ontlasting

Kleur en type ontlasting

Welke kleuren en types ontlasting zijn er allemaal? En welke is het meest gezond…

PDS, prikkelbaar darmsyndroom

Als colonhydro- en darmtherapeut ontvang ik vaak cliënten die na lang dokteren de veel gehoorde zin…”u moet er maar mee leren leven” te horen krijgen. U hebt PDS, het prikkelbare darmsyndroom.

Tja, dat is een eenvoudige diagnose, als er geen andere sticker op te plakken is, dan valt het onder PDS, prikkelbare darm syndroom. Waar ik bij kan zeggen dat het voor velen zacht is uitgedrukt, prikkelbaar. Movicolon mee naar huis en er mee leren leven. Nou, die mensen komen hoopvol mijn praktijk binnen…en meestal tref ik ze vol hoop aan!

Wat is nu eigenlijk ontlasting, waar bestaat het uit. Hoe vaak moet je eigenlijk naar de wc en hoe hoort het eruit te zien?

Gezonde ontlasting

Als we ons met gezonde voeding voeden, ons spijsverteringsstelsel optimaal functioneert, we lekker in ons vel zitten, goed bewegen, dan komt er dagelijks één of twee keer een mooie hoop. Om die hoop te produceren:

  • hoeven we niet veel moeite te doen.
  • ruikt het een beetje maar stinkt het niet erg.
  • zijn we opgelucht na de boodschap.
  • bestaat het uit 1 soepele vorm.
  • is het pindakaaskleurig.
  • hoeven we onze anus eigenlijk niet af te vegen (doen we wel).
  • blijft er niets achter op ons toiletpapiertje.

Waar bestaat ontlasting uit?

Onverteerbare voedingsresten, vocht, stoffen die door het lichaam worden afgescheiden (bijvoorbeeld galvloeistof en enzymen), vezels, dode lichaamscellen, dode bacteriën vanuit de darmflora, vet (o.a. cholesterol), zout, slijm, proteïne en ook levende bacteriën.

Kleur van de ontlasting

Licht bruine: als ontlasting bleek van kleur is dan kan dat duiden op te weinig galproductie, of obstructie van de galwegen. Gal geeft de kleur aan je ontlasting. Je voedsel wordt dan niet goed verteerd.

Zwarte: kan duiden op een bloeding hoger in het spijsverteringsstelsel. (maag, slokdarm). Kan ook komen door inname van ijzertabletten. Ook is bij obstipatie de ontlasting donkerder.

Grijze: te kort aan gal. Gisting in de darm. De spijsverteringsenzymen (lipase) vanuit de alvleesklier worden niet goed afgegeven. Teveel vette voeding consumeren.

Groene: teveel gal en het blijft te lang in de darm. Bacteriën, bijvoorbeeld clostridium. Maar ook gewoon van voedsel als veel groene bladgroenten of vezels als psyllium.

Gele: verstopping van de galbuis door bijvoorbeeld een steentje of een ontsteking van de lever/galblaas. Ook overmatig alcoholgebruik kleurt de ontlasting geel.

Rode: helderrode bloedsporen geven meestal een bloeding aan in het laatste deel van de (endel)darm. Een aambei of ontsteking bijvoorbeeld, maar kan ook door een gezwel komen.

Witte puntjes: dan is er meestal sprake van wormpjes in de darm.

Veel slijm: teveel suikerconsumptie, zuivelproducten, te veel witmeelproducten.

Met schuim: onevenwichtige darmflora door teveel suiker en suikerhoudende producten en alcohol.

Type ontlasting

Zo, nu we wat meer weten over de kleur, gaan we nu naar de vorm. Daar gebruik ik de Bristol ontlastingsschaal voor om de ontlasting te analyseren.

ontlasting

De 7 types op een rij:

1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes. Type 1 heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.

2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent.

3 (Normaal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3  wordt als gezond gezien en normaal.

4 (Normaal): Ontlasting in deze categorie is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4  wordt gezien als normaal en gezond.

5: Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte.

6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 wordt gezien als papperig en geeft diarree aan.

7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële of virale infectie.

Het eindproduct

Dit is voor een heel groot deel afhankelijk van wat je in je mond stopt. Gezonde voedende voeding! Maar ook, voldoende beweging, hormonale balans, optimale darmwerking, optimale darmflora, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen aan een gezond ontlastingspatroon. Dus om met bovenstaande vraag af te sluiten…. Hoe ziet jou poep eruit?

Link naar darm analyse test

Astrid te Winkel
http://www.time-out.nu

(43stemmen, gemiddeld: 3,60 van de 5)

Loading...

280
Reageer op dit artikel

avatar
194 Comment threads
86 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
167 Comment authors
Felicity van andelmopsieGerda van DijkHenryOOF GANG Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
darmpje
Gast
darmpje

Ik heb helemaal geen darmfunctie meer ook een colonhydrofiel spoelingen hielpen niet moet elke dat spoelen een drama en nu omdat ik daar al 5 jaar mee bezig ben zeggen de artsen omdat er niets meer is een stoma, dat wil ik niet en laat ik ook niet doen maar wat dan dit gaat ook niet langer zo het spoelen is ook een drama aan het worden het probleem zit hoog in de darm. Doe nu sinds jan het hormoonbalans dieet houd me er strikt aan sport veel maar niets helpt wel kilo afgevallen 22,3 dus dat is prima graag… Lees verder »

Ida
Gast
Ida

Misschien heb je wel net als ik een cele

wijnen chretien
Gast
wijnen chretien

hoi iedereen , ik zit al een tijd met diare het is maar 1 x per dag ( s’ morgens ) het is net water , ik eet al 2 x daags bananen om mijn stoelgang wat beter te krijgen met wit brood , aan wat kan dat liggen eet ik verkeert of wat .

gr wijnen c

sally vandenhende
Gast
sally vandenhende

Hallo,
het eerste dat je moet laten is wit brood !! het zit vol lucht en heeft geen gezonde vezels !
Walnoten , olijven , bruin brood, kunnen bijdragen tot een hardere stoelgang !
Maar ik denk wel dat er meer aan de hand is,
een tekort aan bepaalde stoffen in je bloed !
Het is zeer raadzaam om een internist te raadplegen !!
Veel succes !!
Sally .

Frank
Gast
Frank

Het klopt dat dat je het WIT-brood weg moet laten. Dat brood heeft bijna géén voedingswaarde.
Hetzelfde geldt voor een brood dat ‘gewoon’ bruin brood is.
Je kunt het beste gaan voor volkorenbrood. Dat heeft WEL voedingswaarde.
En wat ook kan helpen is; KAAS, Dat is lichter verteerbaar en dan verminder je de druk op je darmen.
Ik heb zelf ook vaak gehad dat de ochtend begon met diarree. Maar nu ik als ontbijt heel vaak volkorenbrood met kaas eet is mijn ontlasting ‘normaal ‘.
Dat is type 3 of 4 van de ‘Bristol Stool Chart’

e.smit
Gast
e.smit

je hebt groene banaan en gele ! Hoe geler de beter! Groen is voor juist verstopping beter
En witte rijst ook goed!

OOF GANG
Gast
OOF GANG

DAB VOOR POEP

kimberly dekker
Gast
kimberly dekker

Hoi allemaal ik heb al heel lang last van mijn buik en buikpijn.. soms kan ik wel 2 tot 3 weken niet normaal naar de wc.. als ik dan een keer moet verschilt mijn ontlasting heel erg meestal type 1 maar soms ook type 2,4 of 6. Ik heb ook witte puntjes in mijn ontlasting en het heeft meestal een lichte kleur.. ik ben naar de dokter geweest en die zegt dat ik het prikkelbare darm syndroom heb.. ik heb zakjes mee gekregen maar die helpen niks.. ook heb ik bijna altijd keelpijn volgens de dokter vanwege een openstaande maagklep… Lees verder »

Olivia
Gast
Olivia

Ik heb dat probleem juist ook, maar met een bijkomend… aambeien. Ik ga morgen naar de huisarts en hoop eventueel hetzelfde te horen en niks anders. Ik kan wel bijna dagelijks naar het toilet als ik op mijn gemak zit, maar het is altijd in stukjes met wit en wat bloed van het afvegen (aambeien aders die gesprongen zijn). Dit is zeer vervelend en schaamtelijk. Zit ook met reflux en extra darmsappen in de maag dus leuker kan niet zeker…

Astrid Becks - te Winkel
Gast

Hallo … als ik dit zo lees klinkt het als een atonische darm. Dan komt de darmwerking zo goed als stil te liggen.
Wat is dan precies het probleem hoog in de darm? Stagneert het daar al?
Wat is de diagnose? Eigenlijk zijn er teveel vragen om zo door te nemen. Wellicht is contact via de mail of privebericht op facebook handiger.

Astrid Becks - te Winkel
Gast
Miranda
Gast
Miranda

Wat een geweldig artikel, taboe doorbrekend omdat nog steeds niet open over poep en plas gepraat wordt! Heb zelf een lange weg afgelegd om te horen wat ik nu daadwerkelijk heb, Colitis Ulcerosa. Heb in dit traject zelf getest wat voeding doet, want ik at voor mijn gevoel al “darmvriendelijk”.Ziekte was eerst niet goed vast te stellen wat mij wanhopig maakte, was incontinent, had veel slijm en bloed bij de ontlasting en had veel pijn. Heb toen een paar weken heel “slecht” gegeten, tarwe, koemelk, suiker e.d., toen ik terug ging naar de arts was het overduidelijk en ben ik… Lees verder »

Jeanette
Gast
Jeanette

Hallo Miranda, ik ben benieuwd, wat overduidelijk was na het eten van tarwe enz, en heb je toen in t amc via onderzoeken en welke onderzoeken ,de diagnose gekregen? Wat zat er in de zetpillen, dat die je zo geholpen hebben, ik loop al een tijdje zelf met darmklachten, ‘lekkende darm’, voedselovergevoeligheid met gewichtsverlies enz Veel onduidelijkheid, mdl arts en diëtiste weten t niet meer en sturen me door, radboud Nijmegen heeft vlgs eigen zeggen geen expertise en hebben me geweigerd, willen t nu in België gaan proberen . Ben blij voor je dat je zoektocht wat heeft opgeleverd, Let… Lees verder »

Eva
Gast
Eva

Kan alleen maar zeggen: Prachtig zo. Houdend zo.

Genietje
Gast
Genietje

Goed stuk Astrid! Fijn om dit nu eens helder op een rij te hebben. Ik kende wel een drollenposter maar die is voor honden! Ook heel leerzaam btw dus ben minstens zo blij met jouw drollenplaatje! Bedankt!

Geert
Gast
Geert

Cool, wilde ik al een tijdje weten! Thanks

Kim
Gast
Kim

Wow, bijna jammer om met darmpje via de mail verder te gaan, enorm nieuwsgierig naar de diagnose en of het goed te krijgen is en goed komt! Sterkte en succes!

Mieke
Gast
Mieke

Mijn type ontlasting staat er niet bij; Een keer dag een zacht bergje ontlasting maar niet in drol vorm.

Tanja
Gast
Tanja

Hallo Astrid, Interessant om zo op een rijtje te zien! Toevallig dat ik je blog tegenkom want ik zit echt met een vraag. Hoe kan het dat ik na het eten van aspartaam of E261 (MSG) meteen naar de rollen moet hollen en er diarree (type 7 ;-)) uitkomt? Ik weet dat ik die troep niet meer moet eten omdat mijn darmen daar niet tegen kunnen, daar gaat mijn vraag niet over. Maar ik snap het niet, want die ontlasting was voordat ik de slechte maaltijd at, waarschijnlijk gewoon een vaste substantie en zat al aan het einde van het… Lees verder »

Charissa
Gast
Charissa

Ik heb meestal type 1 en 2. Ik eet heel gezond en drink heel veel. Beweeg voldoende. Geen idee wat ik nu fout doe. Ik drink geen melkproducten, eet geen tarwe, wel veel groente en fruit, geen suiker, geen witte meelproducten. Veel kokosolie en hennepolie. Chiazaadjes, lijnzaad. Drink ook rode bieten- en wortelsap veel. Sport elke dag.

Postema
Gast
Postema

Lijnzaad moet je wel koken anders een je blauwzuur wat zeer slecht is

groet

sally vandenhende
Gast
sally vandenhende

hallo,
ik denk dat je wat te veel van het goede wil eten !!!
gezond eten is 1 ding , maar je lichaam heeft toch ook stoffen nodig waar de darmen eens echt voor moeten werken !!
als ik lees hoe goed je je best doet , met wat je allemaal eet om gezond te zijn , geef je , je zelf bijna elke dag een spoeling !!!!
je moet je lichaam echt wel vezels geven ! en dat ontbreekt uit jou eetgewoonte !!
veel succes.
Sally.

Saskia
Gast
Saskia

Na 3 jaar een stoma te hebben gehad was mijn ontlasting altijd super dun
Nu slik ik 2 maal daags quistran en kan zeggen een nieuwe wereld is open gegaan.
Heb nu een normale stoelgang.

Hannelore
Gast
Hannelore

Ik heb 90% type 3 en 4; gezond! Dus volgens mij is mijn darmflora en voedingsopname prima in orde, die 10% uitzondering daargelaten.

ongelukje
Gast
ongelukje

Hoi Astrid Als ik mijn ontlasting moet omschrijven komen alle types wel is langs. Ik ben allergisch voor koe melk dus dit eet ik niet! Mijn probleem is dat ik soms wat meestal dunne ontlasting verlies. zelf heb ik het nooi doot als dit probleem weer plaats vind. pas als ik naar de wc ga tref ik het aan. ik heb het idee dat als dit gebeurd als ik bijvoorbeeld even naar de trein moet rennen of een andere inspanning doe. kun jij me helpen. ik schaam me dood en durf er met niemand over te praten. ben wel al… Lees verder »

Miranda
Gast
Miranda

Hoi ongelukje, ik heb precies het zelfde gehad en heel lang lopen dokteren. Omdat ik in het ziekenhuis 8weken moest wachten tot ik aan de beurt was ben ik verder gaan zoeken en bij een kliniek in Loenen terecht gekomen. Zei zijn gespecialiseerd in aanbeien maar zijn er bij mij achter gekomen dat ik een chronisch onstoken darm heb (Colitis/Proctitis), hierdoor werkte de darm niet goed en verloor ik ook ontlasting. (Ik was echt incontinent).Doorgestuurd naar het AMC waar ik een edoscopie gehad heb en daarna medicijnen, ook naar de bekkentherapeut geweest die mij ook enorm geholpen heeft! Stress heeft… Lees verder »

Astrid Becks
Gast

Genietje, Geert en Kim, fijn om te horen.

Mieke, als je dagelijkse ontlasting geen vaste vorm heeft zou je denken dat er toch te weinig vocht onttrokken wordt aan de ontlasting in de dikke darm of de vertering onderweg niet helemaal optimaal verloopt (kan meerdere oorzaken hebben).
Als je verder geen klachten hebt en je lekker in je vel zit, zou ik het zo laten.
Heb je wel bepaalde klachten, dan is uitzoeken .. waarom .. de darm breiige ontlasting los laat een mogelijkheid.
Dan kun je naar een darmtherapeut gaan en eventueel je ontlasting laten onderzoeken.

Astrid Becks
Gast

Tanja; Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken veel bijwerkingen in het lichaam. Waaronder diarree. Aspartaam is erg schadelijk voor ons lichaam, het heeft bij gebruik als bijproduct diketopiperazine (DKP) wat zeer schadelijk is. Het kan ernstige neurologische kwalen veroorzaken of verergeren. Zoetstoffen zijn polyolen en die worden niet of nauwelijks opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen ze onverwerkt in de dikke darm terecht. Doordat ze niet worden opgenomen leveren ze geen of vrij weinig energie maar… ze worden in de dikke darm wel omgezet (gefermenteerd) door de bacteriën. Dat geeft gassen en die geven weer winden, krampen en diarree. Polyolen trekken ook… Lees verder »

Astrid Becks
Gast

Hallo Charissa,

Kan het zijn dat je een periode, voordat je dit voedingspatroon bent gestart, anders hebt gegeten? Wel melk, tarwe, witmeel, suikers? Of misschien vaak een antibioticakuur hebt gebruikt?

Dan zou het zeker kunnen zijn dat je darmflora wat te kort komt.

De suppletie van pre- en probiotica zou dan je ontlasting kunnen verbeteren.

Gr Astrid

Astrid Becks
Gast

Saskia,

Geweldig dat jij weer zo’n goede stoelgang hebt gekregen. Zeker na 3 jaar een stoma.
Dat hoor ik vaak anders…

Astrid Becks
Gast

Hallo Hannelore,
Super dat jouw ontlastingspatroon zo goed verloopt.
En die 10%..we zijn nu eenmaal geen machine maar afhankelijk van meerdere factoren en jou darm hersteld zich steeds weer goed.

Astrid Becks
Gast

Ongelukje… Wat een vervelend probleem. Zeker omdat je het niet voelt aankomen, waardoor je er op het moment zelf niets aan kunt doen. Omdat je aangeeft dat je het hebt met bijv naar de trein rennen….kan het mechanisch een probleem geven, je anus sluit niet goed. Maar het kan ook door de stress komen, de spanning dat je niet op tijd bent om de trein te halen. Als je de keren terug haalt, komt het dan denk jij door spanning? Ik kan je in ieder geval zeggen dat het vaker voorkomt. Er zijn meerdere cliënten in mijn praktijk die met… Lees verder »

Anoniem
Gast
Anoniem

Astrid ik ben al geringe tijd aan het sukkelen in mijn buik regelmatig dunne stoelgang al alle onderzoeken laten doen ct skan coloscopie van mijn darmen bloed geprikt alles ok op papier ik ben ten einde raad wat scheelt er toch met mij ???

Anneke
Gast
Anneke

Ik heb precies hetzelfde. Ben jij nog verder gekomen?

Ongelukje
Gast
Ongelukje

bedankt voor uw reactie!

als ik goed terug denk is het vaak met inspanning gebeurd. maar bij de dokter is mijn anus spier dus getest of hij nog goed werkt en toen vertelde ze dar hier niets mis mee was. ik durfde daarna nooit meer terug te gaan naar die dokter.
ik heb altijd super veel buikpijn en heb ook heel erg last van winderigheid en helaas stinkt deze 9 van de 10 keer ook heel erg. mijn darmen blijven een groot probleem en ook ik neem vaan een schoon ondergoed mee.

Vriendelijke groet

jm van der bent
Gast
jm van der bent

Dag Astrid,

Ik heb nog een aanvullende vraag… wat betekent het als ontlasting erg stinkt, als je heel winderig bent en winden erg stinken?

Bedankt alvast!

Astrid Becks
Gast

Ongelukje,

Wellicht is een ontlastingsonderzoek dan toch een goed idee…dan krijg je de kwaliteit en kwantiteit van de darm goed in beeld.
Daarnaast moet er een anamnese afgenomen worden…zodat er een goed beeld gevormd kan worden over hoe en wanneer de problemen zijn gestart.Niet alleen van de darmproblemen maar van jou.
Voeding, hormonen, andere symptomen, beweging, medicatie en evt allergieën/intolleranties.

Als je dat zou willen kan ik een geschikte therapeut in jou buurt zoeken, of anders kun je uiteraard ook bij mij terecht.
Gr Astrid

ongelukje
Gast
ongelukje

Weet u een goede in de buurt van Noordwijk ik zou graag een onderzoek later doen maar helaas woont u veelste ver van mij vandaan! Ik hoop dat u iemand kent die de zelfde methode als u gebruikt. en weet u of dit word vergoed al je een verzekering extra bij anderzorg hebt.

ik hoop dat u mij kunt helpen!!

Vriendelijke groet

Ralph
Gast
Ralph

Zijn skype consulten bij jou ook mogelijk Astrid? En kun je de testen via de post versturen? 🙂

naomi
Gast
naomi

Ben net begonnen met een studie voedingsleer, erg interessante informatie vergaar ik er zo bij. Erg leuk, bedankt!

Anna
Gast
Anna

Sinds mijn bestraling (darmgebied ivm baarmoederhalskanker) drie jaar geleden is mijn ontlasting heel wisselend. Soms dagen achter elkaar heel normaal, en dan zonder voor mij herkenbare reden krijg ik wat ik zelf knalpoep noem: spetters tot op de bril en ontlasting met slijm. Kleur is bruin, maar met een ‘laagje’ er op, zoals je wel eens ziet in een sloot na een paar dagen heet weer. Ik eet gezond, ben al meer dan 30 jaar vegetarier, gebruik geen geraffineerde producten meer sinds een maand of drie, ook geen zuivel, wel veel rauwkost. Heb daarvoor wel (met mate) suiker en zuivel… Lees verder »

caroline
Gast
caroline

Ik heb sinds het tijdje ontlasting, zoals type 5. Daarnaast kramp vlak voordat ik naar het toilet moet. Soms voel ik een kriebel ( ben niet zwanger) in mijn buik. Dat is een gek gevoel alsof er iets krioelt in mijn buik. Voorheen was mijn ontlasting wat onregelmatiger, maar let er nu op dat ik genoeg drink op een dag.

Astrid Becks
Gast

Ongelukje en anderen;

Ik werk inderdaad ook met skypeconsulten. Testen kunnen via de post verzonden worden.

Het ontlastingsmonster neem je gewoon thuis af en wordt via de post verzonden naar het laboratorium.
Dus afstand hoeft het probleem niet te zijn.

Voor meer info hierover, mail even naar info@time-out.nu

Astrid Becks
Gast

JM van der Bent

Veel stinkende winden kunnen verschillende oorzaken hebben.

Voeding
– teveel suikers (candida overgroei)
– teveel koolhydraten eten
– te snel eten (lucht happen)
– verzuring in de darmen (pH waarde)
– teveel stende voeding eten

Spijsvertering
– ontlasting is te lang onderweg, rottend effect
– geen goede vertering in de maag of darmen
– te weinig goede darmflora
– bacteriën die niet goed zijn voor de darm
– candida — komt vaak voor

Vaak is het een combinatie, is er te weinig goede darmflora aanwezig, waardoor er bacteriën bij komen die niet gunstig zijn. Dat in combinatie met een niet goed uitgebalanceerd voedingspatroon geeft winden.

Astrid Becks
Gast

Hallo Anna, Allereerst…wat ontzettend goed dat je nu kankervrij bent. Door de bestraling kan het inderdaad zo zijn dat de darmwand poreus is geworden. Toch zou dit, omdat het 3 jaar geleden is geweest, nu wel weer enigszins hersteld kunnen zijn. je voeding heb je al goed aangepast, je voelt je al weer een stuk beter. Het zou zeker kunnen zijn dat je met darmspoelingen door het reinigende effect een verbeterd ontlastingspatroon krijgt. Maar…ik zou voor de start eerst testen hoe het met je slijmvliezen en de darmwand staat. Wat denk ik een beter advies is; een sapvastenkuur te doen… Lees verder »

Wilhelmina Krutrök
Gast
Wilhelmina Krutrök

Hallo Astrid, Ik heb een diëet waarin geen gluten, lactose, suikers, suikervervangers, cafeïne, fabrieksvoer, ed wordt toegelaten, een health food diëet dus, alleen maar vers. Dit omdat ik aan een aantal intoleranties lijd. Nu ging het een tijdje goed en ook al ben ik niet meer zo opgeblazen en winderig, absoluut 100% gluten en lactose vrij, de ontlasting is nog steeds niet goed. Ik voel me nu beroerd, heb vage buikpijnen ook in de leverstreek of net wat lager aan de rechterzijde en mijn ontlasing is geel, te dun, ruikt vaak zuirig en ik heb het gevoel dat mijn gal… Lees verder »

Marjan
Gast
Marjan

Hallo Astrid, ik vind darmen een van de interessantste onderdelen van het lichaam, een spiegel van de conditie van je binnenkant. Ik heb de afgelopen 4 dagen een sapkuur gedaan om alles weer fris en schoon te krijgen, eerste 3 dagen bitterzout gebruikt, verder alleen sapjes, kruidenthee en de laatste 2 dagen psylliumvezels gedronken. Vanmorgen voor het eerst weer wat fruit op, psyllium genomen en toen ik naar mijn ontlasting keek, leek het wel of er een stuk darm meegkomen was: een dun slangetje, geel/bruin in een soort vlies en een veel dikkere donkerder bruin/ beetje donkerroodachtig ( bietensap?) slangachtig… Lees verder »

Marjan
Gast
Marjan

Oh ja, ik herkende in het dunne slangetje ook wat galstenen …

Astrid Becks - te Winkel
Gast

Hallo Wilhelmina, Als ik het goed begrijp ben je jou voedingspatroon aan gaan passen ivm intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan in sommige gevallen voldoende zijn om de darmen weer op gang te krijgen. En je lichaam weer gezond wordt. Mijn ervaring is echter, er is een reden voor intolerantie… Dat kan verschillende oorzaken hebben. Tekort aan probiotica, verzuring, candida of andere bacteriële overgroei, lever die overbelast is (dat is zo te lezen qua galproductie al niet op orde) Slijmvliezen die uitgeput zijn waardoor er een leaky gut is ontstaan, met alle gevolgen en klachten van dien. En vaak is… Lees verder »

Astrid Becks - te Winkel
Gast

Hallo Marjan, Ik deel jou passie voor de darmen. Zou zeggen dat het niet alleen de spiegel is voor de conditie van de binnenkant maar ook voor de buitenkant van de mens. Gezonde darmen, stralende huid, vitte eigenaar. Bij sapkuren en bitterzout sta ik elke keer weer te kijken wat er tijdens de darmspoelingen voorbij komt. En inderdaad klinkt jou beschrijving erg herkenbaar. Het is vaak zo dat er een soort vliezen met plakken ontlasting loskomen. Zijn dan aangekoekt geweest aan de darmwand en komen met name door het gebruik van bitterzout en vezels los. Een hele goede reiniging voor… Lees verder »

Jacqueline Beerens
Gast
Jacqueline Beerens

Hallo Astrit,
Bij mij is ook PDS geconstateerd en heb erg veel last van buikpijn maar vooral boven in mijn buik aan de linkerkant tegen mijn ribben aan. Mijn ontlasting is meestal num 1. Ben 5maanden geleden met het Cambridge dieet ben 22 kilo afgevallen ben nu sinds 4 weken overgestapt op Grip op Koolydraten. De buikpijn word wel minder en de ontlasting is ook iets beter. Zodra ik koolydraten eet krijg ik meteen weer harde ontlasting en pijnen.
Bewegen is nouwelijks mogelijk vanwegen mijn beperkingen.

joyce
Gast
joyce

Beste astrid,
Wat vindt u van een groene klei kuur om je lichaam te reinigen?
Groetjes joyce

Astrid Becks
Gast

Hallo Jacqueline,

Als ik het goed begrijp is je ontlasting al wel beter geworden, en ook de buikpijn is minder. Het probleem met het eten van koolhydraten en de vertering kunnen meerdere oorzaken hebben.
Het zou kunnen zijn dat de darmflora niet voldoende aanwezig is. Of dat er een bacterie is, ophoping kan ook een probleem zijn. Het eten van gluten kan meespelen in je klachten, of melkproducten.

Kortom, dat is niet zo makkelijk te beantwoorden.

Misschien een idee om hiervoor op zoek te gaan naar een goed (darm) therapeut.

Gr Astrid

Astrid Becks
Gast

Hallo Joyce,

Zelf werk in niet met groene klei om het lichaam te laten reinigen. Ik kan er dan ook niet goed antwoord op geven.
Het is wel een middel dat door meerdere gebruikt wordt.

Gr Astrid

darmproblemen
Gast
darmproblemen

Beste Astrid, Ik kamp sinds mei met problemen wat betreft de stoelgang. Van te voren nooit nergens geen last van. Elke dag naar toilet was geen probleem. Maanden mei-juli: verstopping, Ineens vielen witte puntjes op in ontlasting..Enorme krampen. Advies van dokter éérst wormkuur & daarna onderzoek ontlasting ziekenhuis: niks gevonden. september zag ik nog steeds/weer witte puntjes. Wormkuur genomen: tijdens de kuur waren er overduidelijk meer en daarna niks meer. Ontlasting in ziekenhuis laten onderzoeken: niks gevonden. Ze leken weg te zijn? November op vakantie gegaan in noord Afrika. Buikgriep met enorme krampen opgelopen, 9 dagen diarree gehad. Daarna voeding… Lees verder »

sandra groeneveld
Gast
sandra groeneveld

hoi Astrid wat fijn om eens te lezen dat niet alles tussen mijn oren zit ik loop al enige tijd met zeer veel pijn rond links onderin de buik waarvoor ik nu morfine en valium moet slikken ben vorige maand in enschede geweest voor colonscopie maar dat onderzoek is misgegaan omdat ik geen vloeibare medicatie kan verdragen dus via sonde kwam alles er ook weer uit daarna clysma;s gehad en toen onderzoek uitkomst was het zit tussen de oren maar ondertussen wel morfine blijven voorschrijven ik heb om second opinion gevraagd in almelo zou dat wat kunnen wezen? ook kan… Lees verder »

jessica
Gast
jessica

Ik heb ook last van witte dingen in mijn ontlasting. Weet niet of het wormen zijn, ze bewegen ook niet of zo. Ik ben er nog niet voor bij de dokter geweest

willeke hesta
Gast
willeke hesta

Hallo Astrid Ook ik heb een abnormaal ontlasting patroon.na lange tijd bij een homeopaat behandeld geweest te zijn heb ik nu af en toe normale ontlasting type 4 en dan weer heb ik nummer ,wel ga ik 4 keer en soms heb ik daarna nog een paar keer een kort dik bolletje ontlastin . Ik eet sporadisch vlees ,bruin brood ,yoghurt met lijnzaad en muesli aard. en groente ,acivia toetje wat doe ik verkeerd???????Ik boer ook overmatig heeft dat er mee te maken? groetjes willeke

job
Gast
job

Hai,

Ik heb al een tijdje wite velletjes/vliesjes in mijn ontlasting.
Wat zou dat kunnen zijn?

Groeten

Lieneke
Gast
Lieneke

Hallo Astid ik krijg van de darm lever arts te horen dat er in mij ontslating een stofje is gevonden ..vrij hoog stofje ik had hele rare kleuren ontlasting .. heeft dat iets met darm kanker te maken ..ik moet wel een darm onderzoek onder gaan voor de rest geen bloed of zo de bloed uitslagen ware in orde ik maak me enstig ongerust het komt niet in de fam voor of zo hoop dat uw even mijn gerust kunt stellen ,,,,,, Kieve Gr Lieneke

Astrid Becks
Gast

Sandra, inmiddels ben jij al in Almelo geweest. Hoe is het daar gegaan? En hoe is het nu?

Astrid Becks
Gast

Jessica, het zou kunnen, wormpjes. Vaak heb je dan ‘s nachts jeuk aan je anus en/of vurig rood rondom je anus. Toch even laten checken voor de zekerheid.
Succes

Astrid Becks
Gast

Job, ik zie nogal eens vliesjes, velletjes voorbij komen bij melkdrinkers. Geeft slijmvorming. Ben jij een melkdrinker waardoor het dat zou kunnen zijn?

Annie
Gast
Annie

Hoi Astrid,

Na het lezen van het blog denk ik last van wormen heb! Zie witte puntjes in mijn ontlasting! En mijn ontlasting is wat lichter dan hoort.. Wat kan ik het beste tegen wormen doen? of moet ik eerst bij de dokter langs om te kijken wat voor soort wormen het zijn? Ik hoor het graag! Ik wil er zo snel mogelijk vanaf! 😉

Billie
Gast
Billie

Hoi astrid! Ik ben 10 dagen geleden bevallen, 2dagen na de bevalling kon ik voor het eerst naar toilet gaan, sinds die dag heb ik groene stoelgang. Ik maak me hieromtrent wel zorgen omdat ik nu reeds 10d groene ontlasting heb.
Heb ook diarree en ben nog geconstipeerd, en af en toe kleine krampjes en steekjes in m’n buik. dit allemaal had ik nog niet voor de bevalling! (Heb ook geen galblaas meer trouwens). Graag hoor ik of dit al dan niet normaal is? Groetjes een bezorgde mama

Pindakaas
Gast
Pindakaas

Hi Astrid,

Mijn ontlasting is type 4. Alleen mijn kleur is niet zoals op de afbeelding chocolade bruin. Het is meer lichtbruin. Ik vind ‘t meer op pindakaaskleurig lijken dan bleek. Maar u heeft ‘t over lichtbruine ontlasting wat bleek van kleur is, dat te maken heeft met de galwegen. Kunt u iets nader toelichten, wat bedoeld u precies met bleek? Hoe bleek? Voorbeeld? Dank!!!

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox