hcg hormoon

HCG hormoon

De drie meest gestelde vragen over het hcg hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het HCG hormoon?

HCG (humaan chorion gonadotropine) is een zwangerschapshormoon dat gemaakt wordt in de moederkoek (placenta). Daarnaast wordt een HCG kuur ook wel gebruikt bij bepaalde dieetmethodes om het afslanken en afvallen te stimuleren.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt voor de instandhouding van de zwangerschap in de eerste maanden.
  • Voorkomt het rijpen van nieuwe eicellen.
  • Zorgt voor scherpere zintuigen, vooral beter ruiken. Dit zorgt ervoor dat de zwangeren minder snel dingen eten of drinken die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Hoe meer HCG er wordt gemaakt, hoe hoger de kans dat er zwangerschapsmisselijkheid ontstaat.
  • Lijkt op TSH, het hormoon dat de schildklier aanzet tot werking. Hierdoor wordt de schildklierwerking tijdens de zwangerschap ook wel 30-50% sneller. Vrouwen bij wie de schildklier niet goed werkt en die schildklierhormoon nodig hebben (levothyroxine) moeten daarom vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is hun dosis met 30 tot 50% ophogen.
  • Bij een miskraam wordt vaak nog enige tijd HCG gemaakt door het placentaweefsel, terwijl het vruchtje zelf al is afgestorven. De vrouw kan zich nog enkele weken zwanger blijven voelen. De miskraam komt daardoor soms pas na enige weken op gang.
  • Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt veel minder HCG gemaakt en stijgt de hoeveelheid niet zo snel.
  • Bij een tweelingzwangerschap wordt veel meer HCG gemaakt.
  • Bij een molazwangerschap (een zwangerschap zonder embryo waarbij placentaweefsel overmatig hard groeit) wordt zeer veel HCG gemaakt.

Wanneer is het hcg hormoon op zijn hoogst?

De HCG waarde is het hoogst in de eerste drie maanden van de zwangerschap en komt ongeveer in week 8 tot een piek.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us