Progesteron hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

progesteron hormoon

De blog gaat over de diverse functies van het progesteron hormoon, het gebruik van progesteron créme en over het meten van de waardes.

Wat is het progesteron hormoon?

Progesteron is een hormoon dat belangrijk is voor de vruchtbaarheid/ zorgt voor een goede zwangerschap.

Waar wordt progesteron aangemaakt?

Progesteron wordt gemaakt in de eierstokken (door het gele lichaam na de eisprong) en de bijnier. Tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap neemt de moederkoek (placenta) de aanmaak over van het Gele Lichaam.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt ervoor dat cellen van het baarmoederslijmvlies goed uitrijpen, waardoor een bevruchte eicel goed kan innestelen. In het eerste deel van de zwangerschap is voldoende progesteron cruciaal voor het in stand houden van de zwangerschap en het verkleinen van de kans op miskramen.
  • Het zorgt voor verslapping van spierweefsel zoals in de baarmoeder. Dit is vooral tijdens de zwangerschap belangrijk. Maar ook de darmspieren verslappen onder invloed van progesteron, waardoor obstipatie kan ontstaan in tweede helft cyclus en gedurende de zwangerschap.
  • Maakt rustig.
  • Helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur een klein beetje door de schildklierwerking te stimuleren (T3).
  • Houdt de zwangerschap in stand en een te vroege daling kan vroeggeboorte veroorzaken.

Download online hormoontest

Heb je een progesteron tekort?

Hier is een aparte blog over geschreven waarin ik de link met zwangerschap en menopauze leg, de oorzaken en symptomen aangeef en aankaart hoe de behandeling van arts gaat/ je zelf kunt doen.

-> Blog ‘Wat te doen bij een tekort aan progesteron?

Waarom kopen mensen progesteron creme?

Is zijn allerlei toedieningsvormen van progesteron om tekorten aan te vullen tijdens de vruchtbare jaren, zwangerschap of na de overgang.

  1. Er zijn chemische progestagenen die via de pil en spiraal voorgeschreven worden door de arts. Deze hebben een duidelijk andere werking dan het progesteron dat de vrouw zelf aanmaakt. Meestal zijn deze progestagenen bedoeld om zwangerschap te voorkomen of er voor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet te dik wordt bij vrouwen met menstruatieklachten of endomestriose.
  2. Daarnaast bestaat er ook bioidentiek progesteron die je als creme (progesterongel, bekend door het boek van Dr Lee) of tablet (Utrogestan) kan toedienen om de progesteronwaarde te verhogen bij een tekort. Deze bioidentieke varianten worden vaak gebruikt bij klachten van oestrogeen dominantie en als aanvulling na de overgang. Bioidentieke progesteron is vrij verkrijgbaar zonder tussenkomst van een arts, maar hier is steeds meer discussie over. Het zijn tenslotte hormonen die bij verkeerde toediening ook bijwerkingen kunnen geven.

Hoe kun je progesteron meten/ wat is een goede waarde?

De arts kan een laboratorium analyse en bloedtest aanvragen om een te veel of te weinig van het eierstokhormoon (en bijnierhormoon) progesteron aan te tonen, maar de interpretatie is vaak best lastig. Dit, omdat we tijdens de vruchtbare jaren te maken hebben met een natuurlijke vrouwelijke cyclus, waarbij je niet precies weet in welke fase (menstruatie, folliculair, eisprong of luteaal) of dag je zit (zeker bij een onregelmatige cyclus).

Vaak worden ook de andere geslachtshormonen oestrogeen en testosteron gemeten om deze beter in balans te kunnen brengen met medische behandeling en leefstijl interventie.(1)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties