voeding en hormonen

Voeding en hormonen

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Voeding om hormonen in balans te krijgen

In 2010 kwam het boek Het hormoonbalans dieet op de markt. Toendertijd misschien een iets te revolutionaire visie omtrent vitaliteit want regelmatig kreeg ik opmerkingen te lezen dat dit gekke ‘hormoon dieet’ een fabeltje was. Want werkelijk; hoe kan je nou hormonen in balans brengen met voeding? Misschien had de uitgever het woordje dieet beter niet kunnen gebruiken (het is namelijk een leefstijl aanpassing).

Ondertussen zijn we vele jaren van onderzoek verder en is deze theorie stevig onderbouwd. Dit zowel voor de typische hormonale klachten als de overgang, diabetes type 2 of na een bevalling als algemene klachten zoals meer energie krijgen.

1. Glutenvrij eten

Binnen mijn richtlijnen is glutenvrij een belangrijk advies. Niet alleen de mensen met Coeliakie en tarweallergie kunnen hier baat bij hebben, maar ook de veel grotere groep mensen die sensitief zijn en klachten ervaren met de huid, darmen/ vertering, luchtwegen, concentratie, energie én last hebben van ontstekingen.

-> Lees hier de details over: glutenvrij eten

2. Koemelkvrij eten

Een 2e richtlijn is zuivelvrij. Niet alleen de mensen met een lactose-intolerantie, koemelkallergie kunnen hier baat bij hebben. Ook alle mensen die door andere sensitiviteiten voor zuivel klachten ervaren. Dit kan op het niveau van maag en darm zijn, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid, buikkrampen en misselijkheid én tevens op het niveau van huid en luchtwegen.

-> Lees hier de details over: koemelkvrij eten

3. Suikervrij eten

We weten allemaal dat geraffineerde suiker onze gezondheid kan ondermijnen en toch eten we het. Het aantal mensen met diabetes en insulineresistentie neemt enorm toe en afvallen wordt een steeds belangrijker thema. De levensmiddelenindustrie voegt suikers toe in producten, onder allerlei schuilnamen, waardoor je ze soms ongemerkt teveel binnenkrijgt. Er is veel onduidelijkheid over natuurlijke suikers, glycatie en fructose.

-> Lees hier de details over: suikervrij eten

4. De goede macronutriënten

Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben we alle 3 nodig, in de juiste verhouding, óók voor een goede hormoonhuishouding . Maar zijn er ook goede en slechte macronutriënten? Ik heb de voedingsstoffen hier voor je uitgewerkt:

-> Lees hier de details over: koolhydraten, vetten en eiwitten

5. De goede micronutriënten

Vitaminen, mineralen en spoorelementen hebben we alle 3 nodig in bepaalde hoeveelheden. Collega Juglen Zwaan gaat onder andere in op de voedingssupplementen: vitamine A, B12, C, D, omega 3, ashwagandha, magnesium en zink.

-> Lees hier de details over: suppletie

6. Welke voeding voor welk hormoon?

De meeste lezers willen bij het lezen van mijn uitleg direct weten welke voeding helpt bij het verminderen van klachten/ hun hormonale disbalans. In deze blog lees welke 9 meest dominante hormonen er zijn en beschrijf ik een aantal functies, problemen (met betrekking tot afvallen) én hoe je het hormoon met voedsel kan beïnvloeden.

En nee, ik ga niet over de voor de hand liggende honger- en verzadigingshormonen leptine en ghreline schrijven. Denk eerder aan voeding om het vrouwelijke hormoon oestrogeen te verminderen, cortisol verlagende voeding én over hormonen in voeding…

-> Lees hier de details over: geschikt voeding per hormoon

Note: wil je veel meer leren over hormonen en voeding? Volg dan de 10 daagse opleiding trainer hormoonfactor of de online cursus boodschappencoach.

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us