Zijn zuivelproducten goed of slecht voor de gezondheid van de mens? Hoog tijd voor een compleet verhaal over zuivel.
Nu het imago van zuivel de laatste jaren van “de Witte Motor” is veranderd in “de Witte Sloper” is het weer tijd om heel Nederland aan de zuivel te dwingen.
Inhoud van dit artikel
- Campina spant topsporters voor haar karretje.
- Is melk als voedingsmiddel onmisbaar?
- Is melk goed voor de botten?
- Komt botontkalking door gebrek aan calcium?
- Is het suppleren van calcium nodig?
- Je bent niet wat je eet maar…..
- Topsporters merken verschil bij zuivelvrij!
- Waarom zijn melkproducten ongezond?
- Wat is lactose intolerantie?
- Wat is koemelkallergie?
- Wat zijn Exorfines?
- Mijn conclusie over zuivel en Campina:
Campina spant topsporters voor haar karretje.
Campina zet hoog in door de samenwerking aan te gaan met NOC*NSF en succesvolle en populaire topsporters zoals Epke Zonderland en Dafne Schippers in te lijven als “ambassadeur”.
Hun taak wordt het promoten van zuivel als belangrijk onderdeel van gezonde basisvoeding. Daarnaast wordt uiteraard ook geprobeerd zuivel als cruciaal onderdeel van sportvoeding te positioneren met de leus “Sterk met Campina”, de opvolger van “Melk, De Witte Motor”.
De kracht van zuivel zou een grote bijdrage zijn aan de inname van onmisbare stoffen als proteïne, calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
Is melk als voedingsmiddel onmisbaar?
Het klopt inderdaad dat deze stoffen onmisbaar zijn, maar dat wil zeker niet zeggen dat melk als voedingsmiddel onmisbaar is. Deze stoffen kunnen namelijk uit allerlei andere voedingsmiddelen gehaald worden.
Eiwit kun je uit vele andere eiwitbronnen halen zoals vlees, vis, ei, noten, zaden en peulvruchten. B2 zit ook in vlees, groente, fruit en granen. B12 zit ook in vlees, vis en ei.
Is melk goed voor de botten?
De zuivelindustrie heeft zuivel altijd gepromoot als zijnde essentieel voor goede botten. Ook dit is achterhaald. Alleen calcium is niet voldoende om goede botten te behouden, want ook mineralen zoals magnesium, borium en silicium zijn van belang. Daarnaast zijn een goede darmwerking, voldoende aanmaak van geslachtshormonen, voldoende vitamine D en K cruciaal voor een goede botsterkte. En dan is alleen botaanmaak als botten onder druk staan door voldoende te bewegen.
Komt botontkalking door gebrek aan calcium?
De botontkalking na de overgang heeft niet zozeer iets met calcium te maken, maar een veranderde hormoonhuishouding, minder beweging en verminderde vitamine D aanmaak.
Calcium is dus slechts een van de factoren en hoeft ook nog eens niet per se uit zuivel gehaald te worden. Groenten, noten en peulvruchten zijn ook prima bronnen, weer een extra reden om deze voedingsbronnen vaker te kiezen.
Is het suppleren van calcium nodig?
Suppletie behoort ook tot de opties, maar neem zeker niet teveel. Zeker na de overgang kan teveel calcium schadelijk zijn wanneer dit niet in de botten terecht komt maar elders in het lichaam (bijvoorbeeld aderverkalking 1). Suppleer calcium dus altijd in overleg met een deskundige.
Je bent niet wat je eet maar…..
Zuivel wordt dus vooral gepromoot in de nieuwe Campina campagne vanwege de stoffen die het bevat, maar dit is veel te kort door de bocht. Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert, opneemt, uitscheidt en verdraagt.
Als je een voedingsmiddel niet goed verteert of verdraagt dan is het geen goede keuze voor je, ongeacht welke geweldige stoffen er wel niet in zouden zitten.
Topsporters merken verschil bij zuivelvrij!
Bij het begeleiden van atleten heb ik zo vaak gezien dat ik juist zuivel moest afraden vanwege deze reden. Populair in de krachtsport zijn zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en magere kaassoorten vanwege het hoge eiwitgehalte. Complete bakken kwark van 500ml worden dan dagelijks achterover geslagen in de hoop dat het spiergroei bevordert.
Meerdere atleten die dit deden hadden last van puisten op de rug en borst, soms luchtwegproblemen, zelfs moeite met concentratie en vermoeidheidsklachten. Na eliminatie van zuivel bleek dit te verdwijnen.
Waarom zijn melkproducten ongezond?
Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk. Hieronder zal ik de drie problemen uitwerken:
- Lactose intolerantie
- Koemelkallergie
- Exorfines
Wat is lactose intolerantie?
Als je lactose-intolerantie hebt dan kun je de melksuiker lactose niet goed verteren, omdat de darmwand te weinig van het enzym lactase kan aanmaken om een goede vertering mogelijk te maken. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd.
Doordat de vertering niet goed gaat wordt lactose niet goed opgenomen en dit wordt lactose-maladsorptie genoemd. Dit probleem ontstaat vaak niet als baby, maar meestal na de zuigelingenperiode. Buikpijn, kramp, misselijkheid, winderigheid en diarree kunnen het gevolg zijn.
Hoe heftig de klachten zijn en hoeveel lactose je moet binnen krijgen voordat klachten ontstaan is afhankelijk van de hoeveelheid lactase die het lichaam kan aanmaken. In gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark is een deel van de lactose door bacteriën omgezet in melkzuur. Lactose is één van de FODMAPs.
Wat is koemelkallergie?
Bij koemelkallergie is er een allergische reactie op het melkeiwit caseïne. Dit komt bij kinderen relatief vaak voor (3% van de bevolking) en op latere leeftijd verdwijnt de allergie vaak (0,1- 0,5% van de volwassenen houdt klachten).
Symptomen van koemelkallergie zijn huidklachten, maag- en darmklachten en luchtwegklachten. Koemelkallergie geeft bij kleine hoeveelheden eiwit al klachten terwijl bij lactose-intolerantie kleine hoeveelheden lactose soms nog geen klachten geven (afhankelijk van de hoeveelheid lactase die de darm aan kan maken).
Wat zijn Exorfines?
Exorfines zijn stoffen (eiwitten) in voeding met een morfine-achtige werking. Melkproducten bevatten deze stoffen, die in dit geval casomorfines genoemd worden. Anders bekende voedingsbronnen die exorfines bevatten zijn glutenhoudende producten (glutenexorfine), sojaproducten (sojamorfine) en spinazie (rubiscolin). Deze exorfines kunnen in het lichaam afgebroken worden door een enzym (DPP4-enzym).
Als er echter teveel exorfines binnenkomen wat vrij logisch is in een Nederlands voedingspatroon vol gluten en zuivel, en daarnaast de werking van het DPP4-enzym verslechterd is door een slechte darmwerking dan kan de belasting van exorfines te hoog zijn.
Als je hier gevoelig voor bent, dan kan dit resulteren in een verslechterde werking van het immuunsysteem, een verhoogde ontstekingsgevoeligheid dat voor een heel scala aan klachten kan zorgen en verstoringen in de hersenen (ADHD, ADD, schizofrenie, psychose 2,3,4,5,6).
Recent is duidelijk geworden dat niet iedere koe dezelfde melk geeft. Zo is er A1- melk en A2 melk. Het melkeiwit caseine is bij deze twee melksoorten net even anders. Zo heeft de caseïne van A1 melk een exorfine werking en de caseïne in A2 melk niet. Guernsey en Jersey koeien produceren A2 melk. Ook geiten- en schapenmelk bevatten bètacaseïne type A2.
Mijn conclusie over zuivel en Campina:
Al met al ben ik niet blij met de Campina topsportpropaganda. Het complete verhaal wordt niet verteld en veel niet-bewuste sporters zullen gestimuleerd worden grote hoeveelheden zuivelproducten gaan consumeren met alle gevolgen van dien.
Ralph Moorman
- Bolland MJ et al. Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial. BMJ. 2008 Feb 2;336(7638):262-6. doi: 10.1136/bmj.39440.525752.BE. Epub 2008 Jan 15.
- Jianqin S et al. Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutr J. 2016 Apr 2;15:35. doi: 10.1186/s12937-016-0147-z.
- Ho S, Woodford K. Comparative effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study. Eur J Clin Nutr. 2014 Sep;68(9):994-1000. doi: 10.1038/ejcn.2014.127. Epub 2014 Jul 2.
- Crowley ET et al. Does milk cause constipation? A crossover dietary trial. 2013 Jan 22;5(1):253-66. doi: 10.3390/nu5010253.
- Kamiński S, Cieslińska A, Kostyra E. Polymorphism of bovine beta-casein and its potential effect on human health. J Appl Genet. 2007;48(3):189-98.
- A J Allison and A J Clarke. Further research for consideration in ‘the A2 milk case’ European Journal of Clinical Nutrition (2006) 60, 921–924. doi:10.1038/sj.ejcn.1602276; published online 28 September 2005
En over een jaar blijkt weer precies het tegenovergestelde.
Ik heb heel mijn leven melkproducten gebruikt en inmiddels 90,jaar geworden, hoezo melk ongezond
Dat is het patiënt perspectief. Zegt totaal niks over de kwaliteit of werking van een product. Je zou precies het zelfde kunnen zeggen met roken. “ik heb heel mijn leven gerookt en inmiddels 90, jaar geworden, hoezo roken ongezond”.
Hij zegt ook niet dat het voor iedereen ongezond is.
Als u geen zuivelproducten had gebruikt was u waarschijnlijk al 100 geweest.
Lijkt me sterk. Een jaar is nu eenmall een jaar
Ik was zo mager als een anorexiapatient. Had al meer volle yoghurt, slagroom niks hielp!!! Nu ben ik al 2jr gestopt met zuivel en over op rood en blauw groente/fruit. Binnen een half jaar was ik 12 kilo áángekomen en ben nu nog steefs goed op gewicht, 56 à58. Veel beter dus ipv 42 kilo.
Dat.is dus onzin die zuivel. En mij moeder is groot geworden met melk van de geit bij hun thuis en zij heeft al jaren bot ontkalking. Onzin dus!!
Vroeger (1962-1975) heel veel volle melk gedronken (ben van 1956). Toen vaak sloom en op sportgebied niet vooruit te branden. Na stoppen met veel melk drinken zienderogen veel actiever geworden. Heeft mijn sportambities volledig ondermijnd.
Toen was de slogan Melk moet… Voor mij nooit meer. Karnemelk is een prima alternatief.
@Rijnsburgstraat 9 Amsterdam
Dat is het patiënt perspectief. Zegt totaal niks over de kwaliteit of werking van een product. Je zou precies het zelfde kunnen zeggen met roken. “Ik heb heel mijn leven gerookt en inmiddels 90,jaar geworden, hoezo roken ongezond”.
@Piet van Heijster – natuurlijk, verkeerd geplakt
19 dagen geleden zuivel voor 100% geschrapt. Mijn psoriasis/eczeem plekken zijn aan het verdwijnen, super blij!
Dus koemelkallergie/intolerantie. En de andere melksoorten, die bevatten toch ook lactose en caseïnes? Onlangs las ik dat melk in de fabriek uit elkaar gehaald wordt (ik meen vetten, lactoses, eiwitten) en volgens diverse programma’s in elkaar gezet Dat is vergelijkbaar met de sinaasappelsap die elders geteeld en ingedikt wordt, verscheept en hier met water aangelengd wordt en ongetwijfeld er nog wat aan toegevoegd krijgen. Gaandeweg raakt het wat van de voedingswaarde kwijt.
Zit er in kwark en yoghurt nog wel lactose dan? Wat kan melkzuur met je doen?
En hoe denk je dan over bio geiten yoghurt? Kan dit nog klachten geven?
Jazeker. En ook caseïne als is er verschil in A1 en A2 caseïne.
Drink rauwe geitenmelk/paardenmelk en dan praten we verder. De gewone melk in de winkel is bestraald en verhit en zo zijn de goede bacteriën eruit. Mensen met melkallergie even laten ontgiften en dan terug de echte rauwe melk en geen problemen meer. Dit zegt al genoeg dus stop aub. met de gezonde natuurlijke rauwe melk en de gewone bestraalde verhitte melk op één stapel te gooien want dit is dag en nacht verschil. Zoek eens via google ‘ dr mercola raw milk ‘ en lees en luister je eens in want er is meer over ‘echte’ melk te vertellen….
Wat zijn goede (betaalbare) alternatieven voor melk (gezin van 5) We gebruiken nu sojamelk, daar zitten weer andere nadelen aan.
Een goedkoop alternatief is water… Eet volgens de Hormoonfactor, dan krijg je veel voedingsstoffen binnen.
M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl
Beste Ralph,
Ik lees je stukken met veel interesse. Het roept echter ook vragen op. Mijn man is Triatleet en doet ook de long distance afstanden. Dat betekent dus lange trainingen. De top van de triatleten bestaat uit lange, magere mannen. Hoe past dit in het hormoonverhaal? Vraag 2: De meeste triatleten gebruiken zuivelproducten voor spierherstel en zit dus volop verwerkt in de voeding. We zijn erg benieuwd naar jouw visie hierop.
Verder wat mijzelf betreft: mijn hele leven sporten, vechten tegen overgewicht en nu in de overgang. Dus je begrijpt mijn interesse in jouw verhaal.
Met hartelijke groet,
Jolanda en Peter de Jong
Hallo Ralph, Ik ben nu 50 jaar en gebruik al 25 jaar geen zuivel(geen koe-/geite- en sojamelk) omdat ik dit niet verteerde.Ik kom uit een gezin met 7 kinderen. Mijn moeder was een boerendochter. Melk hoorde in haar/ons voedingspatroon.Vanaf mijn puberteit tot begin twintiger jaren heb ik altijd last gehad van ontstoken keelamandelen.Totdat ik in contact kwam met natuurgeneeskundige therapeuten.Langzaam gestopt met alle zuivelproducten en ook met witte suiker(ik had hypoglycaemie).Geen ontstoken amandelen meer gehad en kreeg meer energie.Twee zwangerschappen goed doorlopen met gezonde jongens van 8.5 en 10 pond Ik heb ze beiden bijna een jaar borstvoeding gegeven zonder… Lees verder »
als alternatief neem ik amandel of rijstmelk bij mn havermout en blauwe bessen als ontbijt.is dit goed?
mvg filip
Hoeveel calcium heeft een gemiddelde volwassene nodig volgens jou?
En hoe kom je aan die hoeveelheid als je geen zuivel gebruikt? Ik heb het via de Eetmeter van het Voedingscentrum geprobeerd maar dan moet je echt wel HEEL veel groente eten wil je voldoende calcium (volgens Voedingscentrum) binnen krijgen!
hoe kan je bij die app zien hoeveel calcium enz je binnenkrijgt??
Heel overzichtelijk! En duidelijk! Dit zou iedereen moeten lezen!
Heel duidelijk!
Kijk eens de documentaire What the Health op Netflix. Ik denk dat jullie alles hierboven direct negeren.