Kleur en type ontlasting

Auteur: Astrid te Winkel | Reacties:

ontlasting

Welke kleuren en types ontlasting bestaan er? Welke poep is het meest gezond? Hoeveel poepen we per dag? In dit handige overzicht lees je het antwoord.

PDS, prikkelbaar darmsyndroom

Als colonhydro- en darmtherapeut ontvang ik vaak cliënten die na lang onderzoeken de veel gehoorde zin…”u moet er maar mee leren leven” te horen krijgen. U hebt PDS, het prikkelbare darmsyndroom.

Tja, dat is een eenvoudige diagnose, als er geen andere sticker op te plakken is, dan valt het onder PDS, prikkelbare darm syndroom. Waar ik bij kan zeggen dat het voor velen zacht is uitgedrukt, prikkelbaar. Movicolon mee naar huis en er mee leren leven. Nou, die mensen komen hoopvol mijn praktijk binnen…en meestal tref ik ze vol hoop aan!

Wat is nu eigenlijk ontlasting, waar bestaat het uit. Hoe vaak moet je eigenlijk naar de wc en hoe hoort de stoelgang eruit te zien?

Wat is een gezonde ontlasting?

Als we ons met gezonde voeding voeden, ons spijsverteringsstelsel optimaal functioneert, we lekker in ons vel zitten, goed bewegen, dan komt er dagelijks één of twee keer een mooie hoop. Om die hoop te produceren:

  • hoeven we niet veel moeite te doen.
  • ruikt het een beetje maar stinkt het niet erg.
  • zijn we opgelucht na de boodschap.
  • bestaat het uit 1 soepele vorm.
  • is het pindakaaskleurig.
  • hoeven we onze anus eigenlijk niet af te vegen (doen we wel).
  • blijft er niets achter op ons toiletpapiertje.

Waar bestaat ontlasting uit?

Onverteerbare voedingsresten, vocht, stoffen die door het lichaam worden afgescheiden (bijvoorbeeld galvloeistof en enzymen), vezels, dode lichaamscellen, dode bacteriën vanuit de darmflora, vet (o.a. cholesterol), zout, slijm, proteïne en ook levende bacteriën.

Kleur van de ontlasting

Heb je lichte of donkere poep?

Licht bruine: als ontlasting bleek van kleur is dan kan dat duiden op te weinig galproductie, of obstructie van de galwegen. Gal geeft de kleur aan je ontlasting. Je voedsel wordt dan niet goed verteerd.

Zwarte ontlasting: kan duiden op een bloeding hoger in het spijsverteringsstelsel. (maag, slokdarm). Kan ook komen door inname van ijzertabletten. Ook is bij obstipatie de ontlasting donkerder.

Grijze: te kort aan gal. Gisting in de darm. De spijsverteringsenzymen (lipase) vanuit de alvleesklier worden niet goed afgegeven. Teveel vette voeding consumeren.

Groene ontlasting: teveel gal en het blijft te lang in de darm. Bacteriën, bijvoorbeeld clostridium. Maar ook gewoon van voedsel als veel groene bladgroenten of vezels als psyllium.

Rode: helderrode bloedsporen geven meestal een bloeding aan in het laatste deel van de (endel)darm. Een aambei of ontsteking bijvoorbeeld, maar kan ook door een gezwel komen.

Gele ontlasting: verstopping van de galbuis door bijvoorbeeld een steentje of een ontsteking van de lever/galblaas. Ook overmatig alcoholgebruik kleurt de ontlasting geel.

Witte puntjes: dan is er meestal sprake van wormpjes in de darm.

Veel slijm: teveel suikerconsumptie, zuivelproducten, te veel witmeelproducten.

Met schuim: onevenwichtige darmflora door teveel suiker en suikerhoudende producten en alcohol.

Type ontlasting

Zo, nu we wat meer weten over de kleur, gaan we nu naar de vorm. Daar gebruik ik de Bristol ontlastingsschaal voor om de ontlasting te analyseren. Hoe hard en groot is jouw drol?

ontlasting

De 7 types op een rij:

1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes/ keutels. Type 1 heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.

2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent.

3 (Normaal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3  wordt als gezond gezien en normaal.

4 (Normaal): Ontlasting in deze categorie is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4  wordt gezien als normaal en gezond.

5: Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte.

6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 wordt gezien als papperig en geeft diarree aan.

7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële of virale infectie.

Het eindproduct

Dit is voor een heel groot deel afhankelijk van wat je in je mond stopt. Gezonde voedende voeding! Maar ook, voldoende beweging, hormonale balans, optimale darmwerking, optimale darmflora, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen aan een gezond ontlastingspatroon. Dus om met bovenstaande vraag af te sluiten…. Hoe ziet jou poep eruit?

Download online hormoontest

Kan je niet poepen?

Lukt het je niet om je grote boodschap te doen? Dan kan je een hulpmiddel gebruiken in de vorm van een poepkruk. Daarnaast kan je denken om eens een darm analyse/ test te doen of een pro darm probioticum te gebruiken.

Astrid te Winkel
www.time-out.nu

Deel de blog op:

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
295 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kun je de pro darm antibioticum ook nemen als je geen melkzuurbacteriën verdraagt .

Mensen voor de goede zaak! Ik mis thiamine oftewel vitamine B1 in jullie onderwerp rondom onzcstoelgang.. Deze ‘B’ vitamine is essentieel in het goed functioneren van de darmen, daar het ons centrale maar ook autonome zenuwstelsel activeert en stimuleert. Een tekort aan vitamine b1 kan er toe bijdragen dat wij constipatie krijgen. Immers vanuit de hersenen worden de zenuwen in darmen aangestuurd om ervoor te zorgen dat de peristaltische knijp bewegingen van de darmen geactiveerd worden. Een tekort van vitamine B1 kan er dus toe bijdragen dat de darmen ‘lui’ worden en er geen of weinig verplaatsing van ontlasting plaatsvind.… Lees verder »

Hallo ik ben een jongen en ik ben 19 jaar oud Ik heb nu ook al een goede 2 maanden last van maagdarm klachten het begon met apart ruikende scheten die iets weghebben van gal en daarna is het alleen maar erger geworden krampen, beige ontlasting, diarree, keutels, bloed en slijm bij de onlasting dezelfde smaak als de geur van mijn scheten en onlasting in mijn mond (gal?) En nu is mijn ontlasting groen en donkergroen en ruikt hij naar mest En de krampen zijn bijna helemaal weg heb ookal wat onderzoeken bij de dokter gedaan waaronder een bloedonderzoek, en… Lees verder »

Kijk eens of er een goede darmtherapeut in de buurt zit. Bijvoorbeeld iemand die ook orthomoleculair geschoold is. Is je leefstijl al volgens de Hormoonfactor? Het kan vaak wel beter, is mijn ervaring.

Hallo allemaal. Ik heb ineens na mijn 40 ste leefjaar last van mijn stoelgang. Ik heb weken lang diarre gehad gepaard met winderigheid, opgezette buik, darmkrampen. Ik zou een darmonderzoek krijgen, daar was ik heel bang voor, dus heb ik me laten testen voor gluten en lactose. Nou daar kwam dus uit dat ik een primaire lactose intolerantie heb. Dus absoluut geen zuivel. Het is een tijdje goed gegaan een maand miss . Mijn ontlasting werd normaal. Maar nu heb ik dus weer dunne ontlasting en zeer donker van kleur. Ik vind het eng. Ik gebruik trouwens af en toe… Lees verder »

Door alleen de zuivel te laten staan, ben je er kennelijk nog niet en moet er meer gebeuren. Verdiep je eens in leven volgens de Hormoonfactor. Zuivel bevat ook caseïne, die krijg je dus nog wel binnen. Dat los je niet op door lactase te nemen.

Stella
Beste Astrid, ik ben binnen en half jaar 7kg afgevallen en heb wisselende ontlasting gehad, maar de laatste tijd, als ik al ga, is het groen van kleur. Wat kan dit zijn?

Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door Stella

Overigens: het is ongewenst gewichtsverlies

Hallo, een hele tijd terug heb enorme pijnlijke aambeien gehad, specialist geweest en die moest laten weg snijden. Dit is niet kunnen doorgaan en heb na enkele weken bijna geen last meer van gehad van die pijnlijke aambeien en zijn ook een stuk kleiner geworden. Sinds ik dat probleem had was er altijd slijm en mijn onderbroek was altijd wat slijm (deze lijkt en ruikt bijna zoals sperma). Dit is nu wel minder geworden en heb enkel vlak voor ik moet poepen slijm. Wat ik nu wel heb dat ik tijdens de dag regelmatig het gevoel heb om te poepen… Lees verder »

Ik heb gele ontlasting met soms kleine bloed stipjes er in blijf afvegen en heb pijn rechte kant buik boven kant wat heb ik jackie

Ik heb al een paar dagen gele ontlasting soms met kleine bloedstipjes er in en blijf maar afvegen heb daar bij pijn rechts in buik waar heb ik last van groetjes jacqueline

Ik heb een stopverf kleurige ontlasting. Maak me daar zorgen over ivm mijn lever. Eet niet 3x per dag meestal alleen s,avonds. Zijn er ook mensen die dit herkennen??

Hallo astrid.
Ik loop al 5 jaar met pijn in mn linkerflank.2 x littekenweefsel laten verwijderen,allerlei testen laten doen.conclusie:leer maar met de pijn leven.
Sinds een week of 3 nu ook rechts onderin pijn,donkergroene ontlasting.pijn dachten ze eerst aan blinde darm. Maar is gewoon mn darm verstopt en gas .movicolon meegekregen. Geen verandering qua kleur of pijn.
Ik ben 46 heb een zoon van 6 en verga elke dag van de pijn.mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed.
Help ik weet niet meer wat te doen.

Groeten Felicity

hallo elke ochtend heb stoelgang in een uur tijd 3 x achter elkaar eerst 2x normaal en dan dunne is dat normaal?Waar kan dat van komen?

Dat is lastig zo te zeggen. Kijk eens of er een verband is met bepaalde voeding. Eet je al volgens de Hormoonfactor?

Deelnemen aan discussie…Dankje voor je reactie.Ja kan zijn van bepaalde voeding.Wat bedoel je met hormoon factor?

Type 5 al een paar dagen en darmen zijn onrustig poep moeilijk soms steken wat zou dat kunnen zijn

Hallo ik ben Luis en heb ziekte van crohn en ik krijg nu om de 6weken remicade (baxter) en mijn stoelgang is licht bruin en niet helemaal vast maar ook nietmeer diaree, onlangs heb ik het ideale ontbijt van herbalife geprobeert en de volgende dag was mijn stoelgang ineens vaster maar doen had mijn dokter de remicade naar 8weken geplaatst (das te veel voor mij) en na de 6de, 7de week was mijn stoelgang al slechter en ging ik meer naar het wc. na de remicade voelde ik mij terug goed en ben ik begonnen met de multi-vezels drank (van… Lees verder »

Hallo, Allereerst wil ik zeggen dat ik deze site fijn en helder vindt. Niet alleen tekeningetjes maar ook uitleg wat wel en niet goed is en alle soorten ontlasting. Hierdoor is het voor mij handiger om te kijken wat ik eet en wat welke reactie geeft. Ook ik heb PDS, normaal gesproken de opstipatievariant. Ik heb een onregelmatige stoelgang. Van schuim tot ineens dagen niet naar de wc hoeven. Tegenwoordig met het warme en benauwde weer merk ik dat als ik in de ochtend eet dat ik misselijk word. Niet braken maar een drukkend en misselijk gevoel. Het is net… Lees verder »

Goedemorgen, ik heb al heel lang “last ” van drijvende ontlasting (iedere dag) type 5 of soms 6. Ook heeft het een wat oranje bruine kleur. Ik ga ongeveer 1 tot 2 maal per dag. Ik heb geen buikpijn of andere klachten (wel huidklachten en vermoeidheid) Ik eet, naar mijn idee toch wel gezond. S’ochtends wat volkorenbrood met kaas, in de middag altijd groentes of salades en in de avond wisselend van bami tot aardappelen met groentes en vlees. Alleen las ik me bij uitzondering een hele dag vol ga proppen met brood, wil ik wel eens zinkende ontlasting hebben.Ben… Lees verder »

Ik heb ontlasting type 1 en 2.
Eet bruin of donkerbruin brood 2 per dag magere kwark fruit groente en witte pasta of witte rijst of aardappels. 50-100gram vlees of vis. 2 volkoren knäckebröd met pindakaas. Verder sport ik 5 dagen per week en drink ik slappe thee zwart/groen of rooibos.minimaal 6 glazen.
Als ik aandrang krijg ga ik gelijk naar het toilet omdat ik anders weet dat ik daarna niet meer kan.
Ik vind dat ik redelijk gezond leef op de witte pasta en rijst na waarom heb ik dan last van verstopping?

Hallo Linda,

Als je verstopping hebt kunnen er meerdere oorzaken zijn. De voeding bv. Je ziet verstopping ook wel bij een trage schildklier. Ik zou eerst de voeding aanpakken. Verdiep je eens in de Hormoonfactor,

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Ik heb sinds 10 mnd erg veel last van n wisseld patroon. S morgens zo gauw ik op kom moet ik rennen. Mijn ontlasting was normaal van vorm en kleur. Daarna als ik iets gegeten had moest ik weer rennen en was het erg waterig. Ook moest ik blijven poetsen er kwam steeds weer wat. Doordat ik het niet op kon houden durfde ik de deur niet meer uit. Bij de ha geweest, bloed geprikt was goed alleen mn cholostorol was wat te hoog. Ik heb daar med voor gekregen ne wat mn diaree betrefd heb ik pds zei mn… Lees verder »

Hallo “moby”,

Hoe ziet je voedingspatroon eruit? Leef je al volgens de Hormoonfactor? Dat kan heel veel verschil maken. Ik heb dat zelf ervaren en zie dat ook bij mijn cliënten.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hallo, mijn ontlasting ziet er iedere dag anders uit. De ene dag heb ik diarree, de andere dag zijn het harde keutels. Ook de kleur is iedere dag anders. Ook heb ik vaak 2 soorten ontlasting tijdens 1 toiletbezoek. 2 kleuren of dun en hard. Ik heb vaak last van obstipatie waar ik ontzettend misselijk van wordt en wat helse pijnen geven. Als ik probeer te drukken op het toilet komt er niks maar ik voel wel dat ik kan overgeven. Het drukken geeft het gevoel van overgeven. Ook heb ik last van overloopdiarree soms en met wandelen voel ik… Lees verder »

Hallo Judtih,

Ik adviseer je naar een darmtherapeut te gaan. Daar wordt d.m.v. een uitgebreide darmscreening gekeken wat er mis is.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hallo mevrouw van Dijk, Ik ben vandaag naar internist geweest en laat mijn bloed onderzoeken. Heb nu inmiddels al bijna maand last van darmen(opgezette buik, winderigheid soms en pijn in gehele buik(af en toe).Dit is nu inmiddels voorbij, alleen nog gevoeligheid rond gebied bij de navel. Ontlasting is wel gewoon bruin maar beetje wisselend, Vanmorgen en dat valt me al langer op zie ik dat er onverteerbare deeltjes in ontlasting zit en het ruikt wat gallig. Heb dit alles ook aan internist vertelt. Hij heeft vinger ook in mijn aars gehad om het een en ander uit te sluiten maar… Lees verder »

Beste Arjen,

Excuses voor de late reactie. Ik kreeg de melding van het bericht pas laat door.
Ik raad aan om naar een darmtherapeut te gaan. D.m.v. een uitgebreid ontlastingsonderzoek wordt er gekeken wat er fout gaat.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hoi allemaal, Ik speur het internet af omdat ik niet weet of ik mij zorgen moet maken over de stoelgang en ontlasting van mijn man. Vorige week zaterdag werd hij wakker na een stapavond en moest 1x overgeven, niet dat ik daar direct ongerust over werd. Daarna werd in de loop van de dag duidelijk dat hij totaal geen honger had, pijn had in de zij dat soms iets naar achter ging. Vervolgens heeft hij veel geslapen en was wat klammig ( koorts?). Ik ging er van uit dat het allemaal met de avond ervoor te doen had. Vervolgens zondag… Lees verder »

Hallo “Piekermiep”,

Ik zie dat de voeding verbeterd kan worden, dat komt de spijsvertering ten goede. De Hormoonfactor leefstijl kan helpen. Verder lijken de problemen op die van de lever, misschien goed om eens naar een orthomoleculair arts/darmtherapeut te gaan.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hallo allemaal ik heb al een tijdje last van obstipatie hebt movicolon gekregen maar ik heb het idee dat het niet helemaal zijn ding doet. Heb veel last van de maagstreek doet pijn voelt opgeblazen aan moet vaker boeren. Als ik dan eens naar toilet kan heb ik van die dunne reepjes poep niet een echte dikke drol en heb ik het idee dat ik gewoon nog veel meer ontlasting in de darmen heb ik eet normaal maar wat ik uitpoep is veel te weinig.
Iemand daar ervaring mee.

Grt wendy

Beste Gerda, Sinds een aantal maanden heb ik dunne ontlasting wat gelig van kleur is. Heb in het verleden altijd constipatie gehad. Ga nu wel regelmatig maar is niet meer vast van structuur en ook de kleur is gelig dus. Rechts in mijn buik onder de lever voel ik vaak een verharding wat ik ook weer kan wegdrukken met mijn hand, heel gek. Vaak een zurige smaak in mijn mond na het drinken van koffie en ook na het eten van zoetigheid. Neem de laatste tijd propolis in en denk dat daardoor misschien de ontlasting is veranderd. Ik blijf het… Lees verder »

Beste Elisabeth,

Gelige ontlasting kan komen doordat de vetvertering niet goed verloopt. Ik zou eens langs een darmtherapeut gaan.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

ik heb momenteel wat lichtbruine kleine drijvende ontlasting met wat geel erbij aan zijden. Ik heb de afgelopen dagen veel kurkuma(geelwortelpoeder)gegeten. Kan dit zijn dat de ontlasting zo kleurt. Heb al ruim een week vage klachten. Ontlasting was wat donkerderbruin met stukje lichterbruin. Volgens arts die ontlasting en bloed heeft laten checken in lab ziekenhuis kwam er niets ernstigs naar voren. heb zelf in doodsangst gezeten daar ik ook gevoelige plek had linksboven in bovenbuik. Als ik vel nu echter pak merk ik dat de pijn in debuikwand zelf zit. ben anderhalf week al geen suiker meer aan het eten… Lees verder »

Is er iemand hier die ervaring heeft met terugkerende worm infecties..? En de oplossingen (niet de reguliere die weet ik wel)? Dank!

En de huismiddeltjes ken ik ook wel onderhand

Beste Gerda, sinds vier jaar (bijna 5) heb ik zomaar last gekregen van worminfecties. Helaas was ik bij de eerste infectie net zwanger en kon ik gedurende 9 maanden geen Mebenzadol nemen. Na de bevalling gingen de wormen niet weg en begon ik met een kuurtje. Helaas hielp dit niet en had ik bijna elke maand (altijd rond mijn menstruatie) een worminfectie. Het is een poosje weggeweest (9 maanden met hulp van homeopathie en pro-biotica) en kwam daarna toch weer terug. Na een aantal jaren dokteren, meerdere kuren Mebenzadol, homeopathie etc. was ik radeloos: na het bezoeken van een geweldig… Lees verder »

Hallo,
Ik merkte 2 weken terug dat ik af en toe bloed en slijm op het wc papier zag..
De kleur ontlasting was gewoon bruin, toen was het weer even weg en nu is het weer terug alleen nu is mijn ontlasting donker grijs..
Het vreemde is dat ik mijn supergoed voel..geen buikpijn of andere kwaaltjes..
Ik probeer nu wat gezonder te eten, geen koffie en geen alcohol meer te nemen.
Maar het blijft raar dat ik nergens last van heb en toch af toe bloed/slijm in mijn ontlasting heb?
Wat zou ik kunnen doen?

Beste Sem,

Laat je ontlasting in ieder geval nakijken.

Ik heb de laatste tijd af en toe dat ik een dieprood stukje in mijn ontlasting zie. Vandaag zag ik een klein rechthoekig gevormd stukje uitsteken. Toen ik het eruit trok was het vliesachtig en slijmachtig roze. Niet langer rechthoekig en ongeveer 2cm lang. Wat zou dit kunnen zijn?

Hallo,

Je leest vaak dat ontlasting een aaneengesloten worst hoort te zijn. Bij mij is het meestal een stevig geheel dat in ongeveer 3, 4 of 5 stukken breekt. Is dit normaal verder?

Edwin

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn type 3 en 4 normaal. De andere vormen duiden op een verstoring. Kijk waar jouw ontlasting het meest op lijkt.

De stevige gedeelten zijn meestal van type 3 of 4. Alleen door het gewicht breken ze in meerdere delen van rond de 10 cm per deel. Hoort dit aangesloten te zijn (niet te breken dus), of maakt dat verder niet uit?

Dank voor de tip. Gaan we naar kijken.
Maar ik heb al suikervrij en zuivelvrij geprobeerd. Dat haalde niets uit.

Aanvullende vraag. Is het raar dat je op latere leeftijd (60) ineens PDS verschijnselen krijgt en dat na zo’n zware griep? Staat dat in verband met elkaar?

Lucas,

Het is niet een kwestie van alleen maar suiker en gluten eruit maar het is eerder een combinatie van èn suikervrij, èn zuiveldvrij èn glutenvrij en nog meer zaken.
PDS heeft een link met stress en een zware griep is zeker stress voor een lichaam…

Hoi Mijn vrouw heeft al dik 25 jaar PDS. Ze is het afgelopen jaar meer dan 50 kilo afgevallen, maar het PDS probleem lijkt nog steeds aanwezig. Maar daar gaat mijn vraag eigenlijk niet over. Ik wil hiermee aangeven, dat we ervaringsdeskundigen zijn op dit gebied. Nu lijkt het erop dat ondergetekende sinds enkele maanden ook PDS heeft. Ik ben in januari/februari een paar weken flink ziek geweest. (buik)griep met koorts, diarree, misselijkheid en zeer weinig eetlust. Ik viel in no time 8 kilo af. Kwam goed uit, want ik heb overgewicht. Ik herstelde weer en won 5 kilo terug.… Lees verder »

Beste Lucas,

Yakult bevat veel suiker dat niet goed is voor de darmflora. Toevallig heb ik zelf last gehad van een prikkelbare darm en sinds ik geen gluten meer eet heb ik nooit meer een aanval gehad. Misschien is de Hormoonfactor iets voor jullie? Daarin worden o.a. ook zuivel en suiker vermeden.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Nergens kom ik tegen waar het door kan komen dat je ontlasting aan de ene kant licht is, en aan de andere kant donker.
in het begin type 3, aan het eind type 4 en dan lichtbruin en geen 2 kleuren.
Weet u het antwoord hierop?

Hallo Mariska,

Dan gaat er in de spijsvertering iets niet helemaal goed.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

ik heb steeds vaker last van verschillende strukturen in mijn stoelgang. een paar dagen geleden had ik letterlijk 4 verschillende soort ontlasting in 1 bak. ik heb ooit eens een ziekte opgelopen het papilamus virus geloof ik, en ik ben bang dat al die dingen verband houden. hoe zou ik het kunnen testen of er echt iets is zonder mijn dokter in te schakelen ? ik ben bang dat ik er geen zal krijgen maar hey niet geprobeert is niet gewonnen kheb ook erg veel last van mijn onderbuik soms na het eten een opgeblazen gevoel die gepaard gaat met… Lees verder »

Beste gg,

Je kunt contact opnemen met een darntherapeut, bv.de schrijfster van het artikel hierboven. Een darmtherapeut luistert naar je klachten en laat evt. een ontlastingsonderzoek doen. Woon je niet in de buurt van Astrid, stuur me dan een mail, dan zoek ik iemand bij je in de buurt.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi astrid, heel herkenbaar om de reacties te lezen, mijn ontlasting is type 1 of 2 als het meezit. Dit terwijl ik heel gezond, vezelrijk etc eet en zeker drie keer per week sport. Daarnaast neem ik allerlei supplementen waaronder orthica. Ik heb echt alles geprobeerd maar niets helpt. Ik heb veel last van mijn darmen, kom snel aan en voel me vaak opgeblazen. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Volgens mijn mld arts heb ik het pds….ook een endoscopie heeft geen nieuwe informatie gegeven.

Beste Elisabeth,

Je kunt het beste naar een darmtherapeut, Astrid bijvoorbeeld, om eventueel een ontlastingsonderzoek te laten doen. Ik ga er vanuit dat je geen gluten, zuivel, suiker etc. (dus volgens de Hormoonfactor) eet.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Mij heeft een bloedonderzoek bij een celbioloog in Hamburg enorm geholpen. Voedselallergie; 1 jaar lang bepaalde produkten niet meer eten. De hoofdschuldige was een schimmel in de darm: aspergillus niger.
Paul de Leeuw heeft dit onderzoek ook ondergaan.

Hoi, Ik ben een vrouw van 39 jaar en heb altijd al last gehad om te poepen. Vroeger was het hoogstwaarschijnlijk doordat ik te weinig dronk. Ik hen gedurende 5 jaar elke avond stoelgang thee van dokter Kneipp gedronken en kon elke dag gaan. Het was steeds een dikke substantie met een beetje slijm. Ik ben gestopt met de thee en ik kan nog steeds elke dag. Ik drink 2 liter water per dag. Ik heb wel veel last van winderigheid (vroeger ook) en mijn ontlasting is licht bruin en hangt niet samen. Het is niet hard en valt uit… Lees verder »

Beste Sofia,

Ik kan jou de Hormoonfactor aanrader! Door die leefstijl te volgen zullen je darmen, en de rest van de spijsvertering, beter functioneren. Voor begeleiding kun je een afspraak met mij maken.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi, Ik ben erg ongerust en ik hoop ds u mij een beetje gerust kunt stellen. ik ben een vrouw van 43 jaar en heb sinds dec ineens een wisselend ontlastingpatroon…steeds onverklaarbare diaree en dan weer redelijk normaal..of van keutelig naar 1 grote brei in de ochtend waarbij ik denk dat alles van de vorige dag eruit is…ook al een paar keer zeer donkere ontlasting gehad…tegen zwart aan en 1 keer kleine spoortjes bloed. heb daarnaast vaak een opgeblazen buik…winden en geen eetlust. Ik ben flink afgevallen en heb bloedarmoede (6,7) Ik neem elke dag 1 tot 2 glazen molkosan… Lees verder »

Beste Deb,

Ik aad je een consult bij een darmtherapeut aan. Die zal een ontlastingsonderzoek laten doen om zaken uit te sluiten. Er kan van alles aan de hand zijn. Laat er in ieder geval naar kijken. Als je ontlasting ineens veranderd is, is dat reden om het uit te laten zoeken.

Succes!

M.vr.gr.
Gerd Tol-van Dijk

ik heb sinds 2 maanden niet elke dag , last van buikpijn ik moet dan na de wc anders gaat niet over.
tot alles eruit is dan verdwijnt me buikpijn . wat kan dat zijn?

heb overigs nog nooit vanaf ik klein ben dagelijks onlasting, ben overigs zeg ik eerlijk een slechte eter van kinds af aan , heb het meeste keren als ik me bakje koffie op heb , ontlasting is normaal en heb geen moeite behalve de buikpijn die echt pas weg gaat alles leeg is

ook heb ik een gewoonte wat zou kunnen ik ben geneigt erg laat te eten warm rond 10 a 11 uur savonds , dat is dan vette warme hap miss niet zo slim

Beste Ramona,

Je geeft zelf al een beetje aan wat de oorzaak is. Ik kan de Hormoonfactor van harte aanbevelen. Daarmee krijg je een gezond eetpatroon en een goede spijsvertering.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Gerda, Sinds een paar maanden heb ik veel last van mijn buik en van mijn ontlasting. Ik ben een vrouw van 31 en ik eet (meestal) gezond en ik sport ongeveer 4 keer per week en ben een actief persoon. Nu heb ik de laatste tijd een wisselend ontlastingspatroon (al blijft het vaak wel tussen 3 en 5 zitten, dus dat is best prima), maar ik heb tegenwoordig de hele dag door het gevoel dat ik naar de wc moet en sinds een tijdje heb ik ook last dat er steeds een klein beetje ontlasting al uit mijn anus… Lees verder »

Hallo Monique,

Lastig om zo te zeggen met niet meer informtie. Als je terugdenkt, is er dan iets veranderd? Meer stress? Andere voeding? Andere supplementen?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Astrid, Mijn stoelgang zit vaak tussen 1 en 3 in en het zijn altijd drijvers. Ik eet veel vezels (groenten, fruit, peulvruchten), kook vers zonder zakjes en pakjes en eet weinig suiker. Voorheen had ik eens in de 2 a 3 dagen ontlasting, sinds ik meer vezels ben gaan eten heb ik dat nu elke dag, maar heb dus vaak nog wel last van obstipatie. Ik doe aan yoga en wandel, ook al kan ik nog wel iets meer bewegen maar door drukte op het werk lukt dat niet altijd. Sinds mijn babytijd heb ik al last van constipatie,… Lees verder »

Beste Astrid,

Wat versta je onder: een ijzerster immuunsysteem? Dat je nooit ziek bent? Dat zou ook kunnen betekenen dat je immuunsysteem het juist niet zo goed doet.
Constipatie kan diverse oorzaken hebben. Je kunt dit uit laten zoeken bij een trainer Hormoonfactor of een darmtherapeut.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Gerda,

Ik word wel verkouden, heb zo nu en dan last van hoofdpijn en heb wel een paar keer een urineweginfectie gehad, maar een griep heb ik al sinds de kindertijd niet meer gehad. De waterpokken schijn ik volgens een bloedtest gehad te hebben, maar daar heb ik noch mijn ouders ooit iets van gemerkt.

Hallo, dit vind ik nou een goed initiatief dit forum!
Ik heb ook gelijk een vraagje. Ong. 4 weken geleden had ik plotselinge diarree voor één dag. Nu, 4 weken verder heb ik al 4 weken lang elke dag drijvende ontlasting. Tevens rommelt het ook wel een beetje,vooral onderin mijn buik. Heeft iemand een idee wat het kan zijn?

Beste Jack,

Je spijsvertering gaat niet goed. Volg je de Hormoonfactormethode al?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Ik heb na een voedselvergifteging al een tijd last van mn maag. Heb al ontlasting ingeleverd en bloed laten controleren. Vaak een hongerig gevoel, soms een beetje draaierig of misselijkheid, pijn aan de , hongerig en rammelend gevoel en geluid pijn aan de linkerkant van de buik. voordat ik naar de wc moet en daarna is het weg. Het is nooit harde ontlasting altijd komt het er heel makkelijk uit en zit er veel lucht bij. Soms is het lichtbruin en soms heel donker dat verschilt. Qua eten heb ik al van alles geprobeerd maar het blijft een rommeltje… Lees verder »

Hallo Jelle,

Ik adviseer je een consult, bij mij of één van mijn collega’s, om alles goed uit te laten zoeken zodat je een goed advies kunt krijgen.

M.vr.gr.
Gerd Tol-van Dijk

Mijn stoelgang zit tusse 5 en 6 heb ook dikwijls last van men buik moet ik me zorgen maken? Ik heb soms dat men stoelgang naar verbrand riekt ofzo Grtz Nena

Hallo Nena,

Als je klachten hebt, is er zeker iets aan de hand. Met zo weinig informatie is het moeilijk om te zeggen of je je zorgen moet maken. Maak eens een afspraak bij mij of één van mijn collega’s om naar je klachten te laten kijken.

Hoi Astrid,
Welke probioticakuur is goed en waar haal ik die? Bij een drogist of apotheek?
Ik heb de twee antibioticakuren achter de rug en heb sindsdien last van obstipatie.

Groetjes Kirsten

Hallo Kirsten,

Het is altijd lastig om te zeggen welke je nodig hebt omdat je niet weet welke bacteriestammen er verminderd aanwezig zijn. Zoiets kun je bij een darmtherapeut na laten kijken (ontlastingsonderzoek). Als je dat niet wilt, kies dan voor een middel met zo veel mogelijk bacteriestammen. Deze producten kun je via de betere drogist of supplementenwinkel kopen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi,
Ik produceer dagelijks een type 3 of 4, toch heb ik ongeveer wekelijks enorme kramp in de endeldarm door hele kleine stukjes poep die achtergebleven zijn. Enig idee waardoor dit kan komen\ wat ik eraan kan doen?

Hallo Kim,

Het lijkt iets te maken te hebben met de peristaltiek van je darmen. Deze wordt o.a. geregeld door serotonine. Als je nog meer klachten hebt van een serotoninetekort kun je denken aan het gebruik van Griffonia Simplicifolia.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Ik heb al een paar jaar last harde ontlasting ( sinds ik gestopt ben met roken ) dit gaat gepaard met bloed. Ik ben constant mij bekken bodem aan het aanspannen en dus constant mijn kringspier aan het inspannen. Ik heb moeite met plassen en poepen durf ik haast niet meer omdat ik daarna last krijg. Ook is sex niet fijn door mij. Darm problemen en heb ik vaak een heel eng gevoel van binnen. Ook heb ik regelmatig last van gas wat er vaak heel moeilijk uit komt waar ik eng van word. Ik word nu verder onderzocht… Lees verder »

Hallo, Ik heb al héél mijn leven problemen met m’n stoelgang. Ik spreek niet over diarree of constipatie maar de manier waarop en de tijdstippen. Mijn stoelgang zelf is vrij normaal. Het probleem stelt zich dat tussen de tijd van aankondiging (van mijn lichaam) tot de werkelijke daad, hier gaat echt niet veel tijd over. Drs. zeggen me dat ik een prikkelbare darm heb…..en wat doe ik daar mee? Raar is dat dit enkel voorkomt op bepaalde tijdstippen. Na het ontwaken, dan heb ik geen 3 minuten of ik MOET op de pot. (soms bij stressperiodes gebeurd het zelfs dat… Lees verder »

Hallo Steve,

Misschien is dat van baan veranderen niet zo’n slecht plan. Je gooit je ritme door de war en ook je stresshormoon. Je geeft zelf al aan dat het bij stress erger is, ploegendiensten zijn ook stress voor je lichaam. Het is niet zo makkelijk om zomaar van baan te veranderen en zonder ploegendienst heb je ook nog eens minder inkomen… Probeer eerst de principes van de Hormoonfactor eens een tijd toe te passen, dat geeft vaak wel verbetering. Mocht het toch nog niet voldoende opknappen, raadpleeg dan eens een darmtherapeut.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi,
Ik heb al een tijdje last van buikpijn,Mijn ontlastingtype vareert van type 1 en 5.Het is eigenlijk nooit hoe het hoort te zijn.Kan het zijn dat ik ergens allergisch voor ben of iets anders betekenen?groetjes anoniempje

Hallo,

Het kan van alles betekenen. Misschien dat je je voeding aan moet passen. Door te eten volgens de Hormoonfactor kan je ontlasting aanzienlijk verbeteren.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Ik heb lichtbruin gekleurde ontlasting, meestal in type 4 of 5 en heel soms 6. Een of twee keer per dag. Dat is sinds enkele maanden zo, sinds ik ben begonnen met medicatie voor een te trage schildklier (thyrax). Daarvoor een fikse maagontsteking gehad. Mijn schildklier zijn we nog aan het instellen, hoewel de waarden nu wel binnen de grenswaarden vallen. Ik eet verder gezond: veel vezels, weinig vet, vegetarisch en niet veel melkproducten. Voor de maagontsteking had ik donkerbruin gekleurde ontlasting en type 3, meestal 1 keer per dag, soms een dag niet. Mijn eetpatroon was toen hetzelfde. Ik… Lees verder »

Lastig om te zeggen waar dit vandaan komt maar het kan met een snellere schildklierwerking te maken hebben. Is de opbouw van de medicatie snel gegaan misschien? Zorg dat je je eten goed kauwt, zo’n 30 keer. Wacht even af wat er gebeurt als je langere tijd dezelfde dosering slikt. Kijk niet alleen naar referentiewaardes maar ook naar hoe je je voelt. Als je meer diarree-achtige ontlasting krijgt en je voelt je wat gejaagd, dan zit je te hoog met de dosering Thyrax.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Beste, Sinds een 3-tal weken heb ik (weer) last van bitter stinkende, plakkende, zwarte stoelgang. Van dag tot dag kan de structuur verschillen tussen de types.Meestal met types 5à6, maar de andere komen van tijd ook aan bod. Ik heb het eerder nog gehad in perioden dat ik intensief eutonie deed (waarbij je lichaam terug naar een normale spier/cellen/weefseltonus wordt gebracht). Ik vermoedde daarom dat het ontiftingsstoelgang is. Later kreeg ik hetzelfde toen ik een periode intensief accupunctuur liet toepassen. Nu ben ik zelf aan de slag om m’n lichaam te leren ont-spannen en er gebeurt daarin vanalles. En nu… Lees verder »

Beste Fien,

Ik denk dat er meer aan de hand is dan alleen een niet goed werkende milt. Ik zou goede hulp zoeken bij bv. een orthomoeculair arts of therapeut.
Kokosbloemsuiker i.p.v. gewone suiker maakt niet zo veel uit, het is allebei niet goed. Beter is het om alle sukers, gluten etc. te laten staan, dus volgens de Hormoonfactor eten.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Mijn vader heeft ontlasting nr 4. Iedere ochtend vliegt ie uit bed naar de toilet. Dan komt er eerst heel veel lucht,daarna ontlasting. Tot 3x toe sochtends,daarna niet meer tot de avond. Hij wordt hier zo kriebelig en deprie van. Bang dat er iets ernstigs aan de hand is. Hij is ook gruwelijk bang voor doktoren en ziekenhuizen. Wat zou dat kunnen zijn?

Hallo Nellie,

Moeilijk om zo te zeggen wat er aan de hand is. Misschien wil hij wel naar een darmtherapeut? Die kan, aan de hand van een uitgebreid consult, meer vertellen en evt. een ontlastingstest laten doen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo,

Sinds een paar maanden heb ik ineens last van de rechterkant van mijn buik (rechts naast navel) Na (en soms ook tijdens) het hardlopen, wat ik al jaren doe, kreeg ik ook ineens bloedverlies bij mijn diaree-achting ontlasting.
Afgelopen week een darm-onderzoek gehad en alles was in orde. Nu wordt ik doorgestuurd naar een sportarts…
Mijn vraag is; wat kan dit zijn? Heeft iemand enig idee?

Bij voorbaat dank.

Kijk eens op Google naar L Glutaminetekort, komt veel voor bij hardlopers.
Betreft de darmen en daardoor ook minder weerstand.

Hallo Marjolein,

De ontlasting is duidelijk niet in orde. Jammer dat de arts niet verder zoekt bij zulke klachten. Ik zou eventueel een second opinion vragen, evt. bij een darmtherapeut. En even niet hardlopen…

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste allen,
Sinds iets meer dan een maand heb ik mijn volledige levenstijl omgeslagen.
Tot 2 maanden geleden rookte ik nog een pakje sigaretten per dag, ik at wat ik wou en deed niet aan sport.
Nu ben ik ondertussen gestopt met roken, ik eet heel gezond en ga 3x per week naar de fitness.
Als ik mijn ontlasting vergelijk, heb ik type 4 (wat goed is) maar eerder een okergele kleur (soms pindakaaskleur) en wel blijft er nog iets over op mijn papiertje.
Iemand een idee wat dit kan zijn?

Alvast bedankt!

Beste Cloe,

Wat goed dat je je leefstijl zo omgegooid hebt! Een lichte ontlasting kan betekenen dat de vetervertering (nog) niet goed is. Je hebt in korte tijd al veel bereikt en kunt dit ook nog wat tijd geven. Of ga langs bij iemand die jou kan helpen te kijken waar het mis gaat.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo,
Ik ben 20 jaar en heb de hele vakantie weinig hoeven te poepen, maar zodra ik thuis was moest ik elke dag wel een paar keer achtereenvolgend.
Deze poep was dan tussen zacht en hard in en kwam er zonder moeite uit.
Ik eet verder vezel en eiwitrijk en drink nogal veel vocht, daarnaast sport ik veel..
Ik vroeg me af of ik hier wat aan kan doen, want zo vaak naar de WC lijkt me niet echt gezond.. of kan het geen kwaad?

Hallo,

Het ligt eraan wat je onder “een paar keer” verstaat. Als je hieraan twijfelt is het goed om een afspraak te maken met een darmtherapeut .

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

hoikes zit met probleempje ik zie witte stukjes in mijn ontlasting het zijn allesinds geen wormpjes maar zoals puzzelstukje maar int wit tussen mijn lichtbruine ontlasting ze hebben me wel al duidelijk gemaakt dat ik spastische darms heb . maar voordien had ik nogal donkere ontlasting en nu is die lichtbruin de normale kleur en precies witte stukken in loop daar al eindje mee heb al wormkuur gedaan maar het is er terug wat zou dit kunnen zijn dan .ben meestal ook misselijk na toiletbezoek vooral savonds dan is het plots veel na elkaar en ben ik nogal flauw.soms blaast… Lees verder »

Hallo Jessica,

Pas je voeding eens aan volgens het advies van de Hormoonfactor. Dat moet verbetering geven. Zo niet, ga dan eens op zoek naar een goede darmtherapeut. Die kan je ontlasting na laten kijken.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Gerda, Mijn ontlasting is al 2 jaar niet meer normaal. Er is eerst een kwaadaardige poliep uit de darm verwijderd in 2011 waarna een darmbloeding gehad en bijna een week in het ziekenhuis heb gelegen daarvoor. Afin, vanaf dat moment is het niet meer goed gekomen, vroeger nooit ergens last van gehad. In 2014 waarschijnlijk een ovarium cyste geklapt, waarna doorgelopen zonder dat ze het advies van de radioloog hebben opgevolgd voor een CT scan vw vocht achter de dunne lissen. Paar maanden later telkens pijn rechter bovenbuik onder ribben, en links onder wat hoord bij PDS volgens de… Lees verder »

Hallo Fera,

Ja, er zijn duidelijk problemen met je spijsvertering. En dat ze bij poeptesten niets vinden zegt niets. Het ligt eraan waar ze naar zoeken… Je kunt, als je wilt, een afspraak maken met Astrid te Winkel. Zij is darmtherapeut en heeft veel verstand van de spijsvertering. Ze zit in Winterswijk maar als dat te ver is, is een telefonisch consult volgens mij ook wel mogelijk.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo, Ik ben een vrouw van 31 en heb al 16 jaar MS. Mijn stoelgang is altijd normaal geweest, ik ging gewoon 1 keer per dag naar toilet. 1,5-2 jaar geleden is het veranderd. Ik moest dan om de twee dagen naar toilet en had telkens het gevoel dat mijn darmen niet leeg waren na elk toiletbezoek. Augustus vorig jaar had ik een heel stressvolle periode die leidde tot een heel zware MS opstoot. In de herfst ben ik begonnen met het OMS dieet (overcoming MS). Ik moest mijn vetinname beperken en elke dag 20-40ml lijnzaadolie per dag innemen. Ik… Lees verder »

Hallo Grietje,

Dat men niets zag in het ontlastingsonderzoek zegt niet zo veel. Het ligt eraan waar ze naar gekeken hebben. Misschien hebben ze niet overal op gezocht. Het is goed om eens een uitgebreid onderzoek te laten doen bij een darmtherapeut. Als je coeliakie vermoedt, schrap dan eens een tijd alle gluten en kijk hoe je je dan voelt.
Ik kan je de Hormoonfactor aanraden. De meeste mensen met darmklachten knappen ervan op.
De pil is natuurlijk niet zo goed voor de hormoonhuishouding….

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi Astrid, Ik heb nu al een tijd, aantal jaar zelfs, een erg onregelmatige stoelgang. Alle soorten ontlasting komen regelmatig bij mij voor. Ik doe geen dieet, ben ook niet ziek of slik medicijnen, ik eet altijd volkoren brood of havermout en ‘gewone’ maaltijden. Naast dat ik dus erge onregelmatige vormen van ontlasting heb, heb ik erg veel last van winderigheid en regelmatig/af en toe erge krampen waarvan ik ‘s nachts wakker wordt en het gewoon zo’n pijn doet dat ik niet meer kan slapen tot ik uiteindelijk naar het toilet ben geweest en er dan meestal ontlasting type 5/6/7… Lees verder »

Beste Ilse,

Probeer eens een paar weken helemaal geen gluten te eten en kijk eens wat er gebeurt. Schrap ook suikers en zuivel. Nog beter: volg de Hormoonfactormethode!

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

hoi astrid.
ik heb sinds 3 maanden dat ik ongeveer 2 maal per maand moet rennen naar de wc met messteken gevoel in mijn buik. ik heb dan torpedo diaree en moet dan ook overgeven. voor heen had ik alleen maar krampen met diaree. overgeven is er later bij gekomen. dokter kan niet voor mij doen prikkelbare darm.
tussendoor heb ik zeurderige pijn in mijn rechterkant van mijn buik. ik eet geen suiker ,tarwe, en melkproducten. ik durf bijna nergens meer naar toe of buiten de deur wat te eten. bvd.

Hallo Elly,

Wat is er drie maanden geleden gebeurd? Ik zou hier eens goed naar laten kijken. Maak eens een afspraak met een (darm) therapeut.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Oke dank u wel als er deze maand niks uit komt zal ik naar voeding laten kijken behalve alleen lactose 🙂

Beste Astrid In 2009 ben ik extreem afgevallen van zeker 70 naar zeker 56 kilo nog kon niet meer eten bijna en heel moe. Raakte toen zwanger waardoor ik iets aan kwam gelukkig maar kreeg hele erge uitslag door de zon op mijn armen had veel last van aambeien steeds ook. Kreeg later uitslag op mijn benen en soms dikke voet uit niets. In ik heb 3 jaar borstvoeding gegeven tot juli 2013 In nov 2013 werd ik met spoed opgenomen met een abces in mijn endeldarm en in april 2014 aan een fistel door het abces. Kreeg tussen door… Lees verder »

Ik zie nergens dat er naar je voeding gekeken is. Die kan ook met je klachten te maken hebben. Je casus is nogal complex.Om je een goed advies te kunnen geven zou je eigenlijk op consult moeten bij iemand die je hier goed bij kan helpen.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Beste Astrid,
Ik heb al een paar maanden dat mijn ontlasting veranderd is, het lijkt op nr 4 maar best dunne slangetjes en bruin gelige kleur. Ook moest ik de laatste 3 keer dat ik uiteten ben geweest ontzettend overgeven en kwam het aan de onderkant als water eruit ook is me buik vaak opgezet en heb ik bij het lopen vaak pijn aan de rechterkant onder me ribben, heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn? Alvast bedankt

Het lijkt me zinvol om langs te gaan bij Astrid of een andere specialist op dit gebied. Er zijn meer gegevens, en misschien wat testen, nodig om een goed advies te kunnen geven.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Goedendag ik ben 21 en heb steeds blaasjes tussen me poep alles je ze uitknijpt stinken ze wat zal het zijn

beste astrid ik ben 70 jaar heb 2weken diaree ni heel den dag als ik gegeten heb mijn kleur is licht s’nachts moet ik ni uit mijn bed heb in 2009 wel mijn gal laten wegnemen kan er daar iets mee te maken hebben ? dank u

Beste allen. Voor iedereen die darmklacten/spastisch of vaak rare ontlasting heeft. Laat een 3fase ontlastingtest doen op parasieten.Gewone test vind ze niet… Na een half jaar ziekenuisbezoek, echo, coloscopie, scan, en nog steeds regelmatig diaree en zo ontzettend moe. De artsen wisten het niet meer kunnen niets voor je doen, kijk maar wat je wel en niet kan eten. Na 3 fase test via natuurarts bleek ik een parasiet te hebben Dientamoebe fragilis. 1 % van de mensen die hem heeft kan er goed ziek van worden…..Je kan hem gewoon in nederland oplopen. Heel moeilijk van af te komen.

Hallo, Ik heb nu een week gebroken lijnzaad (75 gram)aan me diet toegevoegd( dit doe ik opdrinken met water tot het op is) en daarna halve bak franseagere kwark, dit drink/eet ik voor ik ga slapen. Maar sinds ik dit gebruik moet ik elke dag ervan na de wc( dit had ik normaal nooit, mocht blij zijn als t 2-3 keer in de week was. Nu is het zo met die lijnzaad dat me ontlasting geel is maar type 3 4 is het en gaat richting diaree, ook zie ik stukjes van de lijnzaad in me ontlasting terug. Ik eet… Lees verder »

Beste Mike,

6000mg visolie is wel erg veel. Ga eens terug naar 1000. Gelige ontlasting duidt op een verstoorde vetvertering. Gebruik van lijnzaad is symptoombestrijding, je moet zoeken naar de oorzaak van je problemen. Neem eens contact op met een darmtherapeut.

M.vr.gr..
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Astrid.. 6 dagen geleden is mijn galblaas verwijderd. Ik verwachtte dat ik, zoals veel lotgenoten, diarree zou krijgen maar ik heb dus echt het tegenovergestelde. . Echte harde vastzittende ontlasting. Het grootste probleem daarbij is dat ik niet mag persen.. Waarschijnlijk komt het omdat ik de eerste dagen na de operatie niet veel heb gegeten en ook nog zonder vet, maar wat doe ik er nu aan? Ik drink veel water en thee dus vocht krijg ik echt genoeg binnen. Ik ben vandaag begonnen aan volkoren ontbijtkoek en appels misschien helpt het, maar hopelijk heb je nog meer tips… Lees verder »

Beste Liesbeth,

Je kunt beter (Fibrex) voedingsvezels nemen i.p.v. glutenhoudende granen. Die laatste belasten je darm nogal. Ontbijtkoek bevat ook nog eens veel suiker. Zorg voor voldoende vetten en eiwitten.

Succes!
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Astrid, mijn dochter van 19 heeft al ongeveer een jaar erg last van diarree, dagelijks. Ze moet vaak ineens rennen naar de wc ook ‘s nachts. Vaak is de ontlasting licht gaan kleur. Heel af en toe zit er een klein beetje heldert bloed aan. Ze heeft geen buikpijn. Glutenvrij eten en bloedonderzoek naar allergieën leverden niks op. Haar weerstand gaat achteruit met veel keelpijn en keelontstekingen en algehele malaise tot gevolg. Ook zit ze op het randje van bloedarmoede. Heeft u een idee in welke richting we moeten zoeken? Alvast bedankt!

Hallo Karin,

Is er al eens een goed ontlastingsonderzoek gedaan? Hier is heel veel uit te halen. Misschien hebben jullie wat aan de Hormoonfactormethode. Mijn stoelgang is er een stuk beter van geworden.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Voor degene met een incontinentieprobleem wat ik uit ervaring kan adviseren is de Proctos kliniek in Bilthoven daar ben ik geopereerd na onderzoek in het UMC en heb geleerd om de bekkenbodem sterker te maken. Kan nu boswandelingen maken van een halve dag zonder dat mijn endeldarm naar buiten komt en de incontinentie is ook verholpen.

Hoi,
Mijn dochter 1 jaar oud heeft al een jaar lang krampen.
tijdens de fles periode , had ze waterdunne ontlasting.
Nu zie je precies in haar ontlasting wat ze gegeten heeft want dat ligt er onverteerd tussen.
ook zit hier een ENORM sterke lucht aan! al sinds haar geboorte!!
Er is KMA geconstateerd maar qua ontlasting merk ik daar geen verandering in nu ze KM vrije voeding krijgt.
Waar komt die lucht vandaan en wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Hallo,

Ik zou haar helemaal geen koemelk meer geven. Koemelk is eigenlijk niet goed voor mensen. Probeer het eens met amandelmelk, havermelk o.i.d.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

heb ook een vraag ,,altijd als ik ergens in een winkel loop krijg ik kramp en dan moet ik snel een wc zoeken.heb dat al heel lang, ga tegenwoordig de deur niet uit voor ik geweest bent,,wat is daar dan de oorzaak van ,,ik heb een spatische darm is mij weleens verteld

Hoii.

Ik heb al denk 1.5 jaar dat ik heel vaak naar de wc moet per dag. Krijg dan buikpijn en moet dan. Soms 4 x per dag. Mijn ontlasting ziet er uit als type 5. En sinds een week is hij ook groen.

Mijn galblaas is er 1.5 jaar geleden uitgegaan

Hallo,
Sinds enige weken zie ik kleine witte stukjes in mijn ontlasting. Ik ben twintig weken zwanger en heb last van obstipatie. Mijn ontlasting ziet er verder donker uit.
Ik herken er geen wormpjes in, het beweegt ook niet. Wat zou het kunnen zijn?
Mvg Monique

Beste Astrid, Helaas staan geen van mijn klachten ertussen die bij bepaalde aandoeningen horen. Op het internet kan ik hier ook niks over vinden en ik durf niet met mijn klacht naar de huisarts omdat ik PDS heb en het meestal meteen daarop wordt afgeschoven. Ontlastingpatroon was altijd wat wisselend. Dan ging ik opeens elke dag en dan kon ik opeens een paar dagen niet. Als ik iets eet krijg ik altijd een buik alsof ik zwanger ben. Ik heb last van winderigheid (vooral als ik ga slapen) en een vervelend gevoel in mijn buik. Hoort allemaal bij de PDS… Lees verder »

Hallo Astrid, Vandaag 1/4/14 darm onderzoek gehad en nu is eruit gekomen dat mijn darm wat langer is en erg slap. Hierdoor zou de darm niet goed de stuwende werking doen en mogelijk komen daar mijn klachten vandaan. Ik moet nu van de arts doorgaan met de magnesium pillen en over 6 weken terug komen. Wat is mijn probleem: Vaak veel krampen in mijn darmen. Veel verschillende ontlastings vormen. Zo is het zacht smeuig, dan lijken het wel konijnenkeutels etc. De ene keer licht van kleur de andere keer donder van kleur. Dan ga ik gewoon 2 dagen niet etc.… Lees verder »

wat fijn al deze enigszins herkenbare verhalen en antwoorden te lezen. Mijn zoontje van 5 heeft een ileostoma en va het beging, dec 2013, heeft hij sinds hele dikke breiige ontladting maar ook wel groen en zelfs neongeel. in die dikke brei zitten altijd dikke stukken, vlees/vet achtige stukken en altijd vele knalgele soort hoesjes van lijfjes met n staartje (druppelvorm).
vw een veel te lange en wijde dikke darm heeft hij t dunnedarmstoma echter de buikpijn en misselijkheid blijven continu aanwezig al dan niet met overgeven met bloed.
Kunnen dit parasieten zijn?

Hoi,

Heb nogal wat vragen over mijn ontlasting, ik heb type 5, en is meestal pindakaas kleurig en soms wat lichter, laat remsporen achter en het zinkt niet meteen(na een paar seconden pas). Ook is mijn ontlasting nogal aan de platte kant. Heb het naar mijn weten al mijn hele leven. Ik heb vroeger altijd mijn ontlasting opgehouden vanwege angst, misschien heeft dat er iets mee te maken. Ik maak mij veel zorgen, wat kan dit zijn? (btw, eet nogal veel pindakaas en chips. Ik ben 19 jaar)

Mvg

Hallo, Ik ben ander halve maand geleden heel strikt op mijn voeding gaan letten. (vanwege allergieën) Veel groenten en fruit en geregeld vlees. Dat bevalt mij harstikke prima. Alleen maak ik mij ineens zorgen over de kleur van mijn ontlasting. Als ik naar de verschillende type ontlasting kijk, verscheelt het tussen de type 2, 3 en 4. De kleur is donker bruin. (nog niet zwart) Voel geen pijnen in het lichaam of andere opmerkelijke dingen. Voel mij voor de rest prima. Maak dagelijks nog twee keer gebruik van het toilet maar niet meer zoveel ontlasting als voorheen. Maar aangezien ik… Lees verder »

Hoe ontstaat oranje ontlasting? Ook af en toe pijn in de linker flank.

Oranje ontlasting kan te maken hebben met het soort voeding of met een slechte vertering van vetten dus misschien met de aanmaak van gal in de lever. De pijn links zou de lever kunnen zijn.

Hoi,

Interessante verhalen!
Ik heb het diarree type denk ik. En soms een gezond ‘slangetje tussendoor. Soms iets dikker maar nooit knalhard ofzo
Ik moet soms 3 of 4 keer naar de wc in de ochtend als ik vrij ben. Elke keer nadat ik iets eet of koffie drink bijvoobeeld…
Maar als ik naar het werk ga kan ik natuurlijk maar een keer en daarna hoef ik meesstal ookk niet meer.
Kan dit duidden op een darmziekte?

onwijs bedankt!

Ik had laatst iets raars in mijn ontlasting… het leek erop of er grotere proppen darmwand slijmvlies (vermengd met mijn ontlasting en niet vermengd met mijn ontlasting. Dit laatste kleefde dan aan mijn wcpapiertje, zodoende schrok ik ervan) Het had een wittige kleur. Het had een diameter van ongeveer 2 tot 3 cm. Het waren ongeveer 4 proppen dan die afmeting. Moet ik me zorgen maken? Laatst heb ik een buikgriep met darmwandslijmvlies ontsteking opgedaan (4 weken geleden) en ik heb nu nog af en toe last van mijn darmen. Kramp en moet ik gelijk naar het toilet rennen…. vaak… Lees verder »

Hallo Astrid,

Ik heb een vraag over suikervervangers.
In verband met het feit dat ik licht suiker heb de suiker vervanger door zoetstof Stevia.
Heb dit gekozen omdat dit mij de beste zoetstof leek,. zonder aspertaam.
Heb ik hiermee een goede keuze gemaakt ?

Alvast bedankt en tevens bedankt voor alle kennis die je met iedereen deelt.

met patroon bedoel ik vorm van de drol.
de kleur licht bruin kun je vergelijken met pindakaas
als ik doortrek blijft er niets achter op wc qua viezigheid
dus het plakt niet

Sinds 2 maanden is mijn poep veranderd
zo had ik eerst een donkere kleur en was het vast
en vaak als een hoop te zien of als een streep
nu is het licht bruin (dun maar geen diarree) en zit
er geen echt patroon in. Zie van de rest geen gekke dingen
of zo en mijn eetpatroon is niet veranderd.
Heb verder nergens last van

Help wat kan dit zijn???

Hoi Astrid, Ik heb een vraagje. Ik loop al een hele poos met problemen in mijn darmen, voedselintoleranties, opgeblazen buik, parasieten, candida en gifstoffen. Ik ben 1.5 jaar onder behandeling geweest bij een nattuurgeneeskundige en heb veel detox kuren ondergaan d.m.v bio resonantie. Ik heb na 1.5 jaar nog steeds veel last en ik wil nu iets anders proberen want ik heb niet het idee dat het vorige mij veel heeft geholpen. Is het een goed idee om een wormenkuurtje te halen bij de apotheek en dan een probiotica kuurtje te nemen? Mijn vorige therapeute vertelde me dat probiotica juist… Lees verder »

Hallo…in augustus heb ik een defaecogram gehad waar een hele lichte endeldarmverzakking te zien was maar niets aan gedaan hoeft te worden.
Heb twee dagen bitterzout moeten nemen om de barium kwijt te raken en heb ook psylliumvezels voor weken moeten nemen.sinds die tijd heb ik toch wel vaak wat dunne ontlasting waarbij ik moet hollen om de wc op tijd te halen wat niet altijd lukt.
Let al goed op wat ik eet maar dat heeft weinig resultaat…soms dagen er bij dat het breiig is.
Komt dat nu toch door dat bitterzout vaag ik me af?

Kon zeker 3 dagen niet naar de wc vandaag kon ik dan gaan moeilijk niet veel , Ik eet niet veel heb wel 85 kilo houd alles vast , Nu had ik witte ontlasting heb wel last van zuurbranden heb ik tab voor mups gaat het prima mee , Maar het lig er aan wat ik eet en zo veel eet ik niet , Vaak maar 2x per dag soms 3 x komt niet veel voor, De ontlasting is ook heel vast plakkerig en wit niet helemaal wit , De vorge week had ik wel 2 dagen last van wat… Lees verder »

Is oranje soms geel slijm na de ontlasting normaal en soms velletjes slijm zonder ontlasting. Wat kan dit betekenen

Hallo, Ik ben moeder van een zoon van ruim 3 en half. Mijn zoontje is compleet zindelijk maar heeft BIJNA constant last van schuimscheetjes ( natte scheten vergelijkbaar met zeep sop). Al 3 maand af en toe en sinds een maand nu elke dag. Ik heb hem nu anderhalve week op lactose vrij dieet en de scheetjes zijn aanzienlijk minder geworden, maar nu kleurd zijn ontlasting groen (als erwtensoep groen). Ik heb ook al een test bij de dokter laten doen maar de uitslag is Nog niet binnen en Ik ben ook bang dat daar niks concreets uit komt. Zou… Lees verder »

Hallo,

Mijn 2 jarige dochter is altijd geconstipeerd, nu de laatste tijd gaat ze wel 10 x per dag naar het toilet ! telkens is dat een heel klein beetje een normael bruine kleur die niet vloeibaar is maar eerder een beetje als klei dit stinkt ongeloofelijk hard en is soms ook korrelig.

Wat zou dit volgens u zijn?

Hallo mijn ontlasting is bruin lang en aan t einde blauw slijm is dit iets zorgelijks

hallo, k heb vaak last van mijn buik ik ben nu 22 en heb dit nu sinds een jaar of anderhalf. De ene maand heb ik nergens last van en is alles gewoon zoals het hoort te zijn maar meestal de weken dagen dat ik erg last heb van buikpijn. het niet naar de wc kunnen of naar de wc gaan met het zweet op mn hoofd en lijkt of ik ga flauwvallen van de pijn. Mijn type ontlasting is dan meestal licht van kleur of geel ( lijkt niet eens op ontlasting meer op gal ) ook zit daar… Lees verder »

Hoi bij mij is het niet.plezant de ene dag heb.ik slijm.bin.mijn stoelgan en de andere dag weer.normaal soms is ze ook donker van kleur en dat maakt me bang heb naar dokter geweest en zj.heeft gezegt.dat ik.met vocht.ophopinen zit weet niet wat ik moet geloven ben dan terug geweest heeft gevoelt en ze zij dat.ik.met een over vlapjje zat naarschijnt een aambei gehad weet het soms niet de stres blijft bang van darm kanker.:/

Ik heb vaak een raar gevoel in mijn buik mijn ontlasting is zeer donkerbruin met witte puntjesen type 2 wat zou fit kunnen zijn?

Wegens de drukte in Astrids praktijk en de vele vragen die zij n.a.v. dit artikel krijgt, kan ze helaas niet uw vragen online beantwoorden. U kunt een afspraak maken via info@time-out.nl voor 1 op 1 advies. Alvast bedankt voor uw begrip.

Hallo Astrid,

Ik heb ook al tijden problemen met mn ontlasting, soms ga ik een paar dagen niet. Maar als ik dan wel moet dan gelijk 7x op een dag. Lijkt wel of alles er dan uit komt wat ik afgelopen dagen niet kwijt ben geraakt. De eerste twee keer is dan normaal, maar de andere keren wordt het steeds dunner en stinkt het en heb ik ook last van kramp in de onderbuik.

Hoi, sinds de bevalling heb ik alleen nog maar hoopjes drap ongeveer 3 keer per dag.ik geef borstvoeding nu 4 maanden. ontlasting is altijd hetzelde ik heb altijd honger eet wel 5000 kalorien per dag , gewoon normaal vrij gezond. ben al 20 kilo afgevallen. schildklier is nagekeken was ok. heb de hele dag ongemakkelijk gevoel in mijn buik, eerst onder sinds kort meer naar boven ook misselijk. de pijn vanuit mijn darmen trekt richting schouderbladen en linkerborst. voordat ik moet ontlasten vaak koudeaanvallen kippevel overal pijn ook in onderrug. ik vraag me af of ik wel voedingstoffen opneem ,… Lees verder »

Goedemiddag, ik loop al een tijdje met groene ontlasting. Eerst dacht ik er niet zo bij na maar nu het al een maand of twee aanhoudt leek het mij goed om even te zoeken maar er is vanalles te vinden. Ik ga meerdere malen naar het toilet per dag en heb zelf het idee dat mijn ontlasting vrij snel het lichaam verlaat. Van mond tot kont zeg maar. Het lijkt het meest op type 4 maar dan groen. Soms ook een wat lichte vervelende ervaring bij de anus (net als na een prostaatonderzoek wanneer je rectaal bent onderzocht, na de… Lees verder »

Hallo Astrid, Ik loop al een jaar of 4 met wat darmklachten. Mijn ontlasting is vrij normaal aan het schema te zien, dit wisseld wel eens wat maar niet extreem. Alleen zou ik volgens een orthomoleculaire een lichte vorm van candida, bijnieruitputting, iets vertraagde schildklier en intolleranties hebben, oh en een lekkende darm. Dit vind ik nog al wat en zou niet weten hoe en wanneer ik weet wanneer er één of meerdere aandoeningen zijn verdwenen, dus blijf ik maar wat hangen in totaal geen motivatie om te sporten en het gezonde eten ook niet altijd vol houd. Ik merk… Lees verder »

Hallo Astrid

Ik kan niet fatsoenlijk ontlasting eruit krijgen, ik moet knijpen in me buik om het eruit te krijgen, ik doe ontlasting binnen 2 weken 1 keer, sinds een jaar of drie echt last van dat het niet makkelijk gaat , ik heb vaak ook een opgeblazen buik en als het eruit is gewoon normaal gevoel.
mijn ontlasting kwa kleur is normaal met gele vlekjes erin.
ik eet normaal en twee keer in de week iets van chips of een koekje.

Weet je misschien hoe ik makkelijker me ontlasting eruit zou kunnen krijgen?

Groetjes Mariska

Hallo Astrid, Ik heb mijn hele leven al last van opstipatie en heb daar al van alles voor geslikt van de huisarts, eerst werkte dat wel maar na een tijdje niet meer heb daarna jaren wapitidarmfuntie dragees geslikt wat heel lang goed heeft gewerkt. Maar sinds een maand of 4 van de een op de andere dag helemaal niets meer, ben al 5 keer bij de huisarts geweest ben bij de dietiste geweest en die zegt dat het niet aan het eten ligt en ik drink zo`n 3 liter vocht per dag groene thee en veel water. Ik krijg nu… Lees verder »

Hallo Ina, Als ik jou geschiedenis zo lees, klinkt het als een atonische darm…een darm die de werking, peristaltiek, niet meer kan vervullen. Wellicht is het jarenlange gebruik van stimulerende producten daar debet aan. En ook mg wil nog wel eens een te lange tijd in een te hoge dosering het euvel zijn. Klysma’s reinigen te beperkt..een serie hoge darmspoelingen zou een beter effect opleveren. Je spijsverteringsstelsel zit vol met afval, en dat mag er wel een keertje goed uit. Eventueel in combinatie met een detoxkuur (maar om dat te adviseren heb ik meer gegevens/intake nodig) Om je darm weer… Lees verder »

Hallo Astrid,

sinds mijn bericht/vraag van 21.31 uur vandaag, moet ik nog even toevoegen dat ik net met heel veel drang toch wat zelfstandig eruit heb kunnen laten komen, maar nu waren het echt kleinere hardere stukken/bonken. Ik ben wel even heel gematigd blij, omdat dit nu gelukt is ook al was het ook zeer pijnlijk, maar wil dit toch als aanvulling meegeven.

Mvg L.E.

gelukkig is er wat uitgekomen, nu de rest nog

Hallo Astrid, wat moeilijk om openlijk wat te vragen over mijn probleem, maar het is inmiddels zo pijnlijk en energievretend dat ik de stap neem. Mijn leven lang heb ik al last van obstipatie (ben nu 51), maar sinds 2 weken en zeker de afgelopen week is het op z’n ergst en is het toiletbezoek echt een pijniging. De drang is er volledig, het wil er echt uit, maar kan er niet uit doordat het én hard is en niet glad én ik haal het er uit zonder dat er ook maar een begin of eind is. Het is net… Lees verder »

Hallo LE Voor mij als darmtherapeut is geen enkel verhaal vies, erg of wat dan ook. Dus je kunt daarmee bij mij terecht. Soms, als het zo vast zit dat je het met je vingers (idd met handschoenen) er uit moet halen wil bitterzout nog wel eens een goed hulpmiddel zijn. Maar….een enkele keer, als het echt zo vast zit. Niet structureel Het is belangrijk om de oorzaak te vinden waardoor jou obstipatie zo ernstig is. Is het gekomen na jou overgang in voeding naar vegetarisch? Stopverf…dat zou betekenen dat de galvloeistof niet goed wordt afgegeven, of helemaal niet. En… Lees verder »

Dankjewel Astrid voor je reaktie en advies.

De obstipatie heb ik echt al vanaf baby/peutertje, maar zo erg als dit is het nog nooit geweest, maar of het ook met de overstap naar vegetarisch eten te maken heeft heb ik geen idee van.

Ik ga me zeker verdiepen vwb de suppletie van spijsverteringenzymen en kijken wat en waar ik dat ga aanschaffen.

De darmreiniging/spoeling zal ik zeker in overweging nemen.

Nogmaals bedankt.

mvg L.E.

Beste Astrid,

Sinds 3 weken volg ik het hormoonbalansdieet. Dit gaat prima maar ik heb nu wel regelmatig stopverf kleurige ontlasting. Kan het te maken hebben met de omschakeling? Of moet ik een dokter raadplegen?

Groetjes F

Hallo F

Dat kan zeker te maken hebben met het veranderen van jou voedingspatroon. Geef het lichaam even de tijd hieraan te wennen.

Eet je voldoende vetten?

Beste Astrid, Sinds een paar weken heb ik erg last van buikkrampen. Ik kan nog niet echt het verband vinden tussen de klachten en de oorzaak. Het kan van mijn PDS zijn, gevolgen van therapie of dat ik mijn eetpatroon helemaal heb omgegooid. Ik ben al een poosje bezig met mijn eetpatroon helemaal om te gooien en in het begin had ik geen last van darmkrampen. De laatste twee weken wel. Het zijn echt krampen en vaak moet ik daarna ook naar de w.c. en is m’n ontlasting diarree. De buikpijn zit niet echt in m’n buik zoals ik het… Lees verder »

Hallo Edith

Zeker kan dit komen door het omgooien van jou voedingspatroon in combinatie met PDS. Misschien een idee om het veranderen van jou voedingspatroon in fases te laten verlopen. Zo kan jou darm meer wennen aan de toevoer en zijn vertering daarop aanpassen.

Een probiotica zou je ook nog kunnen toevoegen. En magnesium kan helpen bij de sterke krampen.

Blijft het zo, dan toch even naar een arts of goede therapeut

Succes

Hallo, In 2010 zijn er slokdarmspasmen vastgesteld nadat ik een gastro heb laten doen, zeg maar een reflux, ze zeggen van stress…sindsdien zijn ook de darmproblemen begonnen, ik moet enorm traag eten omdat men voedsel heel traag zakt en heb zo een bang dat ik al ruim 6 jaar alprozolam neem om me te kunnen ontspannen om te eten wat dan ook weer heel traag gaat, ik eet geen vlees, drink voldoende water en probeer als ik al eet zo gezond mogelijk te eten, er zijn al verscheidene stalen afgenomen op occult bloed omdat ik die op men stoelgang had,… Lees verder »

Hallo Ilse Is geen lang verhaal hoor…eigenlijk voor mij als therapeut te kort. Er zijn veel meer vragen die bij me opkomen. En die zijn wel belangrijk om te weten, passen alleen niet in dit forem. Stress heeft grote invloed op het hele spijsverteringsproces, dat is enerzijds de angst om te kunnen ontspannen. Eten verteerd het beste in een ontspannen staat. En pijn, reflux geeft ook stress. De medicatie voor maagzuurremming, heeft ook invloed Waarom geeft jou slokdarm spasmen Als probiotica zo’n sterke verbetering geeft, dan zou ik dat voor langere tijd nemen. Dat er een tekort is in jou… Lees verder »

Hallo, sinds kort is mijn ontlasting verandert, ik heb nu steeds kleine stukjes uitwerpselen en na de ontlasting heb ik vaak nog het gevoel alsof er nog uit moet. ik maak me hier al een tijdje zorgen over. maar gisteren had ik nog iets vreemder in men stoelgang het was een plat rechthoekig stukje, ik denk niet dat het proglottiden van een lintworm zijn aangezien het dezelfde kleur had van men stoelgang (donkerbruin) en het ongeveer 1 cm breed was en 2 cm lang. ik vraag me al een tijdje af wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik… Lees verder »

Hallo Tom.

Ik zou het zo niet kunnen aangeven wat het geweest kan zijn.

Heb je het vaker, zelfde textuur en kleur…dan bewaren en laten checken.

Het is in ieder geval zo dat met kleine stukjes ontlasting je niet voldoende ontlast. Een paar darmspoelingen kunnen de darm weer reinigen (kan er gelijk gekeken worden of er meer van die stukjes zichtbaar zijn)
En na de reiniging is het vaak zo dat het ontlastingspatroon zich weer hersteld.

Succes

Hallo Harma,

Het kan zijn, doordat het nu 5 weken gaande is, dat er een tijdelijk ‘opruiming’ in de darm plaats vind.
Maar belangrijk is de vraag, wat is er 5 weken geleden gebeurt? Waardoor is het ontlastingspatroon zo anders geworden.

Waarschijnlijk ligt daar het antwoord.

Hoop dat je er daarmee verder kunt.
Astrid

Hallo Michael,

Het zou kunnen zijn dat de doorstroming van gal en spijsverteringsenzymen stagneert. Daardoor krijg je meer druk naar boven in de maag.
Nu weet ik niet of jij een slecht sluitende maagklep aan de bovenkant (Cardia) of aan de onderkant (pylorus) hebt. Waarschijnlijk heb je maagzuurremmers voorgeschreven gekregen.

Soms zijn spijsverteringsenzymen goed om te nemen. Maar ik kan niet een goed advies geven met zo weinig informatie.

Kortom, ik adviseer je naar een goede therapeut te gaan.

Gr Astrid

Hallo ik heb al heel lang last van de darmen, na een antibiotica kuur in 1996 was ik helemaal verstopt,ik heb heel hars geperst en toen had ik een bloeding,waar ik mee naar de huisarts ben geweest en ik heb zalf en zetpillen gehad, Maar ik kon nooit meer goed ontlasten en heb vezel poeders gehad en lactulose ,niets hielp,Toen Wapiti darmfunctie en daar kreeg ik uitslag van, Nu heb ik van Deze Huisarts waar ik 10 jaar woon Movicolon gekregen 1 zak per dag, Maar soms is het of het nog niet goed er uit wil,,Ik heb sinds gister… Lees verder »

Ik heb een vraag.
Ik ben aan het afvallen.
en eigenlijk altijd na het sporten ontlasting die wat bonkerig is en geel van kleur.
wat zou dit kunnen zijn.
Is dit misschien vet dat word afgevoerd???

Hallo Linda

Ik vraag me af op welke manier jij aan het afvallen bent. Als dit is met een proteïne dieet dan kan ik dit wel verklaren.

Ander dieet…eet je voldoende vet?

hoi ik heb al lang last van veel pijn in me buik, ik heb maag tableten gehad helpt niet, vandaag ging ik naar wc had ik geen onlasting maar er kwam een grote hoeveel heid gelle stiek slijm uit drilerig, heb veel buik pijn, kan mij aub iemandt vertellen of dit normaal is er kwam heel veel uit geen onlasting echt ben er van geschrokken gr bianca

Hallo Bianca

Dit is geen normaal ontlastingspatroon. Veel slijm kan op een ontsteking duiden, even langs je huisarts gaan

Beste Astrid, Bij voorbaat sorry voor dit enorme bericht. 😉 Geen idee of je mij hiermee kunt helpen / me tips kunt geven, maar ik dacht ik probeer het gewoon! Ik zit al bijna een jaar met een vervelend probleem (al moet ik zeggen dat het vergeleken met sommige reacties hierboven niks is!) waarvan ik weet dat het grotendeels tussen mijn oren zit. Ik heb namelijk al sinds mensheugenis emetofobie én een angst om diarree te krijgen! (Zit ervoor in therapie) Deze angsten wekken elkaar dus op of vullen elkaar aan. Ik ben dan ook best wel een angst-/zenuwpoeper, haha.… Lees verder »

Hallo Parker Stress is DE oorzaak voor slecht of wisselend ontlastingspatroon, maar vaak niet het enige. Eet je ook anders door je emetofobie? Vaak is dit namelijk wel het geval. Voeg daar de angst voor diarree aan toe…en je krijgt een ‘aangepast’ voedingspatroon maar niet per definitie een gezond, afwisselend eetpatroon. Vaak wordt bepaalde voeding uit angst niet gegeten. Eentonig en continu in de waakstand staan is niet goed voor je vertering. Misschien krijg je ook medicatie, die kan ook nog sterke invloed hebben op jou spijsvertering. Kortom, ik kan je niet een eenduidig antwoord geven. Wel dat jou angsten… Lees verder »

Ik poep altijd ‘s morgens na het ontbijt, ongeacht hoe laat.
Ik eet altijd een bord Brinta en dat triggert mijn stoelgang blijkbaar.
Mijn ontlasting is altijd aan de zachte kant en donkerbruin.
Maar het gekke is dat als ik ‘s avonds aandrang krijg mijn ontlasting stevig is en ik vaak geen wc papier nodig heb.
Hoe kan dat?

Hallo Jan

Geen wc papier nodig hebben is goed (moet het niet te stevig zijn)
Misschien is je ochtendboodschap door de peristaltiek en cortisol een beetje extra snel waardoor het onttrekken van vocht niet voldoende is.
Hoor ik wel vaker

Hallo Astrid, Ik heb al zo lang ik me kan herinneren last van mijn darmen. Toen ik een klein kind was had ik altijd al last van ontlasting type 1 en af en toe 2 zoals u hierboven beschrijft, en dat heb ik tegenwoordig nog steeds. Ik heb ook regelmatig, elke week een keer of 2 (gemiddeld) last van mijn darmen, een opgezette buik, winderigheid en obstipatie. Vandaag had ik iets raars. Ik was al een paar dagen niet meer naar het toilet geweest en moest dus naar het toilet. Toen ik door trok en even snel in de pot… Lees verder »

Hallo anoniem

Ik denk niet gelijk aan een lintworm, maar wel aan een worm. De kuur daarvoor wordt doorgaans als makkelijk en simpel ervaren. Klachten gaan ook snel wel.

Wel daarna een goede probiotica nemen, kan de darm weer goed opbouwen

hoi, ik ben een vrouw van 28j en al jaren heb ik volgens de huisdokter het prikkelbare darmsymdroom. het is begonnen ongeveer 10 jaar geleden, ik had overmatig slijmverlies, ook zonder stoelgang (zelfs als ik last had van winderigheid kon dit slijm ineens in mijn ondergoed zitten met een spurt naar het toilet als gevolg 😉 en ze hebben toen ook operatief een ‘uitstulping’ van de dikke darm verwijderd. toen heb ik enkele jaren geen klachten meer gehad. sinds 3 jaar zijn de symptomen echter weer terug en precies nog erger. ik heb nu bij elk toiletbezoek hier last van,… Lees verder »

hallo K Agten

Er is ongetwijfeld een reden voor, dat de darm extra slijm aanmaakt.
Als je verkouden bent heb je snot in je neus, en zo ook in de darm

Een pre-klinisch ontlastingsonderzoek kan hierin duidelijkheid geven. Waarschijnlijk zijn jou slijmvliezen uitgeput.

Dus nee, niet mee leren leven…onderzoeken en oppakken. Trouwens ook diverse voeding geeft slijmvorming, dus op dat gebied kan er ook misschien verbetering optreden.

Hallo Astrid,
Ik ben de afgelopen 2 weken veel vaker naar de wc geweest dan normaal, ( denk aan 2/3 x per dag, normaal ca. 3 x in de week)
Nu zitten er ook vellen aan mijn ontlasting en vaak rood/roze achtige vlekken.
Ook heb ik vaak jeuk aan mijn anus, is dit normaal?

Hallo Charlotte,

Als de jeuk aan de anus voornamelijk ‘s nachts is, denk ik aan wormen. Zo ja, witte stippen in je ontlasting…even een wormen kuur nemen.

de rood/roze vlekken kan ik niet zo benoemen.

hoi Astrid, ik heb eigenlijk altijd last van een opgeblazen gevoel en veel lucht en winderigheid, had altijd wisselende ontlasting, type 1, 2 of 3 maar kon niet elke dag naar de wc.5 weken geleden kreeg ik zeurende buikpijn en ben omdat ik denk het prikkelbaredarm syndroom te hebben( heeft de dokter eens geopperd in mijn puberjaren) begonnen met het low fod map dieet (suzan shepperd)de eerste twee weken gebeurde er niks en besloot ik ook propolis energy juice op aanraden van een vriendin te gebruiken, ik bleef het dieet ook volgen en na een moeizame stoelgang kon ik 5… Lees verder »

Hallo Leentje Bij een aanpassing van het voedingpatroon en zo te lezen langdurige obstipatie is 4 weken probiotica nog maar een begin van herstel. Alleen de voedingswijziging is niet genoeg om je darm te laten herstellen. Dus langere periode op jou passende probiotica. En wellicht nog meer om je darm te laten herstellen, maar dat kan ik zo niet aangeven. Het klinkt als te weinig spijsverteringsenzymen waardoor het plakkerig en stroef gaat.. In ieder geval niet te vaak bittertinctuur gebruiken. Zo nu en dan is oke, maar geen oplossing van jou probleem. Voor een goed advies, ga naar een (darm)… Lees verder »

Hoi Astrid,

Ik heb al een tijdje darmproblemen. Zeer veel gasvorming, soms zo erg dat ik de hele avond moet ontluchten na werk. Vreselijk. En die pijn word ik ook vreselijk moe van. Mijn ontlasting is groen, ruikt naar mest en is breiig. Gewoon een hoop brei. Ik heb een parasiet gehad die schijnt weg te zijn maar ik vertrouw het niet. Ik denk dat ik candida heb maar hoe kom ik weer aan goede darmen?

Hallo Simone

Ontlastingsonderzoek laten doen, kijken hoe de kwaliteit en kwantiteit van de darm gesteld is.

En, laten testen of de parasiet echt weg is (denk het zo te horen niet)

Dan kun je een plan van aanpak opstellen

Succes Astrid

Hallo ik heb een PDS. Elke dag last van m buik maar nu heb ik al dagen heel erg last van mn buik en ben heel vermoeiend. De pijn in mn buik is ondragelijk. Net bij de ontlasting kreeg ik type 1 gevolgd door type 3 (ook normale kleur) en daar boven een gele ontlasting. En nu nog steeds gele ontlasting en opgeblazen gevoel im buik met veeel pijn.. Moet ik contact opnemen met de huisartsen post aangezien het zaterdag is !

Hallo As

Inmiddels is het weekend voorbij. Ondraaglijke pijn is een signaal, een arts is dan de aangewezen persoon om te bezoeken.

Hoop dat het zich inmiddels al heeft opgelost

Astrid

Hallo Astrid, ik heb sinds 5 weken dunne ontlasting. Krijg krampen en dan moet ik rennen naar het toilet. Komt dus ook wel voor dat ik er onder zit. Mijn bloed en ontlasting is onderzocht,daar is niets uit gekomen. Als ik moet werken slik ik 2 immodium dan hoef ik pas de volgende dag weer heen. Heb dan 1 dag geen

ontlasting. Heeft u enig idee wat dit kan zijn. Groetjes Harma

Hoi astrid Een vraag aan jou; Al sinds een jaar of 11 heb ik maagproblemen ( slecht sluitende maagklep) daarnaast heeft de dokter 6 jr geleden pds geconstateerd. Nu heb ik de afgelopen 3 weken 2x gehad ( 1x na eten van oude kaas) en 1 x na eten van hamburgers met parmenzaanse kaas, dat ik gigantische maagpijn krijg een zeer drukkende gevoel boven in mijn buik die op dat moment dan ook keihard is. Daarnaast ben ik op dat moment doodmoe en is myn ontlasting erg raar dan weer zuur licht geel dan weer donkerbruin slap. Wat me opvalt… Lees verder »

Femke,
Ben je onlangs op vakantie geweest rond het Middelandse zeegebied of verder weg? Een zeer wisselend ontlastingspatroon wil nog wel eens duiden op een parasiet.

Mocht dit niet de oorzaak kunnen zijn, dan kan ik niet zo 1,2,3 een antwoord hierop geven. Iets is veranderd een aantal maanden geleden. Kan ook met een stevige stressperiode te maken hebben gehad. Voeding…enz

Hoop dat je hiermee verder kunt
Gr Astrid

Hallo Astrid Ik ben 21 jaar en sinds begin januari last van me stoelgang gekregen. Ik heb toen een lichte blinde darm ontsteking gehad en hiervoor in het ziekenhuis gelegen. Foto’s van me darmen gaven wel aan dat er veel ontlasting in mijn darmen aanwezig waren en de dokter zei dat ik meer vezelrijk moest gaan eten. Sinds dien heeft het ups en downs. Ik probeer elke dag wel vezelrijke producten te eten. Zoals volkorenbrood muesli als ontbijt groenten en fruit. Het enige wat laatste tijd veranderd is slaap patroon omdat ik voor langere tijd vrij ben slaap ik langer… Lees verder »

hallo Astrid,
bedankt voor je reactie.
ik ben naar de dokter geweest en heb laxeermiddelen gekregen. ik heb ook een bloedtest gedaan om te kijken of er infecties aanwezig zijn, dit is gelukkig niet zo. maar ik heb nog steeds erge buikpijn en vooral na het eten. weet u misschien wat dit is.

Hallo Ik heb reeds jaren last van mijn stoelgang, coloscopy gedaan na bloed en slijm in de ontlasting, besluit CU.en diverticles dat was 6 jaar geleden, na 1 jaar colytofalk supo te hebben gebruikt terug colonoscopy geen CU . enfin ik heb nog zeer veel last van de darmen slappe stoelgang soms 10 keer in de morgen nooit na de middag, verschillende keren naar specialist geweest 1ste keer opstoot CU 2de keer langdurige diaree 3 maanden geleden nogmaals geweest nu zegt hij spastisch colon pfffffffff ik denk dat hij het zelf niet weet ik ben ten einde raad, kunt u… Lees verder »

Hallo,
Als de ontlasting meestal 3 of 4 is en goed van kleur maar af en toe heel licht bruin/geel of juist groen grijs? waar komt dat dan door. Bij het afvegen vaak EEN druppel maar bij een tweede veeg geen bloed te zien. Bij groenige ontlasting vaak niet lekker. Alles duurt altijd maar kort.
Het is vaak zo dat ik ontlasting lang voel aankomen maar niet nodig hoef maar ineens kan ik niet meer ophouden.
Nierfunctie ed pas allemaal gecontroleerd voor ander probleem en niets mis.
rode en witte lichaampjes en plaatjes, Hb, cholesterol, schildklier en ijzer. Alles oke.

Dag Astrid,
Wat ik in alle reacties niet kon vinden was: afvallen door gele diarree.
ben in drie maanden 7 kilo afgevallen. Bloedtesten waren goed.
Bij voorbaat bedankt voor uw reactie.

Hoi Astrid, Al een tijd lang verloopt mn stoelgang niet fijn. Het begon met een aantal maanden erg dunne ontlasting. Soms wel 4/5 keer op een dag naar de wc. Later verliep dit in verstopping. Nu kan het op een dag er heel makkelijk uitgaan terwijl het een paar uur later juist weer heel moeizaam gaan. Ook heb ik verspreid door mn buik kleine pijnsteekjes. Rechts onder en rechtsboven mn navel en in mn zijen. Naar mijn idee eet ik gezond en afwisselend en ik beweeg voldoende. Waar zou ik aan kunnen werken om meer regelmaat en rust in mn… Lees verder »

hallo D,

De oorzaak van jou ontlastingspatroon kan allerlei oorzaken hebben. Het eerste waar ik aan moet denken is, gluten. Maar, het kan meerdere oorzaken hebben.

Wil je proberen of het met gluten te maken heeft…..dan ga je de komende 3 weken glutenvrij eten. Vraag je ouders daarbij om hulp. Als je merkt dat het aanzienlijk beter gaat, heb je het probleem te pakken.

Of je moet eerst uit laten zoeken waar je klachten vandaan komen. Via de huisarts, of liever nog een goed darmtherapeut.

Succes
Astrid

Hallo mevrouw Anita, Buikpijn, moeizame stoelgang en bloed bij de ontlasting…dat zijn redenen om een internist van binnen te laten kijken. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Je angst voor kwaadaardige problemen kan, maar hoeft niet gegrond te zijn. Dit onderzoek kan je juist ook rust geven als het blijkt om een divertikel te gaan die ontstoken is. Of inwendige aambeien nav je moeizame stoelgang. De artsen en verpleegkundigen hebben voldoende kennis in huis om je goed te begeleiden met de bloedverdunners. Het is te belangrijk om te weten wat er van binnen zich af speelt.… Lees verder »

Hallo Lianne,

Een drijvende drol … geeft een vettige ontlasting aan. De spijsverteringsenzymen en galtoevoer is beperkt.
Het kan ook zijn dat je voeding teveel vet bevat, waardoor dit voorkomt.

Dit is absoluut niet hoe ontlasting hoort te zijn. Eigenlijk heb ik meer gegevens nodig om je van goed advies te voorzien. Spijsverteringsenzymen zouden je vooruit kunnen helpen.

Wellicht een idee om een natuurgeneeskundig of darmtherapeut op zoek te gaan om dit aan te pakken.

Astrid

Hallo Shanti,

Soms zeggen mensen wel eens…dat is me helemaal verkeerd ‘gevallen’. Dat is kennelijk wat er bij jou is voorgevallen. wellicht in combinatie met een kleine griep. Of iets wat op je broodje zat.Of de hoeveelheid stress naast je fysiek intensieve baan.

stress zorgt er ook voor dat de vertering niet optimaal verloopt. Hierdoor is er minder maagsap om je voedsel te verteren. Spijsverteringsenzymen worden niet goed (te weinig) toegevoegd waardoor de hele vertering moeizaam verloopt.

Ons lichaam verteert het best in rust. Het is rest and digest. Dus let voortaan op het moment van eten.

Succes
Astrid

Hallo Rian,

Je schrijft dat je stoelgang sinds 5 weken is veranderd. Voor mij is dan de vraag, wat is er 5 weken geleden voorgevallen. Ben je ziek geweest, op vakantie, stressperiode, iets verkeerds gegeten of heb je je voedingspatroon veranderd.
Dit is niet zo 1,2,3 te beantwoorden.

Als dit langer zo blijft, zou een bezoek aan een darmtherapeut een optie kunnen zijn. Kijk het nog even 2 weken aan.

Succes Astrid

Hallo Dana, Op vraag nr 1 kan ik inderdaad antwoorden dat je dat even tijd moet geven om te herstellen. uiteraard moet de kleur wel weer bijtrekken. Dus hou het in de gaten. Dan je 2de en 3de vraag , mijn ervaring is dat reinigen met hoge darmspoelingen, eventueel met een paar hulpmiddelen (vezels e.d.) zeer effectief is. Het is zo dat je het prima tussen je werkzaamheden door kunt doen. Alhoewel ik het zelf wel aanraad om het zo te plannen dat het niet in een superdrukke periode is. Of zodanig dat je niet moet haasten om de kids… Lees verder »

Vrouw,ben 71 jaar en heb al een 10 tal jaren af en toe bij stress of vermoeidheid zeer minieme buikpijn links.Een 7 tal dagen geleden kreeg ik moeilijke stoelgang waarbij er bloed zichtbaar was de eerste dagen.Over een 3tal dagen ben ik bij mijn huisarts geweest die mij niet onderzocht en hij schreef medicatie voor (forlax 10g)2zakjes per dag.Ik nam 3 zakjes per dag maar dit helpt niet.Ben vandaag naar de weekend arts geweest en die onderzocht me en stelde vermoedelijks polypen vast.Toen hij op mijn buik drukte deed het links maar nu ook rechts pijn op die plek(links) dat… Lees verder »

hallo Astrid, ik heb een vraagje;sinds anderhalf jaar heb ik last van wat ik noem “drijvende ontlasting”.
de vorm zijn de mooie slangetjes maar ik krijg het niet weggespoeld.
moet soms 7x het toilet doorspoelen om het weg te krijgen en daar heb ik moeite mee. durf nergens anders als thuis naar het toilet te gaan maar ja da lukt niet altijd. heb jij enig idee hoe dit ontstaat? ik kan er geen grip op krijgen qua voeding heb al vele gewoontes veranderd maar de ontlasting blijft drijven.

Hallo Astrid, Afgelopen woensdagochtend heb ik een broodje gegeten ( heb op het moment ook wel stress ) en vrijwel meteen daarna kreeg ik maagkrampen ik ben toen verder gegaan met werken (ik heb een vrij zware fysieke baan) maar merkte al dat ik er niet bij was met mijn hoofd. En heb de rest van de dag niks meer gegeten. Ik was constant misselijk en als ik in bed lag en ik draaide leek het wel of heel mn maag zich omdraaide. de volgende dag heb ik alleen water en banaan gehad. het werd niet minder dus ben ik… Lees verder »

Hallo Astrid,

Heb sinds 5 weken volgens mij type 5 of 6.
Moet ook vaker per dag.
Voel lichte buikkrampen en moet dan snel gaan.
Moet soms als ik denk klaar te zijn alsnog binnen een paar minuten snel terug.
Normaal gesproken heb ik juist eerder moeite met naar de wc gaan en is de ontlasting veel harder.
Bedankt voor het lezen van mijn klacht en hoop op een antwoord.

Groetjes,
Rian

Hallo Astrid, Wat fijn dat ik op jouw site terecht ben gekomen! Ik zou je graag 2 vragen willen stellen. 1) Mijn zoon van bijna 5 jaar is een weekje hersteld van een vermoedelijk buikgriepje. Hij moest overgeven en had flinke diarree. Inmiddels zijn we een week verder en het valt me op dat zijn ontlasting sindsdien lichtbruin blijft (beetje kleur van sesampasta/tahin), wel is het normaal qua stevigheid. Hij eet gewoon weer alles mee, brood, fruit, groente,yoghurt, etc. Ik vind hem er wel nog bleekjes uitzien. Mijn vraag is: Is het normaal dat het even duurt voordat de gewone… Lees verder »

Marjolein,
Kijk even bij mijn candida blog op deze site. Staat alle info in.
En anders toch even naar een therapuet toe.

Gr

hallo,
mijn dochter van 4 heeft regelmatig zwarte puntjes in haar faeces.. juist alsof ze kiwi heeft gegeten, maar dit is niet..
Wat zou dit kunnen zijn?

ik ben 14 jaar en heb heel erg veel buikpijn, harde keutelige donker bruine poep. ik moet ook veel scheten laten. ik zou graag willen weten wat dit is. ik ben ook heel erg moe en kan slecht slapen.

Dag Astrid, Ik heb een prikkelbare darm stoornis. Ik weet niet anders dan dat ik licht bruine puntjes in de ontlasting heb, ook wel eens wat groter (rijst grote). Ik dacht altijd dat het graanresten waren ofzo die niet goed verteerd waren. Omdat bij mij ook soms nog ander voedselresten zichtbaar zijn. Maar de laatste tijd viel het mij steeds vaker op. En ja dan ga je op internet zoeken en las ik dat witte puntjes van wormen kunnen zijn! Daar schrok ik best van. Ik dacht dat dit normaal was en heb het al heel lang volgens mij. Dus… Lees verder »

Hallo Mijn vriend moet wel op een dag soms wel 3 a 4 x p.d. poepen. Hij hoeft maar wat te eten en paar min erna rent hij al naar het toilet. Ook heeft hij sinds jaar of 2 vlekken op zijn bovenlichaam, de plekken zijn eerst wat rood en na enkele dagen lijkt het alsof ze uitdrogen maar gaan niet weg. Sinds kort heeft hij het ook in zijn geen gezich maar alleen zijn deze plekken donker en dan vooral rond zijn ogen. Zijn moeder heeft lactoseintolerantie en zei dat hij het ook zou kunnen hebben. Hij is vaak… Lees verder »

Hoi! Dank voor je reactie. Ik vermoedde al langer candida idd maar helaas is er reguliere circuit daar niet bepaald in thuis.
Hoe behandel je zoiets het best? Is een paar weken/maanden volledig suikervrij vers eten + een goed probioticum slikken genoeg? Ik zal om te beginnen maar eerst mijn fructosedieet afmaken en afwachten wat mijn dietiste zegt. Als het niet afdoende helpt lijkt mij een candidadieet onvermijdelijk. En pittig. Mijn zus heeft het ooit 3 maanden volgehouden. Bijna niet te doen!

Hallo Marjolein, Het komt zeker regelmatig voor dat het lichaam aan de omzetting moet wennen. Door de ervaring van het 17 dagendieet, zou het heel goed kunnen zijn dat naast de fructoseintolerantie ook druivensuiker en aanverwante producten een probleem opleveren. Misschien is er sprake van een candida overgroei.Dan is het aan te raden om de snelle suikers er helemaal uit te halen. En ook de fuitsuikers te beperken. Of door de aanpassing van het voedingspatroon, een aanpassingsprobleem van de darmflora, geeft soms ook gasvorming. Kortom, kan meerdere oorzaken hebben. Mocht het nu nog aanhouden, misschien verstandig om naar een (darm)therapeut… Lees verder »

Hallo Astrid, Ik loop al jaren met buikklachten rond (opgezwollen, kramp, winderigheid, stekende pijn links rond endeldarm? met uitstraling naar rug) meerdere onderzoeken gehad bij mdlarts, veel antibiotica gehad in verleden, extra kuur om balans in orde te krijgen. Deed allemaal niks. Het enige wat verlichting gaf was het zogenaamde 17dagendieet. Daarbij worden suikers en koolhydraten zoveel mogelijk weg gelaten. Nav dit dieet heb ik een ademtest gedaan waaruit een flinke fructoseintolerantie (malabsorptie)bleek. Ik ben nu al enkele weken op een fructose eliminatie dieet en slik sterke probiotica. Ik heb alleen nog best wat klachten. Misschien omdat ik nu meer… Lees verder »

Hoi Marjolein, je verhaal is erg herkenbaar. Ik loop ook al bijna 2 jaar met ernstige klachten rond, ook alles al geprobeerd (ook geen gluten en geen zuivel), maar nog geen ademtest gedaan, waar heb je dat laten doen? En loop je bij een goede MLD arts? Ik zoek er namelijk 1… Dank alvast en sterkte!

hallo Janse, Dat hoor ik inderdaad vaker na een galblaas operatie. De toevoer van galvloeistof, de voorraadkamer, is weggehaald waardoor de vertering het met minder galvloeistof moet doen. Regelmatig zijn dan ook de galgangen, als er ook galstenen in de galblaas hebben gezeten, lichtelijk verstopt. Hierdoor komt er zo weinig galvloeistof bij de voedselbrij dat het niet goed kan verteren, met allerlei klachten tot gevolg. Daar wordt nog al eens een lever- en galblaasreiniging voor gedaan, maar dat is nu nog te kort na de operatie. Met spijsverteringsenzymen zou je de klachten wellicht iets kunnen verbeteren. Maar dat is, met… Lees verder »

Hallo Pindakaas.

Ontlasting, pindakaas kleurig is prima.En nummer 4 is ook een mooie ontlasting.
lichter van kleur, naar stopverf aan toe is niet oke.

Kortom, het klinkt als een mooie stoelgang

Gr Astrid

Hallo Billie,

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met de geboorte van je kindje.

Het is lastig om precies aan te geven waar dit van komt…het klinkt voor mij dat je darmen, nu ze de ruimte weer terug hebben gekregen extra aan het ontlasten zijn.

Nu schreef jij dit bericht een paar dagen geleden, is er al verbetering sinds dien?

Zo ja, gelukkig,
Zo nee, dan heb ik meer details nodig…

Astrid

Hallo Annie,

Heb je naast dat je witte puntjes ziet, ook klachten van jeuk in de nacht? dat is een specifiek kenmerk bij wormen.

Je kunt eenvoudig bij de drogist of apotheker een wormenkuur halen. Het is niet nodig om een test te laten doen mbt de soort worm. Die kuren werken prima, je zou daarna nog even een preventieve probiotica kuur kunnen nemen.

Succes

Beste Astrid, sinds het verwijderen van mijn galblaas 4 maanden geleden heb ik problemen met mijn stoelgang gekregen. Eerste maanden alleen maar diarree en nu constipatie en kleine balletjes ontlasting wisselend van kleur! En hierdoor het gevoel constant naar de wc te moeten. Heb al meerdere onderzoeken gehad. Echo’s en een mri om de galwegen te beoordelen op achtergebleven steentjes. Dit was niet het geval. Gastroscopie en colonscopie waar ook niets uit kwam. Meerdere malen bloed en ontlastingonderzoek. Was ook allemaal in orde. Ik ben m’n darmen echt spuugzat, het neemt m’n hele leven in beslag. Ben benieuwd of jij… Lees verder »

Hi Astrid,

Mijn ontlasting is type 4. Alleen mijn kleur is niet zoals op de afbeelding chocolade bruin. Het is meer lichtbruin. Ik vind ‘t meer op pindakaaskleurig lijken dan bleek. Maar u heeft ‘t over lichtbruine ontlasting wat bleek van kleur is, dat te maken heeft met de galwegen. Kunt u iets nader toelichten, wat bedoeld u precies met bleek? Hoe bleek? Voorbeeld? Dank!!!

Hoi astrid! Ik ben 10 dagen geleden bevallen, 2dagen na de bevalling kon ik voor het eerst naar toilet gaan, sinds die dag heb ik groene stoelgang. Ik maak me hieromtrent wel zorgen omdat ik nu reeds 10d groene ontlasting heb.
Heb ook diarree en ben nog geconstipeerd, en af en toe kleine krampjes en steekjes in m’n buik. dit allemaal had ik nog niet voor de bevalling! (Heb ook geen galblaas meer trouwens). Graag hoor ik of dit al dan niet normaal is? Groetjes een bezorgde mama

Hoi Astrid,

Na het lezen van het blog denk ik last van wormen heb! Zie witte puntjes in mijn ontlasting! En mijn ontlasting is wat lichter dan hoort.. Wat kan ik het beste tegen wormen doen? of moet ik eerst bij de dokter langs om te kijken wat voor soort wormen het zijn? Ik hoor het graag! Ik wil er zo snel mogelijk vanaf! 😉

Job, ik zie nogal eens vliesjes, velletjes voorbij komen bij melkdrinkers. Geeft slijmvorming. Ben jij een melkdrinker waardoor het dat zou kunnen zijn?

Jessica, het zou kunnen, wormpjes. Vaak heb je dan ‘s nachts jeuk aan je anus en/of vurig rood rondom je anus. Toch even laten checken voor de zekerheid.
Succes

Sandra, inmiddels ben jij al in Almelo geweest. Hoe is het daar gegaan? En hoe is het nu?

Hallo Astid
ik krijg van de darm lever arts te horen dat er in mij ontslating een stofje is gevonden ..vrij hoog stofje ik had hele rare kleuren ontlasting .. heeft dat iets met darm kanker te maken ..ik moet wel een darm onderzoek onder gaan

voor de rest geen bloed of zo de bloed uitslagen ware in orde ik maak me enstig ongerust het komt niet in de fam voor of zo hoop dat uw even mijn gerust kunt stellen ,,,,,, Kieve Gr Lieneke

Hai,

Ik heb al een tijdje wite velletjes/vliesjes in mijn ontlasting.
Wat zou dat kunnen zijn?

Groeten

Hallo Astrid
Ook ik heb een abnormaal ontlasting patroon.na lange tijd bij een homeopaat behandeld geweest te zijn heb ik nu af en toe normale ontlasting type 4 en dan weer heb ik nummer ,wel ga ik 4 keer en soms heb ik daarna nog een paar keer een kort dik bolletje ontlastin . Ik eet sporadisch vlees ,bruin brood ,yoghurt met lijnzaad en muesli aard. en groente ,acivia toetje wat doe ik verkeerd???????Ik boer ook overmatig heeft dat er mee te maken? groetjes willeke

Ik heb ook last van witte dingen in mijn ontlasting. Weet niet of het wormen zijn, ze bewegen ook niet of zo. Ik ben er nog niet voor bij de dokter geweest

hoi Astrid wat fijn om eens te lezen dat niet alles tussen mijn oren zit ik loop al enige tijd met zeer veel pijn rond links onderin de buik waarvoor ik nu morfine en valium moet slikken ben vorige maand in enschede geweest voor colonscopie maar dat onderzoek is misgegaan omdat ik geen vloeibare medicatie kan verdragen dus via sonde kwam alles er ook weer uit daarna clysma;s gehad en toen onderzoek uitkomst was het zit tussen de oren maar ondertussen wel morfine blijven voorschrijven ik heb om second opinion gevraagd in almelo zou dat wat kunnen wezen? ook kan… Lees verder »

Beste Astrid, Ik kamp sinds mei met problemen wat betreft de stoelgang. Van te voren nooit nergens geen last van. Elke dag naar toilet was geen probleem. Maanden mei-juli: verstopping, Ineens vielen witte puntjes op in ontlasting..Enorme krampen. Advies van dokter éérst wormkuur & daarna onderzoek ontlasting ziekenhuis: niks gevonden. september zag ik nog steeds/weer witte puntjes. Wormkuur genomen: tijdens de kuur waren er overduidelijk meer en daarna niks meer. Ontlasting in ziekenhuis laten onderzoeken: niks gevonden. Ze leken weg te zijn? November op vakantie gegaan in noord Afrika. Buikgriep met enorme krampen opgelopen, 9 dagen diarree gehad. Daarna voeding… Lees verder »

Hallo Joyce,

Zelf werk in niet met groene klei om het lichaam te laten reinigen. Ik kan er dan ook niet goed antwoord op geven.
Het is wel een middel dat door meerdere gebruikt wordt.

Gr Astrid

Hallo Jacqueline,

Als ik het goed begrijp is je ontlasting al wel beter geworden, en ook de buikpijn is minder. Het probleem met het eten van koolhydraten en de vertering kunnen meerdere oorzaken hebben.
Het zou kunnen zijn dat de darmflora niet voldoende aanwezig is. Of dat er een bacterie is, ophoping kan ook een probleem zijn. Het eten van gluten kan meespelen in je klachten, of melkproducten.

Kortom, dat is niet zo makkelijk te beantwoorden.

Misschien een idee om hiervoor op zoek te gaan naar een goed (darm) therapeut.

Gr Astrid

Beste astrid,
Wat vindt u van een groene klei kuur om je lichaam te reinigen?
Groetjes joyce

Hallo Astrit,
Bij mij is ook PDS geconstateerd en heb erg veel last van buikpijn maar vooral boven in mijn buik aan de linkerkant tegen mijn ribben aan. Mijn ontlasting is meestal num 1. Ben 5maanden geleden met het Cambridge dieet ben 22 kilo afgevallen ben nu sinds 4 weken overgestapt op Grip op Koolydraten. De buikpijn word wel minder en de ontlasting is ook iets beter. Zodra ik koolydraten eet krijg ik meteen weer harde ontlasting en pijnen.
Bewegen is nouwelijks mogelijk vanwegen mijn beperkingen.

Hallo Marjan, Ik deel jou passie voor de darmen. Zou zeggen dat het niet alleen de spiegel is voor de conditie van de binnenkant maar ook voor de buitenkant van de mens. Gezonde darmen, stralende huid, vitte eigenaar. Bij sapkuren en bitterzout sta ik elke keer weer te kijken wat er tijdens de darmspoelingen voorbij komt. En inderdaad klinkt jou beschrijving erg herkenbaar. Het is vaak zo dat er een soort vliezen met plakken ontlasting loskomen. Zijn dan aangekoekt geweest aan de darmwand en komen met name door het gebruik van bitterzout en vezels los. Een hele goede reiniging voor… Lees verder »

Hallo Wilhelmina, Als ik het goed begrijp ben je jou voedingspatroon aan gaan passen ivm intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan in sommige gevallen voldoende zijn om de darmen weer op gang te krijgen. En je lichaam weer gezond wordt. Mijn ervaring is echter, er is een reden voor intolerantie… Dat kan verschillende oorzaken hebben. Tekort aan probiotica, verzuring, candida of andere bacteriële overgroei, lever die overbelast is (dat is zo te lezen qua galproductie al niet op orde) Slijmvliezen die uitgeput zijn waardoor er een leaky gut is ontstaan, met alle gevolgen en klachten van dien. En vaak is… Lees verder »

Oh ja, ik herkende in het dunne slangetje ook wat galstenen …

Hallo Astrid, ik vind darmen een van de interessantste onderdelen van het lichaam, een spiegel van de conditie van je binnenkant. Ik heb de afgelopen 4 dagen een sapkuur gedaan om alles weer fris en schoon te krijgen, eerste 3 dagen bitterzout gebruikt, verder alleen sapjes, kruidenthee en de laatste 2 dagen psylliumvezels gedronken. Vanmorgen voor het eerst weer wat fruit op, psyllium genomen en toen ik naar mijn ontlasting keek, leek het wel of er een stuk darm meegkomen was: een dun slangetje, geel/bruin in een soort vlies en een veel dikkere donkerder bruin/ beetje donkerroodachtig ( bietensap?) slangachtig… Lees verder »

Hallo Astrid, Ik heb een diëet waarin geen gluten, lactose, suikers, suikervervangers, cafeïne, fabrieksvoer, ed wordt toegelaten, een health food diëet dus, alleen maar vers. Dit omdat ik aan een aantal intoleranties lijd. Nu ging het een tijdje goed en ook al ben ik niet meer zo opgeblazen en winderig, absoluut 100% gluten en lactose vrij, de ontlasting is nog steeds niet goed. Ik voel me nu beroerd, heb vage buikpijnen ook in de leverstreek of net wat lager aan de rechterzijde en mijn ontlasing is geel, te dun, ruikt vaak zuirig en ik heb het gevoel dat mijn gal… Lees verder »

Hallo Anna, Allereerst…wat ontzettend goed dat je nu kankervrij bent. Door de bestraling kan het inderdaad zo zijn dat de darmwand poreus is geworden. Toch zou dit, omdat het 3 jaar geleden is geweest, nu wel weer enigszins hersteld kunnen zijn. je voeding heb je al goed aangepast, je voelt je al weer een stuk beter. Het zou zeker kunnen zijn dat je met darmspoelingen door het reinigende effect een verbeterd ontlastingspatroon krijgt. Maar…ik zou voor de start eerst testen hoe het met je slijmvliezen en de darmwand staat. Wat denk ik een beter advies is; een sapvastenkuur te doen… Lees verder »

JM van der Bent Veel stinkende winden kunnen verschillende oorzaken hebben. Voeding – teveel suikers (candida overgroei) – teveel koolhydraten eten – te snel eten (lucht happen) – verzuring in de darmen (pH waarde) – teveel stende voeding eten Spijsvertering – ontlasting is te lang onderweg, rottend effect – geen goede vertering in de maag of darmen – te weinig goede darmflora – bacteriën die niet goed zijn voor de darm – candida — komt vaak voor Vaak is het een combinatie, is er te weinig goede darmflora aanwezig, waardoor er bacteriën bij komen die niet gunstig zijn. Dat in… Lees verder »

Ongelukje en anderen;

Ik werk inderdaad ook met skypeconsulten. Testen kunnen via de post verzonden worden.

Het ontlastingsmonster neem je gewoon thuis af en wordt via de post verzonden naar het laboratorium.
Dus afstand hoeft het probleem niet te zijn.

Voor meer info hierover, mail even naar info@time-out.nu

Ik heb sinds het tijdje ontlasting, zoals type 5. Daarnaast kramp vlak voordat ik naar het toilet moet. Soms voel ik een kriebel ( ben niet zwanger) in mijn buik. Dat is een gek gevoel alsof er iets krioelt in mijn buik. Voorheen was mijn ontlasting wat onregelmatiger, maar let er nu op dat ik genoeg drink op een dag.

Sinds mijn bestraling (darmgebied ivm baarmoederhalskanker) drie jaar geleden is mijn ontlasting heel wisselend. Soms dagen achter elkaar heel normaal, en dan zonder voor mij herkenbare reden krijg ik wat ik zelf knalpoep noem: spetters tot op de bril en ontlasting met slijm. Kleur is bruin, maar met een ‘laagje’ er op, zoals je wel eens ziet in een sloot na een paar dagen heet weer. Ik eet gezond, ben al meer dan 30 jaar vegetarier, gebruik geen geraffineerde producten meer sinds een maand of drie, ook geen zuivel, wel veel rauwkost. Heb daarvoor wel (met mate) suiker en zuivel… Lees verder »

Ben net begonnen met een studie voedingsleer, erg interessante informatie vergaar ik er zo bij. Erg leuk, bedankt!

Zijn skype consulten bij jou ook mogelijk Astrid? En kun je de testen via de post versturen? 🙂

Weet u een goede in de buurt van Noordwijk ik zou graag een onderzoek later doen maar helaas woont u veelste ver van mij vandaan! Ik hoop dat u iemand kent die de zelfde methode als u gebruikt. en weet u of dit word vergoed al je een verzekering extra bij anderzorg hebt.

ik hoop dat u mij kunt helpen!!

Vriendelijke groet

Ongelukje,

Wellicht is een ontlastingsonderzoek dan toch een goed idee…dan krijg je de kwaliteit en kwantiteit van de darm goed in beeld.
Daarnaast moet er een anamnese afgenomen worden…zodat er een goed beeld gevormd kan worden over hoe en wanneer de problemen zijn gestart.Niet alleen van de darmproblemen maar van jou.
Voeding, hormonen, andere symptomen, beweging, medicatie en evt allergieën/intolleranties.

Als je dat zou willen kan ik een geschikte therapeut in jou buurt zoeken, of anders kun je uiteraard ook bij mij terecht.
Gr Astrid

Dag Astrid,

Ik heb nog een aanvullende vraag… wat betekent het als ontlasting erg stinkt, als je heel winderig bent en winden erg stinken?

Bedankt alvast!

bedankt voor uw reactie!

als ik goed terug denk is het vaak met inspanning gebeurd. maar bij de dokter is mijn anus spier dus getest of hij nog goed werkt en toen vertelde ze dar hier niets mis mee was. ik durfde daarna nooit meer terug te gaan naar die dokter.
ik heb altijd super veel buikpijn en heb ook heel erg last van winderigheid en helaas stinkt deze 9 van de 10 keer ook heel erg. mijn darmen blijven een groot probleem en ook ik neem vaan een schoon ondergoed mee.

Vriendelijke groet

Ongelukje… Wat een vervelend probleem. Zeker omdat je het niet voelt aankomen, waardoor je er op het moment zelf niets aan kunt doen. Omdat je aangeeft dat je het hebt met bijv naar de trein rennen….kan het mechanisch een probleem geven, je anus sluit niet goed. Maar het kan ook door de stress komen, de spanning dat je niet op tijd bent om de trein te halen. Als je de keren terug haalt, komt het dan denk jij door spanning? Ik kan je in ieder geval zeggen dat het vaker voorkomt. Er zijn meerdere cliënten in mijn praktijk die met… Lees verder »

Astrid ik ben al geringe tijd aan het sukkelen in mijn buik regelmatig dunne stoelgang al alle onderzoeken laten doen ct skan coloscopie van mijn darmen bloed geprikt alles ok op papier ik ben ten einde raad wat scheelt er toch met mij ???

Ik heb precies hetzelfde. Ben jij nog verder gekomen?

Hallo Hannelore,
Super dat jouw ontlastingspatroon zo goed verloopt.
En die 10%..we zijn nu eenmaal geen machine maar afhankelijk van meerdere factoren en jou darm hersteld zich steeds weer goed.

Saskia,

Geweldig dat jij weer zo’n goede stoelgang hebt gekregen. Zeker na 3 jaar een stoma.
Dat hoor ik vaak anders…

Hallo Charissa,

Kan het zijn dat je een periode, voordat je dit voedingspatroon bent gestart, anders hebt gegeten? Wel melk, tarwe, witmeel, suikers? Of misschien vaak een antibioticakuur hebt gebruikt?

Dan zou het zeker kunnen zijn dat je darmflora wat te kort komt.

De suppletie van pre- en probiotica zou dan je ontlasting kunnen verbeteren.

Gr Astrid

Tanja; Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken veel bijwerkingen in het lichaam. Waaronder diarree. Aspartaam is erg schadelijk voor ons lichaam, het heeft bij gebruik als bijproduct diketopiperazine (DKP) wat zeer schadelijk is. Het kan ernstige neurologische kwalen veroorzaken of verergeren. Zoetstoffen zijn polyolen en die worden niet of nauwelijks opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen ze onverwerkt in de dikke darm terecht. Doordat ze niet worden opgenomen leveren ze geen of vrij weinig energie maar… ze worden in de dikke darm wel omgezet (gefermenteerd) door de bacteriën. Dat geeft gassen en die geven weer winden, krampen en diarree. Polyolen trekken ook… Lees verder »

Genietje, Geert en Kim, fijn om te horen.

Mieke, als je dagelijkse ontlasting geen vaste vorm heeft zou je denken dat er toch te weinig vocht onttrokken wordt aan de ontlasting in de dikke darm of de vertering onderweg niet helemaal optimaal verloopt (kan meerdere oorzaken hebben).
Als je verder geen klachten hebt en je lekker in je vel zit, zou ik het zo laten.
Heb je wel bepaalde klachten, dan is uitzoeken .. waarom .. de darm breiige ontlasting los laat een mogelijkheid.
Dan kun je naar een darmtherapeut gaan en eventueel je ontlasting laten onderzoeken.

Hoi Astrid Als ik mijn ontlasting moet omschrijven komen alle types wel is langs. Ik ben allergisch voor koe melk dus dit eet ik niet! Mijn probleem is dat ik soms wat meestal dunne ontlasting verlies. zelf heb ik het nooi doot als dit probleem weer plaats vind. pas als ik naar de wc ga tref ik het aan. ik heb het idee dat als dit gebeurd als ik bijvoorbeeld even naar de trein moet rennen of een andere inspanning doe. kun jij me helpen. ik schaam me dood en durf er met niemand over te praten. ben wel al… Lees verder »

Hoi ongelukje, ik heb precies het zelfde gehad en heel lang lopen dokteren. Omdat ik in het ziekenhuis 8weken moest wachten tot ik aan de beurt was ben ik verder gaan zoeken en bij een kliniek in Loenen terecht gekomen. Zei zijn gespecialiseerd in aanbeien maar zijn er bij mij achter gekomen dat ik een chronisch onstoken darm heb (Colitis/Proctitis), hierdoor werkte de darm niet goed en verloor ik ook ontlasting. (Ik was echt incontinent).Doorgestuurd naar het AMC waar ik een edoscopie gehad heb en daarna medicijnen, ook naar de bekkentherapeut geweest die mij ook enorm geholpen heeft! Stress heeft… Lees verder »

Ik heb 90% type 3 en 4; gezond! Dus volgens mij is mijn darmflora en voedingsopname prima in orde, die 10% uitzondering daargelaten.

Na 3 jaar een stoma te hebben gehad was mijn ontlasting altijd super dun
Nu slik ik 2 maal daags quistran en kan zeggen een nieuwe wereld is open gegaan.
Heb nu een normale stoelgang.

Ik heb meestal type 1 en 2. Ik eet heel gezond en drink heel veel. Beweeg voldoende. Geen idee wat ik nu fout doe. Ik drink geen melkproducten, eet geen tarwe, wel veel groente en fruit, geen suiker, geen witte meelproducten. Veel kokosolie en hennepolie. Chiazaadjes, lijnzaad. Drink ook rode bieten- en wortelsap veel. Sport elke dag.

hallo,
ik denk dat je wat te veel van het goede wil eten !!!
gezond eten is 1 ding , maar je lichaam heeft toch ook stoffen nodig waar de darmen eens echt voor moeten werken !!
als ik lees hoe goed je je best doet , met wat je allemaal eet om gezond te zijn , geef je , je zelf bijna elke dag een spoeling !!!!
je moet je lichaam echt wel vezels geven ! en dat ontbreekt uit jou eetgewoonte !!
veel succes.
Sally.

Lijnzaad moet je wel koken anders een je blauwzuur wat zeer slecht is

groet

Hallo Astrid, Interessant om zo op een rijtje te zien! Toevallig dat ik je blog tegenkom want ik zit echt met een vraag. Hoe kan het dat ik na het eten van aspartaam of E261 (MSG) meteen naar de rollen moet hollen en er diarree (type 7 ;-)) uitkomt? Ik weet dat ik die troep niet meer moet eten omdat mijn darmen daar niet tegen kunnen, daar gaat mijn vraag niet over. Maar ik snap het niet, want die ontlasting was voordat ik de slechte maaltijd at, waarschijnlijk gewoon een vaste substantie en zat al aan het einde van het… Lees verder »

Mijn type ontlasting staat er niet bij; Een keer dag een zacht bergje ontlasting maar niet in drol vorm.

Wow, bijna jammer om met darmpje via de mail verder te gaan, enorm nieuwsgierig naar de diagnose en of het goed te krijgen is en goed komt! Sterkte en succes!

Cool, wilde ik al een tijdje weten! Thanks

Goed stuk Astrid! Fijn om dit nu eens helder op een rij te hebben. Ik kende wel een drollenposter maar die is voor honden! Ook heel leerzaam btw dus ben minstens zo blij met jouw drollenplaatje! Bedankt!

Wat een geweldig artikel, taboe doorbrekend omdat nog steeds niet open over poep en plas gepraat wordt! Heb zelf een lange weg afgelegd om te horen wat ik nu daadwerkelijk heb, Colitis Ulcerosa. Heb in dit traject zelf getest wat voeding doet, want ik at voor mijn gevoel al “darmvriendelijk”.Ziekte was eerst niet goed vast te stellen wat mij wanhopig maakte, was incontinent, had veel slijm en bloed bij de ontlasting en had veel pijn. Heb toen een paar weken heel “slecht” gegeten, tarwe, koemelk, suiker e.d., toen ik terug ging naar de arts was het overduidelijk en ben ik… Lees verder »

Kan alleen maar zeggen: Prachtig zo. Houdend zo.

Hallo Miranda, ik ben benieuwd, wat overduidelijk was na het eten van tarwe enz, en heb je toen in t amc via onderzoeken en welke onderzoeken ,de diagnose gekregen? Wat zat er in de zetpillen, dat die je zo geholpen hebben, ik loop al een tijdje zelf met darmklachten, ‘lekkende darm’, voedselovergevoeligheid met gewichtsverlies enz Veel onduidelijkheid, mdl arts en diëtiste weten t niet meer en sturen me door, radboud Nijmegen heeft vlgs eigen zeggen geen expertise en hebben me geweigerd, willen t nu in België gaan proberen . Ben blij voor je dat je zoektocht wat heeft opgeleverd, Let… Lees verder »

Hallo … als ik dit zo lees klinkt het als een atonische darm. Dan komt de darmwerking zo goed als stil te liggen.
Wat is dan precies het probleem hoog in de darm? Stagneert het daar al?
Wat is de diagnose? Eigenlijk zijn er teveel vragen om zo door te nemen. Wellicht is contact via de mail of privebericht op facebook handiger.

Ik heb lichtbruine ontlasting

Ik heb helemaal geen darmfunctie meer ook een colonhydrofiel spoelingen hielpen niet moet elke dat spoelen een drama en nu omdat ik daar al 5 jaar mee bezig ben zeggen de artsen omdat er niets meer is een stoma, dat wil ik niet en laat ik ook niet doen maar wat dan dit gaat ook niet langer zo het spoelen is ook een drama aan het worden het probleem zit hoog in de darm. Doe nu sinds jan het hormoonbalans dieet houd me er strikt aan sport veel maar niets helpt wel kilo afgevallen 22,3 dus dat is prima graag… Lees verder »

Wat is het hormoon balans dieet?
Heb een bijna gelijk probleem. Bedankt !

zou ik in contact kunnen komen met je ivm soortgelijke ervaring?

Hoi allemaal ik heb al heel lang last van mijn buik en buikpijn.. soms kan ik wel 2 tot 3 weken niet normaal naar de wc.. als ik dan een keer moet verschilt mijn ontlasting heel erg meestal type 1 maar soms ook type 2,4 of 6. Ik heb ook witte puntjes in mijn ontlasting en het heeft meestal een lichte kleur.. ik ben naar de dokter geweest en die zegt dat ik het prikkelbare darm syndroom heb.. ik heb zakjes mee gekregen maar die helpen niks.. ook heb ik bijna altijd keelpijn volgens de dokter vanwege een openstaande maagklep… Lees verder »

Ik heb dat probleem juist ook, maar met een bijkomend… aambeien. Ik ga morgen naar de huisarts en hoop eventueel hetzelfde te horen en niks anders. Ik kan wel bijna dagelijks naar het toilet als ik op mijn gemak zit, maar het is altijd in stukjes met wit en wat bloed van het afvegen (aambeien aders die gesprongen zijn). Dit is zeer vervelend en schaamtelijk. Zit ook met reflux en extra darmsappen in de maag dus leuker kan niet zeker…

Misschien heb je wel net als ik een cele

hoi iedereen , ik zit al een tijd met diare het is maar 1 x per dag ( s’ morgens ) het is net water , ik eet al 2 x daags bananen om mijn stoelgang wat beter te krijgen met wit brood , aan wat kan dat liggen eet ik verkeert of wat .

gr wijnen c

Zou in elk geval wél bruin brood eten, tuurlijk als je een X diaree hebt eet je bananen en wit brood, maar als ik uw verhaal Kees is dit al wat langer aan de gang? Zou er toch mee naar een dokter gaan. Mvg Patricia

DAB VOOR POEP

je hebt groene banaan en gele ! Hoe geler de beter! Groen is voor juist verstopping beter
En witte rijst ook goed!

Hallo,
het eerste dat je moet laten is wit brood !! het zit vol lucht en heeft geen gezonde vezels !
Walnoten , olijven , bruin brood, kunnen bijdragen tot een hardere stoelgang !
Maar ik denk wel dat er meer aan de hand is,
een tekort aan bepaalde stoffen in je bloed !
Het is zeer raadzaam om een internist te raadplegen !!
Veel succes !!
Sally .

Het klopt dat dat je het WIT-brood weg moet laten. Dat brood heeft bijna géén voedingswaarde.
Hetzelfde geldt voor een brood dat ‘gewoon’ bruin brood is.
Je kunt het beste gaan voor volkorenbrood. Dat heeft WEL voedingswaarde.
En wat ook kan helpen is; KAAS, Dat is lichter verteerbaar en dan verminder je de druk op je darmen.
Ik heb zelf ook vaak gehad dat de ochtend begon met diarree. Maar nu ik als ontbijt heel vaak volkorenbrood met kaas eet is mijn ontlasting ‘normaal ‘.
Dat is type 3 of 4 van de ‘Bristol Stool Chart’