T3 hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

T3 hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het T3 hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het T3 hormoon?

T3 staat voor triiodothyronine (thyroid hormoon), wat beter bekend staat als actief schildklierhormoon.

Wat is vrije T3?

Om schildklierhormonen goed te laten werken is het van belang dat er voldoende T3 in de ‘vrije vorm’ door het bloed stroomt, wat wil zeggen dat het niet gebonden zit aan transporteiwit (thyroid binding globulin of TBG). Als er door een bepaalde reden teveel transporteiwitten voor T3 zijn, dan zal de vrije T3 daar lager door worden en dus de schildklierwerking verminderen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de invloed van oestrogeen. Oestrogeen kan de productie van TBG verhogen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van de anticonceptiepil met oestrogenen. Dit kan dus de schildklierwerking verminderen, omdat er minder schildklierhormonen in de vrije vorm zijn.

Wat is reserve T3?

Dit is een versie van T3 die wel affiniteit heeft voor de receptoren van T3, maar onwerkzaam is. Zo kunnen cellen in de lever , spieren en andere weefsels in het lichaam T4 omzetten in T3 maar ook in reverse T3. Dit gebeurt normaalgesproken in een bepaalde verhouding. Er zijn echter leefstijlgerelateerde situaties waarin er relatief teveel reverse T3 geproduceerd wordt ten opzichte van T3, wat tot symptomen van een trage schildklier kan leiden.

Voorbeelden hiervan zijn crash diëten, leververvetting, chronische stress en een overactief immuunsysteem (laaggradige ontsteking). Als dit heel lang aanhoudt kan het zijn dat het lichaam lange tijd teveel reverse T3 blijft aanmaken ook al is de oorzaak al weggenomen. Er zijn complementaire artsen die in die situatie een klein beetje T3 tijdelijk voorschrijven om de reverse T3 van de receptoren te verwijderen om het proces te versnellen. Dit is echter niet echt een mainstream methode en vooral bekend in USA (Wilson protocol).

Download online hormoontest

Waar wordt T3 hormoon gemaakt?

Schildklierhormoon wordt geproduceerd door de schildklier is T4 (thyroxine) en dit hormoon is inactief. Pas wanneer de lever en lichaamscellen T4 in T3 om zetten met hulp van het enzym deiodinase (jodium verwijderend) wordt het werkzaam in het lichaam.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Versnelt de stofwisseling
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur
  • Stimuleert de groei en ontwikkeling (verhogen groeihormoon)
  • Verhoogt de hartslag
  • Versnelt de spijsvertering
  • Verbetert het mentaal en emotionele welbevinden.

Wat is de link met afvallen?

Schildklierhormoon bepaalt voor een groot deel onze ruststofwisseling, wat wil zeggen de hoeveelheid energie die ons lichaam in rust verbruikt. Een hogere ruststofwisseling kan het afvallen iets makkelijker maken.

Toch speelt er veel meer bij medische schildklierproblemen in relatie tot gewicht. Zo ontstaat vaak een depressief gevoel bij een trage schildklier (werking schildklierhormoon te laag) waardoor er meer eetbuien ontstaan. Dit draagt aan overgewicht wanneer de schildklier te traag is. Bij een snelle schildklier kan diarree juist bijdragen aan extra gewichtsverlies.

Wat doet de arts bij een tekort aan schildklierhormonen?

De dokter schrijft schildklierhormonen voor wanneer er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt door het lichaam. Meestal is dit in de vorm van T4 en niet T3. Een combinatie-therapie van T4 en T3 bestaat ook, maar zal de arts of endocrinoloog niet snel toepassen.

Het suppleren van schildkliermedicijnen in de vorm van T3 is risicovol omdat T3 meteen actief is en wanneer je teveel zou toedienen dan zijn er onmiddellijk symptomen van een teveel (hyperthyreoidie) zoals hartkloppingen, zweten en een gejaagd gevoel.

Een ander nadeel van pillen met alleen T3 (cytomel) is dat het lichaam dit snel afbreekt waardoor er meerdere keren per dag tabletten geslikt moeten worden.(1)

Wat is een goede T3 waarde?

Een goede T3 normale waarde in het bloed is 1,2 – 3,4 nmol/l.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, mijn schildklier werkt te traag. Ik heb geen overgewicht. Ik heb wel last van koude handen en voeten, haaruitval wenkbrauwen, trage hartslag, vermoeidheid, slapeloosheid.
Wat kan ik op het gebied van leefstijl doen om dit te verbeteren?
Als supplement neem ik thyrotabs ( 1 /dag)

Hoi Ralph, hoeveel kcal verbrandt een gezond persoon gemiddeld eigenlijk tijdens de ruststofwisseling?

Bente