Wat zijn de symptomen van een candida infectie?

Auteur: Astrid te Winkel

Wat zijn de symptomen van een candida infectie

Candida komt zowel bij de man als vrouw voor op verschillende plekken. Waar kan je zo’n infectie aan herkennen en hoe kan je het behandelen?

Wat is candida?

Candida is een gistachtige schimmel. Het leeft bij vrijwel iedereen op de huid en in de mond, darmen en vagina.

Welke soorten candida zijn er?

Bij een gezonde bewoner, met een goede balans in gezonde darmbacteriën is er niets aan de hand. Meestal wordt er gepraat over de candida albicans maar er zijn meer soorten, bijvoorbeeld een glabrata of krusei. De vorm die geen klachten veroorzaakt is de Y-vorm. Echter de candida kan zich muteren in een ziekmakende M-vorm.

Wat doet candida?

De schimmels krijgen dan een overwicht op de bacteriën en verstoren de balans in het spijsverteringsstelsel of vagina. Er ontstaan dan schimmeldraden die zich hechten aan de slijmvlieslaag in de darmwand en kunnen deze zelfs ‘doorboren’, en zo komt de candida in de bloedbaan terecht. De candida wordt nu door de bloedbaan meegenomen het lichaam in met alle gevolgen van dien. Krijgen de schimmels zoals net beschreven het overwicht dan is er sprake van candidiasis.

Waar komt candida voor?

Schimmels voelen zich thuis op vochtrijke plaatsten; denk aan de mond en keel, vagina, slijmvliezen, blaas, longen. Ook wordt je gevoeliger voor andere schimmels, zoals zwemmerseczeem, kalknagels, vochtblaasjes op handen en voeten.

De lever en nieren worden overbelast omdat het overtollige toxische afvalstoffen van candida moet verwerken. Schimmels zetten in een zuurstofarme omgeving suikers en enkelvoudige koolhydraten (ook suikers) om in aceetaldehyden. Oftewel alcohol.  Zo ontstaat er een continu staat van lichte kater in je lichaam. De lever moet deze toxines verwerken maar dan moet hij wel optimaal functioneren, anders ontstaat er een opeenhoping van toxines.

Wat zijn de symptomen?

Je kan verschillende soorten klachten krijgen. Ik verdeel ze in 6 gebieden:

Spijsverteringsorganen (hier begint het mee): Vaak dagelijks een opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid, na een grote maaltijd snel moe/misselijk, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem, droge mond, witte blaasjes in de mond.

Geslachtsorganen: Steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies.

Energieniveau: Afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen, hoofdpijn en/of migraine, ’s morgens moe wakker worden.

Spieren en gewrichten: Pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.

Hormonaal systeem: Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel), vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, menstruatiestoornissen, verslechtering korte termijn geheugen, concentratieproblemen, gedeprimeerde gevoelens of juist toegenomen irritatie, verminderd libido.

Immuunsysteem (we hebben het hier over een gevorderde fase): Een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid, overgevoelig voor sterke geuren.

Download online hormoontest

Welke behandeling is geschikt?

Stop met het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten (koek, snoep, chips, brood, witte pasta, witte rijst), kijk uit met andere zoete voeding, drink geen alcohol, eet geen schimmelhoudende producten, geen gist, eet biologisch, vermijd de schadelijke e-nummers,  vochtig benauwd weer en schimmelachtige vochtige ruimtes.

Laat je adviseren door een therapeut voor het volgende:

  • Gebruik suppletie om de candida af te doden (caprylzuur, colloïdaal zilver, melaleuca/zwarte komijn, ADP Oregano)
  • Versterk je immuunsysteem door het nemen van voedingssupplementen
  • Versterk je darmflora door een goede pre en probiotica
  • Overweeg of de inname van medicatie anders kan, denk aan anticonceptie of de bekende pijnstillers als paracetamol, ibuprofen. Gebruik van maagzuurremmers en anders medicatie aanpassen? Overleg dit met uw arts!

Ondanks dat de aanpak tegen candida goed en uitgebreid is, blijft het bij sommige mensen een terugkerend probleem. Dit kan komen door terugval naar een ongezond voedingspatroon, maar het kan ook door parasieten komen.

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
26 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties