Schildklier

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

schildklier

Wat is de functie van de schildklier (glandula thyroidea; thyroïd) én wat zijn veelvoorkomende symptomen/ problemen als er iets mis is met deze klier? In deze blog lees je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Betekenis

Wat is een schildklier?

De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van de hals die schildklierhormonen (tri-joodthyronine (T3), thyroxine (T4)) en calcitonine produceert uit tyrosine en jodium.

In de ayurveda wordt de schildklier het keelchakra genoemd en heeft de schildklier ook spirituele betekenis.

Waar zit de schildklier?

Als we kijken naar de anatomie dan vind je deze klier van het endocriene systeem aan de voorzijde van de hals tegen de luchtpijn aan voor het strottenhoofd, omringd door 4 bijschildklieren.

Op onderstaande afbeelding kan je de locatie zien:

schildklier afbeelding

Wat doet een schildklier?

De belangrijkste schildklierfuncties zijn stofwisseling en groei. Als de stofwisseling verhoogd wordt door schildklierhormoon dan heeft dit op zeer veel processen en functies invloed zoals bijvoorbeeld de hartslag, de doorbloeding, de lichaamstemperatuur, de darmwerking, de vochthuishouding, maar ook mentale functies.

Als deze klier niet goed werkt (uit balans is) zorgt dit dus voor de meest uiteenlopende klachten en symptomen. Uiteraard zijn de schildklierklachten bij een snelle schildklier anders dan bij een trage schildklier.

De functies (werking) van de schildklier op een rij:

  • Doorbloeding
  • Groei en ontwikkeling
  • Hartslag
  • Lichaamstemperatuur
  • Mentaal en emotioneel welbevinden
  • Spijsvertering.

De schildklierhormonen:

  • T4 (inactief schildklierhormoon)
  • T3 (actief schildklierhormoon)
  • Calcitonine.

Download online hormoontest

Klachten & symptomen

Als er een tekort of een teveel is aan schildklierwerking geeft dit een breed scala aan aandoeningen. Dit kan betekenen dat er teveel of te weinig aan schildklierhormonen aangemaakt wordt door deze klier zelf, maar ook dat de omzetting of verwerking in het lichaam niet goed gaat of dat de aansturing vanuit hypofyse niet goed gaat (aanmaak TSH).

Aan de hand van de symptomen kun je echter lang niet altijd de oorzaken onderscheiden. Als je afwijkingen aan deze klier kunt zien of voelen duidt dit vaak op een medisch schildklierprobleem, maar soms wordt dit pas bij metingen van de bloedwaardes duidelijk.

Vaak wordt gedacht dat je een trage schildklier kunt herkennen aan overgewicht of het niet kunnen afvallen, maar dit is echter lang niet altijd het geval.

De meest voorkomende schildklierproblemen:(1)

1. Trage schildklier (hypothyreoïdie)

Het kan voorkomen dat deze klier traag is vanwege verschillende oorzaken. De TSH waarde in het bloed is dan te hoog, de T4 te laag en de antistoffen (anti-TPO, anti-tg) soms verhoogd ten opzichte van de normaalwaarden.

Veel voorkomende symptomen bij een te langzaam werkende schildklier zijn: keelpijn, vermoeidheid, haaruitval (dun haar), depressie, hoofdpijn/oogmigraine, gezwollen schildklier (ook wel struma genoemd), droge bleke huid, verhoogde cholesterol, breekbare langzaam groeiende nagels, moeilijk slikken of brok in keel, koude handen en voeten, lage hartslag, obstipatie, slaapproblemen, spataderen of couperose, spierkrampen, spierpijnen en/of pijn in gewrichten, verlaagde temperatuur in de ochtend (36.0 of lager), vocht vasthouden in de enkels en handen, én aankomen.

Secundair aan de bekendste symptomen van een trage schildklier zijn er ook zeldzamere en persoonlijke klachten die optreden. Zeldzame klachten waar soms over gesproken worden zijn duizeligheid (vaak als er ook een bijnieruitputting en chronische stressbelasting is), jeuk, veranderde bloeddruk, meer opvliegers, gezwollen tong, oorsuizen (tinnitus), oorpijn, droge mond, benauwdheid, dikke nek, stemmingswisselingen, verminderd libido, nodules (knobbels op de schildklier), hypersensitiviteit, bloedarmoede, nachtelijk zweten, bedplassen, nekpijn, rugpijn (tussen schouderbladen), hese stem, reuma, fibromyalgie, vitiligo, oedeem, én lipoedeem.

-> Meer info: Trage (schild)klier: bloedonderzoek, oorzaken en oplossingen.

-> Meer info: Ziekte van Hashimoto: symptomen, testen en het protocol.

2. Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)

Bij een overactieve schildklier wordt deze klier teveel gestimuleerd en wordt er teveel schildklierhormoon geproduceerd. De meest voorkomende oorzaak van een te snel werkende schildklier is de schildklierziekte Graves, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maak die de schildklier stimuleert om meer schildklierhormoon aan te maken.

Veel voorkomende symptomen zijn ogen bol tot uitpuilend (bij ziekte van Graves), vaak zweten, moe zijn, diarree, hoge hartslag, bij gezwollen schildklier; keel doet pijn, moeilijk slikken of brok in keel, gejaagd gevoel, gezwollen schildklier (ook wel struma genoemd), kortademigheid, krachtverlies in spieren, ontregelde menstruatie cyclus, slaapproblemen, snel geïrriteerd zijn of angstig, soms toegenomen eetlust, trillende handen, verhoogde temperatuur in de ochtend (37 graden of hoger), én warme huid.

-> Meer info: Te snelle schildklier: klachten, oorzaak, de test & behandeling

3. Vergrote schildklier

Wanneer deze klier verdikt of opgezet is wordt dit ook wel struma of krop genoemd. Er zijn vele oorzaken waardoor deze klier vergroot is en dit kan de schildklier vertragen of juist versnellen. Soms heeft deze verdikking geen invloed op de hoeveelheid schildklierhormoon.

Wat is een krop/ struma?

Bij een struma of krop is de klier vergroot en dat is voelbaar aan een zwelling in de hals. Een struma komt voor bij normale schildklierwaarden, maar ook bij hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Er zijn verschillende soorten struma’s met vaak andere oorzaken. Bekende varianten zijn diffuus of (multi-)nodulair struma en toxisch of niet- toxisch struma.

->Meer info: Struma: Betekenis, symptomen & klachten én hoe te behandelen

4. Chronische schildklierontsteking

Bij een chronisch ontstoken schildklier kan het zijn dat deze klier niet goed functioneert. Vaak wordt er dan te weinig schildklierhormoon geproduceerd.

->Meer info: Chronische schildklierontsteking: Risicofactoren, oorzaak en behandeling

->Meer info: Ziekte van Graves: symptomen, oorzaken, testen en oplossingen.

Zijn schildklierklachten erfelijk?

Bij schildklierproblemen speelt erfelijkheid vaak een belangrijke rol, net als bij vele andere klachten en ziektes. Dit wil echter niet altijd zeggen dat je de klacht of ziekte ook krijgt, want leefstijlfactoren spelen mee bij het daadwerkelijk tot uiting laten komen van deze genetische aanleg. Wist je dat schildklierklachten vaker voorkomen bij de vrouw dan bij de man, én dat bij een kind ook een schildklierprobleem kan ontstaan?(2)

Wat zijn risicofactoren voor schildklierziekten?

  1. Auto-immuun ziektes
  2. Bestraling hals/ radioactieve behandeling
  3. Bloedarmoede
  4. Diëten
  5. Lekkende darm syndroom (leaky gut)
  6. Medicatie (overleg met je huisarts)
  7. Onjuiste jodium hoeveelheid (kan te veel én te weinig zijn)
  8. Roken
  9. Schildklierhormoon gebruik zonder reden
  10. Stress
  11. Te veel kelp of soja
  12. Vitamine B12  of vitamine D-tekort

Medische hypothyreoïdie

Dit zijn voorbeelden van problemen met een trage schildklier die meestal wel opgespoord worden door het huidige medische protocol TSH/T4 meting:

  • Schildklierontstekingen zoals de auto-immuunvorm Ziekte van Hashimoto en thyroiditis (vaak tijdelijke ontsteking na zwangerschap).
  • Trage schildklier na operatie of behandeling met radioactief jodium.
  • Bestralingen van hoofd en nek.
  • Problemen met de hypofyse.
  • Struma (krop, vergrote schildklier) door zwaar chronisch jodiumtekort.
  • Zware metalenvergiftiging.

Omzettingsproblemen naar actief hormoon T3

T3 is het hormoon dat affiniteit heeft voor receptoren van schildklierhormoon op en in lichaamscellen. Dit is dus het actieve hormoon, terwijl T4 inactief is en meer dienst doet als een soort opslaghormoon. Het lichaam kan dan T4 omzetten in T3 wanneer er behoefte is aan een verhoging van de verbranding. Er zijn ook mensen die geen medisch schildklierprobleem hebben waarbij de productie van T4 niet goed gaat, maar een probleem met de omzetting van T4 naar T3. Dit is eigenlijk geen schildklierprobleem. Met de Hormoonfactor leefstijl is positieve invloed uit te oefenen op deze omzetting.

 

Veel klachten/ onderwerpen vallen buiten het specialisme van De Hormoonfactor. Daarvoor verwijs ik je graag naar een specialist in het ziekenhuis/ kliniek. Denk aan het verwijderen van de schildklier, schildklieronderzoek (schildklierscintigrafie), afwijkingen zoals een knobbel, cyste, schildklierkanker (tumor), gezwel, nodus, carcinoom, etc. De hormoonfactorleefstijl (onbewerkte voeding, stress verminderen) kan wel prima complementair gevolgd worden naast medicatie.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
34 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi, Ik ben een vrouw van 27 jaar en heb al jaren last van deze symptomen. Mijn moeder heeft ook ziekte van Graves en ik denk dat ik dit ook heb. Ik ben slank 56 kilo, 1.70 lang, heb geen menstruatie cyclus, ben vaak duizelig, trillerig, kan snel flauwvallen, licht in het hoofd, haaruitval, vaak hees, benauwd, schilferige huid, hypoklachten en opgeblazen buik en obstipatie. Kom vaak bij de dokter voor mijn klachten maar ze kunnen niks vinden maar ik kwam nu via een grote omweg op deze site en ik denk zomaar dat het hier mee te maken heeft.… Lees verder »

Hoy!
Mijn schildklier heeft even te snel gewerkt en daarvoor moest ik strumazol nemen . Na 14 d was dit weer ok. Nu geeft het niks meer aan bij bloedafname. (7j geleden) Maar sindsdien voel ik me echt niet meer goed. Pijnlijke ogen, constant hoofdpijn, haaruitvalen spierpijnen. Kan er dan toch nog iets mis zijn met schildklier? Huisarts zegt van niet!
Alvast bedankt!
.

Ik heb geen schildklier meer. Met medicijnen lijkt alles al jaren stabiel. Maar vorig jaar kreeg ik gelijk met de start van de overgang last van een droge mond. Tot pijnlijk aan toe. In eerste instantie dacht ik dat het door de overgang kwam. Maar nu een jaar later heb ik er nog steeds last van. Kan die droge mond door een te veel of te weinig schildkliermedicijn komen? Heeft de overgang sowieso veel invloed op het schildklierhormoon?

Het kan zeker een link hebben met de overgang maar het kan ook te maken hebben met de schildklierhormonen. Met deze informatie alleen is er weinig van te zeggen. Voldoende speeksel is wel belangrijk omdat je dat nodig hebt voor de vertering van koolhydraten, die begint al in de mond.

Zou het mogelijk zijn door een trqag werkende schild klier dat men regelmatig een kriebelhoest heb .

In de afgelopen 3 jaar ben ik bijna 30 kg afgevallen. Sinds enkele maanden heb ik veel last van vermoeidheid, heb ik het erg vaak koud, momenten dat ik tijdens het douchen niet lekker wordt, last van spierpijn, al 2 mega oorontsteking gehad in 4 maanden tije en heb ik vreselijke constipatie. Zou dit te maken kunnen hebben met mijn schildklier?

Dat kan maar ik denk dat er meer aan de hand is. De schildklier reageert juist vaak op bv. ontstekingen. Dus de schildklier is eerder het gevolg dan de oorzaak. Dus er moet goed uitgezocht worden waar het mis gaat.

Op2 Februari 2020 heb ik ontdekt bij mijn huisarts dokter Lievens Dirk dat ik bij mijngeboorte een tekort aan zuurstof een Mentale Retardatie had en het onderzoek in het labo gaf enkel een borderline en hypothyroide aan dat onderzocht is geweest heb ook verschillende jaren prozac
genomen en wie weet heb al een volledig jaar een aanhoudende hoest buien die niet te stoppen zijnen is mischien de oorzaak een traag werkende schildklier.heb namelijk ook fibromialgie.en ben lactose intolerant en dank u ook voor de informatie die u mij geeft

Ik ben twee jaar bezig met medicijnen ik wil graag naar het ziekenhuis juisarts stuur me er niet heen ben zo moe pijn in mn gewrichten

Ik heb sinds 2010 een te trage schildklier en ben helaas 35 kg aangekomen en wil er ook niet meer af en weet niet meer wat ik nog kan doen. Het is zeer belastend voor mijn knieën. Nu de laatste jaren schommeld mijn schildklier waardens, dan weer iets te snel en dan weer te traag. Vandaag weer te horen gekregen dat hij te snel gaat. Heeft iemand hier ook ervaring mee? Toch heb ik weer gewichtstoename van 3 in per week en hou vocht vast ondanks plas pillen. Ik begrijp er niets meer van. Wordt er soms hopeloos van. Want… Lees verder »

Als de schildklier de ene keer te snel en de andere keer te langzaam gaat, kun je eens laten kijken of er sprake is van Hashimoto. Sowieso is het heel goed om te starten met de leefstijl volgens de Hormoonfactor.

Graag wil ik een vraag stellen.Mijn dochter heeft al 35 jaar M.S.2 jaar geleden woog zij 48 Kilo.Zij woont nu in een verpleeghuis en ik als moeder heb haar nu al bijna 2 jaar mee geholpen met het middagmaal.Zij eet nu redelijk goed,maar niet overdadig..Maar zij snoept wel veel schokolade.Volgens de verpleging is zij nu al bijna 15 kilo aangekomen?Ik zet mijn vraagtekens daarbij?Zou er het misschien iets te maken kunnen hebben met de schildklier?Binnenkort ga ik dat toch even navragen aan de arts?Er komt nooit een arts bij haar en de verpleging vinden dit ook niet normaal.Jammer dat zij… Lees verder »

Het is zeker mogelijk dat hier een link is met de schildklier. Misschien ook nog met Hashimoto? Medicijnen kunnen de lever belasten. In de lever wordt een groot deel van de T4 omgezet in T3. Veel suiker heeft zeker invloed op de werking van de schildklier. Waarom is ze veel chocolade gaan eten? wat heeft haar behoefte aan suiker verhoogd? Oftewel: welk systeem in haar lichaam heeft een verhoogde behoefte aan glucose?

Ik heb veel pijn in gevrichten en spieren kan dat

Dat is zo heel lastig te zeggen. Vaak een energietekort, De vraag is dan: waarom?

Hallo, Onlangs is mijn vader opgenomen in het ziekenhuis owv hartritmestoornissen ,mijn vader is 84. Is momenteel onder controle mits inname van de voorgestelde medicatie. Ondertussen heeft hij andere klachten:tintelingen in het ganse lichaam,is depressief, vermagert (ook al eet hij voldoende). Uit bloedafname is gebleken dat hij een infectie heeft in zijn bloed.Ook zij de dokter dat er een probleem is met zijn schildklier. Ik vind dit toch een beetje raar:hij heeft nooit ook maar iets voorgehad aan zijn schildklier. Zou de medicatie,die hij moet nemen tegen zijn hartritmestoornissen aan de basis kunnen liggen van zijn huidige problemen ttz problemen… Lees verder »

Hier moet goed verder gekeken worden o.a. naar B12, ijzer etc. De schildklier reageert meestal op zaken die elders in het lichaam niet goed gaan. Het kan dus best zijn dat hij daar nu ineens last van krijgt.

Mijn schildklier is 45 jaar geleden helemaal verwijderd.Ik gebruikte 0.125 microgr.thyrax en sinds kort 0.112,5 mg.
Ik heb de laatste tijd erge spierpijn!

Hai
Mijn dochter van 8 heeft ineens haaruitval op de wenkbrauwen
Ze heeft in 1week kale plekken op de wenkbrauwen
Wat als ze schildklier problemen heeft
Wacht nog op de bloeduitslagen

Mijn schildklier is grotendeels verwijder zit nog een klein stukje.
Het is 30 jaar gelede gebeurd.
De laatste jaren heb in last van tintelingen in de voeten als ik in bed lig en slaap
Mijn vraag is kan het met de doorbloeding gekmakend hebben heeft het gemis van de schildklier er iets mee te maken ?
Ik ben ook al 16 jaar hartpatiënt

Beste Lia,

Het kan zeker te maken hebben met het feit dat er niet voldoende schildklierhormoon in de cellen komt. Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Laat dit goed uitzoeken!

Succes!
M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Goede dag
Ik ben een vrouw van 28 jaar stevig gebouwd
Ik heb nooit last gehad van de problematiek rondom de schildklier dit najaar kreeg ik klachten mn hart bloeddruk ademhaling ect.
Maar hoe kan t tog zijn dat ik er nu pas last van heb???
En wat kan ik er van verwachten wat kan er aan gedaan worden
Ik ben van de 115 naar de 88 kilo gegaan in 3n halve maand
Maar ik kan dat ook zo weer aankomen in n 6 maanden
Hoe kan dit tog

Hallo,

Als je zo snel zo veel afgevallen bent, denk ik dat je een soort crashdieet gedaan hebt? Dat is niet zo voor o.a. de schildklier. Ik adviseer je naar iemand te gaan die veel kennis heeft van schildklierproblematiek.

Vraag: Mijn vrouw heeft al enige jaren lichte last van lage temperaturen, vochtophoping en gewichtstoename ondanks sporten incidenteel aangevuld met duizeligheid tijdens heftigere menstruatie. Recent nav zeer lange zware menstruatiecyclus onderzoek laten uitvoeren. De bloedwaarden irt voorgeschreven medicatie roept vragen op. Omdat er volgens arts sprake is van bloedarmoede ivm een te lage hb ijzertabletten voorgeschreven gekregen terwijl ijzerwaarde al boven de 20 ligt. Het beschikbare eiwit, ferritine, om ijzer te binden ligt ook al ver onder de norm. Kunnen er geen andere oorzaken debet zijn aan de lage hb waardes? Waardes bij TSH liggen bijna 40% boven de norm… Lees verder »

Beste Richard,

Uitgezocht zou ,moeten worden wat de oorzaak is. Ferritine te laag kan duiden op autoimmuun. Eigenlijm zijn er veel meer waarden nodig, plus een uitgebreid consult, om achter de oorzaak van de klachten te komen.

Hoi Gerda, ja dat denken wij ook. Bedankt voor je reactie.
We gaan maar second opinion aanvragen. Daar bij haar moeder, niet wonend in NL, recent de diagnose ziekte van Hasimoto te zijn vastgesteld.
Suggesties voor juiste arts/kliniek?

Dat ligt eraan waar jullie wonen. Je mag mij een mailt sturen voor een adres.

Hallo, bedankt voor de webinar. Ik heb nog een pasr vragen. Ik heb sinds kort ontdekt dat ik de Ziekte v Graves heb (zonder de oogziekte v Graves) en slik nu sinds 2 wk Strumazal. Ik had liever de oorzaak aangepakt en mijn leefstijl aangepast ipv medicijnen, maar de arts geeft aan dat de oorzaak onbekend is en dat het het beste is om 1,5 jr medicijnen te slikken (dus de boel eerst traag maken met strumazol en dan na een tijdje thyrax erbij) en dan kijken of de schildklier voldoende gereset is en de auto-immuunziekte wegblijft. Als ik met… Lees verder »

Hallo,

Volgens mij heb je deze vraag ook tijdens de Facebook Live gesteld. Zo niet, die kun je terugvinden op het YouTube-kanaal. Leefstijl werkt zeker goed en kan, natuurlijk, naar de reguliere aanpak gedaan worden. Laat regelmatig je waarden monitoren.
Je hoeft niet per se te laten onderzoeken voor welke voedingsstoffen je overgevoelig bent. Gluten zijn bij autoimmuun sowieso niet aan te raden, caseïne ook niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede recepten en vervangers, zonder troep, waardoor iedereen lekker kan eten.

Klopt maar mijn vraag is nog niet beantwoord. Ik vroeg namelijk of het vaak voorkomt dat beide ziektes zich bij 1 persoon manifesteren (dus niet tegelijkertijd maar afwisselend). Ik zie op internet dat het kán maar dat het meer de uitzondering dan de regel is. 2e vraag sloeg op dat de arts bepaalt wat gemeten wordt en ik dus niet zelf kan bepalen hoe het met alle waardes en antistoffen zit. 3e vraag is om het advies over voeding iets concreter te maken. Ik kom namelijk nergens tegen dat er enig verband ontdekt is tussen Graves, gluten en Caseine. Ook… Lees verder »

Ben een vrouw van 62 jaar. Ik heb al 22 jaar een langzaam werkende schildklier. Heb vanaf het begin thyrax geslikt. Nu ben ik ongeveer 2 jaar geleden een fractie minder gaan gebruiken op dokters advies, van 1 witte en een halve blauwe naar 1 wit pilletje. Laat regelmatig mijn bloed testen en gister kreeg ik de uitslag, TSH 7,5. Maar omdat de verpleegkundige even ging overleggen met de huisarts of het goed was omdat zij twijfelde, en de huisarts nog een halfjaar wil aankijken, heb ik er geen goed gevoel over. Daar ik last heb van haaruitval, broze nagels,… Lees verder »

Beste Elizabeth,

Ja, er wordt regulier helaas nog anders gekeken naar de schildklier. Vaak is daar TSH leidend maar er zijn meer waarden. Je klachten laten inderdaad zien dat er iets nog niet goed is.

Mooi Artikel!

Duidelijk!