Histamine intolerantie

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

histamine intolerantie

Wat zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen voor histamine intolerantie? Welke testen doet de arts en om welke voeding gaat het? Je leest het hier.

Wat is histamine intolerantie?

Histamine intolerantie in een afwijking waarbij het lichaam te weinig van het DAO- enzym kan aanmaken. (1) Het DAO- enzym helpt bij de afbraak van histamine en voorkomt dat het histamine-gehalte te hoog oploopt. Bij histamine intolerantie is de kans vergroot dat histaminewaardes te hoog worden waardoor deze boven een drempelwaarde uitkomen. De histaminedrempel ligt niet vast en is voor iedereen anders.

Wat is de functie van histamine?

Histamine is een stof die het lichaam aanmaakt vanwege meerdere redenen. Histamine heeft een functie in het:

 • Maagdarmkanaal (maagzuur aanmaak)
 • Zenuwstelsel (als neurotransmitter)
 • Immuunsysteem.

Vooral de functie in het immuunsysteem krijgt veel aandacht omdat hierbij een goede gebalanceerde histaminewerking cruciaal is om geen lichamelijke klachten te ervaren.

Het histaminesysteem raakt in de huidige tijd bij veel mensen uit balans. Dit komt door een te grote belasting vanuit ontstekingsbronnen, een ongezonde leefstijl én soms ook door versterkende genetische medische redenen zoals histamine intolerantie en mastocytose.

Histamine wordt vooral opgeslagen in mestcellen in huid, longen en maagdarmkanaal en kan in bepaalde omstandigheden worden vrijgemaakt indien het lichaam dat nodig acht. Een bekend hormoon dat de werking van histamine remt en ook wel een antihistaminicum genoemd mag worden is cortisol.

Wat is mastocytose?

Bij mastocytose (mestcelziekte) is er geen probleem met de afbraak van histamine zoals bij histamine intolerantie, maar zorgt een toename van mestcellen die afwijkend zijn voor de aanmaak van teveel histamine. Door het vergrote aantal en de afwijking komt er teveel histamine vrij, terwijl het lichaam dit lang niet altijd vraagt.

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen van histamine intolerantie?

Klachten van een verhoogd histamine-niveau zijn:

Wat zijn de oorzaken van te hoge histamine-waarden?

Wanneer iemand histamine intolerant is en histamine niet goed afbreekt wil dit niet per se zeggen dat diegene ook klachten ervaart. Dit hangt ook af van hoeveel histamine het lichaam aanmaakt en vrijmaakt.

Als er weinig aanmaak en afgifte van histamine is, kan de afbraakcapaciteit wel voldoen en de histaminespiegel binnen de marges blijven. Ook bij mastocytose is het nuttig het lichaam zo min mogelijk redenen te geven om mestcellen te activeren om histamine aan te maken.

Leefstijl

Verhoging van de ontstekingsactiviteit (3) door onder andere:

NB. Vaak voorkomende triggers zijn gluten in tarwe- en graanproducten, lactose (melksuiker) en caseïne (melkeiwit) in zuivelproducten.

De voedingslijst: Wat mag je wel en niet eten?

Histaminerijke voedingsmiddelen zoals:

 • Bananen
 • Varkensvlees
 • Gefermenteerde voeding zoals kaas (oude kaas het meest)
 • Salami
 • Zuurkool
 • Wijn
 • Bier (hooggegist)
 • Sojasaus

Histaminevrijmakers zoals:

 • Avocado
 • Rode kool
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Drop
 • Ei
 • Chocolade
 • Vis
 • Schaal- en schelpdieren

NB. Alcohol kan de histamine verhogen. (2)

Welke testen kan je doen?

Harde onderzoeken naar de genoemde oorzaken zijn niet beschikbaar. Het vermoeden kan wel gesterkt worden door testen te doen via de huisarts, het ziekenhuis of laboratorium. Zo kan men na een provocatie met een vermoedelijke trigger de hoeveelheid histamine meten in de ontlasting (provocatietest). Daarnaast kan men het gehalte van het enzym DAO meten in het bloed (di-amino-oxidase test).

Kan je er van genezen?

Om de hoeveelheid histamine te verlagen zijn er allerlei strategieën mogelijk:

 • De aanmaak kan minderen door ontstekingsbronnen en andere leefstijloorzaken weg te nemen.
 • Minder voeding te eten dat histamine bevat of vrijmaakt.
 • De afbraak verbeteren door een supplement (met het DAO-enzym).
 • Medicijnen om de werking van histamine en de symptomen te bestrijden.

Wat doet de huisarts?

De huisarts kan doorverwijzen naar een diëtist, aanvullende testen doen en eventueel histamineremmers (antihistaminica) voorschrijven. Histamineremmers kunnen helaas wel bijwerkingen zoals slaperigheid en vermoeidheid geven, maar gelukkig is dat bij de nieuwere recepten een stuk minder. Niet alle artsen zijn bekend met supplementen die het enzym DAO bevat. Daarnaast worden allerlei medicatie ingezet om symptomen te bestrijden.

Wat kan je zelf doen?

De Hormoonfactor leefstijl is ontwikkeld om de ontstekingsactiviteit zo laag mogelijk te krijgen en te houden. Dit betekent dat deze basis de hoeveelheid aanmaak en vrijgave van histamine vermindert. Soms is dit genoeg om van de klachten af te komen. In andere gevallen zoekt men verder. In dat geval:

Link naar histamine vrij Nederland: https://histaminevrij.nl/ 

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,

Histamine kan bij bijvoorbeeld een allergie voor Berken ook Oedeem veroorzaken. Veel dokters weten dit niet of ontkennen dit zelfs. Elk jaar in April/Mei (afhankelijk van het weer) krijg ik een extreme vorm van oedeem soms samen met Netelroos. Mijn hoofdhuid is dik en rood samen met de oogleden en tevens de enkels en handen. Verder erg benauwd hiervan. Dokteren hebben hun twijfels en adviseren dan maar een hooikoorts tablet te nemen.

Mijn huisarts schreef direct een antihistaminicum voor naar aanleiding van aanhoudende symptomen (jeuk, rode vlekken en bultjes) die op netelroos lijken te duiden. Wat het allergeen is weten we nog niet; dat schijnt niet eenvoudig te bepalen. Het medicijn werkte gelukkig in enkele uren. Of het probleem daarmee verdwenen is, moet ik nog even afwachten.

Ik heb bij een test bij allergoloog maar eerder ook bij Dr Tisscher ontdekt dat ik histamine intolerantie heb, en eigenlijk er nooit iets mee gedaan, ik eet wel heel erg vers, en eigenlijk niet zoveel met jonge histamine waarden en vrijmakers behalve dan de ene banaan en sinaasappel per dag. Ik merk op dat ik ineens last had en nog als ik buiten ga fietsen en inspannen in de natuur dat ik en een loopneus krijg, en hartritme stoornissen als ik stop met fietsen en lekker ga liggen in de natuur. Het lijkt dus op histamine, wat kan ik… Lees verder »

Ja, histamine kan voor hartkloppingen zorgen.

Beste,

In het artikel staan producten als bananen, yoghurt etc en als je op de link klikt van de lijst met producten worden deze niet genoemd bij de producten die je niet mag nemen. Hoe zit dit precies?

Vriendelijke groet

Anne

bananen worden ook afgebroken door dao en concurreren dus met histamine om het weinige dao. yoghurt wordt wel een twijfelgeval genoemd, afhankelijk van welk fermentatieproces.

Yoghurt staat boven het lijstje