Noradrenaline hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

noradrenaline hormoon

De 3 meest gestelde vragen over het noradrenaline hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is noradrenaline?

Noradrenaline of norepinephrine is een hormoon (en neurotransmitter) dat erg lijkt op en samenwerkt met adrenaline. Het hoort bij de groep van sympathicomimetica (catecholamines) en heeft een stimulerende werking op een bepaald deel van het zenuwstelsel (katabool, sympathisch). Het werkt zowel samen met adrenaline (uit het bijniermerg) als ook met cortisol (uit de bijnierschors).

Download online hormoontest

Waar wordt noradrenaline gemaakt?

De aanmaak van noradrenaline vindt plaats in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen. Na een acute hevige stress-prikkel kan de hypothalamus via het ruggemerg het bijniermerg (hormoonklier) stimuleren om noradrenaline te produceren en aan het bloed af te geven. Naast stress kunnen ook kou, hitte, dorst, pijn, angst en fysieke inspanning de productie van noradrenaline verhogen. Noradrenaline kan door de arts ook als medicatie (geen supplement) worden ingezet om een verlaagde bloeddruk te normaliseren. Noradrenaline wordt gemaakt uit onder andere de aminozuren tyrosine en phenylalanine die we via onze voeding binnenkrijgen. Dopamine is een precursor (voorloper) van noradrenaline.

Adrenaline versus noradrenaline hormoon

Noradrenaline heeft ongeveer dezelfde functie als adrenaline, maar vertoont verschil in de skeletspieren. In tegenstelling tot adrenaline zorgt noradrenaline hier voor vaatvernauwing (andere receptoren).(1)

Wat doet dit hormoon?

Noradrenaline heeft meerdere functies:

  • Versnellen van de ademhaling
  • Verwijden van de pupillen
  • Verbeteren geheugen
  • Verminderen van de bloedstroom naar de darmen (verteringsstelsel)
  • Verhogen van de hartslag, bloedsuiker, bloeddruk (door effect op perifere vaatvernauwing/vasoconstrictie en nieren), alertheid én bloedstolling als bescherming bij verwondingen
  • In tegenstelling tot adrenaline zorgt noradrenaline ook voor vaatvernauwing in de skeletspieren.
  • Een verstoring van de balans tussen dopamine en noradrenaline heeft vermoedelijk een verband met ADHD-klachten. Een tekort aan noradrenaline lijkt samen te hangen met depressieve klachten en een teveel met angsten en een gespannen gevoel.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties