dhea hormoon

DHEA hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

De 4 meest gestelde vragen over het DHEA hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het DHEA hormoon?

DHEA is een voorloper van onze geslachtshormonen en staat voor dehydroepiandrosterone. DHEA is een tegenhanger (antagonist) van cortisol.

Waar wordt DHEA gemaakt?

DHEA wordt vooral gemaakt in de bijnieren (bijnierschors) en geslachtsklieren.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Dient als bron voor de aanmaak van geslachtshormonen (zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen).
  • Verbetert het libido en de vruchtbaarheid van vrouwen.
  • Stimuleert geheugen en denkvermogen.
  • Kan depressieve gevoelens verminderen.
  • Helpt bij het tegengaan van osteoporose.
  • Kan een licht androgene (vermannelijkende) werking hebben.
  • Kan de hoeveelheid buikvet doen afnemen.

Wanneer kan je DHEA hormoon gebruiken?

DHEA wordt door (anti-verouderings-) artsen voorgeschreven bij een DHEA-tekort en symptomen zoals depressie, laag libido bij vrouwen, bij bijnieruitputting (burn-out, chronische stress), als verjongingshormoon, als versterker van het immuunsysteem, als cortisol verlager en als (zeer licht werkend) anabool hormoon.

Uiteraard wordt een lagere dosering gebruikt bij vrouwen, omdat het ook deels omgezet kan worden naar testosteron wat bij een teveel een androgene werking kan geven. De wetenschappelijke onderbouwing van het nut van de behandeling is echter nog vrij dun.(1)

Wat zijn symptomen van te weinig DHEA?

Wanneer je te weinig DHEA produceert door bijvoorbeeld ouder worden (ouderdom) of bijnieruitputting door chronische stress dan kan dit allerlei symptomen geven. De meest bekende symptomen zijn minder goed functioneren van het geheugen en de hersenen (minder scherp zijn en mentaal moe), meer vet op de buik vasthouden (abdominale vetverdeling) en depressieve (sombere) gevoelens.

Wat zijn symptomen van teveel DHEA?

Als er teveel DHEA wordt ingenomen als supplement of als het te hoog is vanwege een andere oorzaak zoals PCOS (poly cysteus ovarium syndroom) zullen vrouwen de meeste bijwerkingen ervaren. Dit komt omdat vrouwen veel minder mannelijke en andere androgene hormonen aanmaken dan mannen waardoor het effect beter merkbaar is van een verhoging. Voorbeelden van symptomen bij vrouwen met een te hoog gehalte in het bloed van DHEA zijn snorgroei, vette huid, acne en meer lichaamsbeharing.(2)

10 voordelen van dit superhormoon

De belangrijkste claims van anti-aging artsen over het DHEA hormoon staat uitgewerkt in een aparte blog: Houd je DHEA-spiegel op jeugdig peil. Stressreductie verhoogt DHEA-spiegel. Vanaf je veertigste kunnen DHEA-supplementen soms zinvol zijn…

Ps; DHEAS is een chemische verbinding en staat voor dehydroepiandrosteronsulfaat.

Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us