Aankomen zonder reden?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

aankomen zonder reden

Aankomen zonder reden is mogelijk. Maar wat maakt het afvallen zo lastig? Lees hier de 12 oorzaken van gewichtstoename buiten je schuld.

Is aankomen zonder reden mogelijk?

Hoe vaak hoor je het mensen zeggen: “Van lucht kom ik al aan” of “dik zijn zit in de familie”. De uitspraak die ik sinds de presentatie van De hormoonfactor  zelf heel vaak hoor is: “Ik kan er niets aan doen, het ligt vast aan mijn hormonen!”

Ongemerkt meer of juist minder eten

Maar is het wel zo dat je echt voorbestemd kunt zijn om overgewicht te krijgen? Is het niet heerlijk om iets anders de schuld te geven dan je eigen levensstijl?

De afgelopen jaren heb ik veel mensen begeleid die dachten een probleem te hebben met een trage stofwisseling en zeiden zeer weinig te eten. Vaak bleek bij deze mensen toch een minder goed eetpatroon naar voren te komen toen ik dieper door ging vragen over hun voeding. Vaak schrokken ze toen ze ontdekten hoeveel ze ongemerkt snackten en toch meer calorieën binnenkregen dan ze zelf dachten. Bij het volgen van een goed eetpatroon vielen deze mensen toch vrijwel net zo snel af als een gemiddeld persoon.

Andersom heb ik het ook wel gezien. Zo waren er mensen die dachten dat ze heel veel aten en dat het voor hun moeilijk is om aan te komen. Na analyse bleken zij juist veel minder te eten dan verwacht gemiddeld. Het is lang niet altijd wat het lijkt, want het is de gemiddelde inname op de lange termijn die telt.

Ieder persoon is anders

Betekent dit dan ook dat het voor iedereen even makkelijk of moeilijk is? Zeker niet, want het is voor de een lastiger verleidingen te weerstaan dan de ander. Dit komt door verschillen in genen, darmflora, bloedsuikerrespons, hormonen, de leefomgeving en de mentale band die je opbouwt met voeding in je jeugd en verdere leven.

Dus vaak is het wel mogelijk om af te vallen als je op een rantsoen gezet wordt, maar de (obesogene) omgeving van deze tijd maakt het moeilijk dit ook vol te houden voor de mensen die voorbestemd lijken wat kilo’s aan te gaan zetten.

Als het niet op eigen kracht lukt om af te vallen is het aan te raden een coach erbij te halen. Begeleiding op het gebied van motivatie, de psychologie van voeding en blijvende gedragsverandering is daarbij nog belangrijker dan voedingsadvies. Daarnaast is het van belang te kijken of er lichamelijke oorzaken zijn die het afvallen bemoeilijken, waar iets aan gedaan kan worden. Meestal is er sprake van geleidelijke gewichtstoename, maar ook plotselinge snelle veranderingen in gewicht komen voor.

12 (medische) oorzaken die het afvallen moeilijker maken

Er is helaas niet 1 oorzaak aan te wijzen waardoor je ongewenst overgewicht kan krijgen.

1.Zwangerschap of de periode na de bevalling

Tijdens zwangerschap is aankomen natuurlijk zeer logisch dat een groeiende baarmoeder inclusief kind voor een opgezette buik kan zorgen, maar ook het vetpercentage kan een stuk hoger worden. Zo zal je eetgedrag veranderen door een veranderde balans in de vrouwelijke hormonen. Ook komt het vaak voor dat de bloedsuiker wat instabieler wordt vanwege een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline (insulineresistentie door zwangerschap). Dit kan het eetgedrag beïnvloeden waardoor de calorie-inname hoger wordt (1). Soms ontstaat er zelfs zwangerschapsdiabetes, vooral wanneer er al overgewicht was (“metabool syndroom”) voorafgaand aan de zwangerschap. Na de bevalling kan soms het geven van borstvoeding de balans herstellen en de kilo’s laten smelten, maar dit is lang niet altijd het geval.

2.Door de pil of het spiraal

Tijdens het gebruik van pil of het spiraal beweren sommige vrouwen te zijn aangekomen. Dit zou enerzijds een invloed op het eetgedrag kunnen zijn en de verbranding (minder actief schildklierhormoon T3), maar ook zou de aanmaak van spiermassa wat bemoeilijkt kunnen worden door een daling van vrij testosteron. Daarnaast kan er wat extra vocht vastgehouden worden. Toch blijkt in onderzoek dat aankomen door anticonceptie niet aangetoond kan worden bij grote groepen (2).

3.Tijdens de overgang

Vooral tijdens de overgangsjaren waarbij de oestrogeenspiegels schommelen kan gewichtstoename ontstaan. Oestrogeendalingen zorgen ook voor een afname van de afgifte van serotonine en dit kan voor een wat depressief gevoel geven. moodswings en meer snack neigingen. Ook de schildklierwerking daalt iets door een afnemende hoeveelheid progesteron. Progesteron stimuleert namelijk de omzetting van inactief schildklierhormoon T4 naar het actieve schildklierhormoon T3. Niet alleen het vetpercentage kan veranderen in de overgangsjaren, maar ook de vetverdeling. Zo kan het vet relatief wat meer op de buik terecht komen en minder op de benen en billen.

4.Na een operatie of tijdens ziekte

Na sommige operaties of tijdens ziekte kan gewichtstoename optreden door allerlei redenen. Vaak wordt de reden aangevoerd dat er geen mogelijkheid is tot sporten, maar meestal is het toch een veranderd eetpatroon in deze situatie wat de meeste kilo’s verklaart.

5.Na gewichtverminderende operaties bij zware obesitas

Een gastric bypass, maagverkleining, liposuctie of een soortgelijke ingreep hoeft niet te betekenen dat er blijvend resultaat zal zijn. Het is belangrijk dat er ook complementaire leefstijlcoaching aangeboden wordt en dat er aan de (psychologische) oorzaak gewerkt wordt. Dit is vaak erg complex. (4)

6.Door antidepressiva en antibiotica

Verschillende soorten medicijnen kunnen de honger en verzadiging uit balans brengen en soms de stofwisseling wat vertragen. Bij antibioticagebruik bij dier en mens is het een bekend verschijnsel dat er gewichtstoename plaats kan vinden (5). Zou dit aan een verandering van de darmflora liggen? Bepaalde darmflora lijkt gelinkt te zijn met het ontstaan en behoud van overgewicht (6).

7.Door corticosteroïden en tamoxifen

Zware medicijnkuren zoals prednison en andere corticosteroïden en tamoxifen maken afvallen moeilijker en beïnvloeden de vetverdeling (meer abdominale vetverdeling) (7), (8).

8.Door menstruatie

Vlak voor de menstruatie dalen de vrouwelijke hormonen (PMS), maar ook het neurohormoon serotonine. Dit kan het humeur negatief beïnvloeden, maar ook het eetgedrag. In hoeverre dit het maandgemiddelde qua voedingsinname bij een vrouw met een regelmatige cyclus beïnvloed is de vraag. Wanneer de cyclus onregelmatig is komen schommelende vrouwelijke hormonen vaker voor en dit kan dus het afvallen bemoeilijken.(9)

9.Tijdens een burnout

Bij stress en overbelasting zijn verschillende soorten reacties van mensen. De een krijgt geen hap door de keel en valt af en de ander probeert de stress en emotie weg te eten en komt dus aan (10). Ook wanneer iemand zich moe voelt kan meer voedselinname (vaak suikers en bewerkte snacks) de respons zijn in de hoop dat de persoon daar meer energie van krijgt. Vaak is het tegendeel het geval.

10.Door een schildklier probleem

Een vertraagde schildklier kan soms (maar niet altijd) zorgen voor gewichtstoename. De verbranding wordt iets langzamer, maar ook het eetgedrag kan veranderen door een afname van serotonine afgifte en het ontstaan van een depressief en moe gevoel. Sommige mensen reageren op vermoeidheid en een lusteloos gevoel door meer te gaan eten. Een deel van de gewichtstoename bij een trage schildklier (hypothyreoïdie) kan ook verklaard worden door het vasthouden van extra vocht. (11)

11.Ziekte van Cushing

Bij de Ziekte van Cushing kan een tumor in de hypofyse of bijnier er voor zorgen dat er veel te veel cortisol aangemaakt wordt, waardoor de bloedsuiker verhoogd wordt. De patiënt kan ontzettend aankomen (in vocht, maar ook in vet) in korte tijd terwijl deze daar weinig aan kan doen (12).

12.Lipoedeem

Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte die voornamelijk voorkomt bij vrouwen en wordt zichtbaar aan het eind van de puberteit. Er ontstaan vaak grote hoeveelheden vet onder de huid van de heupen, dijnen, knieën en onderbenen (13). Vet dat reeds ontstaan is is op deze plaatsen bijna onmogelijk weg te krijgen zonder operatie. Waarschijnlijk is lipoedeem ook een immunologisch probleem (14) dus de complementaire leefstijlaanpak moet ook gericht zijn op het tot rust brengen van het immuunsysteem. Ook een vertraagde schildklier komt vaak gepaard voor met lipoedeem.

Download online hormoontest

Dik buiten je schuld?

Zoals je ziet kan in sommige situaties het afvallen sterk bemoeilijkt worden. Betekent het dan dat je de schuld buiten jezelf moet leggen en gezond leven beter op kan geven? Hoewel het voor te stellen is dat af en toe de moed in je schoenen zakt lijkt me opgeven geen optie, want daar wordt het alleen maar slechter van.

Mijn advies is: Probeer goede moed te houden, laat je goed begeleiden door een ervaren coach en zwicht vooral niet voor korte termijn symptoombestrijders zoals crash diëten. Als je eenmaal gaat jojo’en dan wordt de kans op succes op de lange termijn juist kleiner. Het is mij duidelijk dat afvallen voor de een moeilijker is dan de ander, wat wellicht oneerlijk voelt. Hopelijk kun je de motivatie en discipline verhogen waardoor je toch resultaat gaat behalen en probeer los te laten dan een ander dit wellicht veel minder moeite kost.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis hormoon test!

Download gratis het e-book "breng je hormonen in balans" (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief)

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Jouw gegevens zijn veilig bij ons

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goedemorgen, ik heb het boek niet gelezen maar wel een vraag, 15 jaar op gewicht door de overgang heen nog steeds op gewicht. Door klachten overgang aan de oestrogel en utrogestan , 11 kilo in 3 maanden erbij . Ik ben gestopt en groei door. Eetgewoonte niets veranderd . Begrijp het niet. Ook genoeg beweging.

Goedemorgen Ingrid, Dit kan aan meerdere dingen liggen. Heb je het al aan jouw (huis)arts gevraagd? Je kan eens een consult/ analyse boeken bij een opgeleide collega van Ralph bij jou in de buurt: https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2

Beste, ik volg u al heel lang, wat heeft hormoontherapie anastrozol voor invloed op afvallen, deze slik ik vanwege borstkanker, ik heb er 20 kilo van bij gekregen en nu vechten als een leeuw en lukt niet.

Hallo Annet,

Wat bedoel je precies met “vechten als een leeuw”? Het klinkt als stress, “het moet en zal..” dat zorgt voor meer cortisolaanmaak dat ook voor meer gewicht kan zorgen. Heb je al eens geprobeerd om volgens de Hormoonfactor te leven? Dus (echt) goede voeding, bewegen (niet als een gek hele dagen hardlopen ofzo) en, heel erg belangrijk, ontspannen?
Jouw medicijn staat niet bekend als een medicijn waarvan je aan zou kunnen komen maar dat is lastig te zeggen zo, omdat ik jouw casus en leefstijl niet ken.

Hallo ik heet Natacha Lerooy en kom uit België. Ik zit met het volgende. Ik ben zwaarlijvig en heb hierdoor prediabetes. De artsen en ook de kinesisten dachten bij mij eerst aan lymfoedeem maar het blijkt nu lipoedeem te zijn. Het vet aan de benen raak ik stilaan wel kwijt door te wandelen. Maar de armen blijven zeer dik. Door het lipoedeem houd ik op bepaalde plaatsen vocht vast. De buik is al iets verminderd maar nog niet wat ik wens. Door te wandelen en gezonder te eten ben ik op een maand tijd 4,6 kg vermagerd. Maar ik heb… Lees verder »

Ik doe mee ermee

Ik kreeg borstkanker, behandeld met tsmoxifen, aramidol en nog n andere hormookuur. Nu 7 jaar later ben ik 30 kilo zwaarder, en groei nog steeds door. De hormookuur ben ik na 3 jaar gestopt. Ik had van alle heel veel bijwerkingen, ik trok dat niet meer. Ik ben gaan hardlopen. 3 x in de week. Ik eet denk ik tekort volgens mijn health app, die ik gekoppeld heb aan mijn sport horloge.
Mijn schildklier is te traag sinds de bestraling.
Ik wil zo graag stoppen met groeien en liefst afvallen. Mijn buik is enorm dik geworden.
HELP

Hoi, je verhaal zo herkenbaar ik heb hier ook vraag over gesteld. Sterkte

hallo ralph
ik ben 5 jaar geleden 23 kilo afgevallen meet jouw hormoonbalansdieet. nu ben ik in de overgang en lukt het niet meer, en kom zelfs iedere keer 1 kilo aan! als ik nu 2 a 3 dagen veel groente en fruit eet zonder koolhydraten krijg ik erge diarree die een week duurt en die ik met probiotica pas kan stoppen. ondertussen ben ik 17 kilo weer aangekomen help…

Hallo Jacqueline,

Dit moet goed uitgezocht worden en is hier niet even te beantwoorden. Darmen zijn belangrijk, als het daar niet goed gaat gaat het elders vaak ook niet goed.