Klachten bij prostaatproblemen

Auteur: Pim Christiaans | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

Prostaatproblemen

Om prostaatproblemen te voorkomen is het verstandig de prostaat actief te beschermen. Maar hoe doe je dit?

De prostaat blijft doorgroeien

De prostaat is een orgaantje dat onder de blaas ligt en het vocht produceert waar je zaadcellen in zwemmen. Het is klein, ongeveer als een walnoot, maar kan voor grote problemen zorgen, die bepaald niet bevorderlijk zijn voor een goed seksleven.

Onder invloed van hormonen blijft de prostaat vanaf de puberteit groeien. Aangezien hij de urinebuis omsluit, kan een naar binnen groeiende prostaat die dichtdrukken. Vaarwel krachtige straal waarmee je ooit vanaf een veilig afstandje in een vies urinoir mikte. Ongeveer een derde van alle vijftigplussers krijgt in meer of mindere mate last van plasklachten. Denk in uiterste instantie aan problemen waardoor je weer in de luiers moet.

Download online hormoontest

Prostaatkanker treft veel mannen

Prostaatontsteking wat een bacteriële infectie is is vooral pijnlijk en kan ook tot plasproblemen leiden, maar is relatief eenvoudig te genezen. Veel erger is de kwetsbaarheid van de prostaat voor kanker. De kans dat je voor je 75e prostaatkanker krijgt, is een op dertien. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen.

Gelukkig groeien de meeste tumoren zo langzaam dat ze nooit een dodelijk stadium halen: tegen die tijd ben je al overleden aan een andere ouderdomskwaal. Zo’n traag groeiende tumor kun je dus beter met rust laten. Het alternatief, bestralen of geheel of gedeeltelijk weghalen, leidt namelijk respectievelijk in 64 en 88 procent van de gevallen tot erectieproblemen, volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar soms wordt de kanker opeens zo agressief dat je zonder tegenmaatregelen binnen een paar jaar dood bent. Het dilemma tussen wel of niet opereren of bestralen kan gruwelijk zijn. Om die ellende te voorkomen, is preventie cruciaal.

Doe een regelmatige check-up

In de eerste plaats is een regelmatige check-up van een vergrote prostaat belangrijk. De meeste anti-aging-artsen adviseren vanaf veertigjarige leeftijd elke twee jaar en vanaf de vijftig elk jaar de prostaat te laten checken om zo prostaatproblemen te voorkomen. Zo’n check-up stelt weinig voor:

  1. De arts prikt een druppel bloed die wordt geanalyseerd op het prostaat specifiek antigen (PSA). Zodra die boven een bepaalde waarde uitkomt, is er reden tot nader onderzoek.
  2. Daarnaast moet je bij twijfel even bukken voor een ‘rectaal touché’, wat artsenjargon is voor een vinger in je anus. Aldus voelt de arts hoe groot de prostaatklier is en controleert hij over er sprake is van verhardingen (foute boel). Prettig is anders, maar het doet geen pijn. Zelf testen is niet betrouwbaar en af te raden. Een behandeling, pillen (prostaat medicijnen) of operatie kan in sommige gevallen je leven redden.

Wat zijn de klachten van prostaatproblemen?

Klachten en verschijnselen die samenhangen met prostaatproblemen zullen vaak sluimerend ontstaan. De eerste symptomen en kenmerken zijn:

  1. Vaker plassen
  2. Een branderig gevoel, op ten duur gevolgd door een gevoel dat je niet goed je blaas leeg kunt plassen en dat je zelfs gaat nadruppelen (incontinentie).
  3. Pijnklachten die optreden tussen balzak en endeldarm (pijn in onderbuik) kunnen ook een signaal zijn.

7 adviezen om prostaatproblemen te voorkomen

Om prostaatproblemen voor te zijn is het handig onderstaande tips op te volgen.

1) Sporten

Mannen die intensief sporten, zijn duidelijk beter beschermd tegen zowel prostaatkanker als prostaatvergroting. Dat bleek uit onder meer een studie waarbij 18.000 Amerikaanse mannen werden gevolgd en uit deze studie waarbij 47.000 mannen werden gevolgd.

2) Vitaminen slikken

Van onder meer selenium en vitamine E is een beschermend effect aangetoond. Paranoten zijn een prima bron van selenium. Ook vitamine D3 biedt waarschijnlijk bescherming tegen (prostaat)kanker. Het beste is om een combinatie van vitaminen en mineralen te gebruiken. In een omvangrijk Frans onderzoek kregen ruim vijfduizend mannen gedurende acht jaar dagelijks een neppil of een supplement met vitamine C, E, bètacaroteen, selenium en zink. Tot verrassing van de onderzoekers bleek het supplement de kans op prostaatkanker bij gezonde mannen met 40 procent te verlagen.

3) Lycopeen consumeren

Al jaren stapelen de aanwijzingen zich op dat lycopeen, een antioxidatieve stof die veel in tomaten zit,  prostaatproblemen deels kan voorkomen. ‘Niet bekend is hoeveel lycopeen je nu feitelijk nodig hebt,’ zegt Gert Schuitemaker. ‘Om de lycopeen uit de tomaat te krijgen, moet deze eerst verhit worden. Om de lycopeen vervolgens in het bloed opgenomen te krijgen, is vet onontbeerlijk. Vandaar dat tomaten licht verwarmen, bijvoorbeeld met wat boter of olijfolie, de lycopeenopname aanzienlijk verbetert. Tomatenpuree, ketchup – let wel op voor de suiker die in de ketchup zit – en tomatensap zijn tijdens het productieproces verwarmd, waardoor het goede bronnen zijn van lycopeen. In 100 g tomaat zit ongeveer 3 tot 5 mg lycopeen. Een nog betere bron van lycopeen blijkt watermeloen te zijn, verhit of onverhit.

4) Gezond eten

Als je eet volgens de richtlijnen van de hormoonfactor, krijg je veel visvetzuren, vitamine E en lycopeen binnen en dat is allemaal goed om prostaatproblemen te voorkomen. Beperk je inname van vlees en verzadigde vetzuren. Als je daarnaast veel sojaproducten aan je maaltijden toevoegt, ben je nóg beter beschermd. Onderzoekers bekeken de resultaten van acht grote voedingsstudies, die 42 verschillende landen bestreken. Daaruit bleek dat mannen die regelmatig sojaproducten consumeren, 30 procent minder risico op prostaatkanker hebben. De bescherming die soja biedt, was viermaal groter dan alle andere dieetfactoren die waren geanalyseerd. Maar ga toch maar niet zwelgen in sojaproducten, want daarmee verstoor je misschien de testosteronproductie. Alleen als je door erfelijke belasting een grote kans op prostaatkanker hebt of er al het slachtoffer van bent, is extra inname van soja van voeding of supplementen het overwegen waard.

5) Groene thee drinken

Vijf koppen groene thee per dag reduceren volgens een Japans onderzoek de kans op protaatkanker met 48 procent.

6) Lijnzaadolie laten staan

Lijnzaad bevat lignanen die goedaardige prostaatvergroting evenzeer kunnen verminderen als gangbare geneesmiddelen. Daarom wordt lijnzaad veel tegen prostaatvergroting gebruikt. Helaas lijkt het gebruik van lijnzaadolie ook de kans op prostaatkanker te kunnen vergroten omdat er veel alfa-linoleenzuur in zit, hoewel het verband tusen alfa-linoleenzuur en kanker nog niet helemaal zeker is.  Alfa-linioleenzuur zit ook in vlees en groenten, maar dan in veel mindere mate dan in lijnzaadolie. Kortom, gebruik lijnzaadolie alleen in overleg met een arts en laat het staan als je bang bent voor prostaatproblemen. Er zijn genoeg andere middelen om je prostaat klein te krijgen.

7) Zaagpalmbes slikken

Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) speelt een rol bij prostaatvergroting. DHT is ook het hormoon dat mannelijke kaalheid kan veroorzaken. Drie middelen die tegen prostaatvergroting worden ingezet, remmen daarom ook haaruitval. De middelen zijn finasteride (Proscar), dutasteride (Avodart) en extract van de zaagpalmbes. Volgens een grote studie met ruim 18.000 55-plus mannen biedt finasteride ook bescherming tegen prostaatkanker. Zaagpalmbes ofwel serenoa repens is een natuurproduct dat vooral door Duitse artsen tegen prostaatvergroting wordt voorgeschreven.

Volgens een review in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift JAMA verbetert saw palmetto de klachten van mannen met prostaatvergroting even goed als finasteride, maar dan met minder bijwerkingen. Als je met prostaatvergroting kampt, overweeg dan je supplementenregime aan te vullen met extract van de zaagpalmbes.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Deel de blog op:

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo….ik gebruikte Zaagpalm suplemet met andere kruiden..maar na ongeveer 2 en half maanden kreeg ik borst ontwikkeling…ik stopte ermee jammer

Hoi Pim

Wat te doen als iemand al prostaat kanker heeft?

groetjes
Ilse Fortuin