Migraine aanval

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

symptomen hormonale migraine aanval

Hieronder tref je een duidelijk overzicht van de migraine symptomen per fase. Daarnaast lees je algemene- en specifieke tips voor de cyclus afhankelijke migraine aanval.

Wat is een migraine aanval?

Migraine is een aandoening op hersenniveau (chronische hersenziekte) waarbij een hoofdpijnaanval(len) in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en/of geur. Daarnaast kan ook een aura (uitvalsverschijnselen) voorkomen.(1)

Hoe lang duurt een migraine aanval?

De waarschuwingsfase is vaak kort, de hoofdpijnfase en andere gevolgen kunnen variëren van een paar uur tot een paar dagen en de herstelfase van een paar dagen tot meer dan een week.

Download online hormoontest

Welke soorten migraine aanvallen zijn er?

Het lijkt me goed om onderscheid te maken tussen cyclusafhankelijke migraine en migraine die op iedere willekeurige dag kan ontstaan. Mijn visie op het ontstaan van migraine is: een verstoring van de bloeddruk en neurotransmitterwerking in het hoofd. Bloeddruk in het hoofd en neurotransmitters hebben invloed op elkaar. Maar in wetenschappelijke zin is hier het laatste woord nog niet over gesproken.

1 Niet- cyclusafhankelijke migraine

Bij niet- cyclusafhankelijke migraine kan de aanval op ieder willekeurig moment van de maand plaatsvinden. Deze vorm van migraine komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

2 Hormonale migraine

Veel vrouwen hebben last van ‘hormonale migraine’ of ‘menstruele migraine’. Deze migraine ontstaat bij sterke hormoonwisselingen. Meestal gaat dit om een sterke verandering in de vrouwelijke hormonen zoals bij een oestrogeendaling in de cyclus of tijdens de overgangsjaren. In de maandelijkse cyclus gebeurt dit een beetje in de dagen rond de eisprong (dag 14) en voor de menstruatie is er een sterke hormoondaling. Als oestrogeen daalt, daalt ook het level van serotonine in het hoofd en de bloeddruk (vaatverwijding). Dit verhoogt de kans op het ontstaan van migraines.

Hieronder leg ik de focus op hormonale migraine, maar er zijn ook veel overeenkomsten met de “gewone” migraine waardoor tevens in dit geval veel informatie bruikbaar kan zijn.

Aanvallen zonder hoofdpijn: oogmigraine

Niet iedereen krijgt hoofdpijn. Een voorbeeld hiervan is oogmigraine. De verschijnselen blijven dan bij een aura en worden niet gevolgd door hoofdpijn (migraine accompagnée).

Wat zijn de oorzaken van hormonale migraine?

Nu is het natuurlijk de vraag waarom de ene vrouw wel last heeft van migraines op deze momenten in de cyclus en de ander niet. Een bekend fenomeen dat hiermee samenhangt is een teveel aan oestrogenen, bekend als oestrogeendominantie. Bij een hoog oestrogeenlevel kunnen de dalingen in oestrogeen veel groter zijn en dit verhoogt mogelijk de kans op hormonale migraine (1).

Bekende oorzaken van een teveel aan oestrogeen zijn:

 • Een hoog vetpercentage, waardoor er meer oestrogeen in het vetweefsel aangemaakt wordt.
 • Veel belasting aan chemische stoffen die op oestrogeen lijken uit bijvoorbeeld plastics en bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde xeno-oestogenen.
 • Slechte leverwerking (door bijvoorbeeld een ‘lekkende darm‘, hoge alcoholconsumptie, cafeïne inname, en/of belasting met chemische stoffen).

Daarnaast bestaan er voor migraine allerlei persoonlijke triggers zoals weerwisselingen, warmte en luchtdrukveranderingen, wisselende stressbelasting, onregelmatige slaap, lichtflitsen en nog veel meer.

Wat zijn de symptomen/ kenmerken per fase?

Bij een migraine aanval zijn er een aantal fases achter elkaar te onderscheiden (2), (3).

Waarschuwingsfase

 • Overgevoeligheid voor allerlei prikkels zoals geur, licht en geluid
 • Veranderde eetlust en hevige trek in bepaalde voedingsmiddelen
 • Onrustig slapen
 • Rusteloosheid.

Aurafase

 • Een soort van bliksems, vlekken en/of sterretjes die acuut het gezichtsveld belemmeren
 • Gezichtsvelduitval
 • Tintelingen, doof gevoel of uitval van arm, been, gezichtsdelen.

Hoofdpijnfase

 • Hevige zware hoofdpijn soms aan 1 kant van het hoofd of beide (kan een paar uur tot dagen aanhouden)
 • Sterke misselijkheid, je ziekt voelen en braken
 • Stijve nek
 • Onrustige darmen
 • Sterke overgevoeligheid voor licht en geluid.

Herstelfase (postdrone fase)

 • Leeg gevoel
 • Vermoeidheid
 • Slechte concentratie
 • Geprikkeldheid.

migraine aanval

Oplossingen om de aanval te stoppen

Tips die om een hormonale migraine aanval te voorkomen of te verlichten werken lang niet voor iedereen en het is dus een zoektocht wat voor jou werkt. Als een migraine aanval zich al heeft ingezet is het moeilijk invloed uit te oefenen op het verloop. De tips hieronder zijn vooral gericht op het voorkomen van een migraine aanval en het verminderen van de frequentie van de aanvallen.

De tips bij andere soorten migraine staan bij algemene remedie.

A) Wat doet de arts?

De arts kan voor de behandeling van cyclus afhankelijke migraine voorstellen het oestrogeen aan te vullen in de menstruatieweek of stopweek als de pil gebruik wordt. Soms wordt aangeraden de pil door te slikken of te switchen naar een hormoonspiraal. Naast hormonale beïnvloeding  zijn er ook allerlei medicijnen om de aanvalsklachten te onderdrukken zoals pijnstillers (ibuprofen, paracetamol), bloedvatverwijdende middelen (bloeddrukverlagers, betablockers) of andere symptoombestrijdende oplossingen zoals Imigran. Deze medicijnen worden ook bij niet-hormonale migraine voorgeschreven.

B) 6 tips voor jezelf

De vrouwelijke hormonen gunstig beïnvloeden met de levensstijl die er op gericht zijn om oestrogeendominantie te verminderen. Deze tips gelden ook voor niet cyclus afhankelijke migraine.

1) Trage schildklier verbeteren
Ook bij een te traag werkende schildklier kan migraine ontstaan. De schildklier heeft invloed op de vrouwelijke cyclus, op het serotoninelevel, soepelheid van spieren en de doorbloeding van het hoofd (4).

2) Bepaalde voeding laten staan 
Ook kan voeding een trigger zijn op het ontstaan van migraine. Sommige voedingsbronnen hebben namelijk invloed op neurotransmitters (serotonine), kunnen zelf een neurotransmitterachtige werking hebben en de bloeddruk beïnvloeden.

Voedingsmiddelen waarvan ik in de praktijk zie dat ze het ontstaan van migraine kunnen uitlokken zijn voedingsmiddelen die gluten en caseïne bevatten, chocolade (theobromine en tryptofaan), alcohol, cafeïne- en theïnebevattende dranken, en toevoegingen aan levensmiddelen zoals glutamaten (E621,smaakversterkers), sulfiet en nitriet (6).

Ook bepaalde (oude) kaassoorten lijken uitlokkers. Daarnaast is het vaak van belang dat het “lekkende darmsyndroom” (hyperpermeabele darm) voorkomen of verholpen wordt (7), (8), (9). Een schommelende bloedsuiker die voorkomt bij insulineresistentie en vasten kan ook meespelen (10), (11). Bij overgewicht (metabool syndroom) (12) en veel laaggradige ontstekingen op de vaatwand komt vaker migraine voor (13).

Op het gebied van voeding is het echt een zoektocht omdat het individueel sterk kan verschillen waar de hersenen op reageren.

NB Ook nicotine uit sigarettenrook beïnvloedt neurotransmitters en kan soms migraine veroorzaken.

3) Stress reduceren
Ook stress heeft invloed op neurotransmitters, de bloeddruk in het hoofd en spierspanning. Vaak treden migraines op bij het ontspannen na stress (minder dan tijdens de stress zelf). Naast algehele stressreductie kan ook magnesiumcitraat helpen (200mg in de morgen, 400mg in de avond). Magnesium helpt spieren (in de nek) ontspannen. Slecht slapen heeft daarnaast ook een negatieve invloed (14).

4) Werk aan je trauma’s 
Ook hoofd-, kaak- en nektrauma’s liggen vaak aan de basis van migraines. Hierbij kan een goede chiropractor of osteopaat soms uitkomst bieden (15). Let ook op verstandskiezen die problemen geven. Het is soms onduidelijk of het ontstaan of de verergering van nekklachten de oorzaak of een gevolg van migraine zijn.

5) Let op bij koud naar warm
Ook sterke temperatuurswisselingen beïnvloeden de vaten in het hoofd (16). Er zijn mensen die met warme douches afgewisseld met koud water soms een migraineaanval kunnen  verminderen. Luchtvochtigheidsveranderingen kunnen ook migraine uitlokken (17).

6) Drink voldoende water
Vochttekort moet ook voorkomen worden (18).

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
64 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik vraag mij steeds af of het zin zou hebben om over te stappen naar een hormoonpiraal tegen de hormonale migraine. Ik slik nu iom de huisarts de pil door om geen stopweek te hebben.

Ik heb denk al migraine van men 9 a. 10 jaar oud ! Als ik klein was kreeg ik het elk weekend. Ik moest overgeven en had harde bonken in men hoofd het was altijd maar 1ne kant dat ik het kreeg , ik had ook oorpijn mijn oren deden zo een pijn dat mijn moeder er watten er in stak voor de druk , en kon geen licht of lawaai verdragen dan! Mijn ogen waren ook regelmatig zeer moe want stonden soms 1oog naar de andere kant gericht.! Moest ook regelmatig overgeven . Maar als ik men medicatie kreeg… Lees verder »

Sinds 6 maanden neem ik DIM-complex capsules en heb nu 6 maanden geen menstruele migraine meer gehad terwijl ik dit gedurende 7 jaar vrijwel iedere maand had, compleet met overgeven en algehele beroerdheid. Nu heb ik heel af en toe lichte hoofdpijn tijdens de menstruatie en rustig aan doen zorgt ervoor dat dat ook weggaat. Ik ben er ongelooflijk blij mee en hoop dat dit voor meer mensen kan helpen.

Hallo Ik ben 46 en sinds mijn 15 heb ik die hormonale migrane ..2 keer per maand 4-5 dagen…reken maar uit hoe veel dagen ik exht ziek ben ..ik heb ook geen kracht meer…heb van alles en nog wat geprobeerd…ibuprifen…napeoxen..imigran..avamigran,,aspirin,alik elke dag b12,d3,kurkuma,magnezij citrat,ben ook niet dik..beter gezegd was ik mijn hele leven dun..beta blokers ook 2 jaar gealikt,nu slik ik escitalopram 10 MG .dat is seratonine,wegens depresie klachten ,ik eet echt gezond ,ik leef gezond, maar helpt niet,allen 2 keer in mijn leven was ik migrane vrij , en dat was het in mijn zwangerschap,soms dacht ik ik wordt… Lees verder »

Hallo Ralph,

Bij mij heeft de migraine duidelijk te maken met hormoonschommelingen. Tijdens de puberteit had ik er behoorlijk last van en ook tijdens mijn twee zwangerschappen (11 en 8 jaar geleden). Daarna heb ik er bijna geen last meer van gehad, maar nu heel af en toe wel weer. De laatste keer ben ik wel redelijk geschrokken, omdat het begon nadat ik 10 minuten bezig was met actief sporten (eerste keer bootcamp). Kan intensief sporten migraine veroorzaken of was dit puur toeval (was wel ook eerste dag van mijn menstruatie).

Hallo Marlise,

Moeilijk om zo te zeggen wat er aan de hand is. Vaak is er een relatie met hormonen maar die hebben ook weer een link met diverse zaken, voeding bijvoorbeeld. Bevat je voeding veel suikers? Dan kan het helpen die te vermijden.

Hallo Ralph, Mogelijk niet helemaal de juiste plek voor mijn klacht maar omdat mijn hoofdpijn ook in aanvallen komt, heb je wellicht advies. 🙂 Spannings-, clusterhoofdpijn en migraine bij mij zijn uitgesloten door diverse artsen, echter ervaar ik dagelijks hoofdpijnaanvallen van 15 min, waarna deze zo’n 2.5 uur verdwijnen, weer 15 min terugkomen, 2.5 uur verdwijnen enz. 24/7. Ik kan er de klok op gelijk zetten. Geen specialist die deze vorm kent en me verder kan helpen. Zelf al jaren in de onderzoeksmodus bezig en bij mij lijken naar mijn idee de neurotransmitters, endorfinen, etc iets te veroorzaken. Tijdens mijn… Lees verder »

Hoi Cindy,

Goed uit laten zoeken maar begin met de voeding. Dat kan al veel schelen.

Teveel slaap kan ook een migraine-aanval uitlokken.
Bedankt voor je informatie, Ralph!

Medicijnen tegen migraine kunnen aspartaam bevatten.. opletten dus.
De reden dat ik met die medicijnen gestopt ben.

Ik zou graag meer willen weten hoe je de bloeddruk optimaal kan houdem en welke voeding hier t meest voor geschikt is.

Groetjes,

S.

Hormoonfactorvoeding 🙂

Hi Ralph, inmiddels al enige tijd in bezit van je boek en daar in meer en minder intensiteit mee bezig. Tijdens mijn eerste zwangerschap ervaarde ik voor het eerst wat migraine nu precies is. Ik heb gemerkt dat mijn aanvallen inderdaad hormonaal zijn en afgelopen maandag met mijn eisprong ineens weer een aanval. Het besluipt je, als een of ander lugugber monster. Heb je het leuk? druk? etc. Dan grijp ik je. Ik heb het niet elke cyclus, dus zaak voor mij is te zoeken wat er nu precies verschilt per cyclus. Mijn vraag aan jou is eigenlijk of ondersteunen… Lees verder »

Beste Anne,

Het beste is om uit te zoeken wat de oorzaak is. Als je denkt de lever, dan moet de lever dus ondersteunt worden.

Ik heb vanaf mijn twaalfde migraine. Klassiek, volgens neuroloog die ik op mijn 24 ste sprak. Alle hierboven genoemde voedingsmiddelen had ik al vroeg uit mijn voedinginname gehaald. Heb allopatische en alternatieve artsen bezocht.
Ben nu inmiddels 60 jaar en de migraine is er nog steeds.
Ik geloof echt dat het, iig bij mij, een hersenziekte is.
Ik slik Maxalt als ik niet zonder kan.
Ooit had ik naast de migraine, allerlei andere soorten hoofdpijn. Deze zijn verdwenen.

Ik heb mijn gehele leven al last van migraine, zeer ernstig, op een gegeven moment bijna dagelijks. Verslaafd aan triptanen en slikte dagelijks anti-epileptica en bètablokkers. Het hielp niet, ik bleef doodziek en ging me op allerlei vlakken slechter voelen. Kreeg acne (als eind dertiger) en fikse haaruitval. Ook veel last van allerlei gyneacologische problemen. Ik at ‘gewoon’ volgens de schijf van vijf. Met redelijk veel chocolade en kaas waar ik aan verslaafd was. Had wel een gezond gewicht. Ik liep helemaal vast in het reguliere circuit (nadat ik in het versleten ook al van alles op alternatief vlak had… Lees verder »

Beste Kim,
En hoeveel cbd gebruik jij per dag? En in welke vorm? (Olie of pillen)

Dag. Elke maand op de 3e dag van mijn menstruatie migraine. Stekende hoofdpijn aan mn rechterkant. Moet dan veel gapen en veel slapen. Ik eet gezond en neem magnesium, omega 3 , vit d3 . Wat kan ik nog meer doen? Ik slik liever geen pillen

Annet neem je genoeg Vitamine d3 en vergeet ook foliumzuur niet Migron.nl heeft 5 vitamines in 1 softgel gemaakt voor mensen met migraine ze hebben ook een Facebook pagina ik gebruik het ook en moet zeggen ik was sceptisch maar het helpt echt al maanden geen hoofdpijn/migraine meer.

Beste Annet,

Op de derde dag van de cyclus zijn progesteron en oestrogeen laag maar daar hoor je geen migraine van te krijgen. Vermijd suikers en verdiep je ook eens in xeno-oestrogenen.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Ik ben er bij toeval achtergekomen dat mijn migraine hormoongerelateerd is. Ik had er wisselend last van en niet iedere maand. Maar na mijn zwangerschappen slik ik de pil met alleen progesteron in eerste instantie omdat ik lang borstvoeding heb gegeven en heb ik geen last meer van migraine of een enkele keer heel licht. Ik heb daarnaast ook al vanaf jonge leeftijd een te hoog cholesterol. En ik had hoge bloeddruk tijdens beide zwangerschappen. Ik heb weleens gelezen dat dit met elkaar te maken heeft, maar de wetenschap weet nog niet hoe precies…….

Idem hier, reeds 30jaar patiënt
Reeds gedaan : dieet / kine / osteopathie / acupunctuur / preventieve medicatie / triptanen / homeopathie / moederkruid / magnesium / anticonceptie wel en niet …
Nog te overwegen : cefaly / botox voor migraine / neurostimulator
Dan zijn er mensen die zeggen, ja maar botox… neen, zo alle dagen triptanen moeten nemen dat is gezond se!

Doordat ik anticonceptie gebruik, komt de migraine regelmatig opzetten. En de keuze uit iedere maand kruipend over de vloer van de buikpijn of migraine is moeilijk. Zelf gebruik ik migrafin en na een uur zakt de migraine weg. Maxalt hielp niet en deze zakjes zijn voor mij een wondermiddel. Al wordt ik er wel suf van. Mijn migraineaanvallen gaan gepaard met nekpijn en overgevoelig voor licht en geluid. Al kan ik weinig info vinden over nekpijn tijdens migraine. Hebben anderen dat ook?

Beste Sas,

Migraine kan veroorzaakt worden door oestrogeendominantie dat weer veroorzaakt kan worden door het gebruik van anticonceptie. Voeding speelt hierbij ook een grote rol.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Bedankt voor de vele informatie over migraine! Graag zou ik er nog wat bij willen vermelden. Want in sommige gevallen kan hoofdpijn voortkomen uit een scheefstand van het bekken waardoor de wervelkolom is gedraaid. Doordat de wervelkolom is gedraaid zijn de spieren en pezen uit balans. Dit zorgt er voor dat je voortdurende spierspanning hebt die de hoofdpijn veroorzaakt. Krullaards Perfect Reset is een therapie die in enkele behandelingen uw bekken op een pijnloze wijze in een neutrale stand terugzet. Het hele lichaam komt daardoor weer in balans zodat migraine, hoofdpijn en nekpijn sterk vermindert wordt.

Hallo allen, zelf heb ik veel last gehad van hormonale migraine tussen 20 en 30 jr en heb ècht alles ertegen geprobeerd. Uiteindelijk bleek bij mij rustig doorgaan met alle bezigheden (eventueel met gehoorbeschermer en zonnebril op) tot de aanval op z’n hoogst was en dan resoluut couperen met pijnstillers goed te werken. Bezig blijven en blijven bewegen lijkt ook te helpen en te verkorten. Nu ruim 55jr heb ik t aardig onder de knie en ben daar blij mee. Thee van Moederkruid lijkt veel mensen te kunnen helpen. Daarom vermeld ik t hier. De eigenschappen ervan sluiten precies aan… Lees verder »

Hallo,mijn zoon heeft een ernstig migraine aanvaal met overgeven.Het al begon toen hij kleine was(2-3 jaar).nu dat hij 19jaar is,is het nog heftiger geworden waarbij het duurt dagen met een gezacht rechterkant van het gezicht,hij heeft de voorbij week een aanvaal gehad maar deze keer zonder te overgeven ,wat ik vond raar omdat in het verleden wanneer hij overgaf,verdweende de pijn.Mijn vraag is doet het overgeven het migraine verlichten?)

Beste Janepher,

Lastig om op basis van weinig gegevens advies te geven. Als je zoon al zo lang migraine heeft, dan zou daar eens goed naar gekeken moeten worden. Dat kan hier helaas niet.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo,

Ik heb een korte vraagje die ik heel belangrijk vind en ik wil heel graag wat aan doen want mijn huisarts zei dat ik migraine en hoofd ontspanning tegelijk heb tijdens een aanval en dat ik geen paracetamol/pijnstiller mag gebruiken. Maar toch is mijn migraine aanval en hoofd ontspanning heel erg en dat maakt me erg ziek alsof ik deze pijn nog nooit in mijn leven heb gevoeld. Wat ik wil graag weten is Hoe je een migraine aanval en hoofd ontspanning die tegelijk komen voorkomen?

Ik hoor graag zo spoedig wat van u

Groetjes,
Lisa

Beste Lisa,

Stop met suikers eten! Nog beter: ga volgens de Hormoonfactor eten. Ik heb al veel mensen hiervan zien opknappen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Goedemorgen! Voor mijzelf is duidelijk dat ik hormonale hoofdpijn en migraine heb. Bij de huisarts was de keuze of aan de pil (die ik al 15 jaar niet meer slikte) of antidepressiva ivm stemmingswisselingen die mijns inziens ook hormonaal zijn. Nu 2 jaar verder, 1e jaar veel verschillende pillen geprobeerd en 2e jaar redelijk stabiel met een lichte pil. Mijn hoofdpijnen waren aanzienlijk minder, maar er treden ook andere klachten op zoals inmiddels 8 kilo aangekomen en depressieve buien. Dus ik wil van die pil af ook na het lezen van de hormoonbalans voor vrouwen. Maar nu ben ik bijna… Lees verder »

Ik ben trouwens 38 jaar en heb 2 kinderen. Heb de pil niet nodig voor anticonceptie. Houd de pil je oestrogeen niet in balans dan omdat je iedere dag een dosis krijgt toegediend of is dit teveel. Ik denk dat ik oestrogeendominantie heb gezien klachten van aankomen, migraine maar ook ontstekingen en ik voel gewoon mijn lijf schommelen! Help!

Beste Paula,

Dit klinkt wel als oestrogeendominantie. Met het volgen van de Hormoonfactor kunnen de klachten zeker verminderen. Als je het lastig vindt en je niet weet waar je moet beginnen, maak dan eens een afspraak met een trainer Hormoonfactor. Weer met de pil starten is niet zo’n goed idee…

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

ik heb 20 jaar lang 1 tot 2 keer per week migraine gehad na een zware antibioticakuur tegen long tbc. Nu totaal niets meer en superfit dankzij dit dieet en voedingssupplementen. Dank je wel Ralph Moorman .

Ook ik had regelmatig migraine, weliswaar bij lange na niet zo erg als hierboven beschreven. Ik heb ontdekt dat mijn triggerpoint het veelvuldig drinken van Ice Tea was. Sinds ik hiermee ben gestopt heb ik bijna geen last meer van migraine. Ook bij mijn zoon heeft dit geholpen.

Naast je voeding aanpassen raad ik 4-5 sessies wet cupping aan. Je leven verandert!
Shazarifah Healing

Wet Cupping heb ik ook geprobeerd, bij mij zonder enig resultaat

Ik ben nu 39 en heb vanaf mijn 10e migraine ( grotendeels tijdens de eisprong en menstruatie maar ook tijdens stressvolle periode’s ). Ik heb jaren lang wekelijks in bed gelegen met zeer zware aanvallen die dagen duurde (aura’s, verlamming in gezicht en lichaam, uren overgeven, diarre, en de kenmerkende hoofdpijnen). Het afgelopen jaar heb ik maar 2 lichte aanvallen gehad. Ik heb mijn hele levenswijze aangepast; ik eet nagenoeg geen suikers meer, ik eet nooit meer chocola, ik drink 1 kopje koffie met opgeklopte sojamelk per dag, ik drink rooibos thee en 2 liter kraanwater, ik eet geen varkensvlees,… Lees verder »

Hoi Maarten,

Bedoel je dat je geen tonijn en zalm meer eet of juist wel?

Bovenstaand filmpje staat ook weinig schokkends in

Nieland heeft bij mij ook nie geholpen.

Hallo allemaal, Zelf heb ik ook al vanaf mijn 12 jarige leeftijd migraine aanvallen. Ben nu 41 heb ze nu dagelijks sta er mee op en ga er meestal mee na bed. Heb twee kinderen op de leeftijd van 12 en 9 en werk drie dagen in de week gemiddeld. Helaas kan ik me telkens ziek melden en eigenlijk net zolang doorlopen met medicijnen op zodat ik er letterlijk bij neer val. Ook ik heb alles gedaan wat er maar bestaat, en ook bij dr Nieland geweest in Duitsland. Mij heeft het niet geholpen na 11 behandelingen en een jaar… Lees verder »

Hallo Silvia, Net zoals jij heb ik al erg lang last van migraine, ik inmiddels 33 jaar lang. Ik heb ook onwijs veel geprobeerd, en allemaal zonder resultaat. Heb je toch geen medicijnafhankelijke chronische migraine? Dat wil zeggen dat je teveel medicatie slikt, waardoor je weer migraine krijgt. Sinds kort heb ik de Cefaly, een neurostimulator, wat veel verlichting brengt. Hierdoor slik ik veel minder medicatie (Maxalt). Het helpt alleen niet bij mijn hormonale migraine, maar ik heb een sterk vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door de grote hormoonschommelingen. Ik zou jou, gezien jouw leeftijd, aan willen raden om sowieso… Lees verder »

grappig dat ik nu iedere dag chocolade eet en sinds 2 jaar minder migrane aanvallen heb van 6 in de maand naar 2

Hallo allemaal, wil graag iets met jullie delen, heb al jaren last van dagelijks migraine… tijdens mijn zwangerschap was de migraine verdwenen! na zwangerschap was het weer terug… Nu volg ik een streng dieet en dit werkt echt!! ik eet alleen natuurlijke suikers zoals bijv uit fruit, verder eet ik dus nooit chocolade meer drink ik geen frisdranken (af en toe biologische diksap voor baby’s) verder gewoon water wel drink ik koffie ik eet geen varkensvlees meer, maar vooral veel kip wel eet ik rund maar met maten. eet geen chips geen borrelnootjes, (ivm E nrs) als ik zin heb… Lees verder »

Hoi Sabrina,
Ik heb precies hetzelfde gehad. Tijdens Mijn zwangerschappen 0 keer migraine. Welk dieet volg je en heb je nu nog wel migraine of helemaal niet meer?
Bedankt!

Heel herkenbaar!
Zou u mij info kunnen sturen over dit dieet?
Gr. Simone

Ik ben wel benieuwd of jullie inderdaad bekend zijn met Endocriene therapie (Dr. Nieland), zoals ook K. Makkink vraagt.
Ik lees er verschillende dingen over. Doordat hij het heeft over de hormoonhuishouding die verstoort zou zijn kwam ik na wat zoeken bij jullie uit.
Zou het kunnen werken wat hij doet, of is het onmogelijk?
Ik lees het graag!

Vriendelijke groeten,
Ellen

Ik ben er 2 jaar geleden geweest een half jaar lang en 2000 euro lichter. Een niet bewezen therapie en de uitleg waarom de injecties gespoten worden op 4 plekken per keer (borstbeen, boven schaambeen, schildklier en arm) zijn mij nooit helder geworden. Wat het middel doet is ook vaag. Een aantal personen hadden er echt baat bij maar bij mij heeft het net als het gebruik van de triptanen helaas niet gedaan.

Hallo Ellen,

Wat houdt die therapie precies in?

Gr. Gerda Tol-van Dijk

Ten eerste, hartelijk dank voor het artikel. En dan: ja, die neus! Wat is dat toch altijd dat in tijden dat ik veel migraine heb, mijn neus constant ijskoud is? Weet iemand hier een antwoord op? En dan.. dacht ik dat het slim zou zijn om met bloeddrukverlagende stoffen wellicht iets te beinvloeden. Maar ik merk dat ik toch echt te weinig weet over hoe het eraan toe gaat in mijn bloedvaten. Ik heb altijd geleerd dat een plotse verwijding van de bloedvaten de migraine veroorzaakt, na een tijd dat de spanning op de bloedvaten hoog was. Zou het helpen… Lees verder »

Hoi Caroline,

Zoals je kunt lezen kan migraine een symptoom zijn van een trage schildklier en bij een schildklier hebben mensen vaak last van koude voeten, handen en neus…
Ga eens een poos leven volgens de Hormoonfactor en kijk wat er met je klachten gebeurt.

Groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Kennen jullie ook de endocriene therapie van Dr. Nieland in Weener? Hij gaat er van uit dat aanleg voor migraine weliswaar erfelijk is, maar zich uit door een onbalans in de hormoonhuishouding. Na behandelingen in zijn praktijk ben ik al 2 jaar migraine-vrij! Hierdoor ben ik geinteresseerd geraakt in de werking van hormonen en kwam op internet bij DE Hormoonfactor terecht. Ik vroeg me af of jullie van elkaars bestaan afweten en elkaar zo kunnen versterken?

Hallo Mathilde,

Wellicht is er meer aan de hand. Kinderen groeien hier nl. vaak overheen.

Gr. Gerda van DIjk
Trainer HF

Ik heb al vanaf mijn 7de last van migraine. Zelf valt me zeker een verband op met de hormoonhuishouding, maar toch is dat vreemd aangezien deze duidelijk anders werkt na je zevende levensjaar; pubertijd e.d. Verder valt me altijd op dat mij neusbrug ijskoud wordt, samen met het verscherpen van vooral geur/zicht en gehoor weet ik dat er weer een aanval op komst is.

Beste Ralph, Ik wil je uit de grond van m’n hart bedanken voor het delen van je kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Al 14 jaar heb ik last van ernstige migraine. Het begon rond m’n 18e. Meestal twee keer per maand een aanval rond m’n eisprong en één tijdens m’n menstruatie, maar regelmatig ook een aanval daarbuiten. Het begint met zichtuitval, soms zelf spraakuitval. Vervolgens misselijkheid en 4 dagen op bed liggen met hevige pijn aan één zijde van m’n hoofd. Ik heb in het verleden op doktersadvies al vanalles geprobeerd: de pil, Immigran, diverse vitamines &… Lees verder »

Sanne, welk boek is dit?

Mijn zoon heeft clusterhoofdpijn, heeft dit ook te maken met hormonen.
Zo ja, heeft u hier ook ervaring mee?

Hierbij helpt zuurstof goed. Kijk eens op de site van Hoofdpijnnet. Zij doen ook e.e.a voor kinderen. Of de steungroep TACS op Facebook.

Voor clusterhoofdpijn zou je de Cefaly, een neurostimulator, eens kunnen proberen. Deze stimuleert de drielingszenuw, waardoor de aanvallen kunnen verminderen/verdwijnen.

@babs: Klopt, het is lastig oorzaak en gevolg uit elkaar te halen, maar zo stellig dat deze arts dit zegt daar ben ik het niet mee eens. Ik zie bij voedingsaanpassingen van velen dat ineens migraine (soms zelfs blijvend) weg kan blijven, en na introductie van bepaalde voedingmiddelen weer de kop op steken. Er is dus voor mij geen twijfel dat voeding invloed heeft op de frequentie en heftigheid van migraines. Artsen zouden dit eens moeten durven adviseren, zodat ze ook zien dat het kan werken. Tja, levensstijl blijft iets dat genegeerd blijft worden door veel artsen, gemiste kans… @mir:… Lees verder »

Het klopt dat choclade(vanuit TCM) energie laat stijgenen dus een daling van serotonine verminderd echter misselijkheid is (vanuit TCM) stijgen van energie en is dus chocolade niet handig.

Hallo Ralph, Daar ik al jaren last heb van chronische hoofdpijn, ik denk dat het spanningshoofdpijn is, die vanuit de nek begint, verdiep ik mij ook in oplossingen. Ik heb laatst een artikel/video gezien ( ik meen van Dr. Ferrari uit Leiden) dat voeding geen invloed heeft maar mensen die een migraine aanval/hoofdpijn voelen aankomen, juist bepaalde voedingsmiddelen gaan eten, waardoor deze voeding vaak schuld krijgt van de aanval. Zie het als een zwangere vrouw die opeens trek krijgt in zure bommen, ze is er niet zwanger van geworden, maar door haar hormonen etc. krijgt zij juist behoefte aan andere… Lees verder »

Klopt, dr Ferrari heeft inderdaad aangegeven dat je in de voorfase van migraine trek krijgt in bepaalde voeding, waardoor het lijkt of deze voeding een aanval uitlokt, maar dit is niet zo. Het enige waarvan bewezen is dat het migraine uitlokt is caffeine volgens hem. .

Hallo Ralph,
Verhelderend, ik zie hier klachten ook bij elkaar staan waarvan ik zelf het vermoeden had dat ze met elkaar te maken hadden. Ik merk ook nog misselijkheid op halverwege de menstruatie en net ervoor.
Ik snak naar chocolade… wel de pure maar zie dat dat ook niet zo’n goeie oplossing is. Heb je nog een tip?. En ik weet eigenlijk niet zo goed of je nu wel of niet soja mag eten op die dagen dat je extra last hebt van hoofdpijn. Kun je daar nog iets over zeggen?

dankjewel Ralph, voor deze informatie.

Zou er graag nog aan willen toevoegen dat de benaming van glutamaten nogal divers is en het moeilijk is om erachter te komen waar het in zit. Het heeft ook de benaming E621, monosodiumglutamaat, vetsin en soms wordt het aangeduid als ‘smaakversterker’. Ook sulfiet (o.a. in wijn en frisdrank) is een beruchte migraine-ontlokker. Ik weet het zo goed omdat ik daar direct migraine van krijg, binnen een paar uur. Helaas weet ik dan pas dat ik iets van deze stoffen heb binnengekregen met eten.

groeten, Noëlle Sanders