Wat zijn de symptomen van een candida infectie?

Auteur: Astrid te Winkel | Reacties:

Wat zijn de symptomen van een candida infectie

Candida komt zowel bij de man als vrouw voor op verschillende plekken. Waar kan je zo’n infectie aan herkennen en hoe kan je het behandelen?

Wat is candida?

Candida is een gistachtige schimmel. Het leeft bij vrijwel iedereen op de huid en in de mond, darmen en vagina.

Welke soorten candida zijn er?

Bij een gezonde bewoner, met een goede balans in gezonde darmbacteriën is er niets aan de hand. Meestal wordt er gepraat over de candida albicans maar er zijn meer soorten, bijvoorbeeld een glabrata of krusei. De vorm die geen klachten veroorzaakt is de Y-vorm. Echter de candida kan zich muteren in een ziekmakende M-vorm.

Wat doet candida?

De schimmels krijgen dan een overwicht op de bacteriën en verstoren de balans in het spijsverteringsstelsel of vagina. Er ontstaan dan schimmeldraden die zich hechten aan de slijmvlieslaag in de darmwand en kunnen deze zelfs ‘doorboren’, en zo komt de candida in de bloedbaan terecht. De candida wordt nu door de bloedbaan meegenomen het lichaam in met alle gevolgen van dien. Krijgen de schimmels zoals net beschreven het overwicht dan is er sprake van candidiasis.

Waar komt candida voor?

Schimmels voelen zich thuis op vochtrijke plaatsten; denk aan de mond en keel, vagina, slijmvliezen, blaas, longen. Ook wordt je gevoeliger voor andere schimmels, zoals zwemmerseczeem, kalknagels, vochtblaasjes op handen en voeten.

De lever en nieren worden overbelast omdat het overtollige toxische afvalstoffen van candida moet verwerken. Schimmels zetten in een zuurstofarme omgeving suikers en enkelvoudige koolhydraten (ook suikers) om in aceetaldehyden. Oftewel alcohol.  Zo ontstaat er een continu staat van lichte kater in je lichaam. De lever moet deze toxines verwerken maar dan moet hij wel optimaal functioneren, anders ontstaat er een opeenhoping van toxines.

Wat zijn de symptomen?

Je kan verschillende soorten klachten krijgen. Ik verdeel ze in 6 gebieden:

Spijsverteringsorganen (hier begint het mee): Vaak dagelijks een opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid, na een grote maaltijd snel moe/misselijk, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem, droge mond, witte blaasjes in de mond.

Geslachtsorganen: Steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies.

Energieniveau: Afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen, hoofdpijn en/of migraine, ’s morgens moe wakker worden.

Spieren en gewrichten: Pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.

Hormonaal systeem: Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel), vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, menstruatiestoornissen, verslechtering korte termijn geheugen, concentratieproblemen, gedeprimeerde gevoelens of juist toegenomen irritatie, verminderd libido.

Immuunsysteem (we hebben het hier over een gevorderde fase): Een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid, overgevoelig voor sterke geuren.

Download online hormoontest

Welke behandeling is geschikt?

Stop met het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten (koek, snoep, chips, brood, witte pasta, witte rijst), kijk uit met andere zoete voeding, drink geen alcohol, eet geen schimmelhoudende producten, geen gist, eet biologisch, vermijd de schadelijke e-nummers,  vochtig benauwd weer en schimmelachtige vochtige ruimtes.

Laat je adviseren door een therapeut voor het volgende:

  • Gebruik suppletie om de candida af te doden (caprylzuur, colloïdaal zilver, melaleuca/zwarte komijn, ADP Oregano)
  • Versterk je immuunsysteem door het nemen van voedingssupplementen
  • Versterk je darmflora door een goede pre en probiotica
  • Overweeg of de inname van medicatie anders kan, denk aan anticonceptie of de bekende pijnstillers als paracetamol, ibuprofen. Gebruik van maagzuurremmers en anders medicatie aanpassen? Overleg dit met uw arts!

Ondanks dat de aanpak tegen candida goed en uitgebreid is, blijft het bij sommige mensen een terugkerend probleem. Dit kan komen door terugval naar een ongezond voedingspatroon, maar het kan ook door parasieten komen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
26 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het aanraden van colloïdaal zilver ontkracht en verkracht daarmee heel het artikel. Want colloïdaal zilver is slecht voor de gezondheid.

@joshua; Colloidaal zilver namelijk argentyn 23 is het beste middel tegen alle virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Ik lees in het boek: Kanker Doorbraak van auteur Don Elsman dat candida de veroorzaker van kanker is. Candida leeft van niet zuurstofrijke omgeving en leeft van suiker. Teveel bewerkt voedsel en snoepgoed,etc bevat heel veel suiker. Candida hoort in bescheiden mate in je lichaam. net als een boom die paddestoelen heeft hebben wij mensen candida. Als de boom bijv. 100 jaar is en aan zijn latijn is gaat de boleet(paddestoelspore) groeien en sterft de boom.Als mensen sterven word het lichaam verteerd door die candida. de schrijver vertelt ook dat er vroeger voor en na de oorlog en waarschijnlijk ook… Lees verder »

Dr Gundry MD en lectines in verband met de darmen. Interviews te zien op youtube

Ik heb het idee dat mijn symptomen aardig overeenkomen, ik heb vermoedelijk ook last van candida op mijn geslachtsdeel. Ik heb alleen ook heel veel plasdrang. Kan dit ook door candida komen?

Beste Gerda, Ik herken mezelf volledig in bovenstaand artikel. Al 3 jaar loop ik met ernstige rugklachten die vooral in de loop van de nacht ontstaan, ter hoogte van mijn lever ongeveer. Per toeval Merkte ik een lactoseintolerantie op, maar ik denk dat er meer aan de hand is. Ik heb een dochtertje van 11 weken, waarmee we al vanaf week 3 tobben met spruw. Mijn vriend heeft soms last van schimmels en ik van vaginale schimmels. Mijn oudste dochtertje heeft regelmatig plekjes naast haar mond en geeft vaak buikpijn aan. Kan het zijn dat het gewoon in ons systeem… Lees verder »

Hallo Tamara,

Ik weet niet of een MLD-arts dit aanpakt. Anders kan een darmtherapeut misschien uitkomst bieden.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Ik kreeg laatst via de mail een voorbeeld menu van ralph en uitleg daarbij. Hij vertelt over het belang (voor hemzelf) om zilvervliesrijst of een ander soort koolhydraten toe te voegen bij een maaltijd omdat hij anders nooit vol raakt. Dat gevoel ken ik, maar heb altijd gedacht koolhydraten behoorlijk gemeden moesten worden binnen het hormoonbalansdieet. Heel verhelderend om te lezen dat je de koolhydraten vooral voldoende tegenwicht moet bieden met vetten bijvoorbeeld. Echter toch een vraagje. Ik zit met een zware candida infectie. Naast medicatie volg ik heel streng het hormoonbalansdieet, slik extra voedingssupplementen, knoflookpillen er nog bij, maar… Lees verder »

Beste Thies,

Ik zou met de zware candidainfectie naar een darmtherapeut gaan. Zo te lezen is je immuunsysteem, dat voor een groot deel in de darmen zit, actief en dat zorgt voor honger. Jouw probleem vereist een specifieke aanpak.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

ik kan hier ongelooflijk veel klachten uithalen , maar soms gaat het net ook beter , helaas maar meestal een weekje of 2 , en dan val ik terug op al deze klachten , maanden aan een stuk , ik kan op 1 dag 3 verschillende types ontlastingen hebben , als ik opsta dan heb ik meestal een 2 a 3 seconden een draaierig gevoel , sporten is een ramp , ik heb het gevoel dat ik meer afbouw dan opbouw aan conditie , last van naar tv of computerschermen kijken , sommige dagen is het net dat ik nergens… Lees verder »

Beste Guy,

In België zijn ook darmtherapeuten, ga daar eens heen.

Beste Gerda,
Even uit nieuwsgierigheid. Ben jij ook bekend met de Aspergillus Fumigatus schimmel? Deze moet ook uitgeroeid worden, net als candida.

Groet,
Yvette

Hallo Yvette,

Daar ben ik (nog) niet mee bekend. Ik heb de opleiding m.b.t. de darmen nog op de wensenlijst staan

Dat ben ik ook wel van plan als het niet werkt maar het moet wel vergoed worden.

Ik wil graag weten of om de Candida in de darm te bestrijden het dan noodzakelijk is om alle vier de benoemde supplementen te gebruiken of dat bijvoorbeeld één van de vier ook volstaat.

Beste Vera,

Als je zelf aan de gang gaat is het als eerste heel belangrijk dat je je voeding aanpast. De Hormoonfactor is een mooie methode. Verder kun je beginnen met één van de supplementen. Kijk wat dat doet. Mocht je er niet uitkomen, ga dan eens langs bij een darmtherapeut. Dat is een investering maar als je op eigen houtje allerlei supplementen gaat proberen kost het je ook geld…

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Nou dit is echt BIZAR! ik was gwoon ff wat aan het zoeken en kwan dit tegen. EN echt alles (bijna alles dan meschien 1/2 symtomen niet) gebeurt bij mij, en heb vooral deze maand dat ik ECHT MIERZOETE DINGEN MOET HEBBEN niets is zoet genoeg.meschien is dit dan eindelijk mijn kwaal waar ik last van heb, hoe kan je erachter komen of je deze baterie/virus hebt?

Beste Marion,

Je kunt op consult bij een darmtherapeut, bijvoorbeeld bij de schrijfster van het artikel hierboven.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Gerda, Hellevoetssluis is voor mij helaas te ver weg. Ik heb er echter moeite mee erachter te komen wie in de buurt bekwaam is en wie niet. Zou je mij kunnen adviseren waar ik regio Tilburg het beste heen kan gaan? Misschien heb je een collega/vriend uit je branche die jekunt aanraden in mij regio? Alvast bedankt!

Beste Erika, ik lees dit nu pas en weet niet of je al iemand gevonden hebt in regio Tilburg, maar ik heb zelf goede ervaringen met Natural health check in Waalwijk! Zij meet je door en kijkt waar je gevoelig voor bent en heeft daarvoor dieetadviezen en suplementen. Je kunt het vinden via internet, succes!

Beste loesje, ik woon zelf ook in Tilburg en heb al jaren last van candida. Ik heb vanalles geprobeerd maar lijk er maar niet vanaf te komen. Daarom zou ik graag als je zou willen wat meer informatie van je krijgen over Natural Health check in Waalwijk. Misschien kunnen we elkaar helpen met adviezen en tips.
Ik zie dat je bericht al van een jaar geleden is maar het is het proberen waard!

Groetjes Niccy

Beste Erika,

Ik kan diverse collega’s aanbevelen maar die zitten ook niet in de buurt. Zie https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2 bijvoorbeeld..

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste……..
Ik heb soms bij sociale activiteiten anaal vochtverlies wat olieachtig is en sterk ruikt.
Wat zou daar de reden van kunnen zijn?

Ik ben weer aardig in de war. Volgens vele sites maakt caprylzuur en colloidaal zilver je darmflora stuk. Het elimineert schimmels en bacterien, maar ook de goede. En dat is toch niet wat je wilt.

wat zijn zoete groeten?

goed verhaal. klopt ook als een bus. ik neem nu de candiplex als extra en merk nu pas dat er iets gaat verbeteren gelukkig. vole me prettiger en minder last van jeuk, bijna weg. nog 1 maandje kuren met de candiplex en dan hoop ik klachtenvrij te zijn. groetjes, irma