Kleur en type ontlasting

Auteur: Astrid te Winkel

ontlasting

Welke kleuren en types ontlasting bestaan er? Welke poep is het meest gezond? Hoeveel poepen we per dag? In dit handige overzicht lees je het antwoord.

PDS, prikkelbaar darmsyndroom

Als colonhydro- en darmtherapeut ontvang ik vaak cliënten die na lang onderzoeken de veel gehoorde zin…”u moet er maar mee leren leven” te horen krijgen. U hebt PDS, het prikkelbare darmsyndroom.

Tja, dat is een eenvoudige diagnose, als er geen andere sticker op te plakken is, dan valt het onder PDS, prikkelbare darm syndroom. Waar ik bij kan zeggen dat het voor velen zacht is uitgedrukt, prikkelbaar. Movicolon mee naar huis en er mee leren leven. Nou, die mensen komen hoopvol mijn praktijk binnen…en meestal tref ik ze vol hoop aan!

Wat is nu eigenlijk ontlasting, waar bestaat het uit. Hoe vaak moet je eigenlijk naar de wc en hoe hoort de stoelgang eruit te zien?

Wat is een gezonde ontlasting?

Als we ons met gezonde voeding voeden, ons spijsverteringsstelsel optimaal functioneert, we lekker in ons vel zitten, goed bewegen, dan komt er dagelijks één of twee keer een mooie hoop. Om die hoop te produceren:

  • hoeven we niet veel moeite te doen.
  • ruikt het een beetje maar stinkt het niet erg.
  • zijn we opgelucht na de boodschap.
  • bestaat het uit 1 soepele vorm.
  • is het pindakaaskleurig.
  • hoeven we onze anus eigenlijk niet af te vegen (doen we wel).
  • blijft er niets achter op ons toiletpapiertje.

Waar bestaat ontlasting uit?

Onverteerbare voedingsresten, vocht, stoffen die door het lichaam worden afgescheiden (bijvoorbeeld galvloeistof en enzymen), vezels, dode lichaamscellen, dode bacteriën vanuit de darmflora, vet (o.a. cholesterol), zout, slijm, proteïne en ook levende bacteriën.

Kleur van de ontlasting

Heb je lichte of donkere poep?

Licht bruine: als ontlasting bleek van kleur is dan kan dat duiden op te weinig galproductie, of obstructie van de galwegen. Gal geeft de kleur aan je ontlasting. Je voedsel wordt dan niet goed verteerd.

Zwarte ontlasting: kan duiden op een bloeding hoger in het spijsverteringsstelsel. (maag, slokdarm). Kan ook komen door inname van ijzertabletten. Ook is bij obstipatie de ontlasting donkerder.

Grijze: te kort aan gal. Gisting in de darm. De spijsverteringsenzymen (lipase) vanuit de alvleesklier worden niet goed afgegeven. Teveel vette voeding consumeren.

Groene ontlasting: teveel gal en het blijft te lang in de darm. Bacteriën, bijvoorbeeld clostridium. Maar ook gewoon van voedsel als veel groene bladgroenten of vezels als psyllium.

Rode: helderrode bloedsporen geven meestal een bloeding aan in het laatste deel van de (endel)darm. Een aambei of ontsteking bijvoorbeeld, maar kan ook door een gezwel komen.

Gele ontlasting: verstopping van de galbuis door bijvoorbeeld een steentje of een ontsteking van de lever/galblaas. Ook overmatig alcoholgebruik kleurt de ontlasting geel.

Witte puntjes: dan is er meestal sprake van wormpjes in de darm.

Veel slijm: teveel suikerconsumptie, zuivelproducten, te veel witmeelproducten.

Met schuim: onevenwichtige darmflora door teveel suiker en suikerhoudende producten en alcohol.

Type ontlasting

Zo, nu we wat meer weten over de kleur, gaan we nu naar de vorm. Daar gebruik ik de Bristol ontlastingsschaal voor om de ontlasting te analyseren. Hoe hard en groot is jouw drol?

ontlasting

De 7 types op een rij:

1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes/ keutels. Type 1 heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.

2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent.

3 (Normaal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3  wordt als gezond gezien en normaal.

4 (Normaal): Ontlasting in deze categorie is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4  wordt gezien als normaal en gezond.

5: Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte.

6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 wordt gezien als papperig en geeft diarree aan.

7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële of virale infectie.

Het eindproduct

Dit is voor een heel groot deel afhankelijk van wat je in je mond stopt. Gezonde voedende voeding! Maar ook, voldoende beweging, hormonale balans, optimale darmwerking, optimale darmflora, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen aan een gezond ontlastingspatroon. Dus om met bovenstaande vraag af te sluiten…. Hoe ziet jou poep eruit?

Download online hormoontest

Kan je niet poepen?

Lukt het je niet om je grote boodschap te doen? Dan kan je een hulpmiddel gebruiken in de vorm van een poepkruk. Daarnaast kan je denken om eens een darm analyse/ test te doen of een pro darm probioticum te gebruiken.

Astrid te Winkel
www.time-out.nu

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
296 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties