Geslachtshormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

geslachtshormoon

De 4 meest gestelde vragen over het geslachtshormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het geslachtshormoon?

Een geslachtshormoon stimuleert in meer of mindere mate vrouwelijke of mannelijke eigenschappen.

Welke geslachtshormonen zijn er?

Mannen en vrouwen maken in feite dezelfde geslachtshormonen uit cholesterol maar in een andere verhouding met net een andere functionaliteit. Mannelijk hormoon of androgeen hormoon heet testosteron en de vrouwelijke hormonen heten oestrogeen en progesteron. De hypofyse zorgt met de hormonen LH en FSH, door middel van een feedback mechanisme, voor de aanmaak.

Waar worden geslachtshormonen gemaakt?

Ze worden geproduceerd in de volgende klieren: testikels (teelballen), eierstokken (ovaria, Graafse follikel en het Gele lichaam) en de bijnieren (bijnierschors). Het vetweefsel produceert ook (nog wat van) het geslachtshormoon oestrogeen door testosteron er in om te zetten met hulp van het enzym aromatase.(1)

Download online hormoontest

Wat is de functie van deze hormonen?

Ze hebben allerlei functies op verschillende niveaus. Zo zijn er hormoon receptoren te vinden voor mannelijke en vrouwelijke hormonen in onze geslachtsorganen, maar ook in de hersenen en in de meest uiteenlopende weefsels zoals de spieren en onze huid.

De man maakt dezelfde geslachtshormonen aan als bij de vrouw maar in een andere verhouding tot elkaar en zonder een maandelijks cyclus. Uiteraard versterken ze de geslachtskenmerken en seksueel gedrag, maar ze hebben nog veel meer functies.

Wat gebeurt er als er iets mis gaat bij de geslachtshormonen?

Het belang van deze hormonen wordt pas echt duidelijk wanneer ze uit balans raken en er allerlei symptomen optreden zoals menstruatieklachten en overgangsklachten bij de vrouw en verminderde groei van spieren, prostaatproblemen en penopauze bij de man.

Hoe belangrijk zijn de bijnieren in de aanmaak van geslachthormonen?

De bijnierschors kan naast stresshormonen ook geslachtshormonen produceren. In vergelijking tot de geslachtsklieren stelt dit echter niet zoveel voor. Zo kunnen de bijnieren niet compenseren voor de daling eierstokproductie van geslachtshormonen na de overgang bij de vrouw of niet optimaal functionerende testikels bij de man.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties