progesteron tekort

Progesteron tekort bij de vrouw: Symptomen en oplossingen

Wat doet de arts en wat kan je zelf doen bij een progesteron tekort?

Zwangerschap & overgang

Progesteron tekort is een veel voorkomende klacht bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar en na de menopauze (overgang).

De eierstokken, bijnieren en de placenta produceren de progesteron dat bekend staat als een belangrijk hormoon om de zwangerschap goed te laten verlopen. Daarnaast heeft het ook talloze andere functies, zoals het sterk houden van de botten, het stimuleren van de schildklierwerking en ondersteuning van de slaap.

De aanmaak van progesteron vindt vooral plaats in het gele lichaam in de eierstokken dat na de eisprong ontstaat. Een goed verloop van de eisprong is dus van cruciaal belang voor een goed progesteronaanmaak.

De man produceert progesteron in de teelballen en bijnieren, maar de hoeveelheid is veel lager en minder functioneel in de mannelijke fysiologie. In het geval van prostaatklachten kan de arts, bij uitzondering, progesteroncrème toedienen.

Oorzaken

  • Eisprong die uitblijft (anovulatie) zoals tijdens en na de overgang
  • Eisprong die uitblijft bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
  • Ouder worden van de vrouw waardoor de cyclus korter wordt en de progesteronfase (luteale fase) zwakker. Dit kan al vanaf het dertigste levensjaar.
  • Uitblijvende menstruatiecyclus door ondergewicht (topsport, anorexia of fysieke reden).
  • Chronische stress

progesterontekort

Symptomen

Wat te doen bij progesteron tekort?

Naast het volgen van het advies van de arts kan je zelf jouw leefstijl verbeteren om sneller resultaat te behalen.

Behandeling arts

Belangrijk om te beseffen is dat progestageen niet hetzelfde is als progesteron. Vaak werkt de (reguliere) arts namelijk met medicijnen die progestagenen bevatten en deze kunnen andere effecten en bijwerkingen geven. Progesteron zoals we het zelf aanmaken kan ook worden voorgeschreven en wordt dan bio-identieke progesteron genoemd. Deze kan als progesterongel of crème (hormoonzalf) aangebracht worden of als pil (Utrogestan) ingenomen worden.

Zelf aan de slag

Afhankelijk van de oorzaak van het progesteron tekort kun je ook zelf actie ondernemen op de leefstijlpijlers voeding en stress. In deze 4 blogs geef hier advies over:

Een supplement dat soms wordt aangeraden om progesteron te verhogen is wilde yam wortel (crème of capsules). Dit werkt echter niet. Het klopt dat in een laboratorium (fabriek) uit yam bio-identieke progesteron gemaakt kan worden, maar van yam kan je lichaam zelf geen progesteron maken.

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us