voeding en hormonen

Voeding en hormonen

De hormoonfactor kent op het gebied van voeding en hormonen een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen gelden zowel voor vrouw als man.

Voeding om hormonen in balans te krijgen

Let op: hanteer de 80/20 verhouding en ervaar vooral geen stress.

1. Glutenvrij eten

Binnen mijn richtlijnen is glutenvrij een belangrijk thema. Niet alleen de mensen met Coeliakie en tarweallergie kunnen hier baat bij hebben, maar ook de veel grotere groep mensen die sensitief zijn en klachten ervaren met de huid, darmen, luchtwegen, concentratie, energie én last hebben van ontstekingen.

-> Lees hier de details over glutenvrij eten

2. Koemelkvrij eten

Een 2e richtlijn is zuivelvrij. Niet alleen de mensen met een lactose-intolerantie, koemelkallergie kunnen hier baat bij hebben. Ook alle mensen die door andere sensitiviteiten voor zuivel klachten ervaren. Dit kan op het niveau van maag en darm zijn, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid, buikkrampen en misselijkheid én tevens op het niveau van huid en luchtwegen.

-> Lees hier de details over koemelkvrij eten

3. Suikervrij eten

We weten allemaal dat geraffineerde suiker onze gezondheid kan ondermijnen en toch eten we het. Het aantal mensen met diabetes en insulineresistentie neemt enorm toe en afvallen wordt een steeds belangrijker thema. De levensmiddelenindustrie voegt suikers toe in producten, onder allerlei schuilnamen, waardoor je ze soms ongemerkt teveel binnenkrijgt. Er is veel onduidelijkheid over natuurlijke suikers, glycatie en fructose.

-> Lees hier de details over suikervrij eten

4. De goede macronutriënten

Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben we alle 3 nodig in de juiste verhouding. Maar zijn er ook goede en slechte macronutriënten? Ik heb ze hier voor je uitgewerkt:

-> Lees hier de details over koolhydraten, vetten en eiwitten

5. De goede micronutriënten

Vitaminen, mineralen en spoorelementen hebben we alle 3 nodig in bepaalde hoeveelheden.

-> Lees hier de details over suppletie

6. Welke voeding voor welk hormoon?

De meeste lezers willen bij het lezen van mijn uitleg over De hormoonfactor direct weten welke voeding helpt bij het verminderen van klachten afkomstig van een bepaald hormoon. In dit artikel geef ik een overzicht van de 9 meest dominante hormonen en beschrijf een aantal functies, problemen met betrekking tot afvallen én hoe je het hormoon met voeding kan beïnvloeden.

-> Lees hier welke voeding geschikt is voor welk hormoon

Ir. Ralph Moorman

(13stemmen, gemiddeld: 3,85 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gonny
gonny
2 jaren geleden

Beste Ralph, Wellicht niet de juiste blog voor onderstaande vraag maar wil m graag ergens parkeren dus bij deze. ik schrijf een blog voor sparksport.nl. De buitensport club waar ik bij sport. Nu vraag ik mij het volgende af: ik ben ooit door een arts een ‘progesteron type’ genoemd. Pezig, gespierd, snelle stofwisseling, slank, kleine borsten, platte buik. Volgens zijn theorie hebben progesteron types veel beweging nodig voor zowel fysieke als mentale gezondheid. De oestrogeen types: zacht, rondingen waren gebaat bij meer rust, ontspanning. Afijn. Ik vind het een mooie theorie en eerlijk gezegd zet het mij ook aan het… Lees verder »

Ralph Moorman
Ralph Moorman
Antwoord aan  gonny
2 jaren geleden

Hoi Gonny, ik werk hier niet mee, maar er zijn allerlei manieren om mensen in te delen in types. Dit is echter altijd een benadering en een eerste stap naar maatwerk. We zijn allemaal anders en uiteindelijk ben je toch uniek als mens. De zoektocht naar jezelf is uiteindelijk waar je mee bezig bent.

Bram
Bram
1 jaar geleden

Hoi Ralph, wat zijn de beste vitamine of mineralen supplementen om te bestellen. Ik gebruik nu al een tijdje de multivitamine van https://www.flinndal.nl/ en vraag toch af of supplementen ook onze hormonen beinvloeden?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Bram
1 jaar geleden

Hallo Bram,

Voedingssupplementen kunnen zeker een gunstige invloed hebben op de aanmaak en werking van hormonen. Voor een goed advies kun je het beste contact opnemen met een deskundige op dit gebied.

Linda
Linda
4 maanden geleden

Multiple sclerose wordt bestreden met de leefstijl van Overcoming MS Prof George Jelinek – zelf MS patiënt. Hij adviseert onbewerkt plantaardig voedsel & vis + dagelijks bewegen + D + NIET roken+ zonlicht. Thiery Walsh heeft als dokter en MS patiënt uitgeplozen welk eten ze nodig heeft om beter te worden nadat een decennium medicatie niets had opgeleverd. rarara; het is onbewerkt plantaardig voedsel, bio vlees. In Amerika heet het inmiddels functional medicine; wat heeft een lijf nodig om te functioneren? Het verhaal van dokter Saray Stancic en de docu over haar MS ziekte verloop met medicatie, en de genezing… Lees verder »

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us