Prolactine hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

prolactine hormoon

De 3 meest gestelde vragen over het prolactine hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is prolactine?

Prolactine is het hormoon dat nodig is voor de aanmaak van moedermelk en wordt gemaakt in de hormoon producerende klier de hypofyse.

Download online hormoontest

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Houdt de borstvoedingsproductie op gang. De aanmaak komt op gang tijdens de zwangerschap. Melkproductie wordt dan nog onderdrukt door de aanwezigheid van veel progesteron.
  • Onderdrukt de aanmaak van FSH en LH en daarmee de groei van een nieuwe follikel en een eisprong. Daarom wordt een nieuwe zwangerschap bij frequente borstvoeding uitgesteld. Een bepaald soort goedaardige hypofysetumoren (prolactinoom) zorgt zo voor uitblijven
  • menstruatie en voor onvruchtbaarheid.
  • Wordt meer gemaakt tijdens stress.

Waarom wil je de prolactine waarde weten?

De prolactinewaarde wordt soms als test aangevraagd bij onverklaarbare melkuitscheiding uit de tepels, vruchtbaarheidsproblemen (moeilijk zwanger worden) en een mogelijke aanwezigheid van een prolactinoom (prolactine producerende hypofysetumor). Zowel een tekort als een overschot kan voorkomen.

Verhoging van de waarde

Gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is het gehalte verhoogd. Daarnaast ligt bij een prolactinoom (tumor die de prolactine aanmaak bij mannen en vrouwen stimuleert, hyperprolactemie), gebruik van bepaalde medicijnen en bij een trage schildklier de prolactinespiegel soms te hoog. Ook angst, depressie, stress, lichamelijke inspanning en stimulering van de tepels kan leiden tot een verhoogde afgifte. Overproductie door een prolactinoom kan ook voor gewichtstoename zorgen indien er geen aangepast voedingspatroon of dieet is voorgeschreven.(1) Of dit komt door verlaagde verbranding, verhoogde eetlust of beiden is niet bekend.

Verlaging van de waarde

Bij sommige hypofyseproblemen kan de bloedwaarde ook te laag (licht tot sterk verlaagd) zijn. De normaalwaarden zijn dus afhankelijk van de situatie en zowel bij de man als bij de vrouw kan een verstoorde aanmaak van prolactine allerlei klachten geven.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb een te hoog prolactine gehalte gehad en slik Norprolac hiervoor. Mijn gehalte is nu 52, naar mijn idee te laag. Inmiddels zijn bij mij dmv een operatie mijn baarmoeder en eierstokken weg gehaald. Wat moet ik doen, doorgaan met medicijnen, kan het kwaad dat het gehalte te laag is?

Advies over medicatie dient door een arts gegeven te worden. Ik zou hiermee naar een (orthomoleculair arts) gaan.

Ik heb al jaren een prolactinoom en heb het idee dat heel veel lichamelijke en mentale klachten daar vandaan komen. Als ik dit bespreek met mijn endocrinoloog dan zegt hij dat het er niks mee te maken heeft. Toch kom ik op internet veel van dit soort verhalen tegen. Andere mensen hier ook ervaring mee?

Mijn prolactine is al jaren te hoog, ik gebruik er ook cabergoline voor maar nu heb ik sinds kort ook een lage oestrogeen, hoog erytrocyten, hoge LDL cholesterol, hoog vetpercentage, laag vochtpercentage, hoog hemoglobine, kortom heel veel onverklaarbare dingen. Een en al hormonale problemen. Enig idee waar dit door veroorzaakt kan worden?

Is er weleens naar je hypofyse gekeken?

Ja in 2010 is een prolactinoom geconstateerd ik heb destijds medicijnen gehad en recentelijk een mri gehad waaruit blijkt dat er geen cyste aanwezig is. Ik heb dus geen idee hier nu mee om te gaan

Misschien is de hypofyse nog niet hersteld?

Ik blijf tepelvloed houden en heb al tijden last van stemmingswisselingen. Van down naar happy en terug. Ik voel me vaak gevangen in mijn lijf waar ik geen grip op heb. Kan dit met die hypofyse te maken hebben ?