leptine hormoon

Leptine hormoon

De vijf meest gestelde vragen over het leptine hormoon.

Wat is het leptine hormoon?

Leptine is een hormoon dat aangemaakt wordt door onder andere de vetcellen.

Wat is de functie van dit hormoon?

Leptine remt de eetlust wanneer het contact maakt met de leptine-receptoren in het verzadigingscentrum in de hersenen. De tegenhanger van leptine is het hormoon ghreline die het hongergevoel stimuleert.

Meer hormonen die honger en verzadiging beïnvloeden

In het dierenrijk heeft leptine een zeer sterke invloed op de verzadiging. Bij mensen werkt het allemaal net even wat complexer, omdat wij allerlei sterk bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt hebben met een bovennatuurlijk lekker mondgevoel, heerlijke geur, geweldige smaak en prachtige kleur. Dit zorgt ervoor dat er allerlei ‘pretstofjes’ vrijkomen in ons hoofd. Hierdoor eten mensen vaak ook niet vanwege honger, maar vanwege emotie. Zo proberen we met deze producten vervelende gevoelens en stress weg te eten, maar ook positieve gevoelens te versterken zoals bij gezelligheid en feestjes. Dit heeft niets met de ‘oerhonger’ te maken die leptine kan onderdrukken. Voor optimaal resultaat is het dus van belang om naast een goede leptinewerking ook oplossingen voor het thema ‘eten zonder honger’ te implementeren.

Wat kan er misgaan met de leptinewerking?

Een bekend fenomeen dat vaak gepaard gaat met insulineresistentie in leptine-resistentie. Je zou verwachten dat wanneer je overgewicht krijgt dat je lichaam er dat automatisch voor zorgt dat je sneller verzadigd raakt waardoor je vanzelf weer op een gezond vetpercentage terecht komt. Niets is echter minder waar, want door leptine-resistentie wordt het juist moeilijker om minder te gaan eten wanneer je overgewicht hebt. De cellen worden als het ware een beetje ‘doof’ voor leptine. Het lijkt dat ons lichaam dat van origine gebouwd is op het overleven in tijden van schaarste niet goed raad weet met onze tijd van overvloed dus.

Hoe kun je de leptine-werking verbeteren?

Om leptineresistentie te verhelpen is het dus van belang om af te vallen, maar hoe zorg je er voor dat dit makkelijker wordt bij een verstoord honger en verzadigingsgevoel. Het moge duidelijk zijn dat je leptine-resistentie liever voorkomt dan geneest.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us