lipoedeem

Lipoedeem: oorzaken, symptomen en de oplossing (behandeling)

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Na aanleiding van de vragen die ik kreeg over het onderwerp lipoedeem werkt ik hier mijn ervaringen uit.

Weinig over bekend…

Aangezien er nog zo weinig bekend is over het onderwerp komt een groot deel van deze kennis uit ervaringen van mijn cliënten, maar ook van gesprekken met artsen op diverse seminars. Met name de invloed van hormonen op het ontstaan of verergeren van lipoedeem is nog vrij weinig onderzocht, maar dat ze een rol spelen dat wordt steeds duidelijker.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem wordt gezien als een chronische ziekte waarbij er een stapeling is van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe. Hierdoor ontstaat (vaak pijnlijk) oedeem dat symmetrisch voorkomt op de heupen, bovenbenen en knieën. Meestal verdwijnt het lipoedeem dat er al zit niet meer als men afvalt. Uiteraard zal er zoals bij alles een genetische aanleg zijn voor lipoedeem, maar dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat iemand dit krijgt en in welke gradatie.

Mogelijke oorzaken

Factoren die mogelijk lipoedeem negatief kunnen beïnvloeden volgens de laatste inzichten:

Maar als we vervolgens verder lezen dan zien we dat er over hormonale disbalansen zeer weinig bekend is. Vandaar dat hier absoluut meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Symptomen

Als we de kijken naar lipoedeem op zich zien we:

 • Slechte doorbloeding en vochtafvoer
 • Plaatselijke vetopslag, met name op de benen.

Het eerste symptoom zie ik vrij veel zelf in de praktijk bij mensen met een vertraagde schildklier. Het tweede symptoom zie ik vaak bij vrouwen met een teveel aan oestrogeen ten opzichte van de tegenhangers testosteron en progesteron.

Bloedonderzoek

Een aantal vrouwen die ik dit verteld heb zijn vervolgens via een arts dit gaan onderzoeken in het bloed en zagen inderdaad: Te weinig actief schildklierhormoon T3, lage testosteron en progesteron ten opzichte van oestrogeen. Het lijkt me zeer interessant om dit verder te gaan onderzoeken. Disbalansen in deze hormonen zijn te herkennen aan een flink aantal symptomen en deze staan beschreven in de bijlage van het boek De hormoonfactor.

Dat veel vrouwen met lipoedeem de hormoonfactor zijn gaan volgen is, omdat je met deze methode de darmwerking vaak sterk verbetert en de hormonale disbalansen kunnen verminderen. Aanvullend zou ik zeker de genoemde vier hormonen laten testen in het bloed. Soms wil een huisarts meewerken en een bloedonderzoek aanvragen, maar vaak ook niet omdat dit nog niet in de medische protocollen staat van lipoedeem. Andere instanties om dit te laten meten zijn bijvoorbeeld de Linus Paulingkliniek en het Europees Laboratorium (niet altijd vergoed).

Mogelijke oplossingen

Als we het over de hormonale balans en lipoedeem hebben is het belangrijk om een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon te hebben.

De verhouding oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron moet ook in een goede balans komen. Dat de oestrogeen relatief te hoog is kan veroorzaakt worden door:

 • Belasting met chemische oestrogenen uit de omgeving (xeno-oestrogenen) uit pesticiden, plastics en zepen, parfum en medicijnen.
 • De anti-conceptiepil.
 • Een hoog vetpercentage waarbij in het vetweefsel testosteron omgezet wordt in oestrogeen door middel van het enzym aromatase.
 • Stress.

Hieronder een schrijven van Hormoonfactor Trainer Loreen Schöner die zich gespecialiseerd heeft in lipoedeem behandelingen.

Ir. Ralph Moorman

Lipoedeem behandeling

Zodra je hebt besloten om je kwaliteit van leven te verbeteren en je de weg naar ons hebt gevonden gaan we twee wegen bewandelen.

Het behandelproces

 1. De eerste stap is je intake gesprek bij mij. De uitgebreide intake is de start van een persoonlijk voedingsadvies. Hormoonfactor proof/Paleo voeding is het begin van meer rust in je systeem en opent mogelijkheden voor je lichaam om verstoringen aan te pakken.
 2. De tweede stap is een intake en een Bodydrainage bij een Piroche specialiste zodat zij een goed beeld van jou en de conditie van je lichaam heeft. Op basis hiervan kan zij een compleet behandelplan voor je maken. Dit plan is persoonlijk en dus voor iedereen anders.

Het behandelplan bestaat uit regelmatige behandelingen, die in het begin wekelijks zijn en langzaam uitgebreid worden, afhankelijk van het resultaat, naar meer tijd tussen de behandelingen. Tot er een onderhoudssituatie bereikt is. Waar mogelijk kunnen de consulten voor voeding gecombineerd worden. Deze combinatie zorgt ervoor dat we het probleem succesvol kunnen aanpakken.

De behandelprocedure

Door onze achtergrond kunnen we verschillende behandelingen aanbieden en die combinatie geeft een goed resultaat. Samen met onze “in house” specialiste, Miriam Duijvestijn heb ik een behandeling ontwikkeld die perfect ondersteunend werkt.

 1. Omdat lipoedeem ook een bindweefsel probleem is, is het van groot belang dat we dat gaan versterken door middel van behandelingen, voeding, beweging en supplementen. Alles wat we kunnen doen om het bindweefsel te versterken moeten we doen. Hoe strakker het bindweefsel, hoe beter het bindweefsel de cellen in bedwang kan houden en de vetcellen klein te houden.
 2. Om je lymfesysteem te helpen gaan we het systeem helpen met de lymfodrainer, dit is een lymfedrainage apparaat. Tevens haalt dit apparaat de stress uit je weefsels.
 3. Het draineren van onderrug, billen, benen en armen is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
 4. Om de fascia te versterken werken we met machinale cupping, de crystal glass cups geven een op jouw afgestemde bindweefselmassage.
 5. Uiteraard behandelen we de meridianen van de nier, blaas, lever, galblaas, pericard en drievoudige verwarmer. Dit om de simpele reden dat daardoor het metabolisme weer in balans wordt gebracht en tevens helpen we het hormonale circuit beter te circuleren en functioneren. Met als uiteindelijk doel blokkades te  verwijderen zodat het lichaam zelf weer beter kan functioneren.

lipoedeem behandelen

Technieken die we gebruiken:

 • Machinale lymfedrainage
 • Machinale cupping
 • Bindweefselmassage
 • Body wrapping
 • Diverese manuele massage technieken
 • Stimulatie van acupressuur punten met Beautystimm
 • Insluizen van werkstoffen met ultra-geluid.

Effect van de behandelingen:

 • Minder tot geen pijnlijke armen en benen
 • Minder vermoeide armen en benen
 • Gladdere huid
 • Betere vorm, circulatie en energetische balans.

Leefstijl aanpassen!

Naast alles wat wij voor je kunnen doen, is het van groot belang dat je thuis ook aan de slag gaat en je levensstijl aanpast. Dit betekent naast goed en gezond eten, genoeg water drinken, sporten en/of wandelen. Tijd voor jezelf maken. En het gebruik van de Infiltrans producten van Piroche zijn een “must” om de circulatie te helpen en natuurlijk heerlijk 2x per week in een bad of voetenbad met onder andere onze ondersteunende aroma hydrobaden.

Ervaringen uit de praktijk

Roos heb ik leren kennen tijdens een trainingsdag bij Yvonne en Roos heeft ook lipoedeem. Ze is personal trainer, fitnesscoach en geeft ook voedingsadviezen. Zij was op zoek naar een lymfedrainage behandeling en ik heb haar uitgenodigd.

Hieronder haar foto van de vooruitgang na 20 behandelingen.

lipoedeem behandeling

Mee informatie?

Loreen Schöner
Purple Power, trainer Hormoonfactor
Eigenaar Pilou Cosmetics/Piroche Cosmétiques Nederland
www.purplepower.nl

Abonneer
Laat het weten als er
77 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us