Groeihormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

groeihormoon

De 4 meest gestelde vragen over het groeihormoon praktisch uitgelegd.

Wat is groeihormoon?

Groeihormoon zorgt voor groei en herstel en de aanmaak vindt plaats in de hypofyse onder invloed van het hypothalamus hormoon GHRH (groeihormoon as).

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de aanmaak van groeifactoren. Bijvoorbeeld insulinegroeifactor (IGF-1).
  • Deze stof is nodig voor vernieuwing en groei van weefsels, zoals spierweefsel, slijmvliezen, botweefsel.
  • Zorgt voor goede vetverdeling: vet gaat meer onder de huid zitten en minder in de buik.
  • Zorgt voor de groei van kinderen en speelt een belangrijke rol bij de groeispurt (lengtegroei) in de puberteit.
  • Aanmaak vooral tijdens de slaap. Daarom is voldoende slapen zo belangrijk voor lichamelijke herstel.
  • Helpt bij het herstel na fysieke belasting en de opbouw van spiermassa.

Wat is de juiste waarde van groeihormoon?

Groeihormoon is lastig te meten. Dit komt omdat het vooral piekt gedurende de slaap en een klein beetje bij het herstel na bijvoorbeeld een krachttraining. Het patroon is zo instabiel dat men meestal een ander hormoon meet, namelijk IGF-1 dat een stabieler patroon heeft.

Om afwijkingen op te sporen aan de hypofyse zoals een te hoge (acromegalie) of een te lage groeihormoonafgifte wordt vanwege deze onvoorspelbaarheid ook gebruik gemaakt van provocatietesten om wat meer controle te verkrijgen.

Stimulatie van groeihormoonaanmaak door de hypofyse is mogelijk door het veroorzaken van een lage bloedsuiker (insuline tolerantie test, ITT-test). Het kan ook remmen door het verhogen van de bloedsuiker (orale glucose tolerantie test, OGTT-test). Ook met het toedienen van het hypothalamushormoon GHRH en arginine kan gekeken worden of de hypofyse voldoende groeihormoon kan aanmaken (GHRH-argininetest)

Waarom kopen en gebruiken mensen groeihormonen?

Groeihormonen worden soms door de reguliere arts voorgeschreven bij groeihormoondeficiëntie (behandeling groeihormoon tekort) waardoor groeiproblemen ontstaan (van een kind) of andere klachten bij volwassenen. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde anti- verouderings-artsen die lage doseringen groeihormoon adviseren om veroudering tegengaan en het dalen van de groehormoonspiegel naar mate de leeftijd verstrijkt.

Dit laatste staat ook wel bekend als hormonal replacement therapie (HRT). Vooral buiten Nederland, waar men het ziet als specialisme, en men samenwerkt met een speciale apotheek.

Daarnaast wordt het menselijke groeihormoon illegaal ook als sportdoping bij bodybuilding en fitness (kuur STH of HGH, human growth hormone) gebruikt.

Groeihormoon kan bijwerkingen en nadelen geven in het lichaam wanneer men teveel toedient (meestal injecties en geen pillen) of teveel aanmaak is bij bijvoorbeeld de ziekte acromegalie (reuzengroei). Een voorbeeld hiervan is een vergrote kans op het moeilijk in balans houden van de hoeveelheid glucose in het bloed tot zelfs het ontstaan van suikerziekte (diabetes). Met supplementen kan je de aanmaak van groeihormoon een beetje stimuleren zoals de combinatie van glutamine, arginine en ornithine. Deze verkoopt men vaak als groeihormoon boosters.(1)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik ben een vrouw van 64 jaar en ik ben er via jouw boek de hormoonfactor achter gekomen dat ik waarschijnlijk te weinig groeihormoon aanmaak. Ik heb namelijk geen wenkbrauwen meer, veel buikvet, veel spierpijn, dunne lippen en huid. Op geen enkele manier kan ik spiermassa aanmaken en vet verbranden of mijn conditie verbeteren. Jarenlang gesport in de sportschool en regelmatig getest, maar geen verbetering. Ook kan ik op geen enkele manier afvallen, heb werkelijk alles geprobeerd. Nu ben ik begonnen met L-arginine en hoop op verbetering. Het is zo frustrerend, dat je alles goed doet, maar geen verbetering ziet… Lees verder »

Hallo Petry,

Dat is inderdaad frustrerend. Soms is een zoektocht naar de oorzaak lang maar ook leerzaam. Het is vaak een kwestie van voeding, ontspanning/stressmanagement en beweging maar steeds vaker zie je ook dat zaken uit het verleden een grote rol spelen in het leven van nu. In jouw geval zou ik adviseren een afspraak te maken met een breed geschoolde orthomolulair arts of therapeut. Anders blijf je van alles uitproberen en groeit de frustratie misschien verder.

Succes!