lipoedeem

Lipoedeem: oorzaken, symptomen en de oplossing (behandeling)

Na aanleiding van de vragen die ik kreeg over het onderwerp lipoedeem werkt ik hier mijn ervaringen uit.

Weinig over bekend…

Aangezien er nog zo weinig bekend is over het onderwerp komt een groot deel van deze kennis uit ervaringen van mijn cliënten, maar ook van gesprekken met artsen op diverse seminars. Met name de invloed van hormonen op het ontstaan of verergeren van lipoedeem is nog vrij weinig onderzocht, maar dat ze een rol spelen dat wordt steeds duidelijker.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem wordt gezien als een chronische ziekte waarbij er een stapeling is van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe. Hierdoor ontstaat (vaak pijnlijk) oedeem dat symmetrisch voorkomt op de heupen, bovenbenen en knieën. Meestal verdwijnt het lipoedeem dat er al zit niet meer als men afvalt. Uiteraard zal er zoals bij alles een genetische aanleg zijn voor lipoedeem, maar dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat iemand dit krijgt en in welke gradatie.

Mogelijke oorzaken

Factoren die mogelijk lipoedeem negatief kunnen beïnvloeden volgens de laatste inzichten:

Maar als we vervolgens verder lezen dan zien we dat er over hormonale disbalansen zeer weinig bekend is. Vandaar dat hier absoluut meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Symptomen

Als we de kijken naar lipoedeem op zich zien we:

 • Slechte doorbloeding en vochtafvoer
 • Plaatselijke vetopslag, met name op de benen.

Het eerste symptoom zie ik vrij veel zelf in de praktijk bij mensen met een vertraagde schildklier. Het tweede symptoom zie ik vaak bij vrouwen met een teveel aan oestrogeen ten opzichte van de tegenhangers testosteron en progesteron.

Bloedonderzoek

Een aantal vrouwen die ik dit verteld heb zijn vervolgens via een arts dit gaan onderzoeken in het bloed en zagen inderdaad: Te weinig actief schildklierhormoon T3, lage testosteron en progesteron ten opzichte van oestrogeen. Het lijkt me zeer interessant om dit verder te gaan onderzoeken. Disbalansen in deze hormonen zijn te herkennen aan een flink aantal symptomen en deze staan beschreven in de bijlage van het boek De hormoonfactor.

Dat veel vrouwen met lipoedeem de hormoonfactor zijn gaan volgen is, omdat je met deze methode de darmwerking vaak sterk verbetert en de hormonale disbalansen kunnen verminderen. Aanvullend zou ik zeker de genoemde vier hormonen laten testen in het bloed. Soms wil een huisarts meewerken en een bloedonderzoek aanvragen, maar vaak ook niet omdat dit nog niet in de medische protocollen staat van lipoedeem. Andere instanties om dit te laten meten zijn bijvoorbeeld de Linus Paulingkliniek en het Europees Laboratorium (niet altijd vergoed).

Mogelijke oplossingen

Als we het over de hormonale balans en lipoedeem hebben is het belangrijk om een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon te hebben.

De verhouding oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron moet ook in een goede balans komen. Dat de oestrogeen relatief te hoog is kan veroorzaakt worden door:

 • Belasting met chemische oestrogenen uit de omgeving (xeno-oestrogenen) uit pesticiden, plastics en zepen, parfum en medicijnen.
 • De anti-conceptiepil.
 • Een hoog vetpercentage waarbij in het vetweefsel testosteron omgezet wordt in oestrogeen door middel van het enzym aromatase.
 • Stress.

Hieronder een schrijven van Hormoonfactor Trainer Loreen Schöner die zich gespecialiseerd heeft in lipoedeem behandelingen.

Ir. Ralph Moorman

Lipoedeem behandeling

Zodra je hebt besloten om je kwaliteit van leven te verbeteren en je de weg naar ons hebt gevonden gaan we twee wegen bewandelen.

Het behandelproces

 1. De eerste stap is je intake gesprek bij mij. De uitgebreide intake is de start van een persoonlijk voedingsadvies. Hormoonfactor proof/Paleo voeding is het begin van meer rust in je systeem en opent mogelijkheden voor je lichaam om verstoringen aan te pakken.
 2. De tweede stap is een intake en een Bodydrainage bij een Piroche specialiste zodat zij een goed beeld van jou en de conditie van je lichaam heeft. Op basis hiervan kan zij een compleet behandelplan voor je maken. Dit plan is persoonlijk en dus voor iedereen anders.

Het behandelplan bestaat uit regelmatige behandelingen, die in het begin wekelijks zijn en langzaam uitgebreid worden, afhankelijk van het resultaat, naar meer tijd tussen de behandelingen. Tot er een onderhoudssituatie bereikt is. Waar mogelijk kunnen de consulten voor voeding gecombineerd worden. Deze combinatie zorgt ervoor dat we het probleem succesvol kunnen aanpakken.

De behandelprocedure

Door onze achtergrond kunnen we verschillende behandelingen aanbieden en die combinatie geeft een goed resultaat. Samen met onze “in house” specialiste, Miriam Duijvestijn heb ik een behandeling ontwikkeld die perfect ondersteunend werkt.

 1. Omdat lipoedeem ook een bindweefsel probleem is, is het van groot belang dat we dat gaan versterken door middel van behandelingen, voeding, beweging en supplementen. Alles wat we kunnen doen om het bindweefsel te versterken moeten we doen. Hoe strakker het bindweefsel, hoe beter het bindweefsel de cellen in bedwang kan houden en de vetcellen klein te houden.
 2. Om je lymfesysteem te helpen gaan we het systeem helpen met de lymfodrainer, dit is een lymfedrainage apparaat. Tevens haalt dit apparaat de stress uit je weefsels.
 3. Het draineren van onderrug, billen, benen en armen is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
 4. Om de fascia te versterken werken we met machinale cupping, de crystal glass cups geven een op jouw afgestemde bindweefselmassage.
 5. Uiteraard behandelen we de meridianen van de nier, blaas, lever, galblaas, pericard en drievoudige verwarmer. Dit om de simpele reden dat daardoor het metabolisme weer in balans wordt gebracht en tevens helpen we het hormonale circuit beter te circuleren en functioneren. Met als uiteindelijk doel blokkades te  verwijderen zodat het lichaam zelf weer beter kan functioneren.

lipoedeem behandelen

Technieken die we gebruiken:

 • Machinale lymfedrainage
 • Machinale cupping
 • Bindweefselmassage
 • Body wrapping
 • Diverese manuele massage technieken
 • Stimulatie van acupressuur punten met Beautystimm
 • Insluizen van werkstoffen met ultra-geluid.

Effect van de behandelingen:

 • Minder tot geen pijnlijke armen en benen
 • Minder vermoeide armen en benen
 • Gladdere huid
 • Betere vorm, circulatie en energetische balans.

Leefstijl aanpassen!

Naast alles wat wij voor je kunnen doen, is het van groot belang dat je thuis ook aan de slag gaat en je levensstijl aanpast. Dit betekent naast goed en gezond eten, genoeg water drinken, sporten en/of wandelen. Tijd voor jezelf maken. En het gebruik van de Infiltrans producten van Piroche zijn een “must” om de circulatie te helpen en natuurlijk heerlijk 2x per week in een bad of voetenbad met onder andere onze ondersteunende aroma hydrobaden.

Ervaringen uit de praktijk

Roos heb ik leren kennen tijdens een trainingsdag bij Yvonne en Roos heeft ook lipoedeem. Ze is personal trainer, fitnesscoach en geeft ook voedingsadviezen. Zij was op zoek naar een lymfedrainage behandeling en ik heb haar uitgenodigd.

Hieronder haar foto van de vooruitgang na 20 behandelingen.

lipoedeem behandeling

Mee informatie?

Loreen Schöner
Purple Power, trainer Hormoonfactor
Eigenaar Pilou Cosmetics/Piroche Cosmétiques Nederland
www.purplepower.nl

(80stemmen, gemiddeld: 3,78 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Astrid Roest
Astrid Roest
8 jaren geleden

Volgens mij heeft de helft van de vrouwen hier last van. Ook noem je als oorzaak medicijnen. Dit is nogal moeilijk als je afhankelijk bent van medicijnen, zoals ik. Nou kan ik natuurlijk overgaan op bio identieke medicatie, maar dat is voor mij niet te betalen.

Mieke van Eijndhoven
Mieke van Eijndhoven
8 jaren geleden

Hoi Ralph, leuk dat je dit artikel over lipoedeem hebt geplaatst, hij is inmiddels door Tatjana op de lipoedeempagina gedeeld. Ik hoop dat veel vrouwen hier iets aan hebben, tijd voor een andere aanpak.

annelies
annelies
Antwoord aan  Mieke van Eijndhoven
8 jaren geleden

waar vind ik de lipoedeempagina? Groet!

Ilse
Ilse
Antwoord aan  annelies
7 jaren geleden
Joy
Joy
Antwoord aan  annelies
9 maanden geleden

Op facebook zijn verschillende groepen.

Arnoud Brugge
Arnoud Brugge
8 jaren geleden

Zeer goede stuk. Wat ik vaak zie bij mij in mijn praktijk met klanten met lipoedeem is dat je al veel resultaat kan halen als je bezig gaat met de lympeklieren door te trampolienespringen en infrarood sauna werkt goed. En qua oestrogeen dominantie is dat mensen met lipoedeem goed resultaat halen met sub maximaal kracht training. Dus zeer weining herhalingen maar veel gewicht en als we kijken naar het inzetten van supplementen dan werkt DIM en Mangosteen van source naturals zeer goed! Ik heb klanten die zijn 3 a 5cm omvang kwijt geraakt van hun benen door onderandere deze dingen… Lees verder »

Arnoud Brugge
Arnoud Brugge
Antwoord aan  Arnoud Brugge
8 jaren geleden

Wat Ralph zegt inderdaad. DIM werkt goed. Mangosteen ben ik nu net aan het testen bij wat klanten. Op sites uit amerika etc lees ik goede reacties over mangosteen.

Lianne
Lianne
Antwoord aan  Arnoud Brugge
4 jaren geleden

Wat is dim en waar kan ik terecht groetjes

Kim
Kim
8 jaren geleden

Bedankt voor dit goede stuk! Ik weet niet of ik lipoedeem heb, maar dat ik oestrogeen-dominantie heb daar ben ik wel van overtuigd. Nu vraag ik me af welk van de supplement ik het beste kan gebruiken mangosteen of DIM, ik hoop dat jullie me bij een besluit kunnen helpen. Ik kan helaas niet beide aanschaffen.

Ralph Moorman
Ralph Moorman
8 jaren geleden

DIM werkt erg goed is mijn ervaring…

Angela
Angela
8 jaren geleden

Goed gezegd Arnoud… Bij mij is 2009 lipoedeem geconstateerd en had altijd al het vermoeden dat het bij mij door de anticonceptie pil is gekomen. Niemand verder in mijn familie en verdere familie heeft het. Naast de pil (waarvan ik 13 verschillende heb gehad) had ik ook stress, zwaar fysiek en mentaal werk en heb ik darmproblemen waar ze maar niet uitkomen wat nou precies en ook doorbloedingprolemen Wat je ook veel ziet bij lipoedemers is vochtproblemen..deze heb ik tot nu toe niet en hypermobilieit die ik ook schijn te hebben. Ook at ik juist te weinig en is was… Lees verder »

jolanda
jolanda
8 jaren geleden

Goed om te lezen maar ik moet voor me endometriose een dubbele dosis van de pil slikken per dag zonder stop week. Dus daar kan ik helaas niks aan veranderen.

Ben wel benieuwd naar het sport deel die arnoud brugge schrijft. Kan je uitleggen wat en hoe je het bedoelt. ook wat de werking van de suplementen is en een uitleg hierover dit zegt me helemaal niks maar wil graag verder!!!

Arnoud Brugge
Arnoud Brugge
Antwoord aan  jolanda
8 jaren geleden

Hallo Jolanda, Wat ik bedoel is dat je maximaal kracht gaat doen bijna. Bij mijn klanten met oestrogeen dominatie zie ik dat krachttraining (fitness) 4x 15 herhalingen per toestel goed werkt al wel. Alleen als ik met die mensen sub maximaal ga doen tussen de 1 en de 5 herhalingen en dan met echt zwaar gewicht en wat langere pauzes van 3 a 4 min dat dat vaak nog beter werkt. Door zware kracht training verhoog je nog meer testosteron en testosteron is de tegen hanger van oestrogeen dus het verlaagd je oestrogeen. DIM en Mangosteen verlagen oestrogeen. Mangosteen gaat… Lees verder »

Marjolijn Diepstraten
Marjolijn Diepstraten
Antwoord aan  Arnoud Brugge
1 jaar geleden

Van welk merk kan ik de Mangosteen het beste nemen. Ik zie op internet zoveel staan, maar welke zijn nu het beste?

Carina Hax
Carina Hax
7 jaren geleden

Beste Ralph,
Onlangs is er bij mij Lipoedeem geconstateerd. Ook ben ik van mening dat mijn schildklier en mijn hormonen hiermee te maken hebben. Via mijn huisarts kom ik helaas niet veel verder. Schildklier is meerdere malen geprikt maar er komt maar niets uit. Kun je mij adviseren bij wie ik eventueel terecht zou kunnen voor mijn schildklier en hormonen?
Alvast bedankt voor je reactie.

Anke
Anke
Antwoord aan  Carina Hax
9 maanden geleden

Als je schildklierwaarden goed zijn, heb je geen hormonen nodig en is dat zelfs gevaarlijk.

Gerda
7 jaren geleden

Hallo Carina,

Heb je het artikel van Ralph over de schildklier gelezen? Als je je herkent in de symptomen kun je veel hebben aan de Hormoonfactor. Als je hierboven het forum aanklikt vind je een uitgebreide post over lipodeem.

Gr. Gerda
http://www.primabalans.nl

Kim Wolf
Kim Wolf
7 jaren geleden

Er zijn naast bovenstaande adviezen nog andere behandelmogelijkheden bij lipoedeem.

Een huidtherapeut zou u verder kunnen helpen.

Hartelijke groeten,
K. Wolf

Carina Hax
Carina Hax
Antwoord aan  Kim Wolf
7 jaren geleden

Beste Kim,

Een huidtherapeut heeft de lipoedeem bij mij geconstateerd. Via haar kreeg ik alleen steunkousen aangemeten en verder niet echt hulp. Ik had met deze post gehoopt op wat meer specifieke informatie waar ik terecht zou kunnen. Bedankt alvast.

mvg, Carina

Kim
Kim
Antwoord aan  Carina Hax
7 jaren geleden

Hallo Carina, Bedankt voor je reactie. Het kan juist zijn dat uw therapeut gekozen heeft voor deze manier van behandelen. Soms wil een aanvullende behandeling met Manuele Lymfedrainage en evt de Pressotherapie een omvangsvermindering bewerkstelligen. Dit kan alleen wanneer er een (groot) lymfatisch component is. Bovendien vergt de therapie veel inzet van de patient zelf. Het is namelijk erg belangrijk de therapie te ondersteunen met bewegingsoefening en een aanpassing van het dieet. De patient mag namelijk niet meer aankomen (daar dit door een afwijking in metabolisme niet meer er af ge-dieet kan worden). Lipoedeem is echter een aandoening die (nog)… Lees verder »

inge v. Boxtel
inge v. Boxtel
7 jaren geleden

Goededag, Ik heb ook lipodeem en ben al jaren met van alles bezig.Niets helpt en ik ben bang dat mijn kindjes dadelijk niet lang meer een moeder hebben…… Heb steunkousen, en ben vanaf gisteren veel spa bronwater aan het drinken, zoals op deze forum gezegd wordt.Verder ga ik veel lopen en ben met spelt produkten bezig. Verder kreeg ik het advies om geen zuur te gebruiken, zoals uitjes, augurkjes, en azijn. Ook oude kaas i.p.v. jonge kaas. Verder stretsch oefeningen elke dag..ik doe mijn ding, werk de avonden in de zorg, maar of ik er ooit nog af kom….heeft er… Lees verder »

Gerda
Antwoord aan  inge v. Boxtel
7 jaren geleden

Hallo Inge,

Het je het blog hierboven gelezen? Een vertraagde schildklier kan de oorzaak zijn van lipoedeem. De Hormoonfactorleefwijze kan hierbij helpen. Er is op het forum van de Hormoonfactor een uitgebreid onderwerp hierover, misschien heb je er iets aan: http://dehormoonfactorwebwinkel.nl/nl/hormoonfactor-forum/4-diagnose/255-chronische-lipoedeem.html

Succes!
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

bea dorrestein
bea dorrestein
7 jaren geleden

Ik heb al zoveel jaren hier last van, in mijn benen. Ben vorig jaar November 2013 geholpen aan spataderen, hoopte dat mijn benen minder zeurende waren en krampen, door een laser behandeling in de Bergmanclinic, maar helaas, ik ben weer slecht er been, zeuren alle voorkomende klachten,vooral grote zwelling onder de knie. Zou zo graag van die zwellingen af willen. Is een soort van liposuctie niet iets, maar dan dat soort met die kleine naaldjes. alleen die zwellingen dan. Wie heeft er ooit iets laten doen met succes. Bericht mij. 1 been staat gewoon scheef hierdoor. Hooppppp groetjes

Diana
Diana
Antwoord aan  bea dorrestein
6 jaren geleden

Hoi, ik lees net over lipodeem en liposuctie. Ik heb 10 jaar geleden vet uit mijn benen en armen laten halen zonder dat ik wist van lipodeem. De maat van mijn benen was twee tot drie maten groter dan mijn taille en ik wilde een ” normaal” lichaam. Ik heb er geen spijt van gehad! Wel was ik bond en blauw van de bloeduitstortingen en het kostte best veel. ( heb ik een lening voor afgesloten maar ik had dit zo nodig !) Gedeelte terug gekregen van de belasting omdat ik op mijn werk niet gewoon kon lopen. Dus gewoon… Lees verder »

Rosierose
Rosierose
Antwoord aan  Diana
5 jaren geleden

Hee Diana,

Ben je nu helemaal af van de vetophopingen of komt het terug?

Groetjes

Diana
Diana
Antwoord aan  Rosierose
4 jaren geleden

Hoi, sorry voor de late reactie.
Het was lang weg, maar sinds 1 jaar word ik weer zwaarder en heb problemen met mijn gewrichten door HMS en Fibromyalgie veel pijn en vermoeidheid.
Ik heb medicijnen voor mijn bloeddruk en misschien word ik daar zwaarder van.
Vooral mijn buik word dikker en nog steeds dikke enkels.
Ik weet niet wat ik eraan kan doen, helaas.

Anoniem
Anoniem
Antwoord aan  Diana
4 jaren geleden

Hoi Diana

Maar dacht je dat je lipoedeem had en bleek het later iets anders te zijn? Of heb je het allebei? Maar op je benen blijft het weg?

Gr

Gerda
7 jaren geleden

Hallo Bea,

Hoe is het met je voeding? Daar is vaak veel winst mee te behalen.

Natasja
Natasja
7 jaren geleden

Hoi allemaal

Super om dit te lezen aangezien ik al vanaf mijn dertiende hier last van heb. Gisteren bij een arts geweest die gespecialiseerd is in het behandelen van lipoedeem met liposuctie.
Helaas kost mij dat te veel geld, want dat heb ik niet. Vergoed word het helaas niet, dus ben zeer nieuwsgierig naar het gebeuren hier.

Gr. Natasja

Loreen Schöner
7 jaren geleden

Beste Ralph, Naast wat jij nu noemt in verband met lipoedeem, hebben wij een behandelmethode waar we echt een super resultaat mee hebben. Als jij mensen weet met lipoedeem dan willen we ze graag behandelen. We hebben resultaten met lipoedeem in de onderbenen, het overbloezen. En ons mooiste resultaat tot nu toe is bij een 20 jarig meisje dat 2,5 jaar geleden bij ons kwam en niet kon werken, sporten en uitgaan, alleen op de bank zat en ‘s middags moest slapen. Op zo’n leeftijd natuurlijk helemaal vreselijk. De dermatoloog vond dat ze er maar mee moest leren leven. Inmiddels… Lees verder »

jean
jean
7 jaren geleden

Hallo. De dag dat ik een folder las over lipoedeem wist ik niet wat me overkwam. Zo herkenbaar, en ‘het’ heeft een naam! Mijn huisarts wilde me wel laten praten met een huidtharapeut, maar vond dat eigenlijk onzin, ik had volgens hem als baby te vette moedermelk gekregen… De huidtherapeute gaf me een aantal behandelingen en wikkelde aansluitend mijn benen in. Het verband lag al bijna op mijn enkels als ik bij de auto was. De therapie heeft helaas niet geholpen. Wat mij al eerder opgevallen was, dat jaren daarvoor tijdens mijn zwangerschappen, mijn benen, heupen en billen, normalere proporties… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  jean
7 jaren geleden

Hallo Jean,

Bij lipoedeem zie je vaak een trage schildklier en dat is ook wat vrouwen na de zwangerschap vaak hebben. Er zou dus zeker een verband kunnen zijn.

Gr. Gerda

Jolanda Heyen
Jolanda Heyen
7 jaren geleden

Hoi allemaal. Zelf ben ik erachter gekomen dat ik lipoedeem heb in 2010. En heb toen eerst bij de ene huidtherapeut gelopen maar die voldeed niet aan mijn verwachting. Ook bij haar vielen de zwachtels al binnen 10 minuten op de enkels…. Bij de andere huidtherapeut heb ik veel beteren ervaringen, ik heb nu faro wraps, dat zijn zwachtels met klitte band, en die kun je tussendoor zelf opnieuw goed doen, en ze mogen even af met douchen, dus dat is heel fijn. Daarnaast krijg ik 1 x in de week lymfe drainage. Behalve in mijn benen heb ik het… Lees verder »

jean
jean
Antwoord aan  Jolanda Heyen
7 jaren geleden

Hallo Jolanda,
Ik hoop voor je dat het werkt. Succes, groet Jean

Mieke
Mieke
7 jaren geleden

Dag Allemaal, Ik ben nu 68 jaar heb vanaf mijn 30e gezocht wat ik mankeerde en heb eindelijk voor 5 jaar geleden te horen gekregen wat het nu eindelijk was. Altijd bij een fysiotherapeut gelopen en in 1989 ook al aan beide benen liposuctie laten plegen ( helaas is dit allemaal weer aangegroeid) maar na mijn 60e toen ik in de overgang kwam is het wel erger geworden.Ook door veel stres .Door mijn hele leven heel erg te letten op mijn voeding ( zo min mogelijk zout , vetten en suiker) veel verse groente, fruit maar weinig koolhydraten heb ik… Lees verder »

Loreen Schöner
7 jaren geleden

Beste Mieke, Wat goed dat je het met voeding redelijk stabiel hebt weten te houden. Voeding is inderdaad erg belangrijk. Met name Hormoonfactor voeding kan al veel verbetering geven. En het is belangrijk om zoveel mogelijk stress te verminderen. Daarnaast heeft je lichaam hulp nodig. Hiervoor hebben wij een speciale behandeling ontwikkeld. Wij gaan het lichaam draineren door middel van machinale cupping met crystal glass cups (machinale lymfedrainage en bindweefsel massage). Ook zullen we de meridianen van de nier, blaas en drievoudige verwarmer behandelen. Dit is op basis van Traditionele Chinese Geneeswijzen. Door deze behandelingen wordt het metabolisme in balans… Lees verder »

Timmie
Timmie
Antwoord aan  Loreen Schöner
5 jaren geleden

Wat kost deze behandeling en waar moet ik zijn ? Weet mij geen raad meer !

Linda Jonker -Pool
Linda Jonker -Pool
6 jaren geleden

hallo, ik lees dat ik idd niet de enige ben met lipoedeem! Maar wat ik wel kan vertellen dat ik het in de buik, benen en armen heb, en ook ik loop bij een huidtherapeut! Ik zit nu al een paar maanden in de ziektewet vanwege de enorme pijn en ik kan heel slecht bewegen! Hierdoor is het psychisch ook een enorme belasting voor mij aan het worden je wereld word erg klein met de beperkingen die je hebt! Ook mijn schildklier werkt te langzaam en krijg daar thyrax voor! In het verleden ben ik zo rond de 10 keer… Lees verder »

Sandra
Sandra
6 jaren geleden

hoi,

Iedereen heeft het altijd maar over een te traag werkende schildklier, maar niemand durft een te snel werkende schildklier aan. Ik ben it tot wat je zou verwachten bij een te snelle schildklier alleen maar aangekomen incl het vermoeden van lipoedeem. Nu wordt ik behandelt en wordt de snelle schildklier onderdrukt met PTU..inmiddels wel 25 kilo aangekomen. Ook de hormoonbalans durft zijn hulp niet aan te bieden blijkbaar…echt raar..

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Sandra
6 jaren geleden

Hallo Sandra,

Hoe bedoel je: de hormoonbalans durft zijn hulp niet aan te bieden?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Anoniem
Anoniem
6 jaren geleden

Hoi, Sinds dat ik vorig jaar begon met een combinatiepil is bij mij lipoedeem op komen dagen, ik ben toen naar een huidtherapeut geweest en die adviseerde om meteen te stoppen met de pil. Ik las dat als je lipoedeem hebt je een overschot aan oestrogeen hebt en de progesteron is dan juist aan de lage kant. Ik wil zelf graag de pil slikken , is het dan slim om een pil te nemen zonder oestrogeen zoals Cerazette ? Zou het zo zijn dat deze pil je kan helpen bij de klachten van lipoedeem , zoals het vocht vasthouden? Heeft… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Anoniem
6 jaren geleden

Hallo, Als je lioedeem hebt, werkt je schildklier vaak niet goed. Dit kan komen door oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie wi zeggen dat je òf te veel oestrogeen hebt, òf te weinig progesteron. Deze pil gaat je er niet bij helpen. De pil bevat een chemische vorm van progesteron met niet dezelfde werking maar wel met vervelende bijwerkingen. Door de pil heb je geen eisprong. Die eisprong is nou juist zo belangrijk voor de aanmaak van progesteron. Na de eisprong zal de follikel, waarin het eitje zat, een tijdje progesteron aanmaken. Pillen zijn symptoombestrijders, je moet op zoek naar de oorzaak en die… Lees verder »

co
co
6 jaren geleden

hallo ik had lympodeem/lipoedeem dacht de therapeut ! ben beplakt, kousen, therapiedrainage noem maar op ik werd zwaarder en zwaarder nu bij ha ,en specialist geweest het is allen-hines stage3 oeps wat nu ook kom ik in twee jr in een rolstoel zegt hij hij kan me helpen maar kost 10.000 euro wat ik nie heb ,ik ben radeloos elke dag zoveel pijn mijn benen zijn geen benen meer ,maar stammen maar ik vecht door moet 7 dagen sporten dieeten etc maar bijna onmogelijk met deze pijn in mijn lijf ARNOUD BRUGGE misschien heb je wat oefeningen met kracht voor… Lees verder »

Ilse Fortuin
Antwoord aan  co
4 jaren geleden

Late reactie misschien. Squats en lunches te beginnen met je eigen lichaams gewicht. Of kijk eens op 8 minuten workout op het internet. Kettlebell workouts.
groetjes Ilse Fortuin
Voor meer info:
info@praktijk-evenwicht.nl

Roos
Roos
5 jaren geleden

Beste Co, heb je inmiddels reactie ontvangen van Arnoud…

Ik hoop snel iets van je te horen

jolanda signet
jolanda signet
5 jaren geleden

is dat dim capsules 2maal per dag helpt dat ook ook zonder kracht traning dat kan ik helaas niet

Atie
Atie
5 jaren geleden

Hallo ik heb twee maanden geleden gehoord dat ik lipoedeem had sport 2keer in de week helpt niet veel heb veel pijn vooral snacht slaap haast niet

Ilse Fortuin
Antwoord aan  Atie
4 jaren geleden

Hoi Atie,

Hoe sport je,hoe is je voeding en hoe is het met je stress? Is allemaal belangrijk voor lipoedeem.
Uit ervaring weet ik dat krachtoefening meer doen dan cardio. De beste combi is 2/3 kracht en 1/3 cardio iet langer dan 45 a 60 min.

groetjes Ilse Fortuin Praktijk Evenwicht

Sanne
Sanne
5 jaren geleden

Hallo,

Erg interessante artikel. Mijn moeder,oma en tante hebben het ook. Ik merk nu ook rare vet ophoping binnenkant knie en benen algemeen vooral sinds ik de pil ben begonnen. Mijn zusje het zelfde. Wat zou hier het advies zijn, stoppen met anticonceptie? Sporten doen wij al erg veel. Moeders heeft gelukkig nog niet veel pijn maar volgens de arts kan ze het niet verminderen en afvallen. Goed bewegen en gezond leven word gezegd

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Sanne
5 jaren geleden

Beste Sanne,

Leven volgens de Hormoonfactor kan de lipoedeem verminderen. Verder is het goed het artikel van Ralph over de vertraagde schildklier te lezen, er is nl. vaak een link. Training volgens de Hormoonfactor is super hierbij. De pil heeft een negatieve invloed op de schildklier, die is dus niet aan te bevelen…

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabaans.nl

Janneke
Janneke
Antwoord aan  Sanne
3 jaren geleden

Gebruik van de pil is in allerlei opzichten ongunstig voor je gezondheid. Zo bevordert hij de oestrogeendominantie en hij berooft je lichaam van allerlei vitaminen en mineralen, onder andere zink. Heb zelf een pessarium

Wieke
Wieke
5 jaren geleden

Altijd last van pijnlijke gevoelige benen. Ook na gewichtverlies 25 kg bleven mijn benen nog dik en pijnlijk. Precies bij mijn knieen stopt het.
Drink al tijden bronwater en let goed op suikers maar helaas heeft het geen effect. Ben in de menopauze lijt wel of het nu nog extremer is.
Wat een goed artikel is dit. Ga maar weer eens naar mn HA

Kelly
Kelly
5 jaren geleden

Hallo, Ook bij mij is in 3/4 jaar geleden Lipoedeem geconstateerd. Ik heb 4 behandelingen (liposuctie) ondergaan bij Dermicis in Alkmaar. Helaas wordt dit niet vergoed, maar absoluut geen spijt van. De pijn in de benen en continu blauwe plekken zijn zo goed als verdwenen. Enig nadeel is dat het zich nu verplaatst heeft van mijn benen na mijn buik. Ook nu ga ik weer het gevecht aan met veel sporten en gezonde voeding maar ook nu weer zonder enig resultaat. Zo frusterend, maar ik wil er eigenlijk nog niet aangeloven om weer een behandeling te ondergaan en aantal duizende… Lees verder »

Adrie de Jonge
Adrie de Jonge
Antwoord aan  Kelly
4 jaren geleden

Waar is DIM of Mangosteen verkrijgbaar?

Cor
Cor
4 jaren geleden

Hier en succesverhaal! Er is hoop! Ik heb al jaren lipoedeem en had ook de reeds bekende klachten. Ik word ook behandeld voor een trage schildklier. Een jaar geleden begon ik met manuele lymfedrainage en het dragen van TEK-kousen. Dit gaf nog geen specifieke verbetering en 3,5 maanden geleden woog ik ruim 81 kg bij een lengte van 178 cm. Het meeste gewicht zat in de benen, (ik droeg laarzen met XXL-schacht die strak dichtritsten over mijn benen) mijn taille was redelijk slank. Ik wilde niet accepteren dat hier niets aan te doen was en ben megaveel gaan lezen, ook… Lees verder »

Danielle
Danielle
Antwoord aan  Cor
4 jaren geleden

Heerlijk om zo’n succesverhaal te lezen!! Ook bij mij is lipodeem vastgesteld en ook ik wil er alles aan doen om het te verminderen. Vanmiddag laat ik steunkousen aanmeten en ben aan het overwegen of ik liposuctie moet doen. Alhoewel ik na het lezen van bovenstaande verhalen hier toch sceptisch tegenover sta. Ik ben heel erg benieuwd naar het laatste succesverhaal want dat geeft hoop!! Wat is een kerogeen dieet en waar kan ik de supplementen bestellen waarvan ik overtuigd kan zijn dat ze puur van kwaliteit zijn en geen troep in zit.. Ik hoop dat je mij kunt beantwoorden… Lees verder »

Ilse Fortuin
Antwoord aan  Danielle
4 jaren geleden

Hier nog een succes verhaal.

Sinds nov. 2013 volg ik de hormoonfactor, flink wat kilo’s afgevallen ook op de benen en armen. Voel me vele malen fitter,geen pijn meer,kort om ik leef weer!

Joke
Joke
4 jaren geleden

Hoi, ik ben blij dat ik deze pagina gevonden heb. Wat fijn om te lezen dat er meer aan te doen is dan steunkousen alleen. Ik heb twee keer een liposuctie gehad in Brussel, omdat het daar betaalbaar was, maar helaas is dat allemaal weer teruggekomen, op de heupen en bij de knieen het meest. ik probeer constant om af te vallen maar door de lipodeem gaat dit erg moeizaam, en welk dieet is nou het beste?? Het laatste jaar eet ik koohydraatarm. Binnenkort ga ik naar De Blaak in rotterdam om te kijken wat ik nog meer kan doen.… Lees verder »

Danielle
Danielle
Antwoord aan  Joke
4 jaren geleden

Beste Joke,
De liposuctie in Brussel: heb je toen alles laten behandelen? Dus de bovenbenen, onderbenen, billen en armen? Normaal gezien zou wanneer de lipodeem overal is weg gehaald het niet meer mogen terug komen. Tenminste dit wordt door de speciale klinieken beweerd. Ik ben afgelopen maandag naar de Blaak in rotterdam op consult geweest. Ik kan je alvast vertellen dat je gaat schrikken van de prijs..

Cor
Cor
4 jaren geleden

Jammer dat je geen melding in je emailbox krijgt bij nieuwe reacties of vragen.
Ik zag nu pas de vraag n.a.v. een reactie van mij.
Een ketogeen dieet is kortgezegd een dieet waarbij je uiterst weinig koolhydraten eet, veel gezonde vetten en veel eiwitten. De koolhydraten die je eet komen vooral in het begin voornamelijk uit de groenten die je eet. Dit dieet zet je lichaam in de vetverbrandingsmodus.

Fatima
Fatima
3 jaren geleden

Hoi k ben Fatima en heb ook heel erg last van lipoedeem. Wat kun je wel doen om het wat minder te krijgen . Heb het heel erg op bil heupen en benen . Help
Groet fatima

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Fatima
3 jaren geleden

Hallo Fatima,
Er zal goed uitgezocht moeten worden waarom jij lipoedeem, hebt. Je kunt beginnen met de leefstijl aan te passen (Hormoonfactor). Je kunt je hierbij laten begeleiden. Er zullen diverse zaken aangepakt moeten worden

M.vr.gr
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Lilydebruijn
Lilydebruijn
3 jaren geleden

Toch vreemd je leest duidelijk dat alleen helpt het foute weefsel weg te halen echt helpt alles andere verzacht daar twijfel ik niet aan !!

Carla Hoogstraten
Carla Hoogstraten
3 jaren geleden

Hallo ik beneen vrouw van 59 jasr en heb al drie keer liposuctie gehad. Mijn klachten zijn verergerd en heb buiten liphodeem nu ook fibromyalgie. Op mijn 15 jaar is het begonnen. Graag meer info.

Carla Hoogstraten
Carla Hoogstraten
3 jaren geleden

Nog een ding. Overal waar ik geopereerd ben ( schouders/benen/ buik). Heb ik liphodeem terug gekregen.

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Carla Hoogstraten
3 jaren geleden

Heb je de informatie hierboven gelezen? Leef je al volgens de methode van de Hormoonfactor? Hierdoor kunnen je klachten behoorlijk verminderen.

marie-jozé kessels
marie-jozé kessels
Antwoord aan  Gerda van Dijk
3 jaren geleden

hallo iedereen ongeveer 15 jaar geleden diagnose lipoedeem gekregen vervolgens kreeg ik steunkousen en werd ik 1 keer per week in lymfepress apparaat in ziekenhuis gelegd daarna zwachtelen dit hielp niet echt en van steunkousen kreeg ik meer last Vervolgens mocht ik naar fysiotherapie waar ik in het begin iedere week lymfemassage kreeg ik ging ook iedere dag op klein stepapparaatje waar ik een uur workout op deed gewoon thuis. Dit resulteerde in 10 kg minder gewicht van 72 kg naar 62 ook ik heb veel gelezen over dit onderwerp ik houd mijn voeding in de gaten eet veel volkoren… Lees verder »

Trudy Ripmeester
Trudy Ripmeester
2 jaren geleden

Vergoed DSW dedrainage

Agaath
Agaath
1 jaar geleden

Ik lees niets over de erfelijke factoren en behandeling adv liposuctie.
Erg effectief helaas wel prijzig.

Debora
Debora
9 maanden geleden

Ik heb ook lipoedeem, ik zat ver in fase 2, nu begin fase 2. Sinds begin dit jaar volg ik een ketogeen dieet en het ongelofelijke gebeurde: 10 kilo afgevallen maar ook 10 cm omtrek per bovenbeen (van 70 naar 60). En belangrijkste van allen: de pijn is weg. Inmiddels doe ik ook 2x per week krachttraining en cardio. Ook heb ik een trilplaat gekocht en daar haalde ik goede resultaten mee. En ik masseerde de benen met een Teragun. Ik vergeet t echter nog wel eens voor langere periodes en dan zitten er zo weer een paar cm omtrek… Lees verder »

Auke
Auke
9 maanden geleden

In al mijn zwangerschappen heb ik helemaal geen last gehad van mijn Lipoedeem. Er zou toch een hormoon/ medicijn moeten zijn die dezelfde werking heeft. Maar dan zonder zwangerschaps klachten.

Laatst bewerkt op 9 maanden geleden door Auke
Anja
Anja
7 maanden geleden

Hoi vraag waar zit jullie praktijk
Woon in Friesland

Robert Albers
Robert Albers
Beheerder
Antwoord aan  Anja
7 maanden geleden

Beste Anja, Loreen Schoner (de dame uit de blog) zit in Oosteind (NB). Haar directe collega zit in Friesland. Je kan Loreen even bellen en naar haar collega vragen 🙂

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us