Leptine hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

leptine hormoon

De 4 meest gestelde vragen over het leptine hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het leptine hormoon?

Leptine is een peptidehormoon dat aangemaakt wordt door onder andere de vetcellen. Het Griekse woord is leptos staat voor slank.

Wat doet het leptine hormoon?

De functie van leptine is dat het de eetlust remt wanneer het contact maakt met de leptine-receptoren in het verzadigingscentrum in de hersenen.

De tegenhanger van leptine is het hormoon ghreline die zorgt voor het stimuleren van het hongergevoel.

Download online hormoontest

Meer hormonen die honger en verzadiging beïnvloeden

In het dierenrijk heeft leptine een sterke invloed op de verzadiging. Bij mensen werkt het allemaal net even wat complexer. Dit komt omdat wij allerlei sterk bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt hebben. En al deze fabrieksknutsels hebben een bovennatuurlijk lekker mondgevoel, heerlijke geur, geweldige smaak en prachtige kleur. Dit zorgt ervoor dat er allerlei ‘pretstofjes’ vrijkomen en actief gemaakt worden in ons hoofd.

Hierdoor eten mensen vaak ook niet vanwege honger, maar vanwege emotie. Zo proberen we met deze producten vervelende gevoelens en stress weg te eten. Daarnaast ook positieve gevoelens te versterken zoals bij gezelligheid en feestjes. Slecht slapen en energietekort verergert dit probleem alleen maar. Dit heeft niet alleen met de ‘oerhonger’ te maken die leptine kan onderdrukken en de inname van voeding kan reguleren.

Voor optimaal resultaat is het van belang om naast een goede leptinewerking ook oplossingen voor het thema ‘eten zonder honger’ te implementeren.

Wat kan er misgaan met de leptinewerking?

Een bekend fenomeen dat vaak gepaard gaat met insulineresistentie is leptine-resistentie. Je zou verwachten dat wanneer je overgewicht (obesitas) krijgt en dikker wordt dat je lichaam er dan automatisch voor zorgt dat je sneller verzadigd raakt waardoor je vanzelf weer op een gezond vetpercentage terecht komt en slank blijft. Niets is echter minder waar.

Door leptine-resistentie wordt het juist moeilijker om minder te gaan eten en een dieet vol te houden wanneer je overgewicht hebt. De cellen worden als het ware een beetje ‘doof’ voor leptine. Het lijkt dat ons lichaam dat van origine gebouwd is op het overleven in tijden van schaarste niet goed raad weet met onze tijd van overvloed dus.

Er bestaat een bloedtest om leptine te meten. Of er een verband is tussen een trage schildklier (tekort aan schildklier hormonen) en een verstoorde leptine productie en werking is uit wetenschappelijk onderzoek nog niet duidelijk geworden. Vermoedelijk is in dit geval een tekort aan serotonine de oorzaak van een hogere energie-inname waardoor afvallen niet makkelijk lukt.

Hoe los je leptine-resistentie op?

Om leptineresistentie (leptine-gevoeligheid van de cellen) te verhelpen en honger en verzadiging beter in balans te brengen is het van belang om af te vallen. Het begin is moeilijk, maar het zal op den duur in theorie makkelijker gaan omdat je minder hongerig wordt.

De belangrijkste vraag daarbij: Hoe zorg je er voor dat dit makkelijker wordt bij een verstoord honger en verzadigingsgevoel? Het moge duidelijk zijn dat je leptine-resistentie liever voorkomt dan geneest. Er bestaan wel leptine pillen als supplement die je kunt kopen maar de werking op het gebied van gewichtsbeheersing is nog niet goed aangetoond.(1)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kun je Leptine ook als supplement innemen?

Ik gebruik de multi vitamine van flinndal (multivitaminen) en volgens mij zit hier alles in ook. Maar ik ben er niet helemaal zeker van.