Wat is lipoedeem?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

lipoedeem herkennen

Lipoedeem is een vervelende klacht waarbij de oorzaak lastig te achterhalen is en de behandeling geen garantie voor succes heeft.

Wat is lipoedeem?

De betekenis van lipoedeem is oedeem van vetweefsel of vetzwelling die vooral bij vrouwen voorkomt. Het wordt ook wel een  vetsyndroom genoemd en is deels een erfelijke (familiair) chronische ziekte.

Een syndroom is een verzameling symptomen, waarvan het onderliggende oorzakelijke mechanisme niet helemaal duidelijk is en vaak multifactorieel. In het geval van lipoedeem is er meestal een stapeling van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe.

Dit kan tot allerlei klachten leiden, waarvan de ernst afhankelijk is van de gradatie van lipoedeem. Lipoedeem is (vaak pijnlijk) oedeem dat symmetrisch voorkomt op de heupen, bovenbenen en knie(ën). Soms komt het ook voor op de armen, enkels, heupen, kuiten en zelfs de lippen. Dit, terwijl buik, handen, borsten, gezicht en voeten minder vaak worden aangedaan. Meestal krijg je het lipoedeem dat er al zit zeer moeilijk weg door afvallen en verminderen van de calorie inname.

Lipoedeem kent 3 gradaties:

  • Stadium 1: In deze fase is de huid nog zacht en lijkt erg op cellulite (sinaasappelhuid)
  • Stadium 2: In dit stadium wordt de huid harder en er ontstaan meer oneffenheden
  • Stadium 3: De vetstapeling wordt duidelijk zichtbaar en vooral op de benen

Lipoedeem in de benen

Wat is het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem?

Lymfoedeem is een probleem dat te maken heeft met het afvoeren van lymfevocht. Lipoedeem komt vaak gepaard voor met lymfoedeem, maar lymfoedeem kan ook voorkomen bij mensen die geen lipoedeem hebben. Opvallend is dat lymfoedeem niet op beide benen aanwezig hoeft te zijn, terwijl dit bij lipoedeem wel zo is (symmetrisch). Lymfoedeem komt ook bij mannen voor, terwijl lipoedeem bij mannen zeer zeldzaam is.

verschil lipoedeem en lymfoedeem

Bron: Oedeemwijzer

Wat is het verschil tussen lipoedeem, cellulite en cellulitis?

Zeker in het beginstadium is het best lastig om lipoedeem en cellulite te onderscheiden. Cellulite is de welbekende sinaasappelhuid die een beetje op beginnende lipoedeem kan lijken, maar de hevige pijn, blauwe plekken en ontstekingsklachten die bij lipoedeem voorkomen blijven uit. Cellulitis is een plaatselijke ontsteking (huidziekte) en de kans dat je dit krijgt is als je lipoedeem hebt groter. Cellulitis en cellulite worden vaak ten onrechte door elkaar gehaald.

Wat is de oorzaak?

Hoe je het krijgt hangt af van verschillende zaken. Factoren die mogelijk lipoedeem negatief kunnen beïnvloeden volgens de laatste inzichten:

Wat is de rol van het immuunsysteem bij lipoedeem?

Bij lipoedeem is het immuunsysteem zeer actief vanwege de verhoogde ontstekingsactiviteit in het weefsel. De vraag is echter of deze ontstekingen een gevolg zijn van lipoedeem of de oorzaak. Praktijkervaring leert dat voedingspatronen die de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen zoals oerdieet (Paleo) en Hormoonfactor de klachten wat kan verminderen. In de wetenschap zijn er wel effecten gezien bij zeer koolhydraatarme en zelfs ketogeen diëten, terwijl dit niet geldt voor alle caloriebeperkte diëten (1). Ketogene diëten zijn voor veel mensen ontsteking verlagend dus wellicht maakt dit een oorzakelijk verband met ontstekingen aannemelijk.

Wat is de rol van hormonen bij lipoedeem?

Ook bij hormonen is het lastig te onderscheiden of er een oorzakelijk verband is met lipoedeem of dat de klachten er alleen door kunnen worden verergerd. Zo is er vaak sprake van een vertraagde schildklier (hypothyreoïdie). Dit is ongunstig voor de doorbloeding van de benen en de vetstofwisseling. Daarnaast is oestrogeen vaak relatief aan de hoge kant, wat er voor zorgt dat vet relatief nog meer op de benen terecht komt (vrouwelijke vormen). Veel vrouwen hebben ook insulineresistentie.

Download online hormoontest

Aan welke symptomen kun je het herkennen?

  • Pijnlijk bij aanraking
  • Plaatselijke vetopslag, met name op de benen
  • Snel blauwe plekken krijgen
  • Slechte doorbloeding en vochtafvoer
  • Verhoogde ontstekingsactiviteit

Lees hier meer over: lipoedeem herkennen

Hoe kan je het behandelen?

Officieel is er op het gebied van voeding en leefstijl nog geen richtlijn. Als we het over de hormonale balans en lipoedeem hebben is het belangrijk om een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon te hebben. Daarnaast is het ook aan te raden bij teveel oestrogeen hier actie te ondernemen en insulineresistentie te voorkomen of verhelpen.

Ook is het van belang de ontstekingsactiviteit in je lichaam te verlagen om klachten te verminderen.(2)

Aangezien er nog zo weinig bekend is over het onderwerp komt een groot deel van deze kennis uit ervaringen van mijn cliënten, maar ook van gesprekken met artsen op diverse seminars. Met name de invloed van hormonen op het ontstaan of verergeren van lipoedeem is nog vrij weinig onderzocht, maar dat ze een rol spelen dat wordt steeds duidelijker. Daar soms mensen met lipoedeem ten onrechte als ‘gewoon dik’ worden bestempeld, is zeer belangrijk de juiste informatie te delen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
78 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik had pms en ben ook behandeld daarvoor is dat ook een teken dan?

Dat kan zeker. Er kan, in beide gevallen, een link zijn met de lever. Dan is het zaak om uit te zoeken wat daar niet goed gaat. Doe dit onder begeleiding van een deskundige.

​Ik heb een vraag. gisteren gehoord dat ik waarschijnlijk lipoedeem heb maar ik zie nergens de klachten staan rode/paarse onderbenen maar dit heb ik niet altijd, ook niet als ik opsta ook last van mijn been of er geen bloedtoevoer als ik mijn benen over elkaar doe en dan leg ik snel mijn benen weer op de tafel, en soms voel ik ook dat er bloed door mijn ader gaat is ook zo maar nooit zo gevoeld moeilijk te beschrijven. Arts zei geen trombose maar is verder niet getest. En snachts soms tintelingen maar is een raar gevoel moeilijk uit… Lees verder »

Kunnen jullie iemand adviseren in Rotterdam of Capelle die zo’n behandeling aanbiedt? En heb je eerst een diagnose nodig van een huisarts?

Hoi vraag waar zit jullie praktijk
Woon in Friesland

Beste Anja, Loreen Schoner (de dame uit de blog) zit in Oosteind (NB). Haar directe collega zit in Friesland. Je kan Loreen even bellen en naar haar collega vragen 🙂

In al mijn zwangerschappen heb ik helemaal geen last gehad van mijn Lipoedeem. Er zou toch een hormoon/ medicijn moeten zijn die dezelfde werking heeft. Maar dan zonder zwangerschaps klachten.

Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door Auke

Ik heb ook lipoedeem, ik zat ver in fase 2, nu begin fase 2. Sinds begin dit jaar volg ik een ketogeen dieet en het ongelofelijke gebeurde: 10 kilo afgevallen maar ook 10 cm omtrek per bovenbeen (van 70 naar 60). En belangrijkste van allen: de pijn is weg. Inmiddels doe ik ook 2x per week krachttraining en cardio. Ook heb ik een trilplaat gekocht en daar haalde ik goede resultaten mee. En ik masseerde de benen met een Teragun. Ik vergeet t echter nog wel eens voor langere periodes en dan zitten er zo weer een paar cm omtrek… Lees verder »

Ik lees niets over de erfelijke factoren en behandeling adv liposuctie.
Erg effectief helaas wel prijzig.

Vergoed DSW dedrainage

Nog een ding. Overal waar ik geopereerd ben ( schouders/benen/ buik). Heb ik liphodeem terug gekregen.

Heb je de informatie hierboven gelezen? Leef je al volgens de methode van de Hormoonfactor? Hierdoor kunnen je klachten behoorlijk verminderen.

hallo iedereen ongeveer 15 jaar geleden diagnose lipoedeem gekregen vervolgens kreeg ik steunkousen en werd ik 1 keer per week in lymfepress apparaat in ziekenhuis gelegd daarna zwachtelen dit hielp niet echt en van steunkousen kreeg ik meer last Vervolgens mocht ik naar fysiotherapie waar ik in het begin iedere week lymfemassage kreeg ik ging ook iedere dag op klein stepapparaatje waar ik een uur workout op deed gewoon thuis. Dit resulteerde in 10 kg minder gewicht van 72 kg naar 62 ook ik heb veel gelezen over dit onderwerp ik houd mijn voeding in de gaten eet veel volkoren… Lees verder »

Hallo ik beneen vrouw van 59 jasr en heb al drie keer liposuctie gehad. Mijn klachten zijn verergerd en heb buiten liphodeem nu ook fibromyalgie. Op mijn 15 jaar is het begonnen. Graag meer info.

Toch vreemd je leest duidelijk dat alleen helpt het foute weefsel weg te halen echt helpt alles andere verzacht daar twijfel ik niet aan !!

Hoi k ben Fatima en heb ook heel erg last van lipoedeem. Wat kun je wel doen om het wat minder te krijgen . Heb het heel erg op bil heupen en benen . Help
Groet fatima

Hallo Fatima,
Er zal goed uitgezocht moeten worden waarom jij lipoedeem, hebt. Je kunt beginnen met de leefstijl aan te passen (Hormoonfactor). Je kunt je hierbij laten begeleiden. Er zullen diverse zaken aangepakt moeten worden

M.vr.gr
Gerda van Dijk

Jammer dat je geen melding in je emailbox krijgt bij nieuwe reacties of vragen.
Ik zag nu pas de vraag n.a.v. een reactie van mij.
Een ketogeen dieet is kortgezegd een dieet waarbij je uiterst weinig koolhydraten eet, veel gezonde vetten en veel eiwitten. De koolhydraten die je eet komen vooral in het begin voornamelijk uit de groenten die je eet. Dit dieet zet je lichaam in de vetverbrandingsmodus.

Hoi, ik ben blij dat ik deze pagina gevonden heb. Wat fijn om te lezen dat er meer aan te doen is dan steunkousen alleen. Ik heb twee keer een liposuctie gehad in Brussel, omdat het daar betaalbaar was, maar helaas is dat allemaal weer teruggekomen, op de heupen en bij de knieen het meest. ik probeer constant om af te vallen maar door de lipodeem gaat dit erg moeizaam, en welk dieet is nou het beste?? Het laatste jaar eet ik koohydraatarm. Binnenkort ga ik naar De Blaak in rotterdam om te kijken wat ik nog meer kan doen.… Lees verder »

Beste Joke,
De liposuctie in Brussel: heb je toen alles laten behandelen? Dus de bovenbenen, onderbenen, billen en armen? Normaal gezien zou wanneer de lipodeem overal is weg gehaald het niet meer mogen terug komen. Tenminste dit wordt door de speciale klinieken beweerd. Ik ben afgelopen maandag naar de Blaak in rotterdam op consult geweest. Ik kan je alvast vertellen dat je gaat schrikken van de prijs..

Haj! Ik lees jouw reactie over dat na liposuctie lipoedeem niet meer terug zou kunnen komen. Dit is niet waar! Heel fout dat klinieken dit beweren. Het haalt namelijk totaal niet de oorzaak weg maar bestijd alleen het symptoom op.die plek. Ondertussen blijft de oorzaak doorgaan en vind zo zijn andere wegen als er niets oa aan de leefstijl gedaan wordt.

Hier en succesverhaal! Er is hoop! Ik heb al jaren lipoedeem en had ook de reeds bekende klachten. Ik word ook behandeld voor een trage schildklier. Een jaar geleden begon ik met manuele lymfedrainage en het dragen van TEK-kousen. Dit gaf nog geen specifieke verbetering en 3,5 maanden geleden woog ik ruim 81 kg bij een lengte van 178 cm. Het meeste gewicht zat in de benen, (ik droeg laarzen met XXL-schacht die strak dichtritsten over mijn benen) mijn taille was redelijk slank. Ik wilde niet accepteren dat hier niets aan te doen was en ben megaveel gaan lezen, ook… Lees verder »

Heerlijk om zo’n succesverhaal te lezen!! Ook bij mij is lipodeem vastgesteld en ook ik wil er alles aan doen om het te verminderen. Vanmiddag laat ik steunkousen aanmeten en ben aan het overwegen of ik liposuctie moet doen. Alhoewel ik na het lezen van bovenstaande verhalen hier toch sceptisch tegenover sta. Ik ben heel erg benieuwd naar het laatste succesverhaal want dat geeft hoop!! Wat is een kerogeen dieet en waar kan ik de supplementen bestellen waarvan ik overtuigd kan zijn dat ze puur van kwaliteit zijn en geen troep in zit.. Ik hoop dat je mij kunt beantwoorden… Lees verder »

Hier nog een succes verhaal.

Sinds nov. 2013 volg ik de hormoonfactor, flink wat kilo’s afgevallen ook op de benen en armen. Voel me vele malen fitter,geen pijn meer,kort om ik leef weer!

Hallo, Ook bij mij is in 3/4 jaar geleden Lipoedeem geconstateerd. Ik heb 4 behandelingen (liposuctie) ondergaan bij Dermicis in Alkmaar. Helaas wordt dit niet vergoed, maar absoluut geen spijt van. De pijn in de benen en continu blauwe plekken zijn zo goed als verdwenen. Enig nadeel is dat het zich nu verplaatst heeft van mijn benen na mijn buik. Ook nu ga ik weer het gevecht aan met veel sporten en gezonde voeding maar ook nu weer zonder enig resultaat. Zo frusterend, maar ik wil er eigenlijk nog niet aangeloven om weer een behandeling te ondergaan en aantal duizende… Lees verder »

Waar is DIM of Mangosteen verkrijgbaar?

Altijd last van pijnlijke gevoelige benen. Ook na gewichtverlies 25 kg bleven mijn benen nog dik en pijnlijk. Precies bij mijn knieen stopt het.
Drink al tijden bronwater en let goed op suikers maar helaas heeft het geen effect. Ben in de menopauze lijt wel of het nu nog extremer is.
Wat een goed artikel is dit. Ga maar weer eens naar mn HA

Hallo,

Erg interessante artikel. Mijn moeder,oma en tante hebben het ook. Ik merk nu ook rare vet ophoping binnenkant knie en benen algemeen vooral sinds ik de pil ben begonnen. Mijn zusje het zelfde. Wat zou hier het advies zijn, stoppen met anticonceptie? Sporten doen wij al erg veel. Moeders heeft gelukkig nog niet veel pijn maar volgens de arts kan ze het niet verminderen en afvallen. Goed bewegen en gezond leven word gezegd

Gebruik van de pil is in allerlei opzichten ongunstig voor je gezondheid. Zo bevordert hij de oestrogeendominantie en hij berooft je lichaam van allerlei vitaminen en mineralen, onder andere zink. Heb zelf een pessarium

Beste Sanne,

Leven volgens de Hormoonfactor kan de lipoedeem verminderen. Verder is het goed het artikel van Ralph over de vertraagde schildklier te lezen, er is nl. vaak een link. Training volgens de Hormoonfactor is super hierbij. De pil heeft een negatieve invloed op de schildklier, die is dus niet aan te bevelen…

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo ik heb twee maanden geleden gehoord dat ik lipoedeem had sport 2keer in de week helpt niet veel heb veel pijn vooral snacht slaap haast niet

Hoi Atie,

Hoe sport je,hoe is je voeding en hoe is het met je stress? Is allemaal belangrijk voor lipoedeem.
Uit ervaring weet ik dat krachtoefening meer doen dan cardio. De beste combi is 2/3 kracht en 1/3 cardio iet langer dan 45 a 60 min.

groetjes Ilse Fortuin Praktijk Evenwicht

is dat dim capsules 2maal per dag helpt dat ook ook zonder kracht traning dat kan ik helaas niet

Beste Co, heb je inmiddels reactie ontvangen van Arnoud…

Ik hoop snel iets van je te horen

hallo ik had lympodeem/lipoedeem dacht de therapeut ! ben beplakt, kousen, therapiedrainage noem maar op ik werd zwaarder en zwaarder nu bij ha ,en specialist geweest het is allen-hines stage3 oeps wat nu ook kom ik in twee jr in een rolstoel zegt hij hij kan me helpen maar kost 10.000 euro wat ik nie heb ,ik ben radeloos elke dag zoveel pijn mijn benen zijn geen benen meer ,maar stammen maar ik vecht door moet 7 dagen sporten dieeten etc maar bijna onmogelijk met deze pijn in mijn lijf ARNOUD BRUGGE misschien heb je wat oefeningen met kracht voor… Lees verder »

Late reactie misschien. Squats en lunches te beginnen met je eigen lichaams gewicht. Of kijk eens op 8 minuten workout op het internet. Kettlebell workouts.
groetjes Ilse Fortuin
Voor meer info:
info@praktijk-evenwicht.nl

Hoi, Sinds dat ik vorig jaar begon met een combinatiepil is bij mij lipoedeem op komen dagen, ik ben toen naar een huidtherapeut geweest en die adviseerde om meteen te stoppen met de pil. Ik las dat als je lipoedeem hebt je een overschot aan oestrogeen hebt en de progesteron is dan juist aan de lage kant. Ik wil zelf graag de pil slikken , is het dan slim om een pil te nemen zonder oestrogeen zoals Cerazette ? Zou het zo zijn dat deze pil je kan helpen bij de klachten van lipoedeem , zoals het vocht vasthouden? Heeft… Lees verder »

Hallo, Als je lioedeem hebt, werkt je schildklier vaak niet goed. Dit kan komen door oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie wi zeggen dat je òf te veel oestrogeen hebt, òf te weinig progesteron. Deze pil gaat je er niet bij helpen. De pil bevat een chemische vorm van progesteron met niet dezelfde werking maar wel met vervelende bijwerkingen. Door de pil heb je geen eisprong. Die eisprong is nou juist zo belangrijk voor de aanmaak van progesteron. Na de eisprong zal de follikel, waarin het eitje zat, een tijdje progesteron aanmaken. Pillen zijn symptoombestrijders, je moet op zoek naar de oorzaak en die… Lees verder »

hoi,

Iedereen heeft het altijd maar over een te traag werkende schildklier, maar niemand durft een te snel werkende schildklier aan. Ik ben it tot wat je zou verwachten bij een te snelle schildklier alleen maar aangekomen incl het vermoeden van lipoedeem. Nu wordt ik behandelt en wordt de snelle schildklier onderdrukt met PTU..inmiddels wel 25 kilo aangekomen. Ook de hormoonbalans durft zijn hulp niet aan te bieden blijkbaar…echt raar..

Hallo Sandra,

Hoe bedoel je: de hormoonbalans durft zijn hulp niet aan te bieden?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

hallo, ik lees dat ik idd niet de enige ben met lipoedeem! Maar wat ik wel kan vertellen dat ik het in de buik, benen en armen heb, en ook ik loop bij een huidtherapeut! Ik zit nu al een paar maanden in de ziektewet vanwege de enorme pijn en ik kan heel slecht bewegen! Hierdoor is het psychisch ook een enorme belasting voor mij aan het worden je wereld word erg klein met de beperkingen die je hebt! Ook mijn schildklier werkt te langzaam en krijg daar thyrax voor! In het verleden ben ik zo rond de 10 keer… Lees verder »

Beste Mieke, Wat goed dat je het met voeding redelijk stabiel hebt weten te houden. Voeding is inderdaad erg belangrijk. Met name Hormoonfactor voeding kan al veel verbetering geven. En het is belangrijk om zoveel mogelijk stress te verminderen. Daarnaast heeft je lichaam hulp nodig. Hiervoor hebben wij een speciale behandeling ontwikkeld. Wij gaan het lichaam draineren door middel van machinale cupping met crystal glass cups (machinale lymfedrainage en bindweefsel massage). Ook zullen we de meridianen van de nier, blaas en drievoudige verwarmer behandelen. Dit is op basis van Traditionele Chinese Geneeswijzen. Door deze behandelingen wordt het metabolisme in balans… Lees verder »

Wat kost deze behandeling en waar moet ik zijn ? Weet mij geen raad meer !

Dag Allemaal, Ik ben nu 68 jaar heb vanaf mijn 30e gezocht wat ik mankeerde en heb eindelijk voor 5 jaar geleden te horen gekregen wat het nu eindelijk was. Altijd bij een fysiotherapeut gelopen en in 1989 ook al aan beide benen liposuctie laten plegen ( helaas is dit allemaal weer aangegroeid) maar na mijn 60e toen ik in de overgang kwam is het wel erger geworden.Ook door veel stres .Door mijn hele leven heel erg te letten op mijn voeding ( zo min mogelijk zout , vetten en suiker) veel verse groente, fruit maar weinig koolhydraten heb ik… Lees verder »

Hoi allemaal. Zelf ben ik erachter gekomen dat ik lipoedeem heb in 2010. En heb toen eerst bij de ene huidtherapeut gelopen maar die voldeed niet aan mijn verwachting. Ook bij haar vielen de zwachtels al binnen 10 minuten op de enkels…. Bij de andere huidtherapeut heb ik veel beteren ervaringen, ik heb nu faro wraps, dat zijn zwachtels met klitte band, en die kun je tussendoor zelf opnieuw goed doen, en ze mogen even af met douchen, dus dat is heel fijn. Daarnaast krijg ik 1 x in de week lymfe drainage. Behalve in mijn benen heb ik het… Lees verder »

Hallo Jolanda,
Ik hoop voor je dat het werkt. Succes, groet Jean

Hallo. De dag dat ik een folder las over lipoedeem wist ik niet wat me overkwam. Zo herkenbaar, en ‘het’ heeft een naam! Mijn huisarts wilde me wel laten praten met een huidtharapeut, maar vond dat eigenlijk onzin, ik had volgens hem als baby te vette moedermelk gekregen… De huidtherapeute gaf me een aantal behandelingen en wikkelde aansluitend mijn benen in. Het verband lag al bijna op mijn enkels als ik bij de auto was. De therapie heeft helaas niet geholpen. Wat mij al eerder opgevallen was, dat jaren daarvoor tijdens mijn zwangerschappen, mijn benen, heupen en billen, normalere proporties… Lees verder »

Hallo Jean,

Bij lipoedeem zie je vaak een trage schildklier en dat is ook wat vrouwen na de zwangerschap vaak hebben. Er zou dus zeker een verband kunnen zijn.

Gr. Gerda

Beste Ralph, Naast wat jij nu noemt in verband met lipoedeem, hebben wij een behandelmethode waar we echt een super resultaat mee hebben. Als jij mensen weet met lipoedeem dan willen we ze graag behandelen. We hebben resultaten met lipoedeem in de onderbenen, het overbloezen. En ons mooiste resultaat tot nu toe is bij een 20 jarig meisje dat 2,5 jaar geleden bij ons kwam en niet kon werken, sporten en uitgaan, alleen op de bank zat en ‘s middags moest slapen. Op zo’n leeftijd natuurlijk helemaal vreselijk. De dermatoloog vond dat ze er maar mee moest leren leven. Inmiddels… Lees verder »

Hoi allemaal

Super om dit te lezen aangezien ik al vanaf mijn dertiende hier last van heb. Gisteren bij een arts geweest die gespecialiseerd is in het behandelen van lipoedeem met liposuctie.
Helaas kost mij dat te veel geld, want dat heb ik niet. Vergoed word het helaas niet, dus ben zeer nieuwsgierig naar het gebeuren hier.

Gr. Natasja

Hallo Bea,

Hoe is het met je voeding? Daar is vaak veel winst mee te behalen.

Ik heb al zoveel jaren hier last van, in mijn benen. Ben vorig jaar November 2013 geholpen aan spataderen, hoopte dat mijn benen minder zeurende waren en krampen, door een laser behandeling in de Bergmanclinic, maar helaas, ik ben weer slecht er been, zeuren alle voorkomende klachten,vooral grote zwelling onder de knie. Zou zo graag van die zwellingen af willen. Is een soort van liposuctie niet iets, maar dan dat soort met die kleine naaldjes. alleen die zwellingen dan. Wie heeft er ooit iets laten doen met succes. Bericht mij. 1 been staat gewoon scheef hierdoor. Hooppppp groetjes

Hoi, ik lees net over lipodeem en liposuctie. Ik heb 10 jaar geleden vet uit mijn benen en armen laten halen zonder dat ik wist van lipodeem. De maat van mijn benen was twee tot drie maten groter dan mijn taille en ik wilde een ” normaal” lichaam. Ik heb er geen spijt van gehad! Wel was ik bond en blauw van de bloeduitstortingen en het kostte best veel. ( heb ik een lening voor afgesloten maar ik had dit zo nodig !) Gedeelte terug gekregen van de belasting omdat ik op mijn werk niet gewoon kon lopen. Dus gewoon… Lees verder »

Hee Diana,

Ben je nu helemaal af van de vetophopingen of komt het terug?

Groetjes

Hoi, sorry voor de late reactie.
Het was lang weg, maar sinds 1 jaar word ik weer zwaarder en heb problemen met mijn gewrichten door HMS en Fibromyalgie veel pijn en vermoeidheid.
Ik heb medicijnen voor mijn bloeddruk en misschien word ik daar zwaarder van.
Vooral mijn buik word dikker en nog steeds dikke enkels.
Ik weet niet wat ik eraan kan doen, helaas.

Hoi Diana

Maar dacht je dat je lipoedeem had en bleek het later iets anders te zijn? Of heb je het allebei? Maar op je benen blijft het weg?

Gr

Goededag, Ik heb ook lipodeem en ben al jaren met van alles bezig.Niets helpt en ik ben bang dat mijn kindjes dadelijk niet lang meer een moeder hebben…… Heb steunkousen, en ben vanaf gisteren veel spa bronwater aan het drinken, zoals op deze forum gezegd wordt.Verder ga ik veel lopen en ben met spelt produkten bezig. Verder kreeg ik het advies om geen zuur te gebruiken, zoals uitjes, augurkjes, en azijn. Ook oude kaas i.p.v. jonge kaas. Verder stretsch oefeningen elke dag..ik doe mijn ding, werk de avonden in de zorg, maar of ik er ooit nog af kom….heeft er… Lees verder »

Hallo Inge,

Het je het blog hierboven gelezen? Een vertraagde schildklier kan de oorzaak zijn van lipoedeem. De Hormoonfactorleefwijze kan hierbij helpen.

Succes!
Gerda Tol-van Dijk

Er zijn naast bovenstaande adviezen nog andere behandelmogelijkheden bij lipoedeem.

Een huidtherapeut zou u verder kunnen helpen.

Hartelijke groeten,
K. Wolf

Beste Kim,

Een huidtherapeut heeft de lipoedeem bij mij geconstateerd. Via haar kreeg ik alleen steunkousen aangemeten en verder niet echt hulp. Ik had met deze post gehoopt op wat meer specifieke informatie waar ik terecht zou kunnen. Bedankt alvast.

mvg, Carina

Hallo Carina, Bedankt voor je reactie. Het kan juist zijn dat uw therapeut gekozen heeft voor deze manier van behandelen. Soms wil een aanvullende behandeling met Manuele Lymfedrainage en evt de Pressotherapie een omvangsvermindering bewerkstelligen. Dit kan alleen wanneer er een (groot) lymfatisch component is. Bovendien vergt de therapie veel inzet van de patient zelf. Het is namelijk erg belangrijk de therapie te ondersteunen met bewegingsoefening en een aanpassing van het dieet. De patient mag namelijk niet meer aankomen (daar dit door een afwijking in metabolisme niet meer er af ge-dieet kan worden). Lipoedeem is echter een aandoening die (nog)… Lees verder »

Hallo Carina,

Heb je het artikel van Ralph over de schildklier gelezen? Als je je herkent in de symptomen kun je veel hebben aan de Hormoonfactor. Als je hierboven het forum aanklikt vind je een uitgebreide post over lipodeem.

Gr. Gerda van DIjk

Beste Ralph,
Onlangs is er bij mij Lipoedeem geconstateerd. Ook ben ik van mening dat mijn schildklier en mijn hormonen hiermee te maken hebben. Via mijn huisarts kom ik helaas niet veel verder. Schildklier is meerdere malen geprikt maar er komt maar niets uit. Kun je mij adviseren bij wie ik eventueel terecht zou kunnen voor mijn schildklier en hormonen?
Alvast bedankt voor je reactie.

Als je schildklierwaarden goed zijn, heb je geen hormonen nodig en is dat zelfs gevaarlijk.

Goed om te lezen maar ik moet voor me endometriose een dubbele dosis van de pil slikken per dag zonder stop week. Dus daar kan ik helaas niks aan veranderen.

Ben wel benieuwd naar het sport deel die arnoud brugge schrijft. Kan je uitleggen wat en hoe je het bedoelt. ook wat de werking van de suplementen is en een uitleg hierover dit zegt me helemaal niks maar wil graag verder!!!

Hallo Jolanda, Wat ik bedoel is dat je maximaal kracht gaat doen bijna. Bij mijn klanten met oestrogeen dominatie zie ik dat krachttraining (fitness) 4x 15 herhalingen per toestel goed werkt al wel. Alleen als ik met die mensen sub maximaal ga doen tussen de 1 en de 5 herhalingen en dan met echt zwaar gewicht en wat langere pauzes van 3 a 4 min dat dat vaak nog beter werkt. Door zware kracht training verhoog je nog meer testosteron en testosteron is de tegen hanger van oestrogeen dus het verlaagd je oestrogeen. DIM en Mangosteen verlagen oestrogeen. Mangosteen gaat… Lees verder »

Van welk merk kan ik de Mangosteen het beste nemen. Ik zie op internet zoveel staan, maar welke zijn nu het beste?

Goed gezegd Arnoud… Bij mij is 2009 lipoedeem geconstateerd en had altijd al het vermoeden dat het bij mij door de anticonceptie pil is gekomen. Niemand verder in mijn familie en verdere familie heeft het. Naast de pil (waarvan ik 13 verschillende heb gehad) had ik ook stress, zwaar fysiek en mentaal werk en heb ik darmproblemen waar ze maar niet uitkomen wat nou precies en ook doorbloedingprolemen Wat je ook veel ziet bij lipoedemers is vochtproblemen..deze heb ik tot nu toe niet en hypermobilieit die ik ook schijn te hebben. Ook at ik juist te weinig en is was… Lees verder »

DIM werkt erg goed is mijn ervaring…

Bedankt voor dit goede stuk! Ik weet niet of ik lipoedeem heb, maar dat ik oestrogeen-dominantie heb daar ben ik wel van overtuigd. Nu vraag ik me af welk van de supplement ik het beste kan gebruiken mangosteen of DIM, ik hoop dat jullie me bij een besluit kunnen helpen. Ik kan helaas niet beide aanschaffen.

Zeer goede stuk. Wat ik vaak zie bij mij in mijn praktijk met klanten met lipoedeem is dat je al veel resultaat kan halen als je bezig gaat met de lympeklieren door te trampolienespringen en infrarood sauna werkt goed. En qua oestrogeen dominantie is dat mensen met lipoedeem goed resultaat halen met sub maximaal kracht training. Dus zeer weining herhalingen maar veel gewicht en als we kijken naar het inzetten van supplementen dan werkt DIM en Mangosteen van source naturals zeer goed! Ik heb klanten die zijn 3 a 5cm omvang kwijt geraakt van hun benen door onderandere deze dingen… Lees verder »

Welke DIM en waar kun je die in goede kwaliteit aanschaffen?

Wat Ralph zegt inderdaad. DIM werkt goed. Mangosteen ben ik nu net aan het testen bij wat klanten. Op sites uit amerika etc lees ik goede reacties over mangosteen.

Wat is dim en waar kan ik terecht groetjes

Hoi Ralph, leuk dat je dit artikel over lipoedeem hebt geplaatst, hij is inmiddels door Tatjana op de lipoedeempagina gedeeld. Ik hoop dat veel vrouwen hier iets aan hebben, tijd voor een andere aanpak.

waar vind ik de lipoedeempagina? Groet!

Op facebook zijn verschillende groepen.

Volgens mij heeft de helft van de vrouwen hier last van. Ook noem je als oorzaak medicijnen. Dit is nogal moeilijk als je afhankelijk bent van medicijnen, zoals ik. Nou kan ik natuurlijk overgaan op bio identieke medicatie, maar dat is voor mij niet te betalen.