T4 hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

T4 hormoon

De 4 meest gestelde vragen over het T4 hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het T4 hormoon?

T4 of thyroxine is een hormoon dat schildklier produceert.

Waar wordt T4 aangemaakt?

T4 hormoon is inactief schildklierhormoon. De schildklier en andere lichaamscellen slaan T4 deels op en gebruiken het andere deel om er actief hormoon van te maken. Pas wanneer vrij T4 omgezet wordt in T3 (trijodothyronine) door het enzym dejodinase (jodium verwijderend) wordt het werkzaam in het menselijk lichaam en vervult het zijn functie vervullen.

Download online hormoontest

Wat is de functie van T4 hormoon?

Bij omzetting van T4 naar T3 kan het de volgende functies hebben:

  • Versnelt de stofwisseling en processen onder die invloed staan van de stofwisseling
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur
  • Stimuleert de groei en ontwikkeling (verhogen groeihormoon)
  • Verhoogt de hartslag
  • Versnelt de spijsvertering
  • Verbetert het mentaal en emotionele welbevinden

Wat is een normale waarde?

Bij meten van de T4 middels een bloedtest kan je de uitkomst vergelijken met een referentiewaarde. Pas wanneer er echt medisch iets aan de hand is is de waarde in het bloed afwijkend. Wanneer de bloedwaarde T4 verlaagd is (maar meestal hypofyse waarde TSH verhoogd) is er sprake van een trage schildklier en wanneer T4 te hoog is (en TSH te laag) een snelle schildklier.

Er zijn ook mensen die tijdens bloedonderzoek binnen de referentiewaarden vallen en dus een normale T4 hebben, maar toch klachten (symptomen) hebben. In dat geval kan de arts toch besluiten iets te doen (trial).

Welke waarde meet de arts?

Wat ook belangrijk is om te weten welke waarde de dokter meet. Zo is de waarde van de T3 minstens zo belangrijk als de T4, omdat dit het actieve en dus werkzame hormoon is. Toch schrijft de arts normaalgesproken bij de medische schildklierbehandeling alleen T4 voor in de vorm van thyrax. Voor een goede omzetting van T4 naar T3 in lever en lichaamscellen is de juiste voeding en leefstijl belangrijk.(1)

De normale verhouding tussen T4 en T3 is doorgaans 10 staat tot 1.

NB. Iemands levensstijl heeft veel invloed op de omzetting van T4 naar T3. Dus als T3 in het bloed afwijkt en TSH en T4 op peil zijn, kan het hormoonfactorprotocol een betere optie zijn dan medicatie.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties