Hormoonyoga

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

hormoonyoga

Wat is hormoonyoga, bij welke klachten helpt het, door wie is dit ontwikkeld én waar kan ik deze lessen volgen? Allen vragen waar antwoord op gegeven wordt.

Wat is hormoonyoga?

Bij hormoonyoga ligt de focus op de hormoonklieren die voor de hormonale balans van de vrouw heel belangrijk zijn. Denk hierbij aan de hypofyse, hypothalamus, epifyse, schildklier en bijschildklieren, bijnieren en eierstokken.

Door de focus op deze hormonen te leggen, bevorder je de doorbloeding naar de hormoonklieren en kunnen de hormonen in balans komen waardoor je minder last van klachten hebt, je energieker voelt en lekkerder in je vel zit.

Bij welke vrouwenklachten helpt het?

Veel vrouwen hebben last van hormonale klachten. PMS met stemmingswisselingen, het gevoel dat je broek ineens wel heel strak zit, tranen met tuiten bij een YouTube filmpje over een kat en een hond die lief zijn voor elkaar. Overgangsklachten met opvliegers die je veel te vaak en op de meest ongewenste momenten klotsende oksels bezorgen, slapeloze nachten, stijve gewrichten en gewichtstoename. Of een kinderwens die niet vanzelf gaat, PCOS, een burn-out. In iedere fase van je leven kun je last hebben van nare klachten als je hormonen uit balans zijn….

Positieve ervaring

Een paar jaar geleden had ik erg veel last van PMS klachten. Direct na de eisprong had ik pijnlijke borsten, vlak voor mijn menstruatie een opgezette buik, hoofdpijn, moe en stemmingswisselingen waarbij ik enorm chagrijnig en echt niet te genieten was terwijl ik de andere dagen van de maand toch echt een vredelievend, rustig mens ben. Mijn maand werd steeds minder fijn, ondanks dat ik als yogadocente veel aan yoga deed en bewust bezig was met gezonde voeding.

Dit was ‘alleen nog maar’ PMS; hoe zou de overgang straks dan wel niet zijn? Ik wilde er iets aan doen en ging op zoek naar een oplossing.

Opleiding van Dinah Rodrigues

De Braziliaanse Dinah Rodrigues, inmiddels bijna 90 jaar, heeft een speciale yogaserie ontwikkeld voor vrouwen met hormonale klachten. Docente Sylvia Mullaart-Bonn van FusionYoga heeft zich in deze hormoonserie verdiept en verspreid in Nederland. Zij verzorgt de opleiding tot hormoonyoga docente en geeft wekelijkse hormoonlessen in Amsterdam.

Bij Sylvia heb ik de hormoonserie van Dinah Rodrigues geleerd. Daar was ik zo enthousiast over dat ik bij haar ook de opleiding tot hormoonyoga docente ben gaan volgen. Gedurende 3 maanden heb ik deze hormoonserie dagelijks gedaan, zodat mijn hormonen als het ware gereset werden. Daarna deed ik de serie 3 of 4 keer per week. Ik merkte al snel effect; mijn klachten namen af. Nu heb ik bijna geen last meer van PMS en mijn is maand een stuk prettiger. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. En mijn man ook.

Leer de oefeningen!

Met veel plezier geef ik nu hormoonyoga workshops waarin de hele hormoonserie wordt aangeleerd. Daarnaast geef ik wekelijkse hormoonlessen in de yogastudio LeefYoga die ik met Sigrid Paesbrugge run.
De wekelijkse hormoonlessen zijn gestoeld op Sylvia’s FusionYoga. In deze lessen komt de hormoonserie in stukjes aan bod, gecombineerd met ademhalingstechnieken en Chi Gongseries om tot rust te komen en diverse houdingen die sterk werken op de hormoonklieren. Er is veel aandacht voor ontspanning, aangezien stress een belangrijke oorzaak kan zijn van hormonale klachten.

Jessica van der Slot

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zeer bruikbaar en vooral uitvoerbaar