Je huid verbeteren van binnenuit

Auteur: Ir. Ralph Moorman

je huid verbeteren

Je huid verbeteren kan met een behandeling vanaf de buitenkant. Maar wist je dat je jouw gezicht daarnaast met bijvoorbeeld andere voeding ook van binnenuit kan verbeteren?

Huidverbetering met voeding en lifestyle

Aanvankelijk was dit vooral het toevoegen van een lijn met voedingssupplementen om de huid te ondersteunen. Uiteraard is dit eigenlijk nog steeds een vorm van symptoombestrijding als goede voeding en training, stressreductie en mentale kracht niet aan bod komen. Dit alles heeft namelijk een zeer belangrijke invloed op de kwaliteit van de huid. De beautybranche wil deze onderdelen graag integreren in hun concepten. Helaas is dit een stuk moeilijker dan een crème of supplementen verkopen.

Het streven van de beautyproducten is een optimale elasticiteit, vochtgehalte, dikte van de huid en anti-veroudering. En dan hebben we het over de relatief gezonde huid.

Er zijn ook allerlei klachten die heftiger van aard zijn zoals psoriasis, eczeem, acne, roos, huidschimmel en nog veel meer. In dat geval worden er vaak hoog gedoseerde medische huidcrèmes voor geschreven door de apotheek, omdat de vrij verkrijgbare huidcrèmes tekort schieten op dit vlak.

4 tips voor een mooi gezicht

Voeding en lifestyle hebben een grote invloed op lichte, maar ook zware huidklachten.(1) Processen bij huidverbetering die spelen van binnenuit zijn het:

  1. Verminderen van oxidatieschade
  2. Minimaliseren van suikerschade
  3. Verlagen van de ontstekingsactiviteit
  4. Verbeteren van de hormonale balans

Oxidatie

Oxidatieschade wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door alle vormen van stress op het lichaam. Vrije radicalen kunnen in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats zeer nuttig zijn voor het lichaam. Het immuunsysteem werkt bijvoorbeeld met vrije radicalen om indringers onschadelijk te maken. Maar wanneer er teveel vrije radicalen geproduceerd worden worden het ongewenste vrije radicalen, die ook de huid negatief kunnen beïnvloeden en de veroudering doen versnellen.

Het lichaam maakt zelf anti-oxidanten aan om deze ongewenste vrije radicalen onschadelijk te maken, en we krijgen ook anti-oxidanten binnen via onze voeding (zoals vitamine C, E en polyfenolen). Uiteindelijk draait het ook hier weer om balans.

Oorzaken waardoor effecten van teveel vrije radicalen zichtbaar kunnen worden zijn chronische stress of een tekort aan anti-oxidanten. Een tekort aan anti-oxidanten kan komen doordat het lichaam zelf te weinig aanmaakt door een slechte gezondheid en gebrek aan slaap (melatonine is ook een sterke anti-oxidant), maar ook door een ongezond voedingspatroon dat voornamelijk uit lege calorieën bestaat en weinig anti-oxidanten in zich heeft.(2)

Door gevarieerd puur en onbewerkt te eten, goed te slapen en alle vormen van stress binnen de perken te houden, kan veroudering van de huid en het lichaam dus vertraagd worden.

Glycatie (suikerschade)

Glycatie is een ander woord voor de “versuikering van het lichaam”. Fructose en glucose in ons bloed zijn bijzonder reactieve stoffen. Zo kunnen zij reageren met eiwitten in ons lichaam, eraan plakken als het ware.

In ons lichaam zitten overal eiwitten zoals op en in de vaatwanden, botten, haar, ogen, maar ook in de huid. Bekende eiwitten in de huid zijn collageen, elastine en keratine. Suiker kan dus gaan plakken aan deze eiwitten en de structuren beschadigen.(3) Bij suikerziekte worden de effecten zeer snel zichtbaar, maar ook bij niet-diabeten kunnen er te veel suikerpieken zijn en dus zal er dan ook glycatie optreden.

Glucose en fructose komen vrij in het bloed door het eten van suiker, maar ook door het eten van complexere koolhydraten zoals granen of aardappels. Met vezelrijke koolhydraten zoals zilvervliesrijst of peulvruchten hoeft minder rekening gehouden worden omdat deze de bloedsuiker maar langzaam verstoren. De focus moet dus liggen op suikers en witmelen (zoals aardappelpuree of witte bolletjes).

Glycatie vindt niet alleen in ons lichaam plaats. Ook tijdens de verhitting van voedsel vinden reacties tussen suikers en eiwitten plaats. Bij deze zware verhittingen kunnen ook vetten gaan reageren met eiwitten, wat in het lichaam nauwelijks gebeurt. Buiten het lichaam wordt glycatie ook wel de Maillard-reactie genoemd. De Maillard reactie is vaak gewenst voor de smaak omdat het zorgt voor een karaktaristiek aroma, zoals bij bijvoorbeeld het bakken van brood, het braden van biefstuk of het frituren van aardappels.

Voor de gezondheid zijn de stoffen die er ontstaan echter niet zo positief. Onze nieren kunnen best een hoeveelheid afbreken, maar als er te vaak op hoge temperatuur gebakken wordt kunnen deze stoffen zich gaan ophopen in het lichaam en bijdragen aan de totale glycatieschade.

Om glycatieschade te beperken voor het lichaam en de huid is het dus belangrijk de hoeveelheid suiker en witmeel te beperken en vaker te kiezen voor koken dan bakken of braden op hoge temperaturen.

Download online hormoontest

Ontstekingen

Een ontsteking is een reactie van je lichaam op een prikkel van buiten of schade aan je weefsel. Een beschadiging kan ontstaan door een scherp voorwerp, oxidatie, glycatie, een infectie met ziekteverwekkers, chemische stoffen, maar ook door onvolledig verteerde voedselbestanddelen die opgenomen worden vanuit de darm.

Het doel van de reactie is om de prikkel of schadelijke stoffen te verwijderen en de schade aan je lichaam te herstellen. Hierbij treedt soms roodheid en zwelling op als de ontstekingen wat heftiger zijn, maar veel ontstekingen hebben we eigenlijk niet door en zijn sluimerend van aard. Op de lange termijn is een te hoge ontstekingsgraad in het lichaam verouderend.(3)

Ook kunnen ontstekingen voor blijvende littekens zorgen zoals bijvoorbeeld bij hevige acne.

Naast glycatie- en oxidatieschade is een slechte vertering een belangrijke oorzaak van een verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam, waar we invloed op hebben met onze voeding en levensstijl.(4) Hoe vaak merken mensen met acne niet dat het verergert na het eten van bepaalde voeding.

Voedselintoleranties zijn een belangrijke oorzaak van acne, eczeem, psoriasis en nog vele andere huidklachten. De uitdrukking ‘de huid als spiegel van de darm’ bestaat niet voor niets. Voedselintoleranties of -sensitiviteiten kunnen bestaan voor allerlei voedingsbronnen, dus wat werkt blijft een persoonlijke zoektocht. Wat wel zo is, is dat gluten en caseïne bij veel mensen reactie geeft op de huid. Dus een gluten- en zuivelvrij leefpatroon zoals De hormoonfactor draagt bij aan het succes.

Ook kan de ontstekingsactiviteit hoger zijn door bijnieruitputting of burn-out. Als de bijnier minder cortisol aanmaakt zullen ontstekingen minder geremd worden en dus verergeren.

Hormonen

Hormonen die veel invloed op huidverbetering hebben zijn schildklierhormoon, insuline, de geslachtshormonen (eierstokken en testikels) en het bijnierhormoon cortisol.

Schildklierhormoon is belangrijk voor een goede doorbloeding en het juiste vochtgehalte van de huid. Bij een trage schildklierwerking is de huid soms droger, grauwer, bleker en schilferiger dan bij een normale schildklierwerking. Ook komt couperose vaker voor.(5)

Insulineresistentie kan de huid ook onrustiger maken en de conditie van de huid verslechteren. Het suikerniveau in het bloed wordt ten eerste hoger en dat zorgt voor meer suikerschade (glycatie). Ten tweede zullen de hogere insulinelevels ook de androgene hormonen stimuleren waardoor er meer talg aangemaakt wordt waardoor de kans op een vette onzuivere huid groter wordt.(6) Overmatige talg kan reeds bestaande ontstekingsgevoeligheid verergeren, de huid vetter maken en voor meer acne en mee-eters zorgen.

Geslachtshormonen hebben een sterke invloed op de huid (talgaanmaak). Denk maar aan een onrustige huid in bepaalde delen van de cyclus, een drogere en dunnere huid na de overgang en de jeugdpuistjes in de pubertijd.(7)

Het bijnierhormoon cortisol is een belangrijke ontstekingsremmer die het lichaam zelf aanmaakt. Cortisol zorgt ervoor dat ontstekingen niet te heftig verlopen zoals bij een auto-immuunziekte. Als cortisol net niet voldoende aangemaakt wordt zoals na chronische stress of burn-out ontstaan vaak huidklachten. Hoe vaak krijgen mensen niet gordelroos, netelroos, of psoriasis na chronische stress. Ook kan stress zorgen voor een slappere huid en meer rimpels door vergrote afbraak van collageen.

Het hormoonfactorprogramma is ontworpen om deze hormonen in een juiste balans te krijgen en oxidatie, glycatie en ontstekingen binnen de perken te houden. Het is een ideale ondersteuning voor huidverbetering. Een behandeling van de huid van buitenaf door een schoonheidsspecialiste, huidcoach of huidtherapeut en het aanbrengen van de juiste huidproducten kan vervolgens de puntjes op de i zetten.

Producten die ik zelf regelmatig gebruik

Vaak wordt mij gevraagd welke producten ik op mijn huid gebruik. Dat zijn deze 2 afwisselend:

  1. Bio Squalane 50ml (€29,50)
  2. Earth Line Vitamine E Dag- en Nachtcreme 100 ml (alle huidtypen, €27,95)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
19 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties