Ghreline hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Ghreline hormoon

De 4 meest gestelde vragen over het ghreline hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het ghreline hormoon?

Ghreline staat bekend als het hongerhormoon. De naam komt van growth hormone releasing peptide.

Hoe werkt ghreline?

Ghreline wordt vooral afgescheiden door de maagwand en door de hypothalamus. Het is naast het reguleren van de eetlust en het verhogen van hongergevoel ook een stimulator van de groeihormoon afgifte. De hoeveelheid ghreline neemt toe voorafgaand aan de maaltijd en weer af na de maaltijd. Op het gebied van eetlust is ghreline een tegenhanger of antagonist van leptine (verzadigend gevoel, onderdrukken honger) en het verhogen ervan kan in theorie voor constante honger zorgen en afvallen moeilijker maken.(1)

Wat is de functie van dit hongerhormoon?

Wat het het ghreline hormoon doet is dat het verschillende zaken stimuleert:

  • Eetlust
  • Aanmaak van groeihormoon
  • Leervaardigheid (studeren beter bij lege maag?)
  • Aanmaak van glucagon
  • Vetsynthese
  • Maagmotiliteit (rommelen van de maag).

Daarnaast remt het ook een aantal zaken:

Download online hormoontest

Hoe kun je ghreline verhogen?

Ghreline wordt vooral afgegeven wanneer je maag leeg raakt en je meer dan drie uur niets gegeten hebt en dus kan minder veel en vaak eten of zelfs vasten de ghreline aanmaak stimuleren. Naast dat ghreline de honger stimuleert zijn er nog andere effecten merkbaar. Zo kan ghreline ook op hersenniveau positieve effecten hebben, zoals mentaal scherper zijn en een beter denkvermogen hebben. Ghreline lijkt ook een positief en anti-verouderend effect te hebben op hersencellen (2).

Kunnen crashdiëten er voor zorgen dat ghreline te hoog blijft?

Het is algemeen bekend dat jezelf te sterk beperken in calorieën zoals bij crashdiëten compensatiegedrag uit kan lokken waardoor je snel weer aankomt en zelfs steeds dikker wordt, ofwel jojo-gedrag. Dit wordt soms toegeschreven aan verhoogde ghreline na een streng dieet, maar daar ben ik het zelf niet mee eens.

Dit heeft vooral te maken met een sterke daling van motivatie en discipline na een crashdieet. Vaak is de compensatie in calorie-inname te wijten aan eten zonder honger (mentaal eetgedrag) en niet oerhonger (echte honger) die door ghreline wordt gestimuleerd.

Hoe kun je ghreline verlagen?

Om ghreline te verlagen kun je met regelmaat eten (om de drie a vier uur) en voedsel kiezen dat langzaam verteert en dus langdurig in de maag blijft.

Wat is een ghreline hormoon remmer?

Het remmen en verlagen van ghreline bij zeer zwaarlijvige mensen wordt in de medische wereld gedaan met een maagverkleining, waardoor ook de productie van ghreline verlaagd wordt. Ook zijn er onderzoeken gaande met ghreline verlagende medicijnen, oftewel een non-invasieve bariatrische ingreep.

Minder eetlust hierdoor?

Helaas werkt het niet zo simpel. Het eetgedrag van mensen heeft namelijk lang niet altijd met de balans tussen honger en verzadiging te maken. Vaak eten mensen zonder honger.

Een oorzaak daarvan is onze bewerkte voeding vol suiker, vet en zout met een heerlijke smaak, mondgevoel, geur en een mooie kleur. Wanneer we dit eten komen er een soort geluksstofjes vrij in de hersenen. Dit betekent dat bewerkte snacks vaak gegeten worden om mentaal ongenoegen te verdoven of positieve gevoelens te versterken als men bijvoorbeeld iets te vieren heeft.

Verder is eetgedrag ook deels kopieergedrag dus de omgeving heeft hier veel invloed op. Onbewerkte natuurvoeding zorgt er nauwelijks voor dat deze geluksstofjes vrijkomen. In de natuur werkt het dus allemaal heel anders en overgewicht komt daar nauwelijks voor.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties