LH hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

lh hormoon

Bekijk hieronder de afbeelding van het hormoonniveau gedurende de cyclus van het LH hormoon en het FSH hormoon.

Wat is het LH hormoon?

LH is het luteïniserend hormoon of lutropine (lichaamseigen hormoon) en wordt gemaakt in de hypofyse (in de hersenen) onder invloed van het hypothalamus hormoon GNRH. LH werkt nauw samen in de vrouwelijke cyclus met een ander hypofyse hormoon, namelijk FSH of ‘follicle stimulating hormone’.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zet de eisprong in gang.
  • Zorgt dat de Graafse follikel verandert in wat men noemt ‘het Gele Lichaam’ (Corpus Luteum, het carotenoïde luteine is geel van kleur) in de eierstokken. Het Gele Lichaam functioneert vervolgens als een hormoonklier na de eisprong en maakt progesteron en oestrogeen aan. Ook tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap heeft het gele lichaam een belangrijke rol in de hormoonaanmaak maar wordt dan gestimuleerd door het HCG hormoon.
  • Zet ook de cellen aan de binnenkant van de eierstokken aan tot het maken van mannelijk hormoon (testosteron).
  • Bij mannen wordt de testosteron aanmaak in de testikel of teelbal gestimuleerd.

Download online hormoontest

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Zo gauw een eicel bevrucht is nestelt deze zich in in het baarmoederslijmvlies. Op de plaats van innesteling vormen zich vervolgens nieuwe cellen die eigenlijk het begin vormen van wat later de placenta heet. In de eerste drie maanden van de zwangerschap maken deze cellen het zwangerschapshormoon HCG aan. HCG lijkt erg op LH en zal er voor zorgen dat het gele lichaam in stand blijft. Het placentahormoon HCG neemt het werk dus over van het hypofysehormoon LH. Tijdens de zwangerschap is de LH dus laag. Naar mate de zwangerschap vordert is er  ook steeds meer aanmaak van prolactine (onder andere melkproductie) en oxyticine (weeën, toeschietreflex moedermelk).

LH FSH hormoon niveau

Wat is de juiste LH waarde?

Als je de LH waarde test in het bloed kan de arts deze pas interpreteren wanneer je weet in welke fase van de cyclus er gemeten is en of er sprake is van menopauze, zwangerschap of andere invloeden zoals het gebruik van anti-conceptie. LH heeft tijdens de vruchtbare jaren een piek vlak voor de eisprong (ovulatie) rond dag 14.(1)

LH waarde tabel vrouw

LH hormoon waarde tabel

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vandaag heb ik bloed geprikt en mijn LH hormoon bleek 52 te zijn, referentiewaarden < 9, mijn FSH hormoon was 7,7 , referentiewaarden 0.3-6. Betekent dit dat ik vervroegd in de overgang ben of zijn dit normale waarden rondom de eisprong?

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Marlijn

Dat kunnen normale waarden zijn, rond de eisprong. Ik neem aan dat je deze waarden nog bespreekt met je behandelend arts. Die kent je dossier en kan deze waarden leggen naast eventuele klachten en eerdere onderzoeken.

Ik heb een LH waarde van 107, net voor de eisprong, ik ben 33 jaar. Lijkt me niet heel normaal?
Groetjes
H.

Rond de eisprong is LH altijd hoog. Of 107 hoog is, kan zo niet gezegd worden. Ik weet net in welke eenheid gemeten is en wat de referentiewaarden van het betreffende laboratorium zijn.

Ik heb net een miskraam gehad ( 2 weken geleden). Nu deed ik net een ovulatietest en het test streepje is licht. Wil dit zeggen dat het de goeie kant op gaat met mijn cyclus? Of is LH altijd aanwezig in het lichaam?

Hallo,

Op dag 9 van mijn cyclus waren de waardes:

LH 5.8
FSH 4.7
oestradiol 0,5
progesteron 0.2

is dit voldoende voor een perimenopauze?

gr. Linny

Stonden de referentiewaarden er niet bij? Daaraan kun je zien of de waardes bij de perimenopauze horen. Heeft de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, hier niets over gezegd?

Hallo,

Wat betekend het als je LH waarde lager is? ( bij mij nu 0,5) heeft gebruik van anticonceptie hier mee temaken? Ik kan hier weinig tot niks over vinden op internet helaas alleen telkens stukken i.cm. Fsh waarde maar die waarde is goed.

Groeten Carlijn

Het ligt eraan waarin de cyclus dit bekeken is. De pil heeft hier zeker invloed op.