tsh hormoon

TSH hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is het TSH hormoon? TSH, thyroid stimulating hormoon of schildklier stimulerend hormoon is een hormoon dat de hypofyse aanmaakt om de schildklier te activeren.

Wat is de functie van dit hormoon?

TSH is het hypofyse hormoon dat de schildklier stimuleert en dus helpt om de stofwisseling te verhogen. De schildkliercellen hebben receptoren voor TSH en wanneer deze door TSH gestimuleerd worden gaan de kliercellen van de schildklier schildklierhormonen maken.

Wat zijn de klachten wanneer de TSH waarde te hoog of te laag is?

Een afwijkende TSH waarde is vaak een teken dat er iets mis is met de schildklierwerking en schildklierwaardes. Als de schildklier te traag (hypothyreoïdie) werkt is de TSH meestal verhoogd en wanneer de schildklier te snel werkt (hyperthyreoïdie) is deze meestal te laag. Een andere veel zeldzamere mogelijkheid van afwijkende waardes is een afwijking aan de hypofyse zelf.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us