lh hormoon

LH hormoon

De drie meest gestelde vragen over het LH hormoon worden hier beantwoord.

Wat is LH?

LH is het luteïniserend hormoon dat gemaakt wordt in de hypofyse (in de hersenen) onder invloed van het hypothalamus hormoon GNRH.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zet de eisprong in gang.
  • Zorgt dat de Graafse follikel verandert in wat men noemt ‘het Gele Lichaam’ (Corpus Luteum) in de eierstokken. Het Gele Lichaam functioneert vervolgens als een hormoonklier na de eisprong en maakt progesteron en oestrogeen aan. Ook tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap heeft het gele lichaam een belangrijke rol in de hormoonaanmaak maar wordt dan gestimuleerd door het HCG hormoon.
  • Zet ook de cellen aan de binnenkant van de eierstokken aan tot het maken van mannelijk hormoon (testosteron).

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Zo gauw een eicel bevrucht wordt nestelt deze zich in in het baarmoederslijmvlies. Op de plaats van innesteling worden vervolgens nieuwe cellen gevormd die eigenlijk het begin vormen van wat later de placenta heet. In de eerste drie maanden van de zwangerschap maken deze cellen het zwangerschapshormoon HCG aan. HCG lijkt erg op LH en zal er voor zorgen dat het gele lichaam in stand blijft. Het placentahormoon HCG neemt het werk dus over van het hypofysehormoon LH. Tijdens de zwangerschap is de LH dus laag. Naar mate de zwangerschap vordert zal ook steeds meer prolactine (oa melkproductie) en oxyticine (weeen, toeschietreflex moedermelk) aangemaakt worden.

Wat is de juiste LH waarde?

Als je de LH waarde meet in het bloed kan de arts deze pas interpreteren wanneer je weet in welke fase van de cyclus er gemeten is en of er sprake is van menopauze, zwangerschap of andere invloeden zoals het gebruik van anti-conceptie. LH heeft tijdens de vruchtbare jaren een piek vlak voor de eisprong (ovulatie) rond dag 14.

Onderzoek in het bloed bij vrouwenWaardeEenheid
Volwassen, voor en na eisprong1,0-8U/l
Volwassen, rondom eisprong3,0-15U/l
Volwassen, na de overgang30-150U/l

Ir. Ralph Moorman

(3stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carlijn
Carlijn
2 jaren geleden

Hallo,

Wat betekend het als je LH waarde lager is? ( bij mij nu 0,5) heeft gebruik van anticonceptie hier mee temaken? Ik kan hier weinig tot niks over vinden op internet helaas alleen telkens stukken i.cm. Fsh waarde maar die waarde is goed.

Groeten Carlijn

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Carlijn
2 jaren geleden

Het ligt eraan waarin de cyclus dit bekeken is. De pil heeft hier zeker invloed op.

Linny
Linny
3 maanden geleden

Hallo,

Op dag 9 van mijn cyclus waren de waardes:

LH 5.8
FSH 4.7
oestradiol 0,5
progesteron 0.2

is dit voldoende voor een perimenopauze?

gr. Linny

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Linny
2 maanden geleden

Stonden de referentiewaarden er niet bij? Daaraan kun je zien of de waardes bij de perimenopauze horen. Heeft de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, hier niets over gezegd?

Anoniem
Anoniem
1 maand geleden

Ik heb net een miskraam gehad ( 2 weken geleden). Nu deed ik net een ovulatietest en het test streepje is licht. Wil dit zeggen dat het de goeie kant op gaat met mijn cyclus? Of is LH altijd aanwezig in het lichaam?

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us