zuivel

Zuivel gezond?

Is zuivel goed of slecht voor de gezondheid van de mens? 

Wat is zuivel?

Zuivel is een productgroep waar melk onder valt en alles wat je van melk kunt maken: kaas, kwark, yoghurt, boter, zuivelspread, en allerlei yoghurtdrankjes zijn bekende voorbeelden..

Wat zit er in zuivel?

Zuivelproducten zijn een bron van eiwitten, vetten, vetoplosbare vitaminen en mineralen waar calcium er het meeste uitspringt.

Welke zuivel is het meest gezond?

Of een voedingsbron gezond voor je is hangt niet alleen af van de voedingswaarde en de hoeveelheid calorieën, macro- en micronutriënten die er in zitten, maar ook of dit voedingsmiddel wel bij jou past en of jouw lijf het goed verwerkt. Als je een voedingsmiddel niet goed verteert of verdraagt dan is het geen goede keuze voor je, ongeacht welke geweldige stoffen er wel niet in zouden zitten.

Welke zuivel het gezondst is hangt af van je totale voedingspatroon, je doelstellingen en of het bij je past.

Zo is kwark bijvoorbeeld eiwitrijker dan yoghurt. De eiwitten bestaan vooral uit caseine en het is maar de vraag of je deze optimaal verdraagt. Zo bestaat er koemelkallergie en zijn er ook andere redenen waarom dit klachten geeft. Zo kan het interessant zijn als (kracht-)sporter om wat meer kwark te eten, maar wanneer je er puisten van krijgt of luchtwegproblemen kun je beter voor een andere eiwitbron kiezen. Melk bevat meer van de melksuiker lactose dan karnemelk. Voor iemand die lactose niet optimaal verteert kan karnemelk dan een betere optie zijn. Zoals je ziet is het lastig om een algemene uitspraak te doen.

Het imago van zuivel

Het imago van zuivel wisselt de laatste jaren nogal en afhankelijk van de stroming die spreekt. Zo is er een groep die nog in het verlengde spreekt van “de Witte Motor”-achtige campagnes ooit opgezet zijn door overheid en industrie en een andere groep die totaal het tegenovergestelde predikt en het “de Witte Sloper” noemt.

Voorbeeld van Campina vs topsporters

Campina zet hoog in door de samenwerking aan te gaan met NOC*NSF en succesvolle en populaire topsporters in te lijven als “ambassadeur”.

Hun taak wordt het promoten van zuivel als belangrijk onderdeel van gezonde basisvoeding. Daarnaast wordt uiteraard ook geprobeerd zuivel als cruciaal onderdeel van sportvoeding te positioneren met de leus “Sterk met Campina”, de opvolger van “Melk, De Witte Motor”.

De kracht van zuivel zou een grote bijdrage zijn aan de inname van onmisbare stoffen als proteïne, calcium, vitamine B2 en vitamine B12.

Al met al ben ik niet blij met de Campina topsportpropaganda. Het complete verhaal wordt niet verteld en veel niet-bewuste sporters zullen gestimuleerd worden grote hoeveelheden zuivelproducten gaan consumeren met alle gevolgen van dien wanneer het niet bij hun past.

Is zuivel als voedingsmiddel onmisbaar?

Het klopt inderdaad dat de stoffen proteïne, calcium, vitamine B2 en vitamine B12 onmisbaar zijn, maar dat wil zeker niet zeggen dat zuivel als voedingsmiddel onmisbaar is. Deze stoffen kunnen namelijk uit allerlei andere voedingsmiddelen gehaald worden.

Eiwit kun je uit vele andere eiwitbronnen halen zoals vlees, vis, ei, noten, zaden en peulvruchten. B2 zit ook in vlees, groente, fruit en granen. B12 zit ook in vlees, vis en ei.

Als je tot de (zeker niet kleine) groep behoort die lactose niet goed kan verteren en/of overgevoelig voor caseïne is dan is dit een veel beter idee dan voor zuivel te kiezen.

Is zuivel goed voor de botten?

De zuivelindustrie heeft zuivel altijd gepromoot als zijnde essentieel voor goede botten. Ook dit is achterhaald.

  1. Alleen calcium is niet voldoende om goede botten te behouden, want ook mineralen zoals magnesium, borium en silicium zijn van belang.
  2. Daarnaast zijn een goede darmwerking, voldoende aanmaak van geslachtshormonen (eierstokken, teelballen), voldoende vitamine D en K cruciaal voor een goede botsterkte.
  3. En dan is alleen botaanmaak als botten onder druk staan door voldoende te bewegen.

Komt botontkalking door gebrek aan calcium?

De botontkalking na de overgang heeft niet zozeer iets met calcium te maken, maar met een veranderde hormoonhuishouding, vaak in combinatie met minder beweging en verminderde vitamine D aanmaak.

Calcium is dus slechts een van de factoren en hoeft ook nog eens niet per se uit zuivel gehaald te worden. Groenten, noten en peulvruchten zijn ook prima bronnen, weer een extra reden om deze voedingsbronnen vaker te kiezen.

Is het suppleren van calcium nodig?

Suppletie behoort ook tot de opties, maar neem zeker niet teveel. Zeker na de overgang kan teveel calcium schadelijk zijn wanneer dit niet in de botten terecht komt maar elders in het lichaam, bijvoorbeeld aderverkalking (1). Suppleer calcium dus altijd in overleg met een deskundige.

Topsporters en zuivelvrij…

Populair in de krachtsport zijn zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en magere kaassoorten vanwege het hoge eiwitgehalte. Complete bakken kwark van 500ml worden dan dagelijks achterover geslagen in de hoop dat het spiergroei bevordert.

Meerdere atleten die dit deden hadden last van puisten op de rug en borst, soms luchtwegproblemen, zelfs moeite met concentratie en vermoeidheidsklachten. Na eliminatie van zuivel bleken de klachten te verdwijnen.

Waarom zuivelvrij eten?

Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk. Meer hierover:

  1. Lactose intolerantie
  2. Koemelkallergie
  3. Exorfinen

Recent is duidelijk geworden dat niet iedere koe dezelfde melk geeft. Zo is er A1- melk en A2 melk. Het melkeiwit caseïne is bij deze twee melksoorten net even anders. Zo heeft de caseïne van A1 melk een exorfine werking en de caseïne in A2 melk niet. Guernsey en Jersey koeien produceren A2 melk. Ook geiten- en schapenmelk bevatten bètacaseïne type A2.

Ir. Ralph Moorman

(23stemmen, gemiddeld: 4,13 van de 5)

Loading...

27
Reageer op dit artikel

avatar
20 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
HuubTonnyMarc OIngeHaris Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Henk
Gast
Henk

En over een jaar blijkt weer precies het tegenovergestelde.

Piet van Heijster
Gast
Piet van Heijster

Ik heb heel mijn leven melkproducten gebruikt en inmiddels 90,jaar geworden, hoezo melk ongezond

Joris Brand
Gast
Joris Brand

Dat is het patiënt perspectief. Zegt totaal niks over de kwaliteit of werking van een product. Je zou precies het zelfde kunnen zeggen met roken. “ik heb heel mijn leven gerookt en inmiddels 90, jaar geworden, hoezo roken ongezond”.

Stella
Gast
Stella

Hij zegt ook niet dat het voor iedereen ongezond is.

Haye
Gast
Haye

Als u geen zuivelproducten had gebruikt was u waarschijnlijk al 100 geweest.

Peter
Gast
Peter

Lijkt me sterk. Een jaar is nu eenmall een jaar

tarja
Gast
tarja

Ik was zo mager als een anorexiapatient. Had al meer volle yoghurt, slagroom niks hielp!!! Nu ben ik al 2jr gestopt met zuivel en over op rood en blauw groente/fruit. Binnen een half jaar was ik 12 kilo áángekomen en ben nu nog steefs goed op gewicht, 56 à58. Veel beter dus ipv 42 kilo.
Dat.is dus onzin die zuivel. En mij moeder is groot geworden met melk van de geit bij hun thuis en zij heeft al jaren bot ontkalking. Onzin dus!!

Siebren
Gast
Siebren

Vroeger (1962-1975) heel veel volle melk gedronken (ben van 1956). Toen vaak sloom en op sportgebied niet vooruit te branden. Na stoppen met veel melk drinken zienderogen veel actiever geworden. Heeft mijn sportambities volledig ondermijnd.
Toen was de slogan Melk moet… Voor mij nooit meer. Karnemelk is een prima alternatief.

Joris Brand
Gast
Joris Brand

@Rijnsburgstraat 9 Amsterdam
Dat is het patiënt perspectief. Zegt totaal niks over de kwaliteit of werking van een product. Je zou precies het zelfde kunnen zeggen met roken. “Ik heb heel mijn leven gerookt en inmiddels 90,jaar geworden, hoezo roken ongezond”.

Joris Brand
Gast
Joris Brand

@Piet van Heijster – natuurlijk, verkeerd geplakt

Arjenne van Sitter
Gast
Arjenne van Sitter

19 dagen geleden zuivel voor 100% geschrapt. Mijn psoriasis/eczeem plekken zijn aan het verdwijnen, super blij!

Stella
Gast
Stella

Dus koemelkallergie/intolerantie. En de andere melksoorten, die bevatten toch ook lactose en caseïnes? Onlangs las ik dat melk in de fabriek uit elkaar gehaald wordt (ik meen vetten, lactoses, eiwitten) en volgens diverse programma’s in elkaar gezet Dat is vergelijkbaar met de sinaasappelsap die elders geteeld en ingedikt wordt, verscheept en hier met water aangelengd wordt en ongetwijfeld er nog wat aan toegevoegd krijgen. Gaandeweg raakt het wat van de voedingswaarde kwijt.

Charissa
Gast
Charissa

Zit er in kwark en yoghurt nog wel lactose dan? Wat kan melkzuur met je doen?

En hoe denk je dan over bio geiten yoghurt? Kan dit nog klachten geven?

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Jazeker. En ook caseïne als is er verschil in A1 en A2 caseïne.

Kevin z.
Gast
Kevin z.

Drink rauwe geitenmelk/paardenmelk en dan praten we verder. De gewone melk in de winkel is bestraald en verhit en zo zijn de goede bacteriën eruit. Mensen met melkallergie even laten ontgiften en dan terug de echte rauwe melk en geen problemen meer. Dit zegt al genoeg dus stop aub. met de gezonde natuurlijke rauwe melk en de gewone bestraalde verhitte melk op één stapel te gooien want dit is dag en nacht verschil. Zoek eens via google ‘ dr mercola raw milk ‘ en lees en luister je eens in want er is meer over ‘echte’ melk te vertellen….

Bieke The-Quick
Gast

Wat zijn goede (betaalbare) alternatieven voor melk (gezin van 5) We gebruiken nu sojamelk, daar zitten weer andere nadelen aan.

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Een goedkoop alternatief is water… Eet volgens de Hormoonfactor, dan krijg je veel voedingsstoffen binnen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jolanda
Gast
Jolanda

Beste Ralph,
Ik lees je stukken met veel interesse. Het roept echter ook vragen op. Mijn man is Triatleet en doet ook de long distance afstanden. Dat betekent dus lange trainingen. De top van de triatleten bestaat uit lange, magere mannen. Hoe past dit in het hormoonverhaal? Vraag 2: De meeste triatleten gebruiken zuivelproducten voor spierherstel en zit dus volop verwerkt in de voeding. We zijn erg benieuwd naar jouw visie hierop.
Verder wat mijzelf betreft: mijn hele leven sporten, vechten tegen overgewicht en nu in de overgang. Dus je begrijpt mijn interesse in jouw verhaal.
Met hartelijke groet,
Jolanda en Peter de Jong

Minke
Gast
Minke

Hallo Ralph, Ik ben nu 50 jaar en gebruik al 25 jaar geen zuivel(geen koe-/geite- en sojamelk) omdat ik dit niet verteerde.Ik kom uit een gezin met 7 kinderen. Mijn moeder was een boerendochter. Melk hoorde in haar/ons voedingspatroon.Vanaf mijn puberteit tot begin twintiger jaren heb ik altijd last gehad van ontstoken keelamandelen.Totdat ik in contact kwam met natuurgeneeskundige therapeuten.Langzaam gestopt met alle zuivelproducten en ook met witte suiker(ik had hypoglycaemie).Geen ontstoken amandelen meer gehad en kreeg meer energie.Twee zwangerschappen goed doorlopen met gezonde jongens van 8.5 en 10 pond Ik heb ze beiden bijna een jaar borstvoeding gegeven zonder… Lees verder »

filip
Gast
filip

als alternatief neem ik amandel of rijstmelk bij mn havermout en blauwe bessen als ontbijt.is dit goed?

mvg filip

Jessica
Gast
Jessica

Hoeveel calcium heeft een gemiddelde volwassene nodig volgens jou?

En hoe kom je aan die hoeveelheid als je geen zuivel gebruikt? Ik heb het via de Eetmeter van het Voedingscentrum geprobeerd maar dan moet je echt wel HEEL veel groente eten wil je voldoende calcium (volgens Voedingscentrum) binnen krijgen!

Haris
Gast
Haris

hoe kan je bij die app zien hoeveel calcium enz je binnenkrijgt??

Inge
Gast
Inge

Heel overzichtelijk! En duidelijk! Dit zou iedereen moeten lezen!

Inge
Gast
Inge

Heel duidelijk!

Marc O
Gast
Marc O

Kijk eens de documentaire What the Health op Netflix. Ik denk dat jullie alles hierboven direct negeren.

Tonny
Gast
Tonny

Ir. Ralph Moorman en iedereen die denkt dat melk ongezond is zou ik willen uitnodigen voor de lezing op 10 en 11 april aanstaande. Thema-avond ” Rauwmelkse producten in een nieuw daglicht” door Prof. Dr. Ton Baars Wekelijks mogen wij een honderd tal klanten verwelkomen die enorm veel baat hebben bij Rauwmelkse gefermenteerde zuivel. Zie voor meer informatie http://www.rawmilkcompany.nl zie onder tab NIEUWS.

Huub
Gast
Huub

Goed artikel. Altijd al gedacht: koeienmelk is gemaakt voor kalveren, niet voor mensen.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox