Prolactine hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

prolactine hormoon

De 3 meest gestelde vragen over het prolactine hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is prolactine?

Prolactine is het hormoon dat nodig is voor de aanmaak van moedermelk en wordt gemaakt in de hormoon producerende klier de hypofyse.

Download online hormoontest

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Houdt de borstvoedingsproductie op gang. De aanmaak komt op gang tijdens de zwangerschap. Melkproductie wordt dan nog onderdrukt door de aanwezigheid van veel progesteron.
  • Onderdrukt de aanmaak van FSH en LH en daarmee de groei van een nieuwe follikel en een eisprong. Daarom wordt een nieuwe zwangerschap bij frequente borstvoeding uitgesteld. Een bepaald soort goedaardige hypofysetumoren (prolactinoom) zorgt zo voor uitblijven
  • menstruatie en voor onvruchtbaarheid.
  • Wordt meer gemaakt tijdens stress.

Waarom wil je de prolactine waarde weten?

De prolactinewaarde wordt soms als test aangevraagd bij onverklaarbare melkuitscheiding uit de tepels, vruchtbaarheidsproblemen (moeilijk zwanger worden) en een mogelijke aanwezigheid van een prolactinoom (prolactine producerende hypofysetumor). Zowel een tekort als een overschot kan voorkomen.

Verhoging van de waarde

Gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is het gehalte verhoogd. Daarnaast ligt bij een prolactinoom (tumor die de prolactine aanmaak bij mannen en vrouwen stimuleert, hyperprolactemie), gebruik van bepaalde medicijnen en bij een trage schildklier de prolactinespiegel soms te hoog. Ook angst, depressie, stress, lichamelijke inspanning en stimulering van de tepels kan leiden tot een verhoogde afgifte. Overproductie door een prolactinoom kan ook voor gewichtstoename zorgen indien er geen aangepast voedingspatroon of dieet is voorgeschreven.(1) Of dit komt door verlaagde verbranding, verhoogde eetlust of beiden is niet bekend.

Verlaging van de waarde

Bij sommige hypofyseproblemen kan de bloedwaarde ook te laag (licht tot sterk verlaagd) zijn. De normaalwaarden zijn dus afhankelijk van de situatie en zowel bij de man als bij de vrouw kan een verstoorde aanmaak van prolactine allerlei klachten geven.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties