom. Dit staat voor klachten die optreden vlak voor de menstruatie, oftewel de psychische en lichamelijke ongemakken die optreden tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Hoeveel dagen de klachten aanhouden is individueel verschillend. Bij de meeste vrouwen zijn de zware klachten vooral vooraf en verdwijnen of verminderen de klachten als de menstruatie doorzet maar bij sommige vrouwen houden deze nog een paar dagen aan.

Het is een syndroom. Dit betekent dat dit vooral een verzameling van klinische verschijnselen en symptomen is. Is de belangrijkste oorzaak hormonale schommeling, dan is dit in een bloedtest lastig te onderzoeken. Een symptoom analyse werkt beter.

Als een arts oestrogeendominantie erkent als oorzaak, kan hij/zij een indicatie krijgen van het afbraakproces van oestrogenen. Dit door de afbraakproducten in de urine te bepalen in een gespecialiseerd laboratorium.

Hier ga ik iets dieper in op PMS:

  1. Wat zijn PMS symptomen?
  2. Hoe kan je PMS behandelen?

Wat is PMDD?

PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) is een hevige vorm van PMS (die ook tijdens overgang kan voorkomen).

Wat is PCOS?

Dit is een syndroom waarbij er geen of een onregelmatige cyclus is waardoor vrouwen niet of onregelmatig menstrueren. Dit gaat over de hele maand en niet alleen over voorafgaand aan de menstruatie.

Over dit onderwerp zijn meerdere blogs geschreven:

  1. Wat is het PCOS syndroom?
  2. Wat zijn de symptomen van PCOS?
  3. Wat is de beste PCOS behandeling?

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties