progesteron hormoon

Progesteron hormoon

De drie meest gestelde vragen over het progesteron hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het progesteron hormoon?

Progesteron is een hormoon dat zorgt voor een goede zwangerschap en wordt gemaakt in de eierstokken (door het gele lichaam) en de bijnier. Tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap neemt de moederkoek (placenta) de aanmaak over van het Gele Lichaam.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt ervoor dat cellen van het baarmoederslijmvlies goed uitrijpen, waardoor een bevruchte eicel goed kan innestelen. In het eerste deel van de zwangerschap is voldoende progesteron cruciaal voor het in stand houden van de zwangerschap.
  • Het zorgt voor verslapping van spierweefsel zoals in de baarmoeder. Dit is vooral tijdens de zwangerschap belangrijk. Maar ook de darmspieren verslappen onder invloed van progesteron, waardoor obstipatie kan ontstaan in tweede helft cyclus en gedurende de zwangerschap.
  • Maakt rustig.
  • Helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur een klein beetjedoor de schildklierwerking te stimuleren (T3).

Waarom kopen mensen progesteron creme?

Is zijn allerlei toedieningsvormen van progesteron om tekorten aan te vullen tijdens de vruchtbare jaren, zwangerschap of na de overgang.

  1. Er zijn chemische progestagenen die via de pil en spiraal voorgeschreven worden door de arts, maar heeft een duidelijk andere werking dan het progesteron dat de vrouw zelf aanmaakt. Meestal zijn deze progestagenen bedoeld om zwangerschap te voorkomen of er voor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet te dik worden bij vrouwen met menstruatieklachten of endomestriose.
  2. Daarnaast bestaat er ook bioidentiek progesteron die als creme (progesterongel, bekend door het boek van Dr Lee) of tablet (Utrogestan) kan worden toegediend om de progesteronwaarde te verhogen. Deze bioidentieke varianten worden vaak gebruikt bij klachten van oestrogeendominantie en als aanvulling na de overgang. Bioidentieke progesteron is vrij verkrijgbaar zonder tussenkomst van een arts, maar hier is steeds meer discussie over. Het zijn tenslotte hormonen die bij verkeerde toediening ook bijwerkingen kunnen geven.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us