Oestrogeendominantie bij vrouwen
Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:
Wat is oestrogeendominantie én wat zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen van dit probleem?
Wat is oestrogeendominantie?
Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.
De reguliere geneeskunde doet hier echter niets mee en de meest gebruikte oplossing bij vrouwenklachten is dan ook de anticonceptiepil (ethinylestradiol en progestageen). Dit is echter een symptoombestrijdende oplossing. Via het oestrogeendominantie concept kan je soms de oorzaken aanpakken. Bij mannen wordt er zelden of nooit over oestrogeendominantie gesproken. Wel kan oestrogeen dominant zijn bij mannen ten opzichte van een ander hormoon en klachten veroorzaken, namelijk testosteron.
Bestaat er ook progesteron dominantie?
Progesteron dominantie is geen bestaande term en komt eigenlijk ook niet voor. Teveel progesteron komt eigenlijk niet voor door een natuurlijke oorzaak. Overdosis progesteron medicatie kan theoretisch wel, maar dan heb je het meestal over progestageen of een ander farmaceutische variant.
Lees hier meer over: progesteron tekort.
Wat doet oestrogeen en progesteron?
Oestrogeen en progesteron worden in de vruchtbare jaren vooral aangemaakt in de eierstokken (oestradiol). Daarnaast kan oestrogeen ook in de bijnieren (oestradiol), de placenta (estriol) en het vetweefsel (oestron) gemaakt worden en progesteron alleen in de bijnieren en de placenta. In de cyclus wordt progesteron vooral na de eisprong gemaakt als het gele lichaam ontstaat in de eierstok.
Functie oestrogeen:
- Geheugen, concentratie, verstand
- Groei baarmoederslijmvlies
- Groeifactor
- Libido, seksualiteit
- Remming osteoclasten
- Vasodilatatie, verlaagt bloeddruk
- Verbeteren collageen en vochtbalans in de huid
- Vrijgeven van serotonine
- Vrouwelijke kenmerken
Functie progesteron:
- Aanmaak osteoblasten
- Apoptose
- Innesteling eicel in baarmoederslijmvlies
- Kalmerend
- Onderdrukken immuunsysteem
- Ontspant spieren
- Rijpen baarmoederslijmvlies 2e helft cyclus
- Stimuleert dejodinase (T4àT3)
- Verhoogt ochtendtemperatuur
- Vergroot vruchtbaarheid
Je ziet al dat sommige functies van oestrogeen en progesteron tegengesteld zijn aan elkaar (antagonisten). Een goede balans tussen de twee hormonen kan cruciaal zijn.
Nb. Soms spreekt men over de balans tussen oestrogeen en testosteron bij oestrogeendominantie, maar dit is onjuist. Ook dit zijn belangrijke hormonen met soms een tegengestelde functies, maar dit is geen oestrogeendominantie.
Wat zijn de meest voorkomende klachten, gevolgen en symptomen?
Teveel oestrogenen kan een rol spelen bij allerlei vrouwelijke hormoonklachten zoals:
- Afwijkende uitstrijkjes
- Cysten in borsten (mastopathie, mastodynie)
- Cysten in eierstokken
- Endometriose
- Hevige menstruaties en bloedverlies na menopauze
- Hormonale migraine
- Lipoedeem
- Pijnlijke borsten
- PMS
- Poliepen
- Vetopslag op de benen
- Vetverdeling meer op benen en billen
- Vleesbomen (myomen)
Waarschijnlijk stimuleert oestrogeendominantie ook de uitgroei van hormoongevoelige vormen van kanker zoals in de baarmoeder, de eierstokken en borsten.
Wat zijn de oorzaken?
Voor een optimale gezondheid en een klachtenvrij leven is het van belang dat de oestrogeenwaarden en progesteronwaarden in een juiste verhouding in ons lichaam aanwezig zijn. Helaas is dat evenwicht bij veel vrouwen verstoord.
- De werking van oestrogeen is dan te sterk ten opzichte van de werking van progesteron. Dit kan betekenen dat er te veel oestrogeenwerking is, of juist dat er te weinig progesteronwerking is, of beide. (1)
- Ook een verstoorde afbraak van oestrogenen kan oestrogeendominantie in de hand werken. Oestrogeendominantie wordt erger als de afbraak van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt: Als de werking van oestrogenen niet meer nodig is, vindt er een afbraak in de lever plaats. (2)
Over 2-OH, 4-OH, en 16-OH oestron
Oestrogeen kan in de lever omgezet worden in drie soorten oestron: 2-OH, 4-OH, en 16-OH oestron. Men kan deze vormen van oestrogeen uitplassen of ze verlaten het lichaam via de ontlasting. Maar voordat deze hormonen het lichaam verlaten, kunnen ze nog wel hun werk doen. Ze hebben dezelfde werking als oestrogeen, maar zijn verschillend in hun sterkte en de plaats en situatie waarin ze werkzaam zijn:
- 2-OH oestron is een zwak werkzaam oestrogeen.
- 4-OH oestron werkt iets sterker en heeft een voorkeur voor de receptoren in borstklieren. Een te veel aan dit oestrogeen kan zorgen voor gevoelige borsten, en dit ontstaat vaak in de laatste helft van de cyclus (in de dagen vlak voor de menstruatie).
- 16-OH oestron is een hormoon dat heel sterk werkt. Dit hormoon maken vrouwen vooral in grote hoeveelheden als ze zwanger zijn.
2-OH en 16-OH oestron moeten in de juiste verhouding tot elkaar in het lichaam zijn. Als deze verhouding verstoord raakt, kan dit tot allerlei klachten leiden zoals PMS en menstruele migraine. Normaal gesproken moeten vrouwen minstens dubbel zoveel 2-OH oestron maken als 16-OH oestron. Als die verhouding niet meer klopt, of als er zelfs meer 16-OH oestron dan 2-OH oestron wordt gemaakt draagt dit bij aan oestrogeendominantie. Het gaat dus niet alleen om de aanmaak van oestrogenen maar ook om de afbraak.
Kort door de bocht kun je dus zeggen dat oestrogeendominantie gaat over de verhouding tussen oestrogeen + 4-OH oestron +16-OH oestron ten opzichte van progesteron. Zo had dokter Lee het in zijn boek vooral over een tekort aan progesteron dat opgelost kon worden met bio-identieke progesterongel (die hij zelf verkocht).
Er zijn oorzaken waarbij de progesteronaanmaak beduidend lager is waarbij er dus een tekort aan progesteron aan de basis van oestrogeendominantie ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er geen eisprong is (en dus geen geel lichaam ontstaat) zoals na de overgang, maar ook soms bij PCOS (onregelmatige cyclus en moeilijk zwanger worden). Na de overgang is er dus meestal nog steeds sprake van oestrogeendominantie. Daarnaast zien we ook vaak dat het probleem niet ligt bij een tekort aan progesteron maar vooral bij teveel afbraak van oestrogenen volgens de 4-OH en de 16-OH route.
Bestaat er een test?
Het is zeer lastig om schommelende vrouwelijke hormonen te meten en dan een verhouding tussen oestrogeen en progesteron te bepalen. Vaak zijn de symptomen de belangrijkste graadmeter om oestrogeendominantie te herkennen. Wat wellicht wel een interessante test is is het meten van de afbraakproducten van oestrogeen in de urine. Als er te weinig 2-OH afbraakproducten zijn ten opzichte van 4-OH en 16-OH, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er oestrogeendominantie speelt.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Bij de huisarts of endocrinoloog wordt er eigenlijk zelden iets gedaan om de verhouding tussen oestrogeen en progesteron te verbeteren. De oplossing voor vrouwenklachten waar oestrogeendominantie speelt is meestal het voorschrijven van medicatie: de anti-conceptiepil.
Natuurartsen of andere specialisten die met bio-identieke hormonen werken schrijven soms progesteron voor in de vorm van een gel (progesterongel) of een pilletje (utrogestan).
Complementair kan op het gebied van leefstijl gelukkig veel bereikt worden, omdat hier de oorzaken soms te vinden zijn. Hieronder een aantal tips.
Tips om dit probleem te verhelpen
Voeding/ afvallen
Een belangrijke oorzaak van een verhoogde aanmaak van oestrogenen is een hoog vetpercentage. In het vetweefsel zit het enzym aromatase dat kan zorgen voor een omzetting van testosteron in oestrogeen. Een hoger vetpercentage maakt dus vrouwelijker en zorgt voor meer oestrogeen. Progesteron wordt niet aangemaakt in het vetweefsel. Afvallen is dus het eerste grote aandachtspunt in de leefstijl. (3)
Waar zit oestrogeen in?
Daarnaast kunnen we ook chemische hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen. Dit worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno-oestrogenen vinden we bijvoorbeeld in zachte plastic verpakkingen van vloeistoffen (vooral olie in plastic fles is een afrader), bestrijdingsmiddelen en als toevoeging in bepaalde cosmetica. (4)
We kunnen ook fyto-oestrogenen binnenkrijgen via onze voeding. Dit zijn voedingsstoffen die zich als oestrogenen kunnen gedragen, maar hebben een veel zwakkere oestrogene werking dan ons eigen oestrogeen en xeno-oestrogenen. Over fyto-oestrogenen is nog veel onduidelijk. Zo kan bij sommige vrouwen de darmflora deze stoffen omzetten in nog sterkere oestrogenen en zo bestaan er ook fyto-oestrogenen die de oestrogeenwerking juist lijken te verminderen (lignanen uit lijnzaad of supplementen bijvoorbeeld). (5)
Om oestrogenen op de juiste manier af te breken waarbij 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron in de juiste verhoudingen aangemaakt worden en een goede leverwerking te garanderen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:
- Chlorofyl uit bladgroenten. Probeer de groente-inname eens te verhogen naar 500g per dag en kijk wat dit doet.
- Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten. Dit stofje stimuleert de omzettingsroute tot 2-OH oestron. Je kunt meer kool zoals broccoli gaan eten, maar deze stof zit ook in bepaalde suppletie. Gebruik suppletie echter wel op advies van een deskundige met ervaring op het gebied van oestrogeendominantie.
- B-vitamines uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten. Eet meer vlees, orgaanvlees, noten, granen en/of bladgroenten.
- Vezels: Vezels binden afbraakproducten van oestrogeen in de darmen en kunnen deze afvoeren. Eet meer vezels is het devies.
- Alcohol: Als de lever alcohol afbreekt dan heeft dit de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen en dit verergert oestrogeendominantie. Zorg dus voor een lage alcoholinname.
Stress
Een hoog gehalte van het hormoon cortisol in het bloed bij chronische stress heeft een averechts effect op oestrogeendominantie. (6) Bij hevige stress zal het hormoon cortisol zeer veel aangemaakt worden en dit vermindert de werking van progesteron. Het lichaam zal alle energie focussen op het managen van de stress en het voortplantingssysteem als bijzaak zien. Stress leidt dan ook tot meer klachten bij vrouwen met aanleg voor PMS, menstruele migraine en andere ziekten die het gevolg zijn van oestrogeendominantie.
Sporten
Bij oestrogeendominantie kunnen de principes van de Hormoonfactor training gebruikt worden, waarbij krachttraining en intervaltraining de basis vormen. Daarnaast kunnen trainingsvormen die ontspanning en rustige ademhaling als doel hebben (zoals yoga) ook aanvullend ingezet worden.
Supplementen
Supplementen die vaak bij oestrogeendominantie worden ingezet zijn DIM (7), indol-3-carbinol, curcuma longa, vitamine B-complex, vitamine D3 (8). Zorg wel dat dit op advies van een deskundige gebeurt.
Hormonale therapie
Bij hevige overgangsklachten waar ook oestrogeendominantie een rol kan spelen werken sommige artsen met hormonale suppletie. Vaak wordt hierbij echter niet gewerkt met progesteron maar met progestageen. Progestageen is een totaal andere stof dan progesteron en heeft een andere werking en staat ook bekend om bijwerkingen. Dit wordt vanwege die reden met terughoudendheid voorgeschreven.
Natuurartsen en andere minder regulier werkende specialisten kiezen soms voor bioidentieke hormonale therapie. Hierbij gaat het wel om progesteron en niet om progestageen. Bioidentieke progesterongel of créme is verkrijgbaar via internet zonder doktersrecept. Dit vind ik zelf een slechte gang van zaken en raad je aan dit nooit zonder begeleiding van een arts te bestellen.(8)
Deel de blog op:
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).
Vraagje: ik (46 jaar) heb een vrij grote myoom in mijn baarmoeder (en mijn klachten rondom waarschijnlijke oestrogeendominatie opgelost door het boek en de podcast van Ralph, waarvoor DANK!!). Nu adviseert de gynaecoloog een hormoonspiraaltje, omdat ik twee dagen zoveel vloei dat het me erg beperkt. Ik wil graag onderzoeken of dit de beste keuze is, maar ik weet niet zo goed waar te beginnen. Hoe kan ik me het beste laten adviseren?
Mooi resultaat zeg!
Is de oorzaak van het vloeien bekend? Toch nog oestrogeendominantie misschien?
Met een spiraaltje ga je vaak synthetische hormonen gebruiken die, zeker niet als het over progesteron gaat, dezelfde eigenschappen heeft en oestrogeendominantie in de hand kunnen werken.
Beste, ik ben van de combinatie pil direct over gegaan naar de mirena spiraal en heb onwijs dun haar gekregen en haaruitval. Spiraal verwijderd en weer terug naar de pil. Ik zou zo graag van de pil Af willen gezien mijn leeftijd (44) hoop niet nog een keer haaruitval te krijgen, Heb van nature al geen volle bos. Wat kan ik doen? Als ik stop met de pil wat kan ik doen qua hormonen zodat de kans kleiner is dat ik weer haaruitval krijg. Voorlopig even geen anticonceptie.. Welk hormoon moet ik gaan helpen om dat te voorkomen ? Dank… Lees verder »
Hallo Kimmy, Er zal goed uitgezocht moeten worden wat de oorzaak is van jouw klachten. Als je aan andere hormonen gaat, krijg je vaak ook synthetische hormonen. Van de regen in de drup… Mijn advies zou zijn: kijk zelf eens wat er beter kan aan je leefstijl. Door die te verbeteren, kun je al veel klachten verminderen of laten verdwijnen. Ik kan dit uit eigen ervaring vertellen. De Hormoonfactormethode kan je hier heel goed bij helpen. Kijk eens wat er na een paar maanden nog van je klachten over is. Je zou dan een afspraak kunnen inplannen met een trainer… Lees verder »
Beste,
Ik ben 44 jaar en heb een aantal vleesbomen van zo’n 2cm groot. Mijn gynaecoloog heeft me Ryeqo voorgeschreven. Ik ben eigenlijk eerder voor de natuurlijke aanpak.
Elke filmomhulde tablet bevat 40 mg relugolix, 1 mg estradiol (als hemihydraat) en 0,5 mg norethisteronacetaat. En onderstaande hulpstoffen:
Lactosemonohydraat Mannitol (E421) Natriumzetmeelglycolaat Hydroxypropylcellulose (E463) Magnesiumstearaat (E572) Hypromellose type 2910 (E464) Titaandioxide (E171) Triacetine (E1518)
Kan iemand me toelichting geven over de inhoud van die tabletten? Ik vraag me af hoe gezond dit eigenlijk wel is. Voorlopig heb ik wel geen klachten of bijwerkingen. Alvast bedankt!
Ik ben heel benieuwd of je ook h.e.e.a kunt zeggen over hormoonimbalans en de de relatie met vrouwelijke ADHD. ik heb recentelijk diagnose adhd gehad (45jr ) na meerdere burnouts. pas toen ik in op 32 jr stopte met de Diane 35 pil, begonnen mijn klachten explosief te verergeren. Een eierstok werkte niet goed, dus maar 1xp 2 maanden eisprong wel reguliere en erg hevige menstruaties. Ik heb altijd jeuk gehad, candida klachten, veel stress, vergeetachtigheid, hoofdpijn, eb na stoppeb pil werd dit NOG erger. (veelal overgangskermerken) Artsen bestreden vooral de symptomen, en zoeken niet echt verder. 🙁 ik lees… Lees verder »
Iets dat mij te binnen schiet is oestrogeendominantie in combinatie met de aanmaak van histamine. Die laatste kan er ook voor zorgen dat je veel onrust ervaart. Hormoontherapie wordt gedaan met synthetische hormonen, bio-identieke hormonen lijken op lichaamseigen hormonen en hebben ook dezelfde werking.
Ik zou eerst zorgen dat je lichaam alle goede stoffen krijgt die het nodig heeft, dus goede voeding, de Hormoonfactor is een goede methode om hiermee aan de slag te gaan. Verder zijn bewegen en ontspannen, niet op de telefoon of voor de TV, heel belangrijk.
Ik ben twee keer begonnen met DIM capsules slikken en twee keer werd ik daarna ziek. Omdat ik verder zelden ziek ben, ben ik benieuwd of er een verband is.
Hallo Lien,
Kennelijk zet het iets bij je in werking maar wat? En de vraag is: heb je te veel oestrogeen of te weinig progesteron? In beide gevallen is oestrogeen dominant maar zal er op een andere manier naar je klacht gekeken moeten worden.
Dank je wel voor je antwoord Gerda. En wat boeiend wat je zegt over te weinig progesteron. Ik kende dat nog niet. Hoe kan ik achterhalen wat de oorzaak is?
Want dat ik oestrogeen dominantie heb, weet ik. Maar waardoor?
En het zet inderdaad iets in werking dan. Kan ik ontdekken wat?
Dat is zo lastig te zeggen. Heb je iets herkend in de blog hierboven? Je kunt wel gaan zoeken naar de hoeveelheid progesteron of de hoeveelheid oestrogeen maar het gevaar is dan dat je één ding gaat aanpakken en daarmee misschien weer iets anders uit balans brengt. Als je zelf aan de slag wilt gaan, start dan met de leefstijladviezen van de Hormoonfactor en kijk eens hoe het na een paar maanden met je klachten is. Waarschijnlijk kun je er al een paar wegstrepen. Heb je dan toch nog flinke klachten, maak dan eens een afspraak met een trainer Hormoonfactor… Lees verder »
Dank je wel voor je reactie Gerda. Heel fijn dat je even meekijkt! 🙂
Hi Ralph, ik ben 76 inmiddels, en heb nog steeds abnormaal dikke benen. Laatste tijd 5 kg afgevallen, met klein effect als gevolg van minder en simpeler eten, 1 a 2 maal per dag, dus lange periode zonder maaltijd. Bij voorkeur vlees, vis, eieren en groenten. Beetje brood, weinig aardappels. Heb je goede raad?
Heb je DIM nodig in de postmenopauze voor goede oestrogeen afbraak?
Zie reactie hierboven.
Hoe zit het met DIM bij gebruik hormoontherapie?
Je krijgt veel oestrogenen binnen.
Worden deze wel juist afgebroken in de lever zonder DIM?
Dat ligt eraan hoe de leverwerking is. Je kunt de lever, voor alle processen, ondersteunen met veel groenten, B-vitamines, mineralen etc.
Reeds enkele jaren zit in de pre-overgangsfase. Inmiddels op aanraden van een overgangsconsulente gestopt met de pil. Maar blijf nog elke maand tijdens de menstruatie enkele dagen heel hevig vloeien. Libido is ver beneden vriespunt … wat adviseert u mij?
Omdat ik verder niets van je weet adviseer ik je om te starten met een gezonde leefstijl zoals de Hormoonfactor. Daarmee kun je je klachten verminderen.
Ik heb sinds kort de diagnose ernstig endometriose met cysten in m’n eierstokken. Ook heb ik volgens een oedeemtherapeut lipoedeem. Ik ben 35.ik moet nu van de gynocholoog provera gaan slikken. Dat is een progestageen. Om de groei van de endometriose te stoppen. Ik zelf vraag me af of dit de groei wel stopt want ook daar zijn de meningen over verdeeld. Het gekke is, is dat de pijnklachten behorende bij Endometriose kwamen nadat ik gestopt was met de depo provera prikpil in 2014. Nu wil de arts dat ik datzelfde middel weer ga gebruiken. Ik vind het nogal krom… Lees verder »
Lipoedeem, PCOS, oestrogeendominantie hebben vaak een oorsprong in de lever doordat de oestrogenen niet goed afgebroken worden. Daarnaast is er een verstoorde balans in de geslachtshormonen. Je kunt beginnen met ervoor te zorgen dat de toevoer van gifstoffen verminderd/gestopt wordt. Daarnaast de leefstijl volgens de Hormoonfactor met veel (groene) groenten. Als je gezonder gaat leven ga je ook weer beter je lichaamseigen progesteron produceren dat heel veel voordelen heeft ten opzichte van progestagenen. Succes!
Beste,
Ik ben een jonge vrouw van 14 en heb alle klachten van een oestrogeen dominantie. Het is alleen moeilijk om dat aan mijn ouders te vertellen, is het echt iets dringend dat je moet vertellen omdat je er later anders door in de problemen kan geraken, of is het niet echt nodig?
Hallo Ona,
Je hoeft niets te vertellen hoor maar het is niet iets om je voor te schamen. Je kunt in dit blog lezen wat je kunt doen om de oestrogeendominantie te verminderen. Succes!
Is Maca een gezond middel om de hormonen beter in balans te krijgen?
Ik ben transvrouw (post-op) en gebruik al jaren estradiol in een bepaalde dosis. Twee jaar geleden begon ik van uit het niets enorme nachtelijke opvliegers te krijgen. Doordrenkte lakens. Mijn dosering Estradiol (Lenzetto, spray) is toen verdubbeld en de opvliegers zijn vrijwel meteen verdwenen. Ik heb geen flauw idee hoe het kan dat ik opeens meer Estradiol nodig had/heb. Ik voel me nog steeds niet helemaal in balans. Ik vraag me af of de hormoonfactor zinvol kan zijn voor mij?
Hallo, Ik Ben een vrouw van 29 jaar. Ik heb geen kinderen. Ik ben een fanatieke krachtsporter en heb een atletische bouw. Verder heb ik gezond gewicht en ben zelf een diëtiste. Ik heb vanaf mijn 22e tot 26e de pil gebruikt, vanwege veel bijwerkingen ben ik gestopt met de pil. Ik heb afgelopen 1,5 jaar onder hele hoge en langsurig stress gezeten (burn out) Ik heb sinds ongeveer 2,5 jaar last van tussentijds bloedverlies. Ongeveer 9 maanden terug ben ik naar huisarts gegaan vanwege hele hevige menstruaties, waardoor ik eigenlijk de eerste week van mijn menstruatie niet de deur… Lees verder »
Ik lees je vraag mbt bioidentieke hormonen, maar dit is toch echt een medische vraag voor iemand als Barbara Havenith of een andere vrouwenarts. Ik kan je alleen de basis leefstijladviezen geven.
Beste Ana,
Heb je de blogs op deze site al gelezen over PCOS? Verder zou ik beginnen met de leefstijl aan te passen. De Hormoonfactor kan hier supergoed bij helpen. Ik zie in mijn praktijk mensen al snel opknappen als ze dat doen. Succes!
M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl
Na mijn 40e begon ik steeds meer last te krijgen van PMS klachten en menstruele migraine. Ook had ik snel last van stijve vast zittende gewrichten (rug, si-gewricht, heup, knie, enkel, pols), terwijl ik daar helemaal niet de leeftijd voor had/heb. Na een half uurtje zitten op de bank en weer opstaan had ik soms al moeite met lopen. Ik moest me zoveel mogelijk in beweging houden, dan had ik er minder last van. Bloedonderzoeken wezen niet op ontstekingen, reuma, of andere klachten. Ik zou kerngezond zijn, maar zo voelde dat niet. Huisarts zegt “het zit tussen je oren, je… Lees verder »
Ik herken veel in de klachten van oestrogeendominantie. Al jaren kwakkel ik met een hormonale disbalans. Ik wil proberen of ik met voeding verschil kan maken. Elke ochtend eet ik havermout met sojamelk. Is het beter om de sojamelk te vervangen door andere melk (hoewel ik deze klachten ook had toen ik nog geen sojamelk gebruikte)? En hoe zit het met melkkefir? Daarbij voel ik dat mijn lever soms pijn doet, ondanks dat ik haast geen alcohol drink. Is er voeding die ik kan eten ten goede van de lever of beter achterwege kan laten gezien de belasting van de… Lees verder »
Het is sowieso beter om niet iedere dag hetzelfde te eten maar soja zou ik achterwege laten.
Je lever doet veel meer dan alleen alcohol afbreken. In je lever wordt bv. ook oestrogeen afgebroken. Als dat niet goed gaat, kun je dus ook oestrogeendominant worden. Veel groene (blad)groenten, avocado, noten, zaden, vis, eieren etc. etc. Zorg dat je lever niet zo hard hoeft te werken door de aanvoer van gifstoffen. Zo veel mogelijk biologisch eten, neem je verzorgingsproducten en schoonmaakproducten eens onder de loep en zoek eens op xeno-oestrogenen.
Bedankt voor je reactie Gerda.
Ik weet dat de lever inderdaad meer doet.
Ondertussen let ik op mijn suiker inname en bewerkte voedingsmiddelen en probeer zo clean mogelijk te eten. Alles wat helpt om de lever te ontlasten.
Dan ga ik me nog wat meer richten op groene groentes en je andere tips. Hopelijk kan ik ‘m wat helpen met het reinigen en gaat ie minder steken en uiteindelijk meer opruimen/afbreken in de hoop dat ik eindelijk weer wat energieker ga worden 🙂
Hallo! Ik ben een vrouw van 33 en sinds januari gestopt met de pil wegens zwangerschapswens. Nu heb ik sinds 4/5 maanden enorm veel haaruitval en vet haar en ben ik tot op heden niet zwanger. Voor mijn haaruitval heb ik al allerlei onderzoeken gehad maar er komt steeds niks uit of ik vind simpelweg dat er niet naar het totaalplaatje wordt gekeken. Hoe of waar kan ik mijn hormonen laten onderzoeken? Ik wil zo graag dat iemand constateert dat ik misschien te weinig oestrogeen heb wat alles veroorzaakt en wat ik dan moet nemen om het wel weer in… Lees verder »
Wat vervelend! In het lichaam werken alle systemen samen. Als er dus ergens iets uit balans is, heeft dat vaak een domino-effect. Voordat je allerlei testen wilt laten doen, kun je misschien eerst beginnen met je leefstijl aanpassen. Daardoor kunnen veel klachten verminderen of verdwijnen. Als je na een paar maanden nog klachten over hebt, kun je langs bij één van de trainers Hormoonfactor om verder te laten kijken. Succes!
Hallo ik ben benieuwd of je de dim capsules ook mag gebruiken met een trage schildklier en het gebruik van euthyrox
Ik gebruik sinds 1,5 week DIM voor mijn PMS klachten en mijn acne. Dit lijkt nu al erg goed te gaan. Ik vroeg mij wel af of er iets bekend is over mogelijke invloed van DIM op je TSH (schildklier)?
Als oestrogeendominantie vermindert, kan dat invloed hebben op de opname van schildklierhormoon in de cellen en dus ook op de TSH.
Hallo, er is bij mij een oestrogeen geprikt van 18, ben nu 61 en cyclus gehad tot 56.
Had mijn hele leven klachten met cyclus, zoals druk op oren, depressief, huilbuien, droge mond, tranende ogen, doofheid, hoofdpijn (migraine), koude handen, pijn op borst, hyperventilate, bijholte ontsteking.
Kunnen deze klachten daarin een rol spelen, en wat zou de behandeling moeten zijn, daar zijn ze nog over in overleg. Hoorde wel dat ze maar tot 60 iets geven, terwijl mijn moeder tot 55 cyclus had en tot 70 klachten en opvliegers.
Bedankt voor dit mooie artikel
Hallo, ik ben na 20 jaar gestopt met het slikken van de pil. Nu ik gestopt ben heb ik weer heftige menstruatiepijnen. Sinds een paar weken slik ik 1 agnus castus tablet per dag. Is dat goed? Misschien heb ik oestrogeendominantie na zoveel jaren pilgebruik. Is agnus castus goed als je oestrogeendominantie hebt?
Hoi, ik heb vreselijk veel last van hormonale migraine als sinds 10 jaar. Het is gestart na een aantal miskramen. Ik vermoed dus een oestrogeen dominatie. Maar nu krijg ik ook last van de overgang(ik ben 50 jaar). Nu ben ik HOP FOR HER gaan slikken, maar ik heb meteen bij de eerste menstruatie een giga migraine aanval en heftig bloedverlies. Is een oestrogeendominatie en HOP FOR HER geen goede combinatie wellicht?
Hop for Her is fyto-oestrogeen. Dit verhoogt dus de oestrogenen.
Hallo,
Ik heb de boeken gelezen en overweeg nu om een aantal frequent gebruikte plastic items uit de keuken te bannen en daar een alternatief voor aan te schaffen. Onder een van de andere blogs heb ik reeds gelezen dat RVS een prima oplossing is. Omdat ik ook veel onderweg ben en niet altijd een ‘logge’ fles of beker in mijn tas wil hebben, vraag ik me af hoe jullie naar siliconen kijken?
Daarvan zijn er ‘opvouwbare bekers te krijgen die ik makkelijk kan meenemen.
Hallo Chantal,
Siliconen bevatten xeno-oestrogenen, dat kun je dus beter niet doen. Kijk eens of je BPA-vrije producten kunt vinden.
Doordat ik gediagnosticeerd ben met endometriose moet ik de anticonceptie pil slikken. Ik heb meerdere malen getracht te stoppen, omdat ik veel last ervaar van angstklachten die naar mijn idee samen hangen met de pil. Zonder pil gaat het telkens een paar maanden prima, totdat mijn cyclus echt op gang komt en ik van de angst tegen het plafond zit. Dus de pil is een noodzaak; voor de endometriose en om de angst te beheersen. Die is er dus wel met de pil, maar minder heftig. Stoppen is dus niet van toepassing. Maar heeft het dan voor mij zin om… Lees verder »
Dat heeft altijd zin, Diana!
Ik lees precies al mijn klachten bij de symptomen, mijn arts doet er inderdaad weinig mee dus ik ben inmiddels zelf hard aan het werk( heb je boek, ben alleen geen grote eter en dus is het soms moeilijk met het dieet) zit zo snel vol.. maar ik zet door!probeer mijn stress om te buigen naar positieve energie, maaar David moeilijk. Sporten helpt!
Hoi,
Is het nu wel of niet oké om peulvruchten te eten?
Het is prima om peulvruchten te eten maar niet iedere dag. Wissel dus veel af.
Beste lezer, Ongeveer een paar weken geleden heb ik het boek Het hormoonbalans dieet van Ralph Moorman aangeschaft en als ik het in een woord moet samenvatten – FANTASTISCH! Dankzij dat boek ben ik nu bewust van mijn lichaam, voeding en de boodschappen natuurlijk. Nu ben ik van plan om het tweede boek van Ralph aan te schaffen, namelijk De hormoonfactor. Ik zou daarom graag een vraag willen stellen met betrekking tot mijn eigen situatie, zodat ik weet waar ik me moet focussen tijdens het lezen van het boek. Ik ben een 22 jarige vrouw met een hoge FSH-waarde. Volgens… Lees verder »
Hallo, Ik heb bijna een jaar geleden de mirena laten verwijderen omdat ik zwaar veel klachten had…had zelfs geen zin meer in het leven… Momenteel gebruik ik geen hormonen. Nu bijna 1 jaar later is mijn hormoonhuishouding nog steeds niet goed..ik ben wel vrolijker maar af en toe heb ik hele pijnlijke gezwollen borsten en paar weken later zijn het net theezakjes, ik heb last van obstipatie en dan weer diarree en ik wordt steeds zwaarder… Ik eet gezond en weinig, en sinds kort sport ik ook maar ik kom alleen maar aan! Mijn menstruatie is gewoon normaal Ik weet… Lees verder »
Beste Nees,
Jouw klachten zijn te gecompliceerd om hier even een kort advies te geven. Ik adviseer je om een trainer Hormoonfactor te bezoeken, die kan verder kijken met je. https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2
M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl
Beste Ralph, ik ben 57 jaar en heb 5 jaar geleden n spiraaltje laten plaatsen om de perikelen van de overgang te beperken , dat type geeft bepaalde hormonen af en ik moet zeggen: het hielp.
Nu is dat spiraaltje eruit en ben chagrijnig,boos en emotioneel. Waardoor ik twijfel of ik niet weer n spiraaltje zal laten plaatsen.
kan ik die moodschommelingen met voeding of eventueel supplementen ondervangen?
Ik eet natuurlijk eten ( dus geen kant en klare rotzooi) en zo min mogelijk koolhydraten.
M’n grote zonde is af en toe iets superzoets te eten (suikerverslaafd, zeg maar)
Hallo, ik heb alle boeken gelezen en voor zover ik nu begrepen heb is het belangrijk om oestrogeen en progesteron te balanceren. Ik heb ook begrepen dat je met voeding wel wat kan bereiken om oestrogeen niveau naar beneden te halen maar dat de lijst met voeding heel beperkt is om progesteron te boosten. Mijn vraag is nu hoe dat eigenlijk zit met vrouwen die pil of spiraal hebben want met een spiraal heb je toch kleine hoeveelheden progesteron die continu afgegeven worden. Is hun progesteron niveau dan beter mits je oestrogeen kan verlagen?
Hallo Sylvie,
In de pil en spiraal zit een synthetische vorm van progesteron, progestageen. Deze heeft niet dezelfde eigenschappen als lichaamseigen progesteron. Let ook op stress en xeno-oestrogenen.
M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
Ik ben een vrouw van 32 jaar en heb veel ongewenst haargroei op mijn kin.. zou het kunnen zijn als ik ga leven volgens de Hormoonfactor dit minder kan gaan worden? Ik heb namelijk alles al geprobeerd maar nog nooit over mijn eet stijl nagedacht…
Hallo Laura,
Dan zou ik dat zeker gaan doen. Ik heb er, in mijn praktijk, al heel veel mensen van op zien knappen.
Succes!
Ik ben 10 maanden geleden accuut in de overgang gekomen doordat mijn eierstokken verwijderd zijn. Ik kreeg erg veel last van opvliegers en ben toen eerst soja en zilverkaars gaan gebruiken en vanwege depressies sinds 2 maanden ook 2 mg estradiol per dag.
Ik heb dus geen hormoonfluctuaties zoals bij iemand die natuurlijk in de overgang komt, want mijn eigen hormoonproductie is van de een op de andere dag gestopt. Hoe zit het in een situatie als deze met de kans op oestrogeendominantie en wat kan ik het beste doen?
Ik heb hetzelfde door bestraling en hoorde dat je nooit alleen oestrogene mag krijgen zonder progesteron.. Dit zou kanker in de hand werken.
Hi, ik ben een jonge vrouw en mijn oestrogeendominantie is vrij hoog, dit is zowel te zien in mijn bloeduitslagen als mijn hoge libido en het feit dat ik heel snel afval (ik weet dat dit niet gebruikelijk is), maar een dikke buik blijf behouden. Om deze reden wil ik anti-oestrogeen supplementen slikken. Mijn vraag is, of dat een goede oplossing is voor mij is of dien ik juist ”de pil” te slikken en na een tijd probeer te stoppen, zodat mijn lichaam zich zelf balanceert qua de oestrogeendominantie. En er is mij ook gewezen op dat ik testosteron kan… Lees verder »
Hallo Sara,
Om je oestrogeendominantie te verminderen hoef je niet directt aan de supplementen of hormonen. De pil (synthetische hormonen) is zeker geen oplossing omdat deze juist oestrogeendominantie veroorzaakt. Begin eens met leven volgens de Hormoonfactor. Deze methode brengt je hormonen in balans. Daarnaast is het goed om naar xeno-oestrogenen te kijken. Gebruik je die veel?
M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
Vanaf december 2015 word ik (41 jaar) behandeld voor borstkanker. Gelukkig zit het grootste deel van het traject erop en kan ik positief naar de toekomst kijken. Er is onderzocht dat ik een hormoongevoelige tumor had (deze is door de chemotherapie en operatie verdwenen!). Over niet al te lange tijd moet ik daarom starten met hormoontherapie. Ik heb zelf het gevoel dat hier veel nadelen aan zitten en vraag me af of hiervoor alternatieven zijn. Ik krijg (als het goed is) het middel Tamoxifen voor de komende 5 tot 7 jaar! Mijn concrete vraag is of er een alternatief is… Lees verder »
Beste Iris,
Lastig te zeggen of er een alternatief is. Er zijn artsen die regulier en alternatief combineren en er zijn veel mensen die regulier combineren met een supergezonde leefstijl zoals de Hormoonfactor. Op die manier maak je het lichaam sterker om de gevolgen van de behandelingen op te vangen. Lees op deze site ook de blogs van Ralph over kanker en die van Jeanette Moors over borstkanker eens.
M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
Vraag: kan je ook chlorella en DIM tabletten innemen als aanvulling?