Progesteron hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

progesteron hormoon

De blog gaat over de diverse functies van het progesteron hormoon, het gebruik van progesteron créme en over het meten van de waardes.

Wat is het progesteron hormoon?

Progesteron is een hormoon dat belangrijk is voor de vruchtbaarheid/ zorgt voor een goede zwangerschap.

Waar wordt progesteron aangemaakt?

Progesteron wordt gemaakt in de eierstokken (door het gele lichaam na de eisprong) en de bijnier. Tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap neemt de moederkoek (placenta) de aanmaak over van het Gele Lichaam.

Download online hormoontest

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt ervoor dat cellen van het baarmoederslijmvlies goed uitrijpen, waardoor een bevruchte eicel goed kan innestelen. In het eerste deel van de zwangerschap is voldoende progesteron cruciaal voor het in stand houden van de zwangerschap en het verkleinen van de kans op miskramen.
  • Het zorgt voor verslapping van spierweefsel zoals in de baarmoeder. Dit is vooral tijdens de zwangerschap belangrijk. Maar ook de darmspieren verslappen onder invloed van progesteron, waardoor obstipatie kan ontstaan in tweede helft cyclus en gedurende de zwangerschap. Na de bevalling is progesteron laag, omdat prolactine d
  • Maakt rustig.
  • Helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur een klein beetje door de schildklierwerking te stimuleren (T3).
  • Houdt de zwangerschap in stand en een te vroege daling kan vroeggeboorte veroorzaken.

Heb je een progesteron tekort?

Hier is een aparte blog over geschreven waarin ik de link met zwangerschap en menopauze leg, de oorzaken en symptomen aangeef en aankaart hoe de behandeling van arts gaat/ je zelf kunt doen.

-> Blog ‘Wat te doen bij een tekort aan progesteron?

Hoe kun je progesteron meten?

Het is lastig om een goede waarde te meten en met zekerheid te zeggen of er sprake is van een gezond progesterongehalte. De arts kan een laboratorium analyse en bloedtest aanvragen om een te veel of te weinig van het eierstokhormoon (en bijnierhormoon) progesteron aan te tonen, maar de interpretatie is vaak best lastig. Dit, omdat we tijdens de vruchtbare jaren te maken hebben met een natuurlijke vrouwelijke cyclus, waarbij je niet precies weet in welke fase (menstruatie, folliculair, eisprong of luteaal) of dag je zit (zeker bij een onregelmatige cyclus).

Vaak worden ook de andere geslachtshormonen oestrogeen en testosteron gemeten om deze beter in balans te kunnen brengen met medische behandeling en leefstijl interventie.(1)

Wil je progesteron creme kopen?

Er zijn allerlei toedieningsvormen van progesteron om tekorten aan te vullen tijdens de vruchtbare jaren (verstoorde cyclus, PCOS en anovulatie), zwangerschap of na de overgang.

  1. Er zijn chemische progestagenen die via de pil en spiraal voorgeschreven worden door de arts. Deze medicatie heeft een duidelijk andere werking dan het progesteron dat de vrouw zelf aanmaakt. Meestal zijn deze progestagenen medicijnen bedoeld om zwangerschap te voorkomen of er voor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet te dik wordt bij vrouwen met menstruatieklachten of endomestriose.
  2. Daarnaast bestaat er ook bioidentiek progesteron die je als creme (progesterongel, bekend door het boek van Dr Lee) of tablet (Utrogestan) kan toedienen om de progesteronwaarde te verhogen bij een tekort. Deze bioidentieke varianten worden vaak gebruikt bij klachten van oestrogeen dominantie en als aanvulling na de overgang. Bioidentieke progesteron is vrij verkrijgbaar zonder tussenkomst van een arts, maar hier is steeds meer discussie over. Het zijn tenslotte hormonen die bij verkeerde toediening ook bijwerkingen kunnen geven.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste Monique,

Zonder goede kennis van jouw dossier is het lastig om te zeggen wat precies goed voor je is. Als je 61 bent, maak je sowieso minder progesteron aan dan toen je nog een eisprong had. Dat hoort bij de leeftijd. Ik zou eerder adviseren heel gezond te leven. Zo min mogelijk toxines, geen suikers, geen pakjes en zakjes etc. etc. Op die manier ondersteun je de werking van de lever die o.a. voor afbraak van oestrogenen moet zorgen.

Op mijn 57ste werd er een tumor in mijn rechterborst ontdekt. Deze tumor was 100% oestrageen gerelateerd. Gelukkig heb ik het milde behandeltraject doorlopen.
Ik slik niet de antihormonale medicatie (tamoxifen). Zou ik er op mijn 61ste goed aan doen op de bioidentieke progresteron te gebruiken?