Eczeem

Auteur: Hormoonfactor

Ilona Punt-van Hek: “100% zeker dat leven volgens De hormoonfactor de oplossing moest zijn voor al mijn gezondheidsproblemen.”

Laat ik bij het begin beginnen: ik ben opgegroeid met zoet. Van gewoon eten hield ik niet toen ik jong was. Ik at wit brood met hagelslag en pindakaas, alle soorten koek en snoep, ijs, vla met slagroom en ga zo maar door.

Mijn slechte voedingsgewoonten in combinatie met stress in het gezin, bleken een voedingsbodem te zijn voor het ontwikkelen van gezondheidsklachten.

De eerste klachten kwamen rond mijn 12e jaar in de vorm van heftige hooikoortsaanvallen. Ook begon hoofdpijn een rol te spelen, vaak gedurende een periode van de maand en in combinatie met behoorlijke menstruatiepijn. Ik keek hier echter niet raar van op, daar mijn moeder en oma beiden aan zware migraine leden en mijn moeder ook aan hooikoorts. Dus ging ik net als zij aan de hooikoortspillen, in het voorjaar jarenlang gecombineerd met injecties. Later kwamen daar een neusspray en oogdruppels bij, omdat dat volgens de huisarts de enige manier was om hooikoorts te bestrijden: medicijnen stapelen.

De hoofdpijn begon echter een steeds grotere rol te spelen in mijn leven. Van een paar dagen liep het op naar een week tot een vaste periode van twee weken per maand. Daarnaast was ik tijdens die twee weken een aantal dagen misselijk, duizelig en voelde me ‘wazig’, waarbij ik niet goed kon functioneren. Tegen de hoofdpijn hielpen de 8 paracetamols die ik per dag innam nog wel, maar tegen de duizeligheid helaas niet. Een andere, heel vervelende bijkomstigheid waren periodes van ernstige depressiviteit.

Menstruatieklachten

Ik had hierover wel een aantal keren met de huisarts gesproken en daarbij ook weleens overgestapt naar een andere pil, maar dit hielp niets.  Op mijn 38e stapte ik over van de pil naar een Mirena-spiraal. Deze gaf wel verbetering: van 2 weken hoofdpijn naar een periode van een paar dagen, maar de duizeligheid en wazigheid bleven helaas. Daarbij had ik ook al die jaren een dag of 2 per maand dat mijn benen pijn deden van vermoeidheid en ik me door de dag moest slepen.

Zelfs toen ik door het gebruik van de Mirena niet menstrueerde, wist ik precies wanneer het  mijn ‘periode’ was, puur door de lichamelijke klachten. Mijn spiraal is ook geen één keer de volle periode van 5 jaar blijven zitten, aangezien de lichamelijke klachten na 4 jaar weer volledig terug waren.

Gewrichtsklachten

Een andere klacht die ik al jarenlang had: gewrichtspijn. Bovenop één elleboog en in één pols had ik altijd last, in m’n vingers regelmatig en dan ook in ernstiger mate gedurende de maandelijkse periode, waarbij ik zelfs bulten in m’n vingers had.

In 2007 bereikte ik een dieptepunt door het ontwikkelen van een frozen shoulder.
Ik had de twijfelachtige eer in de schouderkliniek waar ik behandeld werd, de jongste frozen shoulderpatiënt ooit te zijn en bovendien de meest ernstige die daar ooit behandeld was. Een frozen shoulder wordt veroorzaakt door een ontsteking in het kapsel, waarbij de bewegingen in de gehele arm steeds beperkter worden. Normaal gesproken staat een schouder dan verminderd in de plus, mijn schouder stond in de min. Iedere beweging met een vingertop gaf het gevoel dat mijn hele arm afscheurde.

Volgens mijn behandelaar was er geen aanwijsbare reden voor het ontwikkelen van een frozen shoulder, maar had ik gewoon pech. Mijn immuunsysteem liet me in de steek en had antistoffen aangemaakt tegen mijn eigen lichaamsweefsels. De ontsteking bleef heftig en de schouder wilde niet herstellen. Zelfs na een operatie in 2008, waarbij het bindweefsel losgeknipt werd, kwam er geen herstel en bleef de beweging beperkt. Ik ging er toen vanuit dat ik nooit meer mijn rechterarm zou kunnen optillen.

Ik heb zelf meerdere keren, o.a. bij de reumatoloog, aangekaart dat mijn aandoening naar mijn idee ‘iets’ te maken had met hormonen. Volgens de dokters en de fysiotherapeut was dit onmogelijk. Toen eindelijk in de loop der tijd mijn rechterschouder zich langzaam toch ging herstellen ontwikkelde zich een kapselontsteking in mijn linkerschouder en zo werd frozen shoulder nummer twee een feit.

Huidklachten als rosacea en eczeem

In 2007 kreeg ik ook een kalknagel aan mijn grote teen. Zelf allerlei middeltjes geprobeerd en uiteindelijk een kuur van vier maanden geslikt om van de kalknagel, drukkende pijn en jeuk af te komen. De kalknagel gaf echter geen krimp.
In 2010 kreeg ik voor het eerst last van zonneallergie en in 2011/2012 ook van rosacea, eczeem rond mijn ogen, mond en in mijn hals en allerlei vage jeukplekken met bultjes. De eczeem rond mijn ogen gaf ook nog vaak wazig zicht en een voortdurend tranend oog, zeer vervelend.

Een vage klacht waarvoor ik ook meerdere keren bij de huisarts en tandarts ben geweest was een ‘knakkende’ en pijnlijke kaak, waarbij de pijn doortrok in het oor.
Het blijkt voor een huisarts moeilijk om erachter te komen waar de pijn precies door veroorzaakt wordt en hij adviseerde om de tandarts ernaar te laten kijken. De tandarts bekeek mijn kaak, maakte foto’s, maar duidelijkheid kwam er niet.

In september 2012 was ik weer begonnen met basketballen, een sport die ik altijd op hoog niveau had beoefend tot ik in 2001 aan mijn knie geopereerd werd. Bij de operatie werden losse stukjes kraakbeen uit mijn knie verwijderd en hierna lukte het niet meer om te rennen. Toen ik in 2012 het basketballen weer oppakte speelde ik met een kniebrace en lukte het niet om voluit en zonder pijn te rennen. Ook had ik altijd last van een stijve en pijnlijke onderrug, die nauwelijks loskwam met het doen van rekoefeningen.

1 Januari 2013 ben ik van start gegaan met De hormoonfactor en na ruim een maand was de lage rugpijn verdwenen en na een paar maanden kon zelfs de kniebrace de kast in: ik rende weer als een jonge meid!

Om de ellende compleet te maken had ik sinds een hevige griep een aantal jaar geleden last van constante aanwezigheid van slijm in m’n keel en regelmatig dichtzitten met snot. De huisarts schreef uiteindelijk maar een puffertje voor om wat verlichting te geven, maar uiteraard werkte dat niet. Op een gegeven moment werd ik ook regelmatig hees en viel m’n stem vaak weg.

De hormoonfactor bleek de oplossing

Tezamen met de rosacea, eczeem waarbij mijn lippen helemaal stuk, droog en gebarsten waren, constante jeuk aan bepaalde lichaamsdelen, wondjes in m’n neus, winderigheid etc. en het overheersende gevoel dat er iets mis was met mijn hormoonhuishouding, maakte dat ik weer verder ging zoeken naar alle informatie over hormonen en gezondheid. Tijdens deze zoektocht kwam ik De hormoonfactor tegen en toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

  • Na het lezen van het boek wist ik 100% zeker dat leven volgens De hormoonfactor de oplossing moest zijn voor al mijn gezondheidsproblemen. Dat ik binnen een maand na mijn omslag naar gezonde voeding al van zoveel klachten af zou zijn, had ik nooit durven dromen.

Bijkomende voordelen zijn het verlies van de extra kilootjes en een veel grotere mate van fitheid. Tevens ben ik na ruim 35 jaar eindelijk van de hooikoorts af. Wat dan weer niet zo gek is, omdat die aanvallen achteraf gezien lang niet altijd met pollenallergie te maken hadden, maar vaak met een gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen.

Ik hoop dat mede door mijn verhaal mensen beseffen dat ze zelf in grote mate bepalen hoe hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid is. Had ik het maar 30 jaar eerder geweten!

Veel succes verder met alles Ralph, je bent een topper en ik ben je enorm dankbaar! En ga vooral door met wat je doet!

Overzicht hormoonfactor ervaringen

eczeemeczeem1eczeem2

Abonneer
Laat het weten als er
20 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us