hcg hormoon

HCG hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is het HCG hormoon? HCG is een zwangerschapshormoon en staat voor humaan chorion gonadotropine.

Waar wordt HCG gemaakt?

HCG wordt gemaakt in de moederkoek (placenta). Daarnaast wordt een HCG kuur ook wel gebruikt bij bepaalde dieetmethodes om het afslanken en afvallen te stimuleren.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Zorgt voor de instandhouding van de zwangerschap in de eerste maanden.
  • Voorkomt het rijpen van nieuwe eicellen.
  • Zorgt voor scherpere zintuigen, vooral beter ruiken. Dit zorgt ervoor dat de zwangeren minder snel dingen eten of drinken die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Meer aanmaak van HCG hormoon betekent een hogere kans op het ontstaan van zwangerschapsmisselijkheid.
  • Lijkt op TSH, het hormoon dat de schildklier aanzet tot werking. Hierdoor wordt de schildklierwerking tijdens de zwangerschap ook wel 30-50% sneller. Vrouwen bij wie de schildklier niet goed werkt en die schildklierhormoon nodig hebben (levothyroxine) moeten daarom vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is hun dosis met 30 tot 50% ophogen.
  • Het placentaweefsel maakt na een miskraam vaak nog enige tijd HCG hormoon aan, terwijl het vruchtje zelf al is afgestorven. De vrouw kan zich nog enkele weken zwanger blijven voelen. De miskraam komt daardoor soms pas na enige weken op gang.
  • Veel minder HCG hormoon maakt het lichaam aan bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De hoeveelheid stijgt ook niet zo snel.
  • Veel meer HCG maakt het lichaam aan bij een tweelingzwangerschap.
  • Zeer veel HCG maakt het lichaam aan bij een molazwangerschap (een zwangerschap zonder embryo waarbij placentaweefsel overmatig hard groeit).

Wanneer is het hcg hormoon op zijn hoogst?

De HCG waarde is het hoogst in de eerste drie maanden van de zwangerschap en komt ongeveer in week 8 tot een piek.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us