prolactine hormoon

Prolactine hormoon

De drie meest gestelde vragen over het prolactine hormoon worden hier beantwoord.

Wat is prolactine?

Prolactine is het hormoon dat nodig is voor de aanmaak van moedermelk en wordt gemaakt in hypofyse.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Houdt de borstvoedingsproductie op gang. De aanmaak komt op gang tijdens de zwangerschap. Melkproductie wordt dan nog onderdrukt door de aanwezigheid van veel progesteron.
  • Onderdrukt de aanmaak van FSH en LH en daarmee de groei van een nieuwe follikel en een eisprong. Daarom wordt een nieuwe zwangerschap bij frequente borstvoeding uitgesteld. Een bepaald soort goedaardige hypofysetumoren (prolactinoom) zorgt zo voor uitblijven
  • menstruatie en voor onvruchtbaarheid.
  • Wordt meer gemaakt tijdens stress.

Wat zijn de juiste prolactine waardes?

De prolactinewaarde wordt soms als test aangevraagd bij onverklaarbare melkuitscheiding uit de tepels, vruchtbaarheidsproblemen (moeilijk zwanger worden) en een mogelijke aanwezigheid van een prolactinoom (prolactine producerende hypofysetumor).  Gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is het prolactine gehalte verhoogd. Daarnaast ligt bij een prolactinoom, gebruik van bepaalde medicijnen en bij een trage schildklier de prolactinespiegel soms te hoog.  Ook angst, depressie, stress, lichamelijke inspanning en stimulering van de tepels kan leiden tot een verhoogde afgifte van prolactine. Bij sommige hypofyseproblemen kan de bloedwaarde ook te laag (licht tot sterk verlaagd) zijn. De normaalwaarden zijn dus afhankelijk van de situatie en zowel bij de man als bij de vrouw kan een verstoorde aanmaak van prolactine allerlei klachten geven.

Ir. Ralph Moorman

(15stemmen, gemiddeld: 3,93 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patricia
Patricia
3 jaren geleden

Mijn prolactine is al jaren te hoog, ik gebruik er ook cabergoline voor maar nu heb ik sinds kort ook een lage oestrogeen, hoog erytrocyten, hoge LDL cholesterol, hoog vetpercentage, laag vochtpercentage, hoog hemoglobine, kortom heel veel onverklaarbare dingen. Een en al hormonale problemen. Enig idee waar dit door veroorzaakt kan worden?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Patricia
3 jaren geleden

Is er weleens naar je hypofyse gekeken?

Patty Rijken
Patty Rijken
Antwoord aan  Gerda van Dijk
3 jaren geleden

Ja in 2010 is een prolactinoom geconstateerd ik heb destijds medicijnen gehad en recentelijk een mri gehad waaruit blijkt dat er geen cyste aanwezig is. Ik heb dus geen idee hier nu mee om te gaan

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Patty Rijken
3 jaren geleden

Misschien is de hypofyse nog niet hersteld?

Patty Rijken
Patty Rijken
Antwoord aan  Gerda van Dijk
3 jaren geleden

Ik blijf tepelvloed houden en heb al tijden last van stemmingswisselingen. Van down naar happy en terug. Ik voel me vaak gevangen in mijn lijf waar ik geen grip op heb. Kan dit met die hypofyse te maken hebben ?

Mel
Mel
6 maanden geleden

Ik heb al jaren een prolactinoom en heb het idee dat heel veel lichamelijke en mentale klachten daar vandaan komen. Als ik dit bespreek met mijn endocrinoloog dan zegt hij dat het er niks mee te maken heeft. Toch kom ik op internet veel van dit soort verhalen tegen. Andere mensen hier ook ervaring mee?

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us