coeliakie gluten intolerantie

Coeliakie (gluten intolerantie) | De test, symptomen en het dieet

Wat is coeliakie?

Coeliakie (spreek uit als seuliakie) staat ook wel bekend onder de naam gluten intolerantie. Dit is een auto-immuunziekte.

Het immuunsysteem reageert niet zoals het hoort wanneer iemand met coeliakie gluten binnenkrijgt via de voeding. Het immuunsysteem zal vanwege het defect dat een genetische component (erfelijk) heeft lichaamseigen materiaal aanvallen. Bij coeliakie is dit vooral de darmwand (darmslijmvlies) van de dunne darm die sterk aangetast wordt. Deze ontstekingsreactie zorgt ervoor dat de darmvlokken kapot gaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden.

In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de bevolking coeliakie, maar mogelijk is dit getal hoger omdat niet iedereen dit getest heeft en er weet van heeft. Coeliakie kan als kind ontstaan of pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Vaak wordt de term coeliakie verward met glutensensitiviteit of gluten-allergie (tarwe-allergie), maar dit is heel wat anders.

Welk test kan je doen?

Allereerst kan de huisarts of specialist een bloedtest doen om antistoffen (tTGA, IGA-antistoffen) aan te tonen, die gevolgd wordt bij volwassenen door een biopsie van de dunne darm (dunnedarmbiopsie) om te kijken of het darmslijmvlies is aangetast. Ook zijn er zelftesten te koop bij de drogist (zoals het Kruitvat).

Let op: Deze test vereist dat je gluten eet. Als je een tijd glutenvrij eet, dan is de uitslag soms vals negatief. In dat geval moet er eerst weer een periode van ongeveer 6 weken gluten gegeten worden, om alsnog een eerlijke uitslag te verkrijgen.

Het is wel belangrijk om een juiste diagnose te krijgen, omdat bij coeliakie ook kruisbesmetting met gluten voorkomen moet worden. Dit dieet is dus een stuk lastiger in de praktijk te brengen dan wanneer er sprake is van glutensensitiviteit (non coeliac gluten sensitivity), waarbij kruisbesmetting en kleine hoeveelheden gluten vaak geen probleem zijn.

Wat zijn de symptomen?

Bij coeliakie kunnen allerlei symptomen en klachten optreden die soms ook “vaag” kunnen zijn. Bekende klachten zijn:

  • Diarree
  • Onverklaarbaar afvallen
  • Darmklachten
  • Vermoeidheid
  • Obstipatie (verstopping)
  • Opgezette buik
  • Depressie
  • Botontkalking
  • Bloedarmoede.

Soms gaat coeliakie gepaard met meerdere auto-immuniteitsproblemen zoals:

Vaak is er bij mensen die coeliakie hebben ook sprake van lactose intolerantie.

Wat is een coeliakie dieet?

De oplossing of remedie bij coeliakie is een glutenvrij dieet. Dit betekent ook dat kruisbesmetting voorkomen moet worden, omdat zeer kleine hoeveelheden gluten (sporen) uit bijvoorbeeld tarwe, spelt, rogge of gerst via lucht of contact bij bereiding al problemen kunnen geven.

Sinds kort is er ook een supplement ter beschikking, namelijk gluterase. Dit verteringsenzym dat gluten deels kan afbreken kan preventief bij de maaltijden worden geslikt om mogelijke schade door “glutenfoutjes” te verminderen. Dit supplement is zeker geen vervanging voor het glutenvrije dieet.

Ir. Ralph Moorman

(12stemmen, gemiddeld: 3,83 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties