HCG hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

hcg hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het HCG hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het HCG hormoon?

HCG is een zwangerschapshormoon en staat voor humaan chorion gonadotropine.

Waar wordt HCG gemaakt?

HCG wordt gemaakt in de moederkoek (placenta). Je kunt HCG meten in de urine. Daarnaast wordt een HCG kuur ook wel gebruikt bij bepaalde dieetmethodes om het afslanken en afvallen te stimuleren.

Download online hormoontest

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt voor de instandhouding van de zwangerschap in de eerste maanden.
  • Voorkomt het rijpen van nieuwe eicellen.
  • Zorgt voor scherpere zintuigen, vooral beter ruiken. Dit zorgt ervoor dat de zwangeren minder snel dingen eten of drinken die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Meer aanmaak van HCG hormoon betekent een hogere kans op het ontstaan van zwangerschapsmisselijkheid.
  • Lijkt op TSH, het hormoon dat de schildklier aanzet tot werking. Hierdoor wordt de schildklierwerking tijdens de zwangerschap ook wel 30-50% sneller. Vrouwen bij wie de schildklier niet goed werkt en die schildklierhormoon nodig hebben (levothyroxine) moeten daarom vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is hun dosis met 30 tot 50% ophogen.
  • Het placentaweefsel maakt na een miskraam vaak nog enige tijd HCG hormoon aan, terwijl het vruchtje zelf al is afgestorven. De vrouw kan zich nog enkele weken zwanger blijven voelen. De miskraam komt daardoor soms pas na enige weken op gang.
  • Veel minder HCG hormoon maakt het lichaam aan bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De hoeveelheid stijgt ook niet zo snel.
  • Veel meer HCG maakt het lichaam aan bij een tweelingzwangerschap.
  • Zeer veel HCG maakt het lichaam aan bij een molazwangerschap (een zwangerschap zonder embryo waarbij placentaweefsel overmatig hard groeit).

Wanneer is het hcg hormoon op zijn hoogst?

De HCG waarde is het hoogst in de eerste drie maanden van de zwangerschap en komt ongeveer in week 10 tot een piek. HCG is dus niet meer actief aan het eind van de zwangerschap en na de bevalling, maar is cruciaal voor een goede innesteling en dus ook het vervolg.(1)

HCG waarde tabel

Deze HCG waarden tabel geeft je een indicatie van de hoeveelheid IU/I per week.

HCG waarde tabel

Hoe meet je het HCG-niveau?

Bij standaard analyse is HCG testen (zelftest) in de urine het goedkoopst, snelst en makkelijkst. Wanneer er mogelijk sprake is van complicaties of andere speciale situaties kan de arts ook HCG meten met een kwantitatieve bloedtest. Een HCG bloedtest is nauwkeuriger (in het bepalen wel of niet zwanger zijn in vroeg stadium) en betrouwbaarder dan een urine zelftest.

Wat zijn de symptomen van een te laag HCG tijdens zwangerschap?

Een relatief lage HCG tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Er zijn grote verschillen tussen zwangere vrouwen als het op de HCG waarden aankomt en dus zijn er geen standaard normaalwaarden, maar wijde referentiekaders. Als de HCG echter te snel gaat dalen tijdens de zwangerschap kan dit wel betekenen dat de zwangerschap niet gaat zoals het hoort. Dit kan zelfs een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap betekenen.

Wat zijn de symptomen van een hoog HCG tijdens zwangerschap?

Een relatief hoge HCG tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Er zijn grote verschillen tussen zwangere vrouwen als het op de HCG spiegel aankomt. Als de HCG echter te snel stijgt kan dit wel wat betekenen. Dit komt vaker voor bij buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, MOLA zwangerschappen en tweelingen (meerlingen).

Waarom is HCG zo belangrijk tijdens de zwangerschap?

HCG legt de basis voor een goede innesteling van de vrucht in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Deze periode is cruciaal en complicaties treden het meest op tijdens deze HCG- fase.

Kan HCG toegediend worden door een arts?

Ja, dit kan voor zowel vrouwen als mannen door middel van injecties.

  • Bij vrouwen gebeurt dit om de eisprong te stimuleren met een vaak eenmalige injectie nadat een arts op een echo heeft gezien dat het follikel groot genoeg is.
  • Bij mannen kan HCG voor een langere periode van een paar maanden voorgeschreven worden om de vruchtbaarheid te verbeteren (lijkt op het hypofyse hormoon LH). Het kan de rijping van zaadcellen verbeteren en de testosteron aanmaak en mannelijke kenmerken versterken.

Ook wordt HCG wel eens gebruikt door bodybuilders na een anabole steroïden kuur om de eigen aanmaak van zaadcellen en testosteron door de teelballen weer op gang te helpen die tijdens de kuurperiode onderdrukt is geweest.

Op naar een gezonde zwangerschap

Lukt het je niet om zwanger te worden? In deze blog krijg je antwoord op: Wat zijn je vruchtbare dagen? Tot welke leeftijd kun je zwanger worden? Wat is de ovulatie test? Wat zijn vruchtbaarheidsproblemen? Hoe kan je jezelf voorbereiden op je kinderwens? Wat zijn 6 handige leefstijltips om snel mama te worden? -> blog: ik wil zwanger worden

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties