Wat is het PCOS syndroom?

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is het PCOS syndroom

PCOS betekenis: Poly Cysteus Ovarium Syndroom ofwel Meerdere Vochtblaasjes in de Eierstokken Syndroom…

Wat is PCOS?

Dit is een syndroom waarbij er niet één, maar meerdere Graafse follikels (eicel met hormoon producerend omhulsel) tegelijk gaan rijpen. Hierdoor treedt er geen of een onregelmatige eisprong op en hierdoor menstrueren vrouwen dus niet of onregelmatig. Dit kan op jonge leeftijd, maar ook op latere leeftijd voorkomen.

Bij een normale cyclus gaan vanaf dag 1 de rijpende follikels (met eicel) oestrogeen aanmaken. Als er meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen kan deze oestrogeenbalans verstoord raken. Op dag 14 in de cyclus treedt normaal gesproken de eisprong op en hierna gaat het gele lichaam dat ontstaat progesteron aanmaken. Als er geen eisprong is ontstaat er ook geen geel lichaam en dus wordt er veel minder progesteron aangemaakt.

Bij PCOS lijkt in veel gevallen de hypofyse niet de aanmaak van progesteron te stimuleren, maar de aanmaak van testosteron (bij een uitblijvende eisprong) middels LH (luteiniserend hormoon).

PCOS komt steeds vaker voor en lijkt ook een associatie te hebben met onze ‘westerse ongezonde leefstijl’ waarbij overgewicht, stress, insulineresistentie veel voorkomen. Een groot deel van de vrouwen met PCOS hebben overgewicht en metabool syndroom, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.

Download online hormoontest

Wat is het verschil tussen PCO en PCOS?

PCO staat voor poly cysteus ovarium (meer dan 10 cystes op de eierstok) en de S voor syndroom. Je kunt cystes op de eierstokken hebben, maar toch geen onregelmatige cyclus of verhoogde testosteron. In dat geval heb je wel PCO, maar geen PCOS.(1) 

Wat zijn de criteria van dit syndroom?

PCOS is niet meer dan een verzameling symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  1. weinig of geen menstruaties (minder dan 8 menstruaties per jaar)
  2. overmatige aanmaak van mannelijke hormonen (verhoogd testosteron en het hypofysehormoon LH in bloedonderzoek, en soms mannelijke kenmerken zoals haargroei in gezicht, vette huid met acne en mannelijke kaalheid)
  3. de eierstokken hebben een bijzonder aspect, heel veel kleine eiblaasjes (meer dan 10 cysten zichtbaar op echo, een polycysteuze eierstok).

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een  kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang.

2 tips:

  1. Blog: Wat zijn de symptomen van PCOS?
  2. Blog: Wat is de beste PCOS behandeling?

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
60 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties