progesteron tekort

Progesteron tekort bij de vrouw: Symptomen en oplossingen

Wat doet de arts en wat kan je zelf doen bij een progesteron tekort?

Zwangerschap & overgang

Progesteron tekort is een veel voorkomende klacht bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar en na de menopauze (overgang).

De eierstokken, bijnieren en de placenta produceren de progesteron dat bekend staat als een belangrijk hormoon om de zwangerschap goed te laten verlopen. Daarnaast heeft het ook talloze andere functies, zoals het sterk houden van de botten, het stimuleren van de schildklierwerking en ondersteuning van de slaap.

De aanmaak van progesteron vindt vooral plaats in het gele lichaam in de eierstokken dat na de eisprong ontstaat. Een goed verloop van de eisprong is dus van cruciaal belang voor een goed progesteronaanmaak.

De man produceert progesteron in de teelballen en bijnieren, maar de hoeveelheid is veel lager en minder functioneel in de mannelijke fysiologie. In het geval van prostaatklachten kan de arts, bij uitzondering, progesteroncrème toedienen.

Oorzaken

  • Eisprong die uitblijft (anovulatie) zoals tijdens en na de overgang
  • Eisprong die uitblijft bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
  • Ouder worden van de vrouw waardoor de cyclus korter wordt en de progesteronfase (luteale fase) zwakker. Dit kan al vanaf het dertigste levensjaar.
  • Uitblijvende menstruatiecyclus door ondergewicht (topsport, anorexia of fysieke reden).
  • Chronische stress

Symptomen

Wat te doen bij progesteron tekort?

Naast het volgen van het advies van de arts kan je zelf jouw leefstijl verbeteren om sneller resultaat te behalen.

Behandeling arts

Belangrijk om te beseffen is dat progestageen niet hetzelfde is als progesteron. Vaak werkt de (reguliere) arts namelijk met medicijnen die progestagenen bevatten en deze kunnen andere effecten en bijwerkingen geven. Progesteron zoals we het zelf aanmaken kan ook worden voorgeschreven en wordt dan bio-identieke progesteron genoemd. Deze kan als progesterongel of crème (hormoonzalf) aangebracht worden of als pil (Utrogestan) ingenomen worden.

Zelf aan de slag

Afhankelijk van de oorzaak van het progesteron tekort kun je ook zelf actie ondernemen op de leefstijlpijlers voeding en stress. In deze 4 blogs geef hier advies over:

Een supplement dat soms wordt aangeraden om progesteron te verhogen is wilde yam wortel (crème of capsules). Dit werkt echter niet. Het klopt dat in een laboratorium (fabriek) uit yam bio-identieke progesteron gemaakt kan worden, maar van yam kan je lichaam zelf geen progesteron maken.

Ir. Ralph Moorman

(2stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin
Karin
4 maanden geleden

Hi Ralph, ik heb bijnieruitputting en oestrogeendominantie voor beiden smeer ik daarom natuurlijke progesteron creme in de luteale fase van m’n cyclus. Het verminderd m’n pms klachten wel wat , mijn vraag is hoe lang moet ik hier mee door gaan. Ben best bang voor m’n hoge oestrogeenwaardes. Verder doe ik natuurlijk een hoop op het gebied van leefstijl.

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Karin
4 maanden geleden

Als je progesterontekort hebt door bijnieruitputting, is het logischer de bijnieren aan te pakken, oftewel de stress. Verder uiteraard gezonde voeding, voldoende slaap etc.

Miriam
Miriam
4 maanden geleden

Een aanrader bij bovenvermelde klachten is bezoek aan de Vrouwenpoli Boxmeer. Ik kom er al jaren, bij Barbara, en via haar heb ik bio-identieke progesteroncreme die op recept wordt gemaakt in Duitsland en naar mij verzonden!

Elisa
Elisa
4 maanden geleden

Ik heb mijn bloedresultaten gekregen (van 3 weken prikken iedere dinsdag) en de resultaten zijn hetzelfde als van iemand die in de menopauze zit en dit terwijl ik nog maar 26 jaar ben… Mijn gemiddelde waardes voor 3 weken: LH = 50. FSH = 5. Oestradiol = 70. Progesteron = 0,5 Momenteel heeft de dokter mij medicatie, vitaminen en hormonen (crèmes) voorgeschreven en dan kijk ik holistisch naar mijn gezondheid of het kwaad kan omdat het toch chemisch artificieel gemaakt wordt en dan vraag mij af of dit gezond is voor het lichaam en wat er zou gebeuren als ik… Lees verder »

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

  1. Boeken
  2. Begeleiding
  3. Lezingen

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!