Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

menopauze overgang

Veel mensen weten niet het verschil tussen de overgang en menopauze. Er zit een verschil in de betekenis tussen deze twee begrippen.

Wat is de menopauze?

Dit is de laatste menstruatie en het absolute einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Meestal weet je dit een jaar later, omdat de kans dat er dan nog ineens een ongesteldheid optreedt zeer klein is. De oorzaak hiervan is dat de voorraad van eicellen (Graafse follikels) die nog een cyclus kunnen genereren opraakt (natuurlijke oorzaak) of een medische ingreep waarbij de vrouw in de overgang gebracht is.

Wat is de overgang?

Hiermee worden de jaren rond de menopauze bedoeld (premenopauze, menopauze, postmenopauze), waarin de hormonen naar balans aan het zoeken zijn met soms bijbehorende symptomen.

Bij veel vrouwen verandert bij het verstrijken der jaren het menstruatiepatroon. De cyclus wordt steeds korter, omdat de progesteronfase minder goed functioneert (luteale fase). Hierdoor wordt de kans op spontaan zwanger worden steeds kleiner en de klachten van oestrogeendominantie groter. Deze periode van een kortere cyclus kan gevolgd worden door een beduidend langere cyclus, omdat er dan voor het eerst cyclussen worden overgeslagen en de vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. (1). Hier beginnen de eerste overgangsklachten vaak merkbaar te worden en deze kunnen ook na de menopauze aanhouden tot de hormonale rust wederkeert.

Download online hormoontest

Hoe lang duurt de overgang?

Gemiddelde overgangsklachten zijn gedurende een periode van vier jaar optreden, maar dit kan ook langer kan duren.

Wanneer begint de overgang?

De normale leeftijd waarop de menopauze intreedt tussen 45 en 56 jaar is en het gemiddelde 51 jaar. Wanneer je voor je veertigste jaar in de overgang komt, dan wordt dit vervroegde overgang genoemd of premature ovariële insufficiëntie (POI). Een oude minder gebruikte term hiervoor is prematuur ovarieel falen (POF).

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de overgang?

Ten eerste wordt tijdens de menopauze de oestrogeen en progesteron lager, maar dit niveau is nog niet stabiel. De schommelingen in oestrogeenlevels veroorzaken klachten.

Progesteron daalt relatief nog meer dan oestrogeen, omdat progesteron na de eisprong piekt en de eisprong niet meer plaatsvindt na de menopauze (2). Er is dus nog steeds sprake van oestrogeendominantie met de bijbehorende symptomen.

Progesteron wordt dus nauwelijks meer aangemaakt in de eierstokken, maar nog wel een klein beetje in de bijnier. Oestrogeen wordt nog wel een beetje aangemaakt in de ovaria, maar heeft naast de bijnier ook nog het vetweefsel om bij te springen in de aanmaak. In de overgangsjaren kunnen er dus klachten zijn van hormoontekort, hormonen die onderling uit balans zijn en schommelingen van hormonen. Na de overgang die helaas soms erg lang kan duren zijn klachten van de hormoonschommelingen grotendeels voorbij.

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn typische overgangsklachten die veroorzaak worden door hormoonschommelingen. Schommelingen in oestrogeen kan zorgen voor een verhoogde temperatuurgevoeligheid door veranderingen in het temperatuurcentrum (warmtecentrum) in de hersenen. Hier kan een plotseling gevoel van hitte en (nacht)zweet door ontstaan, wat maximaal drie minuten duurt en tussen 1 en 20 keer per dag kan voorkomen. Dit zijn opvliegers. Ook is er bij opvliegers sprake van vaatverwijding en verhoogde hartfrequentie waardoor het gezicht, de nek en de hals rood kunnen worden van kleur. Ongeveer tachtig procent van de vrouwen krijgt er mee te maken.

3 tips:

  1. Blog: “Welke testen met betrekking tot de overgang bestaan er?”
  2. Blog: “Wat is het beste middel tegen overgangsklachten?”
  3. Blog: “Wat is de beste behandeling van overgangsklachten?”

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
24 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

hallo Ralph, Sinds ik in de overgang zit, heb ik van die ongekende woede in me, dit herken ik totaal niet van mezelf want ben juist altijd conflict vermijdend en de rust zelf en maak ook nooit ruzie want daar kan ik echt niet tegen. Nu heb ik de laatste tijd echt wel een kort lontje en frustratie gekregen merk ik aan mezelf, en het is dat ik het allemaal binnen hou en verder niet uit, althans dat probeer ik hahaha maar daardoor voel ik me af en toe net een vulkaan die op uitbarsten staat. Welke hormonen doen dit?… Lees verder »

De vraag is waar de woede vandaan komt. Hoeft niet per se een hormoon te zijn, alles werkt immer samen. Woede heeft wel een link met de lever. Gezond leven kan de overgang een stuk draaglijker maken en de lever ondersteunen, kan ik uit ervaring zeggen. Bij mij was het een verschil van dag en nacht. Begin dus met de Hormoonfactorleefstijl. Succes!

Het gezegde Wat heb je op je lever komt daar ook vandaan waarschijnlijk.
Dank je voor je reactie ben er al een tijd mee bezig

Kun je ook fyto-oestrogenen gebruiken als je al hormoontherapie hebt gekregen van je arts?
Bijvoorbeeld lijnzaad, soja isoflavonen in capsule
Om evt. Teveel aan oestrogeen te voorkómen?
Of verstoort dit de werking.

mag je DIM supplement nemen bij gebruik van bio identiek hormonen?
Om de oestrogenen goed af te voeren?

Ik zou dit overleggen met degene die jou de bio-identieke hormonen heeft voorgeschreven.

Hallo Allemaal, Mijn naam is Wendy en ben 30 jaar. Afgelopen jaar ben ik behandeld met chemotherapie en bestraling voor uitgezaaide baarmoederhalskanker. Hierdoor zijn mijn eierstokken kapot bestraald. Nu heb ik via mijn arts hormonen voorgeschreven gekregen tegen de overgang. Ik voel veel weerstand en wil daarom eerst zelfonderzoek doen. Ik wil geen chemische stoffen meer tot mij nemen (na chemotherapie al genoeg bende in mijn lijf gehad) en dus een noodzaak om te ontgiften en holistisch problemen aan te pakken. Nu weet ik dat geen hormonen slikken de kans verhoogd op latere leeftijd grote problemen te krijgen als osteoporose… Lees verder »

Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door Wendy

Hallo Wendy,

Zoek een (orthomoleculair) arts die met bio-identieke hormonen werkt. De synthetische vormen bieden vaak niet de voordelen die bio-identieke hormonen bieden. Progestagenen hebben bijna niets gemeen met bv. Utrogestan of progesteroncrème. Ook oestradiol is er in zo’n vorm.

Ik ben wegens overgangsklachten begonnen met het slikken van Femoston 1/10 (hormoontherapie). Mag ik dit combineren met het slikken van Maca?

Ik vraag me af of je bij oestrogeen dominantie wel oestrogeengel en pregestoroncreme kunt gebruiken en dim capsules?

Waar kan ik de literatuurverwijzingen van dit artikel vinden?

De cijfers in het rood tussen de haakjes linken naar bronvermelding Minne.

Goedendag,
Ik ben 51 jaar en sinds een half jaar ben ik continu inwendig warm. Het zijn geen opvliegers maar alleen maar warm.
Ik word er gek van en heb al van alles gelezen maar kan er niks voor vinden. Ik heb het idee dat ik steeds met koorts loop. Dat moet nog wat worden van de zomer. Wie heeft dit ook en wie weet de oplossing? Ik heb zelf het idee dat mijn inwendige thermostaat kapot is.

Dit gevoel kan diverse oorzaken hebben o.a. stress of een disbalans inde schildklier(hormonen). Kijk eens of het na bepaalde voeding is.

Dus af en toe soya joghurt eten kan geen kwaad en is juist goed? Lees ik dat zo juist?

Verder vroeg ik me af: is het juist niet goed om de overgang gewoon z’n ding te laten doen en niet te manipuleren dmv allerlei al dan niet natuurlijke hormonale supplementen en medicijnen? En dan bedoel ik dus wel gewoon zo gezond mogelijk leven: natuurlijk eten, genoeg ontspanning en voldoende slapen. Ben je er dan niet sneller vanaf?

Beste Mirjam,

Soja zou niet mijn eerste keuze zijn omdat er vaak met genetisch gemanipuleerde soja wordt gewerkt. Door heel gezond te leven, zul je minder last hebben van de typische overgangsklachten.

Beste Ralph, weet je dat er duizenden vrouwen jaren lopen te tobben en niet serieus worden genomen (waaronder ikzelf). Neem maar eens een kijkje op Overgangs- en Menopauzeplein op facebook.

Beste Ralph, Heb e.e.a. op jou site gelezen. Ben een simpele ziel. Zit al meerdere jaren niet goed in mijn vel. Denk dat veel door de overgang / mijn cyclus komt. Ben veel aangekomen > 15 kg in 5 jaar. Last v luchtwegen en eczeem gekregen. Bij vlagen emotioneel etc etc…. Geen puff bijvb voor normaal eten maken. Diverse keren naar huisarts geweest. Zelfs pas geleden, toen liet ik vallen dat voor mij niet serieus genoeg werd omgegaan met mijn klachten. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen ( > werd kwaad) Maar om kort te zijn. Sinds 4… Lees verder »

Mijn huisarts nam mij totaal niet serieus toen ik haar vroeg of ze bij mij een bloedtest kon verrichten ivm met de menopauze. Snapte ik wel, want ik was destijds 39 jaar. Ik moest haar zien te overtuigen voor de noodzaak hiervan. Bij ons zit de vroegtijdige in de genen, en heeft nog geen generatie overgeslagen. Uiteindelijk gaf ze toe, en was de uitslag van de bloedtest ‘positief’. En verder?……Niets dus. Traag werkende schildklier had ik voorheen al (ook in de genen). Opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename, and name it. Gelukkig geen last van nachtzweten, maar bijv tijdens het opmaken van mijn… Lees verder »

beste,
voor de droge mond heb ik mij omega 7 (duindoornolie)aangeschaft, ik vind dat het helpt . misschien een tip om anderen te helpen

Helpt mij ook, absoluut! Ik had ook tijdens de zwangerschap en geheel droge mond, dat was echt een crime. In de overgang kwam het terug. Ben Membrasin gaan slikken en tot nu toe (zo’n 4 jaar) gaat het een stuk beter.

Reguliere artsen nemen vrouwen niet serieus met overgangsklacjten. Dan wordt je b.v. doorverwezen naar een seksuloog. Lager libdio, vaginale droogheid is een overgangsverschijnsel. En dan mag je het zelf uitzoeken! Voor mannen is er viagra en vrouwen worden het bos ingestuurd. Wanneer gaan vrouwelijke artsen iets serieus opzetten voor de overgang. Nu wordt het nog steeds in de doofpot gestopt. Elke vrouw komt uitendelijk in de overgang en dan graag bio identieke hormonen.
Wel heel goed sat de hormoonfactor de vrouw wel serieus neemt!

Ik werd naar een psycholoog gestuurd:))

Al heel erg lang is er de organisatie Care for Women, die specialistische verpleegkundigen opleidt op oa overgangsgebied. (Ik was daar 1 van)
Daarnaast zijn er steeds meet overgangspoli’s.
Ik denk dat er dus echt al wel veel is, maar je moet er wel op googlen.