TSH hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

tsh hormoon

De 4 meest gestelde vragen over het TSH hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het TSH hormoon?

TSH, thyroid stimulating hormoon of schildklier stimulerend hormoon is een hormoon dat de hypofyse aanmaakt om de schildklier te activeren.

Wat is de functie van TSH?

TSH is het hypofyse hormoon dat de schildklier stimuleert en dus helpt om de stofwisseling te verhogen. De schildkliercellen hebben receptoren voor TSH en wanneer deze door TSH gestimuleerd worden gaan de kliercellen van de schildklier schildklierhormonen maken.

Download online hormoontest

Wat is het TRH hormoon?

TRH ofwel thyroid releasing hormoon is een hormoon dat aangemaakt wordt door de hypothalamus. Dit hormoon stimuleert de hypofyse om TSH aan te maken en dus indirect dus ook de schildklierwerking.

Waarom wordt TRH zelden gemeten?

De TSH waarde geeft voor de arts voldoende informatie over de schildklierwerking. Het meten van de TRH is dan ook niet nodig.

Hypothalamusproblemen met betrekking tot de schildklier (tertiaire schildklierproblemen) komen zelden voor, dus dit behoort niet tot de routinechecks. Er bestaan wel TRH testen, maar dat is wat anders dan het meten van de TRH. Bij de TRH test wordt TRH ingespoten en vervolgens de TSH gemeten. Hiermee kun je de werking van de hypofyse met betrekking tot de schildklieraansturing onderzoeken.

Wat zijn de klachten wanneer de TSH waarde te hoog of te laag is?

Een afwijkende TSH waarde is vaak een teken dat er iets mis is met de schildklierwerking en schildklierwaardes in het lichaam.

  • Als de bij een screening met bloedonderzoek de schildklier te traag (hypothyreoïdie) werkt is de TSH meestal verhoogd (en de uitslag T4 of thyroxine te laag).
  • Wanneer de schildklier te snel werkt (hyperthyreoïdie) is deze meestal te laag (en de T4 te hoog).

Kan de afwijking van de TSH ook door een hypofyse probleem komen?

Ja, een andere veel zeldzamere mogelijkheid van afwijkende waardes in een bloedtest is een afwijking aan de hypofyse zelf. De symptomen zijn dan hetzelfde als bij een schildkliervertraging wat wel een echt schildklierprobleem is en geen hypofyse probleem. Wanneer dit om een trage schildklierwerking gaat ofwel hypothyreoidie door een hypofyse afwijking dan meet je het laboratorium een lage TSH en een lage T4 en dan weet de arts dat het probleem niet in de schildklier zelf zit.(1)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo
Ik vraag me af wat er gebeurt met de tsh hormonen als je geen schildklier meer hebt?
Kun je op basis van tsh hormoon concluderen dat ik een te hoge levaxin dosis krijg?

TSH geeft aan de schildklier een seintje of er hormoon geproduceerd moet worden of juist niet. De hoogte van de waarde geeft ook aan hoe dringend die opdracht is. Dit wordt gedaan aan de hand van de hoeveelheid hormonen die in het lichaam gemeten wordt. Dus ook bij het ontbreken van de schildklier is het mogelijk dat de hypofyse dat nu doet door te kijken naar de hoeveelheid synthetisch hormoon.