Wat is het PCOS syndroom?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat is het PCOS syndroom

PCOS betekenis: Poly Cysteus Ovarium Syndroom ofwel Meerdere Vochtblaasjes in de Eierstokken Syndroom…

Wat is PCOS?

Dit is een syndroom waarbij er niet één, maar meerdere Graafse follikels (eicel met hormoon producerend omhulsel) tegelijk gaan rijpen. Hierdoor treedt er geen of een onregelmatige eisprong op en hierdoor menstrueren vrouwen dus niet of onregelmatig. Dit kan op jonge leeftijd, maar ook op latere leeftijd voorkomen.

Bij een normale cyclus gaan vanaf dag 1 de rijpende follikels (met eicel) oestrogeen aanmaken. Als er meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen kan deze oestrogeenbalans verstoord raken. Op dag 14 in de cyclus treedt normaal gesproken de eisprong op en hierna gaat het gele lichaam dat ontstaat progesteron aanmaken. Als er geen eisprong is ontstaat er ook geen geel lichaam en dus wordt er veel minder progesteron aangemaakt.

Bij PCOS lijkt in veel gevallen de hypofyse niet de aanmaak van progesteron te stimuleren, maar de aanmaak van testosteron (bij een uitblijvende eisprong) middels LH (luteiniserend hormoon).

PCOS komt steeds vaker voor en lijkt ook een associatie te hebben met onze ‘westerse ongezonde leefstijl’ waarbij overgewicht, stress, insulineresistentie veel voorkomen. Een groot deel van de vrouwen met PCOS hebben overgewicht en metabool syndroom, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.

Download online hormoontest

Wat is het verschil tussen PCO en PCOS?

PCO staat voor poly cysteus ovarium (meer dan 10 cystes op de eierstok) en de S voor syndroom. Je kunt cystes op de eierstokken hebben, maar toch geen onregelmatige cyclus of verhoogde testosteron. In dat geval heb je wel PCO, maar geen PCOS.(1) 

Wat zijn de criteria van dit syndroom?

PCOS is niet meer dan een verzameling symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  1. weinig of geen menstruaties (minder dan 8 menstruaties per jaar)
  2. overmatige aanmaak van mannelijke hormonen (verhoogd testosteron en het hypofysehormoon LH in bloedonderzoek, en soms mannelijke kenmerken zoals haargroei in gezicht, vette huid met acne en mannelijke kaalheid)
  3. de eierstokken hebben een bijzonder aspect, heel veel kleine eiblaasjes (meer dan 10 cysten zichtbaar op echo, een polycysteuze eierstok).

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een  kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang.

2 tips:

  1. Blog: Wat zijn de symptomen van PCOS?
  2. Blog: Wat is de beste PCOS behandeling?

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
60 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hi Ralph. Geen discussie van mijn kant maar mijn verhaal. Heb de hoogste gradatie PCOS, nog nooit gemenstrueerd. Toen ik 15jr was nam me moeder me mee naar de dokter, kreeg een hormoonkuur om mijn menstruatie op te weken. Dit werkte toen direct aan de pil. Elke maand keurig gemenstrueerd. Toen gestopt op me 27ste niet omdat ik zwanger wilde worden, maar daar ik vlgs de dokter onvruchtbaar was. Wederom kwam mijn menstruatie weer niet opgang. Weer naar de dokter, deze zei toen je bent gewoon onvruchtbaar toen ik dit hoorde was op zich prima, had geen uitgesproken kinderwens meer.… Lees verder »

Ik zit met een vraag. Maart 2017 ben ik gestopt met het slikken van antidepressiva na 8 jaar. Twee maanden later begon de klachten. Ik werd ongesteld maar met steeds langere tussen pauzes van wel 45 dagen en langer. Ik kreeg haaruitval, acne en eczeem. Na een jaar kreeg ik de diagnose pcos. Mijn DHt was te hoog en mijn Lh ook. Kreeg de diana pil en die heeft ervoor gezorgt dat de acne en eczeem weg gingen alleen de haaruitval heb ik nog steeds. Na 1.5 jaar haaruitval is er nog zo weinig van me haar over dat ik… Lees verder »

Antidepressiva kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van schildklierhormonen. De pil kan de geslachtshormonen uit balans brengen, ook dat heeft een negatieve invloed op de schildklierhormonen. De Hormoonfactor leefstijl kan helpen om klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Beste Annelies,
Lastig om hier een pasklaar antwoord op te geven. Zoals je hebt kunnen lezen kunnen er meerdere oorzaken zijn. Als die het niet zijn, gaat er misschien iets mis in de hypofyse? Is daar al naar gekeken?
M.vr.gr. Gerda

Beste Ralph en Gerda, Mijn dochter van 18 menstrueert niet, de kinderarts heeft geen afwijkingen gevonden, 1 1/2 jaar terug. Wel dat haar testosteron te hoog is. De huisarts schreef de pil voor, maar na twee heftige migraineaanvallen is ze daar mee gestopt. Omdat ik vorig jaar behandeld ben voor hormoongerelateerde borstkanker wil ik, alles wat we er zelf tegen kunnen doen, voorkomen dat mijn dochter in de toekomst ook deze ellende moet ondergaan. Wij zijn naar een orthomoleculair arts geweest, letten al minimaal drie jaar op suiker, zout en eten veel meer groenten en fruit, (veel) minder vlees, brood… Lees verder »

Goedenavond, Ik heb voor de zomer te horen gekregen over PCOS. Weer aan de hormonen wilde ik absoluut niet, mede omdat ik het de oorzaak niet weghaalt en ik er slecht op reageer. Ik ben in september begonnen met DCI supplement te gebruiken en sinds een maand nu ook echt het dieet (vergde iets meer tijd om mijn leven om te gooien op dit gebied) waarbij ik geen gluten, suiker en zuivel nuttig en 1x per week 1 maaltijd mijzelf dit wel toe sta maar in mindere mate; mede omdat het anders onmogelijk wordt om uit eten te gaan met… Lees verder »

Hallo,

Een nieuwe lifestyle is niet voor even. Vaak ontstaan klachten door je oude lifestyle. Hoe lang moet je het een kans geven? Hoe snel je reageert is voor iedereen anders. In mijn praktijk heb ik al veel vrouwen op zien knappen of zwanger zien worden door de Hormoonfactor, zonder hormonen.
Het kan zijn dat je afvalstoffen kwijtraakt waardoor je je tijdelijk niet zo lekker voelt.
Roken zorgt er ook voor dat je lever harder moet werken, dat je schildklier vertraagt…het is zeker een belangrijke factor.

M.vr.gr.
Gerda

Ik heb een hoop gelezen over chlorella en spirulina helpen die ook bij pcos?
Of kan ik beter progesteron creme proberen ?
Mijn oestradiol is veel hoger dan mijn progesteron en lh en amh ook te hoog
Ik heb ook problemen met ondergewicht inmiddels 5 kg aangekomen helaas niet genoeg om mn cyclus trug te krijgen
En word gek van al die kwalen
Overbeharing, acne , pms enz enz

Beste Stephanie,

Supplementen werken ondersteunend bij het aanpakken van je problemen. Je zult eerst de oorzaken in kaart moeten (laten) brengen. Zoek hiervoor hulp. Misschien via één van onze trainers Hormoonfactor https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi Ralph en andere lezers :-), Sinds een jaar of 10 weet ik dat ik lipoedeem heb. En sinds een half jaar weet ik dat ik PCOS heb. Dit laatste omdat ik een jaar geleden gestopt was met de pil na 21 jaar pilgebruik. Niet ivm kinderwens, maar omdat ik jouw boeken had gelezen en tot de conclusie was gekomen dat het afgelopen moest zijn met de synthetische hormonen die mede zorgen voor de hormonale disbalans met bovenstaande gevolgen. Inmiddels eet ik zo veel mogelijk Hormoonfactor proof. Bijna geen lactose en gluten, geen snelle koolhydraten, complexe koolhydraten (havermout, zilvervliesrijst, volkoren… Lees verder »

Beste Lizzy,

Bij de uitslag wordt rekening gehouden met tijdstip waarop je bloed hebt laten afnemen. Noteer voor jezelf welke dag dat was.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi Ralph,

ik heb PCOS en mijn arts heeft me aangeraden om de pil te gebruiken zodat ik regelmatig een bloeding krijg. Nu wil ik geen anticonceptie meer slikken (en ik heb ook geen kinderwens meer). Ik ben op gewicht, eet gezond. Kan ik zomaar stoppen met de anticonceptie of is het belangrijk dat ik af en toe een bloeding krijg? (ik heb ergens gelezen dat je zonder bloedingen meer kans hebt op baarmoederhalskanker) Heb je advies voor me? Alvast bedankt. Evelien (32)

Beste Evelien,

De pil is zeker geen oplossing. Volg de Hormoonfactor en kijk daarbij ook naar stress. Heb je het boek van Ralph en Barbara Havenith al: Hormoonbalans voor vrouwen?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Voor iedereen met PCOS kan ik het voedingsuplement DCI aanraden. Nadat ik dit een half jaar ingenomen heb is mijn menstruatie weer normaal geworden en ben ik zwanger geraakt. Ik heb het besteld via pcos-solutions.nl daar staat ook een uitleg van de werking.

Hoi Patricia,
heb je dit in combinatie met een dieet gedaan of enkel de tabletten? Dank je wel
Gr

hallo Ralph, heb je toevallig ook ervaring of informative over “PCOS-klachten” of cystes door lang geven van borstvoeding (ik heb nog geen echo laten maken)? Mijn cyclus is (nog) niet op gang, omdat ik borstvoeding geef (bij eerdere kinderen kwam de cyclus pas op gang na volledig stoppen met borstvoeding). Momenteel geef ik bijna 1.5 jaar BV, en heb ik het gevoel van een eisprong, maar dan weken achter elkaar. Kan het zijn dat mijn hormoonhuishouding “in de war” is door de BV en dat de cyclus nog niet op gang is?

Ps inderdaad een goede vraag van Anneloes:
ik lees ergens dat bio- D-Chiro-Inositol zeer effectief is voor de regulering van het insuline niveau, dat het het bloedsuikertolerantie verbetert en het testosteron niveau doet dalen, waarmee effectief bij PCOS. Dit zou dus een alternatief kunnen zijn naast progesteron creme?

Hallo Ralph, Kan PCOS echt over gaat? Ik weet nu 11 jaar dat ik PCOS heb, toen geconstateerd dmv een echo. Het waren de onregelmatige cycli en vooral de bijbehorende lange drijnende periodes na de ovulatie tot uiteindelijk dan ongesteld worden die me de echo en diagnose bij de huisarts deed afdwingen. “Afdwingen”, want hij keek heel verstoord toen hij me vroeg waarom ik dat wilde weten en de reden niet “zwanger worden” was, maar onderzoek op weg naar een gezond lichaam. Hij kon er niks mee. En ik verder ook niet, want na de diagnose stopte het. Alsof dat… Lees verder »

Bij mij is enkele jaren geleden PCOS gediagnostiseerd. Overal staat geschreven dat dit te maken heeft met overgewicht. Echter vermoeden ze bij mij dat het juist te maken heeft gehad met mijn extreme ondergewicht (anorexia) en daarna weer vrij snel (door ziekenhuisopname en in een kliniek) op een gezond gewicht komen. Dus ook een grote en relatief snelle gewichtstoename, maar dan van ondergewicht naar gezond gewicht. Ik heb nu al een paar jaar Metformine en een spiraaltje ivm het reguleren van mijn menstruatie (pil werkte niet), maar helaas, nadat het twee jaar compleet goed is gegaan, is het nu weer… Lees verder »

Hallo Ilona,

Door de inname van veel (snelle) koolhydraten (bv. suikers) kan PCOS ontstaan. Goede voeding kan ervoor zorgen dat PCOS verdwijnt en je weer een “normaal” gewicht krijgt en deze methode is beter dan medicijnen…. Uiteraard hoort er ook goede begeleiding bij om de oorzaak van de anorexia te achterhalen.

Met vriendelijke groeten,
Geerda Tol-van Dijk

Hallo Geerda, Inmiddels ben ik na 10 jaar volledig hersteld van mijn anorexia, inderdaad met goede hulp. Dat is een verademing. Inmiddels al ruim 5 jaar op gezond gewicht en ik ben nu al een jaar of 2 ook psychisch vrij van mijn eetstoornis en mijn eetpatroon is best gezond en evenwichtig. Af en toe wat lekkers tussendoor maar vooral goede, gezonde hoofdmaaltijden. Tenzij ik natuurlijk een feestje heb of dergelijke 😉 Maar mijn PCOS is meer wat ik overgehouden heb aan die periode van anorexia. Alles lijkt hersteld te zijn, behalve dat 😉 misschien is er nog hoop voor… Lees verder »

Hoi! Is er hier iemand met PCOS met ervaring met D-Chiro-Inositol ? 🙂

Hallo, ik ben ook Pcos met kinderwens. Ik heb cystes en een te laag progesteron gehalte. De andere waardes zoals testosteron of mijn schildklier werken prima. Nu heb ik een BMI van 20. Mij is gezegd dat dit te laag is en dit de oorzaak kan zijn, is dit mogelijk? Ik eet verder normaal en slik extra vitamines. Mijn cyclus kan 60 tot 40 dagen duren.

Hallo Elsa, ik heb precies hetzelfde ben net 28 en proberen al ruim een jaar zwanger te worden, heb Pcos en mijn bmi is 20. Mijn Fertiliteitsarts zegt dat mijn gewicht prima is alleen doordat ik een mooi gewicht heb is het lastig een mooie cyclus te krijgen incombinatie met Clomid of gronal F.
Het is nog zoeken naar de juiste dosering. Daarnaast reageert je lichaam elke cyclus weer ander. Dus raad je aan om meer hulp te zoeken. Hoe gaat het nu?

Hallo Elsa,

Als je zo’n lange cyclus hebt, dan heb je een progesterontekort. Dit kan aangevuld worden met bio-identieke progesteroncrème. Een gezonde leefstijl is heel belangrijk, zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Ik heb PCOS en slik de pil met dezelfde ‘ingrediënten’ als in de diana35 pil. Wanneer ik deze niet slik, heb ik geen menstruatie (hooguit 1x per jaar) en krijg ik baardgroei en acne. Daarnaast slik ik paroxetine ivm depressie/angsten en dwang. ik heb overgewicht en ben hypermobiel. Naar mijn idee heeft dit allemaal met elkaar te maken(hormonen). Ik wil graag gezond worden en minderen/stoppen met de medicatie. omdat veel symtomen onderdrukt worden door de medicatie, heb ik geen idee wat ik moet aanhouden qua dieet etc.

Hallo José,

In jouw geval zou ik begeleiding zoeken. Dit is niet iets dat je op eigen houtje moet gaan doen. Je kunt contact met mij opnemen (consulten kunnen bij mij evt. per Skype) of met één van de andere trainers Hormoonfactor.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Hoi, ik heb nu ongeveer 1 jaar geen menstruatie. Ik heb een tijd redelijk wat stress gehad en zat niet lekker in mijn vel. Hierdoor ben ik gaan eten een echte emo-eter, sinds 2 weken merk ik dat ik last heb van dikke enkels, en verkramping in mijn kuiten. Ik kwam dit artikel een aantal dagen geleden tegen en ben nu toch wel aan het denken of dit de oorzaak zou kunnen zijn.
Is het verstandig dat ik hiermee naar de huisarts ga?

Chantal

Hallo Chantal,

Bij de huisarts krijg je waarschijnlijk synthetische hormonen voorgeschreven. Hierdoor raken je hormonen verder uit balans. Ik denk dat je met een goed leefstijladvies (bv. van een trainer Hormoonfactor) zelf van je klachten af kunt komen.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Hoi Mya,

Als je leeft volgens de richtlijnen van de Hormoonfactor zou je minder last moeten hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met je suiker-/koolhydraatinname? Schrap suikers en neem alleen nog maar een beetje traag opneembare koolhydraten.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi, we zijn nu 6 maand bezig om zwanger te raken maar sinds een paar maand is mijn cyclus langer geworden en heb ik voor de menstruatie al een week pijn. In mijn echo de laatste dag van mijn menstruatie bleek alles goed maar ik had een aantal rijpe follikels in mijn eierstokken, de arts zei misch pco, ik moet nog langs een gyno maar ik ben er wel erg van geschrokken! Ik word gewoon elke maand ongesteld. Moet ik me nou zorgen blijven maken of ff op mijn afspraak met de gyno wachten.
Alvast bedankt
Mya

Beste Ralph,
Ik heb ooit een echo laten doen om te kijken of ik PCOS heb. Er werd mij verteld dat ik geen PCOS heb. Echter, na de diane 35 pil en microgynon (vanwege onregelmatige menstruatie, acne) ben ik gestopt en na 5 maanden nog steeds niet ongesteld geworden en heb nog steeds (of weer) acne. Is het mogelijk dat iemand toch PCOS heeft ook als dit op de echo niet gezien is?
Bedankt,
Maite

Hi Maite,

PCOS wordt tegenwoordig vastgesteld wanneer er sprake is van 2 van de 3 volgende symptomen.

– Onregelmatige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie
– Verhoogd testosteron dat klachten als acne, overbeharing, overgewicht etc. veroorzaakt
– Cyste die te zien zijn op een echo in de eierstokken

Het hoeft dus niet zo te zijn dat je ‘last’ hebt van alle drie de symptomen. Zoals in jou geval dat de cyste niet te zien waren op de echo. Wanneer heb je de echo laten maken?

Groetjes, Myriam

Beste Ralph,

Heb jij enige informatie over de invloed van fructose intolerantie en PCOS?
Ik recentelijk gehoord dat ik PCOS heb, ik heb geen overgewicht of ondergewicht, geen overbeharing en een regelmatige cyclus van 30 dagen. Ik heb al mijn hele leven fructose intolerantie: eet nooit fruit, geen suiker en matig koolhydraten.
Er is nauwelijks iets bekend over fructose intolerantie en zelfs artsen wuiven het altijd weg met ‘gewoon geen fruit eten’.
De syptomen van fructose intolerantie lijken op die van suikerziekte.

Ik zou erg graag voedingsadvies hebben.

Hartelijke groet,
Maartje

Hallo Maartje

Voor voedingsadvies kun je een mail sturen naar info@dehormoonfactor.nl Dan krijg je het advies van een trainer Hormoonfactor bij jou in de buurt. Dan wordt er ook gekeken naar je klachten en wat je daar nog meer aan kunt doen.

M.vr.gr.
Gerda

Beste Ralph.

Zelf heb ik nooit aan pcos gedacht aangezien mijn cyclus korter is dan 28 dagen

Korte cyclus van 22- 23 dagen
Overbeharing.

Vet op de benen niet op bovenlichaam.

Altijd wat te lage suikerspiegel en lage bloeddruk.
Cholesterol aan de hoge kant maar goede ook .
Moet extra hoge dosis vitamine d innemen ook in de zomer anders heb ik een zwaar tekort.

Kan hier ook een pcos spelen? Heb er nooit aan gedacht aangezien de cyclus kort is.

Gr.
Henka

Wat doe je bij pcos en iemand die niet tegen de anti conceptie pil kan (heeft diabetes en geen overgewicht)?

Beste Gb, kijk even in het artikel, daar staat een stukje: “aanpakken van de oorzaken”. De pil is geen goede oplossing.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

PCOS zij mijn gynaecoloog. Even schrok ik, maar wist dat ik met hormoonfactor al een eind op weg was. Alleen nu ik sinds +/- 6 maanden hormoonfactor nastreef dat sinds die tijd mijn menstruatie uitblijft vind ik vreemd . Weinig stress, geen ondergewicht en licht overgewicht, geen medicijnen en sinds juli 2012 (na helaas 14 jaar geslikt te hebben) gestopt met anticonceptiepil. Heeft me lichaam zo lang nodig om normale cyclus weer op gang te brengen en om te wennen aan echte gezonde natuurlijk voeding?

Hallo Tams,

Er kan meer aan de hand zijn bv. een trage schildklier, die door alleen de HF-leefstijl niet sneller wordt maar die misschien geholpen moet worden door schildklierhormoon te slikken. Train je ook? Dat is ook belangrijk.
Je kunt eens kijken op het forum van de Hormoonfactor (bovenaan deze site staat een link) of, als je er niet uitkomt, een afspraak maken met een trainer Hormoonfactor. Stuur dan een mailtje naar info@dehormoonfactor.nl. Daar kunnen ze je doorverwijzen.

M.vr.gr.
Gerda van DIjk

Hallo Ariadne,

Progesteroncrème kan zeker helpen. Maar inderdaad ook een goede leefstijl.

M.vr.gr.
Gerda
Trainer HF

Hoi Ralph, Wat fijn dat je dit onderwerp aansnijdt. Typisch dat steeds meer vrouwen hier last van krijgen. Ik heb mijzelf ook afgevraagd of het pil gebruik er iets mee te maken heeft? Ik heb 3 kinderen en was dus gewoon vruchtbaar. Heb wel jaren de Diane pil gebruikt maar had nooit last van bijwerkingen. Pas toen ik met deze pil stopte om geen rommel meer in mijn lijf te hebben, kreeg ik klachten. Momenteel zitten mijn beide eierstokken vol met cystes en had ik een hoge testosteron waarde, die later weer gewoon normaal was, en ben ik onvruchtbaar. Mijn… Lees verder »

Hoi, Ik heb een cyste in me baarmoeder, en we zijn al zeker 1 jaar bezig om zwanger te raken. Nu ben ik verwezen naar de gyneacoloog. Die dus de cyste zag die is nu 3 cm bij me volgende menstruatie moet die weggaan. En dan mag ik aan de clomid. Ze hebben 2x bloed geprikt en progesteron was de eerste keer 3.28 en nu 3.44 erg slecht dus. Kan het zijn dat dat door de cyste komt dat me progesteron zo laag is? Ook ben ik in het verleden al eens zwanger geweest, alleen dat is mis gegaan met… Lees verder »

Dag Ralph,

Ik heb ook alle symptomen van PCO maar hormonaal zijn mijn waarden niet afwijkend.
Ik heb dus de typische cystes in mijn eierstokken en bijgevolg uitblijvende ovulatie.
Mijn FSH, LH, oestrogeen en progesteronwaarden zijn normaal, ook is mijn AMH waarde niet te hoog (2,7). Ik heb ook geen overgewicht, overbeharing of andere uiterlijke symptomen.
Mijn vraag is of dit koolhydraatarm dieet ook bij mij kan helpen om mijn cyclus weer te regulariseren en indien ja, over welke tijdspanne gaat dit dan meestal?

Bedankt voor je reactie.
gr
Jennifer

Jennifer,

Wat heb jij uiteindelijk gedaan aan je PCO?

Gr., Claire

Jammer dat dit bericht niet beantwoord word. Ik had hier graag een antwoord op gekregen. Helaas ben ik er achter gekomen dat alleen maar eten volgens het hormoonbalans dieet niet voldoende is. Ik heb nog steeds geen eisprong en regelmatige menstruatie. Ondertussen zit ik alweer op dag 36…

Ik heb hetzelfde probleem . Ik heb alleen wel acne . Mijn hormoonwaardes zijn goed ..
De dokter stelt steeds voor om aan de pil te gaan maar dit wil ik echt niet!

Erg herkenbaar.. ook ik ben benieuwd naar het antwoord hierop!

Ik heb precies hetzelfde als jij! Heb je ondertussen al antwoord gekregen???? Ik ben enorm benieuwd!

Het is twee maal geconstateerd door een echo in twee verschillende ziekenhuizen..

Hoi Joice, is PCOS gezien in een echo (cystes), of kan het ook anovulatie zijn vanwege een andere reden?

Ik vergat nog te vragen of er ook low-budget oplossingen zijn?

Beste Ralph, Na een diagnose van verschillende artsen is PCOS vastgesteld. en zelf heb ik eerder door, met de beperkte voedingskennis die ik had, een dieet gevolgd waarbij ik alle producten met suiker en (te veel) koolhydraten heb geweerd resultaat gemerkt. Omdat ik een gezond gewicht heb, en ineens veel minder at begon ik af te vallen wat ik eigenlijk niet wil. Nu heb ik inmiddels weer nieuwe hoop gevonden in het boek ‘Het hormoonbalans dieet’ waarin je met grote voedingskennis verschillende recepten hebt beschreven zodat ik vol goede moed weer begonnen ben; Bedankt hiervoor! In de hoop me gezonder… Lees verder »

Hoi Gabriella,

Het AMH wat te hoog is heeft met deze follikels te maken die bij PCOS teveel aanwezig zijn op de eierstokken. Dus de tips in bovenstaande blog zullen de AMH waarde kunnen verminderen… Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat jodiumtekort ook mee kan spelen, zeker in geval van ondergewicht (ondervoeding) en PCOS .

Hallo Ralph, Nu klinkt dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan! Ik heb sinds m’n 16e PCOS (ben nu 31) en heb ondergewicht; Ik heb relatief veel stress, sport veel en eet gezond. Ik weet dat ik moet aankomen, maar tegelijkertijd moet ik snelle suikers vermijden. Ik heb al vele (letterlijk vele) diëtisten gevraagd me te helpen, maar tevergeefs. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Het blijkt dat m’n AMH hormoon 18ug/l is. Dit is dus veel te hoog. Ik gebruik nu metformin (500mg) om de waarde lager te krijgen. Daarnaast probeer ik ‘rustiger’ te leven. Is er naast… Lees verder »

Hoi Kristel!!

In deze blog heeft idd een simplificatie plaatsgevonden.Amenorroe door PCOS komt ook voor bij ondergewicht, maar vaak ook door andere oorzaken. Als ik hyperprolactemie moet gaan bespreken is iedereen afgehaakt, haha! De boodschap is iig, aankomen in dit geval 😉 . En de pil vermindert de symptomen en brengt geen cylus op gang! Thanks voor de correctie, scherp!! 🙂

Wordt PCOS en oligomerroe/amenorroe hier niet een beetje door elkaar gehaald?!

Ondergewicht kán een oligo-/amenorroe veroorzaken maar is geen oorzaak van PCOS. Overgewicht daarentegen … .

En door “de pil” zal niemands cyclus op gang gebracht worden. Door pilgebruik krijg je wel een amenorroe. Of zou je dat dan PCOS willen noemen? ;o)