groeihormoon

Groeihormoon

De drie meest gestelde vragen over het groeihormoon worden hier beantwoord.

Wat is groeihormoon?

Groeihormoon zorgt voor groei en herstel en wordt gemaakt in de hypofyse onder invloed van het hypothalamus hormoon GHRH.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert de aanmaak van groeifactoren. Bijvoorbeeld insulinegroeifactor (IGF-1).
  • Deze stof is nodig voor vernieuwing en groei van weefsels, zoals spierweefsel, slijmvliezen, botweefsel.
  • Zorgt voor goede vetverdeling: vet gaat meer onder de huid zitten en minder in de buik.
  • Zorgt voor de groei van kinderen en speelt een belangrijke rol bij de groeispurt (lengtegroei) in de puberteit.
  • Wordt vooral tijdens de slaap aangemaakt. Daarom is voldoende slapen zo belangrijk voor lichamelijke herstel.
  • Helpt bij het herstel na fysieke belasting en de opbouw van spiermassa.

Wat is de juiste waarde van groeihormoon?

Groeihormoon is lastig te meten, omdat het vooral piekt gedurende de slaap en een klein beetje bij het herstel na bijvoorbeeld een krachttraining. Het patroon is zo instabiel dat een ander hormoon meestal gemeten wordt, namelijk IGF-1 dat een stabieler patroon heeft.

Om afwijkingen op te sporen aan de hypofyse zoals een te hoge (acromegalie) of een te lage groeihormoonafgifte wordt vanwege deze onvoorspelbaarheid ook gebruik gemaakt van provocatietesten om wat meer controle te verkrijgen.

De groeihormoonaanmaak door de hypofyse kan namelijk gestimuleerd worden door het veroorzaken van een lage bloedsuiker (insuline tolerantie test, ITT-test) of juist geremd door het verhogen van de bloedsuiker (orale glucose tolerantie test, OGTT-test). Ook met het toedienen van het hypothalamushormoon GHRH en arginine kan gekeken worden of de hypofyse voldoende groeihormoon kan aanmaken (GHRH-argininetest)

Waarom kopen en gebruiken mensen groeihormonen?

Groeihormonen worden soms door de reguliere arts voorgeschreven bij groeihormoon deficiëntie (groeihormoon tekort) waardoor groeiproblemen ontstaan (van een kind) of andere klachten bij volwassenen. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde anti- verouderings-artsen die lage doseringen groeihormoon adviseren om veroudering tegengaan en het dalen van de groehormoonspiegel naar mate de leeftijd verstrijkt.

Dit laatste staat ook wel bekend als hormonal replacement therapie (HRT). Dit gebeurd vooral buiten Nederland, waar het als een specialisme wordt gezien, waarbij samengewerkt wordt met een speciale apotheek.

Daarnaast wordt het menselijke groeihormoon illegaal ook als sportdoping bij bodybuilding (kuur STH of HGH, human growth hormone) gebruikt.

Groeihormoon kan bijwerkingen en nadelen geven wanneer er teveel toegediend wordt (meestal injectie en geen pillen) of teveel aangemaakt bij bijvoorbeeld de ziekte acromegalie (reuzengroei). Een voorbeeld hiervan is een vergrote kans op het moeilijk in balans houden van de hoeveelheid glucose in het bloed tot zelfs het ontstaan van suikerziekte (diabetes). Met supplementen kan de aanmaak van groeihormoon een beetje gestimuleerd worden zoals de combinatie van glutamine, arginine en ornithine. Deze worden vaak verkocht als groeihormoon boosters.

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us