progesteron tekort

Progesteron tekort bij de vrouw: Symptomen en oplossingen

Wat doet de arts en wat kan je zelf doen bij een progesteron tekort?

Zwangerschap & overgang

Progesteron tekort is een veel voorkomende klacht bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar en na de menopauze (overgang).

De eierstokken, bijnieren en de placenta produceren de progesteron dat bekend staat als een belangrijk hormoon om de zwangerschap goed te laten verlopen. Daarnaast heeft het ook talloze andere functies, zoals het sterk houden van de botten, het stimuleren van de schildklierwerking en ondersteuning van de slaap.

De aanmaak van progesteron vindt vooral plaats in het gele lichaam in de eierstokken dat na de eisprong ontstaat. Een goed verloop van de eisprong is dus van cruciaal belang voor een goed progesteronaanmaak.

De man produceert progesteron in de teelballen en bijnieren, maar de hoeveelheid is veel lager en minder functioneel in de mannelijke fysiologie. In het geval van prostaatklachten kan de arts, bij uitzondering, progesteroncrème toedienen.

Oorzaken

  • Eisprong die uitblijft (anovulatie) zoals tijdens en na de overgang
  • Eisprong die uitblijft bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
  • Ouder worden van de vrouw waardoor de cyclus korter wordt en de progesteronfase (luteale fase) zwakker. Dit kan al vanaf het dertigste levensjaar.
  • Uitblijvende menstruatiecyclus door ondergewicht (topsport, anorexia of fysieke reden).
  • Chronische stress

Symptomen

Wat te doen bij progesteron tekort?

Naast het volgen van het advies van de arts kan je zelf jouw leefstijl verbeteren om sneller resultaat te behalen.

Behandeling arts

Belangrijk om te beseffen is dat progestageen niet hetzelfde is als progesteron. Vaak werkt de (reguliere) arts namelijk met medicijnen die progestagenen bevatten en deze kunnen andere effecten en bijwerkingen geven. Progesteron zoals we het zelf aanmaken kan ook worden voorgeschreven en wordt dan bio-identieke progesteron genoemd. Deze kan als progesterongel of crème (hormoonzalf) aangebracht worden of als pil (Utrogestan) ingenomen worden.

Zelf aan de slag

Afhankelijk van de oorzaak van het progesteron tekort kun je ook zelf actie ondernemen op de leefstijlpijlers voeding en stress. In deze 4 blogs geef hier advies over:

Een supplement dat soms wordt aangeraden om progesteron te verhogen is wilde yam wortel (crème of capsules). Dit werkt echter niet. Het klopt dat in een laboratorium (fabriek) uit yam bio-identieke progesteron gemaakt kan worden, maar van yam kan je lichaam zelf geen progesteron maken.

Ir. Ralph Moorman

(9stemmen, gemiddeld: 3,78 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin
Karin
1 jaar geleden

Hi Ralph, ik heb bijnieruitputting en oestrogeendominantie voor beiden smeer ik daarom natuurlijke progesteron creme in de luteale fase van m’n cyclus. Het verminderd m’n pms klachten wel wat , mijn vraag is hoe lang moet ik hier mee door gaan. Ben best bang voor m’n hoge oestrogeenwaardes. Verder doe ik natuurlijk een hoop op het gebied van leefstijl.

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Karin
1 jaar geleden

Als je progesterontekort hebt door bijnieruitputting, is het logischer de bijnieren aan te pakken, oftewel de stress. Verder uiteraard gezonde voeding, voldoende slaap etc.

Miriam
Miriam
1 jaar geleden

Een aanrader bij bovenvermelde klachten is bezoek aan de Vrouwenpoli Boxmeer. Ik kom er al jaren, bij Barbara, en via haar heb ik bio-identieke progesteroncreme die op recept wordt gemaakt in Duitsland en naar mij verzonden!

Tineke
Tineke
Antwoord aan  Miriam
1 jaar geleden

Ja maar die is echt heel prijzig als je niet aanvullend verz ben. Dat vind ik echt zeer schokkend. Helaas
Ik gebruik hem nu voor de 2e mnd na een jaar eerst me voeding aangepakt te hebben.
Ik voel me er een ander mens door in de stop dagen komt het pms terug dus moet geduld hebben. Nu net weer drie dagen aan smeren en echt ik ben weer de oude ik.

Elisa
Elisa
1 jaar geleden

Ik heb mijn bloedresultaten gekregen (van 3 weken prikken iedere dinsdag) en de resultaten zijn hetzelfde als van iemand die in de menopauze zit en dit terwijl ik nog maar 26 jaar ben… Mijn gemiddelde waardes voor 3 weken: LH = 50. FSH = 5. Oestradiol = 70. Progesteron = 0,5 Momenteel heeft de dokter mij medicatie, vitaminen en hormonen (crèmes) voorgeschreven en dan kijk ik holistisch naar mijn gezondheid of het kwaad kan omdat het toch chemisch artificieel gemaakt wordt en dan vraag mij af of dit gezond is voor het lichaam en wat er zou gebeuren als ik… Lees verder »

Kirsten
Kirsten
Antwoord aan  Elisa
1 jaar geleden

Hi Elisa, ik loop ook al erg lang met klachten rond. Zou ik jou hier wat vragen over mogen stellen? Bij de huisarts kom ik geen steek verder namelijk, wel wil ik graag doorgestuurd worden naar de vrouwenpoli in Boxmeer. Welke klachten had je voornamelijk? En ben je ook bij de vrouwenpoli geweest?

Gonny
Gonny
1 jaar geleden

Hallo Ralph, ik heb PCOS en een kinderwens. Zelden een eisprong. Al meer dan 6 jaar zijn wij bezig om zwanger te kunnen worden, allerlei hormoonbehandelingen, KI etc etc. Kan het zo zijn dat het door bv progesteron tekort een zwangerschap niet wil lukken?

Lyske Altena Praktijk voor orthomoleculaire therap
Lyske Altena Praktijk voor orthomoleculaire therap
Antwoord aan  Gonny
10 maanden geleden

Beste Gonny,
Dat kan heel goed, progesteron is nodig voor de innesteling van het embryo en een gezonde zwangerschap.
Met vriendelijke groet,
Lyske Altena (orthomoleculair therapeut)

Daisy
Daisy
Antwoord aan  Gonny
8 maanden geleden

Toen ik 29 jaar was was ik al 2 jaar bezig geweest met zwanger worden. Toen ik mij er in ging verdiepen bleek ik een korte cycles te hebben en was ik een week na een pijnlijke eisprong ongesteld. Dat kwam door progesteron tekort. Door een korte luteale fase is je baarmoeder slijmvlies niet dik genoeg voor een eitje om in te nestelen. Ik ben naar het whc in Amsterdam geweest en daar heb ik utrogestan voorgeschreven gekregen. Na 2 maanden was ik zwanger. Nu 4 jaar later heb ik 2 mooie kindjes.

Eltje
Eltje
10 maanden geleden

Mijn cyclus is de laatste tijd wel erg kort gemiddeld 15 dagen. Hierbij is er ook geen eisprong aanwezig, ik vermoed dat ik ook een tekort aan progesteron aanmaak. Kan dit hiermee te maken hebben? En kan het soms zijn dat er dan de volgende keer een dubbele eisprong is? Ik heb namelijk al een tweeling rond lopen. En als ik het zo bekijk dan zal de kans dus extra groot zijn om dan nog een tweeling te krijgen bij een eventuele volgende zwangerschap.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us